“Казусът Пеевски” е римейк на “по-добре танковете да дойдат”

Изваждането на показ на Пеевски се доказа като неволна услуга в полза на гражданското общество чрез такъв мастит обединяващ детонатор на протестите. Тя обаче не е без прецедент в новата ни история.

Участваме в повторение на случая с фразата „По-добре танковете да дойдат”, произнесена от Петър Младенов малко след като БКП си свали началника Тодор Живков със самочувствието, че ще може да контролира напълно последиците- твърде дълго и без съпротива бяха управлявали, поради което си бяха повярвали, че всичко им е позволено.

Обществото беше чувствително през онази 1989-та по въпроса за танковете. Те бяха символ на съветската бруталност, която газеше със стоманени вериги народи, дръзнали да поискат комунизъм с „човешко лице”. В този смисъл др. Петър Младенов импулсивно, но категорично бръкна в ранената психика на българите, които тогава още не знаеха, че близо четвърт век по-късно ще допуснат да бъдат управлявани от „патриотизъм” със съветско лице.

Натрупания гняв от абсурдите направи от Пеевски нещо като танк, насъскан да мачка, на чийто път обаче се изправиха гражданите- почти като онзи китайски самотник от знаменитата снимка на протестиращ, застанал пред танкова колона, изпратена да смаже порива към свобода на площад Тянанмън в Пекин на 3-ти срещу 4-ти юни 1989 г.

Ако продължа още малко аналогията, днешното управление на „патриотите” със съветско лице събуди истинския български патриотизъм. Реших да проверя дали го има. Застанах с лозунга „Свобода или СССР” пред паметника на съветската окупация в центъра на София край шествието на демонстрантите и той получи хиляди адмирации.

Толкова голям митинг срещу основополагащия символ на нашата мълчалива благосклонност към лъжата над главите ни не бях виждал. За което благодаря на организаторите от Позитано и от сараите на Доган, които с решаващата кворумна подкрепа на „патриота” със съветско лице, лицето Сидеров, направиха възможно да се обединим и да си върнем вярата в масовата съпротива срещу натрапеното ни робско търпение спрямо корените на злото в днешна България.

Защото все повече хора показват, че разбират същината на избора между свободата и СССР (Синдрома на Силовия Социалистически Реваншизъм).

23 мнения за ““Казусът Пеевски” е римейк на “по-добре танковете да дойдат””

 1. Господин Инджев, едно не ми харесва на протестите. Няма умни и интелигетни лица с изразена дълбока душевност и тънка чувственост между хората на протеста, като братя Галеви, кака им Мая Галева, Делян Пеевски и неговата мама Ирена Кръстева. В това отношение нещата куцат, ама карай да върви.

 2. Дано европейски ориентираните хора на България, и в частност т.нар. десни, да разберат най-после откъде идва главната опасност, “направление главного удара”. Ситуацията някак ми напомня сбърканата отбранителна стратегия на Франция между двете войни – огромни средства изсипани за линията “Мажино” на границата с Германия, надхвърлила нивото “непробиваема”, но Хитлер окупирал Белгия и през нея ударил Франция в гръб. Нашите необединими десни, в по-голямата си част (в началото съвсем основателно) имаха една единствена обща линия на действие – анти-комунизъм. Хубаво, ама заинтересованите го използваха за да привлекат демократичните сили в това направление (докараха го до “син” болшевизъм), а в същото време тихо и кротко си окупираха ДПС и са на крачка да ни ударят в гръб, минавайки през тази вратичка. Тогава, при Петър Младенов, беше аналогично – докато се “пазехме” от танковете, “пазителите” на народните интереси под носа ни окрадоха държавата, за да могат мутрите, като спуснати от Марс, да им умножават по недопустими начини парите за сметка на състоянието на целия народ, а те да останат целите в бяло. И т.н., знае се историята до това, забогателите и подгонени от бившите си “донори” мутри да се обединят в партия с нищо не подозиращи хора и да ги припознае народът като месии. Така дадоха възможност на кукловодите отвън да избират – кем (а не ‘с кем’)? Докато ние си гонехме комунисти…те първо пробваха с едните, после с другите! Какъв беше отвличащия девиз на Доган: “демокрация през Босфора”. Какъв е на ГЕРБ: “демокрация през Европа”. А какво е всъщност? Атомна електрификация и 100% руска газификация! Плюс съответната демокрация стил Путин!

 3. @Сотиров
  Няма ги, защото на протестите бая ходене пада, а тези са дебелички, сигурно имат и дюстабан, та ходенето пеша не им е присърце.Ама да заповядат, народната любов ще ги вдигне на ръце, а ако оцелеят и на друг ще кажат…

 4. Хубаво нещо е оптимизма, но се питам, при толкова много млади интелигентни и демократични протестиращи, как така осъмнахме с парламент съставен от ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака? Според мен, или протестиращите са от малцинството, което не успя да вкара свои народни представители, или пък са от мнозинството вкарало свои представители и благодарение на което сме в това положение. За жалост и в двата отговора не намирам и капка оптимизъм. Надявам се да има и трети отговор, но засега той ми убягва.

 5. Към mika:

  Той и песимизма е хубаво нещо, но на място.Да се живее под лозунга “няма смисъл, тъпо е да се живее, пълно е с тъпаци, а добрите хора са малцинство” е въпрос на житейски избор на позиция.
  Така че – да, може да се каже, че “чашата е наполовина празна”, ако така Ви харесва повече.

 6. Тук можете да видите снимки от импровизираната спирка на Иво Инджев и сподвижници пред ПСА. Свиркахме и викахме “червени боклуци”, сочейки към стърчилото, загрозяващо гледката към Витоша. Никога МОЧА не е изглеждал толкова отблъскващо грозен, страховит и кичозен на фона на въодушевените и усмихнати българи. Хората от шествието поглеждаха изненадано и ръкопляскаха, много от тях се отбиваха, за да стиснат ръката на Иво и да изразят подкрепата си.
  https://picasaweb.google.com/102129902214792160705/172013

 7. Говори се за тънка игра с “оттеглянето на мандата за Пеевски” която играе играе ДПС и БСП. Съгласно новия закон за ДАНС едно такова отзоваване на председателя, което предлагат те… няма ЮРИДИЧЕСКА СТОЙНОСТ. Съгласно новият закон вЕДНЪЖ ИЗБРАН предс. на ДАНС може да напусне поста си само, ако сам подаде оставка! До момента Пеевски не е подал такава!!!!! Има изявления НА бсп, дпс, но той си “ходи на работа” и дори и НС да гласува, той пак ще остане. зНАЧИ САМО НИ БАЛАМОСВАТ, ЗА ДА МОЖЕ да си утвърдят вътрешнопартийните проблеми и после съда ще каже, че той Пеевски е председател и ще го върнат!!!

  Трябва да се иска оставка от самия Пеевски!

  Използва се претекста за протест за вкарване в органите и МС представители на “гражданското общество” такива които са поставен лица от БСП /ДС. В МС се допускат и вкарват лица като АнгелЧе от зимните протести, които бяха организирани от БСП.

  Затова до смяната на Пеевски , никакво олабване. Пак трябва да сме на улицата!!!

 8. “Тръгна петиция за сваляне на имунитета на Волен Сидеров”
  Да го отсвирим този налудно-(смешено)-опасен лилипут!

 9. Символично или не, но през юни пак викаме “Червени боклуци”. А всички лъжи започнаха с тази:

  “Парламентарни избори в България (1990)
  Първият кръг на изборите за седмото велико народно събрание е проведен в България на 10 юни 1990 г., а вторият кръг за 18 места – на 17 юни с.г. Те са и първите демократично отворени избори в страната след падането на социализма.
  …………….
  Резултатът е победа за Българската социалистическа партия, която печели 211 от 400 места. Избирателната активност е 90,3%.
  от: http://bg.wikipedia.org/……..

 10. @Mika

  Пробвайте с разходка следобед :-). От два дни се разхождам с детето си от 18 до 20 часа и оптимизма сам идва. Заразен е!

 11. Не съм песимист а реалист, за което се извинявам!

 12. към Мика
  Мика, по принцип си права. Всяка възможност, която посочваш, може да е вярна. Но именно това е хубавото на демокрацията, която точно тези, посочените от теб партии плюс онази с “величеството” мразят. Хубавото е, че дори и да извършиш глупост, имаш шанс да я оправиш след време. Разбира се, ако не ти е къса паметта и не си повтаряш простотиите напук на самия себе си. Това, за което господин Инджев пише постоянно е, че медиите промиха мозъците на хората през годините. И ето ти резултатът – за втори пореден път хората протестират, но първия път беше за цената, вторият – за ценностите. С времето ще се усетят не само срещу кого да обръщат гнева си, но и зад коят партия да застанат. Всичко е просто, въпрос на опит и на време. За 50-100 години ще се научим. Само да си мислим, че още утре ще настъпи идеалният мир си е чиста утопия, комунизъм, суеверие. Няма идеални неща, а само възможност да се изправят грешките. И колкото по-бързо се учи обществото, толкова по-добре за него.
  Ако си спомняте, зимните протести минаха под патронажа на Атака. Но ето, че само след няколко месеца хората се опомниха и вече Волен е в кюпа на другите, не само защото е в парламента. Просто толкова са му възможностите – въпреки ниския ръст пак не може да се надскочи. Вече се връщат старите лозунги от преди 20 години. Постепенно всички ще разберат, че именно комунизмът и Русия (за тези, които държат на точността, става дума за официалната руска политика, а не за руския народ) трябва да се премахнат от българската политика. Най-вероятно отново ще стане дума за лустрации, дела и документи, и ще се завърти старата песен, но ще звучи актуално, защото преди време не всички разбираха какво им се говори и смятаха, че това са празни приказки на реваншизъм.
  Когато се осъди истинския комунистически режим, когато се премахнат всички паметници, свързани със съветската окупация, когато се разнищят връзките на Русия, българската мафия и политическите сили у нас, тогава ще е ясно на всеки как да гласува на изборите и кои хора да вкара в парламента.
  Иначе Иван Костов им е виновен. И на Боко и на Цоко, и на Станишко и на Местанчо, и на Муньо и на Воленчо. Но този път наистина им е виновен. Виновен е пред политиците-джуджета, че набута България в този пуст Европейски съюз, който държи и хляба и ножа. Много е виновен, въпреки, че го направи, може би, с някои грешки. Но тези грешки са нищо в сравнение с тези простотии, на които станахме свидетели впоселдствие. И сега разни европейци ни държат сметка за глупостите, които правим. Много гадно е, но за някои. За мен лично е супер, като гледам как се гърчи комунист, пък бил той и “десен” ГЕРБер.
  Така, че Мика, времето учи. Няма лошо, че хората трупат опит. Само да е малко по-бързичко!

 13. Странни явления се случват в медицината и могат да се приложат и за обяснение на нашата политическа ситуация. Например ИЗЛИЗАНЕТО ОТ КОМА е един такъв феномен който не може да се обясни от медицината и става винаги ненадейно и необяснимо.
  Иначе за ВЛИЗАНЕ В КОМА специалисти бол и с най-разнообразни скрупули и методики. Току що прочетох един материал в нета за това че се е появил някакъв супер-хирург който обявил че вече е технически готов и след около две години може да присади глава на човек, като това трябва да се приложи в такива случаи при които в единия организъм е повредена безвъзвратно главата а в другия тялото (спомних си веднага за британския супер-мозък проф Хоукинг). Самият хирург предупреждава че е наложително да се регламентират тези свръх-сложни операции за да се предпазим от злоупотреби.
  Злоупотреби в политиката колкото щеш и са в ход, една от които я наблюдаваме в продължение на последните 24 години у нас. Та мисълта ми е , ДОКАТО СЕ Е СЪБУДИЛО ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО на БГ, така ненадейно за приспивачите му, да вземе и ДА ПОДДЪРЖА ПЕРМАНЕНТНА ФИЗИОТЕРАПИЯ, както е започнало в последните 3-4 дни и ДА НЕ СПИРА ДА СЕ ДВИЖИ.
  Иначе супер-хирурзите в политиката на Империята ще му присадят нова глава следващия път за да се предпазят от неговото ненадейно събуждане, за което както виждаме имат всички технически и финансови средства.

  KEEP MOVING !!!!!! KEEP MOVING !!!!!! KEEP MOVING !!!!!!

 14. Дойде ми наум и една рецепта:

  ONE WALKDOWN A DAY KEEP PUTIN AWAY

 15. Към mika

  Много е просто. Това са два различни процеса: изборите за парламент са рутинна демократична процедура, а това което става сега е протуберанс на демокрацията – обществото се почувста силно уязвено от провокацията и реагира.
  Няма противоречие в това да си гласувал за една от трите партии, срещу които сега се протестира. Човек по-напред е гражданин, а след това симпатизант/член на партия.

 16. @mika
  Третият отговор е -Това е положението,Минке /без заиграване с name/. И едното е вярно и другото. Аз се ловя на бас, че голяма част от сега протестиращите по-скоро не са гласували, а които все пак са отишли до урните, са попълнили бюлетината със затворени очи. Мисля си, че беше крайно време “одухотворените” протестиращи да получат урока си по ОТГОВОРНОСТ – не гражданска, не политическа, а житейската такава с главна буква. Полезно е да разберат, че майтапчийското гласуване за разни гамени с лопати и уличен език незабавно им се връща по главите. Извинете, но каква е разликата между тези, които гласуват за Светльо Витков и неговата “Глас народен” и тези, които предлагат за управленец Д.Пеевски. За мен нещата са еднозначни, за вас – не знам.

 17. Извинявам се за граматическата грешка в рецептата.

 18. Към Georgi Georgiev,
  Вие ме наведохте към спомена за едно тълкуване на формулата на Ленин :
  ” Комунизъм = Електрификация + Съветска власт!”, това тълкуване е на един Руски евреин – професора по математика Селим Григоревич Крейн, по време на негова лекция в бившия СССР, когато се е твърдяло че вече а-а да построят Комунизма прекъсва електрозахранването( демек спира тока) и той шеговито казва : ” Като извадим от комунизма Електрификацията получаваме Съветска власт”!
  Към mika:
  На протестите има разни хора – важното е че има много млади!

 19. Към всички обърнали се към мен:
  Дано всички вие сте прави и моите страхове, че ще върнем предишните управляващи и така още дълго ще се лутаме в кръг са неоправдани.
  Дано!
  Желая го от сърце!

 20. Днешният идиотизъм на Бойко “Да не съм жена, че ще ми гледат миналото” май ще надмине като предизвикателство към всички нас и фразата Пешо Дамаджаната за танковета, и гаврата на парламента с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС!

 21. Ами може да се окаже и че е жена…
  Така че миналото Му трябва да се “гледа”, за да определи бъдещето Му/НИ !

 22. Аз мисля, че в говоренето за протестите трябва да се поставят правилните акценти. Така най-ценното нещо според мен са самите протести, общността на тези, които излизат с децата си и кучетата си и усмивките си и IQ-то си и там на площада виждат хора като тях. Това е невероятно окуражаващо, благодарности към Съветския Хамстер, Анадолския Филолог и ПсихичноВолния за което! Бог да ви поживи, както и да се казва и независимо признавате ли Го в душите си! Още няколко дни и няма кой да ни спре повече.
  Накрая, продължавайки с аналогиите – по същия начин растеше топката на антикомунистическата лавина през лятото на 90-та, тогава комунетата си запалиха голямата каменна кочина, който пожар беше многоцелеви – веднъж да изцъркат документалната гной на съветския си слугинаж, веднъж да ударят протеста. Направиха го доста ефективно, накрая докараха от провинцията милиционери да бият в Града на истината под прозорците на първия демократично избран президент и изглежда един от първите назначени дисиденти в пред-преходна България, веселиновския семи-интелектуалец бай ви Жельо, Ловящия риба с ръце, Танцуващия в чалга клубове, Скърцащото гърло! Та провинциалните полицайчета пребиха онези, които бяха гарант за този демократичен избор. Не трябваше да премълчаваме тогава, нека сега не допускаме същата грешка!

 23. Любопитно ми е протестиращите дали са чели “Майстора и Маргарита” велик роман. Дали си дават сметка,кой е точно Воланд и кога Анушка ще разлее олиото. Чия глава ще хвръкне? Защо така, както са десни ги е страх да изрекат истинското име на дясното Иван Костов. Защо не протестират пред Националното радио срещу онова човече волгин, който отявлено ги обижда – днес в рамките на 12+3 витиевато разговаряше с една дама представяща се за суперлява/нямаща нищо общо с бсп/ и мъдро се възмущаваха, че имало много статии колко красиви били тези протести а видиш ли никой не говори за февруарските, в коитопротестирали бедни и измъчени хора, които се самоубивали. Как е възможно това човече да прави такива внушения през националното радио? По достойно ли е да си драснеш клечката или да се бориш, като тези млади хора. Само, че защо ли ми се струва, че и те са наивни като нас през 1990 г. тогава бях на 30 откраднаха ми най-хубавата част от живота,а преди това на родителите ми, сега искат да откраднат живота на децата ни. Всичко трябва да бъде изговорено докрай. Как, как можаха мракобесниците, безродници да полеят с толкова кал Иван Костов и хората да им повярват? Как можаха тези от уж демократичния запад да повярват на мутрата, а не на Костов. Може би защото той единствен не им заигра по сценариите и на тях и на руснаците?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.