Да, Плевнелиев сгреши, но не с ветото, а с отказа си да изобличи своя предшественик

Ще се съглася с бившия президент ( Първанов), който заявява днес във в. „Преса”, че сегашният президент (Плевнелиев) допусна политическа грешка- но не за ветото върху актуализацията на бюджета, а поради отказа на действащия държавен глава да проветри поверената му институция от мухъла на наследството, заварено там.

Под натиска на Бойко Борисов, дългогодишен ортак в тайни срещи и договорки с Първанов, Плевнелиев нито веднъж не засегна в своята предизборна кампания през 2011-та темата за ревизия на 10 годишния разгул на първановщината в държава.

Междувременно от прочистването на президентския екип от лица с ангажименти към Борисов ( т.е. с „благосклонно” отношение и към Първанов), се видя, че еманципацията на Плевнелиев от ГЕРБ е възможна.

В речта си пред паметника на Незнайния воин (символична еманация на комунистическия прочит на вкопаната ни под нивото на земята българска история с преклонена пред воинстващите съветски монументи глава), Росен Плевнелиев обеща в мразовития януарски ден при встъпването си в длъжност през 2012 г. именно да „проветри” онова, което заварва. За съжаление така и не го направи- поне не публично.

Мълчаливото съгласие на Плевнелиев с легендите за „праведния” Първанов сега му се връща с менторския тон на окуражения от липсата на каквото и да било възмездие за пълната безнаказаност на всемогъществото, с което предшественикът му се разпореждаше цели 10 години.

То не бяха поклони пред Путин на разпродажбата на България с единствен купувач през януари 2008-ма! Не бяха скандали с бракониерски и корупционно-спонсорски вкус!

То не беше демонстрация на лукс ( например под формата ловни пушки на цената на скъп автомобил)!

То не бяха безконтролни воаяжи по най-екзотични места на планетата с подбрани да споделят луксозните околосветски пътешествия медийни слуги ( а че са такива, това е видно от факта, че никога никой от медийния антураж на подкупващия с подобни почерпки президент не изкуши перото си да сподели с публиката спомените си)!

За практиката фирми на приближени лица на Първанов да печелят като за световно търгове и държавни поръчки, ( както и за съдебната практика някои подобни да бъдат оправдавани след явно разиграване на съдебен театър в търговията с влияние), да не говорим!

Все едно, че не е било, така излиза.

Щом му позволяват, Първанов явно ще си разиграва коня със самочувствието на инстанция, извисена в своята непорочност над всичко и всички.

Първановщината е първородният политически и съучастнически грях на Борисов. Без да се разграничи от него Плевнелиев ще си остане в плен на съмненията за границите, които са му поставени в демонстрацията на самостоятелност. Защото държаната в тайна от “простолюдието” близка връзка между Първанов и Борисов илюстрира онова, което всички наричат “задкулисие” безадресно, докато адресатите са много добре известни.

Това не е личен въпрос, а проблем от първостепенна важност, каквато е липсата на справедливост в държавата, разгневила повече от всичко българите- включително и онези, чиито протести Плевнелиев подкрепи.

Самият Плевнелиев не веднъж е констатирал тъкмо липсата на справедливост като въпрос на въпросите. Време е да си го зададе сам-това вече е личен въпрос.

32 мнения за “Да, Плевнелиев сгреши, но не с ветото, а с отказа си да изобличи своя предшественик”

 1. Да, сега Плевнелиев, (за когото и аз с едно-две наум гласувах на балотажа, ръкоплясках му за пропуснатото дежурно славословие по кремълски адрес на националния празник, подкрепям еманципацията и десните му жестове и т.н.) трябва да осъзнае цената на гламавото понятие “надграждане в президентската институция”. Моля?!Надграждане ли!? Не надграждане, а булдозери, фадроми, кръстосан огън и напалм за дезинфекция трябваше да играят в агентурно-корупционно-курварско-чалгарско-ченгесарската бърлога на гоцэ сырыщныка (демонстирай презрение към този гнусен мерзавец и национален предател №1, пиши името му с малки букви и руски графически добавки!)Точно от повсеместно “надграждане” сме на този хал! Онези там чехи, поляци, балтийци хич не награждаха, ами бързо и последователно разрушиха съветските агентурни структури, паметници и икономически пипала. За да ГРАДЯТ нови, независими, европейски държави, общества и икономики. И точно поради тази неотстъпчивоост и твърдост от търговска гледна точка Русия се държи прилично спрямо Прага и Варшава, а не ги души с мита и шантажи както нашите стоки.
  Често правим сравнения с германския опит в денацификацията, и ето как си представям част от реч на Конрад Аденнауер в Бундестага, ако и той не беше велик световен политик, а фен на “надграждането”:
  – Зер геерте Дамен унд Херен,
  Ключовата дума в моята програма като федерален канцлер е “надграждане”. Да юбергебаудим е зер вихтиг в сферата на националната зихерайт. Ето защо трябва грижливо и мит гросе Бемюунг да наградим постигнатото от ГЕСТАПО, особено в подготовката на високопрофесионални кадри, служили не на националсоциализма, както злобно твърдят някои политически маргинали и чужди сили, а на скъпия ни Фатерланд. Същото се отнася и за офицерските кадри от прославената СС -дивизия МЪРТВЕШКА ГЛАВА, Тодескопф, която от днес се преименува на ДЕМОКРАТИЧНА МЪРТВЕШКА ГЛАВА. Смятам аух, че икономическият потенциал на концлагерите не бива да се церщьори и разрушава, а да се надгражда чрез допълнително материално стимулиране на лагеристите и съвместни културни и спортни инициативи с надзирателите в името на откровения диалог и националния консенсус. Да, смело заявявам, че Адолф Хитлер допусна някои грешки и дори извращения, но със съжаление трябва да констатираме, че ние не можем да изградим за векове двете Германии, които той изгради, но поне можем да ги надградим. Ето защо Юбергебойдене му е Мутера!… Унд зо вайтер.. Данке!

 2. Нали са си “свински черва” – как да му посегне… 🙂

  Ако Плевнелиев е изживял истински “катарзис”, това тепърва предстои да се проявява.
  А и колко е просто “проветрението” – ставаш президент, купуваш си “Президент на РъБъ”, правиш една пресконференция и започва голямото литературно четене!

 3. Напълна съм съгласен с тезата, но за съжаление това е практика в целия ни политечески живот през последните 20 и кусур години. Няма политическа сила, която да не е обещавала разчистване на “авгиевите обори” не само в президентството, но и в парламента и в министерския съвет. Излиза, че единственият разобличителен документ за предходен период бе докладът на П. Младенов пред тяхната партия, но и … Дори чугунено-бетонните глави го забравиха веднага и прехвърлиха всичко върху Димитров и Костов. Просто сме затънали в комунистическо-болшевишка демагогия и всяко по-различно нещо ни се струва като изгрев, които за съжалиние още не е изгрял.

 4. Дали няма да е добре ако има един списък с институции, при смяната на чиито шеф, автоматично да започва проверка на НАП, Прокуратура, Боркор и знам ли още кой…

 5. Ох, Стамбо, браво!!! Хем ми е смешно, хем ми е тъжно. Ама по- добре да има малко смях наистина, че то иначе работата става безнадеждна.

 6. Първанов е свещената крава на прехода. Него никой за нищо не смее да го закачи. Нещо повече,към всеки, за който се сметне, че хвърля сянка върху “светлия” му образ, се прилага някаква репресия – от “безобидната” принуда към журналист да напусни работата си, до пребиването почти до смърт на друг журналист. Ако е един случай, да кажеш, че е случайно, но станат ли два и повече вече не е случайност, а систематичност. Да не говорим, че когато един гангстер поръчва друг добре облечен бизнесмен, въпросното лице (в качеството на какъв) ги помирява. Или когато един политик заявява, че ще се яви като свидетел в съда, по дело, засягощо споменатите лица, “внезапно” почива от “панкреасен шок” – диагноза, за която лекар, когото запитах, ми отговори само с неясно сумтене. Това само показва колко е бил верен и полезен на задкулисието, което управлява държавата ни и против, което хората протестират.

 7. Три са погромните моменти в последните 20 години , обърнали посоката към по лошо!Правителството на Беров , правителството на Мадридския мушморок, който дори не разбра че е министър председател и за 4 години не върза едно цяло смислено изречение!Двойният мандат на Първанов беше крепител на разграбването !

 8. До ПЕТКОВ:
  Само, че въпросният списък, обезателно трябва да започне с институциите… Прокуратура, Боркор, НАП и все в този дух! Остава да предложите, кой (коя институция)да организира и извърши проверките.

 9. За момент си представих, че в някой сутрешен блок върви дискусия на тази тема,и какво биха си казали Плевнелиев и Първанов , съответно защитавайки или нападайки ветото за актуализацията на бюджета и водещия на полемиката да е г-н Иво Инджев.Ох, мечти, мечти.Но нали за това са и тези протести, за нормализиране на държавата, за спараведливостта, където Първанов няма да може да назидава , а ще трябва да отговаря за дискредитирането на президентската институция с отвратителните си ловни изцепки у нас и в чужбина , за предателството спрямо страната и народа със заробващи енергийни проекти, с лукса на воаяжите си, с мафиотите си съветници, с незаконното си забогатяване и мн. др.А Плевнелиев да се подготви за битка.

 10. Към СТАМБО:
  Моите адмирации за илюстрацията!
  Един внимателен прочит на изцепките на Ал Лилов от 89-91-ва се различава несъществено по форма и съдържание (като изключим употребените от теб “чуждици” и имена).
  Всъщност, като се замисля, струва ми се така би протекла и денацификацията ако тогавашната Западна Германия не е била окупирана и под тоталния контрол на англоамериканците.

 11. Не съм гласувал на втория тур на изборите за президент. Имам своите съмнения относно неговата “независимост”. Но когато предприема важни за справедливостта и демокрацията в страната стъпки, следва да му го признаем и да го окуражаваме.

 12. Благодаря ви за поздравленията, скъпи съфорумци и съмишленици! Никаква авторска заслуга нямам за това писание-просто се опитах да пренеса автоматично българската реалност в чуждата нормалност- и от смях ми дойде да ревна! Колегата Павел Тинков може би е прав в допускането си, мислил съм го и аз- но това е силата на големия политик като Аденауер- да се опълчиш на Хитлер още като кмет на Кьолн, да преживееш до стари години в самота и изолация трагедията на Германия, фино да излекуваш националните травми, да блъскаш главите на сънародниците си, че германец си само, ако се възприемаш като европеец и атлантик и така да победиш както остатъците от нацизма в масовия манталитет, така и червената заплаха от “антифашизма” ( както го разбират в Кремъл), и да направиш държава за чудо и приказ.

 13. Към Красимир Великов:
  “…Нали са си “свински черва” – как да му посегне…”
  Моля,моля!За предходния,че е свинско черво,напълно съм съгласна,но за настоящия президент мисля,че голяма част от българите/визирам контрапротестиращата маса от червени лумпени/не го заслужават!Прекалено е дипломатичен и деликатен с тези,които мазохистично издигат в култ диктатурата на пролетариата…

 14. България от мноого десителия се подхранва политически чрез “Източен поток”/БкП и сателити/. Първанов се захранваше с него,докато беше във властови позиции. Когато слезе от властта, потокът се пренасочи към основните структури на БСП, а политическите продукти на Първанов – мъртвородено АБВ и неосъществен преврат вътре в БСП за лидерска позиция умряха.
  Като секне подкрепата от Кремъл , замира политическата кариера. Явно утехата, като пенсионна соцзастраховка е “Няма да те бараме”. Плевнелиев, ехоооо!!!

 15. Стига с тия ревизии на предишните и реваншизъм. Ако има проблем, нека прокурор обвини Първанов. Няма нужда новият президент, г-н Плевнелиев, да го прави.

 16. По някаква случайност, всички действия на еманципирания Плевнелиев са в полза на Борисов.

 17. Не мога да го разбера г-н Плевнелиев-да си на върха на държавата и да не си позволиш да говориш и правиш това което ти диктува съвестта!Струва си да платиш всякаква цена за това и да оставиш незабравима следа в историята на България!

 18. Стамбо е готин и красноречив както винаги. Дори мен, който не отбира от немския ме накефи. Очакваме ОЩЕ!!!

 19. До MARINA GAVAZOVA:

  Сайтът на Милен Радев: de-zorata.de е хакнат. Можете да търсите статии от него чрез google cache, но само в текстов формат. Разбира се едно търсене по заглавие в google винаги намира нещо.

  В случая статията: “Социалисти и нацисти, заедно във труд и бой…” може да се прочете най-добре от тук:

  http://hashtag-bg.com/2013/08/09/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4/

 20. MIKA, не всички. Президентът държеше бързо да даде мандат за формиране на правителство и искаше бързо формиране на правителство. Не се е опитвал да ги саботира. Напротив, беше му съвсем ясно, че само БСП и ДПС могат да сформират правителство и пак натискаше за бързо правителство, знаейки че то няма да съдържа ББ.

 21. И Боко не погна своя предшественик – станиша. И сега сме като в една реклама с бедствие, в която с драматичен тон се пита: “Какво не направи миналото лято?”

 22. Иво,
  от ден на ден ставаш по-съвършен.
  Прав си, голяма грешка е непроветряването на президенството, но нали в България всичко трябва да се прпветри.
  За ветото – също е грешка. Вярвам на проф. Христина Вучева. Тя каза, че актуализацията на буджета ще бъде грешка, която ще изяде главата на Оршарски. Какво ли се случва в задкулисието, хайде да оставим такива глезотии като лично достойнсво, себеуважение и т.н., но да тръгне срещу компетентността си….това вече е много трудно за разбиране. Все едно един машиншн инженер да реши, че законът на Нютон за гравитацията може и да не се зачита. Надявам се той сам да се разбира.
  Не знам дали още изпитваш същите симпатии към Плевнелиев както в началото, когато се появи на политическият хоризонт, но появата му в Пловдив на онази вечеря с муфтията и някакъв зам.министър от Турция е огромен скандал. Чуйте словото ми и вие ми кажете дали не съм права – http://www.youtube.com/watch?v=wwK5iCBa3sg Тоя човек изобщо не разбира за какво става дума.

 23. Браво, господин Инджев! Откраднахте мислите ми… LOL…Отново в десятката с този коментар… Ето какво точно ми беше дошло на ум по повод на претенциозния и “дълбокоумен” коментар на Веселина Седларска в сп. “Тема” за протеста и Плевнелиев:
  “Асертивността” на Гоце, съчетана с “резистентността” му към “виктимизация” и селското му самочувствие на гуру и ментор от последна инстанция като “титан на мисълта” и “баща на българската демокрация” (по Илф и Петров) все още очакват “острото” перо на “дълбокоумната” българска журналистика, затъпяваща в плиткоумието на самодоволните си “анализи” на недостатъците на сегашния президент…

 24. Медийния терор с Пеевсски и без Пеевски започна. “Труд” и доста други гласове си смениха тоновата скала и получиха червени отенъци. Гласа на Сугарев, като доста силен, ту го късат, ту го пускат, и скоро ще се помъчат да чукнат и Иво. Плевнелиев е вече в агитките с лъжи и злобна информация. “Специалистите” вече имат своите бюра. Медиите се купуват от фирми с пощенски кутии на Запад и с “не руски” имена. Нацепването на десните продължава. Червените като си назначат всички техни хора, чрез незаконния кабинет на Орешарски, ще се изпъчат като победители в голяма им “битка” за нови аванти и кражби. Може да е с кръв или без кръв. Не е проблем, защото добре знаят как да проливат кръвта на другите. А мечтателите за свобода, нека да си ближат раните, когато се оставиха да ги лъжат безогледно и да им сложат юздите в устата. Изглежда невероятно, но колко пъти, невероятни ситуации станаха действителност според волята Кремъл. Вижте Грузия и Украйна.

 25. @ VALENTIN IVANOV:
  Много “хитро”! Без ревизии на предишните, щото било реваншизъм. Сиреч “кой колкото откраднал – откраднал; който мърсувал – мърсувал; който продавал страната си за петрорубли – продавал”?!
  И как, уважаеми, прокурор да обвини Първанов, като той и престъпната му клика (наричащи себе си политическа партия)избират и назначават прокурорите?!

 26. Мога да напомня че руските атаки в източна Европа следват постепенен, не едновременен модел но винаги чрез бивши соц структури. Президентската струна е много важна за изпълнението марша на червените ботушки.
  Украйна- http://argumentua.com/novosti/pobeda-pr-v-bolshinstve-mazhoritarnykh-okrugov-svyazana-s-kolossalnymi-falsifikatsiyami-eksp
  Румъния – http://blogs.mediapart.fr/blog/samuelr/200812/romania-s-political-turmoil-cooking-shale-gas

 27. Valentin Ivanov, напротив! Бързото сформиране на правителство беше желание на Борисов. Точно заради това той дори не се и опита да предложи кабинет.

 28. От 13г, не гласувам,Навлязох в седмото десетилетие,не съм членувал в партии,Работил съм по времето на развиващия се социализъм с “черна точка”-онаследена,Чета почти всичко и понеже по рождение съм антикомунист-от всичките тези коментари се разбира,че главният виновник за това състояние на държавата ни е Бойко Борисов,До колкото си спомням освен това лице,друг не е обърнал внимание на пострадалите от комунизма,Само той ги покани в н,с,

 29. Тия дето не гласуват да си вървят в циганската махала, там гласуват вместо тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.