Власт в консерва в собствен SOS

Сред малкото наши особености, с които учудваме чужденците, е обратният начин да кажем „да” или „не”, когато кимаме. Така е и в политиката у нас: левите са консерваторите с повече от столетна традиция, борещи се да консервират обществото с консервантите на носталгията по времето на масовото домашно производство на консерви с цел оцеляване в условията на антипазарна икономика.

Много пъти съм писал за феномена на запад да наричат нашите левичари „консерватори”, но протестите дават повод да добавя още нещо. Завист! Това е, което истински изпитват нашите консерватори. Направо ги яде отвътре като гледат ведрината на протестиращите.

Остроумието на демонстрантите предизвиква серия от тъпи забележки сред консерваторите у нас, сред които е обвинението в „екстремизъм” поради обстрела на парламента с няколко домата и едно яйце, което така ги уплаши, че се затвориха в яйцеубежището си, а парламентарният им шеф Миков изригна с цяла декларация срещу тази „ескалация”.

Истината е, че с творческата си, младежка и най-вече неочаквана от всички българска гражданска енергия от няколко седмици Нашата България преподава урок по пряка демокрация на световно ниво. Имаше подобни примери с т.н. оранжева революция в Украйна например, но твърдя, че ставащото у нас е без прецедент като процес с елементи на изненада спрямо дългогодишното основателно униние заради изпадналото в кома гражданско общество, съзнателно тровено с нещо като монархо-социализъм.

Консерваторите у нас са изпаднали в безсилен морален ступор от тази изненадваща война на мирния протест, който се превърна в надпревара на хумора, сатирата и забавата за сметка на окопалите се в яйцеубежището побойници, жадуващи да им дадат повод за разправа, но принудени на ядат бой на чужда планета: на терена на моралното превъзходство на присмиващия се народ.

Консерваторите опитаха от всичко, за да задушат в газовите си камери тази атмосфера. Нарекоха протестиращите „сити”, на което им отговориха с гладни стачки. Насъскаха провокатори с много мускули и малко мозък, но протестиращите лесно доказаха, че мозъкът все пак е основното човешко предимство в природата- надушиха, изолираха и обезвредиха с безразличие момчурляците.

Любимият им метод да омаловажават „бройката” на „враговете”, за да извадят зъбите на протеста, беше съкрушен от гледката на огромните протестните шествия. Разминаването между думите им и фактите рядко е било онагледявано толкова явно, особено при съпоставянето на „бройката” демонстранти, подкрепящи консервативната левица.

И в буквалния смисъл опитаха свинщината с акцент върху зъбите на протестиращите. Един олигархичен свинар се озъби на хората в Пловдив, че нямали зъби, когато си отваряли устата срещу партията му. Изпроси си такива подигравки, че му се наложи да се извинява чрез подслонения от него в сградата на бившия ЦУМ адски независим вестник „Преса”.

Дори и крайно лявото острие на тези консерватори Волен Сидеров не им помогна с истериите си. Протестиращите контраатакуваха Атака с особено голяма доза майтапи и смалиха напомпаното значение на кресливия вожд до главно джудже за посмешище на площада.

Връх в опитите да прекършат енергията на протеста към днешна дата е едно смайващо „научно откритие”. Лично лидерът на БСП Станишев допусна най-после, че май наистина имало олигархичен кръг около Корпоративна търговска банка (КТБ) и нейния Делян Пеевски- същите, които цъфнаха при неговото управление и вързаха с прякото участие на руски капитали по времето на ГЕРБ.

Навсякъде по света, където демокрацията има дълга памет, консерваторите са предимно заможни, пазещи традицията на старата демократична слава граждани. Най-общо казано срещу тях се обявяват либерали, левичари и както щете още ги наречете, но много често те са млади и свързани с артистичното разбиране за пълна свобода хора. В медиите, в писателските среди, сред сценаристи, режисьори и актьори- да не говорим за музикантите, бунтарите срещу статуквото се припознават в демократичния свят като противници на консервативното.

У нас е обратното, като при кимането с „да” или „не”.Защото статуквото е окупирано от една самовъзпроизвеждаща се многобройна каста, създадена благодарение на съветската окупация. Само по себе си това вече е абсурд, защото кастата по дефиниция означава малка и затворена общност сред мнозинството, но в лакомията за привилегии, власт и богатства червената аристокрация отдавна е набъбнала до отделна класа дори.

При откровената форма на комунистическа диктатура тази каста се наричаше „номенклатура”, а днес е мутирала в мутригархия- отгоре са ЦК на олигархията, а отдолу мутрите изпълняват ролята на първичните партийни организации, излъчващи новата версия на някогашните „отрядници”, наричани напоследък по руски образец у нас „бригади” ( за рекет и „силови” действия срещу непокорния народ).

Консервативните левичари са се барикадирали зад дебелите стени на строените с принудителния труд на политически „неблагонадежни” граждани сгради в центъра на София, замислени при сталинизма като крепости на властта- включително с идеята да удържат на въоръжено въстание. Вгледайте се в прозорците и прозорчетата, наподобяващи бойници за стрелба и в чугунените им решетки на приземните етажи и ще „прозрете” замисъла срещу евентуално бликнала народна ярост.

Подобно е излъчването в София само на съветското посолство с огромните му бетонни крепостни стени, издигнати като паметник на фалша тъкмо в периода на най-голяма официална екзалтация по линия на т.н. вечна дружба със СССР, демонстрирана на билбордове с впилите устни един в друг другари Живков и Брежнев.

Нито дебелите зидове, нито дебелокожието на консерваторите обаче ги спасява днес от всепроникващата ирония, сарказъм и обезоръжаващи усмивки на протестиращите, които те с презрение наричат „десни”, т.е. консерватори.

Дълбоко в себе си родните консерватори биха искали уличните артисти- професионални и просто импровизатори, да са на тяхна страна. Обаче няма как. Падат си „малко консерва”- по израза на Бай Ганьо. В консервата е претъпкано, задушно и няма място за шеги. Напъхали са се сами там като шпроти в собствен SOS. Мазно им е, но определено не им е забавно докато хиляди българи се  забавляват с тяхното преяждане с власт.

От друга страна Радой Ралин казваше, че „откакто свят светува, все мазният отгоре плува”. Може би затова сега синът му Стефан гладува протестно и е на път да поиска политическо убежище ( както ми сподели тази сутрин) в някоя държава, в която отговарят искрено с „да”, когато народът покаже, че не ги иска.

28 мнения за “Власт в консерва в собствен SOS”

 1. Иво, поздравления!! Както винаги и този път, блестящ си!!!

 2. Какво да коментираме г-н Инджев????
  Истината коментира ли се????
  Добре,че има още журналисти у нас,които могат да вземат честна позиция по проблема.
  Кои медии и къде се дискутират въпросите от тази гледна точка.
  Манипулации,манипулации и пак манипулации.Повръща ти се – няма какво да погледнеш по ТV,няма какво да прочетеш по вестниците.
  И кажете,че няма наложена диктатура у нас 23 години.

 3. Господин Инджев, времената се менят. Менят се и нравите. Не зная друг толкова съвременен и модерен политик, та даже и прогресивен (последното е любима дума на всяка чугунена глава) при това консераватор, от покойната баронеса Тачър. А колкото до нашите
  червени боклуци – те са отвратителни и на обикновените хора с леви идеи. Лично аз не съм срещал простак, който да не е отвратителен.

 4. Встрани от темата е, но ако помните яростната съпротива срешу шистовия газ и ШЕВРОН, ето ви едно интересно четиво:

  “Овергаз” иска да произвежда синтетичен газ от въглища. Българо-руската компания проучва има ли икономическа изгода да изгради край Добрич газова централа, която да работи с газ, добит от Добруджанския въглищен басейн по метода “подземна въглищна газификация”. Международен екип е анализирал възможностите за такъв добив, обяснил инж. Николай Христов, шеф на научноизследователския проект на “Овергаз” за разработване на въглищното находище. Изводът бил, че то е сред най-подходящите в Европа за подземна газификация, тъй като залежите са на над 1200 м дълбочина.
  Източник: Стандарт

  Както бях писал и преди тук – шистовия газ е предназначен за едни други другари, а не за Шеврон.

 5. Г-н Инджев,не съм си позволявал досега да ви правя комплимент, въпреки че се наслаждавам на стила ви от много време. Сега го правя. Статията ви е брилянтна. И нещо повече – “събуждането” на българското гражданско общество е И Ваша лична заслуга. Често се сещам за цитата от Бертолд Брехт:
  “Никой няма да пита какво е било времето, а защо са мълчали поетите му”. Песимизмът и чувството за безпътна обреченост произлизат именно на мълчанието на съвременните, лични, наши си поети. Или липсата им. Фактът, че ви има носи надежда. Бъдете здрав!

 6. Господин Инджев, желая Ви да сте жив и здрав. Душицата ми се усмихва, поглъщайки точните Ви и забавни статии(да, то истината най-лесно минава придружена с качествен хумор, иначе доста си понаболява:). Исках да Ви попитам, какво е Вашето мнение за участието на Кунева в реформаторския блок. Аз лично не знам какво да мисля за нея, както предполагам и повечето дясно разсъждаващи хора. Благодаря Ви. Успех

 7. Към Николай:

  Както и друг път съм казвал, трудно е да се поставя на мястото на политиците, които често са принудени да действат по целесъобразност.
  В личния си живот човек е свободен ( или би трябвало да е) да избира приятелите си, но в политиката това е по-скоро непозволен каприз. Поради което, някои от нас предпочитат да си останат “обикновени хора”, за да могат да си позволяват луксозния каприз да правят само това, което им харесва.
  Иначе казано- разбирам ги политиците в търсенето на успешни формули към упражняването на власт ( или поне на значима опозиция), съчувствам им понякога, но си запазвам правото да не съм съгласен дори със съмишлениците сред тях. Обикновено го правя чрез моя начин за правене на компромис ( съвсем безкомпромисно никой не живее): запазвам мълчание по определени теми, оставяйки многобройните желаещи да се изказват по техни си причини. Не си въобразявам че мнението ми е безценно. Ясно ми е, че и “без петел ще съмне”.

 8. Скромно предложение – този текст да влезе в учебни програми и да се изучава като задължителен в горните класове на гимназията или в първите курсове на Университета.

 9. Господин Инджев,
  Благодарности за споделеното Ви мнение, за мен бе удоволствие, че обменихме мисли и житейски позиции.
  Всичко добро и лек ден.
  Николай

 10. Тази ви статия е направо в стил – режещ диамант!..
  Какво бихте казали ако я копна и пусна в блога си?

 11. Поздравление за публикацията. Още един от върховете на върха на перото (клавиатура) Ви! Без преувеличение, частта с анализа може спокойно да се включи в учебниците по журналистика, а защо не и политология.

 12. Г-н Инджев, знам, че е във Вашия стил да пропускате покрай ушите си многобройните похвали и добри думи, но наистина искам да кажа, че ми прави истинско удоволствие да чета статиите Ви, написани винаги във неподражаем стил и сарказъм.
  Визирайки един заблуден коментар от преди няколко дни, умирам си да ме “манипулирате” по този начин, с тези остро-манипулативни статии. Дай, Боже, целият народ да се “изманипулира” най-после и да въстане срещу червената комунистическо-съветска сган, която като пиявица се е закачила за властта, и не иска да пусне захапката, докато най-накрая не я стъпчем веднъж завинаги!

 13. Да припомня едни банални числа – на изборите не гласуваха 49% от всички избиратели (мотивите да не го правят се диагностицираха КОМИЧНО), от останалите 51%, гласували, 12,5% (от всички избиратели) не намериха място в 42 парламент, ГЕРБ спечелиха с 15% (от всички избиратели), БСП с 14% (в.и.), ДПС 5,5% (в.и.) и Атака с 3,6% (в.и.). Като цяло, 61,5% (в.и.) НЯМАТ представителство в настоящия Парламент. Правителството НЕ ПОЛУЧИ при гласуването (14 + 5,5)% (в.и.), а мнозинство от 116 гласа при заседание, чиято легитимност бе осигурена от гласа на Волен Сидеров, а ниският кворум – от напускането на ГЕРБ баш когато не трябва, заседанието. Тези 116 гласа са 18,8% представителство на всички избиратели у нас!!!
  Всеки може да си направи изводите!

 14. Комунистическите безродници може и да са се консервирали блажено в сос по изпитана руска рецепта ( предавана успешно от няколко поколения ), но нас хората със собствени възгледи и свободно мислене няма да успеят. Ние за тях сме т.н. “бомбаж”, който вече не може да се използва според предварителния замисъл. Просто нормалните хора в тази страна не желаят да живеят повече в утредената им “клетка” на биологично съществуване от най-жалък вид. Вече не желаем да гледаме само в земята, наведени и прегърбени от натиска на рубладжиите и техните подлоги. Започваме да изправяме глава, проглеждаме.Вярваме на собствените си сетива и усещане за свобода и справедлливост, игнорирайки всякакви агонизиращи опити да бъдем облъчени със страх, смут, съпричастност. Игнорират и омаловажават протестите на десетки хиляди “будни” и мислещи хора. Опитват се в типичния си арогантен и безочлив стил да ни вменят отговорност и състрадание към правителството-клетото! Видите ли ние пак ще се окажем виновни за състоянието на страната ако не спрем да протестираме и лумпенизираме обществеността. Това правителство ще се окаже по-скоро ЕКСПРЕСНО отколкото експертно. Поне за това говорят до момента светкавичните рокади, назначения, договори, заеми. Няма да им се размине този път. Преди да започнем с каквато и да е реформа, трябва да се потопят спасителните им лодки – кликата от корумпирани прокурори и съдии. Нужна е пълна подмяна в съдебната система ( да си плащаме на чужди съдии няколко години ако трябва ). Нашите пиявици и в момента смучат по много , че и 14 заплати си вземат ( наред с пликовете и куфарчетата ). Превдставете си, че подпишем временни договори за взаимоспогодба със някоко западни страни за около 100-тина магистрати, които да вземат по около 6500 евро ( с 5000 по-голяма заплата от нашите ). За 4 години ще инвсетираме едва 24 млн на фона на безобразията за десетки милиарди в страната ни. Само консултанскитре услиги по огромната локва Белене възлизат между 200-300 млн.лева. Друго решение е знаковите дела да се гледат директно в чужбина до излекуване на “гангренясалата” съдебна система.

 15. Към Николай,
  Вие се обърнахте към г-н Инджев, но ме изкушихте да изразя своето по въпроса за г-жа Кунева-Пръмова. Аз мисля, че госпожата и нейната партия са някаква емулсия от кариеристи полудясни – полуцентър Прошко Прошков, царски близачи с претенции за интелигентност – доцентът Даниел Вълчев, други несъстояли се политици подушили, че от заниманието с политика има келепир, самата Кунева снаха на бивше партийно величие – другаря Иван Пръмов, функционерка от висшия ешелон на Мадридския шмекер, сега “преродена” и “гъмжаща” от нови идеи за Европейското ни развитие! Мисля, че едва ли бих могъл да се изразя алегорично по-точно от Иван Костов – “Червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьо гнездо!”.

 16. Да лесно е да се критикува. Поради уникалната ситуация в която се намираме, мисля че в Румъния е доста по-добре, трябва да се намери някаква форма на обединение между хора със стемеж към що годе демократично поведение. Лошо ще е обаче ако се правят безпринципни сдружения. Тъй като мита за преобразената БКП до социалистическа партия се провали явно без ГЕРБ няма да има никакво помръдване поне малко към поне привидно европейски нрави. Вампирясалата БСП (комунисти) явно няма как да съществува ако не се храни с народната “кръв”.

 17. Бих искал да споделя една моя тревога.
  Принципно изхождам,че Орешарски и компания не са глупаци и много добре работят срещу нас. По всичко личи хладнокръвието което проявават в действията си.
  До този момент те направиха следното:

  – съзададоха обстановка на несигурност ,предизвикала обществен пронтест.
  – продадоха печатницата на Българската народна банка.
  -водят преговори с МВФ за промяна на обмения курс евро/лева.
  – оставиха ни най-малко 15 години без доходи от преноса на газ по южен поток.
  – създадоха опасност от замразяване на членството ни в Европейския съюз.

  Очевидно е ,че ни подготвят за инфлационен скок и затова за тях е добре дошло обстоятелстнвото ,че ние протестираме мирно. Това ще им даде време да изпълнят предварително заложената си задача.

 18. Chudesna statia! Pozdravlenia G-n Indzhev! Konservata u nas ne mirishe a napravo voni na ruski partenki dulboko otlezhavali 70 che i poveche godini.

 19. Отново на висота!
  Горд съм, ме съм Ваш сънародник, че ми позволявате да пиша в блога Ви!
  Страшно високо вдигнахте летвата. Да му мислят настоящите Ви и бъдещи колеги!
  Бъдете здрав!
  🙂

 20. Упорит мирен протест, съпровождан от ефектни мирни акции, и активно разграничаващ се от провокации – това е формулата, която ще ни донесе победа.
  Иво Инджев е написал текст, който не просто описва протеста, а е и напълно в духа и стила на #ДАНСwithme

 21. “Остроумието на демонстрантите предизвиква серия от тъпи забележки сред консерваторите у нас”- И как няма да бликне остроумието. Доста се упражнявахме в иронията – 23 години.А тъпите забележки идват от тези, които са свикнали да вършат престъпления и никой да не ги спре.А това не развива мисленето.Лъжата, която е тяхно главно оръжие – не развива мисленето.Слугуването на чужди интереси /руската геополитика/- не развива мисленето.Даже е вредно.А и лукса, който си осигуриха чрез властта – не развива мисленето.И сега са толкова жалки.Особенно Станишев с напълно противоречивите си сигнали.И не ми пука дали ще го изгонят от ПЕС.Важното е ние да го изгоним.Защото покрай Южен поток се подготвя нов руски анклав на наша територия по Северното черноморие, а другия е на Южното черноморие/пристанище Росенец/.Има и още един – устието на р.Камчия. Не ми се мисли и за АЕЦ Белене, т.е. още един.Така,че да си върнем държавата.С ум.

 22. Г-н Инджев,поздравления!Всеки ден очаквам с нетърпение Вашите коментари,възхищавам се на Вашата аналитична мисъл,на острото,остроумното,талантливото и безкомпромисното Ви перо.Дано казаното и написано от Вас просветли хилядите замъглени,зомбирани умове.Много здраве и издържливост!!

 23. Докато яйцеубежището не се превърне в павеубежище нищо няма да се случи в БГ-то.Какво разбира прасето от кладенчова вода?Културни протести се организират срещу хора с достоинство и чест.За да липсват подобни управляващи в БГ е виновно българското общество,а дали въобще е имало общество?

 24. Иво пак маха капаците върху очите ни, които така нагло ни се слагат всеки де За какви левичари може да говорим в миналото или сега. Това са същите хора от наложената от окупатора хунта, които живееха много по-добре от обикновените хора, само че сега са придружени от техните деца и внуци, с чужди езици, образование от известни университети. Те може сега да са махнали сърпа и чука, но както и преди нямат нищо общо с работниците и селяните. Те може да не се крият както преди зад книгите на Маркс и Енгелс. Сега те знаят много по-добри текстове на английски, френски и немски. И те изскочиха главоломно напред като собственици на банки и какво ли не. Можеше ли другаря Боков да се надява, че неговата дъщеря ще бъде шеф на Юнеско? За това не ми говорете за преход Това е същата стара мафия, само че много по-богата, образована, нахална и все така крайно алчна и кръвожадна както преди.

 25. Иво, поздрави, блестяща и вдъхновяваща статия. Бих искал да питам имаш ли становище по платформата, в която участва ДСБ. Там е и Пръмова-Кунева. Какво мислиш за това?

 26. Да, на протеста е чудесно и много интресно! Но те, “консерваторите”, в българския вариант, гонят и каточе ли постигат постигат целите си.
  ПЪРВО: актуализация на бюджета с цел един милиард лв от заем да бъдат разпределени на твърдия електорат благовидно наречени “майки”, а всеки знае, че това всъщност са си циганите, както и пенсионерите. Още един милиард за “развитие и подкрепа на бизнеса”, а всъщност са “наши” фирми по списък утвърден на Позитано 20.
  ВТОРО: трайно разделение на нацията и противопоставяне на “провинцията” на “София” по изпитания модел и начин от началото на 90-те. Макар и познато, клишето е забравено от “този така наречен народ” – Правителството иска да работи, ама “мързеливите” безделници в София не му дават. Вместо да вземат мотиките и да видАт откъде излазА лебо…(лебо – хляба)
  ТРЕТО: търси се компетентен малоумник като ИВАН КОСТОВ, който да направи болезнените реформи, върху когото да хвърлят всички бели породени от комунистическата тъпотия и разсипия, и който да служи като “последно оправдание” за всички мързеливци и некадърници за следващите 20год.
  След това “ще сдадат”…

 27. Точно сравнение!
  Ако имаше съдия като на футболен мач, щеше да отсъди “засада” за отбелязалите “гол” от руския отбор на БСП, “Атака” и ДПС и да им анулират резултата!
  П.П. От вчера в 13ч. Стефан е приет във ВМА с високо кръвно налягане и силно влошено здравословно състояние, вследствие от гладната стачка. Правят му изследвания и процедури, но до този момент нямаме решение да прекратим стачката!

 28. Прекрасен текст!!! Благодаря на Бог, че Ви има, г-н Инджев!!!
  Отдавна не бях чела толкова добра статия за противоречията в българската народопсихология, облъчена от незаслужено русофилство, лишено от каквито и да било исторически факти. Сатирата Ви и хумористичните попадения са чудесни. Много бих искала текстът (и не само този) да се прочете от широк кръг читатели. Дано!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.