НА ЗЪЛ ПЕС, ДОБРО ВЕТО

Заклеймяването срещу изразеното от президента Плевнелиев намерение да наложи вето на актуализирането на финансирането на политическото оцеляване на тази нефелна власт се свежда до две клетви: че Плевнелиев ставал част от протестите и че щял да бъде първия държавен глава, наложил забрана на актуализацията на бюджета.

Първата клетва не си заслужава коментара. Плевнелиев и без това е обвиняван, че взима страната на гражданите, които си позволяват да казват истината.

Да видим обаче, щом е толкова лошо държавният ни глава да посяга ЗА ПЪРВИ ПЪТ чрез конституционните си правомощия на свещената крава „бюджет”, как този упрек се отнася към „грешките”, белите и злодеянията на сегашната изпълнителна ( в смисъл, че изпълнява волята на Москва) власт. Не всичките, а само онези, които виждаме наистина ЗА ПЪРВИ ПЪТ в новата ни демократична история.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БСП,  ДПС и “Атака”получиха властта без да са я спечелили на избори, развивайки творчески номера с прекрояване на парламентарното мнозинство от есента на 1992-ра. Тогава за първи път БСП и ДПС осъществиха пълзящ преврат с разбиване на мнозинството чрез взривяване на компромат срещу правителството с явната употреба на тайните служби.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ управляващите си признаха (не)видимата връзка между държавната сигурност и мутризацията на държавата, гласувайки държавната сигурност да бъде оглавена от една откровена мутра. Беше им втори опит да финтират западните съюзници, след като не успяха да наложат Бриго Аспарухов на подобен влиятелен пост като съветник по сигурността на монархо-социалистическия премиер Сакскобургготски през 2003-та година.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ един премиер, Пламен Орешарски, излъга в толкова рекордно кратък срок след встъпването в длъжност- по толкова важен въпрос при това, заявявайки, че кандидатурата на Пеевски е била съгласувана с партньорските служби.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ път една българска премиерска лъжа беше толкова светкавично опровергана- в рамките на денонощие три западни посолства го уличиха в явна лъжа.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ път тази власт успя да предизвика с кадрова „грешка” масови протести, събуждайки за първи път гражданското общество след имплантирането на приспивния за гражданската съвест чип на монархо-социализма през 2001-ва.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ път сегашната лакомия доведе до сваляне на смокиновия лист от срамните части на задкулисието, прикриващ публичната тайна за скачените съдове ДПС и „Атака”. И за слепите следовници на двете уж непримирими враждуващи разклонения на прокремълската политика стана ясно, че са ги лъгали години наред по този въпрос.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ многохилядни протести срещу едно управление бяха провокирани от всичко, казано по-горе, на практика още преди то да си е показало резервните рога- защото побърза да ги демонстрира ударно ( в стил „петилетката за четири години”) още в първи миг и не се наложи гражданите да гадят с кого си имат работа.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ едни протести в Европа, именно българските, получиха ясна институционална подкрепа от ЕС и САЩ. Те за първи път показаха, че намират протестиращите за предпочитан глас на демокрацията в България, пред този на двойната коалиция с тройната подкрепа в парламента.

Безпрецедентно ниското доверие към властта у нас се случва за първи път на толкова ранен етап от нейното упражняване и тя не бива да се чуди, ако й се случи още нещо ЗА ПЪРВИ ПЪТ: да си признае след президентско вето върху партизанския й бюджетен апандисит, че коалицията в парламента наистина е тройна. Защото за първи път на „Атака” ще се наложи да спасява не само кворума, но и да гласува по същество за преодоляване на ветото чрез прехвърляне на границата от 120 гласа, ако в Кремъл искат тяхното правителство в София да оцелее.

Така че заклинанията срещу Плевнелиев, че щял да остане в историята като първия президент, наложил вето на най-важния закон ( а всъщност на неговата промяна в движение), звучат като неосъзнат комплимент към него.

Ветото би било отказ да се признае за възможно това управление да се наложи на всяка цена над всичко и всички аргументи против него- в България и в света, към който по документи принадлежим.

На зъл пес, добро вето.

13 мнения за “НА ЗЪЛ ПЕС, ДОБРО ВЕТО”

 1. Добре,че останаха такива журналисти все още в България,като Вас г-н Инджев. От вашата “гилдия” малцина не се подадохте на наглоста на самозваната върхушка да ви купи.
  Анализ заслужаващ само адмирации!!!!

 2. Написаното по-горе напълно съвпада с моята позиция, а вярвам и с позицията на всички демократично мислещи хора в България (и по света).

 3. Постингът ми е повече по темата МОЧА, но нека погледнем, кой ни наблюдава в момента. Ето линк към сайта на Службата за външно разузнаване на Руската федерация. Ясно е, че много от тези товарищи с хладен ум, чисти ръце и горещи сърца сега работят по българско направление. Не мога да си представя по-приятно направление от това. Направо мечта- вдига спецслужещият червения телефон от Москва, нарежда я на завербуван премиер, я на министър, я на депутат что делать- и опять на рыбалку в Байкал! Или пък се печеш някъде край Камчия, я в собствена вила, я в затворен комплекс-дар на Русия от поредния евроатлантически български премиер, и пак вдигаш телефона – и пак все в порядке! Болхарската Задунайка ти е това, хороша страна! Да не ти е Естония или Полша, че да ти сриват паметниците и да ти гонят шпионте под дипломатическо прикритие!
  И вот вам сайт:
  http://svr.gov.ru/

  В който се казва:
  СВР России — современная специальная служба, в которой работают талантливые, целеустремлённые, преданные Родине и воинскому долгу люди. Основным направлением деятельности Службы является своевременное выявление угроз национальной безопасности России.
  За более чем 90-летний период своего существования внешняя разведка вписала немало славных страниц в летопись нашего государства. Опираясь на боевой опыт поколений своих предшественников, российские разведчики и в наши дни успешно решают стоящие перед ними важные задачи по обеспечению безопасности России и ее интересов на мировой арене.
  Че там работят само “талантливые, целеустремлённые, преданные Родине и воинскому долгу люди” ние знаем и най-доброто доказателство е, че още не можем да се отървем от тях, но обърнете внимание 90 години. А вътре-само биографии на палачи и терористи – на първо място срещу собствения си народ, и срещу останалия свят.
  Ясно е каква е разликата между Русия и СССР, за която наивно или манипулативно настояват разни хора.Няма такава разлика. И си представете официален сайт на Бундеснахрихтендинст, в който се пише следното “Вдъхновена от идеалите на НСДАП, нашата специална служба укрепна през годините 1933-1945 под мъдрото ръководство на Хитлер,Химлер, Хайдрих.”…

 4. Поздравления,г-н Инджев!Удряйте камбаната,дано повече умове се пробудят и прогледат за истината-от миналото и настоящето.

 5. Чакам за ПЪРВИ ПЪТ БСП/ДПС да се засрамят, саморазкритикуват и послушат народа.

 6. Да , все повече лъсва зависимостта ма Орешарски от олигархията, назначена от руските служби и мафия, които са двете страни на една монета -руската ни икономическа и политическа принадлежност.Независимо, че сме държава в ЕС от години, това е фасада, а всъщност ни командват от Москва.Десните правителства едно след друго ги помитаха с преврати, дори и гербаджийското, което по същество е олигархо-комунистическо. И само с цел да се върнат слугите им на власт. Сега е ясно, че Атака, ще гласува,но това няма да ги спаси.от една страна протестите продължават, от друга и Европа се закани да следи разходите под микроскоп.А Орешарски знае как се спират пари от Европа.

 7. От публикация в “Дневник” от днес става ясно, че президента Желев е упражнявал вето върху проектозакон за изменение на бюджета по времето на Виденов. Ето че дори не е прецедент решението на Плевнелиев…
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/31/2114010_i_jelju_jelev_e_vrushtal_bjudjet_za_preglasuvane/

 8. С Указ 261 от 26 юли 1996 г., тогавашният президент Желю Желев връща промените в Закона за държавния бюджет за същата година, които бяха приети от БСП. Парламентът отхвърля ветото, а последствие Конституционния съд с Решение № 22 от 10 декември 1996 г. по конституционно дело № 24 от 1996 г. потвърждава тезата на президента Желев.

 9. 09.12.2011

  Първанов налага вето на закона за бюджета заради пенсиите

  Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване в близките дни. Това стана ясно от съобщение на прессекретариата на президента след срещата на държавния глава с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и Константин Тренчев и с председателя на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.

 10. Очаквам Волен Сидеров да започне маневри в търсене на пряк конфликт с Президента, за да може да оправдае в последствие своята подкрепа за преодоляването на ветото (ако се случи).

 11. То сигурно и за пръв път в историята на съвременната политика партия,която лелее за близост с Русия и Китай, иска излизане от ЕС и масова национализация се определя като крайноДЯСНА…

 12. Блестящо казано! Водачите на триглавия пес обаче дори не могат да си отговорят на въпроса защо не могат да имат в своите редици такъв блестящ анализатор да им пропагандира тезите и подлите обещания към гражданите. Те просто живеят в друг свят!

 13. Поздравления за прекрасния анализ!!!
  Много, много бих искала повече хора да четат Вашите чудесни статии!!!
  Идеално би било да се сбъднат мислите на Калитко “ПЪРВИ ПЪТ БСП/ДПС да се засрамят, саморазкритикуват и послушат народа.”, но НАДАЛИ!!! Особено тези две партии (любими рожби на БКП!) са толкова нагли и безочливи, че…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.