Комунистическите корени на европейското ни изоставане

Темата за тефтерчетата и историческите аналогии предизвика коментар с полезно напомняне за някои исторически факти и връзката им с нашето настояще-каквото е…
Публикувам коментара в ivo.bg без коментар.

АВТОР: СТАМБО
В Чехия имаше град Готвалдов (информирам по-младите: този Клемент Готвалд е бил сталиновият комендант на Чехословакия след 1945, колега на Георги Димитров -гошо тарабата (пиши името на този исторически мерзавец с малки букви!),Готвалд е бил алкохолизиран бетер гошо тарабата, но го е превъзхождал по близостта си с Ленин по линия на сифилиса.

Имаше град Готвалдов- няма го. Днес си е историческият Злин. И на по-възрастните чехи не им се налага да тровят паметта на децата и внуците си с името на този изрод и изверг.

В Полша имаше град Берутовице. (информирам по-младите: този Болеслав Берут е бил сталиновият комендант на Полша след 1945. Жулил е водката доста по-скромно от гошо тарабата, но го е превъзхождал по близостта си с Берия по линия на курварлъка (командировал е някои полски другарки литераторки специално за тази цел в Кремъл).

Имаше Берутовице- няма го дори от 1956 г.!
В ГДР имаше Карлмарксщат. Няма го, много ясно,изчезна заедно с Хонекер и ЩАЗИ. Да не говорим какво се случи с наследството на съветския окупатор в Естония, Литва,Латвия. Изтрити са и румънските Петру Гроза и Георгиу-Деж.(информирам по-младите: тези двамата кървави катили пък са били сталиновите коменданти на Румъния след 1944 г.)
Дори Русия махна името Ленинград.

В България обаче си имаме Благоевград и Димитровград. И ще си го кътаме навеки, както изглежда.Повтарям нещо казано: народите, с които теглихме заедно съветските пранги, днес са много по-добре от нас икономически, защото първо спечелиха символичните битки и сражения. Пълните кошници в супермаркетите там и вече видимата западна по периметър и стандарт средна класа са най-пряко следствие от изпълването на историята и националната памет със смисъл.

16 мнения за “Комунистическите корени на европейското ни изоставане”

 1. Г-н Инджев,
  статията ви е колкото вярна, толкова и тъжна. Четйки редовете й, се сещам за не малко мои познати, които открито се възмущават срещу “посегателството върху комунистическото наследство”. Защо ни трябвало да пипаме паметниците, променяме имената на улици и градове…не трябвало да се посяга на историята ( според тях ). Бих осъзнал причината за деградиралото им подсъзнание, ако в случая не ставаше въпрос за млади хора – необлъчени от пряка комунистическа пропаганда и все пак… В опитите ми да задълбоча разговорите с въпросните лица установих, че нивото им на компетентност по тези въпроси е на унизително ниско ниво – изчерпва се с истории от бабите и дядовците им, телевизионните предавания и коментари ( направени познайте от кои хора ?). Тези хора на знаят за милионите жертви на комунистическия режим след войната, масовите преселдвания, зверските убийства и нечовешките мъчения над психиката и тялото в ГУЛАГ – в продължение на десетилетия. Не знаеха дори, че Русия е обявила война на България! И защо да го знаят след като и на бившия ни премиер това не му беше ясно.
  В общи линии мисля, че посткомунистическата стратегия ще се окаже изключително успешна и ползотворна – деградация на обществото. Имам в предвид масовото опростачване на нацията се цел лесна манипулация за безметажното й управление. Няма да изброявам причините и основните проблеми. Ще кажа само, че същите тези политици и псевдо бизнесмени, които ни призовават да останем в България и да работим за бъдещето на страната си, ДО ЕДИН са изпратили децата си в западни университети! Наливат безумно големи суми за да ограмотят рзглезените си отрочета. Целта е една – да се върнат и управляват същите свои връстници, затънали в посредственост,немотия, безизходица, турски сериали, чалга и т.н. Ако пък се окаже, че няма вече какво и кого да управляват – ще си останат там с дипломите ( придобити с кървавите пари от народа ) и гордо ще се скатаят в някой офис, за да добутат до края на своето безродно и позорно съществуване. Честито на гордите родители!

 2. * безметЕжно управление

  Ще добавя само и съвременната представа на същите тези хора за Русия. Според тях на Русия единствено й пукало за нас и ни помагала като по-голям брат…Разбира се, че тези хора не знаеха на каква цена купуваме газа от тях, упражняват ли монополно влияние над горивата и енергетиката? Извиват ли ни ръцете в икономически нерентабилни проекти, като Белене. Упражняват ли пряк контрол върху страната ни – като забраниха ( чрез своите подлоги ) проучването за шистов газ. Ами най-голямата мафиотска групировка в България ( ТИМ ), която генерира % от БВП на страната – къде отиват тези милиарди и защо не се усещат в икономиката ни ( под формата на нови проекти, фабрики, инфраструктури ). Парите ги няма, защото над ТИМ-аджиите стои украинец или руснак! Въпросните капитали се изнасят към офшорни сметки или се пренасочват към закупуването на апетитни парцели в цял свят.

 3. Така си е!! Търпим и тези имена и паметниците на съветската армия освободителка. Кротък и послушен народ, дано отсега нататък да не е така.

 4. Това само доказва продажността на родните комунистически водачи и дисциплинираните партийни членове на желязната БКП/БСП и зомбираните от десетилетия българи – “не народ а мърша”…

 5. Shte si nosim petoluchkite na chelata s nevidimia pod tiah nadpis “Sobstvenost na SSSR/rusia” pod tiah do de ne namerim smelost da razrushim tozi omerzitelen “pamentnik” pozor v surceto na Sofia i krasnem “TOVA E SAMO NACHALOTO” na ruskite svinshtini v nasheto otechestvo.

 6. Към ulian:

  Призовавам Ви да не използвате тук епитети, които биха могли да бъдат използвани срещу мен с избирателното им цитиране като “доказателство” за вменяваната ми русофобия.

  При цялата острота на позицията ми срещу руската политика ( най-общо и конкретно срещу България),не правя обидни за цял един народ обобщения. Спазвам правилото да не нападам по етнически признак когото и да било и не приемам изключения в блога, които могат да ми бъдат приписани.

 7. Има и още нещо – другите си нямат чугунени кратуни ,генетично увредени от комунизъм.
  Всички нащи управници с особена гордост честват Левски.
  Всички те имат в кабинетите си портрет на Апостола.
  Но никой от тях не е цитирал – “Който ни освободи,той ще ни пороби.”

 8. Инж. Г. Душев събра и оформи необходимите документи и подписи, нужни за преименуването на Димитровград и възстановяването на старото име Раковски. Отнесе ги на президента П. Стоянов и Д-град си остана. Комунистите на са си отивали от властта и в момента безогледно си вършат каквото си искат. Защото сме стадо, при това предимно с мърши.

 9. Икономическа и политическа история на България 1879-1944г.,има ли такъв учебник,справочник,каталог-няма.Комунистите се съдират да лаят за икономиката и социалните придобивки 1944-1989г.Как младите хора да направят разликата ,като нямат информация за фабриките,заводите,вноса и износа и т.н.преди 1944?Тези данни умишлено се крият,защото са много изобличаващи и ще лъснат големите уста и малки успехи на другарите.

 10. По същество сегашните протести , са процес на декомумнизация на България.Време е да скъсаме с имена на градове, наложени от комунистически режим, който не съществува,от паметници, които по-скоро служат за заплаха.Още повече в България, знаем не е имало сражения с руските войски.Влезли са в мирна държава.На практика са я окупирали без съпротива.Никой не е водил война с тях. На какво тогава са тези паметници.И тук идва елемента на заплахата – по някой и друг Альоша в бойно снаряжение.И освен тях и руски консулства във всеки голям български град, а уж сме държава в ЕС.

 11. Така постъпват народите,които имат национално самочувствие.Българите се страхуваме от комунистите.Оставихме ги те да правят демокрация,да се наместят по целия свят за да ни кепазят като народ.Сега искат отново да ни надянат руските пранги, и ако успеят и да ни заградят с телените мрежи ще се поздравят с успешно завършен преход за тотално ограбване и смачкване на един многовековен народ и държава.

 12. Мария, надявам се че нямате против една малка поправка – вероятно има и страх у някои българи, но според мен голяма част от нас, българите, живеят с емоционални спомени и ирационални представи и безотговорно лековерие за времето преди 10-и ноември 1989г. Игнорирам тези, които са поддръжници на комунистите поради чисто личен интерес (бизнес, семеен, служебен и др.), а техният брой е доста значим за малката ни държава.

 13. Не е ли гротеска точно Горна Джумая да я прекръстиш на Благоевград?

  Това само комунист може да го направи.

 14. Г-н Инджев,този коминтар/даже всичките Ви коментари/трябва да влезе в учебниците по история-младите да знаят,носталгиците да изтрезнеят и излязат от заслеплението.А на Вас-здраве и издържливост,бъдете безкомпромисен,хората Ви вярват!!

 15. Държа да отбележа, че авторът на статията малко едностранно гледа на нещата – много градове след 1989г. върнаха старите си имена – Варна не е Сталин от 1956г., Толбухин, Мичурин, Михайловград, Станке Димитров и др. (че дори и наше село)…друг е въпросът, че локално населението на два града е решило да запази тези имена (то за Димитровград си е оригиналното име – както знаем градът е създаден през 1947г). По пътя на същата логика има и градове с турски корени в имената си – и от тях ли да се срамуваме?
  Относно сравнението на автора за икономическия напредък на бившите соц. страни – не следва ли да потърсим причините за това на доста по-ниско ниво – семейството, моралните ценности и устои, вярата в някакви принципи (генерално при католиците те са много по-силно изразени)…замислям се, че ако погледнем Европа чисто като стандард на живот високия стадарт е при католици и протестанти, а средния и ниския е при православните християни – дали е само съвпадение?

 16. Уважаеми г-н Инджев, констатациите Ви в статията са абсолютната, точна и много, много трагична истина за огромните беди, които са ни докарали предателите комунисто-болшевики от рода на гошо тарабата!!! За съжаление, обаче, докато не натикаме петата колона в ъгъла нищо добро не ни чака?!? Много истина има и в постера на г-н/жа СИБ особено с мисълта “…че посткомунистическата стратегия ще се окаже изключително успешна и ползотворна – деградация на обществото.” Вярно и особено обезнадеждаващо…
  Но все пак, надеждата ми е в младите, интелигентни, любознателни и кадърни личности, за които фактите описани от Вас и още много други факти по темата са им добре известни и те са мотивирани да сторят нещо за разгласяването им и за промяна в мисленето (ако може да се нарече такова с капаци на очите!) на много хора…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.