България като мина “Ораново”- концесия в ръцете на злосторници

Днес е ден на траур за нацията заради трагедията със загиналите миньори и на радост за управляващата коалиция, която най-после осъществи една своя близо 8 седмична мечта: опустелият парламент осъмна без протести за първи път от тяхното начало преди месец и половина.

Консумирайки правото си на узаконен от самите тях платен отдих от бремето да бъдат мразени безплатно в центъра на София, управляващите напуснаха яйцеубежището на жълтите павета, където се криеха след едно яйце, хвърлено по др.Мая Манолова. То ги стресна толкова, че нейният началник Михаил Миков употреби като по време на война правото си на изявление в националния ефир заради тази „агресия”.

Ако питате мен, това яйце отговори на вечния философски въпрос за първопричината, те. дали яйцето предхожда кокошката или обратното. Стана категорично ясно, че кокошката е онази, която (по)ражда полета на яйцето.

Инкубаторът на властта може да пустее формално, но се мътят още яйца след запъртъка, който родиха изборите на 12 май.

И как няма, нахалството на върхушката им има граници. Това е видно от факта, че ги прекрачват.

В студиото на БНТ тази сутрин лицето на путинофилството в България Светлана Шаренкова, издател на в. Русия” и основен надзорник по чистотата на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в София, направи наистина научно ( като за нея) откритие. Тя установи, че в България имаме див Дикенсов капитализъм.

Машаалла, както казват арабите и колегите й по най-дълго управление на България в годините на подарената ни от СССР демокрация. От нейните уста откровението звучи като признание, макар тя да не си дава сметка за това като видна представителка на русофилския ни „елит”, преклоняща се пред всичко руско. Защото, ако има държава в Европа, където наистина вилнее див капитализъм, пришпорван при това с държавни юзди, това е именно Русия на Путин.

За износа на див капитализъм от същата държава у нас, при неравновесие в търговията в съотношение 10 към 1 в полза на Русия, да не говорим…

Привържениците на прокремълската коалиция във властта обичат да побеждават с цената на всичко, но най-вече когато друг плаща цената. Почти като СССР, който победи през Втората световна война ( проливайки кръвта предимно на собствения си многонационален народ, изтребван като вражески още преди нахлуването на хитлеристите).

След онази победа, която си остана единствената морална опора за съветско-руския патриотизъм днес, СССР се разпадна поради нищетата на собствената си милитаризирана до безумие икономика, сенилността на не по-малко безумните си управлявящи и неустоимия центробежен за съветския народ пример за ефективност и висок стандарт на живота в лагера на врага- включително на победените, като Германия и Япония.

Победителите, за които цената няма значение, не са научили нищо ново. Петата им колона многократно е побеждавала България през по-голямата част от 20-тия и 21-вия век. Сега се канят се да защитават яйцеубежището си и събират сили на жълтия пясък за новия сезон на сблъсъка със сънародниците на жълтите павета.

Тъжно е да се каже, но днес България наподобява мина “Ораново”.

Страната е взета на концесия от доказани победители във войната срещу националния ни интерес да се върнем достойно в Европа след като бяхме въдворени насилствено в съветския лагер .

Тъкмо те носят най-голяма отговорност за факта, че някогашният национален мираж „България на три морета” днес е устойчива реалност с обратен знак: „България на дъното на европейските класации”.

Тъкмо те са управлявали най-дълго при прокопаването на прехода към несъстоялото се „светло бъдеще”, за което прехвърлят вината на „всички”. Вместо в тунела да видим светлина, виждаме сал една Светла и други подобни тъмночервени семафори на кръговото движение по релсите, заложени от нашите победители в тяхната държава.

На всичко това хиляди граждани се противопоставиха с площаден присмех, натъкнал се на озъбения им триумф на облекчение от днешната им победа парламентът да осъмне най-после без протести. На „игнорирай Волен”, отговориха с „игнорирай усмивките и продължавай да злобееш”.

И все пак не мисля, че ще се смеят последни.

И знаете ли защо? Защото дори и съветският народ, когото побеждаваха толкова години с многомилионни убийства и репресии собствените му управници, претендиращи да изковат насилствено със сърп и чук “новия съветски човек”, накрая победи ( частично, засега, но все пак), като  избра положителния пример на успелите народи, някои от които бяха победени в жестоката война.

32 мнения за “България като мина “Ораново”- концесия в ръцете на злосторници”

 1. Мисля. че не може да им по-точна алегория ота тази.

 2. Шаренкова пак се е объркала нещо.Дивия капитализъм, за който говори, го насадиха любимите и руски шефове.Няма нищо общо с Дикенсовиякапитализъм. “Диктатурата на пролетарията” е далеч по-зловеща от всякаква форма на капитализъм.Историята отдавна е поставила знак за равенство между фашизъм и комунизъм.Знаем за престъпленията против човечеството и на двете системи.Знаем и как се възроди Западна Европа след войната- с помощта на най-капиталистическата държава в света- САЩ. За съжаление България е в ръцете на дивия комунизъм и от една от най-развитите държави преди войната, става сега най-бедната в Европа.Защото това не е капитализъм , а заграбване на целия ресурс от комунистите и пропилян.А за мина “Ораново”, да не се правят на идиоти , а да си кажат, че собственика е същия, който източи и фалира Добружанска банка,един от анти-героите на зърнената криза , неплащал концесия за 10 г, но личен приятел на Първанов.Това е тяхно дело на комунистите , както и съсипването на НЕК, на здравеопазване, образование, икономика. Единственото, което могат да правят е да харчат , създадени от друг пари.И сега се канят да харчат 1 миллиард.А дали ще им стигне?

 3. Препоръчвам на г-жа Шаренкова да прочете книгата на Фредерик Кемп -“Берлин 1961 Кенеди,Хрушчов и най опасното място на земята”.Историята на Марта Хилерс,за която се оказва,че цял свят знае,само ние в България не сме чули.”Между късното лято и ранната есен на 1945,най малко 110 000 жени между 12 и 88г.са изнасилени.Около 40 процента от жертвите са обезчестявани многократно.Една от всеки пет жертви на изнасилване забременява,като около половината от тях раждат детето,а другите се подлагат на аборт-в някои случаи без никаква упойка.Хиляди жени се самоубиват от срам или от страх,да не бъдат следващите жертви.Близо пет процента от родените в Берлин деца през следващата година ще бъдат т.н.Russenbabys.Из цяла Германия броят им ще е между 150 000 и 200 000.Какво ли се е случвало у нас?Има ли кой да пише и да се интересува?Хубаво ,че г-н Инджев написа “Течна дружба”,та да отвори очите на българите и да защити достойнството на българските “интелектуалци”!Страхливи ли сме,прости ли сме,алчни ли сме,подкупни ли сме,години търся отговора на този въпрос?

 4. Dnes smqtame da im posegnem na pravoto na spokojno vacancuvane. Sreshta na vlastta s liubovta na varnenskite izbirateli ot 19h na Evksinograd. Vsichki sa pokaneni.

 5. Уважавам руската култура, но не понасям Руската (съветска) политика. Днешните властвуващи са точно копие на съветските (руските) си побратими. В момента се извършва постепенна окупация на България с помощта на “прозрачните” руски капитали.
  БКП (БСП) носи най- голямата вина за състоянието на държавата, защото те наложиха правилата на дивия съветски капитализъм.

 6. Господин Инджев, доколкото съм запознат, Чарлз Дикенс е английски писател, определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха и не бил индустриалец, едър собственик и капиталист. Не е ясно защо Светлана Шаренкова опредлеля капитализма у нас като див и Дикенсов. Верно е, че капитализмът у нас е див, но е руско-азиатски и путински, а не е Дикенсов. Може би госпожа другарката Шаренкова само е чувала за капитализма в Англия от трети лица. Капитализмът в Англия никога не бил див и варварски. Да пита дядо си Маркс, който е изучавал тази обществена система именно в Англия. Смята се, че капитализмът е възникнал първо в Англия, защото там се е появила и научно-техническата революция. Най-смешното в случая е, че тази научно-техническата революция не е била забелязана от късогледия и неграмотен човекомразец и комунистически идеолог Маркс.

 7. Дивият “Дикенсов” капитализъм бе удобно и грижливо отгледан в саксията, доставена ни от Светлето-кгб като ‘държава”и старателно пудрен с пестиците на мафиотските им структури, разклонили се и в Ораново и в душите на копаещите все още в червения рудник България рудари-бесеПАРИ..Страшна статия.За страшните последици от подкопаването на българското общество и отравянето на българския етнос..

 8. След този текст на Иво ти идва да се вглъбиш в размисъл за обречената ни национална съдба, да виеш от гняв срещу безнаказаността на всички престъпления и издеватеелства на кремълската шайка в България, да се късаш от благородна завист към други- малки, бедни и поробени някога като нас народи, които решително заличиха раните на сесесерщината и вече са 1 класа европейци по всички критерии. А последните думи на Иво днес имат още едно потвърждение- най-новата книга на Виктор Суворов „Тя се казваше Татяна“ разказва документирано ужаса- какво съветските комуняги и палачи са правили със собствния си народ по линия на ядрената програма от 50-те години. Та ние-“баш русофобите”, които сме се събрали покрай блога на Иво, препоръчваме горещо на путинофилите и сесесерейските фенове да прочетат и някои други руски книги, освен “Основи на ленинизма”, “Кратък курс по история наа ВКП (б)”, “Малая земля” и “Спомени и размисли”. Ако наистина обичат руския народ и са просто хора с човешки чувства, ще се разплачат след книгите на Виктор Суворов. Но те не обичат руския народ-те обичат неговите палачи и се задъхват от възторг пред зверствата им!

 9. Аз искам конкретни неща,факти и статистика,които да покажат на българите и света истината за българоруските взаимоотношения.Стига лигави истории с братущки и освободители,крайно време е да поставим тези отношения на достоверност и взаимен интерес,а не на фалшификации и пропаганда,в която все ние сме губещи и като капак трябва да сме благодарни!Искам да се напишат есета,научни статии и книги за участието на България във Втората световна война-последната фаза-войници,офицери,санитарни части,автомобилен инвентар реквизиран и изнесен от България,храна,облекло,медицински консумативи и човешки жертви.Колко са ветераните от войната и защо всички ние изплащаме пенсиите им,след като по настояване на руснаците имаме статут на победена страна?Плащаме репарации,а изплащаме пенсии на ветерани от войната,абсурд,нали?Колко дълбоко бръкнаха в джоба ни руснаците и не го ли продъниха?Как да искам МОЧА в центъра на родния град?

 10. Иво,тази статия е срам за теб.Накъсано,като копи пейст от различни материали.Никаква аргументация на твърденията.Как да обърнем негативното търговско салдо с Русия?Просто,няма да им купуваме повече газа и петрола!Ще ги залеем с кисело мляко и кисело зеле и хоп,смачкали сме ги.Много русофобско и много наивно.Изтрий ме.

 11. към Стамбо
  И “Златото на партията” на Игор Бунич и сигурно още много автори, но финала “Ако обичат……….”казва цялата същност на тези хора.

 12. Много точен текст;макар че нямя нужда да търсим вината на нашите посткомунистически “приватизатори” в идеологията на Путин(ако съществува такава).Просто перфидният бандитизъм на нашата номенклатура след 89-си е бандитизъм без да има нужда от руско покровителство и другарите от номенклатурата си изиграха добрекартите,на нас оставиха да им гледаме все по-наглите схеми на кражба и разорително “управление” на това което е останало (и е доходоносно) държавно:енергетика,държавно-обществени поръчки идр.

 13. “Страната е взета на концесия от доказани победители във войната срещу националния ни интерес да се върнем достойно в Европа след като бяхме въдворени насилствено в съветския лагер .”
  Прекрасно синтезирани няколко истини в едно изречение!!!
  Благодаря Ви за чудесния анализ! Дано го прочетат повече хора!

 14. Цитирам един коментатор преди последните избори–не вярвате и не искате Костов–тогава страдайте!

 15. Г-н Инджев,
  Нищо не разбирам от журналистика. Чудя се как се отнасяте към безкрайните /напълно заслужени!!!/ хвалби? В смисъл обмисляте ли някакво авторско предаване в телевизия, онлайн радио? Все пак трябва да има някакъв следващ етап в кариерата на един журналист.

 16. Дивият “капитализъм” е в Русия и отдавна е минал във фашизъм,защото имаме един олигарх,който,чрез най-смешни и жалки фокуси е постоянно на власт и праща в затворите всеки дръзнал да му попречи.

 17. Нашите т.н.”независиме” медии вкл.и общественната БНТ, доста охотно дават трибуна на такива като другарката Шаренкова, доказани “българофоби” (а не “русофили”, както ги представят), доказани агенти на чужди държави (по точно руски) за формиране и манипулиране на общественното мнение. Тази персона говори за “престъпна” приватизация при управлението на Иван Костов, а забравя за грабежа на всички активи на държавата и на цялото население докато се стигна до приватизацията след 1997 г. И въпреки грабежа преди това, благодарение на тази приватизация, държавата се оттласна от дъното и пое пътя на демократичното и проевропейско развитие, което пак чрез тези тъмни сили бе спряно и постепенно доведе до трагичното състояние, в което се намираме в момента. Не ми е ясно и защо тотално провалилата се от предишните избори т.н.”социоложка”(станала за присмех и сред колегите си), продължава “изявите” си и в момента, като дава “компетентното” си мнение за общественните нагласи. В това число на “компетентните” и “изявени” личности се включват и такива провалили се журналисти, като Блъсков, Мадам Валерия, Дудука (които пък влезе и в редиците на “най-одобряваните политици”) и др.жалки подобия на съвременни журналисти. А такива доказани професионалисти, като г-н Инджев например, ги обричат на “забвение”, като не им дават трибуна (или микрофон) за изяви.

 18. “Ще ги залеем с кисело мляко и кисело зеле…”

  Доста лесно, нали. Но не става така.

  До колкото ми е известно, Русия не може да произвежда достатъчно храна за своето население. Русия купува храна, Русия купува текстил и текстилни изделия.
  (За идея: част от Russia’s import structure.
  Food products and agricultural raw materials 16%
  Textiles and textiles products 5%
  Machines, outfits and transport vehicles 50%
  Import Volume 2010 (milliard $) – 248,8)

  Обаче, Русия обяви България за “напреднала” държава и повиши вносните мита на българските стоки.

  От друга стана, “мъдрите” политики на СДС – връщане на “Земята в реални граници” – и на великия Костов – (българският) капиталистически “пазар” е единствения регулатор в българската икономика – допринесоха съществено българските стоки да не са на руския пазар.

  Това е гледано от страна търговските отношенията България-Русия.
  Но, ако погледнем от страна на плащанията, руските стоки се купуват с ДОЛАРИ, които българите НЕ изкарват на руския пазар. Е, защо Русия е единатвен доставчик на енергетични ресурси в България?

 19. До Лидия
  Костов пре/о/даде, както искате, ◾ „Нефтохим” на руснаците на безценица и обвързва огромния комбинат да работи само с руски нефт.
  ◾Подписва 10 годишен договор за доставка на газ при изключително неизгодни за страната условия.
  ◾Действа за още по – голямо обвързване с Русия в областта на ядрената енергетика.

 20. Този “AZ”, който не си изписва името изглежда е пълен с червена злоба. Ревът му срещу този анализ на Иво Инджев оприличавам на куче, което лае срещу подаден салам.
  Вероятно всичко това нямаше да се случва (и нямаше вероятно да се пишат подобни анализи), ако наистина цитираното от ЛИДИЯ в коментара “Не искаш Костов-страдаш” беше станало реалност. Но прославеният ни народ с почитта си към фолклора се поддаде на омразата Бойкова и Сидерова към Костов и неговата визия за България. А тази омраза се превърна в най-вулгарната политическа чалга и сега берем ядове от грешния си избор…..

 21. За подобна трагедия, като в “Ораново”, с толкова жертви, пострадали, заради неизчислени и неизпълнени крепежи в галериите, в цивилизования свят се подава ОСТАВКА – пада министърът на икономиката и енергетиката, има наказани и затворени!
  Но не и тук, където държавата затъва от дъното надолу, хората затъват, освен червените бабички на БСП и мутрестите им отрочета, но ОСТАВКИ НЯМА – не е в стила на Путин и тукашните му наместници!

 22. Дари- наистина ли вярваш че Костов Действа за още по – голямо обвързване с Русия в областта на ядрената енергетика.
  Явно те е напекло слънцето.
  Договора за газта го подписа Евгени Бакърджиев и бе страхно изгоден за България докато не се намеси Р.Овч.
  А Нефтохим-лично аз предпочитам да вярвам на версията че може да работи само с руски петрол.

 23. @Проданов

  Костов наистина беше залят с черен PR и всевъзможни проруски каламбури, но ГОЛЯМАТА негова грешка тагава бе, че не реагира. Реакцията на политик, който знае как се общува с хората – слизане при “суверена” и обясняване като на първокласник (какъвто реално има насреща). Политическата надменност е първото зло, от което трябва да се отърве всеки, повярвал си, че става за тази работа.

  Г-н Инджев, стискам палци да намерите форма, която да направи още по-достъпен и популярен гласът ви сред обществото.

 24. До Иван
  Съжалявам, но за Нефтохим нещата не са така – имам лични наблюдения.Иван Костов го хариза на руснаците и участваше в нарушението на югоембаргото.Имаше и западни фирми, които имаха оферти, но не стана.И на мен много ми се иска да има силен човек в дясно, но за съжаление това не е Костов.Сещам се и за Булбанк , която беше една от най-мощните и стабилните кредитни централи под управлението на Чавдар Кънчев.Костов я продаде след големи битки на Уни Кредит и сега Левон Хампарцумян я управлява без да е икономист по образование, и за съжаление не добре.За Балкан да не говорим.

 25. “Иван Костов го хариза на руснаците и участваше в нарушението на югоембаргото.”

  ДАРИ, второто ембарго над СРЮ е прекратено на 10.06.1999 г. а Нефтохим е приватизиран на 12.10.1999 г.

 26. Дари, абсолютно не е вярно, че е имало интерес от западни фирми към Нефтохим.
  И изобщо, не е ли време да престанем вече с търсенето на “теле под вола” като говорим за единствения период в най-новата ни история (1997-2001г.), в която България бе отлепена от дъното? Ако знаете как е могло по-добре да се управлява държавата тогава – кажете. Ако ли пък нямате рецепта – замълчете! От такива “десни разбирачи” като вас стигнахме до там, в парламента да ни представляват само БКП/ДС и филиалите й.

 27. Истинската приватизация на Нефтохим се подготвя години преди 1999.Създава се смесеното дружество “Росбулнефт”, където руската фирма и “Нефтохим” си разделят по 50% участие. Златев влиза в ръководството. През 1996 г. върху България се стоварва бензинова криза. Опозицията обвинява “Росбулнефт”. Противно на очакванията обаче новото правителство на Иван Костов не разваля договора с “Росснефт”. През 1999 г. Костов започва продажбата на “Нефтохим”. Преди да стане мин.председател Костов беше финансов министър в 2 правителства и чрез фирмата на жена си Булинс са нарушавали югоембаргото. Росбулнефт за кратко време източи Нефтохим по познатата схема на входа и изхода.
  “Доставяйки нефт и продавайки горива.“Шел” притежава у нас 61 бензиностанции и заяви намерение всяка година да ги увеличава с по 10-15. От холандско-британската компания заявиха, че проявяват интерес и към приватизацията на Нефтохим ” в Капитал 23 май 1998г.
  Това го пиша,просто да изясня фактите.Гласувала съм за СДС и бих гласувала пак.Не мразя Костов.

 28. ДАРИ, благодаря за отговора! Дано повече хора го прочетат и си направят нужните изводи.

 29. до Дари

  Ако имате лични наблюдения за “харизването” на Нефтохим на руснаците и за това как Костов нарушавал югоембаргото, трябва да ги споделите тук, да ги чуем всички, или пък незабавно да се обърнете към прокуратурата. Тя трудно може да бъде упрекната в симпатии към Костов, и ще направи всичко необходимо той да си понесе отговорността.

  В противен случай вашия коментар си остава евтина интрига, каквито има хиляди. И жалко за останалите ви коментари, които бяха доста добри.

  ***********************

  Мисля си и нещо друго – през годините човек някак си би трябвало да си е изградил една представа за това, кога през прехода България е била по-плътно в руската прегръдка и кога по-слабо. Мисля, че за всички е ясно, че през периода на Костовото правителство България направи първите /и май единствени/ стъпки за излизане от състоянието си на 16-та република /каквато всъщност бяхме/, и това е основната причина за последвалата тотална война срещу всичко, което олицетворява кабинета Костов. По същество икономиката ни беше съветска, произвеждаше главно загуби, и това можеше да се спре единствено с приватизация.

  Парадоксалното /на пръв поглед/ е това, че комунягите се облажиха най-много от приватизацията, макар че на ниво реторика са най-върлите нейни врагове. Най-гнусното на тази позиция е лицемерието и подмяната на смисъла и здравия разум с идиотските марксистко-ленински соц клишета от една страна, и прибирането на големите капитали от друга.

  Никъде по света няма “приятна”, “популярна”, или “симпатична” приватизация. Вайкането за “Дикенсовия капитализъм” е предназначено за неукия бай Генчо, пиещ пърцуца в кварталния гараж, който продължава да си иска безплатното сиренце, закачено в капана, наречен социализъм. Неговият промит мозък се опитва да полира другарката Шармуткова, защото знае, че нейното лошо, съветско образование трудно може да изпързаля някой нормален и образован човек.

  Но понякога един изказан тъпизъм може да действа двояко:

  -Бай Генчо в гаража си мисли
  “Костов мръсника направи Дикенсова приватизация, затова страдаме”,

  Друг някой, с повечко конспиративен разум си казва: “Костов направи приватизация, от нея спечелиха главно комунистите, следователно Костов е комунист”. В това има точно толкова логика, колкото в твърдението:
  “Хитлер унищожи огромната част от европейските евреи, другите изгони. Те отидоха в Палестина и създадоха своя държава, следователно Хитлер е ционист”.

  В този смисъл руско-съветско-соц пропагандата ще продължава да се шири, дори и бай-Генчовците да намаляват статистически, а те май по-скоро се увеличават. Затова и Москва инвестира главно в дебилни партии, с идиотска реторика като Нова Сила и Атака. Те ще полират мозъка на бай-Генчовците, а на по-отраканите, като от ГЕРБ, ще им се повтаря, че един сал бай Бойко ще пребори Московците. Както и че от друга страна ни чака дружба от векове – за векове..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.