Пламен Орешарски по стъпките на Любен Беров

По повод появилите се в публичното пространство сравнения между Орешарски и Виденов се упълномощавам да заявя следното: не е вярно, Орешарски е реплика на Беров.

Официалното название на онова управление беше „кабинета Беров”, но беше (световно) известно, че ставаше дума за свързаната с руските интереси корпорация Мултигруп.

При спряла икономика в условията на посткомунистическата разруха, окачествена в първия ( и последен по рода си) откровен доклад на БКП за реално завареното положение през 1989-та като апокалипсис, при управлението на Мултигруп изведнъж потекоха през България реки от руски горива в количества, които биха захранили многократно индустрията, ако съществуваше. Изливаха се в индустрията на войната в разпадаща се Югославия срещу баснословни печалби за контрабандистите.

Нарекох този южен поток „течна дружба”. Тя напои с огромните отчисления от масираната контрабанда с държавно участие българската ( а вероятно и сръбската) организирана престъпност. Познайте кой е бил ( и продължава) да е началник по трасето Москва-София-Белград в нарушаването на югоембаргото и съответно е бил диспечерът при разпределението на престъпно придобитите блага от операцията!

Отглас от онова наливане на основите на организираната престъпност е и днешното управление на Орешарски, който е точно толкова кукла на конци, колкото беше и Беров. Виденов, при цялата си комунистическа твърдоглавост, поне се противопостави твърдо на руския натиск България да предаде на Русия газопреносната си система в рамките на споразумение за доставка на газ- разправия, която насъска срещу Виденов вътрешнопартийната машина на петата колона.

Орешарски е отлично запознат с тази предистория и още не се е произнесъл по главното искане на руснаците във връзка с любимия на Путин проект „Южен поток”, което включва именно порусначването на българските тръби.Брюксел пречи…

 

Но първата крачка в желаната от Кремъл посока вече беше направена още седмица след назначението на Орешарски. В София пристигна спешно руски емисар, който да подготви почвата за визитата на самия шеф на „Газпром” Алексей Милер и той получи съответните уверения.

Малцина обърнаха внимание на „дребната подробност”, че на практика Орешарски изпълни първото условие на Москва за прокарването на нейния интерес: няма и седмица след встъпването си във властта правителството в София обяви „Южен поток” за обект от национално значение ( тъкмо обратното на сигнулатите, които даваше служебния кабинет на Марин Райков). Това клише, както звучи на пръв поглед, означава всъщност, че се отваря врата за заобикаляне на общоевропейската политика за противопоставяне на руския газов диктат.

Чудя се се само дали Орешарски е получил забрана да си види в София с влиятелната в Брюксел Вивиан Рединг, която му дойде на крака, или тя е отказала среща с него именно заради този блицкриг срещу ( и без това трудно осъществяваната) европейска солидарност по ключов енергиен въпрос.

Намигването към Кремъл беше също толкова светкавично, колкото и изборът на Делян Пеевски за шеф на държавната сигурност.

Не знам също дали мнозина са регистрирали, че буквално в първите си часове като външен министър Кристиян Вигенин набляга ( уж от патриотична гледна точка) на отношенията с Македония и с „черморския регион”. Нали никой не се съмнява, че не става дума за Турция, с която имаме дори сухопътна граница, за разлика от „съседството” с Русия по вода!

Царе са маршируващите в петата колона да измислят кодови думи за заместване на истината- няма да кажат открито : „ ние искаме предано да служим на Кремъл”, каквато е истината, а вкарват в употреба евфемизма „черноморското регионално сътрудничество”.

Колкото до Македония, да, тя е важна брънка от старата дружба, налагана от Москва на България. Ето защо за нейния Никола Груевски българският му колега намира време дори в почивен ден. В края на краищата, както откровено заяви Божидар Димитров пред в. „Преса” на на 22 февруари ( два дни след оставката на Борисов), Груевски е работил за македонската версия на Мултигруп.

Президентът на Република Македония, чиито кабинет обслужи организираната престъпния Никола Груевски е работил в македонския клон на “Мултигруп”. Това заяви пред “Преса” шефът на НИМ Божидар Димитров.По думите му най-вероятно в архивите на българските спецслужби има интереснни данни за него. Ако “Мултигруп” е била наблюдавана от българските служби, при всички случаи има данни, допълва историкът.

Правителството му до трето коляно е попълнено с рода. Вицепремиерът Зоран Ставревски му е кум, шефът на службите Миляковски е братовчед, а неговият брат държи цигарения бизнес.

Груевски управлява недемократично. 13 страни, между които Франция и Германия, гласуваха против начало на преговорите в ЕС с Македония именно заради недемократичните порядки, казва Груевски. Малко известно е, че той изгони опозиционните депутати с полиция, допълва още Божидар Димитров. Той се ужасява от това, че българският политически елит не познава проблема с Македония и проблемите, които могат да произтекат от признаването й такава, каквато е в момента.

Историкът признава, че с Бойко Борисов са се разбрали да се чуват само по исторически и археологически въпроси, тъй като мненията на Димитров били крайни./БЛИЦ

Пустите Германия и Франция- с отношението си към малкия ни братски съсед ни сродяват още повече. Не харесват Груевски и явно не примират от любов към Орешарски, както се видя от критиката на Париж и Берлин срещу наложената му глухота по отношение на протестите ( ушанката явно му е нахлупена със спуснати наушници). Обаче Орешарски и Груевски нехаят- приоритетно бързат да се подкрепят взаимно.

Излиза,че Груевски е поискал да се срещне с Орешарски( както се подчертава тук в официалното съобщение за работната среща) , но не го е поканил в Скопие. Орешарски зарязва противните жълти павета, на които му искат оставката и хуква да работи в неделя в Кюстендил. Защото старият познайник от времето на Мултигруп явно е по-важен за Орешарски от Вивиан Рединг.

Както се казва- ушанката му е скроена според приоритетите. Нали вестник „Правда” призова България да си издигне отношенията с Русия на предишното познато ниво като за целта се отдалечи от Запада. На Орешарски остава само да „изпълни със съдържание” този политически план за развитие към дъното на съветското ни минало.

19 мнения за “Пламен Орешарски по стъпките на Любен Беров”

 1. Съгласен съм абсолютно с написаното, но ако имахме работеща съдебна система Орешарски отдавна да е в затвора за национално предателство.
  Нека си спомним за паническата оставка на Геройкото. Това, което се случи е, че руснаците не получиха концесията за търсене на газ в дълбоко Черно море и са били бесни.
  В крайна сметка всичко, което ни се случва е резултат на победата на КГБ и ДС в изборите през 2001г.

 2. Е, добре.
  Национал-социалистическата групировка взе властта и прави “лоши” неща.

  Аз искам това да не става. Какво правя? Сега, веднага.

  Дали би имала успех една такава идея:
  Едвин като водач, подкрепен от всички срещу групировката, завзела властта в България.

 3. И все пак в момента най-важно е да не се върне на власт сикаджията Бойко Борисов, защото тогава България ще си остане завинаги “бананова република” на мафията и олигархията!

 4. Г-н Инджев,всеки Ваш коментар всеки ден,всяка вечер трябва да се раздава като листовки и на протестиращите,защо и между тях има хора с бели петна в историческата памет,а и истината за задкулисните процеси,които текат сега,не достигат до тях.Колко от тях знаят и осъзнават какви са и ще бъдат последствията от затягането на руската примка?!,за което работят всички в този парламент-БКП/БСП,ДПС,Атака,Герб,оглавявани от руската пета колона.Хора,бдете!

 5. Ясно е, че леденото презрение, което правителството на Орешарски получава от цивилизования свят, ще се “компенсира” с алалабализми за “икономизация на външната политика”, с безсмислени срещи като тази, с въртене из “регионално сътрудничество в Черноморския басейн”, с празни приказки за “необятните пазари на БРИКС” (което служи за евфемистичен шифър на “Русия”), с безрезултатни воаяжи до Виетнам и Централна Азия (щото там Китай, Япония, Южна Корея и Турция не са се настанили още), с лафове за “голям инвеститорски интерес в арабския свят” (щото не видяхме, че от “оманския инвестиционен фонд” става само тъп майтап в ШОУТО НА КАНАЛА, а “приказната касичка” на онуй нашето момиче, бе, Дилма, със здравите български комунистически корени тъй и не пусна и една жълта стотинка инвестиция, и т.н., и т.н.) До официални визити в Беларус и Северна Корея няма да се стигне, но кой знае…

 6. Така, Вигенин се среща с посланиците на Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова. Орешарски с Македонския президент, който покровителства мафията в Македония и руските интереси там.Пъзела става.Бъркат го само протестиращите, които пък са ориентирани към западния начин на живот.А как ще се нареди зависи от нас в крайна сметка.Но пък Орешарски не се качи на Бузлуджа.Леко дистанциране ли е това.Колкото за лъжите на Станишев , и шеф на столична полиция си призна, че полицията е била протестиращи, а не обратно.С риск да обидя хората от късната трета възраст,които ходят на Бузлуджа , вместо на почивка, защото е безплатно,и му се връзват ,защото не си размърдат мозъците, а безпрекословната вяра води до диктатура.Но мисля и , че Русия играе ва банк, защото губи позиции в Сирия и иска да си запази поне Черноморския регион.Но трябва да им развалим “седенката” с протести и обединенео дясно с млади необвързани образовани хора.

 7. Те никога не са си отивали. В Пловдив вече има две бензиностанции на “Газпром” (може и да са повече). “Лукойл” е дъщерна фирма на “Газпром”. И тя има множество бензиностанции. Сега дойде и батюшка, за да се пробва на нашия мижав пазар. И двете бензиностанции имаха логото на “SHELL”. Това не значи, че са техни, а, че са продавали продукти на тази фирма фирма със съответната търговска отстъпка, а собствениците са наши българчета (със сигурност с червена окраска). Бензиностанциите са едни добри перални. Вече 23 години се перат парите, които бяха откраднати от народа през 1982, когато бяха сключени неизгодните за България заеми чрез сметките ни в Лихтенщайн. В същност, какво ли става с тези сметки?
  Явно е, че батюшка е излязъл с по-изгодно предложение и с дъмпингови цени, за да предизвика такъв интерес и смяна на логото. Или е спусната партийна директива за такава инвазия?!? Както и да е! В Пловдив ще купуваме горива от “Газпром”. А какво ли следва след това? Сигурно ни е бедна фантазията?!?

 8. Г-н Инджев, критикувате и предишното и сегашното правителство и то с право, но освен критика, какво можете да предложите като изход от ситуацията? Ясно е, че ако не са тези ще са предишните. Как бихте се чувствал ако знаехте, че предишното правителство вече не е на власт, в следствие от Вашите критики по негов адрес? И бихте ли бил доволен ако и това правителство се смени с предишното, отново в следствие на Вашите критики?

 9. На мен ми се струва най-близка аналогията между Орешарски и Тодор Живков, 100% зависим от СССР – и Путинова Русия не е нищо по-различно!
  А останалите – Волен, Боко, Станиша и сие са като различни лица на бай им Тошо И НЯМА ДА ИМА ОТЪРВАНЕ С СССР ЗАД ГЪРБА ИМ!

 10. Драгулев, и Станишев казва всеки ден същото което и ти. Явное , че сте съмишленици , за каквито в този блог няма място.

 11. @ Stivi
  Иво Инджев не е длъжен да предлага решение на проблема.( А може би решение на проблема с мирни средства не съществува). Все пак и това което прави Инджев, е не само стъпка в правилна посока, ами е абсолютно необходимо, за да има ясна картина на това , което се случва реално.Ако всички медии изясняваха така нещата, както го прави Иво Инджев, много повече хора щяха да са разбрали какво се случва и биха си съставили мнение и биха се задействали малко по-енергично. За съжаление в момента енергията на протестите не е организирана по начин, по който би имала ефект. Няма водещо лице на протеста, няма и партия, която да има в програмата си всичко това, което протестиращите искат. Дори и в момента правителството да си подаде оставка, това няма да реши въпроса. Трябват решения на народното събрание, а то в момента в този си състав не е онова, което би взело тези решения. Според мене единствената ефективна мярка би била една обща национална стачка, която да парализира страната за известно време и принуди правителството да слезе. Оттам служебно правителство от експерти ( но не като Орешаровите експерти)и насрочване на избори за ново народно събрание, но по мажоритарни правила и с поправки за допускане на отзоваване на народните представители. Смяната на властта не е лесна работа, а и като всяка друга работа, си иска добра и ефективна организация. Иска се и жертви, и саможертви, защото сегашната клика доброволно няма да пусне кокала.

 12. @Toni Dimitrov

  Ситуацията с бензиностанциие на Газпром е малко по-различна, но е също така показателна за тенденциите и намеренията на едрия руски капитал трайно да се нанесе в България.

  В момента в Пловдив вече работят вече две бензиностанции на Газпром, като във финална фаза ( а може би и тези дни вече и да са приключили ) са и ремонтите на още 5. Собственост на Газпром са само първите две, останалите 5 са собственост на веригата ЕМКО, която до тази година имаше договор за франчайз със Шел, но не са го преподписали, а са сключили 10-годишен договор с Газпром.
  Начинът, по който действа Газпром в Пловдив е изключително показателен за агресията, с която атакува руският едър капитал. Предполагам, никой не се съмнява, че Газпром могат да си закупят и построят не 5, а 50 бензиностанции в Пловдив, от финансова гледна точка това за тях е нищо. Обаче това би отнело много време – за строителни планове, за разрешителни, за строеж…Явно, руснаците бързат страшно много и именно за това те са избрали да дадат името си на вече съществуваща верига, макар и печалбата им да е далеч по-малка. Определено, това бързане е добре финансово платено, и според мене с него се цели българинът да свикне с търговската марка “Газпром”, да се демонстрира, че “ТЕ ВЕЧЕ СА ТУК”. Няма да се учудя, ако в новите бензиностанции се започне рекламна кампания с абсурдни и финансово нелогични отстъпки – само и само общественото мнение срещу Газпром да се обърне в положителна посока. Друг е въпросът дали ние, бъргарите, ще се продадем за евтини бана….пардон, горива….

 13. (към Иванов) Съмнявам се, че някой от комунистите някога е правил изказване подобно на моето, но дори Станишев да е казвал нещо такова, това в случая няма никакво значение! Неговите думи са били отправени към симпатизантите му, а моите – към “старите муцуни” на СДС, които в момента предават българската демокрация, за която заедно се борихме четвърт век. Разбирам, че съм трън в очите на платените хакери на Пожарникаря, но няма как да изменя политическата си идеология на антикомунист и демократ.

 14. Направили две бензиностанции в Пловдив и вече “изключително показателен за агресията, с която атакува руският едър капитал”. Никакво “заобикаляне на общоевропейската политика за противопоставяне на руския газов диктат”, а е задължително във всичко да сме по*га на ЕС и да въвеждаме тези невероятно хубави алтернативи като “добиване на шистов газ” и всичко друго, за което само трябва да ни намекнат, че искат и техните по*ги вече хвърчат. А всъщност наистина ли има такава политика на ЕС – “заобикаляне на общоевропейската политика за противопоставяне на руския газов диктат”??? Тъй като е абсолютно всеизвестно, че НАЙ-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ГАЗ РУСИЯ ИЗНАСЯ ЗА ГЕРМАНИЯ!!! И между, кои страни е НАЙ-ДЪЛГИЯТ В СВЕТА ГАЗОПРОВОД – СЕВЕРЕН ПОТОК. За Германия няма никакъв проблем да е основен консуматор на Руски газ, а за нас пък е абсолютно предателство спрямо тях!!!
  Дотук виждам само подкрепящи статията коментари и ми е много любопитно, дали ще се публикува и ако се публикува колко време ще остане 🙂

 15. Your comment is awaiting moderation.
  :)Вече е напълно ясно е защо коментарите са само положителни ;), като навсякъде. Ама и аз като знам, защо ли си правя труда да пища 🙂

 16. DEL, погледнете търговският баланс на Грмания с Русия, и после този на България и Русия.
  Надявам се , че все пак ще видите “някаква” “съществена” “разлика”???
  И в момента “Северен поток” стига “само” до вратите на Германия, НО не и през нея.
  Положението с “Южен поток” е РАЗЛИЧНО, още преди даже да е положена първата тръба.
  ………………………………
  ………………………………
  ……………………………..
  и т.н. и т.н…….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.