Шоуто премина в шок: руски гамбит с турската пешка Пеевски в блицкриг срещу България

Днес не е първи април, а 14 юни- почти годишнина от неуспешния опит на Русия да употреби България като въздушен коридор към Косово през 1999-та.

Няма шега: с подкрепата на Атака и въпреки видимото притеснение на БСП, изписано на всяка една от зачервените физиономии на червените депутати, депутатът от ДПС Делян Пеевски бе направен насила и противно на всякаква логика шеф на Държавната агенция „Национална сигурност” ( ДАНС).

Като казвам „насила”, риторичният въпрос е коя е голямата сила, обладаваща лостовете да наложи такова решение, от което дори обръгналите на всякакво унижение заради властта социалисти се изчервиха!
Правилно четете- голяма е силата. Най-голямата възможна, способна да осъществи такава невъзможнта комбинация и спойка на абсурди на българска територия.

Това е силата, която правителството на ГЕРБ покани да помпа медийната империя на Пеевски, изкупувайки пътьом монополните (с тяхната десетилетно градена инфраструктура) български телекомуникации.

Същата тази сила си напазарува тютюневия монопол ( разбирай- лоста за влияние върху ДПС) и нахлу на финала с милионите си като стабилизиращ финансов фактор в Корпоративна търговска банка ( КТБ), „заплашена” от евентуално изтегляне на депозитите на най-големите български държавни предприятия, финансиращи същата тази медийна империя на Пеевски.

Горното беше постигнато от въпросната голяма сила за по-малко от година- щурм, направен възможен от правителството на ГЕРБ и лично от Борисов, представян като противник на руското нахлуване заради измъченото му решение на оспори АЕЦ “Белене” след три години увъртане по темата.

Господарите на България му се “отблагодаряват” сега с възкачване на Пеевски на още един престол, за да се види демонстративно как се осъществява имперското правило за разделянето и владеенето на една провинция, дръзнала за кратко да си въобрази, че може да се плези на метрополията си.

От години твърдя, че медиите са абсолютен приоритет в клатенето на България, но сега мога простичко да ви го покажа с тази вече ярко очертала се контрастна схема.

Извършена беше рокада в стил руски гамбит с турска пешка в българския парламент, а за парлама това беше представено като …личен избор на премиера Орешарски. Човек трябва да има умствения капацитет на Пеевски, изписан в погледа му, за да повярва, че акцията Орешарски наистина е солова, както се опита да излъже от трибуната на парламента Станишев, оправдавайки се, че подкрепил „нестандартното решение” само защото бил обещал на Орешарски да го подкрепя във всичко.

Стандартна лъжа на гузен човек!

В рамките на същата тази първоаприлска по своята антилогика сюжетна линия насред юни, мога да добавя, че шоуто, което преминава в шок, може да бъде разчетено и като някакво хитроумно избиване на синьото в червения премиер, който помага за възкресяване на десницата. Защото да сложиш Пеевски начело на ДАНС в целия контекст на днешната политическа ситуация е ход, с който се създава кауза за току-що погребаната десница.

Нали уж от Орешарски се очакваше да “успокои обстановката”? Този ход е всичко друго, само не и “успокояващ” обстановката. Той вещае рязко изостряне на политическата конфронтация по няколко писти и всички те водят надолу и встрани от всякакво умиротворяване.

Отговарям изпреварващо на въпроса защо заговорниците избраха варианта „блицкриг” с налагането на Пеевски на този пост. Не съм сигурен дали мълниеносната операция е прецедент по своята скорострелност в най-новата ни история, но е очевидно, че се целеше пълната изненада. На кого? На заспалия народ? На безсилната опозиция? Няма логика, нали.

Логиката е една: блицкригът със скандалното решение, внесено и гласувано с явното намерение да зашемети някого, цели единствено и само да финтира западните съюзници. Защото единствено те имат значение и тежест в тази неравна антибългарска битка.

Съзаклятниците имат горчив опит от ноември 2003-та година, когато техният фронтмен Симеон Сакскобургготски се опита да назначи за свой съветник по въпросите на националната сигурност Бриго Аспарухов. На практика, изпълнявайки реваншисткото поръчение на чуждите господари, които го доведоха с такава цел в България, премиерът искаше Аспарухов да стане „по втория начин” началник на всички силови структури в държавата.

Спомнете си тогава каква беше реакцията- вътрешната предизвика шок в депутатския корпус на НДСВ и напускане на емблематични лица, като Емил Кошлуков ( интересно- лично той дали ще заяви щастие сега в и без това почервенялата телевизия, където работи!?). Бившият премиер Иван Костов, който се беше оттеглил в мълчание две години, използва случая да проговори по повод операцията с Аспарухов пред медиите с интервю по Би Ти Ви.

Западът, което е най-важно, шумно оповести своята твърда съпротива срещу този опит за овладяване на България „по втория начин” и избрания да играе водеща роля в този план Бриго Аспарухов беше принуден да се оттегли на 15 ноември 2003 г. с твърдение, че вече не искал поста.

Руските господари обаче са инвестирали твърде много в България и не се отказват лесно. Днес те повториха операцията, но с десант, а не с открито обявяване на война. И както виждаме, успяха, защото петата им колона е утъпкала с маршировката си площадката за кацане.

Може да е съвпадение, но е символично, че точно преди 14 години България спря десанта на руски специални части на летище Слатина край Прищина, с който Русия се опитваше да обезсмисли рекапитулацията от капитулацията на нейния съюзник Милошевич в Сърбия във войната му в Югославия. Онзи ход на правителството на България заведе страната ни в НАТО ( и дори в ЕС, за което явно не беше готова) и доведе в София благодарните Тони Блеър и Бил Клинтън.

Днес Русия взе реванш с демонстрацията на сила, трупана за блицкрига срещу самата България.

Западът обаче ни дължи един жест за риска, който поехме през юни 1999 г., и от това, дали ще го направи, ще зависи в голяма степен и отношението на много българи към прозападната ни ориентация. Ако ще губим България, то поне да е ясно какво да добавим към самобичуването за собствената ни вина, каквато несъмнено имаме.

Ако не ни покажат своята солидарност в този момент, ще смятаме, че са ни „отписали” за пореден път.

86 мнения за “Шоуто премина в шок: руски гамбит с турската пешка Пеевски в блицкриг срещу България”

 1. Братя, днес беше извършено безпрецедентно дори за червените престъпници предателство на българските национални интереси. На бунт! Този път кръвта няма просто да оцапа няколко коли, а ще се лее като ручей пролетно време!

 2. Докато се питах, къде ги боли, че да ги трудоустроим по-бързо, и те си казаха. Две в едно: Гестапо и Министерство на пропагандата…Трима лоши в една лодка, без да става дума за Плевнелиев. Солидарност с нас Западът скоро няма да покаже – не сме камъче в обувките им, само песъчинка.

 3. През февруари мат’ряла си “повярва” че всичко зависи от него.

  Сега ще се убеди колко малко може да направи чрез улицата…

 4. Покъртително тъжна но точна и безпощадна оценка г-н Инджев !
  Аз веднага си помислих само едно, че ако съюзниците ни не са разбрали още или са сметнали че онова “Ние ще сме с Русия а другите да си е*ат майката” не се отнася за тях а за някакви си неопределени “други”, то сега дано им стане ясно.
  Ако не им е все още ясно, и ако някой от техните посланици чете този блог ще им го кажа и аз, един никой, но не толкова деликатно като автора на блога.
  Г-да посланици, Вашите “съюзници” в София днес Ви казаха да си Е*ETE МАЙКАТА !!!!!!!

 5. Самоувереността на Русия в акциите и спрямо България започва все повече да напомня самоувереността на Хитлер от 1938 г. спрямо Чехословакия.
  Но може да стане и нещо неочаквано – масовото омерзение от личността на Пеевски безпрецедентно да обедини българите, нещо, което не е постигано от 1878 г. насам! Ако това се случи, най – после ще схвана колко тънка политика има във второто руско освобождение на България (макар с такова закъснение)!

 6. С този ход стана ясно, че кукловодите са в Москва, а тук са само слугите им.По-нагло от това да ни навират това изчадие /смея да го кажа/, не знам да има.Освен това, какво означава службата по подслушване да е на разположение на мин.председател.По-добре да ги закрият.Станишев в дълг към руския си произход.И това на фона на случващото се в Чехия – арести на действащи висши политици.Дано това да е повода за обединение на десницата.Руските подлоги и господарите им да си ходят и да си стоят в Русия,която сама има нужда от спасение – САЩ им скроиха шапката с добива на шистов газ – цените на петрола и газта надолу- огромни загуби за “империята на злото ”
  А прецедента с Пеевски е като кариерата на Гьоринг – министър на вътрешните работи на Прусия и учредява политическата полиция в Прусия, която в 1934 г. е слята с Gestapo. Дело на Гьоринг е и първият концентрационен лагер (до Ораниенбург).
  Натам сме се запътили.В България е имало и концлагер Белене.

 7. Имало едно време, затънтена английска провинция, а в нея — ферма. Нищо ново под слънцето — и провинции бол, и ферми — още повече. Ограждал я неизменният жив плет, била и онази англохарактерна ливада…
  Но не щеш ли, се случило неочакваното. Отхвърлили животните тиранията на впиянчения си до лудост господар-човек, и се впрегнали в собственото си добруване. И настанал рай на Земята.
  Е, добре де, във фермата.
  Само че…

 8. Iskam predi vsichko da pozdravia partiata na evropeiskite socialisti chiito lider dokolkoto znam e stanishev (suvesta ne mi pozvoliava da izpisvam tova ime s glavna bukva). Poveche ot ochevidno e che tova e edna ot pro-ruskite partii v evropeiskia parlament. OTVRATITELNO, GADNO, GNUSNO! Produlzhavam da tvurdia ne protest sreshtu izbora na peevski za dans, a SUBARIANE NA POZORNIA PAMETNIK v Sofia e tova koeto shte postavi oburnantata v momenta karuca narechena BG otnovo na kolelcata i. Protestirashti da no s chukove pred pametnika, 10000 golemichki parcheta da se otchupiat i pametnika niama da go ima. Ima li obache tolkova protestirashti otkude da se vzemat. Smiatam che niama. Otnovo shte e kato prez Aprilskoto vustanie – shepa ISTINSKI BULGARI, ostanalite strahlivo i seirdzhiiski gledat kvo she stane.

 9. наистина и шокът и ужасът са пълни. ще има ли революция? надявам се, но наистина ще трябва кръв да се лее. иначе срамът не ще може да се измие. шипка е вече много назад в миналото, за да съумява още “да мие срама от челото”.
  не съм и сънувала, че продажността може да е толкова откровена. липсва дори някое мижаво смокиново листо.

 10. Сега мафията ще си има директен достъп до квалифицирана информация от НАТО и Евросъюза.

 11. Г-н Инджев, извинявам се за нарушаването на словесната етика, шокът подейства моментално и на мен.
  Моят коментар по отношение на последните думи в статиятв Ви:
  Много скоро ще узнаем какво ще направи Западът по въпроса за “жеста” – дали ще избере да прокара желязната газова завеса по южната ни граница (c приемането на ТАР) или ще cе реши на по-смелата стъпка да прокара “38-ми паралел” през БГ по трасето на “NABUCCO”. Решението ще бъде взето до края на месеца.

 12. Г-н Инджев, невероятно добре и точно написано. Що се отнася до реакцията на запада в случая съм дълбоко скептичен. Докато на власт са Меркел и Обама няма да бъде позволено да падне и прашинка върху темето на Путин. Все по упорито се прокрадва мълвата на запад, че и двамата са колеги на руския президент по КГБ линия. Така че според мен “Надежда всяка тука оставете” – България твърдо се е закотвила в предверието на ада наречен – руска сфера на влияние.

 13. Организира се протест за днес от 18:30 пред МС.

  В фейсбук са се събрали над 15 000 души за 3 часа за този протест

 14. Дано от ПЕС(Партия Европейских Сабак), си направят съответните изводи , и да не предлагат СС да заместни Барозу, тогава може би СС все пак ще е принуден да повляае , ако може, на обстановката в България , след като му бъде отрязан пътя към европейска перспектива за развитие?!?
  И г-н Инджев , не забравяйте кой беше най-дълго във властта през “прехода”, и то най-високо в йерархията – агент Гоце.
  Ето там е разковничето за сегашното положение, последните 3-4 години имат също своето значение , но решаващите са 10 години на Гоце.
  Така че, корените трябва да ги търсим преди 10-12 години, макар и последните също да са важни!

 15. повлияе , а не ….. повляае
  За което се и извинявам.

 16. Така е да ме е … блага баницата!
  Ама народа не чете и мисли с телевизиите си.
  А Левски е казвал “Който ни освободи той ще ни пороби” ама на българите както винаги спим блажено в червено-мокър сън!

 17. За всичко останало съм съгласна, но г-н Инджев, наистина ли смятате, че Западът е по-добър и че, видищ ли, им ” пука” за нас? Американци, руснаци, всички се борят за надмощие по всякакъв начин.. Даже не знам дали янките не са и по-зли!

 18. Инджев, доста наивно завършвате анализа си – очаквате солидарност от Запада! От гробището, което е Западът, възкресение не чакайте.

 19. обединение-отнюд,матрияла не става

 20. Братя,да спрем да пишем и на бунт.Да излизаме веднага,още сега.Напред братя,били сме ги руснаците,историята помни.Да изчистиме РОДИНАТА от тая сган!!!

 21. С проблемите си трябва да се справяме ние самите.

  Няма какво да чакаме Запада – той е пресметлив и прагматичен. Преценява колко ще похарчи, колко ще спечели и ако салдото е положително – действа.

  А ние трябва да браним страната си. Затова – всички на площада!

  Тогава и от запад може да помогнат.

 22. Какви западни съюзници, какви пет лева? ЕНП от години вее вятър на една откровено милиционерска и неприкрито проруска формация. Европейските социалисти си имат за шеф Станишев – днешният ни главен “погнусител”. Проблемът си е само НАШ, от нас създаден и на нашите глави стоварен.Няма какво да чакаме отвън, бързата ни реакция е направо наложителна и животоспсяваща. Хайде най-накрая ние сами да се противопоставим, защото ножът ни опря до кокъла.

 23. Вече стана съвсем ясно,че Орешарски
  е абсолютен”солоташак” и кукла на конци.
  Горките ние.Догодина ,когато отпаднат
  ограниченията за труд в Европа,се очакват
  още 850000 българи да напуснат.И аз мисля,
  че това е реална прогноза ,предвид ситуацията
  тук.България бавно но сигурно се превръща
  в държава-гето.

 24. Дари,много изродщини и невероятни открития се с4итат за Германски,но първия,известен концетрационен лагер в историята е изобретение на Английската армия в ЮАР.

  Запо4наха да прекаляват с цирка ве4е 69 години, най-малко.На вас забавно ли ви е?

 25. Лелеее, остава Пеевски да върне в ДАНС Алексей Петров и щастието на Цветанов и Борисов ще е пълно 🙂

 26. Не, дотук с хленчовете за автентичното дясно, евроатлантическите ценности, умората от демокрацията, кризата на квазипубличността и пр. мантри. ДА ГИ ПОЧВАМЕ! ДА ГИ ПОЧВАМЕ КАТО БРАТЯТА ТУРЦИ!

 27. Пост от фейсбук.
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Подписките днес са за да изхабят енергията на хората, за да се почустват те изпълнили дълга си. С две думи, за да се оправдаят пред себе си че са сторили нещо и да не идват на живо. Никой не се трогва от такива неща. Трябва да сме там.

 28. На Пеевски му лъсна пагона, за да го номинират за шеф на ДАНС, даже звучи като понижение в ранг – все едно таен агент да надене милиционерска униформа. Обратното също щеше толкова фрапиращо: шеф на ДАНС да държи медиите.
  Не знам и финансите му дали няма да намалеят…

 29. Е тук вече не мога да кликна върху „харесвам“. Защото не съм поданик на „провинцията“, а гражданин на Републиката. Защото един ГОЛЯМ БЪЛГАРИН, г-н Инджев, може и да сте го чували – Васил Иванов Кунчев – ЛЕВСКИ, преди доста години беше казал: „Който ни освободи, ще ни зароби“. Защото имперските амбиции на „метрополията“ са очевидно опасни. Ама кой ни е крив, че си нямаме собствени амбиции. Че след всичко сполетяло ни продължаваме да се делим на повече десни и по-малко десни. А всъщност забравихте вероятно, че не само Орешарски, а и Бисеров и ред други се пръкнаха от т.н. автентично дясно. Европа ни дължи… прав сте. Но по-прав е онзи класик, да де руски, ама е прав: „Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се“.

 30. Протестът в Пловдив е тази вечер в18,30ч пред паметника на Съединението.Да отидем,Пловдивчани!

 31. “…след това ще дойдат комунистите,ще става все по зле и на края ще се стигне до това,което е и накрая ще завърши с кръв.Казал съм ,че ако комунистите не унищожaт “Франкенщайн” ДПС което те създадоха за да контролират всяко правителство и да го сваля,накрая това техно творение ще им изяде главите….
  Но когато казвам какво ще стане,думите ми срещат единствено надменно пренебрежение,а после бивам обвиняван,че е станало така както съм казал.Аз знам ,много знам,защото много е минало през гърба ми и съм платил цена,която съмнявам се някой друг да е склонен да плати.В личния ми живот не е останало нищо за губене.Останало ми е само познание ,което съм длъжен да давам и давам,но за тоя що духа(глас в пустиня)….
  и това което съм казал ще стане,съмнявам се някой да се стресне от думите ми.Само ,че после никой да не ме обвинява че е станало както съм казал…”
  Posted by Румен Бърцов | ноември 14, 2011, 13:34
  https://ivo.bg/2011/11/14/телевизорът-като-бухалка-срещу-крити/#comment-58723
  “kinsev 26 Юни, 2012 в 9:36 am
  @Про,тея “Самодоволни гниди на всяко ниво.” ги трае този народ с приведена главица,приучен така “ти недей много да надигаш глава ,трай си”,докато нему падне небето на главата и тогава ще пищи!”
  kinsev 27 Юни, 2012 в 4:14 am
  Освем Майче Санда (която беше пратена от сатънинските чяада в гроба не по “естествен начин”) и Бог,дуг никой,НИКОЙ незнае,какво знам,колко знам и най вече какво мога.Но дори Майче Ми незнае всичко за мен,а само Бог.А вие незнаете с какъв “огън” си играете!Вси дет мърдат на таз планета!”
  “Трябва да си влязъл, за да можеш да коментираш.”
  “vestnik” обратно без “t” (за да няма правни последици за фирмена марка) “kinsev” Излез »
  « Огнян Минчев до Бойко Борисов: ТИМ постави под контрол всичко ценно във Вар..
  21) Danny_ 15 Юни, 2012 в 7:33 pm
  Кинсев, защо си мислиш, че сме зверове? … Наистина човече не знам какъв ти е проблема, за дето се заяждаш с нас младите, които искаме промяна. Има нещо сбъркано в мисленето ти. Искаш и ти да кажеш нещо (виждам), ама излиза нещо съвсем друго, което е меко казано равно на глупави и безсмислени нападки. Като си толкова мъдър и щом ние не сме хора, а ти си човек, дай съвет как да си оправим държавицата или поне това, което остана от нея, за да можем да живеем ние зверовете, ние което сме без души, и ти, човекът в хармония и благополучие!”
  “… А пък да не вземете да си помислите ,че някой ме знае или помни ,че съм бил или чул.
  Posted by Румен Бърцов | септември 28, 2012, 15:00
  https://ivo.bg/2012/09/28/дебатът-продължава-окупаторка-ли-е-че/#comment-75027
  “Абе въобще факти,колкото щеш,стига само да се употребява това дето най отгоре на “вървящият изправен”,не приведен,щото когато приведен,друго му най отгоре (някой му викат задник)!…Това от мен … .. . . .”
  АЗЪ ,Румен Бърцов,kinsev и гооогле сърЧ,изнаписъл съм доста,но се иска “изправена стойка” за правилно разчитане.”
  “..И какво като си пиша и повтарям,и пак пиша и пак повтарям.И нищо,никой не чете,минава заминава и пак пиши.И никой не желае Истината,не се харесва на никой,,всички предпочитат да си живеят в лъжа и някак си да се оправят нещата.Няма как да се оправят с живеене в нереалност (в лъжа).
  “…Много е засмърдяла тая българската.”
  Румен Бърцов
  28.09.12, 18:13
  : “Анонимен каза…
  румене, прекали, осра се, човече, не схващаш ли това?!
  05.10.12, 06:38
  Да ви дам съвет? Че несъм ли дал пре достатъчно ! а аз факт ли съм или несъм?

  “6:15 И земните царе, големците и хилядниците, богатите и силните, всеки роб и всеки свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините;
  6:16 и казват на планините и на скалите: Паднете върху нас и скрийте ни от лицето на седящия на престола и от гнева на Агнето;
  6:17 Защото е дошъл великият ден на Неговия гняв; и кой може да устои?”
  Азъ ЗНАМ

 32. До Benzin
  Миришеше на тази сделка след Станишевото безкрайно самочувствие. Следващата стъпка е въвеждане то на руския език от майчински на задължителен и отпадането на другите езици поради естественото им бъдещо неупотребяване.

 33. До MIKA
  Пеевски и сие нямат друг освен от вас споменатата персона

 34. Хора, осъзнайте СИЛАТА си!
  Никой не може да ни победи, тук на наша територия – нито олигарси, нито руснаци, нито марсианци.

  Днес ни заявиха: “Правим ви на маймуни!”

  Ние трябва да им кажем: “Няма да стане!”. Довечера, в 18:30 пред МС.

  Със стоене вкъщи нищо добро не ни чака.

  Ще има протести в над 30 града на България. Има и обявено съревнование между градовете за най-многоброен протест.

 35. Пътят ни към Русия трябва да мине през несигурност, протести, размирици, дестабилизация,откровено цинични назначения, които да принудят НАТО и ЕС да ни изолират! Тогава повече хора в България ще погледнат на изток. А там Нашите освободители тръпнат в очакване да ни “освободят” за трети път.
  Трудно е да се намери по-нищожен народ от нашия. Трудно е да не се чувстваш омерзен в днешна България!

 36. Ха да е честит новия шеф на ДАНС на целокупния български народ!
  Ето малко биографични данни за него

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/14/2081416_koi_e_noviiat_predsedatel_na_dans_delian_peevski/

  въпреки че едва ли има човек в този сайт който да не е запознат- все пак някои от фирмите в този списък (да не кажа повечето) са новост за мен. Аз лично призовавам към БОЙКОТ на тези фирми!

 37. Няма по света такива “БЕЗРОДНИЦИ” като нашите политици.Вече 23 г.от най-новата ни история,тия
  си подават топката един на друг.Казвам ви-
  няма такива “боклуци” като нашите.
  Във всяка др.държава вкл.и Русия все пак се
  гледа и интересът на държавата и обикн.хора.
  Тия “БЕЗРОДНИЦИ”тук-от всички партии –
  КАК НЕ СЕ НА ЯДОХА???
  23 г. “Турско”,”китайско” и “гръцко” -карго бавно
  убиват всяко производство.Корупция,Голям шлем???
  Даначните служители ,полицаите и дър.чиновници
  са най-богатата част от населението.
  Банките ни са -ЗАЛОЖНИ КЪЩИ-това не са банки
  а престъпници.
  Нормално е вече ,че всичко се разпада…Няма такава
  държава-България…

 38. “Когато фактите говорят и боговете мълчат”! Боже пази България!

 39. По повод избора на Пеевски днес си припомних “Животинската ферма” на Оруел.Както е известно там животните изгонват хората от фермата,но постепенно цялата власт преминава в ръцете на свинете,които установяват диктатура по-лоша от тази на хората.Ами,честито,и в България свинете /Пеевски,Цацаров/ вземат властта.Блазе ни,те ще се борят с престъпността.А цар Ивайло,който както е известно е бил свинепас,пребивава на север в средновековна цитадела с червени стени и кули.Again congratulations.

 40. Ако има нещо специфично в политиката на запада, то е нищо повече от вековна последователна традиция. Като се започне от кръстоносните им походи, нихилистичното им пет вековно отношение към нас по време на османското робство и факта, че ни оставиха безскрупулно в лапите на СССР след Втората световна война. Дали да смятаме, че сега е дошъл момента не почти хилядолетен обрат…едва ли. Не можем да ги виним за позицията и отношението им, за разлика от самите себе си. Ние допускаме този цирк да се разиграва десетилетия наред.
  А тези червени депутати като си помислия, че ако им наредят да натиснат копче за заличаване на страната ни ( примерно), не биха се поколебали много…ако ще има личен келепир в това, а пък може и ей така от любов към господарите си. Мъчно ми е че имам такива същества за сънародници! Жалка картина, просто не ми се пише.

  И вместо да чакеме все неволята да ни оправи, нека се опитаме сами да подкараме собствената ни каруца, затънала в блатото на страха, отчаянието и деморализацията.

 41. Гледам Местан да засича, като говори пред репортерите. Несигурен, многословен, без заряд и с примигващи очи. Толкова примирено и принудено звучи, и само ГЕРБ му е проблемът. Ама били готови за разговори…Пожелавам му приятно прекарване при Плевнелиев, а тепърва го чака шокът от снетото президентско доверие към кабинета. А Орешарски е ни жив, ни умрял. Явно Пеевски трябва нещо много спешно да свърши и да се покрие, друг смисъл днешното упражнение няма. И той ще влезе тичешком в новия си кабинет, да изпълни задачата на живота си. Cito!

 42. Carthago delenda est!

  Стига! Basta! Enough! Aman! Хватить! и пр.

  Властта ще се опита да ни заблуждава, че предстоящия довечера протест се организира от ГЕРБ ( един вид – реванш).

  Не, господа! Искаме да изметем всички ви – писна ни вече.

  И ни е ясно, че с ГЕРБ сте си партньори.

 43. И сега ако демократичните заспали сили не обединят и хората не излязат не само улицата, но и гласуват и изметат крадците и предаделите на БГ, никога няма да имаме правото повече да се наречем свободни. Русия е нищо повече от новото име на СССР и както и тогава така и сега ние вземаме само най- лошото от иначе тази велика и изстрадала страна.

 44. BG postavena v poza parter ot kazacite OTNOVO!

  AMAN!

  Tova osvobozhdenie ot turkso tupkano ni se vrushta veche 120 godini…

  DOKOGA SHTE TURPIM TRUPKITE V TRUTKITE NA “OSVOBODITELITE” VURHU NASHITE LICA???? DOKOGA????

 45. 10СС – “първия,известен концетрационен лагер в историята е изобретение на Английската армия в ЮАР.”- така е, но той не е имал функциите на германските конц. лагери /най-общо казано избиващи врагове/, и съвсем не е имал функциите на руските конц. лагери за избиване на свои –
  ГУЛАГ – руски линк.
  http://www.gulag.ipvnews.org/

 46. “Относно социалните признаци за недопускане ограничения на правата или привилегии”
  КОНСТИТУЦИЯ
  на
  РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  (Обн., ДВ, бр. 56 от 13.07.1991 г.

  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=59

  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Чл. 7. Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.
  Кой ви казал,че живота на другото същество е неважен,щото не вашият !
  Бог питахте ли “какво мисли” ???

 47. “Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада” – така лидерът на БСП Сергей Станишев обяснил тази сутрин на депутатите си защо настоява да подкрепят кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), разказаха депутати от левицата. (в. Дневник).

  Ами да пада! То и без друго едва се крепи.
  С това назначение Орешарски, Станишев и Местан показват, че правителството (им)няма никакво намерение да управлява в полза на обществото и на България.

  България обаче сме ние. Това не им е бащиния, та да правят каквото си искат. Ние издържаме и тях, и цялата държава – ерго ние казваме какво да се прави.

  Разпускане на парламента.
  Избори за Велико народно събрание.
  Дотогава – президентско управление

 48. Тук е така! Чакам с нетърпение следващата седмица, назначението на третия вице премиер по икономическите въпроси – доц. Алексей Петров.

 49. Делян за президент!
  Делян за министър преседател!
  Делян за главен прокурор!
  Делян за управител на БНБ!
  Делян за министър във всички министерства!
  Делян за патриарх и главен мюфтия!
  Деляне, Деляне…

 50. Солидарност от запада.Съмнително.
  Енергийните потоци насочени от Русия към тях,съвсем не ги мотивира за някаква подкрепа на България.А и при всяка подобна реакция в тази посока, без много приказки, Путин им посочва газопровода. И всичко си идва на местото.Да заложи интереса си ЕС и то за нас,за мен е малко вероятно.
  Но нека да поживеем и ще видим какво ще се случи.
  Русия никога няма да остави България на мира.Това се случва,ако проследим историята ни от “освобождението” ни до сега – над 100 години,постоянна намеса във вътрешните ни работи.Като се започне от края на Руско-турската война,та през Батенберг,и реакциите и противопоставянето на Стамболов, и да не изреждам всичко -всеки по грамотен го знае от историята ни – та до ден днешен,та и в бъдеще,ще бъде.Нагло и безкомпромисно.!
  Жалко! При тази реакции на народа наш,малко вероятно е да отстоим независимоста си.
  А не че е невъзможно!!!!!!

 51. Призовавам всички будни пловдивчани в 18:30 ч. на пл.Съединение !!!

  Наистина, време е да ги почваме!!!

 52. Наистина, спешното назначение (нямам по-точна дума) на Пеевски е изненадващо, нагло и арогантно. Но всъщност може ли да се очаква някакъв разумен ход от този служебен (марионетен) парламент, съставен от 240 червени проруски тикви?

 53. Сега ще може да се преброим ! Ако не днес , то на всеки следващ ден на протестите ТРЯБВА да ставаме повече и повече !!! Защото това беше само наглата и видима страна на чуждите интереси !!! От началото на този парламент приетите закони правят САМО едно – раздават пари на циганите , които качиха БСП и ДПС на власт !!! Не чакайте , няма време за седене в къщи , ако пропуснем момента , после ще е по-трудно , а може и кърваво да стане !!!
  Продажници в парламента , идете си с мир !!!

 54. МОЛБА !

  Правете, струвайте, само не връщайте Борисов и ГЕРБ отново на власт, сега след като за пореден път се убедихте, че алтернатива на ГЕРБ не е БСП/ДПС и вече знаете, че алтернатива на БСП/ДПС не е ГЕРБ. Изберете нещо друго уважаеми дами и господа с избирателни права, защото само това е начина нещо да се промени. Не, с протести, не с крещене по улиците, а чрез ГЛАСУВАНЕ. Протестите са само за прекъсване предсрочно на мандата на едно правителство, когато е станало ясно, че е лошо, за да не се оставя то да вреди докато му изтече мандата. ГЛАСУВАНЕТО е това, което реално променя обстановката. Затова, ви моля за пореден път, махнете тези ужасни партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА от Народното събрание, след като евентуално свалите настоящето правителство от власт. Гласувайте за други партии – за ДСБ, за СДС, за Кунева, за Модерна България, за Зелените, за партията на българските жени или за Светльо Витков ако искате, само махнте тези ужасни, зловещи структури, които в момента обитават Народното събрание. РАЗПРАЩАЙТЕ ТОЗИ ПРИЗИВ ДО ВСИЧКИ, КОИТО ПОЗНАВАТЕ, защото само това е начинът да прекъснем този водевил, този омагьосан кръг, който ни побърка и продължава да побърква. Дръпнете килимчето изпод краката на тези партии и тези политици в Народното събрание, които не знаят какво е политика и политик, но не с призиви, а чрез ГЛАСУВАНЕ.

 55. “Ако не ни покажат своята солидарност в този момент, ще смятаме, че са ни „отписали” за пореден път.””

  Edna ne losha statia. samo ne moga da razbera zashto si mislim, che vse nqkoi ni dlujen i tryabva da ni pomaga. naprotiv..NIE TRYABVA DA SI POMOGNEM!

 56. Реакцията на ЕК е доста витиевата. Това, че не коментират отделни личности е разбираемо, но когато става въпрос за шефа на фонд “Земеделие”. В случая става въпрос за чиста проба абордаж (в най-пиратския възможен смисъл) на държава членка на НАТО.

  Не веднъж сме коментирали, че руските милиарди се услаждат и на доста от западните ни съюзници, но тук вече се прекрачва границата на търпимост. Това трябва да подейства като “wake up call” за Западните лидери. За да не ни гледат “умно” ако в Англия един ден осъмнат с Абрамович за министър на отбраната. Примерно.

 57. Мислех, че трудно ще се намери по-противна личност от ЦЦветанов, е намери се – Делян Пеевски. Ужасена съм от наглостта на управляващите, “камилска” плюнка право в лицето….

 58. Вече всички карти са открити. “Избирането” на едноканалния нерез Пеевски (канала е София – Москва) за шеф на ДАНС преследва, по мое скромно мнение, две цели: едната вече беше казана от Ралица – да осигури на Москва достъп до класифицирана информация от България, и втората – да открие кои са прозападно ориентираните офицери и да ги неутрализира. Но, за да покажа как постъпват зрелите политици в такива случаи ще дам пример с Унгария. И там тяхната “пета колона” се опита да свали правителството на Орбан с 150 хиляден протест. Тогава Орбан (за разлика от Борисов) призова всички свои привърженици да излязат и да застанат срещу този протест. И така срещу тях се изправиха точно толкова, и “тъмните сили” разбраха каква сила имат срещу себе си. Така постъпват зрелите политици.

 59. Когато има избори и българина ходи за гъби,неходи да гласува или когато отиде да си пусне
  гласа не мисли със сивото си вещество а с меките си части на задните си части ще се случват
  тези аномалии.Да ни е честито новото правителство и опозиция създадена от ДС-БКП

 60. Русия играе вабанк. Може би това е последният й шанс да наклони везните към себе си и не иска да изтърве случая. Подставените им хора от БСП, ДПС, Атака и ГЕРБ тотално се дискредитираха и няма вече накъде да се чака – или всичко или нищо! Сега е времето на истинските демократи в България да се опомнят и да излязат да гласуват на есенните избори (които най-вероятно ще се проведат) за да бъдат изгонени от политиката и от страната предателите на България. Безмислените дебати “за” и “против” Костов, Михайлова и др. трябва да останат на заден план и да се върне съзнанието на хората от началото на 90-те години – комунизмът трябва да бъде изгонен от живота на българите. Да си ги прибират в Сибир, там могат да си правят всякакви експерименти. Доказали са го.
  И да не забравя да напомня на псевдодемократите – не ви е виновен Костов, сами сте си виновни! Заради вас всички сме на този хал!

 61. Сами сме г-н Инджев. Европейската комисия не коментирала отделни личности….

 62. Мосю Тодоров, с наши,ваши,etc….Много ви моля,явно не можете да 4етете м/у редовете.

  Военни престъпления има откакто съществува 4ове4еството.Защо едни се под4ертават, а други пренебрегват?

 63. Г-н Инджев, нима си мислите, че руснаците и техните агенти в Бг са толкова глупави, че да искат да сложат начело на ДАНС една толкова публично мразена фигура като Делян Пеевски? Ами това е направо нелепо – защо им е да играят толкова грубо и да си навличат всенародния гняв като спокойно могат да използват и някоя далеч по-приемлива кандидатура. Това, което става май има повече връзка със задкулисните игри на дуото Първанов-Борисов. Само с подобна бомба Първанов може да злепостави окончателно Станишев и да го изрита от БСП, а той да се върне на бял в ръководството на БСП. За Борисов също е повече от ясно, че само печели от цирка с Пеевски. За целта е трябвало (за пореден път) да ползват за своя политическа маша ДПС, която е изнудила (не смея да гадая как) Станишев и Орешарски да назначи Пеевски за шеф на ДАНС и така да си направят политическо харакири. С една дума, в момента сме свидетели на това как различните фракции на ДС си правят мръсни номера, разигравайки сложни сюжетни линии.

 64. Дано този, който трябва да чуе, ви чуе. Дано като чуе не се направи, че не е чул. Дано не сме разменени със Сирия, както зловещо ми се присънва.

 65. Историята е велика наука.Българите не учат обективно историята си,ако я учеха както трябва нямаше 70 години да тъпчат на едно място.Нямате ли усещането,че се повтаря деветосептемрийския преврат?

 66. Един глашатай на Партията предсказва арести на Борисов и Цветанов следващата заради “опит за държавен преврат”. /andrei.blog.bg/. Дали с подобно нещо не се цели да се хвърли, не прах, а пръст в лицето на ЕС и НАТО? И мръсни кокали на оскотялата българска публика?
  Тезата ви за руска игра ва-банк дори и “по ръба на бръснача” на гражданска “война”/вече сме във “война” казва Станишев..!/не изключва подобни чалъми.Още повече, че Станишев “очаква удари по ГЕРБ още следващата седмица”, а Цацаров, Пеевски и Йовчев се срещат спешно “в понеделник” да обсъдят “некои дела”..Много съвпадения отново.Опасявам се от зловещ сценарии.

 67. Като ми Пеев(ски) (Сер)гейкеле, кой ли ми те (под)слуш(в)а?
  P.S. Повлиян от Вашия стил със скобите 🙂

 68. Има някаква надежда! Протест на хиляди хора, като свободни граждани.

 69. Само знам, че трябва сами да си иизвоюваме свободата.И тогава вече може да искаме подкрепа.Не може да чакаме на други да свършат нашата работа.Да им покажем, че не сме матрял или руски слуги или кукли на конци.

 70. Мафията си има Правителство. Дали си има и народ, зависи само от нас!

  Тези, няма да си тръгнат сами. Няма да си тръгнат и след един протест. ТРябва огромен натиск за да постигнем държавата си.

 71. Това което се случва днес, а и което се случва последните две десетилетия е гавра с достойнството на един народ. Обстановката днес е такава,че са възможни сценарии всякакви. Някои от пишещите по-горе казват “НАТО това, НАТО онова” – не смятам, че това, че са ни записали в “протокола” НАТО е донесло някаква полза за страната ни. Някой да е чул за помощ “във вид на оръжие, дори да не е най-съвременното” от НАТО – аз поне не съм чул за нещо значително. Пък и за какво ни е оръжие, след като имаме армия с числеността на относително голяма “охранителна фирма”. По-подходящо за нея би било името “Охранителна фирма БА”, защото каква е нейната роля – изпращане на контингенти за охрана на обекти на армиите на големите страни и симулиране на дейност в страната. Давате ли си сметка в какво се превърна ЕС, ами образно казано в трудно задържащ се над водата кораб, на който непрекъснато трябва да се запушват многобройните дупки. Много малко хора от населението в България биха казали, че са получило значителни предимства от членството на България в тази организация – това може да се чувства в десетина големи града, но “София не е България” – там са “розовите очила”. Отново страната ни закъснява във времето, отново се опитва да хваща някакви “последни влакове”, безнадеждни международни съюзи, но тази – нашата България се влачи след тях на колене, а коленете и вече се претриха, защото пътя “в задния двор на Европа” е много неравен.

 72. Г-н Инджев,
  Макар и далеко от родна България, Вашият блог е едно от малкото кътчета в българската част от световната мрежа, които посещавам. Редовно. Това ми е станало като навик, наркотик го наречете дори – няма да сбъркате. Дотук с добрите думи към Вас 🙂
  След като изчетох доста коментари по темата в т.нар. БГ-Интернет си зададох един въпрос: Кой има полза от това назначение ? След което последва друг, може би реторичен въпрос:
  Защо ли ми се струва, че този избор се използва за параван (наречете го дори и кьорфишек) за нещо друго? Като например да не би да имаме подписан договор, заробващ милата ни Родина с нам ненужна АЕЦ?
  Поздрави от близкото-далечно Brno, Чехия.

 73. С днешния си ход кукловодите на Сергей Дмитриевич и неговата изтривалка, Пламен Олигарски, допуснаха фатална грешка. Плодовете й трябва да узреят до есента, а дотогава гладният, главно за справедливост, българин ще е свидетел на мъчителната кончина на столетницата БКП=БСП и на по-младата й турско-нацистка челяд. Събитията от февруари насам достигнаха нова кулминация. Бог не ни е забравил и започва да въздава всекиму заслуженото като най-напред им взема акъла и ги оставя да действат. И ето, безумен ход с (не)предвидими последици?! Шокът от видимо НЕ-дребния, а направо доста едър, днешен повод е толкова голям, че все още не можам да осъзнаем непреувеличената истина….А тя е, че всъщност това е началото на дългоочаквания край на т.н. преход. От неговите близо 24 години само последните 3 и половина бяха искрен опит за ПРОМЯНА, за работа “на полза роду”. Но, на това червено-мораво-кафявата пасмина отговори с ожесточение и всячески опити да дискредитира начеващото Добро и след безскруполна ПОДМЯНА, за пореден път, ни натрапи Злото. Но, народът ни е преживял толкова Злини, че може да допусне да бъде зашеметяван, но не и дълго заблуждаван. Повечето от нас желаем да продължим напред, без куклите и кукловодите, които започват да се самоубиват с ходове като днешния! И ако французите празнуват своята Велика Революция от 14 юЛи 1789, то ние, българите трябва да отбележим в националния си календар датата 14 юНи 2013. Френската революция била жестока кървава и успешна след като продължила 10 години. Двеста години по-късно, нашата от 1989-та беше нежна, фалшива и неуспешна въпреки, че продължи почти два пъти и половина по-дълго. Остава ни да повярваме, че датата 14 юни може и трябва да ни вдъхне нова надежда и сили да отстоим бъдещето си като достойна европейска държава и още по-достоен народ!

 74. Дано този последен нагъл “ход на Орешарски” отрезви наивниците в злощастната ни България, които повярваха в “експертността” му! Няма какво да чакаме Западът да ни помогне – излизаме всички, без да се делим и толкова! И без илюзии!

 75. Гласувам за благоденствието, а не за прозападно или произточно правителство и парламент. Гласувам за България, а не за дебелашките сметки на продажните алчни подлоги. Има ли българи и ще има ли България правителство и парламент, които ще ратуват за България?

 76. Боже,спиш ли? Не видиш ли, Боже!
  Свърши се! България я няма!Да се присъединяваме към ОНД и толкова…
  Европейски съюз ли?Сега ще видят те.Нека Русия да ги победи отвътре чрез нашите русофили-гъзоблизци,заслужават си го, защото подцениха и нас и онези там…Путиновци и пр…

 77. Винаги съм харесвала позицията и стила на Иво Инджев. Поздравления и за този материал! Не мисля, че Западът ще ни подкрепи в тази ситуация, нито ще ни каже „благодаря“, ние сме просто пионки в играта на големите сили, то е ясно. Спомнете си срещата на тримата лидери на Великите сили Рузвелт, Сталин и Чърчил в Техеран през 43-та, когато си разпределят картата на света като баница! Едно просто Дежа-ву, чувството за нещо вече видяно изпълва целия народ, народ, който наистина дръзна за кратко да повярва, че може да извоюва свободата си и да се радва на демокрацията. Няма такъв филм.

 78. Г-н Инджев,за мен е ясно, ЧЕ САМО ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА. Това са Белене и другите проекти. На всички им е ясно, че ще станат при БСП. Другото – назначението на Пеевски е само ход от играта. Пеевски гърми като бушон,но проектите се стартират.Намалява се транзитната такса на износ на ток, докато се джавкат в парламента. Само, че ЕДНО нещо не предвидиха проектантите -човешкия фактор народ.Той ще бъде тяхното крайъгълно камъче.

 79. Ралица,доста интересен “лапсус” се е полу4ил.Сега ще пратя една информация на поправителен,защото не е добре “квалифицирана” 🙂

  Майтапа на страна и аз допускам грешки,но твърдението, 4е към мутрите ще поте4е КЛАСИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ от западни служби, е една ме4та, на ДС,ФСБ и други,която никога няма да се сбъдне!

 80. Поздравления!
  Нека не позволяваме да се превърнем в ” жертвено агне ” на борбата : изток -запад !
  За самостоятелна, независима и свободна България !!!
  Тежката дума ще има народът !!!

 81. според мен бойко/герб като про-американци изпълняват американски заговор на американските служби с цел да се дестабилизира ситуацията в българия чрез сдаването на властта на про-руското правителство за да се извлекат няколко милиарда от американския и европейския бюджет за оправянето на местната нестабилна ситуация…вероятно може да се стигне и до вътрешен или международен конфликт за да се оправдаят тези милиарди…предполагам няква такава схема има…поне така ми изглежда…със сигурност може да е и по-сложно…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.