Нищетата на червените богаташи и техните марксианци

Нищетата на червените богаташи се гърчи в духовната си немощ да отговори на предизвикателството да бъде освиркана.

Този факт може най-лесно да се илюстрира с поредно поименно изброяване на елита на олигархията, която отговаря на рефрена „Нас червеното знаме роди ни”.

По-интересно ми е обаче да дам някои примери с обслужващия персонал на червените барони, които са си купили всичко, но не и най-добрите български умове- много от тях са на улицата днес и скандират “оставка” на проекцията на червения капитал във властта. Поради което им се налага да хвърлят в боя наличните си вече 23 години пропагандатори- такива, с каквито разполагат.

Преди да продължа, да кажа само, че има и интелектуални изключения от по-младото поколение, които пишат защитните пледоарии на лявото на висок стил, но с издайническата злъч на безсилния реванш срещу истината, че опаковането на посткомунизма в лъскав червеникав целофан не прави съдържанието му по-малко смърдящо на труп, който се отбранява по метода на скункса.

Такъв висок стил употребява в презрителните си обобщения за десните интелектуалци Петър Волгин ( който се подиграва на самия факт, че десните претендирали да са интелектуалци- само нему е позволено, явно!). За злобата му в изказа, в която все пак остава ненадмината Велислава Дърева, няма да хабя място.

Но има и нисък стил, за да не кажа, че е низък поради низходящата траектория на махалото, която го е залюляла.

Ето един пример докъде може да даде откат това махало на интелектуалната амбиция да защитаваш незащитимото ляво от …десни позиции. На 18 юни, Явор Дачков пише в статията си „За казуса „Пеевски” без предрасъдъци” във в. Дума”:

„Без да се притеснявам бих казал, че Станишев, в качеството на лидер на европейската левица, е единственият легитимен европейски политик в България, който поради европейския си пост най-малкото гарантира нейната европейска ориентация. Няма да изброявам другите му качества, които той прояви през годините, но е факт, че за втори път след краха на Виденов, БСП участва в управлението на България при лидерството на Станишев. ( Като не броим доброто и пласиране и при Сакскобургготски). Искам да кажа , че тази партия не умря въпреки всички прокоби и не само това. Издигна на водещи места нормални и интелигентни хора, като постави в ъгъла одиозни фигури от миналото. Срам за всички тях, които днес му искат оставката”.

Както виждате авторът на статията в партийния вестник на Станишев не само превъзнася Станишев като „единственият” европейски политик в България, но и заклеймява, призовава да се засрамят всички, които не мислят като него. Ако това не е падение, кажете ми тогава какво е!

Да припомня, че Иван Костов, бившият кумир на автора на този коментар в червения всекидневник, го попиляха от оплювки за една статия в „Работническо дело” от 1989-та година ( когато още нямаше опозиционен печат). А сега, бившият първи Костовист и настоящ негов яростен преследвач, не само пише в органа „Дума” ( при многобройни възможности да се изкаже другаде), но и брани Станишев с върли пустосвания от онези, които му искат оставката.

Нямам за цел на свой ред да посочвам с пръст когото и да е, особено хора, които претендират за политически кристално чиста биография от времето на комунизма ( включително и поради възрастова невъзможност да са имали друга, смятайки това за своя основна заслуга и основополагаща причина да бъдат съдници). Но без конкретни примери не мога да водя този разговор. Би било малодушно. Правя го въпреки очакванията да ми бъде отвърнато с обичайния етикет на „мръсното ченге”- белег на безсилието в полемиката, от която не бягам.

Слушам и гледам тази сутрин по БНТ червения социолог Живко Георгиев, който от близо четвърт век „го играе” независим. Хващат го в невъзможната ситуация да отвърне на факта, че председателят на парламента Михаил Миков отрече в своята декларация изборите като демократичен изход от кризата. Обаче за такива, като него, няма невъзможно дъно на излагацията: макар да е поканен да коментира политиката като осведомено лице, той, с немигащ поглед отговори, че не бил гледал изявлението на парламентарния шеф и с раздразнение добави, че не бил длъжен да виси пред телевизора по цял ден!

Водещия Асен Григоров ( „разкрит” малко преди това в същото студио лично от шефа на ченгетата при управлението на „царя” Бойко Борисов, че бил „костовист”), попита невинно какво той, коментаторът Живко Георгиев, би написал на мястото на президента Плевнелиев, чието обръщение с подкрепа за нови избори толкова не харесва. Червеният мислител постигна в отговора си нова висота на ниския стил: било много рано сутринта и не можел да се сети, какво трябвало да пише в президентското обръщение ( за да е „правилно”, по неговите критерии).

Занимавам себе си и читателите с това безличие, за да подкрепя изпреварващия си извод от първото изречение: червените богаташи, чрез своите публични говорители, се гърчат в нищетата на духа, който е тръгнал да броди из Европа през 19-те век, но отдавна се подвизава при Маркс в гробищата на проваления скитнически експеримент на комунизма.

Не са го разбрали и се държат като извънземни марксианци.

30 мнения за “Нищетата на червените богаташи и техните марксианци”

 1. Не ББ, а червените “интелектуалци” опростачиха окончателно политиката в БГ! Когато Станишевци и Кутевци изръсят някоя глупост като за каратистите с боксове или за катарзиса на Пеевски(свикнали с наивността на електората си) или че президента “не се бил научил” да е президент на всички Българи, как се доразвиват тези юлски тезиси в медиите от Дъревците и Волгиновци ?

 2. Ее,Г-н Инджев,позволявам си да Ву кажа Бравус (демек и аз да Ви похваля,да направя компромис един път на принципите си )
  🙂
  “Занимавам себе си и читателите с това безличие, за да подкрепя изпреварващия си извод от първото изречение: червените богаташи, чрез своите публични говорители, се гърчат в нищетата на духа, който е тръгнал да броди из Европа през 19-те век, но отдавна се подвизава при Маркс в гробищата на проваления скитнически експеримент на комунизма.”
  Г-н Инджеев,то Ностраданус (или мус беше) го рекъл ,че “отопията на Ото” няма да я бъде,ще се провали .Та неса Го чули,за това:
  “Не са го разбрали и се държат като извънземни марксианци.”
  😉 “земни ” такива има ли?
  Я понеже вече неможе никой “землянец” да ме “хапва” (ш остане без зъбки),та да си публикувам “личните данни”:
  GSM 0897 73 02 39 (тоз ходи почти ден и нощ подир мен ,понеже бил мобилен)
  Дом (в дупката баш на средата до периферията) 09 117 29 00 (тоз пък е немобилен,за жицата закачен)
  Та е кой за квот му на “душичка” ил на “мършичка” – Моля,на вашите услуги!

 3. За всички марксианци са иманентни (вътрешно присъщи, естествено наследени)качествата лицемерие, некадърност, “жадност” (алчност, крадливост, лакомия). Няма значение какъв точно тип марксианец имате пред себе си – дали младо “интелигентно” говедо или стара бетонна глава със сплъстена коса дето ви смърди под носа в трамвая – неспасяемо еднакви са.

 4. Снощи червената Мая в “Панорама” като почна…разля въпроса, об/из/ходи всички аспекти на всичко, с готовите – и оборими – конструкции, с казано от някой…тъжна, упорита, дрънкаща и непримирима. Изяде маса телевизионно време и нищо не каза. И това било червеното острие. Пластмасово острие, връх на куха стрела…Сега знаят, че си отиват, само дължат на кукловодите максимална настойчивост до последно. Играят и с нас, и с тях – вижте ни, господин подполковник, старахме се максимално, но не зависи вече от нас. Разбира се, докато устискват под обсадата, покрадват каквото може и залагат мини – нормативни и кадрови. Когато на червената планета забият бялото знаме, да реват после от реваншизъм и синя метла.

 5. Господин Инджев, лесно Ви е на Вас да имате собствено мнение. Все пак да поясни, правилегията да има човек собствено мение не са дава от началници, министри, президенти, господари, царе, папи и патриарси. Дори Господ Бог не дава такава правилегия. Тази правилегия всеки лично си я извоюва.

 6. Точно това си помислих сутринта за Живко Георгиев,когато бе хванат по бели(червени) гащи от Коларова и като слаб ученик не знаеше какво да каже!

 7. “Независимият” Живко, така се беше омотал,че да ти стане мъчно.”А и Ъ” съпътстваха всяка дума от неговото експертно и професионално мнение.

 8. ТВ7 и Нюз 7 – политическо свиркаджийство не за шестица, а направо за седмица!!!

 9. Днес актуалната тема на обществено-политическия живот у нас е съвсем различна, а именно – ще успеят ли Олигархът Плевнелиев, Пожарникарят и Физкултурникът да наложат в България еднопартийната диктатура на своя комунистически милиционерски кръжок наречен ГЕРБ или демокрацията, за която воювахме четвърт век, ще бъде спасена.

 10. Днес попаднах на излиянията на Петър Волгин по “Хоризонт”. Честно казано, на такава словесна полюция не бях попадал от години. Човечецът нарече протестите “подскачане”, за което на олигарсигте не им пука, и изказа уверено твърдение, че идинствения начин олигарсите да бъдат победени е да бъде отнето (!?!) имуществото им, сякаш и децата вече не знаят, че това имущество отдавна е законно. Може би другарят Волгин предлагаше народен съд и секвестиране на всичко що някой посочи с прост като олигархична собственост. Наложи се да погледна календара и да спра радиото.

 11. амо забележете чий защитник е Явор Дачков – на Станишев ,а преди – на Алексей Петров – тънка червена линия 🙂

 12. Някъде из нета попаднах на следното: Марс (червената планета) била зелена и населена, но комунистите завзели властта и след години животът изчезнал. Затова планетата е червена сега.
  Явно някой метеорит е донесъл семката им на Земята. Не трябва да се допускат до власт изобщо.

 13. (към Калин Василев) Неетично и срамно е да се сравнявя най-голямата трагедия на България (т. н. “Народен съд”) със законното искане да се отнеме имуществото на незаконно забогатялата днешна олигархия.

 14. Колко малко трябваше за да се обезмислят 23 години ходене по мъките. П Младенов ” Да дойдат с танковете” Една година безкрайна мъка или мъка до безкрай? Сега за една година се само-запалиха,убиха, изчезнаха толкова човеци като че ли се намираме в Афганистан.
  До ПЕТЪР ДРАГУЛЕВ
  Който и да е създателя на ГЕРБ, той имаше идея да премахне центриската роля на ДПС в НС. За съжаление ГЕРБ събраха много електорат и трябваше вместо център да играят правителство и да реконструират партията си едновременно за новата роля. Народът искаше да разпознае най-накрая своя спасител независимо от формАта и заложи изисквания които те неможеха да изпълнят.Елементарно беше да не се съгласим да управляват държавата като градско кметство със селски кмет. ГЕРБ е дясно центриска партия и такава ще си остане -балансьор. Това което дава бонуси на ГЕРБ е безхаберието на останалите партии по елементарните социални комуникации във вертикал и хоризонтал.

 15. Чудесен коментар на Иво Инджев.
  А колкото до коментираните лица – мнението ми е, че Петър Волгин е много много посредствен журналист и неприятен и комплексиран човек. И хуморът му е такъв – посредствен, семпъл, жалък, махленски. Никога не съм могла да го слушам повече от 30 секунди. Падението на Дачков не си струва да се коментира. Това, което се случи с това лице, най-точно се вписва в понятието “катастрофа на личността” – дълбок и непоправим личностен регрес; пошъл език; подмяна на черното с бяло, цинизъм и продажност. Подозирам, че при него има някакви патологични личностни изменения, но това е само интуиция.
  Социологът Живко Георгиев мисля, че трябва да се пенсионира – струва ми се, че е в някакъв стадий на преддеменция или старческо оглупавяне. Звучи грубо, но наистина така смятам. Или е някакъв флегматик-циник, което само по себе си е ужасяваща комбинация. Ами това може да излъчи лявото – това им е знамето, това им е гордостта, това им е таванът.
  За “юристката” Мая Манолова е безсмислено да си хабим думите – нея дори децата не я възприемат сериозно. Според мен Фидосова е няколко пъти по-умна от нея, което не е комплимент за Фидосова. Мая Манолова се вписва чудесно в обидния епитет, отправян най-често към жена, – а именно – “кокошка”. Никога не съм имала усещането, че Мая Манолова е способна на каквато и да била словесност.

 16. този дачков окончателно и безвъзвратно се е чалнал. господ да го прости.

 17. Комунистите присвоиха “законно” всичко, което има стойност. Време е да оставят управлението на дьржавата. Ще им помогнем да вземат това решение с протести до дупка.

 18. @Петър Драгулев

  По всички известни критерии, президентът Плевнелиев е меритократ.

  Класически олигарх в зверилника на политиците ни е Серьожка Станишев – дребен гризач, дължащ превилегията да се излага у нас и в Европа на държавни пари и на потомствено дебелоочие.
  “Вся остальная, красная сволоч” в политиката и културата ни е плутокрация.

  Тази мафия превърна държавата в цирк, билета за който ние плащаме с част от живота си.
  Решим ли, че това куклено шоу ни е втръснало, се появяват червени “царе”, сини “пожарникари” и бивши, медийни “феи” от обкръжението им – за да ни кажат колко сме сбъркали.

  Само че, номерата им свършиха. Ние пораснахме.
  На басните за добрия свинар от балкана и лошите хора отвъд океана вече вярват само Волните Луди.

  Затова искаме да започнем всичко отново.
  Без тях.
  И това е насъщната грижа на обществото.

 19. Когато изричаш неистини , защото си убеден, си глупак, когато изричаш лъжи, за да скриеш истината си мерзавец !!! Червените имат изобилие и от двата вида :(((

 20. Г-н Инджев, без да защитавам Явор Дачков, с когото явно имате взимане-даване; не ви знам спатиите…. Статията му я има във Фейсбук, в Интернет, така че нищо чудно “Дума” да я е отпечатала. Не само те, масово българските вестници препечатват “от Интернет”. Преди време дори един журналист от “Капитал” си направи труда и осъди “24 часа” за препечатан негов материал, ако правилно си спомням.

 21. Към г-н Луков,
  Бихте ли ми обяснили, защо трябва на Иван Костов му се търси кусур, че бил писал статия в “Дума” и бил преподавател по Политикономия, а ББ могат да му се простят и партийната членска книжка и разтриването на ушите на Тодор Живков и стоенето мирно в пълна генералска парадна униформа пред паметника на Тато и участието му в мафиотската групировка СИК? Всъщност за себе си имам отговор, но бих искал да чуя и вашия!
  Мисля, че ГЕРБ не е дясно центристка партия, а популистка, полумафиотска организация събрала кариеристи, хора решили да се облагодетелствуват чрез власт с комплекси за образованост – кметът с фалшива диплома Иво Димов, д-р хонорис кауза Христо Стоичков,обикновенни първенюта – Емо Фаса от Етрополе, несбъднати физкултурници – Цветан Цветанов, край които като мухи на мед се залепват и хора с висок интелект, но търсещи публичност или други облаги – проф. Михаил Константинов, Йордан Соколов. Разбира се това е характерно и за всички останали партии, но тук ефектът на снежната топка по надолнището е най-силен по ред причини!

 22. Все си мисля, че предаванията в националните медии трябва да са балансирани, а журналистите им да не демонстрират ярки политически пристрастия или антипатии. П. Волгин се ползва с неограничена свобода в това отношение, което нееднократно е предизвиквло недоумението ми. Дори след едно изпълнено с хули към дясното негово предавне и то в месеца за предизборна агитация, се обърнах към СЕМ за недопустимостта на подобни пристрастия в БНР, но не получих абсолютно никакъв отговор.

 23. “Не са го разбрали и се държат като извънземни марксианци.”
  Г-н Инджев, струва ми се, че го разбират но лесно ли е да се откажат от големите облаги които са получавали десетилетия от господа-другарите си?

 24. А днес (неделя) от блатото изплува по К1 и пословичния с празнодумството си др. Гумен Речев!!!
  Какво ли още ще доживеем?
  Жан Виденов II???

 25. До ТАНЧО
  Съгласих се с написаното от Вас. Дълбането в политическите пластове отгоре надолу или обратно винаги достига до една и съща миризма.В понеделник представител на миризмата официално ще обяви енергииното робство на РБ и ние с гордост ще му връчим д-р хонорис … а ние си пишем тук за да има и дрруги гледни точки от верните анализи в статиите на Г-н Инджев.

 26. Сега ще си захранят с наши пари изпосталелите марксианчета от всички възрасти и полове, пък ако мине номерът и им позволим, може и да поостанат на власт за нови кражби.
  Тъкмо ще се отърват и от отколешния им смъртен враг Едвин…

 27. За Мая Манолова най-изчерпващото определение дава пословицата: “Роди ме, мамо, проста, а аз сама ще се изруся”.

 28. Ili vednaj zavinagi DNES shte se otarvem ot “chervenata gmez”,ili shte ostavim decata ni da se boriat “srestto tui shto neznaiat”

 29. “Геният”на българската журналистика Карбовски беше поканил осиновения син на вожда Георги Димитров.Защо?Докога неграмотни журналисти ще си играят с българската история и ще формират обществено мнение?Кому е нужна тази реабилитация на Гошо Тарабата?Забрави ли Карбовски за македонската нация и език,пъклен план на руснаците ,изпълнен от българския слуга Димитров?Кому ще внушава този негодник,че Димитров е велик държавник?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.