Автоцензурата като автомивка

В лоши отношения съм с доста български медии и все по-лошо става. Сам си го причинявам- на пръв поглед. Но ми се струва, че темата представлява интерес като щрих към българската медийната картинка.

Ето защо реших да споделя какъв цензор съм , но не в общоприетия смисъл, а в „мазохистичния”, тъй като откритостта е главното ми „оръжие”. Употребявал съм това оръжие в своя вреда, оповестявайки най-неприятни истини от собствената биография. И не ми пука, че с публичното обсъждане на други факти от моето битие мога да предизвикам подигравки и упреци за „нескромност”.

В ivo.bg, който регистрира вчера своята ( моята) статия под номер 3000 и премина границата от 14 милиона посещения за малко повече от 5 години съществуване, спрените коментари спрямо онези над 70 000 хиляди публикувани, са около 4 на сто- т.е. статистически пренебрежимо дребна величина. Така че не става дума за класическата цензура, каквато и без това няма как да се вмени на един личен блог.

Вчера отказах участие в престижното публицистично предаване на БНТ „Референдум”, което без съмнение е домакин на най-добрия дискусионен формат в българския национален ефир. Алтернативата беше да седя срещу Светослав Терзиев, някогашния комсомолски секретар на БТА и кореспондент в Париж, чийто мандат прекратих през 1990-та заедно със съществуването на цялата кореспондентска мрежа на ДС и РУМНО в чужбина, прикривана с марката БТА. Това никога не ми бе „простено” от офицерската компания и Терзиев е от най-активните отмъстители, разпространители на системни клевети по мой адрес от последния четвърт век.

Сега същият, преподавател по журналистика (!) в Софийския университет, когото изобличих с негова емблематична лобистка реклама в полза на руския ядрен натиск върху България – видно от явно поръчкова статия във в. „Сега”, е сред подписалите „Харта 2013”. И вероятно понеже минава и за голям специалист по европейските въпроси се оказа поканен да дискутира в „Референдум” въпросната неизвестно от кого написана, но подписана от него ( след съответна покана, разбира се) харта. От БНТ обаче поискаха от мен да не влизам в пререкания с него…Да им е честит, няма да преча.

По подобни причини отказах миналата седмица да седна в едно студио ( за пореден път) като опонент на Велислава Дърева. Тя е класи над Терзиев като автор ( друг е въпросът що за злобни текстове бълва и в момента- подобни на яростната й защита на страниците на в. „24 часа” на президента Първанов от критици, като моя милост), но не е…журналист в основното си амплоа. Защото е дългогодишен член на ВС на БСП и е всъщност между политиците с важен глас в партията, която е най-дълго управлявала през прехода. Да си спори с останалите политици!

Именно понеже не съм политик мога да си позволя лукса да отказвам медийни изяви. Така постъпих и по отношение на ТВ Европа в периода, когато се беше превърнала в рупор на разцеплението на Синята коалиция, обслужвайки намесата на ГЕРБ в този процес. Съответно отпаднах и от този екран.

Като се добави забраната да се появявам в ТВ 7 и Би Ти Ви (където откровено заявиха това на инициативния комитет срещу АЕЦ „Белене”, в който бях поканен през януари по време на референдума), може да се каже, че територията ми за изяви в националния телевизионен ефир продължава да се стеснява. Включително поради това, че не съм всеяден и подобна придирчивост се „наказва”.

Е, какво от това, ще каже някой. Ами нищо. Просто положението е такова тук: който не слушка и се придържа към някаква хигиена на публичното дефилиране, подбирайки си компанията, да си пише в личния блог.

Това и правя. Но искам все пак истината да се знае.

P.S. А на колегите от предаването “Референдум”, които ме поканиха, се извинявам, ако са се засегнали от моя отказ и от онази част от коментара ми, свързана с тях- отказът си беше изцяло по моя “вина”.

15 мнения за “Автоцензурата като автомивка”

 1. Господин Инджев,

  Това е третият електронен адрес, който ползвам да пиша във вашия блог. Причината е, че блокирахте предишните ми два. От тях пишех интензивно коментари, но два пъти зададох един и същи въпрос, който не само беше цензуриран ами и електронната ми поща получаваше бан. Сега няма да казвам въпроса си, защото може би пак ще трябва да си правя нова поща. Впрочем и от двата адреса, писах по около 3 месеца. Въпросите не бяха нито обидни, нито внушаващи нещо. Бяха съвсем възпитано зададени. Гарантирам това, защото винаги, когато питам е от любопитство, без задни мисли и винаги възпитано и с уважение.
  Е, аз си научих урока и вече не питам, онова, което не трябва да питам. Не се оплаквам. Може би въпросите са ми били глупави. Отбелязвам само, че упрекът за цензуриране има известна опора:)

 2. Уважаеми г-н Инджев, драги Иво не мога да се съглася с “отшелничеството” ти. Ти си един от малцината(ами, единственият), който може да се изправи и аргументирано и точно да постави на местата им “господа” “журналистите”, автори на харти и какви ли не глупости, чиято единствена цел е да осигурят дори ден повече на правителството “Олигарски”

 3. Темата за продължаващото падение на СУ е болезнена, но не може да се отбягва повече. СУ е единственият ни шанс да имаме Университет в първите 500 в близките декади. Причината е само една – иска се и изследователска работа доказана по подходящ начин. Засега изследванията все още се “дърпат” от физиците и химиците на СУ не случайно посочени от Христо Петров като паразити. За щастие те му “изядоха” и главата и далаверата, макар и не съвсем, благодарение усилията на следващите двама министри по замитане на следи. За щастие, защото не им я изяде той де, в полза на всякакви маргинали от науката, да не ги изброявам.
  Но да се върнем на СУ, което е в условията на свободно падане и с това ректорско ръководство няма как да не е – потомствен комунист за Ректор, при това не особено интелигентен и придирчив към начините за добиване на пари от него самия и от подчинените и един ЩАТЕН агент за вице-ректор, разгласяването на когото немА никакви последици за никого. Смятайте от тези двамата надолу какво е възпроизводството!

 4. “По-добре сам, отколкото в лоша компания”

  Г-н Инджев, знаете че ние сме с вас. Вярно, самотно ви е, защото ние не сме журналисти. Но не вярвам, че това ще ви накара да се огънете.

  Сигурен съм и че проявявате човешко разбиране към “колегите” си: те искат парички, SPA, обезкосмяване, силикони, почивки в тропиците и т.н. Проблемът е, че не се сдобиват с желаното чрез силна журналистика, а чрез слугинаж. С което силно ощетяват обществото.

  Каквито политиците, такива и журналистите.

  Вярвам, че един ден (скоро!) ще има “Равнис по Иво Инджев!”

 5. Още едно доказателство за медийния монопол в България и влиянието на небезисвестния пеевсли или на който стои зад него.Но с телевизиите и влиянието им е свършено.Интернет е революция и обвиненията,че сме интренет лумпени не ни плаши, след като обявика/пак от дпс/ , че Левски бил “закононарушител”.Доказателство за това е 7 годишна присъда за Берлускони – най-големия медиен магнат.Чакам и нашите магнатчета да получат подбни и по-големи присъди , задето се опитваха да ни правят теливизионни лумпени, какъвто е сидеров.

 6. Иво,възстановиха ли след теб кореспондентската си мрежа ченгетата? Защото сегашния М.Минчев работеше към военна редакция на БНР.Вече кара втори мандат като такъв.Със сигурност им е удобен.А твоята глава бързо я таркулна Палчев по стълбището.

 7. Иво, не си сам, има няколко десетки хиляди човека в България, които практически не вярват на нито една медия, партия, организация, но вярват на тебе и в тебе.

 8. По-добре сам, отколкото с никой! Г-н Инджев, с ръка на сърцето Ви казвам, че Вашия блог и първото нещо в web-пространството, което виждат очите ми всяка сутрин!

 9. Г-н Инджев,

  Вашия блог е нещото което проверявам редовно в интернет.Така сверявам часовника си дори и когато не съм в България.Вярно е че едва ли е възможно да се засегнат всички наболели проблеми в обществото но въпреки всичко работоспособността Ви е впечатляваща!

  Поздрави!

 10. Здравейте г-н Инджев! Не се зарадвах, че сте отказали участие в Референдум, но станах свидетел как отнеха думата на г-н Росен Елезов, на мига, в който спомена петата колона и ДС, т.е. истинския проблем, който е причина за дереджето ни. Сега Ви разбирам.

 11. леле, гледах го този терзиев в референдум. ма той истински агент-провокатор. имаше още един журналист-кондел симов. жалка картинка

 12. И все пак да пишеш (казваш) нещо има смисъл, ако някой го чете (чува)!И колкото са повече чулите , толкова по смисълът е силен!За жалост блога се чете от определен брой люде и по-смело би било да се появявате по -често по мас-медиите,пък дори и това да е свързано с определени рискове.

 13. Subori MOCHA, Spasi Bulgaria! Stiga severoiztochnite divaci sa upravliavali v BG! Tazi 150 milionna, sediashta na nai-goliamata po teritoria i prirodni bogatstva teritoria, s bruten vutreshen produkt sustoiasht se predimno ot KGB pasmina i milioni litri vodka, tezi koito viniat za vsichko drugite i za nishto sebe si, tezi koito ni schitat za vtora ruka hora, tezi koito dadoha na sveta lenin, stalin i kup oshte izrodi, da ne govorim za chernobil, tezi produlzhavat da komandvat v BG. Dokoga ruskite mrusni pipala shte mursiat stranata ni? Dokoga shte pozvoliavame na tehnite pridatuci – vsichkite tezi koito sa v parlamenta dnes da ni iazdat i ni praviat na maimuni. STIGA, STIGA, STIGA! RAZRUSHAVANE NA MRUSOTIATA NARECHENA osvoboditelna chervena armia v centura na Sofia – ot tam shte pochne istinskoto ni nacionalno prechistvane, putuvane kum istinata, osvobozhdenie ot oligofreniata nasadena ni ot suvetska rusia i nacionalno spasenie!!!

 14. Поздравявам ви за (о)позицията г-н Инджев. Искам да знаете, че не сте сам. В България има много хора, за които истината е по-важна от всяка “изгода” или “безопасност”. Дерзайте!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.