Гьолсурати

Протестите през февруари тази година-поне в София- бяха яхнати от рубладжии, на които бяха осигурени мегафони, микробус и лична охрана от охранени момчета.

Когато попитах пряко в предаване на Нова телевизия кой стои зад този номер с издигането на началници на протеста, посочени за консумация от медиите като „лидери”, най-напред бях сполетян от агресивна истерия, включително със заплаха да бъда съден за „клевета”.

Не им премълчах и последва мълчание, което продължава и до днес . То така и не беше разкопано от плитко газещите ни медии, които лесно кълват на такава стръв.

Окуражени от успеха на задкулисието да запази конспирацията в тайна, този път кукловодите опитват същото салто мортале на нивото на новата ситуация: доста по-интелигентно, но все така потайно. За целта задкулисието подмами доста читави хора да се подпишат под един дялан като камък текст „Харта 2013”.

Това е първи опит той да бъде закачен на шията на непослушната гражданска енергия, изненадала кукловодите през юни.

Общото в двата случая- през февруари и юни, е тайната. Омертата. Мълчанието.

Може ли някой да ми изтъкне поне един нормален аргумент в защита на конспирацията около авторството на „Харта 2013” – освен, че нямало значение кой е авторът, щом текстът е добър?

Има ли автор на света, ако говорим за свободния свят, който да не иска внезапният изблик на масовата медийна любов към текста му – направо като кампания за разясняване на тезисите на др. Тодор Живков при комунизма-да носи подписа му?

Освен ако не смята родителството си за срамотно заради греховното съвкупление с поръчителите.

За съжаление атаката с този тест се случи като похват по същия начин, както блицкригът с гласуването Пеевски да стане шеф на ДАНС- колкото внезапно, толкова и безадресно като инициатива.

Явно някой се срамува от името си, за да не се подпише като инициатор. Точно както Станишев, Орешарски и Местан, инициаторите на „Харта 2013” стиснаха зъби. Бранят своята анонимност по подобие на подбудителите на казуса „Пеевски”, акуширането за който се оказа най-отбраняваната тайна на сегашната политическа криза.

По този повод е време да бъде поставен един въпрос извън традиционните искания периодично да бъдат бити виновните политици: гражданският натиск трябва да изчопли на светло онези, които коват политическите проекти и никога не поемат друго, освен хонорарите за тяхното имплантиране под кожата на наивния български избирател.

В името на прозрачността, която е основно условие за проветряването на България, трябва да настояваме да бъдат прочетени досиетата на умниците , които коват с финансовия чук продукти, като ГЕРБ, например.

Подсказвам: чули ли сте някога в онези стотици, ако не и хиляди интервюта, някой да попита Борисов кой измисли самата абревиатура ГЕРБ? И защо никой не се похвали с триумфалното на изборите през 2009-та авторство по отношение на тази хитра уловка за шарани ( в гьола край Белене)?

Защото са гьолсурати.

Авторът на хрумката с ГЕРБ не е почитателят на Винету, като какъвто ни се похвали Бойко Борисов. Това е сигурно. Нито непременно е червенокож. По-скоро е дебелокож.

Да повярваш, че Борисов сам си е измислил ГЕРБ, е все едно да хванеш вяра на покойния борец Илия Павлов с физкултурното образование, че сам си бил измисли схемата на корпорацията Мултигруп, както твърдеше.

Или да се вържеш на др. Валентин Моллов, че е създал през 1990-та Първа частна банка и че е натрупал първоначалния си капитал като единствен на света се е изхитрил да реже и продава за скрап подводници, станали вкупом непотребни край Малта след края на студената война- една опашата история, на която всеки днешен крадец на релси може да завиди, но не и да конкурира по размах.

Или като да вземеш за истина приказките на Петьо Блъсков за успеха му на „честен частник” в медийния бизнес в зората на същото първоначално награбване на капитала, когато си беше адски близък с продавача на басните за продажбата на ръждясалото злато в Средиземно море..

Продажните интелектуалци имат нещо нещо общо през всички сезони на разпродажбата, за която ги наемат. Крият се. Крият се лично, но и взаимно.

Защото са всичко друго, но не и глупави. Отлично съзнават какво правят и колко биха пострадали от „народната любов”, ако тя можеше да ги разпознае като съучастници в изнасилването на техните очаквания за справедливост.

36 мнения за “Гьолсурати”

 1. Не мога да повярвам ,че интелигент като Вас пише за гьолсурати ,а не за
  гьонсурати.

 2. Не са глупави, казвате, господин Инджев. За нелегална дейност ги бива, но в публичната всеки ден ни смайват с глупости. Предпоследното откровение е на К.Стойчев ,за белите мишки – вестник “Дневник”, и за загуба на реализъм – вестник “Дума” – става дума за БСП и ДПС. Единият вестник не се стеснява да цитира белите мишки, които отровените лидери взели да виждат, другият се стеснява от мишките и ги замазва със “загуба на реализъм”, а червеният социолог вече поставя шумно диагнози на своите ВИП-пациенти. Предпредпоследната глупост е на Димчо Михалевски. По повод деленето на МРРБ сега то преустановявя всички дейности, регламентирани от едни 82 закона. Михалевски разправя, че за седмица – две ще тръгне всичко – гласуват поправките и всичко тръгва – нищо,че новото министерство няма сграда, няма и свободна такава, няма заместници, че министърът е онзи със социалните помощи от Франция, и че поправките се пишат на коляно и могат да бъдат маркирани с вето – президентът е успешен ексминистър тъкмо в МРРБ. /Да не се заблуждават като с ДАНС, там ГЕРБ ги изиграха с мълчанието си и всъщност искаха наакването да се получи, а ГЕРБ да не е дал слабителното./ Вече обезпечени проекти са замръзнали – очевидно новата молекула в кабинета е каприз на мандатокрепителя в последния момент. Иначе защо ще разделят МРРБ – работещ чифтен впряг, вместо да го подкарат към техните ниви. От това получиха само видими от публиката всеобщи загуби и никакви печалби за свои хора.Последната, за изминалия ден, глупост, е липсата на техни залпови похвали, оплаквания и препоръки в медиите относно Хартата. Трябваше да са изработили сценария и да са я почнали в детайли от всички крила и фракции. Трябваше от вчера сутрин да са задръстили студиа и информационни агенции и днес вестници и сайтове – дал им бог, да ги цитират от-до. Ако Хартата е истинско вражеско оръжие, да и намерят противодействие, ако е вражеска пиратка, да я осмеят подобаващо. Те си мълчат като участници в клуб за отворени отношения, в който се е появило дете с неизвестен баща. Оглупяват прогресивно от безнадеждното скъсване с действителността и продължителните опити да я превърнат в свой филм, а нас да ни подредят на опашка за гладни статисти. И ни дават шанс.

 3. “ХАРТА 2013” както и “Декларацията за независимостта” си имат свои автори.
  Авторът на Декларацията се знае от всички и го помнят вече повече от 200
  години.
  Убеден съм че всички почтени хора се
  интересуват за името на автора на
  ХАРТА 2013.
  Защо се крие и защо го крият?
  Да го оповестят и е възможно той да получи “всеобщо признание”

 4. Иво как би коментирал вечния “гладностачкуващ” интелектуалец Е.Сугарев.Мисля че личности като него попадат в полезрението Гьолсурати.

 5. “… заради греховното съвкупление с поръчителите.” Силно!

 6. Подкрепих хартата заради имена катоП.Паунова и А.Генов.А между другото Ангел Славчев водел предаване в телевизията на свинара.

 7. Здравейте г-н Инджев,
  Както мнозина от коментиращите и четящите този блог, започвам деня с „премерване на пулса“ чрез акцента, който коментирате.
  Оценявам високо неотстъпчивостта, с която вадите на светло задкулисието и оголвате язвите на българското вестникарство такова, каквото е.
  Основната тактика на „седенкаджията“ Орешарски и на поставилите го на това високо място, досущ както пред 2007 е протакането и прикриването. Провиждащите се като неясни сенки кукловоди отново изнасят представление, предназначено за „уличните зяпачи“.
  Мисля, че в подобен момент едно от най-важните неща е бързото създаване на ежедневник, който да е алтернатива на делянпеевската преса. Четящите и пишещите (включително и онези, които постоянно или временно живеят в чужбина) тук не са малко и чрез абонамент за хартиен и електронен вариант можем да гарантираме поне двегодишно излизане на вестника. (В крайна сметка нали така от години издават вестник „Стършел“, който остана комай единственият читав вестник на пазара). България има нужда от ежедневни анализи и коментари, непрекъснатото изобличащи ченгеджийските похвати и уловки.
  И нещо друго – бойкотът е средство, масово използвано от европейските граждани. Да не купуваме нищо от никнещите като гъби на всяка автобусна спирка будки за (забележете!) „светата“ троица: вестници, цигари, алкохол.
  В. Кьосовска

 8. Към : Валентина Христова:

  Ами като бързате да се изкажете преди да сте прочели статията, това си е Ващ проблем- много Ви се иска да ме хванете в “грешка” ( и защо не, правил съм и ще правя грешки, нямам претенция за безгрешност), но се излагате сама.

 9. Господин Инджев, правителството днес май ще падне.

 10. Благодаря за тази позиция!
  Макар и сащисани от мащаба на протестите, кукловодите вече скалъпват ходовете си напред.
  Ха дано се сринат най-сетне!

 11. Не винаги харесвам и подкрепям написаното от Вас, но се старая да коментирам с уважение.
  В случая обаче съм НАПЪЛНО съгласен с коментара Ви!!

  Време е да свалим Хартите на масата!

 12. Предложете нещо тогава, енергията на обществото трябва да бъде насочена някъде. Може някои хора да са се объркали но това е заради желанието им да участват активно в нещо различно.

 13. Г-н Инджев, Омертата е нарушена днес от корифея на върти-опашната тъмно очилата жур(астик)налистика Н. Бареков. Донки-Хода(Дон Киход)Де Ла Телевизионово / прев. ” Ходещ като магаре по ефира” / разпра тишината доказвайки авторо-причастноста към “Хартата” чрез негодуване от неприемането на същата но все пак завоалираната в негов конспиративен стил атака срещу Не-ДеляноПеевски медии.
  До Бареков
  Господине, рязкото спадане на посещаемоста на ДеляноПеевските медии се дължи на една елементарна причина. Медиите в които новините се представят едностранно ние пасящите на повече езици новини спряхме да посещаваме.

 14. Драги Чърчил, когато направите за демократичните промени толкова, колкото Едв.Сугарев, ще имате правото да му прикачате подобни епитети към името. А за сега, дори и да не одобрявате позицията или действията му, ще е добре да спазвате един по-уважителен тон, типичен за този форум.

 15. Г-н Инджев,
  Преди време Вие бяхте развил тезата, че родната интелигенция има вина за (не)осъществения преход в България заради незаемането на позиция по важните обществено-политически въпроси. Тъжна констатация, с която нямаше как да не се съглася.
  Днес, обаче, с Вашата статия Вие потвърждавате подозренията ми, че голяма част от родната интелигенция не просто е пасивна. Още по-лошо, тя е част от петата колона. Действа на тъмно, скрито, за да не, както Вие пишете, пострада от народната любов.
  ПАДЕНИЕТО Е ПЪЛНО. Моралните стожери са диверсанти.

 16. Г-н Инджев, поздравления за гражданската позиция, както винаги сте безпогрешен в надушването на задкулисните играчи. Позволих си да направя един бърз WHOIS на домейна harta2013.eu, ето резултата без коментар:

  Domain
  Name harta2013
  Status REGISTERED (What this means)
  Registered June 22, 2013
  Expiry Date June 30, 2014
  Last update June 22, 2013, 2:58 pm
  Registrant
  Name Angel Terziev
  Organisation SofiaLondonMoskva
  Language English
  Address Sofia
  1000 Sofia
  Sofija-Grad
  Bulgaria
  Phone +359 899820123
  Fax
  Email angel.terziev@gmail.com

 17. @ЧЪРЧИЛ
  Коментарът Ви е толкова неетичен, че Ви поставя еднозначно в кюпа на “гьолсуратите”.

 18. Чудесен анализ! Колкото и да е добре звучащ един текст, ако авторът му не излезе с ОТКРИТИ ХАРТИ, разбирай с името си, означава единствено, че зад помпозните думи на документа се крият политически цели, за които може “и лобут да (му) се пада”.

 19. @Валентина Христова,

  Само Вие ли не схванахте алюзията с поддръжниците на каузата “Белене” (където, шегувайки се по Бай-Тошовски, Борисов каза, че има само един гьол) ?

 20. Личи как се наежва, накукушинва организираната червена съпротива, дори и в този блог! Ще спомена само два ника (не че няма други): Валентина и Мики Маус.
  Последният ник ми е познат от Медиапул отпреди няколко години и твърдя, че даже стилът му е същия, както и че този негодник е доста добре образован, но е голям мръсник и най-вероятно е платен писач, работещ на дневни и нощни смени, много е продуктивен и неуморен – поства денонощно и с променлива честота, вероятно понеже спи когато не е на смяна. Изобщо много голямо и още по-рядко ла.но е! Гарантирам на всички, че вече съм опръскан от рядката му консистенция, защото хвърлих (цопнах) камък точно в центъра му.

 21. Г-н Инджев разбрах ,че дори и във Вашия блог имате говорители.Съмнявам се да са платени но пък защо не.Все пак въпросът ме бе зададен към Вас лично.

 22. @ВЛАДИМИР ПЕТРОВ
  Господин Петров, не разбирам идеята на това да пускате технически записи в търсенето си на конспирация. Приемете, поне част от хората в тази държава просто си вършат работата.

 23. Не знам Е.Сугарев някога да е сътворявал нещо различно от фалш и глупости. Разбира се, аз далеч не всичко знам, слава Богу, особено що се отнася до Сугарев.

 24. А , на тия жабоци и гьола ще им се види доста тесен.Днес в НС нещо не ги свърташе.Хем ги е страх, хем не си тръгват.Най-смешното е , че ни заплашват с отмяната на 5-те% намаление на тока, щото им пречели да гласуват промени в законодателството.Интересно обаче ,ако все пак гласуват неприемлив за българските интереси договор – какво ще последва.Руските интереси или хората от протестите?

 25. @Чърчил, не знам какво сте разбрали но определено сте объркан. Какво точно имате против Сугарев? Да вярно е че подкрепяше ГЕРБ и че му е малко странно виждането за дясна партия. Но какво от това нима няма право на глас и на собствени убеждения? Плюс това е един от малкото които активно се бори против мафията. Постъпката му е достойна и заслужава уважение. Това че се делим постоянно до такава степен че да се мразим е една от основните причина да сме в сегашното положение. Според мен сега трябва да подкрепяме всеки който е открит и честен независимо от това дали е ляв или десен. Ако не се откроят достойните и уважаващи хората политици дори и да падне това правителство не мисля че ще стане по-добре.

 26. А защо не се замислите далиже някой не се опитва чрез г-н Инджев да попречи на протестиращите да бъдат организирани и да застанат зад конкретни мерки за промяна. Всеки ден по Дарик си казват хората кой е участвал в списването на тази Харта. Но се иска акъл да осъзнаете, че не хартата е важна, а мерките които ще произлязат от нея. Който има предложения може да пише на хората дали са контакти търсят се експерти във всички области, които са запознати с положението в техните сфери на работа и могат да излязат с конкретни мерки за промени.

 27. към Венелин Великов:

  Може ли по-конкретно да науча кой иска чрез мен да постигне нещо, за да му се противопоставя?

 28. Г-н Инджев представете алтернатива на Харта 2013 или на отделни точки от нея. Самото критикуване не помага с нищо. С “критикари” е пълно във форумите, но липсва платформа и искания, зад които да застанат протестиращите. Ако найстина мислите за доброто на България опитайте се да инициирате такава платформа или не пречете на други да го направят. Не помня да сте били критичен към властта, когато имахте трибуна в една от големите телевизии, а сега тонът ви е доста по – остър. По -важното е какво пише в хартата, която така или иначе е в отворен вариант и кой ще изпълни промените заложени в нея, а не кой точно я е написал. Всеки може да си прецени дали му харесват заключенията в нея и няма нужда да я съди според това кой е автора. И в заключение дали го правите нарочно или не с действията си помагате на статуквото в момента.

 29. Още по време на протестите през февруари журналисти и анализатори като вас се надпреварваха да коментират и иронизират абсурдните и разнопосочни искания на протестиращите, а никой не се опита да предложи решения. Тогава написах на хората от Дарик радио инциирали тази Харта да предлагат решения и да поемат тяхната отговорност на хора с трибуна и следящи отблизо политиката вместо да гледат отстрани и да иронизират “неуките” протестиращи.

 30. Към Към г-н Инджев от ВВ:

  Това, че не помните или не знаете ( острите ми критики към Първанов около аферата “Петрол срещу храни”, раздаването на ордени на едни другари и т.н. като и многобройните ми критики към Сакскобургготски, заради което дълго ме бойкотираха министрите му от НДСВ), не прави незнанието Ви и липсата на памет достоверна основа за изводи.
  Пжо-скоро Ви прави поредният уязвен от истината за кумира Ви ББ.

 31. Лицето Петьо Блъсков е нечистоплътен до мозъка на костите си – дребнава, метафизична гад – измет.

 32. Към ВВ от ЙЙ:
  Работата на хлебаря е да прави хляб, на шофьора да шофира, на журналиста да показва и критикува грешките на властта, на политиците да предлагат и да осъществяват политики необходими на техните избиратели. За целта, хлебаря има фурна, шофьора – автомобил, журналиста – компютър, политика – партия, щаб, парламент, сътрудници и консултанти. В тази връзка не съм съгласен с М.Миков, че протестите са против “легитимно” избрания парламент. Не са легитимни депутатите от ГЕРБ, защото хората гласуваха за тях за да не дойдат комунистите на власт, а те им дадоха мандат без дори да съставят проект за правителство. Не са легитимни депутатите от БСП, защото хората гласуваха за тях за да се справят с картелите, корупцията и олигарсите, а те им служат от първия ден в парламента. Не са легитимни депутатите от Атака, защото… на всички е ясно защо. Остават ДПС. Явно те не са достатъчни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.