(О)ставка

Управляващите скриха цели два-три дни своя провокатор Сидеров, разочаровани не толкова от успеха му да ядоса Брюксел и да предизвика дискусия за националсоциолистическия характер на управлението в София , колкото от упоритото нежелание на протестиращите да се хванат на въдицата и да заиграят по гайдата на екстмеризма, за да дадат повод за разправа или омаскаряване на мирните протести.

Природата на другарите и другарките със столетно самочувствие на БОЛШИНСТВО от българския народ обаче не търпи подобен вакуум. Ето защо, изнервени от прекаленото миролюбие на демонстранните, които ги лишават от „казус бели”, т.е. от повод за война, властите взимат мерки. И теглилки.

Подсказаната от Станишев линия е да се омаловажава броят на протестиращите с акцент върху факта, че те са по-малко от непротестиращите.Така прави в Турция Ердоган, защо да не го имитира тук и съюзникът на Доган?

За този „спасителен” пропаганден пояс като най-чест говорител на смълчаните си колеги по непукизъм в Народното събрание се хвана отново Мая Манолова- същата, която всички видяха да онемява само веднъж. Тя изпадна в това крайно нетипично за нея състояние, когато още в първите мигове на работата на това Народно събрание депутатът Делян Пеевски рипна с неподозиран за неговото туловище енергичен скок на трибуната и с жест на презрение към Манолова, от която се очакваше да го усмири в качеството на водещ заседанието, си взе сам думата, за да покрещи още малко в нарушение на правилника.

Манолова обаче беше днес във форма- все пак насреща имаше само някакви си репортери, а не началника Пеевски. Пред техните микрофони и камери тя копира жеста на пренебрежение на Пеевски, но го адресира до колективното присъствие на демонстранти от другата страна на сградата на парламента. Били само няколко стотин, докато тя работела за онези, които са гласували за нея.

Ето с това бройкаджийство БСП си проси днес амбицията на митингуващите да стават все повече.

Това е спекулативно жонглиране с „мълчаливото мнозинство” като щит срещу обреченото да бъде в малцинство гражданско общество. Гражданите от митингите винаги, навсякъде по света са по-малко от онези пред телевизорите, но като правило изразяват настроенията на критично важна за демокрацията нагласа в същото общество.

Ако Манолова и компания, като истински наследници на болшевиките, търсят болшинство, зад което да се скрият, трябва да знаят, че завирайки си главата под тази маса подобно на Сидеров , не печелят масови симпатии, а само им щръква онази част от мисленето, която ги прави перманентни щрауси.

Щом ще сравняват, би трябвало да се опират на лактите на сравними величини- например на съпоставянето на „бройката” от двете страни на обществената барикада. В нейния червен сектор митингът на подкрепящите ги пред НДК ( „Людмила Живкова”, като беше наречен през 1981-ва) е не десет, а десетки пъти по-рехав от морето граждани, което всеки ден залива столицата с искане за оставка на кабинета.

Бройкаджиите обаче като правило не боравят с инструментите на логиката, а се отбраняват както могат, за да оправдаят пред началството присъствието си на постовете, на които са ги поставили. Ето защо ще чуват все по-силно призива за оставка, който тълкуват като покана да останат на инат толкова, колкото им позволят от ставката.

P.S: „Ставка” е една от руските думи, възприети дори в английския без превод ( подобно на думата „погром” ), защото е известна във военната терминология като кратко определение за щаба на Сталин като главнокомандващ по време на Втората световна война.

12 мнения за “(О)ставка”

 1. Няма съмнение,че девиза:”с кръв сме я взели,с кръв ще я дадем”/властта/,не е останал в миналото на БСП-БКП!Споделям мнението,че непукизъма на властта по отношение на протестите има единствената цел да извади от търпение протестиращите граждани,които вместо чашки с кафе,тоалетна хартия и домати ще вземат в ръцете си други атрибути причиняващи физическа болка на народните избранници,ще се предизвикат безредици от сорта на тези в Турция и Египет,и ще дадат повод на властта да приложи брутална полицейска сила!Последствията от такива действия ще отекнат извън границите на БГ,в ЕС,с произтичащите от това съответни политически реакции.Боя се,че проявявания в момента непукизъм на Станишев и Сие спрямо такива действия,ще продължи и за напред,защото НАСТОЯЩАТА ПОЛИТИКА СРЕЩА МЪЛЧАЛИВОТО/А ВЕРОЯТНО И ВЕРБАЛНО/ОДОБРЕНИЕ НА МОСКВА,чиито агенти в същност са управляващите в момента.Може би,в края на краищата,23 години по-късно,българите ще проявят самочевствие и със цената на жертви,ще съумеят да се отърсят от пагубната прегръдка на комунизъма и посткомунизъма.Прочем,днешния арест на Найо Тицин,дава повод за размищления и изводи в тази посока!

 2. Пустият му Найо, брей! Да е жив и здрав! Не напразно хората казват, че умният човек цена няма.

 3. Изобщо не сме малобройни на тези мирни протести!

  Вчера (ден #19) направих снимка от моста на НДК, на която се вижда само много малка част от протестиращите, и дори и на нея се виждат хиляди!!

  Този кабинет е паднал, заедно с парламента, само още не го знае… 🙂

  Важното е да сме упорити! В края на краищата, битката не е “ляво-дясно”, а “мафия-граждани”…

 4. По казуса зам.министри в министерство на правосъдието:
  Изявление на Зинаида Златанова:”Тя посочи, че кандидатурата на Йорданов е била представена от партийна централа.”!!
  От коя централа??-Естествено,от ТЕЦ!!

 5. Те не само скриха Сидеров, те скриха и Станишев, а Борисов сам се скри /негови говорители са само двама – трима/ депутати….., а Орешарски ще е първия български премиер, който ще влезе в затвора.
  Актуализацията на бюджета вероятно е свързана с емитиране на вътрешен облигационен заем, който основно ще бъде изкупен от договорената банка и “други” лица /бях коментирала това преди седмица/. Сега трябва да го облекат формално в някаква законова рамка. И затова бавят оставката и актьорстват.

 6. Вече не знам дали да не се забавлявам с ежедневните изцепки на тези другари. Как може всеки ден да правят издънки, опитвайки се да замажат нещата? Вместо до успокоят хората, те помагат протестите да се увеличават. Какви некадърници и неадекватници сме си отгледали!

 7. Не знам защо се заблуждава г-ца Манолова, че някой я слуша изобщо.А Пеевски естествено, че ще я пренебрегва, след като условието Мая да е в Парламента, е неговото властване там.
  А относно бройката протестиращи, всички виждаме колко са много, и упорити и имат подкрепа по света.
  Не могат повече да ни лъжат.
  Обаче защо и Искров се включи във хора.Каза , че лихвите се увеличават навсякъде, което не е вярно.Най-ниските лихви са на ЕЦБ в момента от създаването и.Явно нещо готвят.

 8. Но..ние донякъде сами сме си виновни, защото 23 години им демонстрирахме незаинтересованост и немощ….наистина трябваше да се създаде едно 23 годишно по-свободолюбиво поколение

 9. Дано само не ни издънят някой ден, както винаги са го правили.Те са крлежи, които само смучат и не им пука за никой.

 10. Оставка на специалиста по партенки на червената армия !!! Веднага!

 11. Чудесно написано и добре описващо същността на настоящите “парламентаристи”, а от “играта” с думите веднага проличава умението на интелигентно, сатирично перо. След “бройкаджиите” по моему спокойно може да се добави и двойкаджиите – де да знае човек някои от тях как са се сдобили с дипломи?!?
  Дано, обаче, протестиращите не се подадат на провокациите им и да бъдат МНОГО ПОСТОЯННИ и НЕОТСТЪПЧИВИ (без агресия, което имам чувството, че ги изнервя) в исканията си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.