Ветоносците не носят вина- идат облаци от Брюксел, вето и буря край морето

Депутатите, отегчени от цели два месеца депутатстване, избягаха от работа като ученици, които с бягството от час се опитват да избегнат двойката за ненаучения урок. Но тепърва предстои да научат, че затишието пред бира е измамно- кипналата пяна няма как да бъде върната в бутилката, където гражданската енергия беше приспана и ферментира цели 12 години.

Бирата на депутатите вероятно нагарча, но не от хмела, а от „похмелие” ( както на руски се нарича махмурлука). И има защо.

Само най-глупавите от тях могат да разчитат на успех с експеримента да запушат вулкана с капачка- като буркан за зимнина, като си знаем на село. Но дори и те, най-глупавите, сигурно усещат клокоченето. И има защо.

Опитът им да зазимят лятото, като на гражданското пиене на кафе в София противопоставят депутатско наливане с бира край Варна, е отчаян ход на осъдените им души. Отчаянието им е основателно. Има защо.

Войната им на изтощение срещу най-будната част от българския народ е обречена на успех колкото студената им война срещу капитализма, НАТО и ЕС. Едва ли си правят илюзии за победа на посткомунизма и реваншизма. Би трябвало, ако имат малко умствен багаж, да са песимисти. И има защо.

Надеждата им да ги спасяват от Москва, ако хранят такава, е ялова. По-скоро се задава наказание от Брюксел. И има защо.

Задава се и вето на президента Плевнелиев върху опита им да си купят временен партиен политически комфорт на разсрочено плащане от целия народ чрез актуализиране на харчовете си. И има защо.

Не ме убивайте за тази прогноза- ветоносците не носят вина.

А на депутатите мога да пожелая: почивайте (си) в мир. Засега. Защото идат облаци от Брюксел, буря в София и развалянето на времето за бира на плажа.

24 мнения за “Ветоносците не носят вина- идат облаци от Брюксел, вето и буря край морето”

 1. Този път Дядо Иван ще ни е Брюксел!
  Той трябва да покаже тоягата на българската политическа мафия!Те само от това разбират !Мирните протести са неефективни , ялови спряма камунисти!От такива протести те се циментирват още повече, като разделят, противопоставят!Както винаги ….. ще чакаме освободителите отвън !!!

 2. Иво, това не е коментар към статията, просто исках да ти пратя този линк:
  http://minval.az/news/14912

  Според мен това е потресаващо направо.

 3. Това е една от най-добрите и позитивни статии по адрес на нашия протест, която чета. Иво, извинявай, че се обръщам към теб на ТИ без да се познаваме (правя го защото те чувствам близък по душа, а не с цел да те омаловажа) – продължавай все така да громиш империята на злото и нейните съучастници у дома!

 4. Г-н Инджев,
  Това е най-оптимистичния анализ, който сте писали от началото на протестите. Искрено се радвам, че може да има светлина в тунела откъм Брюксел.Не искам да обиждам възрастните хора, които покрепят Станишев и партията му, но нека да са наясно, че пенсиите им ги изкарват младите хора, и ако заминат на запад още много , спукана ни е работата.Да помислят и за това, че обещаните работни места в руски проекти са лъжа.В руските фирми до най-ниско ниво началници са руснаци, а българите са обслужващ персонал.На руснаците им осигуряват освен огромни заплати, къщи, апартаменти, обзаведени по-последна мода,съответните златни дебитни карти.Но всичко това се изработва от българите.Освен това се наемат от централи в Москва чужди фирми, подизпълнители.Яли сме им попарата.
  Та освен на младите за комунистическите времена, май и на по-възрастните трябва да се обясни, че подкрпяйки Станишев, вървят против себе си.Погледнете какви чистки вървят в министерства и ведомства.Голямо окопаване пада.Но трябва да ги изметем.И виждам, че нервничат.Изтърваните думи на Ментата, са доказателство.Щом едно бившо крупие е тръгнало да прави анализ на бюджетния дефицит, тежко ни горко.Толкова е елементарен, че и дефицита като го слуша ще се засрами.Брюксел точно там да ги цеди.Как ще харчт и баста на краденето.Ако им врътнат кранчетоте щат не щат ще си ходят.

 5. Според проучване на Отворено общество, ако сега има парламентарни избори, 23.4% биха гласували за ГЕРБ, 22.1% – за БСП, 5.2% – за ДПС, а останалите политически сили щяха да са под бариерата от 4% : http://www.mediapool.bg/preves-na-nastroeniyata-v-podkrepa-na-protestite-no-bez-promeni-v-elektoralnite-naglasi-news209410.html
  Не знам как да го кажа по-меко, но това определено не ме изпълва с оптимизъм.

 6. Нас пак ли ще ни спасяват? Стига бе…

  Протестите са демонстрация на онези, които искат да останат. Защо – и аз не знам, но все пак май искат.
  От януари 2014 вратите на Европа окончателно се отварят за нас, хората, но Шенген остава затворен. Това означава няколко неща.
  1. С какви хора ще работи икономиката ни, ако всеки що годе кадърен българин може и вероятно ЩЕ отиде да работи някъде в ЕС? За онези, които си мислят, че е трудно, ще кажа, че до Брюксел или Айндховен се лети за два часа и половина, оттам с влак и автобус за 5-6 часа се стига до всяка точка в Западна Европа. Може и през Виена, Лондон, Париж… А в Германия е още по-лесно. Тоест, за около един ден без усилия човек стига до всяка точка в ЕС, където просто си подава документите в бюрото по труда и получава работа, ако е квалифициран. Ако е квалифициран!!! Ако не е – остава в БГ…
  2. Протестиращите, бидейки иронизирани, обвинявани, осмивани и т.н., а дори и контрапротест им се спретна – ако те решат в крайна сметка да отидат на по-нормално място и да работят там, какво ще се случи в БГ? Контрапротестиращите ли ще издържат държавата с огромните й разходи???
  3. Фирмите ни, отделени от “света” чрез шенгенското споразумение, като останат без квалифициран персонал (постепенно, но неизбежно) и като не могат да разчитат на образователната ни система, която ръси единствено невежество, как ще създават добавена стойност? Конкурентно ние сме в крайно неизгодна позиция – хем в ЕС с всичките регулации и изисквания, хем извън Шенген с всичките му облекчения за придвижване и реализация. На европеския пазар почти е невъзможно да пробием с продукт, различен от розово масло или нещо подобно с чисто регионален характер.

  Вероятно има още куп важни въпроси, но по традиция ще спра до три. Но и само тези трите ме карат да мисля, че Европа ще ни спаси по най-правилния начин – ще спаси онези, които искат да бъдат спасени, а останалите ще остави да се “развиват” в реставрирания си модел “ти ли си най-умния, бе…”

  И сега ми идва най-смущаващият въпрос…
  Докога границите ще са отворени отвътре? Ако от догодина приемат всеки квалифициран българин на работа в ЕС, Орешарски дали няма да предложи да се въведат някакви изисквания при напускане на страната, както беше при бай Тошо? Контрапротестиращите веднага ще съберат стотина хиляди подписа и ще внесат подписката с готови решения за разглеждане. На референдум като нищо скотовете ще се обединят около идеята да задържат младите тук, че иначе – глад до пълно усъвършенстване на душата…

  Всъщност къде трябваше да видя надеждата?

 7. Тези мошеници в началото на мандата викаха, че имат много работа за вършене за това не трябва парламента да подава оставка. Обаче явно се преумориха. Анти-монополното законодателство вероятно ще остане за следващия парламент, въпреки че това беше едно от основните искания на февруарските протести.
  Не съм забравил как Геройкото бързо избяга и остави това законодателство за неясното бъдеще.

 8. През 97 г. когато митингувахме всяка вечер през зимата скандирахме един
  лозунг който и до сега е актуален но забравен,а именно-” И ПРЕДИ И СЕГА БКП-
  БСП Е МАФИЯ”!.Прочетох програмата на правителството е да рестартира АЕЦ БЕЛЕНЕ
  заробването за поколения напред е сигурно,честито на раята.

 9. Здравей Иво,
  От твоята уста, в Божите уши. Оптимист си. Депутатите си ” ВАКАНЦУВАТ” и пет пари не дават. Интелектуалните изпълнения на хилядите протестиращи, хич и не им минават. “Дребно буржоазни” изпълнения. Могат да разберат само от “Калашников”. А, той е в техните ръце. Като казах Калашников се сетих, че в конструкторското бюро на този самоук изобретател, автомата е направен от германеца Шмайзер. Както и ракетите “Сатурн” в САЩ от Вернер фон Браун. Ще излезеш прав, ако Е.С. спре парите, които в момента се канят да разпределят и окрадат. Други пари, няма вече!

 10. Както винаги ….. ще чакаме освободителите отвън!

  Горното меко казано е твърде необмислено!
  Брюксел не е спирал да говори, настоява и дори действа срещу политическата мафия у нас – да си спомним, че спря парите на Сергея при предното му “управление”.

  Но до момента нищо не се случваше, защото го нямаше тоя подем на българите, който БКП с Пеевски така “умело” катализираха.

  Ще си позволя да парифразирам библейското:
  “Брюксел помага, но в кошара не вкарва”.

  Спасение от Брюксел НЯМА да дойде, ако няма българи, няма граждани да се борят срещу рублаждиите и унищожаването на България

 11. Дядо Иван се казва БДП (българско дясно пространство)… 🙂
  Лошото е, че още не е порастнал до “дядо”.
  Моля се акселерацията му да завърши до есента, защото евентуалният резултат от евентуалните предстрочни избори няма да е никак розов!

 12. Г-н Ганев,настоящите “управляващи”(защото мен такива прости гьонсурати не могат да ме управляват) вероятно мечтаят за подобен сценарий с някакви ограничения за пътуване,защото на вси4ки е ясно,4е са нагли феодалисти бленуващи да станат робовладелци,каквито бяха до 10.10.1989..Свободното предвижване на хора оба4е е фундаментално 4овешко право,което може да се огран4ава само от страната домакин,гарантирано от хартата за правата на 4овека,която е ратифицирана от Република България,и според КРБ ратифицирани от РБ международни споразумения са над законодатеството на РБ в слу4ей на противоре4ия.

  Това което правят гьонсуратите е опит да ни поставят в икономи4еска и всякаква друга възможна зависимост.Видяхте при какви условия се работи в мина “Ораново”.За съвременен Европеец,това е нещо като “доброволен концлагер”, само 4е не е доброволен,защото работещите там едва ли имат друга алтернатива.”езависимите”, БГ медии би трябвало да показват това на гражданите,ежедневно,сравнявайки го с условията на труд в развитите страни,докато Българите се научат да си търсят правата.

  По принцип не съм отмъстителен, но след вси4ко,което се наложи да преживеем, и защото гьонсуратите се инатят да останат в лайноубежищата си с имунитет,прелагам инициативата “Унижи управляващ”, не само политици, но и мениджъри на монопол4ета,медийни магнат4ета,и др.. Всеки може да си реши как да го направи,без да нарушава закона, вклю4итено и персонала в Резиденциите на властта.Ако и това не помогне,изхода е национална ста4ка,ако на крепостните селяни им е омръзнало да припадат и умират по работните си места.Ако не им е омръзнало могат да си вържат веригите и да се пробват да се продадат на гьонсуратлъка и обръ4ите му.

 13. Rusia e nai-golemiat vrag na Bulgaria. Tia durpa koncite na izrodi kato stanishev, siderov, dogan i sie. Kogato BG narodut osuznae tova, togava shte zapochne proces na nacionalno spasenie ot ruskata napast.

 14. Путин затяга въжето около близките му държави и около нас .То не бе Южен поток, КТБ / с руско участие и по думите на Рашидов на Доган/, рестарт на Белене, теглена заем за милиард, енергетиката в колапс , хаос в министерствата, мултиплексите са следващия хаос и следващото може би банковата система, за да ни прилапат.Дано Брюксел не спи.

 15. Така си е мислил и сталин4о през 1942. Вси4ки знаем изхода от подобни извращения……………не е ве4на слава,ве4на мъка за вси4ки забъркали интригата!!!!

 16. Поздравления г-н Инджев за елегантния сатиричен стил!
  Искрено се надявам Вашата вест за “наказанието от Брюксел”, а не “спасение от Москва” да се сбъдне през есента след незаслуженото “време за бира на плажа” на депутатите?!?

 17. Иска ми се наказанието от Брюксел да е спиране на всички помощи докато не си отиде това правителство защото е сигурно че по-голямата част от тези пари ще ги откраднат под някаква форма!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.