Не ме питат, но отговарям

Бригадир Аспарухов, бившият шеф на информационен отдел на ДС ( в превод на човешки език- партиен агитатор и пропагандатор с тайни офицерски пагони), се появи вчера в една от телевизиите, до която нямам достъп, за да ми вмени вина в разпространяване на лъжа спрямо него. Бил съм си позволил да напиша дори в книга, че …Филип Димитров казал нещо по негов адрес нещо.

Ето какво казва бившият премиер Филип Димитров ( но не на мен, а на Копринка Червенкова и Христо Буцев в тяхно интервю с него във в. „Култура” от 13 март 2010 г., препечатано в сайта Vesti.bg и след това в блога ми ivo.bg-излиза, че Червенкова и Буцев, както и Vesti.bg са разпространители на лъжи, при това като първоизточник):

„Появи се Бригадир Аспарухов ( директор на Националната разузнавателна служба по онова време), който обясни, че на границите вече се струпва сръбската войска, която незабавно ще влезе в България, ако ние признаем…”

Това е изречението в чуждото интервю, свързано със спомените на Филип Димитров как е било взето решението на Консултативен съвет по националната сигурност България да признае Македония, което Аспарухов явно иска да ми забрани да цитирам, оставяйки зрителите да вярват, че съм разпространявал лъжи- стига да му вярват.

Понеже не вярвам да получа право на отговор в Би Ти Ви, където старателно избягват да споменават дори името ми, освен когато трябва да бъда обруган за пореден път, реших да публикувам хипотетично интервю на водещите Димитър Цонев и Цветанка Ризова с моята персона ( размечтах се за тази слава, с други думи!), която при цялата си невзрачност заслужи толкова височайше внимание без никакъв видим конкретен повод и въпрос от страна на водещите.

Ето как би изглеждало такова невъзможно интервю в Би Ти Ви в моето сатирично въображение:

Димитър: Колега Иво, аз бях говорител на негово премиерско величество Симеон през 2003-та година, когато той се опита да пробута като руска ушанка на главата на българските тайни служби неуспелия кандидат за председател на БСП Бриго Аспарухов и знам много по-добре от теб какъв огромен скандал предизвика кандидатурата му за промъкване като съветник по сигурността на министър-председателя ми сред западните ни съюзници, които осуетиха това вероломство в държава, член на НАТО и кандидат за ЕС. Как си обясняваш, че този човек се промъкна в моето студио при това положение?
Иво:Не знам.
Цветанка: Аз пък съм сред най-дълго задържалите се в националния ефир на екран български публицист и тайно чета твоя блог. Интересно ми е, защото той е забранен за цитиране в Би Ти Ви, както и това да бъдеш показван, защото ние не сме някакви си Си Ен Ен, Би Би Си, Ню Йорк или Файненшъл таймс, нито пък сме като френските Монд, Фигаро и разните там швейцарски, руски и израелски медии, на които е позволено да те цитират. Искам да кажа- ясен си ми. Щом толкова те цитират точно онези изброените, значи има нещо неясно около теб. Дай да го изясним на шест очи.
Иво: И на мен не ми е ясно..
Димитър:Цецке, хайде без лични нападки към колегата ( все пак)- ти не си била ничий говорител и не ги разбираш тези неща. Да се върнем на темата – а тя е: защо Бриго Аспарухов те обвинява в разпространяването на лъжи, чиито източник ( ако са лъжи) не си ти, когато самият той излъга публично за т.н. македонска афера на правителството на Филип Димитров и това доведе практически до преврат, непризнат официално като такъв и до днес? Нима хората не помнят, че Аспарухов беше принуден дори да се извини, което означава, че е имало защо?
Иво: Нямам представа.
Цветанка:Понеже скришом чета забранения ти за споменаване в Би Ти Ви блог- но пък не могат да наредят чак пък да не го чета, забелязах, че си уличил Аспарухов в друга лъжа още в онази същата 1992-ра превратаджийска година. В предаването си „Още” си го разобличил тогава, че като шеф на разузнаването се е занимавал с инструктаж на български журналисти по въпроси от вътрешнополитически характер, използвайки секретни квартири на ведомството му на българска територия в разрез със задачите на едно външно разузнаване. Да не би това да е причината 21 години по-късно да ти размахва пръст?
Иво: Това е…
Димитър: Аа, аз също чета тайно блога ти и знам, че за тази афера Аспарухов ти се е карал в студиото на Дарик радио и дори ти е казал заплашително, че си пази видеокасета с въпросното предаване. Потвърждаваш ли!
Иво: Да.
Цветанка: Стига Митко си се правил на по-информиран, защото аз чета и други блогове. Например журналистката Невена Гюрова, която беше спомената преди повече от две десетилетия в предаването „Още” от Иво като една от привикваните в тайните квартири на разузнаването по онова време, напълно потвърди неотдавна в своя блог „Трънки и глогинки” , че лично е била обект на подобен инструктаж. Иво, иризнаваш ли си вината, че тя е признала твоята правота, което Аспарухов отрича и следователно –лъже?
Иво:Да.
Димитър:Добре, обаче това е рубриката право на отговор и трябва да приключваме, за да не надхвърлим отпуснатото време за скъпия гост на Би Ти Ви. Така че, да хванем Бриго за рогата (нищо мадридско не намеквам, макар да знам много): възможно ли е наистина Аспарухов всъщност да е прототипа на Делян Пеевски, но с човешко лице? Питам, защото да сложиш един толкова лъжлив човек начело на разузнаването, който да го използва за цели, несъвместими с демокрацията, си е делянпеевщина на прехода, останала тайна и ненаказана като повечето зулуми на партията му?
Иво: Възможно е.
Цветанка: Може и да ми се скарат за просроченото време, но няма само ти да имаш последната дума, Митко! Дай да изясним все пак: Иво, да не би Аспарухов да се вбесил нещо от аналогията, която правиш в блога си между опитите негово величество премиера Симеон да го нахлупи на главата на тайните ни служби преди 10 години и намеренията на негово експертно началство Орешарски да направи същото с Боян Чуков тези дни?
Иво: Ясно е.
Димитър и Цветанка ( в един глас): Беше изчерпателен, благодарим ти за това право на отговор, ще се видим ( с Красимир Гергов) след рекламите! А вие, уважаеми зрители, ако не ни видите повече, то е заради рекламите. И заради Гергов.

25 мнения за “Не ме питат, но отговарям”

 1. Да си жив и здрав, Иво, побърка ме от смях с фантастичната си медийна утопия! Създал си направо нов диалогичен жанр! Но дали ще го прочетат двойцата герои в него тайно, скришом, тихомълком, дискретно, със смъртен страх да не изгубят работата си в медийния тумор, наречен бТВ? Ще им просветне ли на кого точно и на кои сили изобщо служат?

 2. Господин Инджев, все пак госпожа Цветанка Ризова и господин Димитър Цонев са ми много симпатични с безкрайната си простотия и откровена глупост. Разбира се, тези им качества не ги правят уникални в българските медии, но съгласете се, че ако бяха умни хора нямаше да бъдат водещи на предаване в Би Ти Ви. Едно е, да речем, Бареков да ти пили нервите с малоумни идеи по ТВ7, друго е да гледаш мачински грижовната Цветанка Ризова в компанията на глупчото Митко Цонев.
  А колкото до бригадирчето, най-вярно го определя друг Ваш читател като отрепка и червен боклук. Аз лично бих добавил “гнусна” към отрепка.

 3. Убеден съм, че е така. Лично с мен, след като през 1998г се запознах какво е планирала да прави с мен ДС, до 2010г. постоянно съм имал проблеми с тайните й разклонения.

 4. Поздравления за идеята. Много е освежаващо истината да излиза в подобна форма.
  Но в това хипотетично предаване липсва един невидим, но основен участник – гласът в слушалката.
  Може би вашето въобръжение не го допуска, а може би гласът се е научил да бъде по-дискретен и истеризира тихо…

 5. Чудесно! Това трябва да бъде следващата Ви книга “Интервю на РъБъ”

  P.S. Господи, дай още живот на Едвин Сугарев.

  В.

 6. Браво.

  Всяка уважаваща се телевизия , ще ти даде правото на отговор, за отправени обвинения.Явно БТВ не са такава.А някой доста сполучливо се е пошегувал, като е направил тандем от точно тези водещи./КуКу и ПиПи/Личи си кой е собственика.И към Гергов бих прибавила и КТБ/Пеевски с дял от БТВ.Но за сметка на това намалява и рейтинга ѝ.
  Интересно защо и Д Цонев се прави на умряла лисица.Да му припомним
  “Великобритания, Холандия и Италия първи се възпротивиха на назначението на шпионина от съветско време с дипломатически демарш в началото на октомври 2003 г. Холандия се е съгласила с американските аргументи без да изказва резерви – става ясно от изпратената от Хага каблограма, датирана от 24 септември 2003 г. [03THEHAGUE2421] (Превод на български)
  Тройният дипломатически демарш предизвика скандал, защото само няколко дни преди това правителственият говорител Димитър Цонев, беше обявил за твърдата воля на премиера да назначи Аспарухов.”
  цитат Wikileaks.

 7. Ето това е политическа сатира.Май трябва и някои други колеги да четат тайничко !

 8. Я, пробвал си се в нов жанр, Иво. И отново си накарал някои хора да пик@ят газ. Те са обикновени слуги, Иво, а ти си свободен. И осъзнаването на тоя прост факт ги прави още по-нещастни. 🙂

 9. Как може да се коментира такава качествена журналистика. С какво може да се сравни. Клише е, но ще кажа, каквото ще потвърди всеки, който е чел Христо Ботевата публицистика.
  Беше 1957ма или 58 година, когато се пусна слух, че Ботев е жив и се завръща обратно от заточение като 110 годишен старец. Настъпи радостно-конфузна ситуация. Ботев на 110 години някак си девалвираше онзи образ, който гледахме на портрета в класната стая. Слухът излезе слух и скоро всички забравихме.
  И все пак, като във всеки слух и в този имаше нещо вярно. Сега, половин век по-късно разбираме, че ботевата инкарнация е била още тогава вече между нас. Иво Инджев.
  Всичките тези нравствени джуджета: гоце, симеон, дудука, бриго, да не изброявам, ще останат в историята единствено, като тушители на лучата що не гасне.

 10. Чудесна идея; на пълната автентичност липсва само типичният цветанкин старт на изречение с думите: “Иво, обясни ми, защото аз нищо не разбирам…”.

  Мисля, че подобни несъстояли се въпреки актуалността им интервюта трябва да се поместват и в сайта на ДСБ след всяко предаване на Кошлуков…

 11. Не само е смешно, но и напълно достоверно. Ако не се е случило, ще се случи… А най-достоверно е общуването на водещите на малки имена, че даже и умалителни, както и говоренето им на “ти”. Не разбирам и ме възмущава това прословуто обръщение на телевизионери към колегите им с малко име – Вики, Тони, Иво, Деси – все едно викат куче. Абсолютно ми е непонятно неумението на тези хора да проведат разговор в учтивата му и възпитана форма – говорейки на “Вие”. Първата им работа е да попитат събеседника – “може ли на “ти”. До сега не съм видяла един да не се съгласи – по каква причина, също недоумявам. “Да, разбира се” казва, а от какво се разбира – гадай. Желанието за интимничене винаги ме стряска, дори в коментарите на иначе добронамерени почитатели в настоящия блог.

 12. Много оригинално.Да се смееш ли,да плачеш ли…Но като се замисли човек за действителността и истината,май клоня към второто.

 13. Великолепен отговор, г-н Инджев, на демагогското “интервю” на Бригадира-лъжец, както и на двамата “интервюиращи” го журналисти, почти ветерани, които мълчаха и плахо, и съзаклятнически! Красотата на ситуацията, в която ги поставяте е, че последните двама са на ход, като същевременно са поставени от Вас в перфектен шах-лакмус за журналистическото им ниво и независимост.

 14. Наистина уникално и адски смешно! Но и адски точно и болезнено (за някои). Както се казва с един удар два заека (макар че зайците са повечко май). Благодарим ти Иво, бъди жив и здрав!

 15. Съдържанието винаги си търси формата. Но понякога я и намира…Браво Инджев!

 16. Sr Indzev,vseki den se naslazdavam na tvoite komentari v site ti, no sega sam mnogo vazhitena za noviya zanr-chudesna politi4eaka satira, veliolepno.Badi ziv i zdrav i se naslazdavay na svobodata si i na shtastliviya semeen zivot.pozdravi nai-sardechni,

 17. Izviniavai, che se obarnah kam Vas sas Senor a posle na “ti”. no v razsazdeniyata si si mnogo blizak do moite zakliu4eniya ot “ni6to novo ne stava6to ” v na6ata izmachena rodina.Zalko za vsichki ni!!!

 18. Към ИВАНОВА:

  Пишман продуценти, които “продуцират” пишман журналисти по българските пишман телевизии са на дъното, г-жо Иванова. Битува от доста време “разбирането”, че като се говори на “ти” разговорът ставал по-достъпен за глупавият (предполага се) зрител, че даже и по-откровен и “истински”. Има изключения, разбира се, като Бойко Василев(и БНТ като цяло), Диана Найденова и май.. толкова. Според моите наблюдения, тази “мода” беше наложена от Станислав Трифонов, който в зората на шоуто си по ьТВ питаше всеки свой гост “Може ли на “ти”. Това “прогресивно” разбиране беше подхванато в последствие от знайни и незнайни интервюиращи и стигнахме до тук. И по-лошо ще става.

 19. Илюстрация на цялото ВЕЛИКОЛЕПИЕ на великата джоурналистка Ц. Ризова:
  “На четири очи” по Нова тв.
  Ц.Р. Вие, г-н Костов, нали продадохте Кремиковци за един долар…
  И. Костов Ама и Вие ли…?
  Ц.Р. Е, да, но така казват…
  Толкова за великолепието на “Сладуранка Оризова” (псевдонима е от господари на ефира)

 20. 🙂
  И на мен ми хареса. И все пак да попитам, този Бриго Аспарухов къде си вади хляба последните 20 години? Може пък да е кадърен професионалист. Или пък не.

 21. Лъжеш,глупости,тези думи непрекъснато звучат от устата на хора с университетско образование и претенции за елит,публични личности,”лидери” и всичко останало ,изразяващи претенции за каймака на нацията.Нашите деди повече от 130 години работиха за цивилизоването на българите -литературен език и отношения.Аз никога не бих си разрешила в разговор с когото и да е(освен член на семейството ми)да кажа -лъжеш,или безпардонно да го прекъсна -говориш глупости.Доброто възпитание,европейските норми на общуване не го допускат,дори само добротата и деликатността в отношенията между хората не го допускат.Как стана така,че Бригадир Аспарухов,висш държавен служител,в телевизионен ефир обвини безцеремонно г-н Инджев в лъжа?Всеки ден,всеки час ние сме свидетели на примитивно говорене и отнощения,които принизяват българската нация,докога?

 22. Боже, тия са много зле, ма кой ще се върже на Бриго Аспарухов, този ДС динозавър и него ли извадиха от нафталина бесепарите, и като какъв “троянски кон” на Русия в ЕС се изживяват, ми то бие отдалеч на очи каква червена кранта се задава, ще чакаме ответно действие…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.