На прищипаните, що прихода бранят

Посвещава се на прищипаните в парламента, добутали до отпуската днес след цели 50 дни на протести срещу тях- с щипка сарказъм върху начина, по който гледат на себе си и с надежда патриархът на българската литература Иван Вазов да прояви в отвъдното разбиране към пародията, както приживе патриарх Неофит мълчаливо пасува и не чува как народът псува.

О, Щипка!
Пет десетдневки младите дружинни
как прихода бранят.

Гражданин безумний сочи парламента
и вика: “Търчете! Тамо са парите!”
И ордите тръгват с викове сърдити,
и “Аллах!” гръмовно въздуха разпра.
Парламента отговаря с други вик: ура!

Идат като тигри, бягат като овци
и пак се завръщат; българи, орловци
кат лъвове тичат срещу страшний реститут,
не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.

Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
Петдесет дни веч се бият, но помощ не иде,
от никъде взорът надежда не види
и братските орли не фърчат към тях.

Нищо. Не ще паднат, но честно, без страх –
пред шъпа софияннци, размножени на Ксерокса.
Талазите идат; всичките нащрек са!

Последният напън вече е настал.
Тогава Станишев, наший генерал,
ревна гороломно: “столетни опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прихода, парата, горите си дори!”

“България цяла сега нази гледа,
тоя бус висок е: не ще ни съзре,
бихме бегали, ако платят по-добре!”
….
“Грабайте телата!” – НСО изкряска
и автобуси бели фръкнаха завчаска…”

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Ключови думи:
ДРУЖИННА- ръководителка на пионерчета, която ги учи как да станат добри комсомолци и комунисти
РЕСТИТУТ – любима обида на дружинните към българите, получили обратно законните си имоти, отнети незаконно при комунизма

СТОЛЕТНИ ОПЪЛЧЕНЦИ- партийци, изживяващи се като генерал Столетов,които непрекъсната спасяват от себе си България на връх Бузлуджа.
ОРЛОВЦИ- пртестиращи на Орлов мост, но само през февруари- някои и със знаме, украсено с руския имперски орел
БРАТСКИ ОРЛИ- танкови дивизии за подпомагане на демокрацията в страните с народна демокрации
КСЕРОКС- едноименна копирна машина, запомнена като „Ксерокс” в епохата на „Кореком”, която в днешно време служи да разможава лъжи за броя на протестиращите
ЛАВРОВИ- по името на (Сергей) Лавров, министър на външните работи на страната, чиито посланик в София не пише отворени писма, защото си има свое затворено общество като Ксерокс за размножаване на мнението му чрез петата си колона
ЦАР- Министър прпедседателят на монархо-социалистическа България ( 2001-2005 г.).
БЯЛ АВТОБУС- нещо като бял кон от времето на генерал Столетов, спасително средство за обсадени от народната любов депутати, бягащи по двама на седалка

15 мнения за “На прищипаните, що прихода бранят”

 1. хаха пародията добре отразява времето, в което ни вкараха пак наследниците на комунизъма в БГ – смешно, гротескно, нелогично, но реално.

 2. Предложение

  Вече от години следя коментарите в блога и съм си направил извода ,че хората които го четат и правят коментари в него притежават интелекта ,който ако се обедини може да бъде полезен за да се изгради една нова България, такава за която мечтаем.
  За мен би било жалко , ако ние четящите и коментиращите блога на г-н Инджев не използваме нашите познания за да съградим нещо добро ,което да предадем на нашите съвременници или нашите деца ,с цел това да бъдат евентуално идеи, насоки или корктив за бъдещото управление на нашата страна.

  Предварително бих искал да уточня ,че не претендирам за каквито и да е „ дивиденти” или каквито и да е ”авторски права” върху това мое предложение. Аз бих бил просто щастлив да видя ,че участници в този блог използват интелекта си за да правят предложениия за създаване на конкретни елементи на нов политически модел, който да направи нашата държава този дом ,в който ние да живеем с удоволствие.

  Тук е момента да се обърна и към г-н Инджев,който е собственик на този ”дом”,където ни е позволил да споделим нашето мнение за неговия мироглед и неговите търсения на истината.

  Г-н Инджев, предполагам ,че няма да имате нищо против и ще подкрепите едно начинание , което има за цел дори и с нещо малко ,но градивно , да помогнем на бъдещата си държава. Нещо повече, бих искал да Ви помоля вие като собственик на този „ дом „ да дадете вашето разрешение за това , дали може да се използва вашия блог и по какъв начин и форма , за да се осъществи едно такова начинание.

  В заключение бих искал да споделя следното. В последните десетилетия мнозиноството от хората бяха изолирани от политиката ,като ни се обяснаваше ,че това е мръсна работа и тя трябва да се остави на подготвени за това политици. При това , за нас остана само правото да правим избор въднъж на няколко години и в последствие да протестираме на определените за това от политиците места. Ние нямаме вече навика и културата да участуваме в политиката с наши предложения, които да консолидираме, устояваме и контролираме. Ето защо днес политическите решения са толкова далеч от нас хората.

  Според мен докато хората не се върнат към създаването на политика за квартала , за общината, за областа и държавата в която живеят ,те няма да я възприемат и да я устояват като своя. Всеки от нас трябва да възпита себе си и своите деца в културата да участвува в политиката ,според своите знания, опит и умения.

  За мен ще бъде удоволствие да получа вашите мнения и коментари за това мое предложение.

  Иван Добрев

 3. Иво, почитател съм по принцип, но това не знам как да го чета. Това пародия на Мишо Шамара ли е?
  А ключовите думи са право в десятката.

 4. Смях се от сърце но след това отново осъзнах колко е тъжно наоколо и не ми се иска да плача защото душата бунтарска ме води. Да върнем “лявото” в ляво – лустрация на бкп-бсп.

 5. Г-н Инджев,
  Знам, че звучи иронично-саркастично, но възхищението към Вас и силата на перото Ви са напълно реални:
  Много десетки станаха!

 6. Към Иван Добрев:

  Благодаря Ви за добрите думи и се надявам да мога и в бъдеще да давам възможност за общуване на нивото, за което споменавате. Ако успея, няма да успее цял народ, но ще знам, че съм опитал в рамките на възможностите си, които не включват претенция за нещо повече.

 7. VRAGUT ni e RUSIA! Tezi v parlamenta – ataka,bsp, dps, gerb sa neini marionetki. Mrusnite ruchichki na kremul triabva da budat otriazani za da imame vuzduh, budeshte, svoboda!

 8. Юлиане,всяка манипулация(извращение,терор,диктатура,религия,партия,бизнес)има нужда от враг,аз нямам.Няма как една държава,която не съществува от 75 год., да ми е враг ! Щипка явно не е клю4ова дума, но едно лайноубежище, каквото е булевард Руски от 70 години насам,поне, би свършило работа.

 9. ТЪРСИ СЕ “ВОЖД”:
  -С ДОБЛЕСТТА НА Ф.ДИМИТРОВ
  -С ИНАТА НА ВИДЕН..ОФФ
  -С ИНТЕЛЕКТА НА КОСТОВ
  -С ОБНОСКИТЕ НА САКСКОБУРГ-ГОТА
  -С КОМСОМ. ПЛАМ НА СТАНИ…ШЕФ
  -С ХАРИЗМАТА НА БОРИСОВ
  -С ОСАНКАТА НА ОЛИГАРСКИ
  ПРОБЛЕМЪТ ПРИ ВСИЧКИ ОБЩЕСТВА Е ОСЪЗНАВАНЕТО, ЧЕ ВОДАЧЪТ ТРЯБВА ДА Е ПО-УМЕН И КВАЛИФИЦИРАН ОТ “НАС”/КАКТО Е С ЛЕКАРИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ/
  НА МЕН СПЕЦИАЛНО МИ СТИГА ЧЕ ГИ ИМА – ИНДЖЕВ,д-р МИХАЙРОВ,ХАРАЛАН

 10. към Алеко2- Жалко е ,че носите името на Алеко Константинов великия писател хуморист,а още
  по жалко е,че сравнявате “великия” рапър Мишо шамара с Иво Инджев,разликата е от земята до
  луната.
  г-н Инджев прав е Николай Христов много десетки станаха. Да сте жив и здрав Вие и цялото
  семейство.

 11. Спомням си, че първата реститутка в България беше видната комунистка Нора Ананиева.

 12. Към предложението на Иван Добрев
  Всяка от темите, които коментира Иво Инджев провокират нас мислещите и неспокойни за положението в страната ни да предлагаме истински, конкретни идеи във всяка една област. Не само кой където е специалист, но и в която сфера е усетил на гърба си несправедливост от правно-нормативна уредба- закони, ведомствени наредби, правилници и т.н.Конкретното предложение разбирам като ефикасно прилагане 12-те принципи на ЕС за добро местно самоуправление, в конкретния случай – в онлайн обмена на мнения и предложения от група съмишленици.Истината е, че почти никъде не се прилагат тези утвърдени и добре работещи принципи у нас.За сравнение:в Европа от 1991г. се прилагат и 7-те принципи на Лидер подхода в самоуправлението на селските общини чрез т.н.Местни инициативни групи(МИГ). Пак у нас при създаването на тези около 30 МИГ на повечето места бяха опорочени тези принципи,а като цяло и Лидер подхода като част от Програмата за селските райони.А тези именно принципи би следвало да се прилагат във всяка една обществена организация и дейност. Те предполагат равностойно участие на всяка група и отделна личност чрез подхода “отдолу нагоре” в обсъждането и вземането на решения. В Словакия, например,хората от Националната селска врежа на тези МИГ-организации два пъти в годината се срещат в парламента с комисията за селските райони.Къде у нас има такова чудо “отдолу нагоре”,хората от коя сфера на живота биват така изслушвани от депутатите в парламента?
  За това обсъждането на идеи и предложения от различни сфери на обществено-политическия живот могат да се правят и в такъв формат(или форум като блога на г-н Инджев. Но въпроса е как те да стигнат до своя адресат, за да бъдат приети на сериозно и да изпълнят своето предназначение. Това според мен е големият въпрос.
  Ето защо,г-н Инджев, ако се намери формата за успеха на идете в такъв форум, наистина ще успеем всички. И надеждата е в хора като Вас. В силата, породена от истинността и честността на словото Ви,в точните анализи винаги “в десятката”, които не просто ни карат да Ви вярваме, а вдъхват вяра в собствените ни способности.Защото някой просто изрича нашите мисли и чувства и се бори за тях…Нима това не е мисията на водачите, на лидерите, от които винаги се нуждаем?

 13. Господин Инджев, с ваше разрешение,
  малка подкрепа на Вашето творение:

  от интернет:

  С дълбоко уважение към бай Добри Чинтулов!
  Но нещата в България са същите, само дето поробителят е друг!!!

  Боят настана, тупкат сърца ни.
  Ето на Бузлуджа наште душмани.
  Хайде на протест, Народ сговорен!
  Ти на Русия не си покорен!

  Нека, братя българи, дружно да вървим!
  Нека, братя българи, да ги победим!
  О, майко моя, Родино мила,
  ти без Русия си райска градина!

  Нека пред света да се покажем!
  Нека и нему, и себе покажем,
  че сме строшили руски окови,
  че сме свободни, а не робове!

  Нека, братя българи, дружно да вървим!
  Нека, братя българи, да ги победим!
  О, майко моя, Родино мила,
  ти без Русия си райска градина!

  Нека с дързост днес да издигнем глас!
  Вревето няма все да чака нас!
  Нека усетят, че не сме гроги
  И че не щеме руски подлоги!

  Нека, братя българи, дружно да вървим!
  Нека, братя българи, да ги победим!
  О, майко моя, Родино мила,
  ти без Русия си райска градина!

 14. Какво да кажа. Прекрасни анализи на Иво Инджев.Ама дали тъпите комуняги ги четант.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.