Росатом вече иска да шаваме за повече кеф

Преговорите по проекта за АЕЦ “Белене” могат да бъдат възобновени въпреки съдебния иск на “Атомстройекспорт” към българската Национална еленкрическа компания (НЕК). Това заяви в интервю за ИТАР-ТАСС говорителят на “Росатом” Сергей Новиков, цитиран от БГНЕС.

“Не трябва да се обвързват юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ “Белене”, който може да бъде възобновен. Юристите, наети от “Атомстройекспорт” и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд”, каза Новиков. Уточни, че на българската страна не са поставяни ултиматуми и не може да има такива.

“Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014 г. В този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако “Атомстройекспорт” и НЕК се споразумеят”, каза още говорителят на “Росатом”.

В петък в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж бяха внесени материалите по иска на “Атомстройекспорт” във връзка с прекратяването на проекта за изграждане на атомна електроцентрала.

Финалните изслушвания по делото са насрочени предварително за юли 2014 г.

Във вторник българският премиер Пламен Орешарски заяви пред Би Ти Ви, че е почти сигурно, че руската компания ще спечели делото срещу България. Така той опроверга уверенията на кабинета “Борисов”, че “Атомстройекспорт” няма шанс в съда.

Орешарски каза още, че има “усещането, че ще е по-изгодно за България да довърши проекта АЕЦ “Белене””. ( Медиапул)

Чудех се на какво ми прилича тази поза да имаш „усещане“ за успеха на желаещите да те изнасилят. Защото това е поза, не е позиция. И си спомних за една неприлична руска частушка „ Парень девушку е…, хочет познакомится“!

Не, че в Русия не знаят кой е бившият финансов министър, действал по задачата за възраждане на имперския инструмент АЕЦ „Белене“. Но сега се запознават отново за назидание и кеф. Двойка ли е, тройка ли е коалицията продължител на традицията, важното е, че е полегнала. Или както се беше изразила посланикът на САЩ в София Нанси Макълдауни в писан по онова време доклад, който не е бил предвиден да бъде четен от българи ( поради което е до болка откровен в изразните средства), България е „полегнала между Лукойл и Газпром“.

Може с увереност да добавим „ и пред Росатом“.

Росатом обаче има нови изисквания към полегналата- не му стига да ни такова, но и настоява през това време да преговаряме, за да покажем пълно подчинение, каквото изнасилвачите изискват от жертвата след като сломят волята й ( обикновено чрез побой). Иначе казано, докато ни наказват, искат да благодарим и да попеем с уверения, че ни харесва много.

После иди опровергавай твърденията, че майка Русия ( както я наричат по своите сборища нейните български чеда) ни обича както педофил дете. Обича ни и още как! Повече от веднъж и в различни пози ни люби, сред които обаче най-любимата й е „благодарната“. Вижте щръкналия й над София съветски паметник и благодарствения надпис от името на българския народ под него, ако ви трябва илюстрация към днешната ни ситуация.

30 мнения за “Росатом вече иска да шаваме за повече кеф”

 1. Затова и направиха преврат в България, с който си осигуриха и властта /БСП„ДПС+Атака/ и опозиция ГЕРБ, които мълчат като пукали след наглите изявления на руски гаулайтери от всякакъв вид.Борисов дотолкова е смачкан, че не говори нищо, даже не се защитава сам.Предполагам, че има доста неща с които да ги смаже, но не смее и гък да каже.Бог да ни пази.

 2. Това “усещане” на Олигарски нито е поза, нито позиция. Това е едно най-откровено “опипване на почвата”. Да видим как раята ще реагира. И ако не продължаваме с масови и масирани протести и критиоки срещу това безумие “АЕЦ” Беляне” и бъдем преценени, като “безобидна рая” нямайте никакво съмнение, че ще ни нахлузят отново съвет… пардон руската “братска благодат”.Нали и Вас Гоце се опита да ви прецени, като “безобиден журналист”. Но вие му дадохте красноречиво опровержение в “Президент на РъБъ”. Столетницата има такава практика за преценка. Сега е момента, като един да се надигнем. Мрънкането по форумоите ня,ма да помогне, както и “тънките сметки” на референдума. Трябва ясно и високо да изкрещим нашето НЕ, та цял свят да го разбере и подкрепи. Отново е време за действия и за единност на нацията. Този път изходът би бил наистина терминален! В медицинския смисъл, не в смисъла на термоиналите на Софийското летище. Обръщам се към всички тук да престанем с дребните си заяждания на тема, кой бил по-демократ и кой бил простак. Време всички да застанем на една страна, на барикадата за защита на България. Ако сега не сме единни по-добре да запеем новия си химн “Граби народе изродени” и да забравим за написаното над централния вход на Народното събрание.

 3. Засега Орешарски сам си залепи устата. Как да преговаря за Белене, като положението с финансите никога не било по-зле,според гръмките му констатации, ерго – тук и сега пари няма за днес, не за вдругиден и за Белене. Ток има и за две Българии, потребление няма. Ама щял да изтече козлодуйският лиценз. Прекрасно, ще има по-малко разходи, когато руснаците ни върнат отработеното ядрено гориво,да си го стопанисваме за вечни времена. Ама какво ще правим – каквото прави индустрията – намалява потреблението – с термоизолации, енергоспестяващо осветление, слънчеви панели за топла вода и т.н. Ама това струва пари – Белене да не е на промоция случайно, или е подарък? Отделно географията ни позволява нови водни централи, когато , и ако ни потрябват. Като почнат да крадат като за последно, протести против Белене няма да са нужни, Олигарски ще подаде оставка. И тогава почва големият купон – абе, къде е дясното, как да го свържем с бюлетините?

 4. Bravo, Bravo, Bravo za tazi statia G-n Indzhev. Ne moga da sum po-suglasen s napisanoto ot vas!

 5. Г-н Инджев,
  Търсих да си купя Вашата книга “Течна дружба” – оказа се че е изчерпана. Имам съмнения, че е тиража е “изкупен” или по друг начин е спряно разпространението й.
  Сега с проруското правителство на Орешарски книгата е изключително актуална и ново издание би помогнало да стгне истината за вредните за България руски интереси до повече хора.
  Моля помислете за второ издание.

 6. Подписвам петицията:
  ЗА демонтиране паметника на окупаторската съветска армия в София.

  Зоран Вучков

  P.S.
  Онлайн петицията изглежда като да е затворена от преди доста време.

 7. Така значи, явно са им “мноого силни” аргументите на руснаците, щом избягват с всички средста съда(то май и договор няма – само анекси и споразумения)…въобще дали някога са печелили дела в арбитражният – да си припомним само какъв им го навряха в началото на 2011 (ЮКОС)!

  … всъщност не съм прочел някой да е споменавал какви дела са печелили/губили Атомстройекспорт в съда?- ако някой има информация, моля да я сподели.

  А докато заработи нещо на тази окрадена площадка, не само ВЕИ ще са по евтини, а и чичо Бил и неговата TerraPower ще бълват на конвейр 4-то поколение… изобщо като им погледнем образованието на тези в парламента, няма да се учудя ако и на Луната тръгнат да строят АЕЦ.

 8. Не зная законно ли е, но можем ли да изискваме да прочетем този договор ли, споразумение ли за Белене и кои лица са го подписали? Все пак от всички нас е очаква след това да се бръкнем и да плащаме- да знаем все пак какво плащаме.

 9. Към@TSD17 (и към г-н Инджев)

  От доста време и аз обикалям из книжарниците в Пловдив и никъде “Течна дружба” не е налична. Нещо повече, нямало я никъде в националните мрежи на Хеликон и Сиела.
  Странно защо не е направена допечатка. Предполагам, че това е просто недалновидност, не вярвам тука да има някакви “игри”. Ако е имало нещо, то със сигурност г-н Инджев щеше да алармира.

 10. В СВОЙ ПРЕДИШЕН КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА НАПРАВИХ ПРЕДЛОЖЕНИЕ : ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА БКП/БСП, ДПС,АТАКА,ВМРО,АСО И ДР. ПОДКРЕПИЛИ АЕЦ ДА ВНЕСАТ ПО 10 000 ЛВ В БЮДЖЕТА.СЪБРАНИТЕ ПАРИ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО НА АЕЦ И ЕКСПЛОАТАЦИЯТА Й.ПЕЧАЛБАТА ОТ ИЗНОСА НА ТОК ДА СИ Я ДЕЛЯТ – НА КУКУВО ЛЯТО !!!АКО ПАРИТЕ НЕ СТИГНАТ,СЪС СЪБРАНИТЕ ПАРИ ДА СЕ ДЪЗСТАНОВЯТ ДОСЕГА ВЛОЖЕНИТЕ СРЕДСТВА ЗА “ГЬОЛА” БЕЛЕНЕ.АКО ГЕРБ СА ИСТИНСКА ОПОЗИЦИЯ ДА ГО ВНЕСАТ КАТО ПРОЕКТОЗАКОН.ТЪЙ КАТО ДЕПУТАТИТЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО ЩЕ НАСТРЪХНАТ ОТ СТРАХ ,ЧЕ МОЖЕ ДА ДАДАТ НЯКОЙ ЛЕВ,ОСВЕН ДА ВЗИМАТ, ТОГАВА ЗАКОНА НЯМА ДА МИНЕ И ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ПРИЕМЕ ЗАКОН,НАЙ-ПОСЛЕ,ЧЕ АЕЦ НЯМА ДА СЕ СТРОИ В БЪЛГАРИЯ.САМО КАТО СЕ НАКАРАТ КОМУНИСТИТЕ ДА ДАДАТ ПАРИ ОТ ДЖОБА СИ,ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ АЕЦ.ЗАЩОТО ЗНАЯТ КОЛКО ДАЛЕЧЕ СА БЪДЕШИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ АЕЦ.

 11. TSD17,

  В книжарници Хеликон преди около 2 месеца можеше да се намери. Има я и в електронен вариант.

 12. Мисля си,че като се отказа от проекта “Белене” Бойко Борисов подписа смъртната присъда на правителството си,защото подобно поведение Матушка Русия /и нейните агенти в България/ не прощават.сега поп Кръстьовците,които взеха властта,ще възобновят проекта с или без “усещането” на Орешарски.В цялата история за поп Кръстьовците – Юди Искариотски ще има много пари под масата,а националният интерес на България,който е съвсем ясен,нека върви на майната си.България ще дава пари които няма за да строи централа,която абсолютно не е нужна с оглед потреблението на ел.енергия сега и за в бъдеще.То и без Белене две трети от капацитета на производствените мощности не се използва и това е големият проблем на енергетиката у нас.И ако това не е целувката на Юда,здраве му кажи.

 13. ЩЕ ДОПЪЛНЯ : НА ВСИЧКИ ДАЛИ ПАРИТЕ,ДА СЕ ИЗДАДАТ АКЦИИ/ОБЛИГАЦИИ С ПРАВО НА ЗАВЕЩАВАНЕ. ТАКА ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА СВОЕОБРАЗЕН РЕФЕРЕНДУМ. ТАКА ЩЕ СЕ ВИДЯТ РЕАЛНИТЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА АЕЦ И РЕАЛНИТЕ ПРОТИВНИЦИ. ПРЕДПОЛАГАМ СЪОТНОЩЕНИЕТО ЩЕ БЪДЕ 0,005% ПРИВЪРЖЕНИЦИ СРЕЩУ 99,995% ПРОТИВНИЦИ.

 14. Естествено,че сега е пак моментът за Кремъл.Вижте кои са в авангарда на руските интереси:Сталинка,Вигенин,Сергей,Зинаида.Само по имената ще разберете за какво става дума.(отзад подпомагат Доган,Местан,Хасан).Друго не е нужно.”По имената им ще ги познаете”( казваше писателят Христо Калчев,Бог да го прости!)

 15. г-н Инджев,следя отдавна Ваши публикации и приветствам гражданската позиция,която вземате.
  Статията е достатъчно правдива,за това което се случва в България.
  От така наречения “преход”,/който е преход за едни,а за други….това което си беше 45 г. преди това/определена върхушка самообявила се за елит на нацията, е наложила желязна диктатура на народа си.Тяхния девиз е-с кръв сме я взимали,с кръв ще е даваме-песимист съм за бъдещето на България.Народопсихологията ни е с доста дефекти.

 16. Според мен руснаците искат да направят от България рекламен полигон на последните си, следчернобилски ядрени реактори, в ЕС и в останалия цивилизован свят. България просто е страната, в която очакват номера най-лесно да мине.
  Ако това е така, как то би се “вързало” със съдебен иск за 1 млрд. Евро, и то при сделка, осъществена с подозрително лигитимен мандат за сключването и от отсрещната страна? Един вид, да се разчуе, че изнудват страната с една от най-болните енергетики в Европа да им купи реакторите?! Що за реклама на реакторите им би било това? Нещо не се връзват предполагемите им рекламни цели (ако…) с “усещането” на г-н Орешарски за спечелването на делото от страна на Русия? По-скоро прилича на плашило, дадено като “инструмент” на съзаклятници с по-бедна фантазия да опекат работата.
  Но виж, от страна на България, ако, като последствие от очакваната по този път 100%-ната енергийна зависимост от Русия (трета освободителна мисия на “братушките”), се разплетат някои “възли” на пропадането на страната (от къде идва), какво ще стане с “колоната” с известния номер, с БСП и със самия Орешарски, към чието финансово министерстване водят следите на въпросната “прозрачна сделка, ощастливила ни с реакторите от типа “безопасност и светло бъдеще срещу голям радиоактивен боклук”.
  Само ще добавя, че нашият ток е най-евтин в Европа, но напр. в една Белгия, където токът е в пъти по-скъп от нашия, % допълнителни такси в сметките им е с пъти по-малък от същия % в нашите сметки, а преносната им и разпределителна мрежа са несравнимо по-модерни от нашите (и по-скъпи съответно). Питам – с какво искане започнаха протестите, свалили така скоропостижно правителството и предизвикали предсрочни избори толкова скоро след фактическия крах на референдума за АЕЦ Белене? Питам и кой предизвика този референдум, кои аргументираха “компетентно” в полза на АЕЦ, защо сега отбиват всякакви въпроси за неуспешния референдум като неприлични и неуместни, а в същото време “дълбоко обоснованото експертно” мнение за огромната полза се замени от “усещания” за съдебни искове (и то за 2,4 млрд. лв., когато руснаците “скромно” обявиха 1 млрд евро)? В Дания ли точно има нещо гнило или къде?

 17. Господин, Инджев , прав сте във всичките си твърдения ! Всеки народ заслужава съдбата си !

 18. Към Климент Николов ,Гподине Вие милост нямате ли към “дружинката сговорна”,дето сте изредили.Че те вземали са “за извършване на определена дейност” – имат да “повръщат” – (на балкански диалект,взел ,та има да връща).Пък и аз имам да вземам с лихви (марки от летящата чиния на Бузлуджа,по майчина и бащина линия ,наследствено),акционерно участие имам,демек!
  На зорило им ,”възложител” си търси вложенията,пък “дружинка другарска патриоти” търсят де да бягат,понеже яли,пили и се веселили (на плътски страсти се отдали).А нали Речено “не преяздаи и не препиваи,щото ще ти се повреди стомашночревният тракт,кат дойде сметката кръчмарска”.Е дошъл “Кръчмарят”,изненадващо ,както и Рекъл Е!

 19. Гледам Г-н Инджев заглавието на книгата Ви “Ядреналин” ,та е така ми “излезе” – “Ядреналинки”.
  Битието им направило безсъзнанието “капитала на др.Маркс” – “диалектичен матрял’лизъм” !

 20. Климент Николов, защо пропускате гласувалите за партия ГЕРБ, които искат да строят нов руски реактор (засега само един) в Козлодуй?

 21. И няма кой да зададе на гламавия ни министър-председател – “екстрасенс”, защо съществуващата ни атомна електроцентрала в Козлодуй, даваща “най-евтиния ни ток” продължава да се гърчи на 50 процента от номиналната си мощност! Защо я натискат да изключи единия си (току-що зареден с ново гориво) реактор?

 22. Докато по-могъщи сили не им сринат гурото/дето дядо му не бил точно готвач на Сталин, а човекопочиствач/, така ще е.

 23. Няма как Борисов да внесе в парламента каквото и да е срещу българската гибел АЕЦ Белене , защото действаше на принципа- “Хем душата в рая, хем глупости до безкрая” .Не може хем с олигарси комбина да крадат включително и от парите за уж “Белене”, хем да има твърда позиция за спирането му.ГЕРБ са удобната опозиция – т.е. няма такава.Т.е. или като в Турция протести или фалит.

 24. Напълно съгласна с предложението на г-н Климент Николов ! Но първо – подписалите “споразуменията”!!!!

 25. “ЯДРЕНАЛИНКИ”
  „Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитки“ от наша страна.
  OK Научете повече
  “Февруари 2001г рекох…”
  “Превъплащенията на Лукавият безбройни са” – “богослови”!

  “2001 година – канал 3 с богословица Виза”
  Файл : bogoslovi.txt
  Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=f65f33b939

 26. Г-н Инджев, няколко реда от интернет.
  Washington Post: 07/06/2013
  San Onofre nuclear power plant to shut down
  About $2.7 billion is available for the decommissioning.

  CleanTechnica: 06/06/2013
  $1 BILLION NUCLEAR POWER PROJECT ABANDONED IN IOWA
  …..ratepayers will be refunded the $8.8 million they paid for a completed feasibility study.
  Mid-American will focus on its new WIND POWER PROJECTS there.

  Kоммерсантъ: 13/05/2013
  РОССИЯ МЕНЯЕТ НАПРАВЛЕНИЕ ТОКА
  На фоне падения экспорта электроэнергии растет ее ИМПОРТ
  Экспорт российской электроэнергии продолжает падать четвертый квартал подряд. Основными причинами стали низкие цены на скандинавском энергорынке NordPool и ВЫСОКАЯ СТОИМОСТЬ ЭНЕРГИИ В РОССИИ.

  В 2012 г из–за сильного снижения цен на Nord Pool экспорт из России упал на 60%, а в январе 2013 г по тем же причинам он остановливался на два часа. ТЕПЕРЬ РФ ГОТОВИТСЯ К ЗАКУПКАМ В ЕВРОПЕ ПОДЕШЕВЕВШЕЙ ЭЛЕКТРОЭНЕРГИИ. Объем импорта будет небольшим, но с учетом роста стоимости электроэнергии в России в будущем он может значительно вырасти.
  На этом фоне ПОЛОЖИТЕЛЬНУЮ ДИНАМИКУ ПОКАЗЫВАЕТ ИМПОРТ ЭЛЕКТРОЭНЕРГИИ — поставки из Казахстана выросли в 2,5 раза.

  Российская газета: 04/06/2013
  Для сравнения: например, в США промышленные потребители за 1 кВт-ч платят 6,7 цента, а в России – 7,7 цента.
  Интересни явления тук и там. Някъде АЕЦ се затварят, проекти се архивират, парите се връщат на данъкоплатците. Бедните американци, не могат да съберат 1 милиард долара за нова , модулна АЕЦ. Но американците явно не си падат много по новото. Някъде цените на електроенергията падат??!! – има и такива аномалии.
  Някъде все още ги тресе болестта да задминат Америка, вижда се че и в цената на тока този рубеж е задминат. Сметките им пращят от петро-газо-долари и се готвят да си купуват по-евтина ВИ енергия от съседните страни.
  У нас Бърсалките на Сапогите на Пу (БСП) ще я доведат също дотам, да трябва да внасяме и ние електроенергия – това е сигурно, винаги са успявали да се нагодят според прищевките на ИМПЕРИЯТА.
  Интересно обаче с какви пари ще я купува опосканата БГ.

 27. Вчера Сталинка, пардон Кристалина Георгиева се изказа много ласкаво за нейния състудент Орешарски. Особено наблегна на финансовите му постижения като зам. министър и после като министър на финансите. Зам.Министърът, сега целия в бяло, беше в кабинета на Костов, който го омаскариха и ликвидираха. Министър стана при “тройната коалиция” и не може да не знае за “големия шлем”, къде и за какво са давани парите. Шефката на Финансовата инспекция Петкова, която разкри цялата далавера около АЕЦ “Белене”, включително липсата на договор и 200 милиона дадени за консултации на Б. Манчев, изваждаща от психично равновесие Р.Овч. и Петър Димитров беше скоропостижно уволнена. Заседанията се предаваха на живо по БНТ и БНР. Материалите за небивалата корупция отдавна са предадени в прокуратурата, но Цацаров мълчи!

 28. До ДАРИ:
  Назначеният за “временно изпълняващ длъжноста-дясно обединение” създаде негативен прецидент за назначаващите червенотиквеничета. В момента за “временно изпълняващ длъжноста- спасител на нацията” е избран субект с вътрешна нагласа за унищожаването на обекта на спасяване. Дали? Надали можеш с лека ръка да измамиш нация от 98% собственици на недвижими имоти. Тя (нацията) е възможно революционно да се пробуди когато тази собственост се открадне в по значителен размер.

 29. Г-н Инджев, благодаря ви за страхотната статия! Само искам да допълня няколко неща: средносрочна перспектива – АЕЦ Белене и 7-ми блок; отработено ядрено гориво – технология за производство на ядрени бойни глави; референдум за напущане на ЕС и НАТО от България; България – Северната Корея на Балканите (те са барутния погреб на Европа). Дългосрочна перспектива – българите по БАМ (Байкало-Амурската магистрала) – в Сибир (в живия още ГУЛАГ). Правено е и по-рано. Петата колона осъществява двувековния проект за Задунайская губерния. Причина за тези нерадостни мисли: фалосът, който стърчи в сърцето на София и пред който още продължават да се кланят и да слагат гирлянди от цветя като на сходен паметник в Индия. Хиндуисти ли са тези хора? Хора ли са?

 30. На фона на “новината” от Турция, която изтече преди две-три седмици, че ще строи АЕЦ за 15 млрд. евро и забележете с последно поколение Френски реактори Арева по 1100 мвт. наште комуняги са за разстрел със двата броя остарели руски реактори от по 1000 мвт. за 20 млрд евро. Не съм сигурен дали турските реактори за не са четири!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.