Изпреварихме Русия по свобода на словото (срещу президента)

И друг път съм доказвал с примери, че България е като една малка Русия – например по отношение на зависимостта на бизнеса от държавата, в който уж има пазарна икономика. Но няма как да не се повлияем за модела демокрация, „сделан” в СССР и подарен на България, при този огромен внос ( на корупционни практики) от най-големия ни търговски началник, способен да ни врътне кранчето и всякакви други шамари докато подлагаме и другата буза.

Ето че и във войната на властта с неправителствения сектор все повече ситуацията тук намирисва на продукт, внесен от бившите ни колонизатори. Кремъл настъпва срещу западното субсидиране на неправителствени организации в Русия и нашата жаба тук също вдига крак- нали се радва да е троянски кон, опитва се да си заслужи подковаването!

Като не можаха иначе да обяснят бликналата по площадите „народа любов” към тяхното управление, другарките и другарите от властовите кабинети се опитват да дискредитират гражданските протести с типичните за Путин и неговата компания антизападни етикети. Пуснаха руския шлагер за злодея Сорос в местен аранжимент и го надуват чрез всякакви пропагандни грамофони ( за да не кажа графомани).

Шамара, фронтменът на този правителствен рап, дори попрекали в старанието и извади антисемитската карта, но явно са му плеснали един зад врата да не се издава и набързо се извини за нерегламентираното откровение.

Но трябва да се признае, че поне по отношение на свободата на словото у нас е по-различно от Русия. Опитайте там да наплюете публично президента и ще видите за какво става дума!

Като журналист, предизвикал цяла президентска декларация срещу себе си ( в забравената от мнозина вече 2006-та година), най-сериозно ви обръщам внимание върху този аспект от напредъка на България. Днес е не просто възможно, направо е задължително президентът да бъде руган от всички възможни трибуни, свързани с властта.

Например държавният служител в СЕМ Иво Атанасов „размазва” държавния глава Плевнелиев в свои разсъждения в партийния в. „Дума”. В неговото положение като държавен служител (начело на БТА) , преди 20 години бях едва ли не обвинен в национално предателство заради критичната си позиция спрямо тогавашния президент Желев по отношение на свалянето на правителството на СДС и качването на власт на корпорацията „Мултигруп”, излъчила за премиер съветника на президента Любен Беров. И бях уволнен с чисто политически мотиви ( вече не помня, дали др. Атанасов е бил депутат тогава, но подобните му депутати от БСП и ДПС ентусиазирано вдигнаха ръка в полза на репресията).

Днес, слава на Путин, няма опасност от преследване на един държавен служител, нападащ публично президента на България.

Или пък да вземем някои посланици.

Има световна практика те да говорят само онова, което им е наредено. В този смисъл някой трябва да е наредил на Меглена Плугчиева днес да говори глупости в официозната ТВ7, твърдейки от позицията си посланик в Швейцария, че демонстрациите в България разваляли имиджа на страната ни на Запад.

Посланиците на Франция, Германия, Белгия, Холандия и САЩ в София ясно показаха, че е тъкмо обратното. Като посланик на ЕК на еднодневно посещение в България комисар Вивиан Рединг не остави съмнение че това е позиция на Брюксел. Обаче Плугчиева взима страната на изпълнителната власт, която драстично се разминава в тази оценка с президента Плевнелиев, според когото гласът на протестиращите граждани е важен и трябва да бъде чут.

Така че русофобите не са прави да твърдят, че тук всичко е същото, като в Русия. Преувеличават малко- у нас има свобода на словото, спонсорирана от Изток и то не от някакви си неправителствени организации, а направо от правителството, което си има не просто спонсор, а направо началник в чужбина.

16 мнения за “Изпреварихме Русия по свобода на словото (срещу президента)”

 1. BG ne e prestavala da bude de facto ruska kolonia. Tova che sme v ES ne promenia tozi fakt. Razrushavaneto na pozornia pametnik MOCHA v surceto na Sofia shte e lakmusoviat test za tova che zatvoreniat v matrioshkata kourgotski, stanishev, dogan, borisov nashenski komunizum garniran s ruski partenki e zapochnal da si otiva.

 2. Съжалявам за черногледството, но плямпащите срещу плевнята дочух да гъгнат, че не го признават въобще, а може би за тях върховният си е бай им Путин и него славословят, така че в този смисъл, не че приличаме на Русия, а направо сме си като тях с култ към техния президент; също така тук се спазва руския закон за необиждане на СССР, докато от Обявяването на комунистическия режим за престъпен, както е прието на книга у нас, НЯМА И ПОМЕН. Дори децата в клас учат колко добре било през тошизма; и христоматиите изобилстват от ченгета, докато няма и ред от антитоталитарни автори; четирите власти и бизнесът, охраната са овладяни, остава езиковата бариера…

 3. “Свободата” на словото у нас, (не)умело дирижирана от Москва, ми напомня за един съветски политически виц:
  Не е вярно, че тук в СССР нямаме свобода на словото, каквато има в Америка! Там можеш да застанеш пред Белия дом и да извикаш “Долу Рейгън!”, и няма да те осъдят за това. Точно така е и при нас: ако застанеш на Червения площад и извикаш по същия начин “Долу Рейгън!”, няма да ти направят нищо.

 4. Никак не изостава по кремълската писта и долният СССРски хомункулус. Вижте радостната новина:

  Вигенин създава дирекция за постсъветското пространство

  Създава се и нова дирекция за отношенията със страните от постсъветското пространство, като акцентът ще бъде в посока Източното партньорство на ЕС.

  Сред основните приоритети на министър Кристиан Вигенин е по-тясното обвързване на външната политика с икономическия интерес на страната“, се посочва в съобщението. С тази цел се създава дирекция “Външноикономически отношения”, която съвместно с МИЕ ще работи за постигането на максимален икономически ефект за българския бизнес в международен план”, посочват от външно министерство.

  Това за “икономизиране на външната политика” си е дежурна куха мантра на съветската агентура във МВнР. Формулата беше особено на мода при Беров, Пирински, Калфин, а сега и при некадърното прокремълско мекеренце ВАгинин.Става дума обаче за политически, дипломатически и административен идиотизъм. Приказката, че това било едва ли не съгласувано с чистата европразнословица Източно партньорство не струва пет пари. Срещу термина “постсъветско пространство” ще се наежат не само (успешните!) и твърдо антикремълски членки на НАТО и ЕС Литва, Латвия и Естония. Сдържано ще реагират на определението и страни, които формално са (били) част от това пространство, но не искат и да чуят за СССРщина като Грузия и Азербайджан. По-особено е с Украйна и Молдова и Беларус (да, да, Луката е непредсказуем и понякога се зъби на Кремъл). А в централноазиатските петролни и газови диктатури,където Турция, Китай и Южна Корея отдавна са навлезли в най-важните икономически сфери, никой не ни бръсне- оттам като единствена инвестиция в България ще ни останат само рогата на нещастния архар, убит от мерзавеца гоце сырыщныка (знаете как да пишете името на този гнусен негодник).
  Ну, вот вам, друзья-дирекция “Внешноэкономические отношения”. Пиша го на МГИМОвски руски, за да подчертая, че съветските агенти във Външно нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Първо- ясно е, че това е поредната абсолютно излишна паразитна хранилка за червени ченгета и търтеи. При това- бюджетна, разбира се, заплатите им няма да идват от реализирани “международни връзки”. Второ- само в чугунена комунистическа кратуна от Северна Корея днес може да са разделени вътрешни и външни неща в икономиката и търговията. Къде е вътрешното и външното в икономическия акт на бай Пешо (говоря за познат човек), който зарежда трактора си с руска нафта, купува си шведска резачка, защото китайската е боклук като всичко, излязло от кьопавите крайници на комунягите, продава охлюви, които развъжда, на италиански прекупвач, събира за японска ТОЙОТА, ползува южнокорейски лаптоп и финландски телефон.Само в Северна Корея ли казах, че виреят икономически идеи даже не от времето на Пеко, Тако, Мако и Дако, ами от късния Сталин, вечния Ким Ир Сен и ранния Червенков? Не, те не само виреят, но и управляват в “глобална, европейска и евроатлантическа” България…

 5. За този държавен глава май важи пословицата “каквото повикало – това се обадило”! Нали уж пред Паметника на жертвите на комунизма обеща на роднините на жертвите, че ще разкрие престъпленията на Българския комунизъм в десетилетието преди смъртта на Сталин (5.03.1953). Хайде де, кога ще почне да ги разкрива тези ужасни престъпления, в които загубиха живота си близо тридесет хиляди българи от интелектуалния елит на България? Защо не каже на своята съпартийка Фандъковата, че е престъпление и национално унижение тя да държи стърчащия в центъра на София позорен МОЧА? Нали уж Президентът е “обединител на нацията”? Аз не застъпвам същото мнение! Нещо повече, никой от досегашните български президенти не е показвал така безпардонно и нахално своята партийна ангажираност, както това го върши настоящият президент.

 6. Утре сутрин,от трибуната на ТВ7, Дудука ще внесе “обвинителния” акт и ще произнесе окончателната “присъда” срещу президента на РБ. И това, ако не е демокрация, какво можем да искаме повече!

 7. Не знам да има нещо по-долно от предатели на народа си, който освен че предадоха го докараха до пълна мизерия.И как смеят да говорят за купуване на протестиращите след като сина на един от тях кара Ламборгини, купено с живота на десетки и крепостния труд на стотици.Какъв посланик на българите може да е Плучиева,давайки антибългарско интервю в антибългарска телевизия.Всъщност доколкото знам дължи кариерата си на Доган, и явно не е български а олигархичен посланик.Посланици са хората на площадите, искащи оставката на това марионетно правителство, които накараха света да говори за нас с надежда.С огъня срещу президента се прецакват сами, както с белия автобус.

 8. PREZIDENTAT IMA MANDAT OT 5 GOD.I AZ VIARVAM, CHE 6TE SE ZAEME DA IZPALNI TOVA, KOETO E OBE6TAL.

  vINAGI PRAVITELSTVOTO NA VLAST IZDIGA KANDIDATURATA NA SVOI “CHOVEK’
  “-TAKA BESHE UNAS DO SEGA, NO TOVA NE POTVARZDAVA CHE PLEVNELIEV S IZKAZVANIYATA SI E ABSOLIUTEN “GERBADZIYA”.I NA MOCHA SHTE MU DOIDE VREMETO!!!!.

 9. Г-н Инджев, днес научих случайно в непринуден разговор с един държавен служител, че едва ли не било по-добре за страната ни да тръгне с Русия към замисления съюз Евразия, където и Турция щяла да се присъедини. От повода за този разговор и начина му на вмъкване дори като въпрос към мен дали и аз не смятам, че това е по-добре за България, оставам с убеждението за нещо много страшно: явно е в ход психологическа подготовка и нагласа на определени държавни служители за приемането на такава една правителствена политика. А тя напълно съвпада с много от примерите, които Вие посочвате в публикациите си в този сайт.Това правителство става все по-опасно за страната ни…

 10. И БСП, и ГЕРБ, са двете страни на медала наречен “Български комунизъм”. Зависи от гледната точка на пишещия коя от двете партии той приема като “по-малкото зло”. Но да приемаш ГЕРБ за демократична партия и за демократн Бойко Борисов, Цветан Цветанов или Президента Плевнелиев, това вече е предателство към Българската демокрация, за която всички воювахме четвърт век, а някои от нас даже продължават да воюват!

 11. Имате ли спомени в чии мандат др.Плукчиева бе назначена за посланик в Швейцария???!!!Б.Борисов и Плевнелиев нямат нищо общо ???

 12. Към ИНЖ.ЛАЗАР МАДЖАРОВ,
  На въпроса Ви: “Имате ли спомени в чии мандат др.Плукчиева бе назначена за посланик в Швейцария???!!!Б.Борисов и Плевнелиев нямат нищо общо ???”
  На 26 юни 2012 г. д-р Меглена Плугчиева връчи акредитивните си писма като посланик на Република България в Конфедерация Швейцария на Федералния Президент – г-жа Евелин Видмер-Шлумпф.
  http://www.mfa.bg/embassies/switzerland/bg/2777/index.html
  Смениха ДС кадрите в МвНР, нали?
  Те и Цацаров назначиха за главен прокурор, та за една Плугчиева посланик! Та протестите са затова, за цялостна промяна, а не за подмяна. Но е много трудно, както сочи практиката, защото всички кадри във висшия ни ешелон са все такива. Иначе просто нямаше да са кадри там. Което не е причина да се отказваме, нали?

 13. Поздравления за Иво Инджев. Това правитлество върви към изпълнение мечтата на Тато да направи България 16-та република на бившия СССР.

 14. Какво би станало, ако в идеологията на ислямския фундаментализъм думата Аллах се замени с думата Путин?

 15. Тежко и горко на България с подобни посланици и държавни чиновници, които “служат на народа”?!?
  Трябва твърдо и с постоянство да протестираме докато не ги (мутро-рлигарсите!) принудим да слязат от власт!!!

 16. Срещу българския президент – може, но срещу съветския – не!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.