Скъпият ни Евтиногард

Някои неща, като символиката на замаскирания комунизъм, упорито не искат да си отидат от България. Актуалността на темата за лятната почивка на управляващите другари в морския резерват на властта в „Евксиноград” ми напомни, че точно преди 19 години написах първата си статия като главен редактор на в. „Демокрация” в зародилата се по този начин моя авторска всекидневна рубрика „Статия на свободата”.

Статията от 5 август 1994-та се казваше „Евтиноград” и започваше така:

„Той е символ. Кажехме ли Евксиноград, подразбирахме Партията и лично нейния пръв ръководител. И обратното- кажехме ли Партията и Нейния пръв, разбирахме Евксиноград.Само през лятото подразбирахме, разбира се”( Статията е част от сборника ми „Мълчанието е злото”).

Пак е лято и пак, като през онзи август след съставянето на кабинета Виденов, властта се изнася в своя резерват, където гнезди на спокойствие от народната любов.

Слънчевото бунгало, любимо на президента Първанов (за което бяхме уведомени в блудкав репортаж във в. „24 часа” с акцент върху уменията на съпругата Зорка да язди джет), този път било резервирано от програмния директор на държавата- премиерът на програмния кабинет Орешарски. Поне така твърди в. „Труд”.

Ето какво още твърди вестникът, който се е опитал да се приближи до кастата на недосегаемите ( в Индия тя е най-нисшата- на милиони недосегаеми по селата в субконтинента единствената позволена работа е да чистят обществените нужници с ръце).

Но не е лесно да се приближи човек до приближените на властта у нас.Тук имаме нужда от телескоп, за да зърнем нашите недосегаеми политически звезди. Вестникарите са се опитали, но се натъкнали на организираната съпротива на охранителите в скъпия ни ( като бюджетни разходи за охрана) Евтиногард.

„Няколко служби в синхрон пазят “Евксиноград”

Бетонната стена, която разделя простосмъртните от държавния елит, не е много висока и плажът на “Евксиноград” може да се види откъм баира. Катер на Гранична полиция беше акостирал вчера още от сутринта на кея на резиденцията в очакване на следобедните протести.
Рядко срещано взаимодействие на служби се наблюдава във вторник, когато бе първият ден от окупацията на правителствената резиденция “Евксиноград” във Варна. Кметът на града Иван Портних (ГЕРБ) разреши протеста за една седмица от 19 до 21 ч, но с уговорката да не се блокира магистралата.
От ранни зори различните институции започнаха проверка на периметъра в и около почивната база на властта. Катер на Гранична полиция сновеше в заливчето пред плажа на “Евксиноград”, където бе планувано да се пуснат четирима протестиращи водолази.
Полицаи от Варна пък патрулираха пеша на съседния плаж Паша дере. Униформени имаше и пред входа на резиденцията. Зад оградите коли и служители на Националната служба за охрана обхождаха периметъра интензивно. От ОДП Варна заявиха, че всички служби са в синхрон, а разработените сценарии за действие са няколко и ще бъдат прилагани в зависимост от хода на протестните действия.
Организаторите на протеста от “Обединени варненци за Варна” заявиха, че нямат намерение да препречват пътя, но все пак не могат да контролират всички хора. Единствената необхваната в плановете на службите “опасност” е появата на делтапланерист по въздух. Според органите на реда няма как да се забрани летенето, а ако планерът се приземи на територията на резиденцията, то правомощията са на НСО.
От резиденцията категорично отказаха да кажат колко и кои са почиващите в момента там. Протестиращите научили, че премиерът Пламен Орешарски е резервирал “Слънчевото бунгало” до края на седмицата, но не бяха сигурни дали той е там. Екип на “Труд” видя в предобедните часове, че на плажа на резиденцията има почиващи, сред които и малки деца, но разстоянието от което можеше да се наблюдава, не позволи да се разпознаят лица.” ( в. Труд”)

18 мнения за “Скъпият ни Евтиногард”

 1. Да се забрани ,да се забрани и летенето ! Да се забрани ….. !

 2. Но най-добре е да се забрани мисленето, то само ще забрани всичко останало !

 3. Ех, тази пуста нелегалност ще ги преследва до гроб, нищо че са завзели и четирите власти и всички охранителни институции…

 4. Требе им само една гаубица-толкова ли няма достойно войнство да ни избави всинца от тоз човешки боклук? Пък както полицията ги е завардила от народната любов, се сещам за филмите на Луи дьо Фюнес- единият от филмите напомнящ абсурдната ситуация беше “полюцаят и извънземните”

 5. Михаил Миков да затвори и Евксиноград, както затвори НЦИОМ. Няма нужда от тази резиденция. Да почиват на общо основание както народа.

 6. Прелюбопитен съм да разбера,дали създалата се около Евсиновград ситуация ще попадне на вниманието на “партньорите ни” от ЕС ,респ-това на европейските медии.Тово да осигуряваш “почивката”на Управляващщите по суша,море и под водата,е достойно за перото на всеки писател със склонност към сатирата.Май че БГ е на път да се прочуе освен със Цар /поклонника на хазарта/-премиер министър и със проявите на всенародната любов към управляващите ,от която последните се пазят по споменатия начин,финансиран от БГ данакоплатците.КОМУНИСТИЧЕСКАТА НАГЛОСТ НЕ ПОЗНАВА ГРАНИЦИ!!!

 7. Не възлагайте особени надежди на тази лятна офанзива!
  Бях там и вчера, ще бъда и днес, но сме едва 60-70 човека, като сред нас има и доста “дискутабилни”… 🙂

  Просто е време Протестът да се поведе от Реформаторите, за да се блокират всякакви опити за подмяна.

  В последните години Варна дръпна сериозно назад, поради активната инТИМизация. В родния ми град чувам по-често руска реч, отколкото българска (особено на определени места). В това няма нищо лошо, стига да дърпа напред и нагоре. Посоката, за съжаление е назад и надолу…

 8. Ежедневен тормоз е необходим за тези в Евксиноград. Само една малка забележка, не променяща смисъла на статията. Паша дере не е до двореца, съседни там са Траката и плажът на МВР.

 9. Проучих въпроса из другите посткомунистически страни (имам предвид членуващи в НАТО и ЕС). Такова допотопно наследство от безочливата система привилегии на комуната наистина няма никъде, освен малко в Румъния. Никъде! Депутатите от Естония до Словения като дойде ваканцията, си вземат жените (гаджетата), децата, кучетата резервират си хотела като обикновени туристи и останалото- и толкова.

 10. Г-н Инджев, къде ще ходите на почивка, за да мога да запозная жена Ви с протестъра ми!

 11. Deutsche Welle съобщи, че обитателите на Райхстага масово почиват на гръцките острови Наксос, Миконос и Парос. Не се крият, никой не ги преследва… Скука!
  Казват, че още говорели немски само с конете си?

 12. Жалка картинка са нашите управляващи.Но има нещо символично в това, че се движат с плътна охрана, по суша, море и въздух, точно като най-опасните престъпници, каквито са си всъщност.Та от това да унищожаваш народа си десетки години , да ограбиш държавата и да искаш заеми за милиарди, че пак да ги ограбиш, да лъжеш всеки ден, колко много мислиш за хората, с жалките подаяния за най-онеправданите, които можело да не получат, заради президента , протестиращите, посланиците , е най-голямото престъпление.Та зорко да ги пазят, защото ще им търсим сметка и то скоро.

 13. Към Magestik
  kremilo@abv.bg

  След като си разтвори шлифера и си извади тук kremilo, т.е.кремълското чувство за хумор,не се надявай на второ запознанство с публиката в този блог.

 14. Rusia e nashiat vrag N. 1. Kitai shte i vidi smetkata edin den, bez vsiako sumnenie, no do togava dali shte ocellem kato nacia pod tezhestta na ruskia smrudliv botush. Da zhiveiat kitaicite zashtoto vragut na moiat vrag e po definicia moi priatel!

 15. Много жалко за всички нас, че подобни “резиденции” съществуват все още, никой от политическата класа не се осмели да ги раздържави – нито десни, нито леви, нито царисти; дори никой не се осмелява да пише за това като за огромен анахронизъм.
  Както впрочем съществуването на градове с имена Димитровград и Благоевград ??????.
  Наред с инициативата за премахването на МОЧА, горепосочените имена дразнят ежеднвно или пък може би част от населението доволства – “нашите” герои са си тук, паметниците на “братската” армия, децата на така наречените “антифашисти” ни управляват, радост струи отвсякъде ….
  Какво значат няколко си резиденцийки; а за финансовата издръжка на огромните сгради да не говорим!

 16. Eвксиноград предлага добра кухня на прилични цени, позапуснат парк и сгради, обзаведени в стил късен соц с изкл. на Тунела (итал. мебели от 1984, малко евтинджос), невероятно спокойстве и съжителство на богата символика от преди и след 1944. В т. нар. “Слънчево бунгало” не бих почивал, освен в случай, че трябва да се укривам.
  В края на август, в един хотел в южна Германия забелязах Гидо Вестервеле, който явно не се страхуваше от другите почиващи там.

 17. Кьм Majestik
  Признавам си ,че по-просташки коментар в този блог не съм срещал.В известен смисъл надхвърля простащината на Мишо шамара.
  Г-н Инджев,няма ли начин писанията на такива като Majestiuk да не се появяват във Вашия блог.На никого ни биха липсвали.

 18. Към Magestik
  ти другарЙО си редко тъпо парче, този форум е за хора с интелект, така че айде у лево, там идиотските ти писания ще бъдат посрещнати с кравешки възторг.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.