Вярната грешка на президента Плевнелиев

Много грешки на езика са били допускани от български политици, но по-вярна от тази, че България е била „част от Съветския съюз”, не си спомням.

Ако точно така се е изразил президентът Плевнелиев пред „Уолстрийт джърнъл”, грешката му е най-вярното обобщение за нашето колониално минало и най-краткото обяснение за постколониалното ни настояще. Защото изговоря в едно изречение онова, което мнозина си мислят, но е практически табу в българското публично говорене.

Тъжно е само, че вярната грешка е подсъзнателна, а не е резултат от осмислена теза. Защото НРБ беше на практика част от СССР без това да е формално оповестено.Статутът на държанка без задръжки в отдаването, но с претенции за девственост, е по-унизителен от неволята на робинята в харема на съветския султан.

Държава, която продължава да търпи в центъра на столицата си огромен монумент на преклонението пред чуждата окупация с декларирана благодарност за отнетата със сила и вероломство независимост на страната, на практика си харесва този статут и днес на принципа : „ е, какво пък толкова, изнасилването ни е факт, няма какво да се дърпаме толкова- поне да си плащат редовно”.

Съответно изнасилвачите само това и чакат.

Вестник „Правда” ни призова след нощта на бунта около парламента в София на 23 юли именно това: да заложим на собствените си сили ( т.е. да се откъснем от Запада) и на…Русия. Статията нарече протестите „безсмислени”, прогнозира тяхната безплодност и хвърли вината за българската бедност върху отказа на България от „собствена енергетика”.
„Правда”, която ни зове отново да си издигнем сътрудничеството ( на предишното ниво от времето на СССР), ни напомня правдиво, че България „вече има такъв опит”.

За държава, която зависи в енергетиката до степен на почти пълно подчинение от Русия, това нахално твърдение е откровение, показващо господарското самочувствие на собственика на България, който се гневи на опитите някакъв си Европейски съюз да се меси в протектората му.

Мога да дам много примери за още много други лъжи (защото да твърдиш по формален признак, че НРБ не е била част от СССР си е неистина) от миналото, прокламирани за истини. Но е достатъчно да си спомним, че в НРБ имаше „двупартийна система”, „избори” и октомврийска революция, празнувана с манифестации през ноември.

Покойният Стоян Ганев беше „изяден с парцалите”, когато в зората на подарената ни от СССР демокрация призова в скроения със съветско благоволение парламент България да съди Съветския съюз за всичко, което завоевателите са й причинили, спирайки европейското й развитие ( преразказвам тезата му-б.авт.). Години наред призивът му беше описван с какви ли не епитети на възмущение от това „кощунство”.

И днес ако някой дръзне да оспори съветското господство в неговите мутации, в България бива заклеймяван като „русофоб”- обвинение от рода на клеймото „антисъветизъм”, за което се полагаха репресии по времето на съветската окупация, наричана „вечна дружба”. Днес “русофобите” биват “само” маргинализирани- руският посланик Исаков определи исканията за демонтиране на съветския обелиск в центъра на София като дело на “маргинали”.

Понеже на българите не е позволено, налага се други да напишат истината.

Списание „Тайм” „забеляза” невидимата за българските медии и коментатори връзка между протестите и руското влияние. Една разходка на американска журналистка тук е стигнала да отбележи, че „до известна степен вълненията в България се дължат на напрежението, създадено от зависимостта на България от руските енергийни доставки”. В статията се посочва известният факт, че 90 на сто от природния газ, потребяван в България, идва от Русия и се обобщават мненията на онези българи, които смятат, че тази зависимост и „благосклонността” на сегашната власт към руски олигарси, подкопават суверенитета на България.

Руският „Правда” кълне същите тези българи, включително посочвайки неназовани български блогъри като подстрекатели на протестите в България- явно намира прилика с руския блогър Навални, откроил се като водещ враг на Путин.

Прилики намират и други в Русия. Според сайта Полит.ру „ситуацията в България напомня Русия, но без петрол”. Причината за този паралел е сходството между руския модел на управление по „вертикала”, при който благата се разпределят в зависимост от близостта до властта.

Писал съм многократно, че на Бойко Борисов му се иска да е Путин, но не разполага с неговия петрол, за да финансира този мерак. Поради което му се наложи да напусне „трона” ( след телефонен разговор с Путин на 19-ти февруари, за който многозначително съобщи пресслужбата на самия Путин- за да се знае кой командва парада).

Само че руският сайт, според който българите протестират в момента срещу „богатите”, спестява на читателите си някои особености на постколониална България. Защото тук комунистите шизофренично обожават Путин, чиято полиция редовно млати комунистическите демонстранти в Москва и Путинград (известен още като Петроград). А също и защото Путин се изживява като Борисов- смята се ( но само в този аспект) за антикомунист, който обаче си харесва Ленин и Сталин , както Борисов си обича Живков.

Най-яркото доказателство за българската зависимост от руското икономическо обгазяване беше шистофренията от януари миналата година, когато тройната коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС забрани на България от името на “Газпром” да научи дали изобщо притежава коз срещу руския газов натиск под формата на хипотеза дори за огромни залежи газ в недрата на задунайската губерния.

След което Борисов, употребен и изхабен, беше сменен от отпочиналия отбор на вече открито проруската коалиция, подсилена от бухалката „Атака”.

Ето защо, в израза на Плевнелиев, според когото България е била част от СССР, грешката е само в употребеното минало време и в терминологичната подробност, че днешният СССР се нарича Руска Федерация.

34 мнения за “Вярната грешка на президента Плевнелиев”

 1. Всички беди идват от Русия, само Станишев от Украйна! – лозунг от протеста.

 2. Значи е дошло време да се отделяме от мечешката , чупеша гръдния ни кош и не ни оставяйки въздух , прегръдка.Да започнем с МОЧА.А после и с угодниците на Путин.И си мисля, че те не толкова държат на Русия, а просто на обещаната им власт, те са като вампири за власт, готови и смучещи кръвта на нацията, заради власт. Да им покажем, че краят им е дошъл. Аз знам, че е така, защото ИСТИНАТА е като скала , и времето разбивайки с в нея, отнася лъжите, разпаднали се на парчета или на скраб.Трябва да се обединим около дясното, макар и младо да е , ще се учим на ход.Но трябва да ги изметем.Дължим го на свободата и истината.За да има БЪДЕЩЕ.

 3. Здравейте г-н Инджев!

  Ясно е че никой български политик няма д посмее да демонтира МОЧА,затова един от начините остава събирането на подписи за провеждането на местен референдум. Ако се проведе местен референдум, шансът мнозинството от софиянци да гласуват за демонтирането е голям, тъй като повечето от тях са проевропейски ориентирани. Разбира се и този вариянт крие подводни камъни. От една страна е напълно очаквано политиците да се опитат всячески да провалят провеждането му. От друга страна ще се активизира цялата медийна машина с всичките й пропагандни похвати, а повечето хора, включително интелигентни хора се поддават лесно на манипулации. Все пак в момента в България държавата живее в медиите.

 4. Поредната глупост на Плевнелиев, майсторски оправдана от Инджев. Според мен, тези хора трябва да си сменят местата, макар че дълбоко се съмнявам, че Плевнелиев ще се справи дори и с един блог.

 5. Г-н Инджев,искам да споделя само с Вас.Отново ясно,безкомпромисно посочвате корените на злото.Но от наблюдения и разговори долавям,че дори и за хората на протестите,за много мислещи хора тази истина е неясна,виждат само върха на айсберга.Колко хора са разбрали за призивите на “Правда”,колко знаят или търсят причините в изкривената ни история?Колко разбират как все по-силно се затяга руската примка,с която искат отново да обсебят държавата ни.А незнанието на цялата истина и нейните корени предвещават нови грешно пуснати бюлетини.Надеждата ми започна да избледнява.

 6. Коментарите във вчерашната немска преса са окуражаващи. Много правилно са разчетени сигналите, изпратени от протестиращите българи и това според мен е добър знак.

  Иска ми се да вярвам, че за една установена демокрация като Германия, подобна единна позиция на медиите спокойно може да се разглежда като отражение на официалната такава.

  Разбираем е и евентуалният дискомфорт, с който официален Берлин посреща (може би) нестандартното желание на българите за по-смела и директна намеса в политическата ситуация в България. Този дискомфорт обаче трябва да бъде преодолян, защото вече видяхме нагледно поговорката “ти го плюеш, то си мисли, че дъжд вали” в реакцията на някои представители на БСП и правителстово по повод изказването на посланиците на Германия и Франция относно политическата ситуация в страната. В този смисъл позицията на немската преса винаги ще бъде разтълкувана като нищо повече от “позиция на Пресата в Германия” от българските дебелокожи политици.

  Известна плахост и противоречие долових и в изявлението на иначе симпатичната Вивиан Рединг вчера пред Панорама на БНТ, препоръчвайки “да не се вглеждаме в миналото, а да се обединим и да гледаме в бъдещето”, давайки си със сигурност сметка, че бъдеще (къща) върху гнили основи не се гради. Иначе става като “да нахраним гладните деца в Африка” – звучи добре, ама как да стане?

 7. “В статията се посочва известният факт, че 90 на сто от природния газ, потребяван в България, идва от Русия и…”

  Иво, имаш ли представа откъде идват останалите 10%? На мене ми се струва, че зависимостта ни е дори повече от 90%.

 8. Плевнелиев не е Борисов. Сигурен съм, че е “сбъркал” нарочно. По ясно не е могъл да се изрази. Попадението му е супер!

 9. Благодаря Ви, г-н Президент, за тази най-голяма истина, неизричана публично от БГ политик (макар и неволна)!

  Благодаря Ви, г-н Инджев, за тази най-най-най-точна статия!

  Благодаря Ви и на вас, драги читатели, които сте протечели горните редове!

  Ако и след тази статия си останете с промити мозъци, значи надежда за вас няма!

  Ако обаче осъзнаете нашето постсъветско настояще, тогава за България има НАДЕЖДА!

 10. Всъщност, цитатът, с който ПРАВДА ни ласкае като много близки на Русия с нашия “безсмислен бунт”е от “Капитанската дъщеря” на Пушкин. Там се казва, общо взето, истината, че срещу каквото и да се бунтуват нашите “братя”, си докарват още по– жестока тирания:
  “Не приведи Бог видеть русский бунт, бессмысленный и беспощадный!”
  След като ни определят като “Русия без петрол”, ние братски връщаме жеста с друго безсмъртно сравнение с автор Фр.Й. Щраус “Русия е Буркина Фасу с ядрени ракети”.

 11. И тъй като, колкото да ни сочат като русофоби, ние ценим високо хумора на интелигентна Русия, ще припомним стария СССРски виц за въпросната газета. Те, газетите в родината на българските съветолизци бяха 2- “Правда” и “Известия”. Хорошо, ама коя да избереш? Отговорът :”В ПРАВДА няма известия”, в ИЗВЕСТИЯ няма правда”.

 12. Uvajaemi g-n Indjev, mqjqt mi i az sledime vnimatelno sluchvaschtoto se v Bqlgaria i neprekqsnato Vaschia blog. Pozdraviavame vi za mnogo informacii i analizi, koito cheteme tam. Bihme iskali da kajeme mnenieto si sega po povod vaschata statia ot 27.7. Zavisimostta na Bqlgaria ot ruskata energia e izvestna na vseki i to ot mnogo dqlgo vreme. Vse poveche e iasno na horata, che Rusia na Putin iznasia glavno energia,drugi prirodni boastva, orqjiia i predi vsichko korupcia. Edin iarqk primer za tova e cenata na ruskata gaz. Tia e pochti dva pqti po-visoka ot tazi zaplastana ot redica drugi evropeyski strani. Za vseki bi triabvalo da bqde iasno, che chrez takava svqrhpechalba mnogo lesno mogat da bqdqt finansirani dqlgosrochnite dogovori chrez prodajni politici!
  Tragediata na stranata v momenta ne se dqlji na tova, che Borisov se e veche iznosil, a na celiat prehod do negovo vreme, po tochno na lipsata na transparentnost na prehoda. Tazi lipsa na transparentnost ne pozvoliava da se napravi istinski analiz na prehoda, skliuchenite dogovori s drugi straini i da se vidi kakvo i kolko bqrzo moje neschto da se promeni. Po tozi nachin nikakva strategia ne moje da se napravi, a vsichko vqrvi v posoka nedoverie, vzaimno hulene i ocherniane na vsichki i vsichko. Ne otstraniavaneto na simvolite na Sqvetskoto gospotstvo schte donese mignovenno neschto polojitelno (v’preki che tova triabva da stane), a vijdane na cialata istina i kakvi sredstva mogat da se prilojat za promianata i. Goliama chast ot bqlgarskata inteligencia se otnasia s prenebrejenie kqm Borisov, no do sega ne e donesla na stranata nikakvo reschenie na vqprosite. Edino elementareno zapitvane: Zaschto triabvasche da se prodade neftoprerabotvatelniat zavod na Rusia?! Takiva vqprosi ima mnogo. Nito edin politik v Bqlgaria ne sche moje da ia spasi ot ustanovenite silni zavisimosti, bez da moje da se pozovava na pravdiv analiz na polojenieto. Dokato tova, koeto se naricha „desnica“ se zanimava samo s kombinacii i intelektualni jonglistiki i e obvzeto ot jelanieto samo da upravliava, Borisov opita edinstven vqzmojnostta za otpor chrez stqpka kqm Evropa I otdalechavane ot Rusia. Triavba da si dadem smetka kolko trudno e tova, kato se vzemat predvid, naprimer problemite “Belene” i tqrseneto na gaz u nas.
  Ne triabva li da postavime na pqrvo miasto edna politika, koiato celi “poveche Evropa i po-malko Rusia”, akceptirane na evropeiskite normi i cennosti, bez da nakqrniavame mascheto nacionalno dostoinstvo?

 13. Преди два дни по повод програмата си Орешарски изплю камъчето:ако има условия,ще възобновим проекта “Белене”.Те,условията,ще се намерят и тъй,ще има “Белене”.Тук стигаме до причината да падне Борисов,който може и да беше всякакъв като човек и управленец,но поне стопира убийствения за страната ни проект.Както и да е,маневрите на тайните сили,подкрепяни знайно от кого докараха сегашната тройна коалиция,ЧИЯТО ЗАДАЧА Е ДА СТРОИ “БЕЛЕНЕ”.Затова коалицията ще е сляпа и глуха за протестите и ще стои на власт докато направи проклетия проект невъзвратим.Чух че в Ловеч ще има площад “Поп Кръстьо”.Трябва да има и улица “Орешарски” и паметници на Сергей Станишев и Бенедикт Арнолд /б.м.известен американски предател от 18-ти век/.

 14. Към Младен
  Дай боже повече такива лозунги и на повече места в страната та да могат и медиите да ги забележат и отразят!

 15. interesno mi e da znam statistikata ot 100g.nasa za vremeto i vetrovete ,koito ni duhat u nas.sigurno pove4e ot 90% kam nashata strana sa duhali samoseveroiztochni vetrove!!!

  Tezi buzludzanzi napravo na terminal 2,samoleti na aeroflot i…v Russia.Da ni ostaviat tuk makar i da me4taem za 100%-tna evropeiska bukgaria!~~~

  otchiva6ta situaziya- kade e diasnoto, zashto se spotaiva, zashto ne se obediniat vsichki makar i s malko diasno mislene i samo taka chevenite 6te gi otstrani zavinagi.Ve4e im se privizdat zultite paveta na cherveni, a pak sa sposobni y da gi preboiadisat ili napulno smeniat. Samo barza data za izbori,ostavka, samo neobh.promeni v izbir,kodeks.Protestite triabva da prodalzavat s po-goliama sila i mnogo dobre organizirani.tolkova li u nas niama lideri da oglaviat diasnoto?
  Ako niama, togava kakvo predlagate g.Indzev-kazete neshto, daite ni optimizam,viara, nadezda!! zaradi dezata i vnuzite ni!!.

 16. Уважаемо семейство Бакърджиеви,
  Не разбирам дали сте прочели повърхностно текста на г-н Инджев, или сте наивни, или се правите на такива. Може би не живеете в България и затова нямате преки впечатления от управлението на ББ и ГЕРБ – еднолична власт, отвратителен нарцисизъм, надменност, незачитане на закони, когато се касае за него и приятелите му, да не говорим за просташкото поведение, което е недопустимо за един политик, камоли за премиер!(Да тъпчеш в устата на момичетата, които ти подават хляб и сол при прословутото рязане на лентички, да питаш хората дали “пикаят сутрин, защото всеки човек пикае сутрин, включително и аз”, да правиш предложение да се награди полицейското куче с 1-2 пържолки, защото открило “трупа на убитото момиче от Перник” и още толкова отвратителни изявления и случки. Но не е само това – разяждаща корупция, наркоканали, банкови далавери – не са празни приказки, има журналистически разследвания, има налични доказателства, просто нищо няма да стигне дори до съда – “гарван гарвану око не вади”! Борисов не е алтернатива на сегашните изроди на власт и докато това не бъде разбрано от повечето хора в България има още много да си патим като народ!За съжаление!

 17. ”В ПРАВДА няма известия, в ИЗВЕСТИЯ няма правда”.

  Не мога да спра да се хиля!

 18. До DRS. A. UND I. BAKARDJIEV
  Бърдоква не е приет от Европа и собствените не го приемат…край на въстанието…забрави.

 19. @Ирина
  Моите уважения!

  Според мен това е решението:

  1. Бивши и настоящи членове на БКП не могат да бъдат избирани за депутати

  2. Бивши и настоящи членове на ДС не могат да работят за държавата

 20. До Стамбо:
  Уважаеми господине,
  Споделям повечето от нещата, които пишете. Позволете ми скромно уточнение: автор на фразата, че “СССР е Горна Волта (тогава се казваше така) с ракети” е известният съветски автор и активен участник в перестройката Александър Бовин.

 21. Специално за Стамбо:
  Сталин чете отчетен доклад. Мъртва тишина. Изведнъж някой кихва. Диктаторът спира да чете и пита:
  – Кой кихна?
  Космическа тишина.
  – Пак питам кой кихна.
  Нито звук.
  – Първия ред – стани! Кой кихна?
  Стоят и треперят.
  – Изведете ги. Да се разстрелят!
  Автоматчици извеждат жертвите.
  – Втория ред – стани!
  Същото. Когато вождът изправя третия ред, от дъното на залата се измъква измъчен човечец и с треперещ гласец прошепва:
  – Извинете, другарю Сталин! Без да искам… Нещо съм простинал…Работя на студено…Простете ми, че кихнах!!!
  – Наздраве, другарю! Продължаваме.

 22. “Вся история России – это борьба невежества с несправедливостью…”

 23. @АНОНИМЕН /27юли’13 14:04/

  “Обущарю,не по-горе от обувките!”

 24. http://constitutionbg.blogspot.com/

  Обърнете внимание на на отговорите на жъпроса: “Спазва ли се чл. 4. (1)? и Спазва ли се чл. 4. (2)?”, преди троловете на гьонсуратите да са полазили анкетата. Само за това цялата политическа класа в България трябва да си подаде оставката!

 25. freebg
  27.07.2013 20:18:33

  “Речите, патоса и безкрайно скучните и бездарни изказвания на Станишев са прелюдията към грабежа! Това е вампирския ритуал на психопата-грабител, убиеца от Ростов на Дон, Станишев ! Сбирката на Бузлуджа е на тема как да откраднат веднага единия милиард, който вече си гласуваха ! АЕЦ ще строят! В момента не можем да използваме и 30% от мощностите на страната ,а населението е между 4,5 и 5 милиона! България догодина ще остане с под 4 милиона население ! За кой този АЕЦ бе Чернобилски шизофреник ! ПРОКЛЕТИ ДА СА И ПРОКЛЕТА ДА Е ПАРТИЯТА ИМ УБИЕЦ ! УНИЩОЖИХА СЛАВЕН НАРОД С ТЯХНИТЕ “ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ” СТАНИШЕВ ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН ОТ БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО !”

 26. към Теодор Соколов

  Напълно се присъединявам към твърдението Ви, че референдум за премахването на ПСА от центъра на София е най-доброто решение, което може да проработи. Не вярвам скоро да се роди политик, който би го премахнал с един замах, но най-малкото ако бъде иницииран референдум, доста политици биха се позовали на резултатът му, за да решат този въпрос един път за винаги.

 27. българин1969
  27.07.2013 19:59:33

  “БЪЛГАРИЯ ОТ 9 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ ПРЕЗ 1989, ЗА 24 ГОДИНИ Е СТОПЕНА НА ПОЛОВИНА ! СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ ПАДНЕ ПОД 4 МИЛИОНА ! ДО 2018 БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОД 3 МИЛИОНА ! ТОВА НЕ Е ОТ ГЕРБ , НИЩОЖЕСТВА СТАНИШЕВИ-ДОГАНОВИ! НИТО ОТ “ГРЕШНИЯ ЧИП” НА БЪЛГАРИТЕ ! ТОВА Е БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН УМИШЛЕН ГЕНОЦИД ! ФАКТ, КОЙТО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ МОЖЕТЕ ДА ОСПОРИТЕ ! ПРОКУРОРА НА ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАЩАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, НЕЗАБАВНО ДА СЕ СЕЗИРА И ДА ПОВДИГНЕ ОБВИНЕНИЕ ЗА ГЕНОЦИД СРЕЩУ СТАНИШЕВ, ДОГАН И СИМЕОН ! ДА БЪДАТ ИЗПРТЕНИ НА СЪД В ХАГА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО !”

  Interesno,kolko wreme e neobhodimo,za osyznawaneto na nqkoj indiwidi.Genocida zapo4na s vyzroditelniq proces,ot 2005 e izklu4itelno intenziven,sled pikove v na4aloto i sredata na 90′.Prosto na rublionkite kato im zapari i pokazvat istinskata si syshtnost,zaradi koqto sa v mejdunarodna izolaciq!

 28. Руският колониализъм превърна България в петоразрядна държава и бананова република !

 29. БКП направи НРБ точно копие на СССР и то лошо копие. По- голямо национално предателство не съм виждал.
  Днес Русия бавно ни окупира и ако се разходите в Бургас и Варна трудно ще чуете друг език освен руска реч.
  Съветските власт имащи ни мразят от дъното на душата си, защото все пак ние се борим да се откъснем и сме направили много.
  Никога не трябва да забравяме да правим разлика между Руска култура и Съветска власт.

 30. Г-н Инджев, благодаря Ви за темата! Но за какво говорим? На времето Хитлер ни беше провъзгласил за тор на западната цивилизация. Сега съветските (те са си такива) друзья, гледат всячески да ни превърнат в тор на източната империя. В това отношение интересите и на двете “цивилизации” се събират – всеки гледа да си тори градинката с нас.Не съм привърженик на Болен Лидеров, но всичките ни семейни познати си идват от чужбина – все лични българи. Тук никой не остана.
  Репутация не се гради с раболепие, нито с г–олизничество.
  По отношение на енергийните източници, никой от кукловодите няма интерес да се разкрие истината за България, че тук има море от нефт (как така в Плоещ има нефт, в Сърбия има нефт, а при нас няма?!? Ако се проверят геологичните сведения за България намиращи се в секретни документи в “братска” съветска Русия, ще се видят много истини. Шистовият газ стана повод за енергийна революция в САЩ. Какво пречи и при нас да е така? Брауновият газ – онзи, който кара водата да гори, е измислен от българин. Китайците вече строят генератори работещи с браунов газ (за справка относно газа – в интернет). Страшна е задушаващата прегръдка на източното крило на международната организирана престъпност! Дори, най-страшната от всичките й клонове и разклонения. Битката ще бъде дълга и страшна. Две и повече десетилетия спахме. Сега се събудихме. Дано да е за дълго, дано да е за винаги. И дано да успеем. Нека да го пожелаем горещо. Тогава и Бог ще помогне, защото борбата е срещу злото.

 31. Към Тони Димитров:
  Един вижда тук архицентър на световната цивилизация, друг – мощи на християнски свети, трети – планини от злато, Вие – море от нефт.
  Хайде по-сериозно, моля Ви се!

 32. ПП-Господине, пропуснах да коментирам абсурдността на Брауновия газ, нещо в което очевидно вярвате безрезервно! Обаче не е късно да Ви попитам: какви са познанията Ви по физика и химия?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.