Свобода или МОЧА

Когато „издялках” в блога си съкращението МОЧА ( Монумент на окупационната червена армия) за обозначаване на паметника на съветската окупация в центъра на София, не съм си мислил, че ще доживея да се почувствам като татко Карло и да видя как творението ми заживява свой живот.
Приликата с Пинокио не е дърводелска. Защото МОЧА е олицетворение на оксиморона за дървеното желязо- лъжата ( дървеното човече Пинокио) , опакована в железобетон.
Пинокио, когото преименуваха в СССР на Буратино, има нещо общо със символиката на лъжата ( и с поуката, каквато тепърва предстои да си извадим).
Тъкмо това се опитвам да обясня от години: МОЧА е преди всичко еманация на болната ни от прекомерно търпение нация, обхваната от вредна поносимост спрямо лъжата, която не просто ни заобикаля, но и доминира над главите ни, когато я заобикаляме с преклонена главица.
Време е да заобиколим МОЧА с вдигнати глави и да си поискаме освобождението от „освободителите”.
МОЧА, след дълго пренебрегване, получи първото медийно признание като жив, злободневен проблем.
23 юни 2013, 12:34
Опаковай МОЧА!

23 юни 2013

“МОЧА (монументът на окупаторската Червена армия) е една от новите спирки на протеста малко след Народното събрание и преди Орлов мост – точно пред Паметника на съветската армия. Там група хора посрещат участниците в шествието със скандиранията: “Да махнем оттук червения боклук” и “Паметник за скрап”. Те носят плакати с надписи: “СвобоДА или СССР” и “Дойде време ставайте от сън се пробуждайте”.

Активистите са от фейсбук групата: “Инициатива за демонтиране на паметника”, които няколко пъти в годината опаковат Паметника на съветската армия. Целта е да се покрие надписът върху паметника – “На съветската армия освободителка от признателния български народ”. Така вчера (както и в предишни дни) монументът се покрива със знамената на България и на Европейския съюз. Паметникът е изграден през 1954 г.

“От изграждането до ден днешен той не символизира идеята, вложена в надписа, а комунистическия режим. Дори мотивите за неговото изграждане са свързани с режима. Желанието на участниците е паметникът да бъде преместен на друго място, където да има значението на исторически символ”, обяснява Мартин Заимов, участник в събитието.

Искането за преместването му той обяснява по следния начин: “Паметникът е антибългарски, а защитниците му имат антибългарска нагласа. Проблемът е, че Русия е окупатор, а не освободител”.

Жени Георгиева, също участник, допълва: “Функцията на всеки паметник е да напомня позитивната история и да буди гордост, а не да обозначава това, което ни е унижавало и да буди срам. Паметникът на Съветската армия е най-големият в България и е символ на това, че ние стоим под поробителя си. Когато попитам някого защо не иска паметникът да бъде премахнат, обикновено отговаря, защото не ми пречи, не го виждам. На езика на психологията това означава, че той мрази града си”.

На въпрос има ли връзка между протестите и махането на паметника Мартин Заимов заяви: “Има важна връзка между миналото ни, което живеем, и дерибейството в управлението, срещу което е насочен протестът. То е продукт на миналото. За да има кардинална промяна, тези символи трябва да бъдат преместени на място, предназначено за тях, а дерибейството – отречено. Нужен е катарзис, това е реалният контекст, в който има да се употреби днес тази дума, а не в смисъла, в който ни се подхвърли…”

Р.S. Очаквайте от днес, понеделник, 24 юни 2013 г., нови акции на същото място по същото време и по същата причина под надслов „Свобода или СССР”.

14 мнения за “Свобода или МОЧА”

 1. Това същият Мартин Заимов ли е? Леко настръхвам…

 2. Снимки от деветия ден на протеста, когато хора от ФБ-групата за демонтиране на ПСА понесоха в челото на шествието знамената от площад “Независимост” към Княжеската градина, където опаковаха с тях целия паметник, закривайки позорния надпис.
  https://picasaweb.google.com/102129902214792160705/22062013

 3. Толкова са нагли,Путин & Ко , да се представят за освободители,като се вижда и от космоса, че ни ограбват като за последно.Лукойл, Газпром, КТБ,Булгартабак, БТК, енергетика и т.н. – все инструменти за ограбване.Така, че лозунга „Свобода или СССР” е най-важния.Стига политици с руски произход /станишев/и име/сергей/ са ми обяснявали, как мислят за България.Мисля си, че и европрйските социалисти държат на ружкия произход.Кой знае какво финансиране имат.Уж европейски ценности, а защитават човека на руската мафия в България.
  Имам предложение в училищата да се изучава Захари Стоянов, който много добре обяснява истината за руските “освободители”.
  Истински български паметник е този на Левски, а не да го изкарват “закононарушител”.Ами тогава и Ленин е “закононарушител”- да не го изучават и да взривят мавзолея.Зам.министърката от ДПС да го предложи на руските си партньори.

 4. Браво, Иво, чудесно! Дано все повече хора осъзнаят смисъла и приемат необходимостта от тази акция! Дано техния брой надмине поне този на участниците в ежегодните сборища на яз. Копринка! Съжалявам, но понеже мястото е София, мога да се присъединя към акцията само чрез участието си в блога! Ех, Дари, хубаво предложение, но нали за това трябва да влезе в плана на някой, който мисли за реформа (и то демократична, а не посткомунистична) в българското образование? Колко пъти сме настръхвали, сблъсквайки се със съвременното обучение на децата ни? Пълната истина за миналото ни все още можем да намерим само в Интернет! Прекрасен е един от лозунгите на протестиращите: “Нека научим децата си на демокрация!” Просперитетът на една нация започва от качеството на образованието й! Ето още един повод сегашните и предишните управляващи да си отидат!

 5. Силно се надявам “Троянският кон” този път да хвърли решителния къч.

 6. ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ПУТИНИЗАЦИЯ

  Аз не купувам от и не ползвам услугите на:

  БТК (VIVACOM)
  Булгартабак
  ТV 7
  в. Монитор
  в. Телеграф
  в. Политика
  в. Меридиан мач
  в. Борба
  в. Европост
  КТБ
  Техномаркет
  ЗАД “Виктория”
  “Юлита 2002”
  Си Ди Мениджмънт
  Корект Фарм
  Ареском
  Дивал 59
  Булит 2007
  Принтинвест 1
  Транстрейдинг
  Никкомерс 01

 7. Yes!
  Браво! Браво! Браво!

  “Чучулото ке се гътне!”

  “България ке я биде!”

 8. Г-н Инджев, след като през последните 4 години дадох няколко предложения тук в блога по въпроса за Руските паметници в БГ ми дойде наум и още едно което искам да споделя със съфорумците.
  Всички знаем за освободителната роля на съветската армия което не поражда никакви съмнения, цяла Европа го знае това и си е направила пметници за да им напомнят за това.
  Целият проблем у нас ще да е от изобилието, да знаете, много пари – много проблеми, много паметници – пак много проблеми. От имане е това. И народната поговорка също казва «Много хубаво- не е на хубаво»
  Затова предлагам да видим кои си нямат и да им помогнем, ще направим едно добро дело и жест на солидарност, иначе за какво сме се събрали в туй ЕС ако не си помагаме. Те ни дават технологии, ние им даваме паметници, така де, кой каквото има и на каквото е способен, така стават великите дела. Накрая всички доволни и освободителят също.
  Например ако погледнем на картата кои са били освободени ще видим че ние съвсем даже не водим в класацията защото има страни които по два пъти са освобоождавани от славните войни на червената армия. Например всички балтийски републики, Полша, Бесарабия и т.н. Добре, ние сме направили повече паметници макар да сме освободени само един път, какво от това. Имали сме пари – направили сме, те нямали пари – не направили. Няма сега да им връзваме кусур, я, нали сме се разбрали да гледаме напред в тоз пусти съюз.
  Ако погледнем пък малко по-нагоре ще видим даже че има още по-тежки случаи – например финландците. Два пъти освобождавани пък си нямат паметници. Че може ли да търпим такова неравенство в нашия общ европейски дом, ние пълни с паметници пък те без никакъв. То бива , бива, ама такова неравенство хич не прилича на общ дом, да се търпи такава сиромашия.
  Затова предлагам да им го харижем на финландците нашия МОЧА, ние ще се освободим от това съкровище и душите ни ще видят най-сетне хаир и ще се заемем с други важни задачи. Освен това ще го пласираме на неутраална територия и дразгите ще се уталожат. Ще помогнем на ближния безимотен и то с най-ценния си артефакт. Финландците ще си го набучат в центъра на Хелзинки и ще му се радват, ще им напомня за второто пришествие на освободителите, тъкмо утре, 25 юни е годишнината, 72 години откакто в момент на най-тежко изпитание освободителят се хвърли геройски с вички сили да освобождава ближния си, в безстрашни въздушни боеве в небесата тъкмо на Хелзинки, макар самият да му изтичаха кървите. А те горките 72 години не могат да съберат пари да го поменат. Пак ще кажа, няма да им връзваме кусур, нашето мислене е ново, полит-коректно и насочено към конвергенция, не може да се принизяваме до такова ниво да гледаме кой се поскъпил в миналото и не се бръкнал достатъчно , за разлика от нас, които сме го направили безброй пъти.
  Аз си мисля че ще се навият. Мисля че и другарите ще се навият, че нали по-големи интернационалисти от тях няма. Освен това все ни напомнят, вижте че в Берлин имало паметник, в ъв Виена имало, в Париж даже сложили табелка на метрото и т.н. А бедните финландци останали толкоз години незабелязани и онеправдани.
  Накрая искам още веднъж да подчертая важността на мероприятието, защото друг такъв златен щанс едва ли скоро ще ни споходи. То е направо като нареждане на звездите в редица. Ами само вижте, Серго-генерален секретар на европейските другари, самият той пълен с власт и влияние по целия ЕС, рейтингът му пращи. На всичкото отгоре и имали въобще по-голям капацитет в ЕС по съветска символика днес в Европа от него? Естествено че няма.
  Сега е моментът. Предлагам да го натоварим с върховното партийно поръчение не само от национално но и от европейско значение. Направо още утре да ознаменуваме забележителната освободителна дата с предложение в Европейския парламент. Иначе рискувамеда си останем в периферията на ЕС завинаги.

 9. Kratko, Iasno i Tochno Kazano:

  “Паметникът е антибългарски, а защитниците му имат антибългарска нагласа. Проблемът е, че Русия е окупатор, а не освободител”.

  Da taka e i s mahaneto na pametnika shte zapochne nasheto osvobozhdenie, katarzisa na Bulgarite v tehnia kolektiven put kum poznanieto na ISTINATA!!!!

 10. Уважаеми г-н Инджев,Гледам протести-те по телевизията.Млади хора скандират,,червени боклуци,,но дали наистина знаят за какви ВАМПИРИ става
  въпрос.
  Правеха подбор между можещите и при съгласие,захапка по врата,както е по
  филмите и- агент на ДС. Не искат да признаят,че вече са двуноги от друг вид.Хората за тях са само жертва.Появяват се на екрана и обясняват та обясняват,а те са ВАМ-ПИРИ.Не искат да приемат че човешко
  то вече не им е присъщо Това е при-
  чината за безисходицата

 11. В Разложкия край на урината казват МОЧ,а МОЧАм значи пикая..:-)

 12. До Нико Стоянов:

  И не само в Разлошкия. 🙂 В цяла Западна България се използва.

 13. Хаха, на тая статия днес ще й вдигна малко рейтинга… Пуснах я в една руско-говоряща група. Преживяващите в България рускини не са го чували… Е-е-е, вече го знаят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.