Едно си (столетна ) баба знае, едно си баба бае

Оглушителният европейски шамар от ляво и от дясно, който дойде за управляващата проруска коалиция в София от Париж и Берлин в общо изявление на посланиците на Франция и Германия, първоначално зашемети онемялата ни власт, но тя постепенно започна да градира контраатаката си.

Но едно си (столетната) баба знае, едно си баба бае…

Пръв беше пратен на медийната амбразура малко известен и слабо подготвен червен депутат, който преди два дни се опита да омаловажи от екрана на Би Ти Ви събитието, макар да изпадна в противоречие, наричайки го същевременно „безпрецедентно”.

Ден по-късно ескалацията в реакцията отбеляза формално отсъстващият от изпълнителната власт бивш външен министър от времето на предишната тройна коалиция Ивайло Калфин. Той употреби думата „цинизъм” по отношение на френско-германския демарш.

С лични забележки, но с нескромен тон на младенец, поучаващ батковци, в защитната пледоария на властта се включи външният министър Вигенин. За целта избра интернет ( модерно и ляво, може би, но не много умно), където разсъждава колко несправедливо са отправени упреците на „двамата посланици” към сегашното управление, докато те трябвало да се отнасят до целия преход ( през който БСП е основна управляваща партия, впрочем).
Днес контраатаката на управляващите вече е възложена на вицепремиера Цветлин Йовчев. Не без присъщата на професията му на контраразузнавач доза загадъчност, той избра Брюксел като място за пренасочване на упреците към своя доскорошен работодател Росен Плевнелиев, от чиято подкрепя за предсрочни избори бил озадачен и поради това се надявал нещо да се промени в позицията на президента (чиито началник на политическия кабинет Йовчев беше и поради това недомлъвките му звучат като скрита заплаха да разкаже нещо повече от кухнята).

Това е първото чисто политическо изявление на Цветлин Йовчев. Изваждането му от сянката на експертността говори за изкарването от равновесие на иначе демонстриращата непукизъм пред някакви си граждански протести управляваща столетница. Тя явно си изпуска нервите като вкарва в боя резервите, пазени обикновено за критични ситуации.

Ако си спомняте, Цветлин Йовчев беше един от министрите в списъка на Орешарски, чието име той не просто се затрудни да прочете, но направо сбърка с „Йончев” при анонсирането на „своите” номинации пред камерите на телевизиите. Днес можем за се уверим още веднъж, че не е Орешарски онзи, който го е избрал на ключовата позиция в правителството. Възложителят е партиен и това е краят на играта на „експертност” за Йовчев.
Общото в контрапропагандата на властта срещу европейското предупреждение за оттегляне на доверието и подкрепата за София от Брюксел е в отчаяния метод на самозащитата, който демонстрират. На преките упреци на Париж и Берлин те отговарят с „нас не ни засяга, защото всички са маскари в България”. Нещо повече, Вигенин вчера и Йовчев днес ( от Брюксел) акцентират върху това, какво НЕ им казват същите посланици или други представители на ЕС.

По слаба позиция от тази може да бъде само мълчанието, което запазва до момента лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

В сутрешно телевизионно интервю и Драгомир Стойнев ( министър от квотата на най-близките съратници на Станишев в БСП) обясни разпалено днес, че е разговарял с двамата европейски посланици, но те не му казали нищо подобно на онова, което заявяват в общото си писмо. Сякаш подобни допълнителни събеседвания заличават впечатлението от публичния факт на европейския демарш!

Изобщо, опитвайки се да запушат пробойната на гемията си, спасителните екипи на БСП ( при странното отсъствие на другарите им от същата лодка от ДПС и на фона на още по-необичайното мълчание на обичайно кресливия срещу ЕС Сидеров), действат на принципа на изпомпването на водата от трюма с шепи. Но им се получава през пръсти.

Надеждите на клетите съзаклятници да минат някак незабелязани в Европа с безобразията си обаче са обречени. Забелязват ги. Днес в швейцарския печат, а утре и другаде…

Le Temps: Как София вся съмнението за Хизбулла
За Лондон и Париж, шиитското движение е преминало “червената линия”, сражавайки се заедно със сирийската армия
от Александър Леви, Le Temps

Четвъртък, 11 Юли 2013

Съвещанията на 4 и 19 юни в Брюксел не дадоха никакъв резултат. Европейските дипломати само можаха да констатират техните несъгласия за природата на Хизбулла: терористическа за едните, важна фигура на ливанската политическа шахматна дъска за другите. И вписването в “черния списък” на Евросъюза, дори само на военното крило на шиитската организация, какъвто компромис предлагаше Париж, за пореден път беше отложено за неопределено време. До голяма степен участието в бойни действия на Хизбулла редом с армията на Башар ал-Асад, както и обвинението за участие в антиизраелския атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012, бяха елиминирали европейските колебания. Какво се случи всъщност?
Много наблюдатели посочват внезапната промяна на тона в София, за да обяснят провала на френско-британската инициатива, целяща да сложи Хизбулла в черния списък на Европа. Докато предишното правителство на консерватора Бойко Борисов ясно беше посочило участието на Партията на Господ в атентата в Бургас (седем жертви), новият външен министър, социалистът Кристиян Вигенин, даде заден ход, декларирайки малко след назначението си, че неговата страна няма “категорични доказателства”. Изявлението му от 5-и юни мина почти незабелязано в неговата страна, потопена в социална и политическа криза, но имаше ефект на бомба при евроатлантическите партньори на България. “Това беше един вид саботаж” – коментира един дипломат, все още изнервен.
“Да угодиш на Москва”
За ливанският политолог Зияд Маджид, преподавател в Американския университет в Париж, промяната на курса в България “послужи най-вече за претекст на някои страни, за да оправдаят трудно формулируеми страхове, като например радикализацията на шиитската диаспора на тяхна територия или сигурността на техните войници на терена”. Предполага се, че такъв е случаят с Италия, Испания, Австрия, както и Швеция. Но как да се обясни отмятането на София? “Може да се тълкува или като некомпетентност, или като френетично желание да се отличат от предишното правителство, но най-вече това е воля да се угоди на Москва”, анализира съветник на предишния шеф на българската дипломация, убедения атлантист Николай Младенов.
Погледнато от София, това измерение не предизвиква никакво съмнение. Бившите комунисти, от които произлиза Кристиян Вигенин никога не успяха истински да се превърнат в социалдемократи и запазиха привилегированите си връзки с руския “голям брат”. “Българските социалисти са често вектор на руските интереси. Никога обратното”, обяснява Иво Инджев, автор на много книги за тежката роля на Москва в региона. Считана преди за “16-а република на СССР”, България се присъедини към ЕС през 2007 г. без истински да напусне орбитата на Кремъл. “Вие ще бъдете нашия троянски кон в Европа, разбира се в добрия смисъл на думата”, се беше дори пошегувал с “българските другари” руският посланик в ЕС Владимир Чижов.
Европейско разцепление
Днес България остава почти напълно зависима от Москва за снабдяването си с горива и руската компания Лукойл притежава главната рафинерия на страната. Към това се добавя и ядрената енергетика, с доставките на гориво и поддръжката на старата съветска централа Козлодуй, както и много спорния проект за построяване на нова централа за 10 милиарда евро, поверен на руската държавна компания Атомстройекспорт.
“Парите заместиха идеологията. Руснаците раздават щедро подкупи, за да придвижат техните пешки и се опират на съществуващи от много време мрежи” – продължава Иво Инджев. Тези мрежи често се преплитат със старите явки на баасистките арабски режими в Източна Европа. “Редовно откриваме едни и същи действащи лица когато трябва да се защитават интересите на Москва или да се прави бизнес с Башар ал-Асад или иранците” – потвърждава Атанас Чобанов (редактор на Биволъ б.ред), партньор на Wikileaks в България. “Стар приятел в нужда се познава: отмятането на София дойде точно навреме за руската дипломация, която спечели на съвещанието на Г8 в Северна Ирландия”, наддава Иво Инджев. На място войските на Башар ал-Асад започнаха с решителната помощ на Хизбулла победна офанзива срещу град Кусеир. За дипломатите този тайминг оставя малко място за съмнение: новото българско правителство с точност е действало срещу западните интереси. “Във всички случаи, чрез София, руснаците успяха да разделят европейците. В крайна сметка се възползва Башар ал-Асад”, заключава Зиад Меджид.
Превод Биволъ
Коментар на Биволъ:

“Действащите лица” на мафията и на руските интереси
Потърсен за коментар от швейцарския вестник преди няколко дни Биволъ конкретно посочи “действащи лица”, които защитават интересите на Москва и Башар ал-Асад както в бизнеса, така и на политическо ниво.

Единствено Биволъ разследва подробно още преди година проникването на сирийски капитали в България и ЕС чрез руската банка ВТБ и нейния български партньор: Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. От изтекла кореспонденция между руски и сирийски банкери става ясно, че Сирия държи милиарди долари във ВТБ и е готова да увеличи депозитите си. Автентичността на тази кореспонденция не беше опровергана от адресата.
ВТБ е считана за инвестиционно оръжие на путинския режим и присъства в много европейски страни, където осъществява крупни покупки на активи. В България руската банка, представлявана от Милен Велчев и в партньорство с КТБ, купи стратегическия телекомуникационен оператор Виваком.

Тези инвестиции чрез ВТБ са логичен път за избелване на милиардите на Асад, които не могат да бъдат инвестирани директно заради наложеното от ЕС и САЩ ембарго. В този смисъл България се явява съвсем конкретно (и измеримо в парично изражение) “троянски кон” на путинска Русия в ЕС, а по съвместителство и на престъпния сирийски режим.
Подкрепяна финансово както от българската държава (при Тройната коалиция и най-вече при ГЕРБ), чрез депозитите на държавните фирми, така и от руската, в лицето на ВТБ, групировката на банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски наложи в България невиждана концентрация на бизнес, медии и власт. Тази групировка се превърна в символ на мафиотските и олигархични структури, срещу които българите протестират вече четвърта поредна седмица в центъра на София.

35 мнения за “Едно си (столетна ) баба знае, едно си баба бае”

 1. Да, коалицията е безпринципна и по своему вредна за страната. Не може да има управляващо “малцинство”. Твърде крехък баланс, с твърде крехка консистенция на политическо представителство. Въпросът обаче г-н Инджев е не този, че управлява една безпринципна и безперспективна коалиция, а кой дърпа конците. Крайно време е да си признаете, имам предвид всички “журналисти”, че става въпрос за сериозни лобистки интереси, продиктувани от това, кой на кого е клекнал и на кого слугува – дали Русия, дали САЩ, дали някой друг, не е важно. Важното е едно, и това е, че България отдавна не е независима в своята “вътрешна” и “външна” политика. Да, може би русофилите носят каскети, вместо бумбета, но разлика няма. Дали ще миришеш на “лук” или “Живанши”, няма голяма разлика, след като си си роб. Подобно отношение на господар към слуга можете да видите, когато сте на посещение в страни от ЕС. При едни такива срещи много отчетливо човек с реалистична преценка за нещата, може да забележи. И, повярвайте ми, никой не Ви пита, дали харесвате Русия или САЩ, а просто Ви показват, че за тях не сте нищо друго, освен “втора класа” човек. А, кои са втора класа хора, онези, които са предпочели да бъдат слуги вместо свободни граждани, които не се срамуват да се възпротивят на дадена политика, пък била тя такава, водена от САЩ, Русия или който и да е било друг.

 2. Г-н Инджев,
  Коментара(мнението) на MIHAIL, не е ли нагледен пример, как “промяната на табелките целят объркването ни”, разгледано в придишният Ви коментар, който е и един от приьомите на днешните управляващи?

 3. господин Инджев,
  извинявам се че излизам от темата,но за да започнат гражданските протести гражданите се възмутиха от цената на тока.От там се почна за да се стигне и до нетърпимостта за това което стана днес.Как може да се перифразира френската кралица с изречението:
  – Като не можете да си плащате тока,пълнете /стойте / на площадите.

 4. @mihail

  За голямо съжаление последния път когато България е била независима държава е било по времето на Симеон
  Самуил и Иван Асен.
  Не мога да повярвам че това вече е възможно в днешно време.Колкото и да е жалко но сме бедни а от там и зависими и такива ще си останем.Като прибавим и матр’яла….

 5. До MIHAIL – тези простотии, че всички са маскари, но в международен план ги знаем. Да миришеш на лук, не е качество за робия. И ако ти искаш да си слуга на Русия, това не означава, че другите са са слуги на САЩ. Изобщо, въшлив полуинтелигент, последна класа, това си ти.

 6. До mihail
  Мен и съпругата ми не ни броят за втора ръка хора.Не броят за втора ръка хора и българите които познавам там.Броят те за такава ръка каквато представляваш.Европа не е това ,което е била по времето на Жерминал.Русия обаче по устройство и социални взаимоотношения е едно към едно с времето на самодържците.Вижда се че такова е положението и с външната им политика.Как пък нищо не прихванаха за два века.Михаиле,знам че е много трудно да конструирате някакво смислено обяснение за простотиите които вършите,но лозунгите за слуги,господари,не знам коя ръка хора са много плоски.Актуални са само в Русия.

 7. @MIHAIL
  Робската, енергийна зависимост на България от Русия, въпрос на свободен избор на българските граждани ли е или е следствие на столетната политика на една партия, избрала от наше име да бъдем нечии “слуги вместо свободни граждани”?

  Категоричният отказ на десетки хиляди българи да слугуват на мутроолигарси като Цветан Василев и Делян Пеевски – зад които открито надничат чужди, стратегически интереси – доказва че теорията ви за готовността да слугуваме на когото и да било е напълно несъстоятелна.

  Теорията ви за слугинската участ на страната ни мирише не само на лук, но и на газ и петрол. А чия активна, външна политика на балканите съчетава тази миризма с вонята на тотална корупция, всеки може сам да се досети.
  Точно тази воня налага спешно да се “проветри” парламента – и затова сме на улицата.

 8. БСП и мутациите ѝ Атака, ДПС, ГЕРБ, са си продали душите отдавна на КГБ-Путин и си личи по действията им тези дни.Толкова неадекватни и същевременно нагли са изявленията им, като зомбирани повтарят някакви лъжи, и продължават да си мислят, че нищо не разбираме.Не могат да се примирят с ежедневните демонстрации, които ги влудяват с креативността на протестиращите. Най-ужасяващото е, че авоарите на КТБ,изстискани от най-бедните в Европа, са на разположение и поле за действие на Милен Велчев, руснаците, руската ВТБ, режима на Асад.Не случайно скочи Пеевски като ужилен да иска сметка от Райков за преместване на държавните пари и в други банки.Крайно време е Европа не само да пише за зависимостта на правителството от Москва и групировки, а да започне да санкционира.Само така ще разберат гърчещите се политици, че номерата им не минават.

 9. Ясно е, че тук има две позиции.
  Едната е на САЩ и ЕС, които ще направят всичко възможно да прекарат катарския газ до Европа през Сирия, Турция и България. А другата е на Русия и Иран, които поддържайки режима на Асад успяха да разрушат половината Сирия до основи. Кой е добрият и кой е лошият в Сирия аз не мога да кажа, тъй като там се преплитат толкова много стратегически интереси. Но безспорен факт са хилядите жертви, стотиците хиляди бежанци и разбити животи. Толкова ли е усвирепяла битката между вечновраждуващите, че не се спират пред нищо?

 10. Към г-н MIHAIL,
  Писаното от Вас ме кара да мисля, че сте информиран човек. Ако е така :
  1)имате ли информация каква е бройката на имигриралите Българи в САЩ и страните от ЕС от една страна и Русия, Куба и Северна Корея от друга!;
  2) Как да си обясним това съотношение на кандидатите да “слугуват” на едните и на другите;
  3) Защо Русенските цигани “нападнаха” Норвегия преди време, а не нападнаха Чукотка?

 11. Михаил, много удобно приравнявате инвазията на Русия с липсата на такава от страна на САЩ- и повърхностно заявявяте- еднакво е. НЕ, НЕ ЕДНАКВО. Не знам да има американска АЕЦ, не знам да има американска верига бензиностанции- знам, че Газпром изрита Шел. Не знам да има американска зона на Черно море, където не пускат българи. В Европа не ни уважават точно заради лягането пред руските интереси и раболепното ни поведение пред Русия. Хора, които са плюли на достойнството никой, никъде не ги уважава. Аз не искам да съм от тези хора и не желая те да ме представляват.

 12. Сръбския участък на “Южен поток” от 450 км ще струва 1,85 млрд евро , а българския участък от 236 км ще струва 3,1 млрд евро.

 13. Така и така споменахме столетницата, стори ми се уместно тук да напомня нещо…

  2013 година, от сайта на БСП(БКП):
  Българската социалистическа партия /БСП/ е наследник на създадената на 2 август 1891 г. на връх Бузлуджа Българска социалдемократическа партия, обособена през 1903 г. в Българска работническа социалдемократическа партия /тесни социалисти/. Сред основателите и най-изявените дейци в историческото развитие на партията са: Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев, Георги Димитров и много други.

  От стенограмите на Българското народното събрание за дебатите, водени през 1917 г.

  Г. Данаилов: Ама вие сте родом от Загоричане (с. Загоричане е едно от най-борческите български села в Костурско, Южна Македония).

  Д. Благоев: Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин! (Смях) И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще има собствено управление (смях, смях ама това се оказа програма на титовите и благоевите комунисти, когато дойдоха на власт след 25 години – бел. на авт.).

  някой от десницата: Какво търсиш тогава в България?

  Д. Благоев: Така че процесът, за който не се говори, е процес за завладяване, а не за обединяване на българското племе…

  Просто да е ясно, че единственото бълагрско в БСП е името…

 14. Г-н Добрев, както предлага придворният им(по скоро приколибният или приземлянков) шут:”Да ги оставим да го построят и да го национализираме”.Заедно с парадокса петролна рафинерия,която винаги е на загуба,голф игрища в национални паркове и защитени зони,курорт4ета и т.н.. Както те направиха с архивите,собствеността и държавния резерв на Българите!

 15. Към DOBREV
  Ей това не трябваше да го пишеш“ Много е голяма измамата за да се асимилира от дребния български дух.
  Нещо подобно като новата сороска партия “България може” – голямо, тлъсто, неможеш го глътна на един път.

 16. Сотиров,

  от позицията на невъшлив цял интелигент от първа класа, всички ли, които има друго различно от твойто мнение са въшливи полуителигенти от последна класа.

  Много си ми умничък

 17. @Танчо
  За този феномен на човешкото мислене, който се наблюдава при някои индивиди–на руски сполучливо го наричат “подтаскивание фактов”, т.е. подтискане на факти–фактите сами по себе си не играят особена роля в процеса на мислене. Интересно е, че феноменът се наблюдава както при хора с ниско образование, така и при високообразовани, включително и при такива, които се занимават с научна работа.
  Нямам по-дълбоко обяснение на феномена, но едно е ясно – при такива индивиди ролята на емоцията в процеса на мислене е твърде голяма, поради което на някои съществени факти просто не обръщат внимание. В конкретния случай, вероятно прикритата (или неосъзнатата!) любов към Русия, православието и т.н. определя начина на мислене и резултатите от мисловния процес.

 18. Финансовите отношения на България със Сирия, и с други “братски държави” по линията на “вечната дружба”, са били обект на строга тайна още по време на Тройната, както се вижда от този списък на разсекретени документи(източник: http://www.minfin.bg/bg/page/443):
  МАТЕРИАЛИ, СЪЗДАДЕНИ В МФ, СЪДЪРЖАЩИ КЛАСИФИЦИРАНА
  ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЕРИОДА 2007 – 2009 Г.
  – Доклад до Министерския съвет, относно реализация на остатъчните задължения
  на Руската федерация към Р България.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за одобряване проект на окончателно споразумение за уреждане на дълг между
  правителството на Р България и правителството на Сирийска Арабска
  Република.
  – Доклад до Министерския съвет относно одобряване проект на споразумение
  между правителството на Р България и правителството на Република Конго за
  уреждане задълженията на Р Конго към Р България.
  – Доклад до Министерския съвет, относно одобряване проект на споразумение
  между правителството на Р България и правителството на Р Монголия за
  уреждане задълженията на Р Монголия към Р България.
  – Доклад до Министерския съвет относно проект на решение на МС за одобряване
  на механизъм за левово разплащане между Централната банка и дружествата
  титуляри на вземания от иракски контрагенти във връзка с двустранното
  споразумение между Р България и Р Ирак от 21.10.2007 г.
  – Паметна записка от проведена среща с представители на Европейската служба за
  борба с измамите ОЛАФ, 11 декември 2008 г. в МФ.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за участие на Р България в инициативата на Г-8 за уреждане на просрочените
  задължения на Либерия към МВФ.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за подписване на писмо за намеренията относно участието на Р
  България във валутно-курсов механизъм ІІ.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за възлагане на мандат за преговори относно участието на Р България във
  валутно-курсов механизъм ІІ.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за подписване на споразумение със швейцарската компания „Номасул Лимитед”
  за съдействие при уточняването на Сирийския дълг към Р България и постигане
  на споразумение за неговото погасяване.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за утвърждаване на споразумение между Р България, действаща чрез своето
  министерство на финансите, и Република Ирак, действаща чрез своето
  министерство на финансите, за уреждане на вземанията на Р България от Р Ирак.
  – Доклад до Министерския съвет, относно проект на протоколно решение на МС
  за одобряване на проект на споразумение между Р България и Р Ирак за
  уреждане на вземанията на Р България от Р Ирак.
  – Доклад за изразяване на сигурност и одиторски доклад за съответствие за
  проекти, финансирани по програма ИСПА и програма ФАР.

 19. Нямам представа за какво отчаяние говорите, г-н Инджев. От какво се защитават, на кого трябва да обясняват… не става ясно. Вие май не разбирате, че мирни протести и някакви … изявления не могат дори да стреснат петата колона. Те ИЗОБЩО не се крият, дори не се правят, че се крият – те си взеха властта, прилежно предложена им от ББ и комнадата Му, сега си подготвят следващите избори, на които ще се бетонират поне за още 45 години, ако все още има някой нормален човек, който да вярва, че са управлявали само 45 години. Мирни протести и … изявления за петата колона са дюшеш! Идва август – отпуска; идва септември – шок … няма пари; октомври – Цецо върви към затвора (но само върви…), Боко следствен (но само толкова…); някъде през зимата – стотици хиляди протестират; идват новите избори и БСП-ДПС са с над 140 депутати; минават две-три десетилетия и официалният език в БГ е смесица между руски и сръбски…
  От какво мислите, че ги е страх??? От деца, които рисуват по асфалта ли? От разни франсета и дойчовци, които по принцип са идеологически врагове ли? Или твърдите, че ги е страх он народното недоволство, което те така умело насочват в желаната от тях посока??? Нищо от изброените не е дори леко притеснително за петата колона. Те така са си оплели кошницата, че само въоръжено възстание може да ги уплаши. Или руско-турска война, което е по-вероятно с оглед на демографските тенденции в БГ.

 20. Няколко въпроса към Михаил:
  1. Емиграцията в света се засилва. Защо всички се стремят към САЩ и Западна Европа, а никой не ще да емигрира в Русия?
  2. Защо руснаците емигрират на Запад, но обратно движение не се забелязва?
  3. Вие лично с какви изделия руско производство разполагате сега?
  4. А със Западно?
  5. Коя руска технология използвате в професията си? А в бита си?
  6. Кой е най-изучаваният чужд език по света? Защо?
  7. Какъв е произходът и къде работят носителите на Нобелова награда?
  8. Можете ли да изброите поне пет известни руски фирми?
  9. А Американски?
  10. Какви руски медикаменти сте използвали за последните пет години? А западни?
  Мога да продължа, но мисля, че на първо време това е достатъчно. Отговорете искрено на въпросите и се опитайте да осмислите отговорите. Благодаря!

 21. Stoletnicata e bezsramna pachavra otdavashta se bezplatno i s udovolstvie na rusia kogato i kakto poslednata ia pozhelae. I ot tezi niakoi da ochakva da otstoiavat interestite na BG? Te da sa v parlamenta e vse edno putin da e na vlast v Sofia.

 22. Актуалното положение на България много ми напомня далечната 1886 г,по времето на Регенството начело със Стефан Стамболов.Тогава с метежи във войската,ръководени от русофилски настроени офицери прогонват княз Александър Батенберг от България по настояване на руския император Александър трети.Вътре в страната руския представител генерал Каулбарс обикаля гарнизоните в Шумен,Русе,Варна и т.н. и призовава към бунтове против правителството.Във Варна пристигат няколко руски кораба с матроси и заплашват с окупация.Благодарение на умението на Стамболов,Радославов,Начович и други истински патриоти окупацията е предотвратена.Тези българи тогава обикалят посолствата в София на западните страни и търсят подкрепа.Западните страни показват на Русия,че искат младата българска държава да запази независимостта си.И действително българската кауза успява.Но къде са сега тези българи като Стамболов,Димитър Петков,Захари Стоянов и др.,които са наричани националисти и са против русофилите?!Така е било тогава,сега националисти като Атака,ВМРО,НСФД и тути кванти са русофили?!Лошото е ,че сега Русия не ни заплашва с окупация с руски кораби,а с превземането ни с руски капитали,енергийна зависимост и с винаги вярната си пета колона!

 23. България ще бъде свободна държава тогава,когато народът ни осъзнае,че Русия не е била никога освободителка,а е завоевателка и поробителка на малките народи.Тогава,когато се освободим завинаги от “братската” прегръдка и осъзнаем,че принадлежим към европейското семейство.

 24. дълго време мислих,дали да напиша тези редове във вашият сайт.Но вече нямам съмнения.След всичко това,което се случва в страната ни,трябва да бием още една камбана.Дано да прочетете,това,което съм написал.От дълги години работя в к.к.Слънчев бряг.Работя в сферата на недвижимите имоти.Както всички знаете,недвижимости се купуват само от руски граждани.За тези години успях да ги опоаная, като народ,като душевност и като манталитет.С две думи:тези хора ни превземат бавно и методично.около 350000 покупки са извършени от тях.От една страна ще кажат някой,това е добре.В страната влизат свежи капитали.Като идват тук да почиват,дават възможност на бизнеса по няколко направления ,да се развива.Да , но това е едната страна на медала.Лошата новина е,че тези хора,или доста голяма част от тях имат намерение ,а и вече го правят,да се установят в България за постоянно.Търсят и намират заобиколни пътища да си осигурят статут на временно пребиваващи в нашата страна.Нашето законодателство се оказва най либералното в това отношение,спрямо останалите страни-членки на ЕС.Всички са се ориентирали да остават тук ,като представители на търговски дружества ,регистрирани в друга страна,това обикновенно е Русия.Там откриват кухи фирми ,без никаква дейност и тук стават представители на собствените си фирми.Никой от нашите власти не си прави труда да проверява ,как стоят нещата в тази посока.Дават им временен вид на жителство,което те подновяват всяка година.След 5 години получават постоянно местожителство с ЕГН.И лягат на всички социални и здравно медицински услуги,които се заплащат от здрано и пенсионно осигурените българи.Вече тези хора в страната ни са около 85000 души.Например в град Бургас не можеш да чуеш българска реч.Това се отнася и за Варна и за други големи наши градове.Даже не искам да си представям какво може да ни се случи!А също така нашата врата в полето пропуска и руски пенсионери.Без проблем,те получават временен вид на жителство в нас.За тях пък се изисква само документ ,че са пенсионери в Русия.И справка от Българска банка,че имат на влог минималната българска пенсия умножена по 12 месеца.А те на другия ден отиват и след ,като са получили справката си изтеглят парите от банката.Ето такива неща се случват ,за жалост в страната ни.Никой не иска да погледне сериозно на този въпрос,затова ви моля ,нека бием тревога,докато още има време за ограничаването на тази хазаро-татаро-монголска орда,която не без поощрението на Руското ръководство извършва инвазия в страната ни.Мога още много да ви пиша на тази тема,и ако проявите интерес ,то аз съм насреща.Само ми дайте знак,моля!

 25. Към NIKOLA – точно така!
  Много си ми тъпичък!

 26. днес всички държави имат определена зависимост във външните си и вътрешни политики, това ни прави части от една общност и няма нищо лошо.
  Аз не искам да съм част от азиатско-руската общност а от европейско-американската, тя ми е по-близка до манталитета и културата.
  Надявам се и на повечето интелигентни българи.
  Браво на протестиращите, че са интелигентни и целенасочени, дано изведат нещата до край.
  Иначе горко и на България – ще се изпълни мечтата на някои другари за нова задунайска република 🙂

 27. Не може да се отрече, че имаме някакъв, макар и малък напредък. Не беше отдавна времето, когато комунягите коминтерновци открито се гордееха с предателството си, открито защитаваха правото на “тяхната” Русия да “има жизнено важни интереси на Балканите”, и факт е, че ако не беше лошият Костов, такъв документ щеше да бъде официално подписан от европейските ни партньори. Сега предтелите от коминтерна, както и техните отрочета мимикрират къде успешно, къде неуспешно зад лозунга “всички са еднакви” спомняйки си с горест за времената, когато бяха превърнали страната в ANIMAL FARM!

 28. Възхищавам се /както винаги / от острите, точни и талантливи анализи-памфлети на г-н Иво Инджев.
  А постингите на Манчо по-горе и други подобни, ме изпълват с вяра и надежда.

 29. Моля, моля! Да не се объркват понятията;)))))

  Русия дърпа конци!!! С другите имаме договори, права и задължения;))))

  Единственото нещо, което искат имириканцити от нас е, като натовска държава да не ни клатят с енергийни лостове;)))

 30. За статията на г-н Инджев нямам коментар.Както и друг път съм се изказвал-истината не се коментира.
  И на мен ми направи добро впечетление,че в България се срещат още хора като Манчо,като Емо и други граждани,които разбират за какво иде реч и с такива хора заедно трябва да се отстояват интересите на българите.

 31. Ако към коментара на “емо” се прибави приказката, че е договорено допускането на няколко хиляди руски “частни” охранители които да охраняват руските “инвестиционни” проекти, картината започва да прилича на насилствен преврат и насилствено откъсване на България от ЕС и НАТО.
  Дългосрочното планиране на това е видно от плановото прогонване на 2 000 000 милиона българи от страната и плановото ускорено заселване, чрез даване на българско гражданство на руснаци/по 7000 броя на ден!/ по данни на външно…Плюс светкавичните действия по укрепване на руската пета колона, плюс светкавичните възстановявания на разходите по преврата, плюс подготовката на нова емигрантска вълна, плюс…Стигам до извода, че е време Плевнелиев да поиска военна подкрепа от съюзниците ни в НАТО. Ако не друго, ще се разбере дали сме разменени геостратегически между САЩ и Русия или не; и кой къде е в това отвратително ОТСТРАНЯВАНЕ на българския етнос от държавата му. Държавата , кучета я яли.., но хората, българите. Оптимистично или песимистично няма значение, но изглежда ТАЗИ протестираща генерация ПОРСВЕТЕНИ българи е ПОСЛЕДНИЯТ шанс на българския етнос. Укротяването им е равносилно на етническа смърт за България. След етническата смърт България остава само географско понятие. Това е реалната перспектива, колкото и да е ужасяващо, реализираща се с предателството на българи политици и държавници на руска служба…Подобни на цитираните по-горе политици ПАТРИОТИ от далечното минало не се виждат. С изключение на Плевнелиев и Омбудсмана. Патриарха изглежда отказа да се включи в “последния бой” за спасение на българския етнос от русофилската/руската клопка.
  Страшно, но не е безнадеждно.

 32. #Били,# Сотиров,Танчо….

  “Благодаря” ви за коментарите, особено на Сотиров…Явно човекът е твърде радикален – апломба, с който защитава тезите си, ми прилича на партиен секретар излязъл на “Априлския племум” да громи “иделогическия враг”. Но, господин Сотиров, аз, най-вероятно за разлика от Вас, съм от поколението, чийто съзнателен живот, е преминал през 90-те. Просто съм роден в залеза на така наречения “развит социализъм”. Така че не ме оприличавайте с миналото си, което най-вероятно е било в епохата, в която всички са били под една или друга форма “ченгета” :). Относно останалите коментари:

  “Били”
  , за разлика от Вас, аз стоя с името си. Както виждате не се страхувам да си напиша името.
  Относно отношението ще Ви кажа, че много се радвам, ако наистина казвате истината и Вие и супругата Ви, която предполагам също е българка, се радвате на голямо уважение в страната, в която живеете. Това ме прави по-голям оптимист. Моят опит обаче показва друго, а вярвайте ми, от време на време ми се налага да пътувам в чужбина, и то не в Русия, (това за хейтърите).

  “Манчо” явно трябва да прочетеш още веднъж мнението ми, за да вникнеш в това, което съм казал. Останалото го оставям на твоята логика.

 33. Били,бих искал да попитам, в коя държава живееш със семейството си? Много бихме могли да дискутираме за “ксенофобските” настроения в европейските страни. Все пак смея да твърдя, че имам определен житейски опит, който ми дава самочувствие да говоря от първо лице

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.