Харта мигна

По някакво математически невероятно съвпадение точно днес се пресичат в едно две статистически величини в ivo.bg: едновременно посещаемостта закръгля 14 милиона влизания, докато броячът отчита точно тази статията под номер 3000 в блога за изминалия период от 5 години.
2 999
Публикации

Коментари
73 135

Blog Stats Summary Tables
Total views: 13,999,011
Busiest day: 37,346 — Friday, June 14, 2013

Също по съвпадение точно днес пиша по повод на една хубава новина- изключително рядко явление в ivo.bg , където си запазвам правото на критика, оставяйки желаещите да хвалят каквото и когото да било другаде- платени трибуни има в изобилие.

Моята скромна персона няма претенцията да „възстановява баланса в природата” с личната си алтернативност, но е готова да я отстоява като най-ценното и в не малка степен- изстрадано собствено завоевание.

Става дума за появата изневиделица ( без предварително обсъждане- почти като гласуването за Делян Пеевски за шеф на ДАНС, с извинение за сравнението) на „Харта 2013” като предложение за размисъл към обществото сама по себе си е положителен факт- поредният умен текст от рода на онези предизборни програми, които (почти) никой не чете.

Ще се зачетат ли този път будните граждани именно в него? И ще го зачетат ли?

Боя се, че не.

Говорил съм (без никакво преувеличение) със стотици хора на протестите в София и знам, че те не искат нова перестроечна кръгла маса, каквато изглежда им се предлага от авторите на поредния добре съставен интелектуален продукт, годен за консумация от страна на авторите.

Дали обаче хартата е адекватен отговор на актуалните събития и бликналата гражданска енергия, изпреварваща значително по остроумие („чувството за хумор, глупако”!), реактивност на всяка новина и радикалност в прочита й умозрителния документ с академичния му тон ?

А че тонът напомня по нещо на съветската перестройка, това прозира от доминиращото лично присъствие на инициаторите, внимавали страшно много да не поканят за подпис някой вироглав десен авторитет извън кръга на все още влюбените в Андрей Луканов и Желю Желев.

Въпросът е как всичко това се съотнася към настроенията на площада, който борави с обобщението „червени боклуци”- грубичко, но радикално като знак към онези, които си мислят, че могат да опитомят лесно завоя „ у десно”?

Ако не ми вярвате, опитайте с един експеримент- дайте думата с мегафон на когото и да е подписаните под хартата и ще видите ефекта от ехото. Или ще ми кажете, че те не се борят за мегафона? Може би- дори със сигурност това е така за мнозинството в списъка от 60 имена. Но със събирането на едни имена и наистина знаковото изключване на десните такива все пак потайните автори дават знак „ у лево”.

Хората от площада, доколкото мога да обобщя субективните си лични впечатления без да си позволявам да говоря от ничие име, искат прозрачност, а не задкулисно лидерство, опаковано в цели 60 имена. Сред тях има и достойни хора, на които инициаторите са се обадили по телефона с молба да се подпишат под техния текст.

Защо съставителите на текста не застанат пред разбуните от възмущение граждани с физиономиите си или „поне” не поискат подкрепата в световния форум за дискусии? Щом звънят на свои избраници за подкрепа на начинанието, значи точно тях привиждат като авторитети и същевременно признават недоимъка на собствения си имидж.

По какво този подход се различава от обичайния, партийния, партизанския начин на действие дори?

Явно авторите не са разбрали, че живеят в епохата на интернет, който обедини и извади толкова много съмишленици на улицата.

За (не)верността на горното се подписвам с името си и с пълното съзнание за рисковете от това.

За авторството си ще си позволя само една самооценка, извън посочената в началото безмълвна статистика: рискове поемам доста ( да не кажа всякакви) от десетилетия- винаги публично. Поради което си позволявам лукса на тази уязвима за обичайната язвителност критичност. И да намигна към авторите на тази харта ( с десен мигач)

Иво Инджев

53 мнения за “Харта мигна”

 1. Много верен текст! Доста червеношийки има сред инициаторите.

 2. СЛАВА БОГУ, РАЗКРИХМЕ ГИ НА ДЕНЯ!
  НЕ ПОДПИСВАЙ!!!!!!!!!!!!!

  .ВАЖНО!!! РАЗПРОСТРАНЯВАЙ! Ето от какво се притеснявахме, сега вече разбрахме!!

  Погледнете хората които стоят зад Харта!!!!

  Цветозар Томов – социолог

  Антоанета Цонева – застъпник за честен и свободен изборен процес

  Асен Генов – блогър

  Атанас Чобанов – журналист

  Тома Белев – лесовъд

  Мисля, че бяхме до тук!! Ако не се противопоставим.. това е ‘новото дясно’… идеите на Сорос са готови да влязат в действие. Новия ред , който ни се готви е в действие!!

  Добре, знаете – медиите излъчват каквото си поискат, играят си с нас. не случайно се плаща за протести, не случайно полицаите не ни нападат. Не случайно се дават протестите по телевизията. един път ни изкарват уроди, после “умните протестиращи”.

  Всичките неправителствени организации , кой им плаща според вас, че да идват и да се разпореждат с нас. Защо Асен Генов го дават по всичките телевизии? Щом е народен човек. Знаем за него много добре кой е! И отново – хартата била направена от Артисти, умни хора и блогъри …. И ето че народа се хвана. НЕ ПОДПИСВАЙ ХАРТАТА!! Това е подпис за Новия Световен Ред. Същото се готви и за Турция и за Гърция и за всички….

  Цитати от Хартата!!

  “Харта 2013 е изцяло гражданска инициатива без какъвто и да било партиен характер.” – ЛЪЖА!!!! ЗАД ВСИЧКО ТОВА СТОИ НЕЩО МНОГО ПО – ЛОШО. НОВ СВЕТОВЕН РЕД!!!

  КАК СИ МИСЛИТЕ , ЧЕ ИЗВЕДНЪЖ ТОКОВА МНОГО ЮРИСТИ, ЖУРНАЛИСТИ , ПОЛИТОЛОЗИ СА СЪБРАНИ НА ЕДНО МЯСТО? КАК СТАНА ТОВА. ИЛИ Е ПЛАН ДА СЕ ЗАВЗЕМЕ ВЛАСТА ПО ЕДИН НОВ НАЧИН!!?! вСИЧКИТЕ ТЕЗИ МЕРОПРИЯТИЯ И ГОЛЯМИ ГРУПИ. ЕТО ВЕЧЕ ИЗЛЕЗНА ИСТИНАТА!!! КАК СМЯТАТЕ ТЕЗИ МЕДИИ ИЗВЕСТНИ ЛИ СА НА НЯКОЙ И ОТ КЪДЕ СЕ ВЗЕХА, КОЙ ГИ СПОНСОРИРА? АЗ ЛИЧНО НЕ СЪМ ЧУВАЛА ЗА НИТО ЕДНА!!

  Това са част от създателите на събитието за протестите.

  Кои са говорителите на гражданското общество? http://is.gd/205yRE

  Десният драскач като спирачка за промяната http://is.gd/Vk2AHj

  Trust for “Civil” Society in Central and Eastern Europe

  http://www.ceetrust.org/about-us/founders.html

  За проверка на други облажили се фондации, институти и т.н., които изпълняват заповедите на спонсорите си и се представят за гражданското общество. http://www.ceetrust.org/grants-database/in-country-grants/bulgaria.html

  Бързат да не изпуснат власта , ще ни направят РОБИ!!!

  Защо гражданското общество не е единно? http://anonybulgaria.wordpress.com/2013/02/05/защо-гражданското-общество-не-е-единн/

  НПО – момичета и момчета на повикване: http://zhivkozhelev.com/нпо-момичета-и-момчета-на-повикване/

  ПОЗДРАВИ И ХУБАВ ДЕН

  ДЕСИ

 3. Четейки “магната” няма нужда да видиш коя я е подписал. Актуална е била миналия век, когато трябваше да отпадне член 1-ви от Живковата конституция(Конституцията на победилия социализъм), днес простете звучи смешно. Жалко, че е подписана и от лица към които хранех известна симпатия.
  Поздрави Дими

 4. 681 думи
  Марионетното правителството на Орешарски показа с действията си, че не е нищо друго освен инструмент на антибългарската мафия. Общественото доверие към него е под всякакъв допустим минимум, но то се държи с нокти и зъби за властта. Кукловодите му ни плашат, че падането му ще е голяма загуба за България, и че при нови избори ще бъде възпроизведено статуквото, което е очевадна лъжа. Оставката му ще бъде пагубна предимно за личната кариера на Станишев и подкрепящата го клика.
  Възмутителен факт са и откровените анонси на Бойко Борисов за помирение с БСП/ДПС. Както и уверенията му, че ако Станишев се откаже от услугите на Сидеров, той е готов да им даде личния си вот. В името на какво? За да смажат съвместно гражданските протести и си поделят “постната пица”? Борисов изглежда не си е извадил поука от досегашните флиртове със столетницата, и преди да е благодарил на тези, които гласуваха за него с колебания, вече бърза да ги предаде. криейки се зад същите лицемерни мотиви като Станишев – някакви надпартийни, национални интереси.
  Понеже пропагандният апарат на мафията упорито внушава на обществото, че протестиращите нямат общи искания, програма и представителство се налага такива да бъдат спешно формулирани и създадени. Това е наложително и поради факта, че опозиционните партии се намират в насипно състояние. Техните ръководства са подали оставки, дезертирали са от обществените си отговорности, а привържениците им блуждаят по течението на събитията. По нищо не личи, че тези партии въобще са способни да родят някаква обединителна демократична идея, от каквито обществото ни има крещяща нужда.
  Затова ние – група граждани, която няма претенциите да бъде ръководен орган комуто и да било – предлагаме на демократичната и патриотична част на обществото ни да се самоорганизира и застане зад следните непосредствени искания, предложения и цели:
  1. Ние настояваме кабинетът на Орешарски да подаде оставка веднага.
  2. Гражданските организации да не се поддават на измамата с “кръглата маса” на Мая Манолова, чрез която мафията очевадно се опитва да размие гражданския протест и удължи живота на марионетното си правителство.
  3. След оставката на кабинета да бъде назначено служебно правителство, което да изработи нов избирателен закон в рамките на месец, след което Народното събрание да бъде разпуснато веднага.
  4. В най-кратък срок да бъдат проведени парламентарни избори при строго спазване на закона – включително от медиите, прокуратурата и съда, в чиято честност имаме всички основания да се съмняваме. Затова искаме те да протекат при широк и непосредствен обществен контрол.
  Ние смятаме, че издигането на други искания, преди да бъдат осъществени тези четири е контрапродуктивно, независимо от почтените или напротив намерения на тези, които ги издигат.
  Затова се обръщаме най-настоятелно към всички демократично мислещи хора от не представените в парламента партии да не наблюдават пасивно поведението на фрустрираните си ръководства. Приканваме ги да поемат делото за оздравяването им в свои ръце. При дълбоката политическа криза в която се намира страната ни, българският народ има нужда преди всичко от честна политика, каквато изхабените и компрометирани бивши лидери не могат да й предложат. Затова апелираме за единодействие и отдолу.
  Ние смятаме, че наред с най-неотложните икономически задачи, новото правителство трябва да поеме и задължението да съдейства за изваждане на светло на цялата истина, за близкото ни минало, колкото и горчива да е тя. Защото между минало, настояще и бъдеще има неразривен континюитет. Общество, което не познава миналото си няма бъдеще. Без разчистването на Авгиевите обори на комунизма и посткомунизма не е възможно да се ориентираме в това, което се случва днес. Адам Михник, един от създателите на полският профсъюз “Солидарност” казва, че “По-страшно от комунизма, е само това което остава след него!” И това важи с най-голяма сила за България. Тя е единствената страна от бившите съветски сателити, която позволи на обявената за престъпна организация БКП/БСП да трансформира политическата си власт в икономическа, да заграби “общонародната собственост”, да превърне избрана част от номенклатурата си в мутри, олигарси и монополисти. Ако позволим мафиотският “мирен преход” да бъде отново заметен под “кръглата маса” на Мая Манолова, протестът ни да бъде размит, и кабинетът Орешарски да оцелее, ще пропилеем и последният порив на народа ни към достойно настояще и бъдеще.
  Не се предавайте българи!

 5. Правилно е това действие и опит за обединение на хора споделящи общи виждания !Дори и само опит на българите да съгласуват мненията си е похвален ! Разбира се , трябва да се каже ясно , веднъж за винаги…..в тази държава на власт е мафията , тя няма цветове и ще управлява докато си иска и както си иска!Народът е безсилен да промени това !С парите , средствата за производство, банките и финансовите схеми,90 процента медии , медийни клакьори, съдебната власт , правителството и парламента …. това са те, самата мафия ! Ние ги гледаме всеки ден от екраните !Това са те….. мафията !

 6. Г-н Инджев ,слушам в момента “деконструкцията” на Волгин по “националната радиоточка” и ми се обръщат червата наопаки.Изредиха се все разбирачи,кой от кой по.И всичките обясняват “протестиращите”,какво трябвало да мислят,какво трябвало да правят.Волгин постоянно “пита” – “що пък не искаст да ядат тея протестиращи”.Е сега слушам Вагенщайн ,който пък “сърдит” що пък само Националното знаме развяват на протестите,а не и някакви други (синдикални и подобни,разбирш ли като на други места).Ей моного пък се разпространил този “броди един призрак” в това БГ.Гадуст много голяма ,за туй Г-н Инджев сте набутани в “ъгала”,за туй Ви казвам ,че сте като мен.
  Хора ,малади Хора не се връзвайте на тези “разбирачи” с прогнили душички,те са за “скраб”.Тези душички са затънали в “мършата” толкова,че нищо не е в състояние да ги измъкне от там.Първо Човек трябва да бъде свободен Духом,после другото идва (мършата е тленна ,Духа е Вечен и това неса празни приказки).”Ходете по Духа” ,Бог не е измислица,Божите “заповеди” са правило,как да вървиш правилно в живота “човешки”,който е един миг от вечноста,но от този “миг” зависи “Всичкото”.
  “Ранъта” не прави “борбъта”.Духа е първо !”Робът се бори за свобода,свободният за съваршенство..”,Бог не е “робовладетел”,Божите “Книги” са дадени от Него да може “Децата Му” да се научат,как да не се кланят никому (да не бъдат роби,а да се усъвършенстват и живеят в едно цяло с всичко дето Той сътворил).
  “Неписмените” Мой Циганчета неса неграмотни,те също са Божи чада и с тях ми е много “сито”,дори да несъм ял цяла седмица!

 7. Поредният ляв капан с дясна опаковка, подозрително появил се едновременно със заявката на ДСБ за създаване на обединен рефоматорски блок.

 8. Докато умните се наумуват, лудите ще се налудуват

 9. Къде видяхте желание за лидерство, г-н Инджев?!?…

 10. По какво този подход се различава от обичайния, партийния, партизанския начин на действие дори?
  По нищо. Това е краткият отговор. Който се интересува от опити за по-изтънчена манипулация може да намери тази харта дори в “Свободата”:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11677&rid=11104
  Чудно ми е как не са го забелязали някои от подписалите се или май не съм ги познавал добре, но сега се идентифицираха ясно. Защото там съжителстват имена, като Еми Барух, Цветозар Томов, Нели Куцкова, Евгений Дайнов, Явор Дачков, Веселина Седларска, Копринка Червенкова, а Иван Бедров е включен на три позиции! И за какво става дума в тази харта? В повече от 90% от текста е описан нещастния ни и злополучен престроечен “преход”, каточе ли протестиращите не го знаят много по-добре от авторите му. Тези, които сега протестират са цвета на нацията и всякакви провокатори пръснати всред тях лъсват веднага, като маслени петна в кристално чисти води. Подробно са описани тук:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11687&rid=154#comments
  Свидетели сме на раждането на Българското гражданско общество и всякакви престроечни акушерки са нежелани и вредни. Родилните мъки трябва да завършат с успешно раждане защото, както е казано в най-краткия, но и най-точен лозунг от протестите:
  “Ако ние се уморим, те ще ни уморят!”
  Няма друга победа сега освен ОСТАВКАТА на това правителство и на този парламент. Изцяло заставам зад идеите на Радан Кънев (без да издигам името му в кумир, за да не се повтарят предишни грешки):
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=11678&rid=712
  “Единствената алтернатива за избирателите при евентуален нов вот е групиране на дясното пространство.” Никакви харти и никакви кръгли масие и прочие кукловодски примки за водене за носа, вече ще могат да се използват за заблуда, защото сме добили много и печален опит, а заедно с младите сме вече “жители” на Интернет среда, където е пределно ясно кой кой е.
  PS Г-н Инджев поздрави за тази юбилейна статия под номер 3000. Честит нов милион посетители, напълно го заслужавате!

 11. ХАРТАТА МНОГО МИ ПРИЛИЧА НА ДЕКЛАРАЦИИТЕ “КЛУБОВЕТЕ ЗА ГЛАСНОСТ И ПРЕУСТРОЙСТВО” ОТ НАЧАЛОТО НА 90ТЕ ГОДИНИ – МНОГО ОТ ПОДПИСАЛИТЕ ВИЖДАМЕ, КОИ СА. ОТНОВО ПОРЕДЕН ОПИТ ЗА ПОДМЯНА – НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ. ЛИПСВАТ ИСКАНИЯ ЗА ФУНДАМЕНТАЛНИ НЕЩА, КАТО:
  ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ С ПОМОЩТА НА ШЕСТАТА ИМ КОЛОНА ТУК. НАЗНАЧЕНИЯТА НА АГЕНТИ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ – НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯ, ЕНЕРГИЙНАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ,БЕЛЯНЕ, НЕЗАБАВНАТА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА, НАЗНАЧАВАНЕ НА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ОТ ПРЕЗИДЕНТА, СРОК НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПОД НАТИСК НА НАРОДА ДА ГЛАСУВА НОВ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН, СРОК ЗА НЕГОВОТО РАЗПУСКАНЕ.

 12. наистина имената на (почти) всички, подписалите тази “харта” са известни на (почти)всички ни. до някои не бих се докоснала и с пръчка. не защото ги познавам от близо, но защото медийният им образ е нечистоплътен. възможно е и да нямат вина за това, но не искам да рискувам. но нито мирослава тодорова, нито тома белев, нито нели куцкова могат да ме привлекат. а сигурно се имат за почтени хора. колкото до светкавичното изготвяне на т.нар.харта – твърде очеизваждащо. и какво сега – пак на изходна точка? готовите да ни измамят са винаги край нас. и дали и това е постановката – “пак да прекараме тези мушмуроци”?
  затова децата ни не искат и помислят за връщане тук.

 13. Докато интелигенцията не си подаде ръка няма да има оправия…навсякъде само се “ока ” на маса……всички са интернет “тигри ” само пишат и сочат с пръст,но действия НУЛА.

 14. В тази харта няма и дума за агентите на ДС и за задкулисните зависимости от Русия, дори да бяха наречени “външни” или нещо от сорта. Може би доста от създателите на хартата имат основание да се притесняват по тези точки.

 15. Оставка и избори веднага, без харти и уговорки!
  С една дума е най-ясно – просто “ОСТАВКА!”.

 16. ДЕН ДЕСЕТИ
  Днес имаше нови хора на протеста. Познаваха се веднага, бяха строени под прозорците на Президентството. Други нови протестиращи носеха плакати против четирите парламентарни партии, но нямаха вид на симпатизанти от непредставените в парламента партии. Не отговаряха на въпроси кой ги е пратил. Някои люпеха семки и плюеха по плочника. Показателно…
  Нещо ново обаче – когато стигнахме с шествието пред Руската църква, няколко души спретнахме изненадващ за всички флашмоб – качихме се на тротоара и скандирахме “Филип вън!”, сочейки към дверите на църквата. Бяхме разбрали, че скандалният духовник бил върнат за една година. Изненадаха се и полицаите от кордона и почнаха да говорят по радиостанциите, защракаха фотоапарати.
  Утре пак!
  Линк към снимките:
  https://picasaweb.google.com/102129902214792160705/23062013

 17. И пак да кажа,защото постоянно бивам “намесван” на кой,как му угоди в някакви “скрити замисли”.Аз представлявам единствено и само Божият Дух,не себе си “Румен ,тоа на Бръцов пропадналио”.Божията Воля води моята “мърша” ,дето съм “в образ и подобие”.И няма сила,която да се противопостави на това (в това число и аз).Не търсете в “мойте дела и думи” никакви скрити задни помисли,никакви.Аз съм от “партията” Негова,негов “роб” съм нацяло !
  Това последното за “информация на “богослов” болен от сатънинската “болест” Сидеров !
  Г-н Инджев,Вие направихте пре много и найстина имате нужда от “отпуск”.”Поканата ми ” към Вас не е шега,аз знам,че можете да “издържите изпитанието” при мен (мизерия битиина,много нечовешка,зад която се крие Божията Истина)Величието Негово,щялото Божие Величие.Искам това да Ви дам,защото си го “заработихте” !

 18. Даже малко позакъсняха.Обикновено се появяват 2-3 дни след събитията и обикновено са стотина.Сега са се саморедуцирали до 60 , белким не ги разпознаем.Да ама не!Щом се появят еди-колко-си-мината интелектуалци,работата е сигурна-става въпрос за БКП(БСП),ДС,и сродни структури,натоварени с разтоварването на общественото напрежение.Дано този път да не успеят,жална Българийо!

 19. Манифест “681 думи” (със съкращения)
  Марионетното правителството на Орешарски е инструмент на антибългарската мафия. Понеже пропагандният му апарат упорито внушава, че протестиращите нямат общи искания, се налага такива да бъдат спешно формулирани.
  Затова ние – група граждани, която няма претенциите да бъде ръководен орган никому – предлагаме на демократичната и патриотична част на обществото ни да се самоорганизира и застане зад следните непосредствени искания:
  1. Кабинетът на Орешарски да подаде оставка веднага.
  2. Гражданските организации да не се поддават на измамата с “кръглата маса” на Мая Манолова, чрез която мафията се опитва да размие гражданския протест и удължи живота на марионетното правителство.
  3. След оставката да бъде назначено служебно правителство, да бъде изработен нов избирателен закон в рамките на месец, след което Народното събрание да бъде разпуснато.
  4. В най-кратък срок да бъдат проведени парламентарни избори под непосредствен обществен контрол.
  Ние смятаме, че издигането на други искания, преди да бъдат осъществени тези четири е контрапродуктивно, независимо от почтените или напротив намерения на тези, които ги издигат.
  Не се предавайте българи!

 20. Все пак трябва да има ходове с които да се реагира на играча, който е на власт.Той има целия ресурс на държавата и протестиращите трябва да имат готовността да реагират, а не да се скарат за приоритетите и да се загуби тази енергия.

 21. Почти всички автори на тази харта са изцяло хора със свободни професии, в което, разбира се, няма нищо лошо. Трябва да се отчете, обаче, че ежедневната дейност на всеки един от тях a priori не е свързан със създаване на обществен продукт. Това са доста значителен брой журналисти и юристи, политолози, режисьори и представители на други свободни професии. Искам веднага да наблегна, че нямам нищо персонално срещу нито един от тях. Но ми прави много силно впечатление, че сред авторите на т.нар. харта няма НИТО ЕДИН ИНЖЕНЕР. Инженер, който да каже на тези дами и господа, че в страната им не от вчера е налице уникална в световен мащаб целенасочено действаща система за смазване на професионализма във всички отрасли на икономиката и обществения живот, организирана и направлявана от целокупната българска политическа класа (без никакви изключения) с цел обслужването на точно определени мафиотско-олигархични кръгове. Тази уродлива система за потъпкване и унизяване на професионализма не само прокуди от страната стотици хиляди български професионалисти (инженери, учени, предприемачи), но и създава условия за следване на неписана политика на професионално мракобесие, в което на обществената повърхност изплуват типажи като най-високо платения философ – хидротехнически инженер, като абсолютно технически неграмотния политолог (съавтор на настоящата “харта”) в качеството му на „експерт“ по дълбоко нефтено и газово сондиране и т.н. и т.н. Примерите са безчет. Резултатите от функционирането на престъпната анти-професионална система на държавно управление се илюстрират най-нагледно от повсеместното вземане на некомпетентни и абсолютно неинформирани политически решения на всички управленски нива в държавата, водещи не само до значителни национални загуби, но и до оковаване на икономиката в пълна зависимост от морално безскрупулната и политически защитена олигархия.

  В текста на „хартата“ не се казва абсолютно нищо за необходимостта от прекъсването на нерегламентираните връзки и натиск на изпълнителната държавна власт върху частния бизнес, политическото кадруване в държавните икономически организации, които са едни от основите генератори на корупцията.

  България се нуждае от гарантирана свобода на порива на нейните граждани към съзидание, а не от декламаторско псевдо-интелектуална фразеология. За гарантиране на тази свобода е необходимо дефинирането на ясно формулирани (не десни или леви) дълбоки национални обществени и икономически реформи с ясно разписани пътища за тяхната реализация – толкова ясни, че обикновеният български гражданин да ги разпознае като свой личен житейски интерес за да ги подкрепи. Това е пътя да стане България една нормална за живот държава. Тези реформи, обаче, ще изискват работа, страшно много ПРОФЕСИОНАЛНА работа във всички области на обществения и икономически живот на страната.

  Така че нека да приключим първо с реформите и едва след това да започнем да се делим на истински десни и истински леви. Защото сега сме десни (ако сме такива изобщо) главно само защото комунистите около Станишев и Първанов са се нарекли леви. А те пък на дела хич не са леви и всички прекрасно знаем това – 10% плосък корпоративен данък не се прави с лява политика – анархистът-национализатор Сидеров е далеч по-ляв. А дясното на Борисов се състоеше само от Дянков и Трайков… Сега и двамата ги няма – скоро ще останат само мутри и милиционери…

  „Мисията Орешарски“ на БСП е невъзможна и абсолютно неприемлива, защото цели да запази сегашното статукво! Затова алтернативата на тази „мисия“ е една – НАЦИОНАЛНИ РЕФОРМИ СЕГА! Нека заедно да ги дефинираме и тръгнем към избори!

 22. Господин Инджев, червеният боклук винаги си остава червен боклук. Вижте този пасквил и ако имате желание, пуснете го тук:

  БУНТЪТ НА СИТИТЕ. ПОЩЕНСКИ КОД „СОФИЯ 1000”

  Февруари. Те прииждат към площадите: отчаяни, гневни, яростни, бесни, зли, гладни, бедни, навъсени, изоставени, грабени, унижавани, мачкани, смачкани, безгласни, безвластни, мизерни, без капка надежда, без утре и днес, потресени, погнусени, презрени. Те извират из февруарския студ, от своите ледени обиталища – “без рози/ и песни/ без музика и барабани/ без кларинети, тимпани, латерни, /флигорни, тромбони, тръби”. Безпиарни и безпарични, безработни и безпрограмни, непрограмирани и негримирани. “Не гении/ таланти/ протестанти/ оратори/ агитатори/ фабриканти/ въздухоплаватели/ педанти/ писатели/ генерали/ съдържатели на локали/ музиканти/ и черносотници”.
  А отчаянието на един народ, “затъпен/ унижен/ по-нищ и от просяк,/ останал/ без мозък/ без нерви”.

  Прииждат.
  “Не за поредната променада по заледените улици, а да вдигат грамади от гняв, и да превръщат себе си в клади.
  Купчина камъни и пепел остана след тях.”

  Юни
  Те не се притесняват за тока и хляба. Не им пука за парното, детските, пенсиите. Те имат своята прекрасна работа и европейски заплати, те са сигурни и осигурени, лъскави и блестящи, с фамозни CV-та, с оня преуспял курикулум вите, наченат някога в тоталитарните коридори на властта.
  Те извират в юнската жега из своите офиси, бюра, дирекции, фондации, агенции и администрации, прииждат към площада с музика и барабани, с кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби, тъпани и вувузели, с ролери, скейтбордове, колела, кучета, бебета. Все гении, таланти, оратори, оператори, агитатори, фабриканти, писатели, тук-таме генерали, поети, съдържатели на локали, музиканти, програмисти, артисти и всякакви пиар специалисти.
  Те идват за своя пореден купон, за своята весела променада из софийските улици – едно празнично шествие с дечица на рамо (да свалят комуняги от малки), една разходчица на любимото куче, малко рисунки по асфалта, после – мощно свиркане, после химна, малко хорца, малко ръченици, тук прехвръкне камъче, там пльокне яйчице, ето, слънцето се претъркулнало, станало хладно, сенчесто, време приятно за един тегел по стъргалото на протеста – състудент ще срещнеш, с приятели ще побъбриш, срещу червените боклуци ще повикаш, ей тъй, да ти се отпусне душата…
  Медиите преливат от умиление, задавят се от възторг, сини динозаври хлипат от щастие в крупен план, репортерките са тъй вдъхновени, сякаш отново са пипнали Борисов по бицепса…
  “Февруари не е юни”, каза една млада дама, “случайно” поканена в телевизора. “Защото, каза дамата (доскорошна пиарка на служебното правителство), това е протест на нормалността, на младите, красивите, истинските, интелигентните, вдъхновените”. От което следва, че ония, февруарците, са невежествени смотаняци, тълпа ненормалници, кухавелници, грозни, отвратителни и даже фалшиви.
  Така беше начертана една демаркационна линия между юни и февруари, между ситите и гладните, преуспелите и премазаните, между елит и простолюдие. Нарцистично и високомерно.
  Те са успешни, другите са лузъри.
  Те са добрият материал, другите са лошият мат`рял. (Какво единодушие с Борисов!)
  Добрите са 10 000. Останалите до 7 272 041 (според последното преброяване) са кофти направа, не стават.
  Те презират всеки, който не може да си плати тока и парното, който от безизходица се самозапалва, самообесва, самоосъжда, който блъска от сутрин до вечер, който не може да купи на детето обувки, нито учебници, нито лекарства за майка си.
  Те не знаят какво е това. Не разбират. Не искат да разбират. Няма да разберат.
  Те не искат да бъдат като ония “селяци/ работници/ груби простаци/ безимотни/ неграмотни/ профани/ хулигани/ глигани/- скот като скот:/ хиляди/ маса/ народ”.
  Те са млади, умни, красиви, образовани, интелигентни, вдъхновени, лъчезарни, усмихнати, мили, културни, артистични, симпатични. И сити.
  Другите, някакви жалки 7 272 041, са тъпи, прости, спихнати, сдухани, безграмотни, некултурни, уродливи, дрипави, отблъскващи, ограничени, заблудени, досадни, нецивилизовани, жалки и мрачни. “Да мрат! Дори им е малко!”, казваха преди време “експертите на прехода” за тия неандерталци, които си заслужават “да пукнат малко по малко”. Защото – “Така им се пада на тия тъпаци!”. И ги пращаха в Сибир – “за да има мир”. И сега ги пращат на същото място със същата цел.
  Те са черешката на цивилизацията, те са “друго поколение човешки същества”, по-висши някак, за разлика от ония примитиви, диваци и варвари.
  Те са светли, прекрасни, морални и ведри.
  И ведро скандират “Боклу-ци!”, “Ку-рви!”, “Педе-руги!”, “Комуняги!” и “Турци сте!” Така възпитават децата си. Учат ги на гражданско поведение. Така се ставало гражданин, казват.
  Те не протестират за цени. А за ценности. Нямат проблеми с цените. А с ценностите.
  Те са демократи, другите са примати.
  И понеже са демократи, всеки, който е различен и който не мисли като тях е боклук.
  Те имат завидни биографии – от 5-годишни свалят комунягите. Те са второто синьо поколение – пощенски код “София-1000″.
  Те са децата на онези, които самоубиха десницата с високомерие, а сега плачат, че са непредставени в парламента и чакат раждането на нова, реформирана десница, че да ги представлява. Ще им я направят. Вече я правят – все същите експерти, същите олигарси и същите банки. За да представлява тях – експертите, олигарсите, банките.
  Те са децата на “експертите на прехода”. На онези, които току обявяваха свършека на тоя преход; които преди 23 години начертаха демаркационната линия и ни назидаваха: “Свиквайте! Така ще бъде! Ние ще бъдем богати и образовани, вие – бедни и прости! И това е необратимо!”; които загробиха държавата със своята “експертиза”, а сега викат “Ние сме държавата!”
  Коя държава? Кои “ние”?

  Велислава Дърева

 23. Тук, в блогът на Г-н Инджев мисля че сме стигнали до минималното и достатъчно условие за признаването на партия или друга такава коалиция – Демонтиране на МОЧА – това е. Вчера прочетох “ХАРТА”-та и не забелязах това условие за МОЧА и затова съм реагирал про-моникански в предната статия на Г-н Инджев.

 24. По т.н. Харта на т.н. интелектуалци, експерти и пр. вече изразих позиция в поста си към статията “Камбаната на протеста…”.
  Днес попълзновенията на червените кукувици продължават. От сянката изпълзяха Дъревата и Робевата! И те акъл дават, какъв ТРЯБВА да бъде протестът?! Миленчо Цветков с охота приглася! Очаквайте в неделя Кеворкян.
  Нямат край червените свински черва!!!

 25. @АНГЕЛ НИКОЛОВ | ЮНИ 24, 2013, 12:59
  По т.3:
  Доколкото знам, служебно правителство се назначава от президента едва след като е прекратена дейността на парламента.

 26. Да, пак набъбнаха и се разплискаха водите на язовира, започнаха да преливат и веднага се намериха канализатори. Добре е че си имаме такива зорки пазители.

 27. “Може би доста от създателите на хартата имат основание да се притесняват по тези точки.”
  Posted by Ясен Прахов | юни 24, 2013, 15:37
  Тоо на тех си им и личи “Господине” “Ясен дърво”,а “Вие Господине прилагателно” “притеснявате Ли се,А!”Морални и материални вреди в особено голям размер ми нанесохте” ,Наказания Гооолеми има да “Ви” наказвам.Ще “Ви” отворя “досието лично”,за да покажа “Истинската ви същност”.Ми да,цял литър “огнена вода”,тиган в едно с печката изгоряха от чакане,а рибата си остана в реката !Виноват сте “Господине Прахов”,признавайте си ,за да ви бъде “вписано -смекчаващи вината обстоятелства” при пройзнасянето окончателната присъда на “Върховният Съд”!Пък за мезетата ще …ще видим !
  E Г-н Инджев как си призна “без бой”,че бил “агент”,само дето не разбрал на “Кого”.Мислил си,че на “ДС”.А то каква излезе,че бил на Бог,но нямало кой да Му разясни!
  “Истината ни прави свободни Агенти”

 28. Гледахте ли “интервюто” с В. Сидеров в “Още от деня” по БНТ? Водещата на днес показа, че не става за професионален ТВ коментатор. Толкова уплашен човек, не може да интервюира гротескна,но умела политическа фигура като Сидеров. Сервилни и слаби въпроси, неизискване на ясни отговори, непосочване на факти в подкрепа на питането – така не може. Сидеров пита защо да не става за председател на Комисията по
  етика и водещата не намира поне един аргумент?!!!! Тази жена може да става за водеща на женско предаване или такова за изкуство и култура, но за политическо предаване е направо вредна. Та цялата нация знае колко “етично” се държа Сидеров на Консултативния съвет например. Поне да беше проявила колегиалност и да беше припомнила на този хулиганстващ от години “пример на етика” за това как се държа спрямо бременна жена, при това нейна колежка – Лора Крумова. За мен това политическо интервю бе срамен пример или за журналистическа несъстоятелност или по-лошо, за журналистическа подлизурщина!!!. И срамът не е за водещата, а за БНТ!

 29. Ама стига вече с тия нови избори, вече си мисля, че точно провокаторите искат нови избори. Нека да позная от първи път – резултатите ще са същите – това упражнение с избориъе се прави много пъти и резултатът е същия. Защо резултаът е същия – ами защото едно и също действие няма как да произведе различен резултат. Как си представяте, че с 1 700 000 мъртви души в избирателните списъци ще се получи различен резултат? Как си представяте, че феодалите по места ще оставят хората да гласуват свободно; или с тази ЦИК и избирателен закон ще се получи различен резултат? Как си представяте, че с тези купени медии ще се проведат честни избори? Я малко се поспрете и помислете. Защо никой не протестира срещу медиите на Пеевски и срещу медиите въобще?
  Не е работа на улицата да предлага решения – това е работа на политиците. Няма го вече Костов да е виновен за всичко, но той поне ясно формулира какво не може да направи улицата. И няма да го направи, защото не може.
  Така че по-кротно с новите избори, сега и веднага – това е най-сигурния начин да не се смени системата. Защо си мислите, че новот служебно правителство ще бъде по-различно от ива на Олигарски? Ей го Първанов, вече изпълзя и се облизва.
  Много ще се радвам някой да ми даде смислен отговор.

 30. Nikakvi krugli masi, BSP, DPS, ATAKA, GERB i drugite rusko-suvetsko-KGB-DS kreaturi triabva da si hodiat – vreme e za izgrazhdane na normalno obshtestvo. Shte triabva postoianstvo, malko vreme, mnogo uporstvo i gotovnost da se poznae istinata i oshte po-goliama gotovnost da se nazove falshivoto s negovoto ime – FALSHIVO!!!

 31. Отново оправда моите очаквания, г-н Инджев. Не закъсня твоята реакция относно “Харта 2013”. Благодаря и за оценката, която й дават останалите участници в дискусията. Присъединявам се към становищата срещу хартата! Позволих си да разпечатам списъка на подписалите хартата и подчертавайки познатите имена се надявах да не срещна името Иво Инджев! Колкото до необходимото решение на политическата криза – беше посочено днес на пресконференцията на ДСБ и в интервюто на Радан Кънев за “24 часа”. Всички, които сме били свидетели на “положителния ефект” от “Кръглата маса” в началото на демократичните фасадни промени, трябва да сме много внимателни към опитите да бъдат излъгани отново гражданите и да алармираме обществото за това!

 32. GB, успяхте окончателно да се демаскирате като рекламен агент на напълно откачилия Е. Сугарев и че изобщо не сте такъв за какъвто се представяте – обикновен адепт, обладан от “идеите” му. Вече много, ама страшно много не Ви вярвам да живеете в някаква си безименна, много потайна и само Вам известна пустиня.
  Sorry, nothing personal!
  Останете със здраве

 33. Иво пак излезе с една гола истина за подмолните машинации на старите вълци. Първанов направо каза, че ние от БСП трябва да ПРЕВЗЕМЕМ протестите. Защо не? Тях не ги интересува какво искат хората. Алчните си искат тяхното. Винаги главната им задача е да си присвоят това, което не могат да получат с честни усилия и способности. Така, че нищо чудно че ще карат “честните интелектуалци”, както и “достойните прокурори” да наливат вода в техните кофи, в каквато и да е форма, чадър и цвят. Вече цял век имат опит как да лъжат масите в целия свят.

 34. Това, което ми направи впечатление, че въпреки гръмките думи при обрисуване на ситуацията и богатия на имена дресинг, с който е полят самия текст никъде не се назовава нито едно от имената на виновници за изригването на тези протести (с изключение на достойния мъж Пеевски, но това за него е нищо). Доста странно като факт, който дори миксът от уважавани и други имена не може да прикрие! Двойното споменаване на Иван Бедров явно е било за баланс в случай, че и Дърева е искала да се подпише.

 35. Снощи четях хартата, вече с досада слизах в списъка – не зная как, веднага ме блъсна асоциация с Гарабед Минасян и ко от експертите на Първанов…Това лято е емблематично – масово мнооого хора прегряват със самооценките си и с публичното огледало. Самопредложилите се няма да минат полиграфа за почтеност – истинската, не онази бакалска почтеност, която изключва разправии с полиция, съд и данъчни. По своята неадекватност много не са далеч от летящия в чинията.

 36. Позивите – ХАРТА 2013 се раздават на протестиращите във Варна, данеби да останат не оползотворени все пак, някак си (протестиращите) от някого. Ето на това му казвам интернационализъм(отворено общество) в действие, МАНТРАТА на ХАРТАТА

 37. свободна европа е създадена от генерал айзенхауер и алън дълес за да се противопостави на сталинизма

 38. С риск да бъда “анатемоса” бих искал да кажа, че животът съвсем не се изчерпва с ляво и дясно, добро и зло. Инфантилно е да се детерминира и свежда всичко до такива степен, а естествената ми реакция е да изостря внимание, защото инфантилизирането е широко известен похват в манипулацията. Това не се отнася до статията ви, Г-н Инжев, а до коментарите. Статията е обективна и повдига въпроси, а не дава отговори.
  Отговорът на въпроса “Кой е кукловодът, на кукловода, на кукловодите?” носи тежка депресия и усещане за неизбежност. Не, благодаря! Предпочитам да живея с убеждението, че съм субект и фактор в собствения си живот.
  На спомената харта не гледам като опит за манипулация – твърде е обемна, за да бъде възприета на съзнателно ниво от мнозинството български граждани, ако изобщо я забележат. Подписана е както от хора, които презирам, така и от такива, които уважавам. За мен това е вид опит за извинение и поемане на отговорност (всеки се е подписал персонално с името и квалификацията си). Отговорност, която всеки интелигентен български гражданин дължи на тази държава и този (прост) народ.
  До колко е режисиран този документ и до колко продукт на колективни разсъждения, само подписалите я могат да кажат.

 39. Опсс,Яаа..!
  “„Группа „Демонтиране паметника на окупаторската съветска армия в София“ была удалена, так как она нарушает правила, изложенные в Условиях использования сайта. Пожалуйста, обратите внимание на то,…”
  “Братя Цигани!!!Обръщам се скъм Вас с една гореща молба.След всичките золуми,които сторихте в тази хубава страна,направете и едно добро.Помогнете на етническото мнозинство в РБългария и решете един проблем,който “целокупният” български народ Не Иска,Не Може и Няма да реши.Става дума за Паметника на Съветската Армия.Колко скрап(и то цветен) има по него,братя цигани.Посегнахте на бюстовете на сума ти национални герои,на сума ти български светини.Защо щадите този склад за цветни метали.Що си играете на дребно с разни далекопроводи,капаци на улични шахти,пътни знаци и прочие дреболии.Напред братя цигани!Решете ни проблема и ще ви бъдем признателни поне толкова,колкото на тази армия за чийто паметник става дума и даже надпис ще сложим.”На братята цигани – освободители от признателния български народ,че ни освободиха от туй,дето се нарича страх,малодушие и “Българска работа””!Дерзайте братя цигани!Знам,че решите ли да ни помогните няма да ви спре никоя власт,никое посолство,никоя охрана.Защото ,”Циганска работа”значи поне задружност и единство,за което благородно ви завиждам.Тъй и тъй в скоро време ще бъдите мнозинство и държавата ще е Ваша,решете си проблема навреме,докато все още се нарича България и вината ще е пак на българите!Помогнете ни,моля Ви!!!”.

  Posted by Николай Вълканов | юли 4, 2011, 11:07
  https://ivo.bg/2011/06/28/истеризират-шантажират-и-блокират-та/#comment-52771
  Ми тоо…Ще трябва да “събера мешерето” да се “обсъди въпроса” !
  Това си е Е ее,много мат’рял !Ще има и за казани,за кюмбета “циганска любов” и за каква ли още не “приложна пластика” !

 40. @Нина Денева
  Заради руската църква може да намина и аз, иначе от доста време спрях да посещавам събитието.

 41. шменти капели. красива фразеология за отвличане на вниманието. при прочит между редовете и като погледнеш част от подписалите, работата лъсва. ах, каква държава сме щом от разобличителните разговори на борисов с танов и кокинов няма последици. ех, другари, другари, ако можехте да чуете през годините какво са си говорили илийчо павлов, братята илиеви, самоковеца, доктора, красьо черния, луканов, доган, гоце, станишев и т.н. и т.н. бат ви бойко светец щеше да ви се види. ама не можете. щото цветанов подлсушва всички, ама мълчи като магаре.
  дяволът си има име и лице – бсп/дпс/атака. всичко друго е от лукавия.

 42. Всъщност цялата Харта 2013 освен многото описания на целия ни злополучен и несъстоял се преход, които са до болка познати на всички има две най-общи предложения – следните:
  1. Създаването на експертни групи, които:
  -да изработят идейни програми и конкретни законодателни предложения за изменение на изборните правила и правилата за осъществяване на политическа дейност така, че да бъде гарантирано автентичното политическо представителство на гражданите.
  -да извършат пълен комплексен анализ…изготвят концепция за управление…изготвят програма с конкретни мерки и т. н. бла-бла-бла, все неща с които всички политически партии по свта и окло нас се занимават или поне твърдят това.
  2. Създаване на обществена комисия с участие на юристи и общественици, които са заслужили обществено доверие, за обобщаване на всички анализи, за провеждане на собствено проучване и за диагностициране на състоянието на демокрацията у нас. Така ще си дадем шанс да научим истинските имена на процесите и лицата, които са ги направлявали в годините на прехода.
  Както виждате нищо ново, нищо конкретно, нищо с което да не се занимава всеки политик, политолог, анализатор или друг някакъв “неправителственик” и едва ли не всеки журналист у нас. Или на кратко нищо. Като се захване с това и тая харта, работата става вече опечена! Тоест практически свирка за изпускане парата на протеста. Сега положението е такова, че оставката и новите избори са съдбовно важни за нас, защото иначе най вероятно ще загинем. Това и за сведение на СИЯ и други подобни на които Иван Костов им е по-скъп от България. Може и нови избори да възпроизведат подобна каша, но това все пак е по-добро от сега, защото ще продължаваме и продължаваме с протестите, докато политиците не направят това, което искаме и което не направиха досега. Като в числото на политиците включвам абсолютно всички такива у нас. И десните, и ДСБ, и Иван Костов в това число. Вината е по равно за всички тях. На Дончо Тончев ще кажа само че живеем в една и съща пустиня.

 43. Към GB – абе ти кой си, та да определяш кое ни е скъпо и кое не е? И ще разпределяш вината между
  всички нас по равно? Ходи се гръмни!

 44. ДАЛИ ПЪК ТОВА НЕ Е НОВОТО ЛЯВО.
  Подписали хартата:СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ.

 45. “..ще продължаваме и продължаваме с протестите..” Иванов(gb), къде сте протестирал досега Иванов? Къде, че да продължавате да протестирате, Иванов? Не съм чул някой да протестира в Кувейт. Менторския ви тон върви в блога на герб(сугарев), където притеснението от създаване на “Десен блок” е вече видимо и съпротивата срещу него започна. Тук със сигурност сте прозрачен и ясен “протестиращ”. Приказките, че “всички са маскари”, а най-вече ДСБ, ги запазете за блога на герб(суг). Господата Дончо Тончев и Сотиров са ви го подсказали вече преди мен.

 46. до ДОНЧО ТОНЕВ, СОТИРОВ и KIROV

  Според мен, GB се надява някой от четящите този блог да забележат неговите усилия. Че защо не? Борисов по кръстовища набираше кадри … 🙂

 47. СОТИРОВ, KIROV и MIKA,
  Аз не определям кое ви е скъпо и кое не. Вие си го определята, аз само го забелязвам. Колкото до протестите в Кувейт или където и да било другаде в Средния изток – няма ги. Забравили сте какво значи диктатура. Питайте Г-н Инджев, той много добре може да ви обясни какво означава тукашната “демокрация” тип парламентарна монархия. Във всеки случай Кувейт не е Лондон. Или по-образно казано един протест тук, за каквото и да е би имал същият резултат, както ако някой в седеседемте години у нас на конгрес на БКП опъне лозунг пред партийния дом “Мразя Тодор Живков”!
  Както и да е нямам никакви лични амбиции и не се стремя към това някой да ме забелязва. Но се опитвам да ви помогна да изживеете вашия катарзис, който сега започва. Боли много в началото. Да!

 48. Към GB – ти си луд, бе! За какъв катарзис плямпаш? Ходи се гръмни!

 49. Сотиров, Господ да те благослови и да ти помага! Когато го изпиташ и преживееш катарзиса, тогава ще разбереш. Аз моя катарзис го изживях преди 22 години.

 50. До разделителната линия на другарката Дърева.
  Повече от смешно ми е мафията БСП, която съсипа и ораби България, която създаде всички мутри и олигарси, чиито Висш партиен съвет винаги се е състоял от богати, по-богати, най-богати и всички забогатяващи крадци и шарлатани, да се представя за защитник на ограбените и онеправданите. Разделителната линия между БСП и филиала и ДПС минава не по някаква си ляво-дясна линия, а по линията отделяща българския народ от неговите грабители и обслужващите мафията шарлатани а ла Волен Сидеров. Нито една от котериите от тройната клика не трябва да бъде допускана повече да припари до парламента, ако искаме България да оцелее и българския народ да получи перспектива за място сред белите страни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.