Всяко стадо си има мърша- у нас мършата си има стадо

„Журналистите да станат една от защитените професии в България. Служителите в медиите трябва да се ползват с по-висока степен на протекция, защото често работят в рискова среда. От ГЕРБ предлагаме с промени в Наказателния кодекс журналистите да бъдат приравнени по статус със здравните и социалните работници.”

Много добро предложение. Нищо, че го правят от партията, която допринесе за свободата на българската журналистика толкова, колкото Съветската армия за българската независимост, свобода и демокрация с претенцията да бъде „освободител”.

Не е лошо журналистите в България да се сдобият със защитник или лобист, както е модно да се казва. За съжаление обаче мотивът за тази внезапна добронамереност очевидно е опит журналистите да бъдат умилостивени, след като бяха брутално употребени. Сега от тях се иска вероятно да пазят политическото здраве на ГЕРБ на принципа „нашата полиция ни пази”. Понеже полицията вече не ги „пази”…

Къде бяха от ГЕРБ, когато журналистите бяха пазарувани от медийните роботърговци от банкерската империя в българската журналистика, която ГЕРБ плячкоса със самодоволен кеф от своите предшественици във властта? Борисов се правеше на глух и сляп, когато до него стигаха „прошения” да направи нещо за разбиването на този все по-брутален монопол в българския медиен свят.

В ролята на бащицата, който лично решава всички спорове и конфликти в държавата, Борисов приемаше делегации жалбоподатели, включително от страна на български издатели и медийни босове, на които обещаваше да помогне в издирването на истинските им собственици- откровена подигравка с публичната тайна кой и как дърпа конците, но в негова полза по онова време.

Борисов имаше властта да реши въпроса с концентрацията на медийна власт, както щедро обеща на еврокомисар Нели Крус в София. Сега, когато пипалата на медийния октопод се обърнаха срещу него, вече е готов да се бори с тях, но е твърде късно ( за да му повярваме- за друго не знам, ще видим докога ще продължава безнаказаната гавра  с принципите на свободното слово за поредна властова употреба).

Така че, късно е ГЕРБ за китка – този плач на чуждите ( на вашия манталитет) гробища идва едва след като гушнахте букета. Победителите, както се видя, може и да ги съдят, макар и на този етап повече като част от шоуто по осъществяване на заменката във властта. Журналистите имат всички основания да не вярват във вашата искреност като „защитници”.

По гербаджийската ( по онова време) ТВ7 в новините поздравиха на 13 юни за рождения му ден премиера Борисов с най-буквален телешки възторг чрез надлежно показване на „теленцето Станишко”, с което един фермер, съименник на Цветан Цветанов, искал да почерпи за този празник.

Ето извадка от текста в новините на ТВ 7, излъчени точно преди година:

„Живо теле, кирка с червена лента, ножичка и цяла отсечка от Околовръстното шосе на столицата. Това бяха едни от най-оригиналните подаръци за министър-председателя за 53-тия си рожден ден.
Още от ранни зори входовете на Министерския съвет бяха щурмувани от желаещи да поздравят Бойко Борисов за рождения му ден. Сред първите бяха областните управители на Кюстендил и Хасково, които се отчетоха съответно с огромен грозд от череши и специална картина с тримата братя и златната ябълка.

Сред най-атрактивните подаръци беше кирка с червена лента – дар от министерството на икономиката и каска с автографите на всички пилоти от “Формула 1”.

Премиерът спаси единствения жив подарък, който задочно му беше подарен рано сутринта от видински фермер и съименник на вътрешния министър Цветан Цветанов. Въпреки че носи името на най-големия политически противник на Борисов, телето Станишко неслучайно се казва така. То е родено на 20 май.

20-ти май всъщност е денят, когато Сергей Станишев беше преизбран за лидер на социалистите.
Докато гостува в Банкя, Станишко ще живее в компанията на любимеца на Борисов – кучето Борко-младши.

Навръх рождения му ден, на Борисов му замириса на сватба и лично разпореди венчавката на министъра по европейските фондове Томислав Дончев. Поздравления имаше и от държавния глава Росен Плевнелиев.

След като започна деня с подарък отсечка от Околовръстното, премиерът получи още една магистрала – във формата на торта от партия ГЕРБ”.

Превратностите в политиката и нагаждачеството към нея у нас са такива, че днес ТВ7 точи ножа на Борисов и мучи от възторг пред Станишев.
Мученето е илюстрация на онази мутация в нашата бедна демокрация, при която телевизионната пропаганда се е изродила до степен да не искаш да се наречеш журналист. Защото всяко стадо си има мърша, но у нас мършата си има стадо, в каквото доста тъжно превърна с усмивка на уста т.н. четвърта власт, за която оцеляването чрез кротуване измести по значение мисията на свободното слово.

26 мнения за “Всяко стадо си има мърша- у нас мършата си има стадо”

 1. Тревожа се за Станишко, съквартирантът Борко – младши не е цвете за мирисане! А Станишко си представям какви топли, честни и невинни очи има, какво ли е станало с него? Да му бяха добавили и един Орешарко за прикритие!

 2. Както се казва г-н Инджев точно “В десетката”.

 3. Статистиката показва, че 98% от обществените поръчки в България се печелят САМО от 2% от фирмите! Очевидно, този дисбаланс при обществените поръчки в България напълно е кореспондирал с разбиранията и действията на Борисов.
  Случаят с частната ТВ7 е просто друга законна форма на “обществена поръчка” — държавата ползва услугите на избрана частна банка, която (между другото) систематично изкупува и медии. Иначе, в поведението на ТВ7 няма нищо странно – всяка частна медия има право на собствена политика както по отношение на правителството, така и при подбора на журналисти. Както се вижда, мераклии за зелника бол.

 4. Журналистиката я превърнаха в обслужващ персонал на властта, но и хората престанаха да четат вестници и да гледат телевизии, а основно четат някой друг блог в интернет.Поне , че бидейки в Европа не ни спират интернета.А тв7 и най-вече шефа ѝ са пример за облъчване по-вредно от радиацията.Бареков щял да става политик.Още един гаден”лумпен” в политиката.

 5. Дали е в десетката или в седенката,току що водещата на Хоризонт стигна до прозрението: “За какво ни е този мост,ако не върши работа на хората?”

  Пожелавам ви успех,дано успеете да намерите лидери които вършат работа на обществото,ако ще да се пенсионират милиардери като кметовете на Ню Йорк.

 6. ПървиТЕ “защитени” видове бяха депутатиТЕ и министриТЕ, вториТЕ “защитени” видове станаха лекариТЕ, а сега третите нека да са журналята, т.е. онези, които лъжат и мажат всеки ден в тон с власт имащите и на които българският език вече им стана оскъден и чужд. Нека и те станат ТЕ. Интересно само от кого се “защитават”?

 7. “Всяко стадо си има мърша- у нас мършата си има стадо”!! Das passt wie die Faust aufs Auge!(Пасва си, като юмрук върху око!)

  Извадката от текста в новините на ТВ 7 излъчени преди година, с нищо не се различават от тези по времето на Живков.

  Можеха да звучат и така: „Живо теле, кирка с червена лента, ножичка и цяла отсечка от Околовръстното шосе на столицата. Това бяха едни от най-оригиналните подаръци за другаря Тодор Живков, по случай рождения му ден.
  Още от ранни зори входовете на Министерския съвет бяха щурмувани от желаещи да поздравят другаря Живков за рождения му ден.”

  Имам чувството, че мършата е нова, а стадото е непроменено.

 8. Komentarut mi e v svetlinata na tazi statia i na toku shto postupilata informacia ot Chehia za arestuvanite bivshi i deistvashti chlenove na pravitelstvoto tam. Pokazatelno e che v niakoi “bratski slavianski strani” vse pak miarkata za red i spravedlivost ne e zagubena. Predi dve godini stanahme svideteli na arabskata prolet kudeto stotici hiliadi dushi izliazoha da protestirat s risk za zhivota si za da kazhat che ne iskat poveche da budat stado, oshte po-malko mursha U nas niamame institucii kato v Chehia koito mogat da se balansirat – ako ednata prekali, drugata da ia arestuva. U nas te sa ortaci – zaedno v igrata protiv naselenieto, pardon stadoto ili murshata koeto si izberete. I nakraia, ne sme i kato arabite, zashtoto ni haresva da sme stado ili mursha. Ehh, kazal go e Slaveikov na vremeto, no koe li stado i koia li mursha obicha da se gleda v ogledaloto.

 9. Дари,по Българските ширини, едно прасе, което не става за нищо,обекновенно го награждават с депутатско или посланни4еко място.За съжаление,ка4еството на свинското става все по-ниско с годините.Колко са журналистите,които си разбират от работата, в парламентите и сенатите на цивилизованите държави,и колко в Бълагрският парламент, и защо?

 10. За какви журналисти ми говориш, Иво?
  Това не са журналисти, а комунисти, забогатели от слугуването на БКП -КДС. Около мен са в Бояна. Сигурно не се ласкаеш, че теб и някой други ги признавам за журналисти. Гледах и театрото, когато дойде Нели Крус. На теб изобщо не ти дадоха думата, т.н. “ПРОФЕСИОНАЛИСТИ”. Това е положението, момче! Нещо друго трябва да измисли, но не зная какво.

 11. По-случай 13-ти номер “Азъ съмъ Първият и Последниятъ,Алфа и Омега,Началото и Краятъ” – “На ти Булка спасов ден” – “Вознесение” на 13.юн и 13-та година след “Воскресе”:
  Да с са цитирам,не сум съ забележил “де и кога” съм го “казал с написани грешки”:

  “Би било добре това дето Бог(Началника най…) сътворил за “най разумно”да му поставил очички на всеиде по това над раменете му в изправено вървене.Би било,ма не (“Началник”,не добре да Му се “наднича в канчето”).А купи от всейде…(а да кажем прогнило сено,естетично да по),пък “семенца” трябва да се съберат,едвам забележими от “обратната лунна страна”.То пък в таз кУпичка едно семенце,в другата друго…и так далье.Лехичката естетично (по вертикал и хоризонтал),изток,север,запат ,юг и по между сите семенца си требе,ни едничко да съ не пропусне.
  Рече “Началнико”,Рече и на камък изсече “предписания за безопасност и трудовата дисциплина”.Речее,не да не “да нямаш друг Началник…”,щотооо..,щото като Дойдаа,на проверка как върви селско и стопанската работа,”сакътлък да не съ получи” на някои забравили да съ изучат по “безопасните правила,трудови”.
  “Зайченцето бялоо,цял ден си играло…в близката горичка”,а видяло “баба меца”,между две дръвчета се задянала “оле,оле бабо мецоо,стана ти работата като пиленцето с плетчиците дото Шъ трак Марийке на портрет”.Цъ ,цъ,цъ “мечи стъпки”,груби (не кат за зайче скок,подскок) и “следите остават…!А речено беше,отдавна речено “ще дойде ден…слънце ще светне,на загубили клефки лапички и като нестинарка самозвана върху току що рагоряли се въгленчета горещо ще стане”
  Речено ,не да не,Знай си “Началника Едноличната работа”,невервате ли !Аа,е що ?!
  “Зеленчуци който не яде,той голям неще да порасте…”,а не “лъскавата опаковчица” и хоп “така си и знаех”.Ех тая гравитацияя… ”
  А пак ли не разбрахте !Е знам ,нормално !”Природни явления”!
  13-ти номер на 13-ти две и 13-та “дупката” “25-ти коногрес на Ком пари еС еС”- в реалити “огледалната страна” в света на животните!

 12. Тези…журналисти не само кротуват, те ръкопляскат. Скоро ще им трябва “артростоп”. А парламентът, кабинетът и прокуратурата мятат фойерверки, като че сме на детско парти. Същинско действие обаче още няма. Само ръбести проектозакони, да има над какво да си лаят кучетата. Те си лаят по програма, но този път керванът не върви. Ама въобще не мърда. Сидеров го сресаха – при Кеворкян. Мая се е вживяла в роля, но и личи, че не се преструва – от седмица сериозно си е сериозно умислена. Финминът не разбра много къде се е озовал. Орешарски заговори като партиец, после млъкна, после – като финансист, после – като премиер, после пак млъкна. Как да разберем къде ги боли, че да ги трудоустроим по-навреме?

 13. @Дани !!!:)”Как да разберем къде ги боли, че да ги трудоустроим по-навреме?”
  Ей как пък ще взема да си помисля “малии и други имало все пак .бре”!
  Е..к…,айде бях го “изографисал” вече,да не се хвърля “хартията”!
  Знаете ли?…Не. Да ви кажа- Азъ съмъ в реалноста ,в истинската,тази на Бог.Никой друг няма от “вида двукопитно,вървящ изправено примат”.Вие сте в “виртуал риалити”,в “илюжън”.Такива са фактите!”Теорията” на Стефан Цанев за пройсхода на “приматите” се потвърдила,за кошмар на “дарвиновистите”!
  ГЛАВА 13
  13:15 И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовия образ да продума; също и да направи да бъдат избити ония, които не се покланят на зверовия образ.
  13:16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им;
  13:17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.
  13:18 Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.
  Виждате ли фактите?- Не.Чувате ли фактите?- Не.На пипане фактите ?-Не.На перифернонервноокончателно усет ?- Не.
  Вземайте си “бисквитките илюжън” и се усмихвайте “щастливо”.
  Фактите са си факти,аз съм де факто,а вии сте “де юре”!Сори!
  Самцитат:
  “Ай сик тир Ороел,бедна ти фантазията,неси съ изродил на подходящото място,в подходящото време.А да си помислиш,праз да ядеш,да ти порасне Ай си Кю тУуу.
  Да умрело,буташ буташ,пъ с саживи.Разфасовано на порциики свинско,разложило съ,ръчнеш с остриенце нано заточено,”ууф,да ти се душица усмради”,цигарка да ди се припуши,да ти се дробове прочистят.
  “Българиооо” те умряха !
  Румен Бърцов и Ко пачи в дупканата черна,на огледално копане.”
  “Да си бех допушил цигарката…”
  20:13 И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и Смъртта и Шеол предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.

 14. Към Румен Пейчев ,адаш,той Иво Инджев това неразбираемо му,което е нормално за него.Аз знам какво трябва да се направи,ма трябва да поканя Го тукпри мен в “дупката”,но се чудя как да стане,чудя се ! В самата най гореща точка на АДА,знам ли…!

  “Предизборен клип на СДС от лятото на 1990година”
  http://www.youtube.com/watch?v=PKsyYAVyzmY
  И след време ,колко,малко,някакви си “роди се чиляк,беше първокласник,пък и бал,не един,а два,оуу на баба внучето се роди”.”Преход”!
  Файл : parlama42.htm
  свали,пусни и да ви е сладко!
  Линк за сваляне : http://dox.bg/files/dw?a=f5d9ff27cd
  “Я надуй дядо кавала,
  след теб да викна запея,
  песен юнашка хайдушка,
  песен за вехти войводи !”

 15. Не смятам , че някой трябва да има специална протекция заради професията си по закон. Това включва и журналистиката. Изборът на професия е свободен, както и избора на това дали да обслужваш ( да си слуга) на някого или не. Това е въпрос на вутрешно усещане , на етика и морал. Не може да се спре със законови или подзаконови актове. Вероятно съществува навсякъде във всякаклви професии

 16. Да, доста порочно звучи всичко това. И не само звучи, ами си е. И кое е коректива, който трябва да се намеси и в случая!?
  В една демокрация, коректива са хората. Всичко в най-крайна сметка се свежда до хората – тяхната реакция и мнение. Качеството на хората, определя качеството на демокрацията в една държава.
  А, да видим сега достатъчно акъл и образование имаме ли, та да вирее демокрация в България – т.е.след 23 години, дойде ли ни акъла и житейското образование.
  Наскоро четох, как в Турция телевизиите, слугинстващи на Ердоган били принудени да започнат да излъчват протестите, които опитвали да прикриват досега, защото рекламодателите започнали да изтеглят рекламите си от тези телевизии и съответно да спират парите за реклами – хората отказвали да гледат тези телевизии. Едва ли само защото са патриоти – според мен просто държат да са адекватно информирани. Без значение на коя партия за привърженици. Колко естествено и елегантно се е задействал един от механизмите на демокрацията в случая.
  Интересно дали подобен механизъм е възможно да се задейства и в България!?

 17. Честито!!! Делян Пеевски е шеф на всичко!

  Генерал Дрийдъл бе изхвърчал и генерал Пекъм му бе седнал на мястото. Генерал Пекъм едва бе влязъл в кабинета на генерал Дрийдъл и великолепните му военни победи започнаха да рухват.

  — Генерал Шайскопф? — запита той без никакво подозрение сержанта в новия си кабинет, който му съобщи за пристигналата тази сутрин заповед. — Искате да кажете полковник Шайскопф, нали?

  — Не, сър. Генерал Шайскопф. Той беше произведен генерал тази сутрин, сър.

  — О, наистина любопитно! Шайскопф? Генерал! Какъв чин генерал?

  — Генерал-лейтенант, сър, и…

  — Генерал-лейтенант!

  — Да, сър, и той иска да не издавате никакви заповеди до някой ваш подчинен, без да се допитате предварително до него.

  — Ах, мръсен… — изпсува гласно генерал Пекъм може би за първи път в живота си и смаян, се замисли дълбоко. — Каргил, чухте ли? Шайскопф бил произведен направо генерал-лейтенант. Бас държа, че са имали намерение мен да повишат и по погрешка са повишили него.

  Полковник Каргил замислено си потъркваше едрата брадичка.

  — Защо той пък да ни дава заповед?

  Гладкото, добре измито, изтънчено лице на генерал Пекъм се изопна.

  — Да, сержанте — каза той бавно със смръщено от недоумение чело, — защо той издава заповеди до нас, щом е още в Отдела за специални операции, а ние сме в Отдела за бойни операции?

  — Още една промяна бе извършена тази сутрин, сър. Всички бойни операции са сега под ръководството на Отдела за специални операции. Генерал Шайскопф е нашият нов началник.

  Генерал Пекъм издаде пронизителен вик.

  — О, Боже! — завайка се той и цялото му изпитано самообладание се стопи в истерия. — Шайскопф ни е началник? Шайскопф! — Той притисна очи с юмруците си, обхванат от ужас. — Каргил, свържете ме с Уинтъргрийн. Шайскопф! О, само не Шайскопф.

  Изведнъж всички телефони зазвъняха едновременно. Един ефрейтор влезе тичешком и отдаде чест.

  — Сър, един военен свещеник чака отвън. Иска да говори с вас по някаква несправедливост в ескадрилата на полковник Каткарт.

  — Отпратете го, отпратете го веднага! Достатъчно несправедливости имаме и ние тук. Къде е Уинтъргрийн?

  — Сър, генерал Шайскопф е на телефона. Иска веднага да говори с вас.

  — Кажете му, че още ме няма! Боже Господи! — изпищя генерал Пекъм, сякаш едва сега си даде сметка за огромните размери на катастрофата. — Шайскопф! Ами че този човек е малоумен! Аз смачках този глупак и сега той ми е началник. О, Господи! Каргил, Каргил, не ме изоставяйте! Къде е Уинтъргрийн?

  — Сър, някой си бивш ефрейтор Уинтъргрийн е на другия телефон. Цяла сутрин се мъчил да ви намери по телефона.

  — Господин генерал, не мога да набера Уинтъргрийн — викаше полковник Каргил. — Номерът му е все зает.

  Генерал Пекъм се потеше изобилно, когато се хвърли към другия телефон.

  — Уинтъргрийн!

  — Пекъм, ти ли си, кучи сине…

  — Уинтъргрийн, чухте ли какво са направили? … какво си направил, тъпо копеле?

  — Поставили са Шайскопф начело на всичко.

  Уинтъргрийн крещеше, обхванат от бяс и панически страх:

  — Ти, с твоите пусти меморандуми! И те наистина взеха, че прехвърлиха бойните операции към Отдела за специални операции!

  — О, не! — стенеше генерал Пекъм. — Нима това е причината? Моите меморандуми? Ти ли ги накара да турят Шайскопф начело? Защо не туриха мен?

  — Защото ти вече не беше в Специални операции. Ти мина в Бойни операции и остави него за началник на отдела. И знаеш ли какво иска той? Знаеш ли какво иска това копеле да правим всички?

  — Сър, мисля, че ще трябва да говорите с генерал Шайскопф — увещаваше го нервно сержантът. — Той настоява да говори с някого.

  — Каргил, говорете с Шайскопф вместо мен. Не мога да говоря с него. Вижте какво иска.

  Полковник Каргил слуша няколко секунди по телефона и побледня като платно.

  — О, Боже! — извика той и слушалката падна от пръстите му. — Знаете ли какво иска? Иска да маршируваме. Иска всички да маршируват.

 18. До ММ,
  Имаме достатъчно акъл и образОвания,демократи сме(иронично)!Избраха Делян Пеевски за председател на ДАНС!

 19. Свободна журналистика, т.е. такава, която е призвана ОБЕКТИВНО да информира гражданите за случващото се по света и унас НЯМА.

  Явно кукловоди режисират чрез солидни и несвършващи финансови средства поднасянето на събитията пред хората. От значение са единствено интересите на съответните “силни на деня“.

  Интернетните медии не са чак толкова засегнати от тази болест – слава Богу. Те допускат и “другата страна“ да си изложи аргументите. В този смисъл винаги има някаква алтернатива и читателят, съответно зрителят може да избира между РАЗЛИЧНИ източници.

  Качеството на обзорните и политически предавания, които запълват най-гледаните български телевизии са от изключително лошо качество. Това, което се вижда там не са просто дискусии, диспути или дори спор, в културен формат. Това са ГОВОРИЛНИ и НАДВИКВАНИЯ по между си и с водещия. Между впрочем – “водещият“…каква е всъщност неговата задача въобще?
  Съмнението, че Водещият изпълнява конкретни поръчки и по този начин имитира дискусия или интервю е толкова очебийно, че смърди…
  Повечето подобни предавания се водят, забележете, от ДВАМА души. За зрителя логичното последствие от това е, че просто НАДВИКВАНЕТО и ПРЕКЪСВАНЕТО ВЗАИМНО е на още по-високи обороти.

  Живеейки в западна държава с много стабилна ценностна система , и правейки спонтанни сравнения, просто не мога да не отчета за себе си: нивото на медийната среда в България е безобразно.

  Някак си ми е трудно да бъда оптимист по отношение на бъдещето. Докога ще я караме така?!?

 20. Делян Пеевски бе избран днес за шеф на ДАНС. Не съм излизал на протест от както тропкахме и викахме “кой не скача е червен”, ама този път ще не само ще протестирам ама и калъчките ще подхвана ако трябва!!!!!!

 21. Честито! Една от най-емблематичните мутри, подставеното лице на Доган ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ, е избран за шеф на всемогъщия ДАНС, който беше реформиран и допълнително овластена специално за целта. Едва ли някой вече може да има съмнения относно ръководната роля на Доган и ДС при осъществяване на преврата, Очевидно Белене не е бил камъкът, който преобърна колата на Борисов (както много от “десните” си мислеха), доголкото Доган не е сред петимните за нова АЕЦ. АЕЦ-Белене няма да има, спете спокойно деца. Станишко само им помогна и с всеки изминал ден се отдалечава както от партията си, така и от хаоса в България, който е неизбежен.

 22. Кой е Делян Пеевски?Кой ще публикува биографията му?

 23. Към Мария:

  Ето кой е, според в. Капитал:

  Кой е новият председател на ДАНС Делян Пеевски?

  14/06/2013

  Кариерата на сина на Ирена Кръстева винаги се е развивала по “втория начин”

  Капитал

  С гласовете на ДПС и БСП парламентът прие в петък сутринта предложението на премиера Пламен Орешарски за председател на ДАНС да бъде избран Делян Пеевски. Решението идва само ден, след като в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за ДАНС гласувани спешно от парламента и които дават полицейски (да задържат за 24 часа и да обискират) и разследващи правомощия. ДАНС стана правоприемник и на ГДБОП.

  Централна част от промените бяха свързани със статута на председателя на агенцията, като бяха занижени изискванията за стаж, като беше прието, че председателят може да има и само юридически стаж. Още тогава коментарите бяха, че промените се правят за конкретен кандидат, а заложеният стаж съвпадаше с този на Пеевски. Беше махната и възможността председателят да бъде отзоваван предсрочно “при при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на агенцията.”

  След избора, премиерът Орешарски нарече синът на бившята шефка на тотото Ирена Кръстева “външен специалист”, а пък лидерът на БСП Сергей Станишев, който единствен се изказа в подкрепа на Пеевски заяви, че вярва, че “днес България се нуждае от стабилност” и новият председател на ДАНС “ще има голяма отговорност да доказва всеки ден, че работи не за една партия. След избора Пеевски заяви, че ДАНС “вече ще работи, няма да се говори само, както беше в миналото.”

  Единствено Георги Кадиев от БСП излезе с позиция и обясни защо не е подкрепил номинацията си: “Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах. Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо.”

  Различни източници от дипломатическия корпус, с които “Капитал” разговаря определиха решението като скандално и с пагубни последици в сътрудничеството между правоохранителните институции. Решението е предизвикало сътресение и в самата агенция.

  От няколко независими източника в службите за сигурност “Капитал” научи, че през различни етапи срещу Делян Пеевски е имало разработки за корупция, водени както в ДАНС, така и в ГДБОП. По тях не се е стигнало до реализация заради чадъра, който е бил опъван над сина на Ирена Кръстева. Източниците ни коментираха, че става дума за злоупотреби в Държавния резерв, източване на държавни предприятия и др.

  Според разследване на в. “Труд” депутатът от ДПС фигурира като основен герой в операциите “Лабиринт” и “Другари”. Не е ясно защо те все още залежават и не са видели бял свят.

  Кой всъщност е Делян Пеевски?

  Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС е поредният скок в кариерата, която започва своето развитие по времето на управлението на НДСВ. Той стана съучредител на сдружението “Младежко НДСВ” заедно със сина на говорителката на царското семейство Галя Дичева – Росен. Впоследствие от партия НДСВ се разграничиха от тази организация. Още на 21 години той стана най-младият член на политически кабинет, след като беше назначен от Пламен Петров за парламентарен секретар на транспортното министерство – пост, който му позволи да влезе в борда на директорите на “Пристанище Варна”. Според публикации в пресата от онова време една от първите работи на Пеевски била да поиска от ръководството на пристанището луксозен джип. Той беше освободен от борда заради липса на образователен ценз. По това време Пеевски беше все още студент по право, трета година. Това стана след скандал в парламента за безпринципните назначения в държавните бордове, срещу които се обявиха дори и жълти депутати.

  Най-големият скандал, в който беше замесено неговото име към онзи момент, беше свързан с приватизацията на столичната зала “Универсиада” и спортния комплекс “Тотошанс” в Златни пясъци. С помощта на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано имотите се оказаха апортирани от държавната фирма “Олимпика” ЕАД в смесено дружество, в което участваше частна фирма, свързвана със самия Лучано. Като едноличен собственик на фирмата беше вписана Маргарита Донкова, която по същото време беше секретарка към поддържания от младежкото НДСВ уебсайт “Новото време”. По случая беше образувано следствие, но то потъна.

  Докторант Пеевски

  Към 2006 г. в биографията на Пеевски се твърдеше, че той е докторант по административен процес в ЮЗУ, каквато информация обаче няма в официалния регистър на образователното министерство. Пак според биографията на Пеевски, след като завършва, той работи като юрисконсулт в “Тиви глобус”, а после за няколко месеца е адвокат в Благоевград и София.

  На 13 април 2005 г. ВСС назначава Пеевски за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба. Това се случва по “втория” начин – тъй като синът на Ирена Кръстева няма необходимия стаж, директорът на следствието към онзи Ангел Александров предлага Пеевски да бъде назначен “по изключение”. Член на тогавашния състав на съвета си спомня как Александров (близък приятел на Ахмед Доган) се е борил “като лъв” за назначаването на сина на Ирена Кръстева за следовател.

  Младият юрист е разпределен в икономическия отдел на столичното следствие. Пряк негов началник е Петьо Петров (известен в средите като Петьо Еврото), който тогава е зам.-директор, а от две седмици – директор. Кариерата на Пеевски като следовател продължава седем месеца. През ноември 2005 г. ВСС го освобождава от поста, тъй като е назначен за зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии, където отговаря за държавния резерв. Източник на “Капитал” от службите за сигурност разказва, че случващото се в резерва по това време е било разработвано от ДАНС, но до конкретни обвинения така и не се е стигнало. След като разбрал за разследванията, Делян Пеевски обяснил лично на агентите от отдела за борба с корупцията, че няма смисъл да го разследват, разкри източникът ни.

  През пролетта на 2007 г. името на довчерашния депутат от ДПС беше замесено в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на “Булгартабак” Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров излезе в отпуск и подаде оставка. Корнелия Нинова и Делян Пеевски бяха освободени от правителството, а Ангел Александров също напусна поста си след дълга отпуска.

  В самото начало на скандала обаче Александров пише докладна до главния прокурор Борис Велчев. В нея той казва, че се е запознал с Пеевски покрай работата му в следствието (въпреки че две години по-рано лично е ходатайствал ВСС да го назначи без стаж) и е бил бил впечатлен от неговото нестандартно виждане и идеи за развитието на държавния резерв. Прокуратурата започва разследване по скандала. Всички герои са привикани на разпит.

  Една седмица след като Пеевски дава показания, близкият до него зам. градски прокурор Роман Василев направи показна операция в “Булгартабак”, която трябваше да разкрие злоупотребите на… Христо Лачев.

  Именно в деня в който прокуратурата влезе на претърсване в сградата на “Булгартабак”, ВСС разглежда молбата на Пеевски, с която той иска да бъде възстановен като следовател. ВСС обаче отхвърля това негово искане с мотив, че щом той няма морал да бъде заместник-министър, то няма как да има морал да бъде и магистрат.

  Той обжалва пред Върховния административен съд, който през октомври 2007 г. отменя решението на ВСС с мотив, че съветът е бил длъжен да удовлетвори молбата на Делян Пеевски, а в отказа на съвета да го възстанови липсват мотиви.

  Преди обаче върховните съдии да се произнесат, младият юрист вече има план Б. През лятото на 2007 г. майката му Ирена Кръстева с помощта на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев (който нарича групата издания на Пеевски приятелски медии) купува от Петьо Блъсков вестниците “Политика”, “Монитор” и “Телеграф”. Пет години по-късно премиерът Бойко Борисов ще каже в прав текст, че Делян Пеевски “контролира голяма част от медиите в България”. Тези медии се подпомагат финансово от банката и групата фирми около Цветан Василев.

  През ноември 2007 г., притиснат от решението на ВАС, ВСС възстановява Пеевски като следовател. За да го освободи отново три седмици по-късно, защото той отново е назначен за заместник на Емел Етем. През краткото време, когато той е следовател, негов началник (и.д. ръководител на специализираното икономическо отделение) е сегашният председател на етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров. След края на управлението на Тройната коалиция Пеевски е избран за депутат, но така и не се появява в парламента. През март тази година ВСС отновно го възстанови за кратко като следовател за да го освободи малко след като се кандидатира за депутат.

  Бизнесът на Пеевски

  Извън медийния кръг групата Пеевски – Цветан Василев постепено овладя милиарди активи в страната. В центъра на оформилия се гигант е Корпоративна търговска банка, а апогегеят на придобиванията започна при тройната коалиция, но разцъфтя при ГЕРБ. Постепенно групата придоби мултиплексите, “Булгартабак”, БТК, “Техномаркет” и т.н. Сега Цветан Василев преговаря да купи и най-големия пенсионен фонд в България – “Доверие”. Ето и бизнесът на кръга Пеевски-Цветан Василев-Ирена Кръстева по сектори:

  Телекомуникации
  БТК – 1.4 млрд. лв.
  НУРТС България – 213 млн. лв.

  Цигари и напитки
  Булгартабак холдинг – 616 млн. лв.
  Юрий Гагарин, Пловдив – 81 млн. лв.
  Телиш – 70 млн. лв.

  Търговия
  К енд К електроникс (веригата “Техномаркет”) – 290 млн. лв. през 2008 г.
  “Странд Бургас” (миноритарен дял)

  Банки, застраховане и други финанси
  КТБ – 5.6 млрд. лв.
  КТБ асет мениджмънт – 500 хил. лв.
  ЗАД “Виктория” – 86 млн. лв.

  Медии и разпространение
  “Нова българска мейдина група холдинг” (вестниците Телеграф, Монитор, Уикенд, Меридиан мач” и др.) – 40 млн. лв.
  “ТВ Седем” – 26 млн. лв.
  Национална агенция разпространение – 9.3 млн. лв.
  3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.) – 6.6 млн. лв.

  Автомобили
  Литекс моторс (миноритарен дял) – 65 млн. лв.
  КИА България – 32 млн. лв.
  Субару мотърс – 312 хил. лв.

  Инфраструктурно и пътно строителство
  “Интегрирани пътни системи” – 211 млн. лв.
  “Хидропонт-М” -4 6 млн. лв.
  “Евробилд проект” – 98.7 млн. лв.

  Производство и машиностроене
  “Гипс” – 79 млн. лв.
  “Рубин” – 215 млн. лв. (2010 г.)
  “Корабостроителница Русе” – 97 млн. лв.
  “Дунарит” – 77 млн. лв.
  “Терем – Георги Бенковски” – 28.4 млн. лв.

  Земеделска земя
  “Агро финанс” АДСИЦ – 73 млн. лв.

  Туризъм и хотели
  “Хелт енд уелнес” – АДСИЦ – 147 млн. лв.
  “Сана спейс хотел Хисаря”
  “Пирин голф пропъртиз”

 24. Г-н Инджев, Стадото си избра Мършата за шеф. Сами поканиха “търговеца” за шеф на “храма”! Песимиста казал “от това по-лошо не може да бъде”, оптимиста му отвърнал “може, може”. Какво ли ни предстои още да видим?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.