Кой поръчва Бирата

Би трябвало падналите пред нас гащи трета употреба да се прескачат гнусливо, но когато са излъскани от подмазваческо въртене на стола на телевизионния водещ до степен да са станали огледало на хамелеонщината в българската журналистика, се налага да им се обръща внимание. Това е причината да ви причиня текста по-долу.

В предаването „Господари на ефира” по Нова телевизия снощи припомниха някои от най-ярките превъплъщения на наистина емблематичния за прехода ( от служене на един господар към слугуване на противоположния му) на печално известния с таланта си в това отношение Николай Бареков. Обаче сатирата с показването на двете взаимно изключващи се лица в лицето на този (наистина) водещ по бързината и дълбочината на своето често прераждане „журналист” беше ограничена само до сюжетната линия Бареков-Борисов.

Като доказателство, че и към други обекти на омразата и обожанието си Бареков е способен на подобен подвиг, днес той ни сервира нов дует с Волен Сидеров. В отношенията си с него той премина по обратния път на този, който извървя с Бойко Борисов: най-напред го плюеше, сега го бърше лускозно.
Ако ви липсват 7 години от „невъзпитаното” поведение на Бареков спрямо Сидеров, върнете се през 2006-та, когато Сидеров съдеше Бареков за цитати в статия на Бареков във в. „Новинар”, свързани с атакиста, като „стрелецът от магистрала Тракия” и „откровен лъжец, манипулатор и популист”.
Ето какво пишеше тогава в. „Атака” по адрес на водещия от Би Ти Ви Бареков, който се кълнеше, че никога няма да покани за интервю „лудия Волен”:
За трети път отложиха делото за клевета на Волен Сидеров срещу Бареков
„ Повод за делото на патриота срещу бТВ водещия е публикуван от него текст на страниците на вестник “Новинар” от 19 октомври 2006 г., в който се съдържат клевети и обиди по адрес на лидера на АТАКА. Между другото в текста си Бареков, познат в тв-гилдията като Ники Дудука, казва, че “пътят на Хитлер започва по същия начин с демократичната подкрепа на немския избирател”. Сидеров определи твърдението като позорна клевета и опит за изграждането на негативен имидж на партията на националистите”.

Дребна подробност от същия пейзаж е, че адвокат по делото на Сидеров срещу Бареков беше Емил Василев, днешна дясна ръка в РЗС на Яне Янев, срещу когото дуетът Бареков и Сидеров тази сутрин дълго и звучно пя с какви ли не квалификации в студиото на ТВ 7.

Всичко това обаче отдавна не е новина и е време да обърна внимание на „бомбата” ( по израза на Бареков), която хвърли в поредното нагласено интервю някогашният тъжител срещу своя днешен журналистически побратим. Имало информация, че Мишо Бирата е убит с инжектирана отрова по нареждане на Цветан Цветанов, сви вежди многозначително Сидеров, а Бареков ахна от изненада!

Разбира се двамцата и за миг не споменаха, че президентът Първанов е помолил Борисов за протекцията над Михаил Михов, както твърдеше самият Борисов. ТВ 7 днес е ярко червена, а Сидеров е кворумният акушер на доминирания от червените кабинет „Орешарски” и Първанов, въпреки вътрешнопартийните борби за власт в БСП, явно не е в списъка на онези, срещу които са насъскани побратимите.

Съмнения, че бизнесменът Михаил Михов не е умрял в разцвета на силите си от естествена смърт на 30-ти март 2011 г. в хотела на сем. Златеви в Правец, имаха мнозина ( за да не кажа всички), но малцина се осмеляваха да ги споделят на глас. Младият Михов прекалено удобно за дискредитираните величия в държавата  беше получил инфаркт броени седмици, след като попадна в центъра на нечуван дори и за нашата губерния скандал с аудиозапис, на който се чува как премиерът Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да не закача пивоварния бизнес на Бирата.

Прекалено неудобно обаче беше обстоятелството, че смъртта на баскетболният деец ( какъвто Михов беше също), се състоя във владението на покровителя на баскетбола Валентин Златев ( не искам да разпространявам слухове, но от Виена се дочува, че в момента Златев е в тежко състояние с инсулт).

Писал съм по въпроса за очевидните подозрения във връзка със скоропостижната смърт на Бирата в книгата си „Течна дружба” преди две години- по времето, когато Сидеров беше парламентарна, а Бареков- телевизионна патерица на Бойко Борисов. С тяхна помощ той не просто се крепеше, но и раздаваше патетично патерично правосъдие по главите на малцината си критици извън парламента ( в който е безопасно да се правиш на критик).

Едва днес обаче Бареков реши да ни осведоми за неговите собствени съмнения, че смъртта на Бирата е притеснила Златев и е  била причина за разрива между Борисов и Златев през лятото на същата година, когато за изумление на всички правителството се осмели да отправя неприлични като за руска губерния искания към Лукойл да си оправи едни измервателни уреди, отнемайки временно лиценза на част от бизнеса на руския монополист в България.

Абсолютно съм сигурен, че Златев не е споделил с Бареков това свое притеснение току-що ( дори е да не е вярно, че е на легло с тежко заболяване- надявам се никой да не му е инжектирал друго, освен животоспасяващи медикаменти, ако наистина се нуждае от тях).

Явно и това „прозрение” Бареков е таил в угода на предишния си началник Борисов, а сега не просто го „споделя”, но и бърза да се изкара пръв борец срещу него със задна дата, опитвайки се да пребори в това отношение също толкова гъвкавия Сидеров- двамата се надпреварваха от телевизионния екран да измият срама от миналото си раболепие пред Борисов с настървено самоизтъкване кой кога е сезирал или ще сезира прокуратурата по казуса (без споменавана не Първанов, разбира се).

Апропо, понеже долитат упреци за вина спрямо критикуващите Борисов в миналото, че били солидарно виновни за възцаряването на Сидеров и компания на върха на общественото внимание днес, да попитам: дали същата „логична” формула е валидна и по отношение на критикувалите също така Бареков и Сидеров във времето, когато бяха патерици на Борисов?

Ако не е ясно, да поставя въпроса по друг начин: това че днес Бареков и Сидеров са толкова яростни критици на своя бивш кумир Бойко, прави ли онези, които се осмеляваха да се изправят срещу всемогъщия властник Борисов, подкрепян от тях тогава, техен съюзник в днешно време?

Този „логика” е като ластика на скъсаните гащи, за които споменах в началото. За онова под гащите изобщо няма да споменавам- Борисов беше този, според когото „да мачкаш Цветанов е като да мачкаш таралеж с голо дупе”. Както се вижда, е бил прав доста време, но днес важи забележката, че мераклиите да го мачкат свалиха гащите едва сега, когато бодлите на таралежа бяха оскубани.

Това май се отнася вече и до самия Борисов, ако се материализират индикациите, че е на път да си откъсне дясната ръка Цветанов на принципа „ по-добре късно, отколкото да ти откъснат и двете ръце”.

28 мнения за “Кой поръчва Бирата”

 1. Господин Инджев, както знаете, аз по стар български обичай, обикновено се изказвам извън темата. Поводът е, че снощи в предаването на господин Коритаров, господин Михайлов носеше от девет дерата вода, за да изкара ГЕРБ дясна партия. По тази тема може много да се спори, но аз ще използвам факти облечни в закон:

  ЗАКОН за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

  Обн., ДВ, бр. 102 от 21.12.2012 г., в сила от 1.01.2013 г.

  Чл. 1. (1) Приема републиканския бюджет за 2013 г. по приходите на обща сума 18 403 617,0 хил. лв., както следва:


  Показатели
  Сума (хил. лв.)

  1
  2

  I.
  ПРИХОДИ
  18 403 617,0

  1.
  Данъчни приходи
  16 639 896,7

  1.1.
  Корпоративен данък
  1 495 400,0

  1.2.
  Данъци върху дивидентите, ликвидационните дялове и доходите на местни и чуждестранни юридически лица
  99 700,0

  1.3.
  Данък върху доходите на физически лица
  2 516 696,7

  1.4.
  Данък върху добавената стойност
  7 884 200,0

  1.5.
  Акцизи
  4 310 000,0

  1.6.
  Данък върху застрахователните премии
  28 100,0

  1.7.
  Мита и митнически такси
  120 000,0

  1.8.
  Други данъци
  185 800,0

  2.
  Неданъчни приходи
  1 719 465,4

  2.1.
  Държавни такси
  709 037,2

  2.2.
  Приходи и доходи от собственост
  816 855,3

  2.3.
  Глоби, санкции и наказателни лихви
  93 967,0

  2.4.
  Други неданъчни приходи
  99 605,9

  3.
  Помощи, дарения и други безвъзмездно получени суми
  44 255,0

 2. P.S.
  Обърнете внимание на
  Корпоративен данък – 1 495 400,0

  Данък върху доходите на физически лица – 2 516 696,7

 3. Починалият бизнесмен се казва МиХов, а не МиКов. Михаил Миков е действащият председател на Н.С.

  Дано тази сбъркана фамилия не налее още вода във воденицата на “съвестните другари, патриоти”.

  Много ми хареса “кворумният акушер”.

 4. хм не се учудвам. Преди време имаше упорити слухове, че Монтерей искат да махнат Златев от Лукойл и да сложат верен човек. Колко удобно точно като взеха властта Златев се разболя……..(ако е истина, ако не е след време пак ще го махнат от Лукойл).

 5. Вашият блог е един от малкото оазиси на точни анализи с достойна позиция. Не пропускам нито една Ваша статия, за което Ви благодаря!

 6. Настанало е време да си спомним отново за един наш незаслужено забравен поет и сатирик в сянката на по-малкия си брат Христо Смирненски – Тома Измирлиев (Фома Фомич). Ето нещо, което още си спомням наизуст от библиотеката на бащаме ( не помняна кой ли таван прашасва тя в момента).

  Питох шефот – “Наш?”
  – ” Не е.” – готово,
  грабнах калемот и хоп
  в долния етаж на “Слово”
  го напцувах, като шоп.
  Ке ти викам, ке те пцувам,
  ова ми е занаят.
  Пустият му мазен кокъл
  не се грабва со инат!

  И безглаголното стихотворение е негово и погрешно се приписва на Бай Радой. Интересно кой ли шефът на дудуците! Не можах да намеря в Интернет стихотворението от което е горният куплет. Но намерих други:
  http://tota.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/09/07/toma-izmirliev-svetliiat-lych-na-smeha-na-duhovnostta.997596
  Сякаш са писани миналата седмица, особено “Депутат”! Голям преход, нема що!

 7. Бизнесменът не се ли казваше Михаил МиХов

 8. http://www.bloomberg.com/news/2013-06-09/gazprom-s-demise-could-topple-putin.html
  Г-н Инджев, този линк не е по темата, или пък е. Пращам Ви го ако случайно сте пропуснали тази статия в Блумбърг из международния информационен поток. Анализът ясно показва как едно от оръжията на Руската външна политика (Газпром) е на път да се сгромоляса в резултат на пазарните сили. Една малка утеха – ако издържим да тогава.

 9. Тоз велик титан на журналистиката, тоз безкомпромисно принципен радетел за правдата, тоз безподобно доблестен и смел герой, когото благодарният български народ увенча с чутовното прозвище ДУДУКА, не падна ли жертва след величавия сблъсък край Костинброд??? Аз си мислех, че тъмните сили на злото вече са затрили и него и родата му до девето коляно!!!
  А той – жив! Ей го на – отново ги громи и като един същи Данко осветява пътя нa племето към новите сияйни върхове на СПолуката!!!
  🙂

 10. Значи Златев е във Виена.
  За това ли не си е декларирал имотите в България?

  http://offnews.bg/index.php/204741/vizhte-imotite-koito-valentin-zlatev-skri

  Странно е как някои “медии” години наред дори ги беше страх да споменат името му. Но ето това изскача сега? Не че публикуването на подобни “новини” може да уплаши човек като Златев, но явно има тенденция. На мен лично ми беше чудно какво е провокирало тези писания. Но ето, че пъзелът се нарежда.

 11. Не мисля, че сработват много сравненията в днешния коментар. По 1 единствена причина – Бареков и Сидеров са платени кучета, лаят злобно, но не хапят. Свалянето на Борисов, обаче, причини на много българи /по-голямата част, припомням/ дискомфорт /не намирам по-мека дума/. Борисов спечели изборите, тези които гласуваха за него бяха окаляни и оплюти по безобразен начин, особено от т.нар. интелектуалци. Смятате ли, че всички са толкова заблудени и неграмотни? Много Ви моля, това просто не е истина. И сега, същите тези хора, които избраха победителя, се чувстват предадени от всички страни и трябва да понасят непоносимото, въпреки че имат най-малка вина за него.

 12. Г-н Инджев, начи:
  “Този „логика” е като ластика на скъсаните гащи, за които споменах в началото.”
  Неправилна Ви “логиката” ! “Защо ?” – “Би трябвало падналите пред нас гащи трета употреба да се прескачат гнусливо, но когато са излъскани от подмазваческо въртене на…”
  За тази деятелност “подмазваческо въртене на…” гащите си стоят новички,скатани и неползувамни (В съ Мисъл ,показани само на “аах” публиката,при представяне на модната колекция “сезонна- пролет ,лято,есен,септември ще бъде,май няма да бъде”).

  “За онова под гащите изобщо няма да споменавам-” – “Логикатаа” – “царят е гол”,ма несте го водели !
  “Борисов беше този, според когото „да мачкаш Цветанов е като да мачкаш таралеж с голо дупе. Както се вижда, е бил прав доста време, но днес важи забележката, че мераклиите да го мачкат свалиха гащите едва сега, когато бодлите на таралежа бяха оскубани.”
  Е ее,на къмто “отШевствие” на най соцялният Президент на РъБъ,написах аз в ‘моята книга – ivo.bg” “да се погледнат нещата с обратна гледна точка” !
  Та от такава гледна точка “с приведена главица”,дали няма пък да излязат “работите” на “лошоо,лошо,аууу,Бойко Борисов бил Първият,най отпред със смъкнати гащи,а подир нему…лееелее…” – “олизващи персонали ,без гащи в колонка един,подир друг” !
  Мако от “неиздадено писание мое” created 31 Юли 2011 г., 21:54:48
  Бре тоя Боико кво направи…(само така , не си припадам от любов към него)
  Г. вестникар
  Кръстьо Кръстев
  http://www.litclub.com/library/nbpr/krustev/g2.html
  “Гравитацията не е отговорна за тези, които падат в капана на
  любовта.” – (имперялистЪТ,атейст,и малките нощни музики)
  NAME=
  “Румен Бърцов каза:Лила Кара извинявай слушах AC/DC и не съм чул
  рецептата.Аз я ползвам доста години.Започвам лечение както следва; ден
  1 – 1/10 , ден 2 – 2/1о ,ден 3 – изприщвам се и хващам скалпела.Не ми
  се получава свикването.Характера ми ли ,рецепта ли незнам.Аз в
  повечето от времето съм с брада,но я избръсвам от време на време
  профилактично.По сложнички са нещата и с брадите.”
  “Шъ почакам до следващия живот”
  “15) kinsev 6 Юли, 2012 в 7:07 am
  …:Ако невидимата прашинка влезе в окото на слона в момента когато той трябва да види пропаста пред себе си кой е голям кои малък. Всяко твърдение е вярно или не време – място – пространство.”
  “Всеобща относителност! “Часовникарят!!!!” ,секундичките цъкат,а БГ починало си и си върти на едно място .”Бил съм се бил напил” или “щял съм бил да пия” – “времена в пространството” !

 13. (Тези синоптици само ми повреждат “природните явления”,а рекъл съм им да не ми се бъркат с разни там техни прогнози,ехх,ще се смразим!)
  Понеже нямаше какво да правя друго,изядох две мазни банички,та ми “излезе”,не ,не на “бобец помощ за бедни,две в едно”(по обширна ще дойде тази “тема” за “произхода на видовете”).Имам саамо един десен крак,при това с мазол на петата “ахилесова” ми.Немога да стана “грой на соцялистическият труд”,многозадачен “Буда многостаненен,говорещ с много ръчички букворедни”.
  “Ако не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това
  значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.” ах тоя
  чичко!
  rumenkriv каза: Ако пиша по тъпичко стига …
  Румен Бърцов да се изключи
  “…А аз десномислещ по ред стекли се невиртоални реалости,там някъде в тъмната
  комунистическа никого не интересуваща провинция,четейки многословните ви
  писания си казвам : по добре да имаше две мазни банички да изям,ма няма.
  Коментари няма нужда знам ги предварително.
  неанонимен Румен Бърцов ма на кого му пука.”
  14. анонимен – Ако възприемем тезата на г-н Беров за десномислещ гражданин, би трябвало да изключим от това множество хората, които не познават граматиката на собствения си ез
  19.07.2011 17:59 “http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/07/15/kak-se-posreshta-beia-pashata-premiera-i-vyobshte-nachalnika.783609#last_comment”
  Румен Бърцов; като “drbarc каза:”;каза и като “rumenkriv каза:” ;и като “kinsev каза:” ,много “приказки”
  “Като си пееш пенкеле кой ли те чува” !(Пишеш неграмотно – добре “грамотни”)
  “За мъртвият,добро или нищо – и за него ли” – Иван Радоев

 14. Свидни жертви даде обкръжението на Първанов. Той самият е жив и здрав, но го отказаха от кокала, заедно с Калфин, Румен Петков и абеве-стите от седмия ден. За следващите избори кукловодите ще построят две чисто нови партии, една – да подкрепя ГЕРБ следизборно, втора – да прави същото за БСП, а Гоце ще бъде плашило за неразумните – те ще трябва умело да прикриват собствената си лакомия и да са работливи. Никакво живучкане, мързелуване, никакви солови проекти, никакво публично пилеене, никакви плиткоумни другарки в обкръжението… Кой ще им гарантира обаче, че новите пешки няма да се превърнат във фигури с повече сила, отколкото са им отредили?

 15. Май Борисов за първи път се сблъсква с наглостта на БСП – щом им подаде пръст/отказ от проучвания за Шистов газ, неосъждане на лидерите им, плащане на огромни вноски за “Белене”, подиръци от калибъра на връх “Бузлуджа”, непрестанно плюене на Костов, насаждане на живковизма и др./, но в замяна да му отхапят дясната ръка…

 16. @Таня Стоянова | юни 11, 2013, 20:19

  Може би, това да е била неговата роля.
  Без той (Борисов) да я осъзнава?!
  Ама, май влязох в най-омразната ми теория – тази на конспирацията. Въпреки, че планът за качване и сваляне на Борисов не би бил особено сложен за управление.

 17. Настъпва времето за възмездие, един истински Армагедон за герберастията – организиран, насочван и провеждан от безкомпромисния и еманципиран Цацаров:
  http://www.mediapool.bg/борисов-кокинов-и-найденов-не-са-извършили-престъпление-с-разговора-в-банкя-news207457.html

 18. До Таня : Ако имате предвид Чинията, тя не е обикновен подарък, а данайски – да се посочи, когато му дойде времето, какво са направили за собствената си светиня другарите. Всъщност бузлуджанската чиния доста точно отразява капацитета им – дайте си ни играчката…ние ще си я поправим. Собствеността на земята, обаче, е държавна. Чинията по тази причина бързо отмиля, а покрай предстоящия събор скоро ще им бъде натяквано какви самоцелни са им исканията и какъв им е потенциалът.

 19. ПП: Вероятно от силна емоция и припряност пропуснах да спомена, че това със сигурност е първия от поредицата “удари” върху ГЕРБ отстрана на гл. прокурор “Цацата”. Мили Боже, какви ли прокурорски “разкрития” ни чакат?
  За мен няма съмнения – активността на “Цацата” си е просто една далновидна и отвличаща вниманието и енергията маневра!

 20. Цацаров допринесе за нагласата на изборите най-много и сега вече си почива.Няма виновни,няма проблеми.Защо много се вързаха не ми е ясно.Явно шума по изборите си беше поръчка.Спомнете си, че самия Цацаров имаше проблеми с незаконно придобити имоти.

 21. До @Дончо Тонев

  Съгласен съм с Вас, че при Цацаров май-май ще се окаже, че цялата пара е отишла в свирката….
  Имам в предвид “свирката”, която той направи на БСП около изборите, и с която (вече май никой не се съмнява) той успешно докара БСП, ДПС и “Юруш” на власт!

  Не знам дали си спомняте, преди 7 години Велчев пое прокуратурата с невероятно гръмки обещания и закани, а после….изкара си цял мандат в НИЩОНЕПРАВЕНЕ.

 22. Всичко, което в момента наблюдаваме си е един лош театър, предназначен за непретенциозна публика! Нито Цацаров преследва Цветанов, нито пък ще го хване в престъпления. В това отношение прокуратурата има своите безпогрешни похвати, опит и знания! Целта в действителност е да бъде заблудена публиката, като й се пределят пространствата ляво – дясно и хората, които ги представляват, за да може вече спокойно, след като последното препятствие за тази схема -ИванКостов е отстранен (най-сетне след 12 години усърдна пропаганда) на народа да стане ЯСНО ЗА ВИНАГИ, че дясното се предствалява от Бойко Борисов и неговата лична партия ГЕРБ, а лявото си е БСП, както всички си знаят (сега на чело със Станишев, а малко по-късно – с Първанов), и така, тези две партии като се менкат във властта, тя – властта никога няма излиза от ръцете на майката кърмилница БКП и нейното потомство респ. родната олигархия!!! Аз лично нямам никаква надежда, че това статукво някога ще се промени, особено след като 1 млн. българи се втурнаха да гласуватза мутренската групировка ГЕРБ “за дане се върнела БСП на власт”?! Ама те тези от ГЕРБ – те какви са? Не са ли плод на инженерство от същата тази БКП/БСП именно заради горната схема?! Клети българи! Защо така лесно се лъжете?! Защо допускате да се гаврят с Вас?! Ей Богу, смислено обяснение нямам освен с някаква особеност на андрешковския ген!

 23. Да, Steven, само и единствено многоговорене и нищоправене. Под нищоправене ние двамата, убеден съм в това, разбираме пълно бездействие в официално заявената посока и много, ама много действие в обратна на многоговоренето посока.

 24. Steven, всъщност според мен “Цацата” прави свирка на кукловода, а БСП и ГЕРБ само си играят на менкане и се “сърдят” един на друг за любимата си играчка-властта.

 25. Ноа, абсолютно сте прав и всъщност тезата за менкането на любимата играчка между сестричката БСП и по-малко ѝ братче ГЕРБ е на Иво Инджев – теза която аз напълно подкрепям.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.