Ушанката невидимка се изпоти

Господ ли го чу грешно, митрополитът пловдивски, който би камбаните за сватбата му, ли е предал нагоре невярно, но молбата на бившия т.н. журналист Николай Бареков, отправена горещо към обожествявания от него главен секретар на МВР Бойко Борисов „генерале, товарете камионетките”, най-после беше чута, но като на заупокойна панихида на правителството на 40-тия ден от протестите срещу властта.

При изгрев слънце камионетките на полицията натовариха 3-ма министри и десетки депутати, блокирани от демонстрантите в парламента и ги спасиха от народната любов.

Амин!

Кризата най-после привлече единодушното внимание на световните медии. А после питате, защо цели 40 дни информационният поток подминава събитията в България. Уви, докато не се окървавят, нямахме шансове.
Ето че властта, жадна за международно признание, успя в поне едно единствено свое желание: блесна най-после със светлината на световните медийни прожектори – цялата в…червено.
Моя скромна милост си спомни дори в това отношение януарските събития от 1997-ма, когато в нощта на 10-ти емисиите на най-влиятелната радиостанция в света започваха на всеки кръгъл час с мои коментари от мястото на събитията. Обадиха ми се пак днес.

 

Не се оставяйте да ви лъжат, че проблемът си е чисто български. Вярно, в своята нашенска специфика той е уникален с международната подкрепа за протестите като компенсация за дефицита на демокрация, символизиран от формално „легитимно избраното управление” ( както обичат да се изразяват самите управляващи тук).

 

Протестите, както се видя вече 40 дни, никак не смущават дебелокожието на червенопартийците. Те дори се подиграват как някакви си хора с кученца се разхождат по жълтите павета- това е изказът на Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП, изразяващ мнението на партийната върхушка. Провокативната му надменност обаче се стопи при първия камък, полетял лично към него и той обеща пред камерите да си го пази до края на живота- вероятно в това намира някаква героика.

 

А са всъщност жалки. Точно така изглеждаше и звучеше външният министър Кристиян Вигенин тази сутрин от екрана на БТВ.

 

Защо точно Вигенин беше изпратен да гаси пожара?

 

Новият пожарникар във властта подчерта с присъствието си на екрана на най-гледната телевизия, часове след полицейската операция ( задействана с всякакви военни хитрости срещу гражданите-от разни заблуждаващи маневри, до гасенето на осветлението в сградата на парламента) поне две неща: че самият Станишев иска да омаловажи с отсъствието си пред публиката земетресението под краката си, но и още нещо…

Пожарникарската мисия на Вигенин е израз на тревогата от ясния знак на западните съюзници в полза на протестиращите и това най-много тревожи властовите кръгове в Москва и техните протежета в София.

Както обикновено, Вигенин се опита да неглижира размера на тревогата в лагера на властта, опитвайки се да я скрие с напомняне, че подобни , дори и по-бурни протести има и другаде ( в Европа, доколкото той спомена Испания и Гърция). Кажете ми обаче, къде в Европа протестиращите са получили толкова ясни сигнали за солидарност на държавно и институционално европейско равнище, както демонстрациите в София?

Не можете да ми кажете. И Вигенин не може. И колегите от Би Би Си не можаха да отговорят на този риторичен въпрос, който зададох в ефира на радиостанцията.Защото няма друг такъв случай на единодушна подкрепа от демократичния свят за граждански протести в Европа и това подчертава недемократичното поведение на глухите ни за реалностите власти.

По този показател- когато българи благодарят пред посолството на Германия, ситуацията напомня за Европа от времето на ГДР, когато източногерманци бягаха в посолството на ФРГ в Будапеща.

Вигенин обаче се изпусна да каже нещо, с което се издаде колко му е плитък опита и лек багажа в антуража на слугинажа на руските интереси.

 

Изпадайки в противоречие с досегашни изблици на свои съпартийци срещу „прескачането на границите” от страна на европейски посланици ( може би защото вече и американския посланик се присъедини към тях с изказването си в Бургас за позитивните моменти на протестите), Вигенин се опита да звучи помирително. Не било (вече?) прескачане на границите писмото на посланиците на Германия и Франция. Прескачане било да се участва в протестите, но и това „недоразумение” било изчистено…

Вигенин, типично за школата, на която е ученик, дори се опита да обърне с хастара нагоре знаците на западните съюзници, казвайки, че те не само не се намесват на страната на протестиращите, но настоявали за диалог и мнението им съвпадало напълно с вижданията на правителството тук.

 

А защо тогава депутатката от БСП Татяна Боруджиева настояваше въпросните посланици да бъдат изгонени от България?

 

В устрема си да намери контратеза, както в противопоставянето на протестиращите в София срещу смълчаните в наблюдаването на събитията в столицата сънародници в провинцията, Вигенин се изпусна с една недомлъвка: имало и други посланици, които смятали, че тъкмо правителството било ключ към излизането от кризата и затова то трябвало да бъде оставено да работи.

 

Вигенин не пожела да уточни кои са тези посланици ( и защо си крият мнението, за разлика от европейските). Но е късно. Защото се знае кои са те и това не е тайна- трябва само човек да следи с кого си общува той.

 

На 17-ти юли, по негово искане, Вигенин обядва работно с посланиците на Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия и Молдова .

Както виждате, все страни, в които руското влияние варира от натиск ( срещу Азербайджан заради дрязги около конкуренцията в износа на газ и петрол и териториалния спор с Армения), през хладен мир ( като Грузия), до шантажа със стари съветски зависимости ( като Молдова). За Беларус и Армения, които направо спадат в категорията на руските протежета, да не говорим.

Общото между всичките 5 държави не е в това коя от тях какво не иска, а че Русия не позволява те да се отскубват от руската орбита и да стават част от западната сфера на влияние чрез обвързване с ЕС и НАТО, например.

Интересен избор на събеседници от страна на външния министър на една страна от ЕС и НАТО като контратежест на позицията на страните от НАТО и ЕС!

„Интересен” и показателен е, защото при взимане на консенсусни решения ( например за приемане на нови членове), поне формално ( а не като влияние) малка България тежи на кантара на гласуването колкото огромната Германия, например.

И от тези държави явно Вигенин черпи „подкрепа” за правителството като „ключ” за решаване на местната криза? Какво ли му искат в замяна ( от Кремъл)?

Явно заповедта „Москва е зад нас, нито крачка назад” е обяснението за ината на проруската коалиция в София. Това, че медиите у нас по утвърдена постколониална традиция избягват да назовават нещата с истинските им имена и не говорят за проруската насоченост на управлението, не означава, че ушанката е невидимка. Тук поначало съветската окупация, колониализмът и поробването на България са табу на терминологично равнище дори.

След 40-тия ден на протестите и предизвиканата от провокационния непукизъм на властите ескалация в София обаче ушанката уж невидимка видимо е изпотена отвътре. Възможно е българските другари да се примолят на руските си господари да им позволят да напуснат заетите рубежи с цел да се прегрупират, за да не стане както с войските на фелдмаршал Паулус в Сталинград, разгромени и пленени след отказ на националсоциалистическия им вожд в Берлин да им бъде позволено да отстъпят навреме.

Националистите и социалистите в управлението на България трябва да помнят този урок за пропуснатия срок за отстъпление.
.

54 мнения за “Ушанката невидимка се изпоти”

 1. Чудо големо! Свикнали сме да ни бие милицията. Едно е ясно, комунягите, ченгетата и мафиотите са си същите червени простаци. Целият свят се променя, само червените простаци не се променят. Боклукът си е боклук!

 2. С пожелания за здраве и успех. Всичко най-добро господин Инджев. Как де ни Ви мразят комунягите( или съветски подлоги няма значение) , ами с лекотата ,с която им правите “дисекция” и разкривате битието и ценностите им, няма да има любов за Вас. Сигурен съм ,че това не Ви притеснява, защото пък е и причината да печелите нашето доверие и уважение, безусловно.
  Благодарности

 3. По страшното от боя е сценария, който стои зад действията на про – руската клика.Евразийските мераци на Путин, ясно се виждат, надничайки зад верните другари от БСП,ДПС и Атака.Личи и от недвусмислените знаци които ни дават европейските партньори.Важното сега е трезвомислещите хора да са един ход пред комунистите и да не позволят пъкления план да се осъществи

 4. Ден 40-ти – Играта загрубя…

  Истината:
  Събитията от нощта на 23.07.2013 бяха грижливо подготвен акт на насилие от страна на управляващите, целящ да компроментира мирното протичане на гражданските протести срещу престъпното им управление! Денят не беше избран случайно – инсценираха погром след срещата на лица от мирния граждански протест с Еврокомисар Вивиан Рединг.

  Намеренията:
  Да се дискредитира мирно протестиращият гражданин пред лицето на Европа. Да се смачка приветливата физиономия на тази част от гражданското общество, която има позиция, мнение и решимост да защитава достойнството си със всички законови средства. Да се покаже безцеремонност – “вие искате да се Европейци, ние обаче ще действаме по съветски” Е, последното намерение вече намери абсолютното си потвърждение!

  Фактите:
  Депутатите започнаха “заседание” в 18:00 часа – биха ли отговорили защо? Какво наложи оставането им в Парламента до времето, в което започват протестите? Тук следва и един въпрос към медиите – защо никой не отрази въпросното заседание, което бе определено като много важно, с оглед на спорните решения за актуализация на бюджета? Кой реши да извежда депутатите с автобус (голямо МПС – да се вижда от далеч) в 10:00 часа (когато заповат всички новинарски емисии) през протестиращите граждани? Кои хвърляха камънаци – има ли задържани, установени самоличности (Петна, лекета, храчки и тем подобна измет, обикаляща и разучаваща протестите дни наред)? Кои са полицаите, извършили масовия побой над протестиращите? Да, побой – това не беше справяне с безредици, а пребиване на хора – гледайте кадрите от малкото нестрошени камери! Пак питам – кои са полицаите – от София ли са? Някои от непребитите журналисти могат да направят подобна справка. Кой “пропусна” да забележи контейнерите със строителни отпадъци, купчинките павета и т.н. грижливо разположени от няколко дни около Парламента? Ако отговорите на въпросите по-горе е “пропуски” в работата на институциите следва моментална оставка на отговорните за тези институции. Ако това, което се случи снощи е “чудесно свършена работа” (по Цветлин Йовчев) то значи, че самите институции са участвали в подготовката на масовия побой. Въпросите са много – въпроси за всички бели конци, с които бе пришита кървавата кръпка върху ризата на протеста.

  Следствията:
  Всички световни новинарски агенции отразиха случващото се. Нито една от тях не взе страната на правителството (изключвам ИТАР-ТАСС по известни причини). Лъсна партизанският манталитет на управляващите (както и на псевдо опозицията им ГЕРБ, криеща се повече от месец, за да се появи точно вчера). Хората видяха изстинското лице на “социалните социалисти” и застъпниците за “права и свободи” – най-обикновени съветски комунисти. Протестите ще продължат. Ще продължат и ще се засилят, защото другарите успяха да сплотят хората с грозните си провокативни методи и насилие, показващо че ги е страх! Панически ги е страх…

 5. Казано е всичко- ясно и точно. Между другото-навсякъде в евроатлантическия свят Беларус е подложена на дипломатически санкции.Това означава ниско равнище на представителства, визови забрани за висши лукашенковски функционери по утвърден списък, а пък сладки приказки и обеди с външен министър са направо изключени. Както е тръгнало обаче, като нищо московските лакеи ще спретнат и една официална визита на Лукашенко в България, та поне всичко да стане ясно.Но повтарям- поне Лукашенко е честен и не лъже света, че страната му иска да членува в НАТО и ЕС.

 6. Slugite na rusia i vragovete na Bulgarskia narod dnes sa predstaveni v parlamenta – BSP, Ataka, DPS, GERB. Ne samo kamuni no i kokteili molotov triabva da poletiat kum tiah. Ne mozhe da im bude pozvoleno na tezi koito sa izbrani ot Bulgari v Bulgarskia parlament da vrediat na naroda, da izpulniavat voliata na chuzhda i oshte poveche vrazhdebna kum Bulgaria ot stoletia veche strana! Tova se NAKAZVA!

 7. И сега би трябвало, корабът майка(Кремъл) да отвърне на ударът. Защо закъсняват? Защо се крият, както лидерът на тяхните интереси в БГ през нощните часове на 40-тата всенародна седянка. Ахааа, нямало извънредно заседание на изпълнителното бюро защото БГ енергиен проблем е запечатън в архивите с печат – “РАЗРЕШЕН”

 8. Току-що изпратих постинга си- и ето какво прочетох:

  Руската “Правда”: Българите трябва да залагат на собствените си сили и на Русия

  Българите “да осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили и на Русия”. Това препоръчва руският електронен вестник “Правда” в сряда в обширен, доста спекулативен и съмнителен от фактологическа гледна точка анализ на ситуацията в България.

  България преживя оставка на правителството и очаква следващата. Народът, протестиращ от февруари, не желае да вижда в парламента никого от действащите политици, пише изданието под заглавие “Безсмислен бунт в България”. По-нататък то коментира “масовите улични антиправителствени акции” у нас през февруари и “започналата на 14 юни втора българска революция, напомняща днес психическа атака”.

  “Всички проблеми на България от самото начало са свързани с неверния курс към влизане в еврозоната, с отказа от собствена енергетика, промишленост, селско стопанство”, твърди “Правда”, цитиран от БТА. България е призната за най-бедната страна от ЕС за 2012 г., пише изданието и изрежда “безработицата, пратила отвъд чертата на бедността над 49 на сто от населението”, покупателната му способност – “под 30 на сто от средноевропейското равнище”, растежа на БВП, “ненадхвърлил 1 процент”.

  Раждаемостта е спаднала до нивото от 1947 г., страната заема първо място в Европа по смъртност. “Щандовете в българските магазини са затрупани с хранителни продукти, докарани единствено от други страни. И това става в страна с нерисково земеделие, която хранеше Съветския съюз със зеленчуците и плодовете си”, изтъква електронният вестник.

  Според него “България днес стои с протегната ръка към германските и френските банкери, но не може да издейства запазване на субсидиите за фермерите”.

  “Правда” коментира “оскърбителните официални инсинуации” на “френския и германския посланик, направили наскоро общо изявление с критики към българското правителство”. “Всъщност дипломатите се изказаха в тон, че от месец насам в българската столица се провеждат съвсем не истински народни протести, а инициирани от определени лица за решаване на някакви тесни задачи”, пише изданието и пита: “Кои са тези лица? Българският печат и блогосферата раздухват три версии”, посочва то. Споменават се версиите за “руската мафия” – “доста популярна изкупителна жертва в България”, за “втората мафия” – български “корупционен съюз между политици, олигарси (каквито според “Правда” в България няма) и цигани” и трета версия – че протестиращите са подкупени от “опозицията, сиреч партията ГЕРБ, в която членува президентът”.

  Вътрешният министър Цветлин Йовчев призна, че българските власти засега нямат ясен план как да намалят растящата протестна дейност, напомня електронният вестник.

  “В България няма проблеми със сменяемостта на властта. Затова пък има проблеми с непрекъснатото поскъпване на електроенергията и спада на жизненото равнище, и тези проблеми не са създадени от турците, масоните, Кремъл, дори не и от българските политици, а от самите български граждани чрез свободното им волеизявление. Днешното правителство няма да изтрае дълго, но какво ще стане по-нататък?” – пита се той.

  Според “Правда” няма да последва “никакво коренно подобряване”, докато българите “не осъзнаят, че трябва да залагат на собствените си сили (. . .) и на Русия”. България вече има такъв опит, трябва просто да издигнем сътрудничеството на ново равнище, заявява руското издание

 9. Ако гледаме чуждите медии, с минимум насилие се постигна добро отразяване.
  Сега вече им е интересно на западните лицемери.
  Да видим.

 10. С червените ботушки потропва дядо Иван.

  —————————————-
  “В Болгарии нет проблем со сменяемостью власти. Зато есть проблемы с непрерывно растущей ценой на электроэнергию и падением уровня жизни, и создали эти проблемы не турки, не масоны, не Кремль и даже не болгарские политики, а сами граждане Болгарии своим свободным волеизъявлением. Нынешнее правительство долго не продержится, но что дальше? Дальше — никакого радикального улучшения, пока не появится осознание того, что ставку делать надо на собственные силы, и, позволим себе заметить, на Россию. Благо такой опыт у Болгарии уже есть, надо просто выйти на другой уровень сотрудничества.”
  23.07.2013
  http://www.pravda.ru/world/europe/european/23-07-2013/1166726-bolgaria-0/

 11. Немога да повярвам, че вече сме второто десетилетие на 21 век, че сме държава в ЕС и нато.Снощи,включвайки теревизора помислих, че дават стари записи от 1997година.Нищо ново в поведението на тези терористични организации.Един малдеж характеризира БСП и ДПС сато двете крила на организираната престъпност.
  Каква беше тази орис, какво беше това чудо в тази страна, че само комунягите имат право на съществуване като партия.Как един народ се оказа масово комунизиран, за да неможе да ги измете.Направо съм отчаяна.Те наистина мразят българите и си мисля, че ако наистина руските им сатрапи, са ги стиснали яко за гушите , няма да се посвенят и да убиват.

 12. Г-н Инджев, когато преди време “Босия” хвърли домат по парламента (май това беше направил) изпитах странното и натрапчиво усещане, че вече 23 години българските интелектуалци спят… Не говоря за “интелектуалци” от ранга на Вежди Рашидов например. И не само спят, ами и по-лошо – траят си и като имат да казват нещо го казват в къщи по адрес на телевизора на втората ракия. И да не е съвсем така, такова усещане изпитах…
  Друго усещане, което имам напоследък е, че двете най-големи формации – ГЕРБ и БСП, козируват на едни и същи началници. Преди имаше лаф, че другите държави си имат мафия, а у нас мафията си има държава, сега ми се струва, че не само, че тази мафия си има държава, ами си е създала и конкурентна среда – в смисъл двете най-големи партии да се борят за благоволението й.
  Реалната алтернатива на тези милиционерски структури е натикана в ъгъла толкова умело, че сама не знае как да излезе от там.
  Е, нито сме първите, нито последните като народ, които са изправени пред такава огромна морална криза във властта. Толкова голяма, че е достигнала точката на самоподдържане – нещо от което трудно се излиза, дори и сред водещата политическа класа да се намират някой достойни хора (не зная дали има такива, просто не го изключвам).
  Кой е ключът към излизане от това положение?
  Единственото, което ми идва на ум са интелектуалците. Нашите си – не френските, германските или др.
  И докато за реалната опозиция в България разбирам защо не смее да надига много, много глас в този момент, не разбирам защо мълчат интелектуалците в България. Страх ли ги е от нещо? Мързи ли ги? Толкова ли са станали апатични!? Или пък колкото и да са интелектуални няма да си мръднат пръста ако не им се плаща на час (или пък на ред – не знам как е регламента)(няма обвинителна нотка в това изречение).
  Сега е моментът тези хора да се събудят и да се активират. Но трябва да го направят решително и масово, а не вкъщи пред телевизора или компютъра.
  (Аз лично гледам на вас като на човек от тази прослойка – не смятате ли, че е добре освен да пишете в блога си, да се опитате да събуждате лека-полека и останалите, че и (леле що за мисъл) да започнете да работите заедно, така че българската интелектуална общност да започне да заприличва не едно цяло, а не на единични изстрели из блоговете на бездънното интернет пространство).

 13. Отново с точни думи и в пряк текст истинското обяснение на нещата. Шерше ла фам, търсете жената, казват французите, когато става нужда да се разплита някакъв гордиев възел. В България, тази жена си има и име, казва се Русия. Стане ли нещо “необяснимо” у нас, погледни през призмата Русия и всичко става кристално ясно.
  Парламент, институции, всичко това е ала-бала, докато те се олицетворяват от рубладжиите. И Иво беше прав, къгато изказа мнение преди време, което аз ще цитирам сега, че докато не се отървем от петата колона, надписът на парламента трябва да се смени с “Мижи да те лажем”.

 14. Ще се въздържа от коментар,г-н Инджев,макар че Ви чета редовно, но си задавам няколко въпроса. Дали само на мен ми минава мисълта, че точно в деня, в който ГЕРБ, след дълго отсъствие се появи в Парламента, се случи снощният сблъсък? Защо само депутатите на ГЕРБ с абсолютно спокойствие/това се видя от предаването на репортера на btv / отказаха да бъдат изведени от сградата? Дали не знаеха предварително какво ще се случи навън? Камерите показаха с каква горда и спокойна стъпка се появиха сутринта след всичко случило се!

 15. Тази комунистическа паплач няма да се измете дори и жертви да има /дано не става/. Не и преди да си раздадат парите на техните хора или както му казват ‘разплащане с бизнеса”. А тоз мазният Вигенин или май Вагинин няма класа да е министър.

 16. Колко хубаво би било този брилянтен анализ да стигне до мозъка на всеки българин

 17. “Правда”: “Безсмисленият бунт в България трябва да заложи на Русия” – заглавие от днешния “Дневник – материалът е потресаващ…Червените изроди от сталинския вестник са надминали всички капути, дудуци и прочее газетари. Вигенин да чете сега и да се гърчи – собствените му руски господари го разконспирират ежедневно. Поръчката е категорична и ясна – българските посредници да уредят на подполковника аренда за символична сума на 111 000 кв.км недвижимост при граници Дунав и Черно море.

 18. Поздравления,господин Инджев!Много точно!

 19. Сергей Станишев бил казал, че няма да си подадат оставката, защото ГЕРБ щели да вземат властта. С това си изказване той в прав текст заявява, че БСП и с-ие нямат подкрепата на народа в момента, щом го е страх от предсрочни избори. Ще има и по-големи ексцесии, но явно това им е целта. Бавно и полека напрежението да расте.

 20. Голямата мечка ръмжи. Дали лъвът ще подвие опашка?

 21. Г-н Инджев,от сутринта чакам Вашия коментар!Както винаги изговаряте истината с ясен глас.Дали той ще бъде чут от апатичните,носталгиците,зомбираните.Опасявам се,че ще преживеем още много унижения от наглостта на това арогантно,безлично,марионетно правителство,което реагира само на московски “заповеди по гарнизона”.Родих се при комунизма,изпитах цялата му мерзост,надявах се да завърша земния си път в страна свободна от комунизъм.Дано доживея.

 22. @ALFA
  Въздържайки се като Вас от коментар, само ще спомена, че в първите три букви на Вашия ник откривам името на едно извънземно същество.

 23. Вече 40 дни чакам умниците, гласували за ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака да ни извадят от кашата, в която ТЕ ни забъркаха.

 24. Единственото, което може да понижи напрежението сред протестиращия народ, е ако още днес или ( най-късно ) утре управляващата тройна коалиция обяви датата за предсрочни избори. Считам, че е оптимален вариант те да са през Октомври, или – най-късно – през Ноември. Естествено, правителството на Орешарски моментално трябва да подаде оставка, и, с мандата на ГЕРБ да бъде назначен наистина експертен кабинет, който да проведе изборите и да подготви споразуменията с ЕС за усвояването на еврофондовете за следващия програмен период. През това време Народното събрание трябва да изработи новият Изборен кодекс, както и необходимите промени в останалите закони, касаещи политическата система ( например – Законът за лицата и семеството, Законът за политическите партии и т.н. ). АЗ лично продължавам да съм на мнение, че сега е удобен моментът да се избере едно Велико Народно събрание, което да действа до месец Май, когато да бъде заменено на избори “Две в едно”. За половин-годишната си работа Великото Народно събрание трябва да премахне веднъж завинаги институцията “Велико Народно събрание”, и да реализира необходимия обем работа по подготовка на промените в Конституцията. Възможно е през Май изборите да бъдат съчетани и с Референдум за одобрение на проекта за новата Конституция”.

 25. Сега разбирам от поста на СТАМБО че има ответен удар във видът на инструкция за работа с малоумници. Навярно Мишето е врътнал шайба от сръбската скара или другия – “под фуста скрития” между две смени на пелени.

 26. Хвърлях камъни през 1997, хвърлях и снощи! Тогава видях как от парламента хвърляха сълзотворен газ, а снощи видях как полицаите екипирани като Робокоп хвърляха камъните обратно срещу незащитеното множество. Не знам радвам ли се или съжалявам, че снощи нямах граната…
  БКП/БСП оскоти младостта и живота ми…

 27. До г-н Алфа: В момента ние от площадите не се интересуваме от гербаджиите – това първо. Второ – повечето от нас нито симпатизират, нито подкрепят ББ,ЦЦ или ГЕРБ като цяло. Опитите на такива като “Вас” да ни пришият към ГЕРБ са съшити с бели конци. Така че – задръжте си инсинуациите и фалшивите внушения за “другарите” от пилоните на НДК, за историците с лицемерна загриженост за нас – Пантев, Драгомир Драганов и тем подобни; за душевно нечистоплътните, макар и талантливи журналисти Волгин, Дърева и още и още именни и безименни “войници” на Партията-майка. Снощи според мен гербаджиите от Парламента бяха спокойни, защото не са на власт и не бяха във фокуса на внимание. Ако бяхме “техни хора”, щяха да излязат сред нас, както направиха депутатите и Президентът от СДС през януари 1997. И ако си бяхме свои, герберите щяха да получат истинска народна любов, ама не посмяха…Но “Вие”(в кавички, защото го казвам без уважение),от червената к(р)аста, все се мислите за много умни и непрекъснато правите опити за манипулации. Не сме нито малоумници, нито полуумници, драги, бегайте в Северна Корея да си пробутвате опашатите лъжи!Те и там умните и почтени хора няма да се хванат на въдицата, но са принудени да се преструват, че вярват, иначе тях и роднините им до девето коляно ги чака ужасяващ червен азиатски терор!

 28. Към г-н Инджев: Безспорен, талантлив и интелигентен анализ, както обикновено!

 29. Разказът ми е от първо лице. На 10 януари 1997 г. бях студентка и разбира се, участвах в шествията и бденията вече от месец и нещо. На 10-ти сутринта обичайната ни компания се срещнахме пред НС около 10:00 ч. Сградата вече беше оградена с цел защита, но хората все още бяхме малко. Беше слънчево и се разхождахме около огражденията точно при главния вход на БАН. В един момент някой от групата се провикна, че Първанов излиза от задния вход и се качва в кола. Всички (моите приятели и аз бяхме около 5-6 човека, а към нас се присъединиха 3-4 непознати) се втурнахме към изхода за коли, който се падаше на “Оборище”, в страни на Художествената академия. Успяхме да изпреварим Ладата, в която беше Първанов заедно с още някакво лице, което не помня как изглеждаше. Строихме се пред изхода на загражденията и колата спря, но не шофьорът не изгаси двигателя. Ние не помръдвахме, но тогава онзи започна да форсира колата и да отпуска съединителя, блъскайки ни с предницата на Ладата в коленете. Пак повтарям, че бяхме 7-8 момчета и момичета на по 22-24-годишна възраст. В този момент се появих две таксита, които ни подпомогнаха в осуетяването на Първановото бягство. И много навреме, защото в тоя миг шофьорът на Ладата даде още газ и ако не бях дръпнала приятелката си в последния момент (а тя е около 1.30 м висока и 30-ина кг) щеше да бъде прегазена. Аз бях със синина на бедрото, а тя и със скъсан панталон. Едното такси обаче успя да препречи пътя на страхливците. Онзи с Ладата направи поредна маневра – нямаше съмнение, че е обучен за подобни ситуации – и такситата не успяха да се справят. По този начин въпросното лице Първанов заедно с някакви свои подопечни се изниза от Народното събрание сутринта на 10 януари 1997 г.

 30. Е, това писанийце в тоя парцал правда е пълна олигофрения…Ще им се!
  Г-н Инджем ,струва ми се ,че Вигенин направи и друга многозначителна и неудобна за тях грешка-призна в ефир, че Русия не е демократична държава – в прав текст. Беше явно неволна грешка на езика, но както казват психолозите,издайническа…

 31. Наистина ли се заблуждават , че ушанката е невидимка.Отдавна виждаме, че руските фирми и банки и организации и свещеници и посланици и вся остальная сволочь, се ползват с превилегии , които са им осигурени от рубладжийските уж български правителства.А това правителство показа, че е българофобско, стигна до пребиване и тъпкане на цвета на България- младите хора, необременени от руската зависимост.Вигенин да се среща с които си иска азиатски диктатори, ако ще и с Путин , но ние не искаме азиатска диктатура.Яли сме и попарата.Стига толкова.И да ги питам , като са такива русофили, имат ли у дома си руска техника, карат ли руски коли, памперсите на Станишев/бебето му/ руски ли са. какво ни натрисат, като и те не го искат и не го ползват.
  Колкото до провинцията , че не протестирала.Най-голямата лъжа.Всички знаем , че младите хора и най-вече образованите , от цялата страна, са в София и обединени там протестират.А другите млади са в чужбина. Провинцията е мъртвило.Огромна безработица, а който работи за олигарсите, как да протестира , като ще остане и без жалката си работа.Не ме интересува, къде е Москва.Ще протестираме .Да не осъмне София, обсадена от палатков лагер от провинцията, защото мисля, че този 1 милиард беше пробен опит,за по-големия заем за Белене.затова никакво отсъпление.

 32. Абсолютно съм съгласен с ИТАР-ТАСС, че българате трябва да разчитат на себе си (сами трябва да се оправят) и на Русия, че тя пред нищо няма да се спре, за да им попечи да бъдат свободни.

 33. Чадата на сатана,туморните (левите извращения на според др.Ленин) клетки “червени” съществуват единствено и само в присъвствието на ЖИВО тяло,от което да смучат “прехрана”.”С кръв сме я взели,да не мислите,че ще я дадем…”.Злото неможе да съществува,ако не предизвиква зло,от това се “изхранва”.Нали за това Бог Вика “това дето е от къмто прехраната на мършата,зло само е,само това си може,кръвчица да пуска и пие”.То това “заболялото по полов и наследен по партийна линия път” друго неможе,понеже така свикнало да е “началник”,да командва “тялото” от което смуче “прехрана” докато изсмуче всички жизнени “сокове”.
  Туморни образования ,творения на “верващите в сатъна” атейсти /комунисти и прочее “исти”.
  Аз друго и не очаквах от тези същества,нали “2001 г ,февруари рекох….”.Аа ,щях да пропусна “думичките” на другаря спец по съветските “сапаги” ПЕС Станишев “семейно наслрдник по права линия” – не са те предизвикали “пускането на кръв” ,децата с кученцата са виновни,”естествено” !

 34. Protestirasht,policaite i jandarmeristite s maski syshto sa pokazatelni za “profesionalizma”, na komsomolcite.Sledvashtiq pyt nqkoj maskiran “ohranitel-policaj”,moje da reshi da nabie ili otvle4e,nqkolko gionsurat politici.Nqma takiva idioti!

 35. Всички световни агенции отбелязаха вчерашните събития в София, но само агенция Итар-Тасс съобщава, че хората около парламента били 400. Заглавие в „Правда” е още по-красноречиво: „Безсмисленият бунт в България трябва да заложи на Русия”.

 36. Станишев неочаквано, но не случайно свърза ексцесиите с ГЕРБ – това е начало на новата му предизборна пропаганда. И понеже, поне за момента, най-силния им конкурент в извънредните избори очаква да е Борисов, се опитва да го представи като екстремист. Хитричко, но едновременно с това и глуповатичко, каквато впрочем е и цялата му “червеничка” същност.

 37. Нямат късмет руските мекерета у нас, защото государите им ги интересува българския милиард на наш гръб, а в същото време лозунгът им е: “солдат не жалеть!”

 38. Очевидно “ангажиментите” на правителството към “възложителя” не са изпълнени изцяло. Може би ще има още новини в сферата на енергетиката скоро.

 39. ALFA
  Според мен, ГЕРБ паднаха в капана на парламента поради самозаблуждението на лидера им, че е на ясно какво се случва на улицата. Депутатите и експертите на ГЕРБ не излязоха защото не искаха да изпитат публично гнева на хората и срещу себе си. Само това можаха да изкопчат от ситуацията в която сами се озоваха в глупавото си решение да се върнат в парламента. Станишев този път им извъртя успешен кален номер…и сега ги каля. А беше така предвидимо, но…

 40. Да не стане като на 10 ноември 1989 – вътрешно партиен преврат. Вече се носят слухове за разцепване на парламентарната група на БСП!?

 41. Тази вечер г-жа Манолова се изпусна, като каза, че са я спряли пенсионери и се оплакали от дискриминация при заплащавето за участие в протестите – на тях плащали няколко пъти по-малко, отколкото на младежи и особено на семейства с деца. Вие вярвате ли, че протестиращи против кабинета ще се оплачат точно на Манолова? Аз вярвам, че описаната от нея случка е вярна, но оплакалите се пенсионери са от подкрепящите Орешарски. Логично, че ще се оплачат на нея!

 42. “”Брюксел и ТЯ не се намесвали в България” обяви Кристалина Георгиева”, която по някакво съвпадение е еврокомисар по бедствията. Аз не знам какъв е критерият за “бедствие” според ценностната система на ЕС, но ситуацията в БГ си е живо “бедствие”.

  Е, щом Брюксел и ТЯ не искат да се намесят за БЕДСТВАЩАТА ситуация, случваща се на територията на ЕС, то наистина на някои не им остава нищо друго, освен да са “свикнали да бъдат бити от милицията”.
  Да, ана НЕ!!
  “Спасението” не е в “свикването да бъдеш бит”, и то от онези, чиито заплати са от твоите пари.
  Едни казват че “преклонена глава сабя не я сече”, други казват “високо вдигната глава, сабя не я достига”.
  Черните кожени дрехи са символ на два вида хора, “комисари” и “рокери”.
  Символа на свободата обаче са само “рокерите”.

 43. Управляващите приличат на некадърен певец, анонсиран като „майстор на певческото изкуство”, който обаче пее фалшиво, постоянно обърква текста и има гротескно сценично присъствие.

  Публиката е, меко казано, силно разочарована, освирква го, подиграва му се, замеря го с яйца и с домати, и в нарастващото си раздразнение е готова да се качи на сцената, за да го набие.

  Най-нахално и арогантно обаче, изпълнителят държи да изкара целия си номер, защото, видите ли, имал легитимен договор в джоба си, според който изпълнението му трае 1 час и призовава да се въведе ред в залата и да бъде изслушан от хората докрай.

  Същото искат Миков и Станишев, както се разбра от изявленията им днес.

 44. Ето другарите кукловоди каква статия са си поръчали в “Правда”, в която черно на бяло се казва, че бъдещето ни е извън ЕС, и в съюз с Русия. Колко навреме идва за избистряне на визиите за бъдещето на местната пета колона. Наздраве, четете (внимание, текстът се поглъща единствено с повече водка):

  http://offnews.bg/index.php/224206/vestnik-pravda-bezsmisleniyat-bunt-v-balgariya

 45. Наистина, колеги, читатели и почитатели на коментарите на Иво Инджев, този и всичките му брилянтни анализи трябва да достигат до повече хора. Но знаем ли защо Иво Инджев не го канят в тв-студията? Може би защото винаги уцелваше в десятката? Реформаторският блок само ще спечели с привличането на Иво Инджев. Той може да бъде един от лидерите му. Стига да му допада такава роля, разбира се. Да погледнем и от другата страна (извън висшата му журналистическа класа) – едно прекрасно многодетно семейство… Какъв пример дават българските управленци? Не вярвам на премиери, които се пъчат да управляват цяла държава, а едно семейство не умеят да завъртят… Ще кажете това няма нищо общо. Да,ама НЕ! Има си и то много голямо значение има! Сами открийте колко примери у нас имаме на… безплодни опити от “бащи на народа си”, а при това лоши бащи на децата си или изобщо не изпитали бащинска любов…А как искаме да обичат и почитат народа си?
  А каузата, която Иво Инджев защитава, аз поне така го разбирам, е всичко в името на справедливостта, в интерес на националните добродетели и за просперитета на гражданското общество.Острият му поглед към събитията, безукорно точният анализ на всяка ситуация в книгите и анализите му, оценките за поведението на политици и държавници – това не се забравя, това е интелект от най-висша класа. Умните държавници искат такива умни хора до себе си, нашите политици са мъстителни към тях. За това ние гражданите трябва да въздигаме такива хора, докато на червените политици им стане толкова горещо под ушанките, че изцяло си скрият главите в тях. И години напред да не виждаме лицата им!

 46. Г-н Инджев благодаря Ви за днешната статия още повече че си бях наумил предварително да се изкажа с коментар на 40-тия ден върху това което се случва в БГ. Както си му е редът и с цел да не се “урочаса” протеста и всичко което следва (и да се надяваме че ще последва) от него. С което искам да се присъединя към всички позитивни оценки които бяха дадени от Вас и от всички коментиращи участници в блога и да изкажа и радостта си от това че народът все пак ненадейно се събуди макар никой почти да не остана да вярва в такова чудо. Но въпреки че искренно му стисках палци през тези дни на родилото се гражданско общество ми се ще на 40-тия ден да забележа някои неща които не ми се връзват и ме карат да си задавам доста въпроси. Те са много но ще споделя само няколко по-важни.
  Нека не се захласваме много много по това дали са отбелязали в чуждите медии за нашия протест или не. То се видя че информационните агенции ще го направят когато има нещо стряскащо, дясно ориентираните медии не го правят и скоро няма да го направят, а левите винаги го правят с определени користни цели. Аз забелязах отново това в днешното отразяване на събитията от вчера. Протестът трябва да продължи не заради другите а заради самите българи и България. Не знам колко ще ги стопли протестиращите че вестнниците които отбелязват протестите (всеки по свой но малко неестествен начин) са Индипендънт, Монд, Кориере делла сера претендиращи да са центристки и независими но клонящи почти винаги наляво или още повече Либерасион, Гардиън и особено Република, която постави в кавички целта на протеста в БГ т.е. бил срещу “корупцията във властта”. Тия последните три са си откровенно ПЕСоглавски макар и да са по европейски напарфюмирани и да изглеждат може би много гламурно в очите на българина свикнал да гледа само брутално кръвожадни копои и миризливи мастии. За руските не искам да говоря, макар да има сред тях много повече читави и доста по-десни, както е прието да се определят нещата в БГ но самият им произход е от страната от която най-много е потъпквала суверенитетите ни (не само политическия) и от която БГ е била тотално зависима през последните повече от сто години и затова е по-добре да не се вземат за отправна точка или меродавно мнение.
  Искам и аз да добавя нещо по темата за интелектуалците засегната от ММ.
  Днес живна и Сугарев. Ще го отбележа като позитивен момент за гражданското общество, защото то го следи, но ще си взема още 40 дни както си му е редът за коментар. (да не го урочасам пък него). А тук не мога да не спомена че той трябва да промени много неща, ако действително иска да се получи резултат от тези протести. Като минимум да обърне повече внимание на КОНКРЕТИКАТА, на КОМПРОМИСИТЕ (не само във това пусто БГ дясно пространство, но и от, във и по отношение на интелигенцията), на ЦЕЛЕНАСОЧЕНОСТТА и ДОСТЪПНОСТТА на текстовете си до повече обикновени хора, а не само за интелектуалци и интелигенти. Защото днешната му статия е отново патос, семантика и синтаксис, сюрреалистичен език и символика. И отново цитиране и съобразяване в сайта му с това какво били написали в европейските ПЕСоглавски издания.

 47. До Alfa
  Доста тъпо парче си.
  ГЕРБ са виновни за всичко.И са в основата на всичко лошо.Но те в момента не участват в никоя управленска структура.Защо тогава трябва да има протести.Основният въпрос днес е Европа или азиатската империя Alfa.

 48. Grande Bravo za g.Indzev-prekrasni komentari i analizi.

  Preziviala sam4-5 atentata v razl.strani na sveta i posle sa idvali szialisti ili sozialdempkrati, no…NAISTINA RENOVIRANI” U nas komunistite sa nai-kosnervativnata partiya!!!Kakuv dialog”?-dori v edno s-vo , za da funkzionira dobre za otglezdaneto, vazpitanieto,izgrazdaneto na 4estni,umni,obrazovani,komptitivni bade6ti deza ima edno absoliutno uslovie-da se razbirat vazrastni, roditeli, po-mladi , vsi4ki v roda no ako sa razbrali, ze vsi4ki sa razli4ni!V Bulgaria ne sme nau4eni ,4e triabva da razberem, 4e sme razli4ni, no sme edno s-vo.

  Edinstveno:ostavka,parlamentat da napravi promeni v izb.kodeks,promeni v parlam.partii y predsro4ni izbori do kraia na godinata.

  Prav ste! Dalgata ruka na Russia e post.kato “angel” nad BCP.I prez 02.013 y sega vsi4ko e mnogho dobre podgotveno ot nai-golemiya manipulator-komunistite”BCP'”
  Dobre, che Vi ima pone Vas g.Indzev , ta neshto umno intelig., neobvarzvashto da prochetem.Napalno spodeliam vashta grazdanska poziziya.Opredeliam se kato “starilo y patilo”.

 49. А тези кретени с ушанките знаят ли, че Русия ще се срути за два дена, ако цената на петрола падне под 50 долара?

 50. Ушанката наистина се изпоти но руската килимявка сръчно разчиства ТИМ-уровската команда – медия ПИК/Варненски криминалист: Митрополит Кирил е бил убит.

 51. Много ви благодаря за поредната интересна тема,която за жалост става дума пак за нашата мила родина.Явно скоро няма да се оправим, след като всички умни държавници искат такива умни хора до себе си, нашите политици ,определено не ги харесват и започват да кроят какво ли не, вместо да се занимават с работата за която са назначени.Има много политици,които само лаят и на края като кажеш нещо и ги опровергаеш и то с доказателства, те просто млъкват, като малките деца. Надявам се след време вече да се спре тази омраза към всички политици, та нали все пак са там с една цел….или поне би трябвало.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.