Какво премълчават теляците на Първанов за Белчин баня

Кметът на Самоков Владимир Георгиев, министрите на строителството Десислава Терзиева и на културата Петър Стоянович заедно с президента на ГБС Симеон Пешов откриха крепостта над Белчин.

Входът за комплекса ще е 4 лв., за ученици – 2 лв. .

Според министъра на културата Петър Стоянович крепостта “Цари Мали град” е едно от “новите чудеса на модерна България”. ( в. „24 часа”).

Пиесата на Станислав Стратиев „Римска баня” осмиваше в годините на залеза на НРБ с езоповски език „някои от недъзите” ( както се казваше тогава) на комунизма. Тя предизвикваше по онова време сензационен интерес и за билети за Сатиричния театър се чакаше с месеци за тази постановка.

Колко ли трябва да почакаме прокуратурата да прояви интерес към мръсното пране в Белчин баня?

Днес малцина биха обърнали внимание на скромната дописка за Белчин баня,Симеон Пашов и връзката му с невидимия в този сюжет Георги Първанов.

Ето защо припомням ФАКТИ ( да, твърдо стоя зад твърденията си), с надежда това да е нещо като душ за отмиване на старата кир от сетивата на институциите, които показват напоследък интерес към далавери на теляците на властта ( сред които в. „24 часа” беше дълги години в банята на Първанов и явно продължава да му търка дирите, за да не кажа дирни.а).

Честита ( Белчин) баня, др. Първанов!

Иво Инджев ⋅ май 10, 2012 ⋅

“Зорка Първанова е горда собственичка на луксозен хотел в курорта Белчин баня до София, научи ексклузивно „Всеки ден”. Бившата първа дама е намерила начин да си уплътнява времето след края на мандата на мъжа си на „Дондуков” 2 още преди изборите през есента. Тя е вдигнала тузарски комплекс „Белчин гардън” за милиони левове и от президентша се преквалифицира на бизнес дама.
По документи хотелът не се води на нейно име, но репортер на „Всеки ден” разузна на място ситуацията около собствеността. Всички до един жители на Белчин баня свидетелстват, че комплексът чудо е именно на Зорка Първанова.
Още на влизане в курортното селище всеки попитан къде е тузарското здание, отговаря: „Ааа, на Зорка хотелът е ей натам към горичката”. Местните нямат съмнение кой е собственик на „Белчин гардън” и обясняват, че супер луксозната спа почивна база е построена преди около година.
Местните разказват, че хотелът се върти от червения депутат Кирил Добрев и от големия син на Георги и Зорка Първанови – Владимир.
Екипът на „Всеки ден” се увери и лично в предимствата на тузарската почивна база. Всичко в хотела е супер луксозно, има външен и вътрешен басейн. Цените пък са като в парижкия „Риц”. Кафето и сокът са по 6 лева, а ползването на външния басейн струва 12 лв. Отделно обаче се плаща за шезлонг, чадър и други екстри.
Касовата бележка от питиетата пък показва коя е фирмата собственик на хотела. По документи базата се стопанисва от „Тера Инвестмънт” ООД. Според справка в информационните масиви тя се управлява от 30-годишния Петър Иванов и 56-годишния Владимир Лазов.
Последният фиктивно се води собственик и на два мезонета на столичния булевард „Гоце Делчев”. Апартаментите обаче всъщност са на Георги Първанов и са му дарени не от кого да е, а от оръжейния търговец Петър Манджуков. Бизнесменът му ги подарил през 2006 г. и впоследствие получил орден „Стара планина”. Информацията бе разтръбена от журналиста Иво Инджев, който я съобщи в ефира на Би Ти Ви и заради това бе уволнен.
Пет години по-късно се оказва, че разобличеният като агент Гоце от ДС всъщност е получил не един, а цели два мезонета като подарък от Петър Манджуков. В книгата си „Президент на „РъБъ” Инджев разкрива, че става дума за два апартамента мезонети на бул. „Гоце Делчев” 53Е, вх. Б.

В романа си Инджев даже иронизира съвпадението с псевдонима на бившия президент 55-годишния Първанов. По нотариален акт апартаментите, чиято обща пазарна стойност надхвърля 600 000 лева, се водят на името на Владимир Рангелов Лазов, на когото са продадени от директора на фирмата собственик на блока Ивайло Петров Манджуков, син на Петър Манджуков.
Инджев доказва в книгата си, че Лазов е близък с Първанов. През 2006 г. пред новопостроения блок дежури полицейска кола. Лазов е перничанин, от приближените на Първанов бизнесмени. Шеф е на строителна фирма, която ремонтирала срещу 800 хил. лв. родилен дом в селото на президента Първанов, за да стане старчески дом.
Домът е на 2 етажа и е малко по-голям от апартамент, цената излиза 3000 лв. на кв. метър и предизвиква публикации в някои вестници. Фирмата на Лазов е ремонтирала и много други сгради, включително административни в София, като за 5 години до 2009 г. печели обществени поръчки за общо 28 милиона лева.
Лазов също е дарител на Българската Коледа под егидата на президента. Първанов е бил на рождения му ден през 2005 г., на сватбата на сина му през 2010 г., засичани са заедно и на други публични места, едно от които е в студиото на „Шоуто на Слави”, когато седи до Георги Първанов в публиката, а съпругата на президента Зорка е гост на шоуто.
В книгата си Инджев разкрива още, че Зорка Първанова е забелязвана да посещава апартаментите, които и досега се водят на Лазов, но стоят необичайно празни.
Имотна далавера за 1,5 милиона
През юли 2011-а, в последните месеци от мандата на Георги Първанов, тогавашният държавен глава и съпругата му Зорка бяха уличени от лидера на РЗС Яне Янев в имотна афера за стотици хиляди левове, която затвърди изказаното по-рано мнение от вицепремиера Симеон Дянков, че Първанов е млад милионер.
Според данните през 2007 година първата дама Зорка Първанова е закупила поземлен имот от 8500 кв. м в землището на село Иваняне за сумата от 45 000 лева, което според изчисленията се равнява на по-малко от 3 евро за кв. м. От партията на Яне Янев тогава посочиха, че в централата са получили сигнали от съседи по имот на президентската съпруга Зорка Първанова, които заявили, че по същото време са закупили собствените си парцели на цена между 25 и 30 евро на кв. м.
След като президентският парцел бил вкаран в регулация – през февруари 2011-а, цената му достигнала 100 евро на кв. м и при евентуална продажба президентът Първанов и неговата съпруга ще реализират печалба от над 1,5 милиона лева, изчисли тогава Яне Янев.
Синовете на Първанов също с харизани имоти
Двамата синове на Георги Първанов – Владимир и Ивайло, развиват солиден бизнес от три години насам заедно със сестрата на Кирил Добрев Мариана. Трите видни соцотрочета имат по 33% от фирмата „Айви СМ” ООД.
Дружеството има повече от амбициозен предмет на дейност – проектиране и продажба на софтуерни продукти, консултантски и хотелиерски услуги, дистрибуция на стоки и сделки с интелектуална собственост.
Благодарение на бизнес дейността си големият син на Първанов – Владимир, успя да си купи апартамент за 235 000 лева в квартал „Манастирски ливади” през 2009 г., в който днес живее със съпругата си и бебето. Според нотариалния акт на баровския дом апартаментът е на два етажа с обща площ 213,4 кв.м и гараж от 34 кв.м.
Изчисленията показват, че Първанов-младши е платил само по 519 евро за кв.м, докато цената на апартаментите в този квартал е най-малко 1000 евро за квадрат. Любопитен е и продавачът на мезонета – строителната фирма „Крит”, която е сред най-сериозните спонсори на бившия президент Първанов. За втората кандидатпрезидентска кампания на Георги Първанов през 2006 г. от „Крит” дариха официално 25 000 лева, фирмата ежегодно дарява между 5 и 10 000 лева за кампанията „Българската Коледа”. (vsekiden.com)
ОТ КРАЖБА НА КРАЖБА, ОТ ЕК НА ЕК
Иво Инджев
⋅ януари 15, 2011 ⋅
…още една конкретна подробност, която съобщавам на вниманието на онези, които би трябвало да следят за законността в държавата.
В навечерието на парламентарните избори от 2009 г. в една от любимите на Първанов общини, Самоковската,(там и спортна зала да построят, пак самият президент я открива), се е състояла интересна приватизация. В курорта Белчин баня за броени дни една апетитна, но пустееща бивша почивна станция, се превръща в частна собственост. Причината за невижданата експедитивност е фактът, че на огледа при пазаренето присъства самият Георги Първанов, воден от всесилния в региона ( родом от с. Белчин баня) собственик на най-голямата строителна компания в България “Главболгарстрой” Симеон Пешов – същият, който дори и в официалните регистри фигурира като единствен кандидат на търговете, когато са му важни.
Но да не мислите, че Първанов лично се е бръкнал да плати за придобиване на имота? Неее, има си хора за това. Защото там е бил и не кой да е, а неговият любимец Кирил Добрев, един млад другар с потекло и размах, когото бяха хванали на сръбската граница с огромни суми валута в брой, но се “оправи” без проблеми. Явно си е оправен. Да припомня как точно ( написал съм го на 31 януари 2009 г. в блога си):
“Синът на покойния вътрешен министър Николай Добрев, който заедно с Първанов беше принуден да върне мандата за съставяне на нов червен кабинет на 4 февруари 1997 – ма, беше заловен на 17 май 2000 – та година с 215 000 германски марки и 43159 американски долара на сръбската граница.
При разпита заявява за сръбския контрабандист Бранислав Жечевич, от когото е получил парите ( най – вероятно от продажба на цигари): „Това беше първата ми съвместна работа с този сръбски гражданин”. Нещо от рода на : „ау, тази лисица какво прави на рамото ми”, както възкликнал бракониерът, заловен на местопрестъплението.
Разследването , което се проточва, е белязано от противоречия, обрати, перипетии и разни любопитни подробности. Една от тях е че за освобождаването на Кирил Добрев, както и на неговия съдружник Илиян Насков, ходатайства лидерът на БСП Георги Първанов – същият, който за изненада на всички няколко месеца по – късно се оказа президент на републиката. Двамцата са освободени, пистолетът на Насков е любезно върнат.
Не по – малко интересна ( и многозначителна ) е другата забележителна брънка от типичния за нашата действителност сериал. Разследващите заявяват, че материалите по делото са пратени в прокуратурата. Тя пък твърди, че не знае такова нещо. Онова, което знаем със сигурност, е , че главният прокурор Филчев беше награден с посланически пост в Казахстан от Първанов ( където я свърши като кучето на нивата).
Трета и четвърта подробност е това, че Кирил Добрев днес е нещо като любимото дете на партията. Той не само се радва на особена почит в нея, не само е член на Висшия съвет на БСП и младежки лидер, но и е инициаторът на безпардонните рекламни кампании на червените. Негови са идеите ( а казват и парите осигурявал пак той) за клиповете по повод партийния конгрес, които занимават цяла ( включително безпартийна) България с това как лидерът Станишев се превъплъщава във ватман.”
Сигнали, като този и много други ( конкретни съм приложил в книгата “Президент на РъБъ”) се смятат тук за обречени в рамките на негласно установеното статукво, според което Първанов и неговите приближени са недосегаеми. Вчера обаче Европейската комисия изиска официално записите на разговорите, от които произтече твърдението на премиера Борисов за намесата н Първанов в полза на конкретен бизнесмен. Остава да се надяваме, че от членството ни в ЕС ще произтече последица от правен характер, което е единствената надежда май на загубилите надежда в българското правосъдие туземни граждани. ( ivo.bg)

2 мнения за “Какво премълчават теляците на Първанов за Белчин баня”

 1. Уважаеми г-н Инджев. Искам да Ви поздравя за смелостта, с която показвате истината. Научавам различни неща от Вас и винаги ми е интересно да Ви чета.

  Простете, че няма да коментирам поста Ви и че следващите редове не са по темата, но искам да насоча вниманието Ви към един факт. М/у друго бях Ви писал лично съобщение във ФБ, но сега видях, че не сте влизал там от 2010…

  Копирам съобщението тук, надявайки се, че ще му обърнете внимание:

  Уважаеми г-н Инджев,

  Първо искам да Ви поздравя за всичко, което правите и да Ви пожелая много здраве и упоритост в борбата със злото.

  Бих искал да насоча вниманието Ви към следният факт:
  Преди време ми се наложи да посетя администрацията на летище София и за моя изненада на централно и видно място се мъдреха гербът на НРБ, орден Георги Димитров и 2 указа на Тодор Живков с големи позлатени букви! Мисля, че е повече от абсурдно в демократична държава на такова видно място, особено в държавна администрация да се мъдрят символи на един ужасен комунистически репресивен режим.

  Снимки и описание на всичко това се намират в блога ми на:
  http://misterlostov.wordpress.com/2013/07/06/%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D1%80%D0%B1-%D0%B2-%D0%B0%D0%B4%D0%BC%D0%B8/

  Знам, че Вие като един истински анти-комунист няма да останете безразличен към това и ще се радвам ако дадете гласност на това по някакъв начин.

  С уважение:
  Александър Цонков – Lostov

 2. Смайваща е тягата на комунистите (социалистите) към парите и охолния живот.

  Спомнете си за Доминик Строс-Кан – социалистическия плейбой (на 70+ години), почитател на луксозния живот.

  Ама, нали уж, Боже, за бедните и онеправданите е всичко, което правят!

  Пиша това не за себе си и не за читателитев този форум, а за горките българи, които гласуват за социалистите (комунистите). Как пък не разбраха, че тези мошеници само забогатяват от “грижата” за бедните!

  Най-добре го е казал Н. Г. Давила: “Комунистът е човек, който мечтае държавата да го направи буржоа.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.