Властта възроди духа на “възродителния процес”

Цял ден се лутах в спомените си на какво ми прилича походът на автобусите с контрите, за да покажат платената си партийна си любов към нея в София срещу омразните софиянци.
Вестник „Работническо дело”, който днес се нарича „Дума”, ми помогна да се върна във времето на манифестациите, организирани в центъра на София в подкрепа на правителството на НРБ в защита на позорящия името на България „възродителен процес”, заклеймен тогава дори от СССР.

Спомних си за масовката пред турското посолство от екзалтирани протестиращи на 30 май 1989-та ( ако греша за точната дата, за която няма спомен в интернет, нека бъда поправен). Отидох да видя това зрелище на мракобесието, заставайки от другия тротоар на булеварда, който тогава носеше името на поробителя на България, съветския маршал Толбухин .

Останах си на другия тротоар и до днес.

На кой тротоар се намират българските турци, цигани и мюсюлмани, насилвани масово по онова време от властта, чиито приемници днес лашкат България към нейното тъмно(червено) минало?

Дописката, която ще прочетете по-долу, е от категорията на най-долните примери за идеологическата злъч на тоталитаризма, от който уж искаше да ни отърве спонсорираният от Москва преврат срещу Живков, извършен от онези, които прекръстиха „Работническо дело” на „Дума”.

Фактът, че тъмночервената пропаганда е в състояние да нарече протестиращите българи „скодоумни” и да ги постави под общ знаменател като „платени”, триумфирайки от еднодневното числено превъзходство на платените от властта контри, докарани ( ако не с танкове, както зовеше др. Петър Младенов) с автобуси за целта, не се нуждае от повече коментар. Достатъчна е илюстрацията на оригинала в партийния орган.

Вижте статията в целия й плясък в локвата на комунизма, която уж беше пресъхнала по волята на самата БКП, мимикрирала в БСП!
“Quo vadis?
Юлия Кулинска
17. Август 2013, брой 190
Къде отиваш, г-н протестиращ? Надявам се, че най-после си поел към дома си. С надеждата, че вече ще прекарваш вечерите си там. Ако наистина си умен, красив и интелигентен. Защото след вчерашния невзрачен протест пред парламента би трябвало най-после да си разбрал, че справедливата кауза е по-печеливша от платената. Показа ти го, г-н недоволен, контрапротестът, на който ти не очакваше да дойдат толкова много хора. Млади и стари с открити чела, без агресия и омраза. Това бяха българи, на които им писна от крясъците и скудоумието ти. За разлика от теб те призовават към единство на нацията, искат да имат работа и залък за децата си. За разлика от теб, който плажуваш или ваканцуваш на жълтите павета, болшинството от тези хора са на полето и изкарват хляба на България. Неслучайно те питат г-н президента защо мрази бедните и го призовават да не ни разделя. Ти май забрави, г-н протестиращ, че през последните години мечтите ни като че ли станаха за еднократна употреба. Започнахме да живеем минута за минута, да избутваме живота си до хладилника, до МОЛ-а, до мястото за плащане на сметки, до магазините втора употреба. И да мълчим, втренчени в призраците на бъдещето. А там мечти няма… Сега промяната във властта ни дава шанс да съживим и да оцветим мечтите си. И нашите, и твоите, г-н протестиращ. Трябва само малко търпение, шанс и толерантност. Съгласна съм с много от твоите тези,г-н протестиращ, но изоставиш на улицата жлъчта, обидите и крясъците, ще се почувстваш много по-добре!
Quo vadis? Вкъщи, нали?

37 мнения за “Властта възроди духа на “възродителния процес””

 1. Както се казва,в такъв случай:коментарът е излишен.

 2. Предайте на Г-жа авторката (а може пък и да хвърля по някое око на този блог), че май наистина ще се убедя да си ида или по – точно да си остана в къщи. Тоест извън България. За мен България вече не е “в къщи”. И ня1ма как да си в къщи, когато си неразбран и нежелан. Та “такова вадис” на въпроса на г-жата “к’во вадис”.

 3. Госпожата е чудесен пример за слугинска журналистика…може би и родителите и са били също толкова раболепни слуги на правата партийна линия която си беше много крива.
  Аман от ПОДЛОГИ!

 4. Nie sami suzdavame prekrasni uslovia za burnoto razvitie na agresivna ruskopoklonichska-komuno-nacional-etnichaska flora v stranta. Ogromnata chast ot bulgarite sa sviknali drug da gi opravia / da vadi goreshtite im kartofi ot ogunia i da im gi podnasia na pravilna temperatura. Zapochvame da se subuzhdame samo kogato ni opre nozha do surceto i stane vupros na fizichesko oceliavane.

 5. В този блог четох днес спор дали са само глупави или направо отвратителни провинциалистите от контрапротеста. Нека не забравяме, че парцалът, в който излизат такива тъпотии, е едно от малкото средства за (дез)информация, които достигат до всяко кътче на България и който човек е подложен ката ден на такова промиване на мозъка, няма как да отиде в развитието си по-далече, отколкото е бил през 1982 година. Не са глупави и отвратителни манипулираните – демонично умни и отвратителни са манипулаторите.

  Ей, Кулинска, аз оставам на площада, ДОКАТО червените ти боклуци се изметат от парламента и мин-съвета – и нито минута по-рано!

 6. “…болшинството от тези хора са на полето и изкарват хляба на България…”.
  Дава ли си сметка в какъв свят живее авторката, минавала ли е по полетата на България, за да види какво има там.
  Другарко, цялата ни земя, в състояние да нахрани 3 Българии с разнообразието на благата, които дава, сега е ангажирана ЕДИНСТВЕНО да произвежда зърно за шепа спекуланти, а “рибите”, които са си дали земята под “аренда”, получават някакви бутилки олио и трохите от печалбата. Къде ни е животновъдството, кото да направи зърнопроизводството поне два пъти по-ефективно, къде ни е е зеленчукопроизводството, с което някога се славехме, къде ние овощарството и т.н. А знаеш ли, другарко, че скъпите ти контрапротестиращи са изпратени точно от гешефтарите, не само печелещи от неефективното зърнопроизводство, не само безгрижно неплащащи пълните си данъци, а и смучещи от социалните помощи чрез най – различни хватки с местно значение, докато тези, с “напуканите ръце”, се облизват наоколо и гледат да се оправят с каквото Бог дал в личната си градина. С примитивните средства, с които го правят, няма как да не им се напукат ръцете, г-н Миков.
  Докога комунистите, като докопат властта чрез илюзиите на тези аутсайдери, ще трябва да се гонят с дебели дряновици от нея? Чудя се, би ли забелязала тази “другарка” в марксистките си блянове, че просто протестиращите се отвращават от решения чрез дряновици, не приемайки очевидното, че комунистите от друго не разбират!
  Светът има най-различни проблеми от един век насам плюс един неизменен – КОМУНИСТИТЕ! Под каквато и форма да съществуват. И най-гадното е, че опитът на хората да го решат може да бъде само радикален, което изражда обществото като цяло! Истинско раково заболяване!

 7. Как ще се спасим от болшевизма , комунизма и социализма ? За мен истината е само една !ЛУСТРАЦИЯ , КАСТРАЦИЯ И ЛИКВИДАЦИЯ !!!!!

 8. “Не сте достатъчно интелигентни за да ни управлявате “.Това бе един от лозунгите на протеста.Дали с тези злъч изливащ се във в. Дума от една журналистка (смятана за част от същата тази интелигенцията)не минава от другата страна на барикадата.
  А Иво теб те съветвам да покаже пътя на същата тази госпожа към СВОБОДАТА на словото , което е призвание на вашата професия ,преминавайки през чистилището на безработицата(от един вестник със затихващи функции).

 9. Бездънна е глупостта човешка!!! Този пропаганден пасквил е квинтенсенцията на болшевишката върхушка налапала кокала на властта с преврата срещу правешкото чучело поддържано от Москва цели 33 години преди това, докато стана неудобен за Московците….
  Но този “народ” това си иска – болшевишки ботуш на врата си и бухалката на господаря (си). Тези хора така и си останаха в 19-ти век. А навън вече изтече една декада и почти преполовихме втората на 21-я. Горко на всички ни, които искаме един “нормален” живот, което се оказва най-трудно постижимото по нашите земи.

 10. Тази г-жа Юлия да не е слънчасала?!Цитирам : “За разлика от теб, който плажуваш или ваканцуваш на жълтите павета, болшинството от тези хора са на полето и изкарват хляба на България.” Ако поне един от тези с автобусите е бил на полето да работи и да “изкарва” хляба на някой( а не да обере нечий бустан ) съм готов да кажа “Да здраствуеть товарищ Станишев, Сергей Дмитриевич!”.

 11. Иво да е жив и здрав а комунистите ще ги изгоним никой да не се отказва и да не мисли да емигрира борба до последно……..ОСТАВКААААА

 12. Къде отиваш г-н протестиращ?
  – Хей Джо, къде отиваш с тази пушка. Джими Хендрикс.
  Мразенето на способните личности от страна на една полу терористична партия(не за първи път в последните 69 г. и 11 месеца) показва че, времето на откраднатите за комунистическата кауза души е свършил завинаги. Роджър Уотър символично се прибори за тухлата в стената на стадиона. Кой стадион,nacionale de Santiago Chile?

 13. Мракобесната червена графомания на РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛ.., пардон!- на ДУМА-е известна, но случаят и стилът на писанието на другарката ни връща дори не към времената на Живков, а направо към Червенков. Така де, като ще е, да е! Малко като “другарю сам и бледен” звучи, нали? Но да оставим драскачите от ДУМА. Преди минути по БНТ свърши един от световните образци на прокомунистическата пропаганда- “Тихият американец” (май ме хваща мазохизъм, след като реших да го изгледам пак). Ей, много го обичаха този роман Томата и Дмитрий! Очень се нравеше и на таварищ Любомир Каларов от телевидението на Болгарская ССР, который беше пачти забыл болгарския язык и гавореше как настоящий Информбюровец-маладец! Та историята в “Тихия американец” освен секса, опиума, журналистиката и т.н.- Франция и САЩ се противопоставят на насъскваната от Съветите комунистическа агресия във Виетнам! Ама просто ужас, как е възможно да не прегърнат прогресивните сили! Вместо да постелят червен килим пред дресирания в Москва другар Хо и да развеят червен байрак! За лъжите, омотаната хронология и т.н. в този много лъжлив филм се е говорило и друг път. Няма никакъв марионетен генерал Те. Личността на този период е големият и изключително популярен патриот и лидер Нго Дин Дием. Цивилен републикански държавник, когото Л. Джонсън нарича “Чърчил на Юогоизточна Азия”. Освен че размазва комунистите, Дием развива икономиката така, че и във война със Севера, Южен Виетнам произвежда и изнася повече храни от Китай. Дием ясно заявява и на французите, и на американците, че Виетнам няма да бъде ничия колония. Отказва твърдо и на комунистите от Ханой, които му предлагат вицепрезидентски пост в “обединен” (тъй, де, както те си знаят) Виетнам. До момента, в който Кенеди организира преврата срещу него с шайка продажни офицери,защото Дием бил “авторитарен”. Дием се справя с комунистите и без чужда помощ, след 1961 г. обаче те знаят, че нямат насреща си непобедимия противник. Вече без американска помощ същестуването на Южен Виетнам става невъзможно и контигентите трябва да се увеличават непрекъснато, защото отсреща не са никакви “партизани”, както лъготеха РАБОНИЧЕСКО ДЕЛО и НЮ ЙОРК ТАЙМС (да, така е -единни бяха другарите!), а третата по численост армия на света, въоръжена до зъби от Москва. Тук е началото на виетнамското тресавище,в което бездарната политика на Кенеди натика САЩ, и трябваше да дойде големият (и разбира се, сатанизиран от левичарите) Ричард Никсън, за да го затвори. И така- драскачите от ДУМА не са сами по света, макар и нивата да са различни.

 14. ПОМОЩ!
  Едва изчетох тези брътвежи!
  Вярват ли си др. и др-ките контрапротестиращи?
  Много ми е интересно, как ли учат децата си на кого трябва да се молят, пред кого трябва да се навеждат и за кого трябва да се подлагат?

 15. Шокирана съм от този пасквил.Колко ниско може да падне човек.Но искам да предупредя госпожата , че с написаното е нарушила Конституцията няколко пъти
  38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

  Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
  Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
  Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.
  Най-страшното – противоконституционно поведение от страна на управляващите партии, заплаха за гражданския и етническия мир, поредно противопоставяне на бедни срещу богати, провинция срещу столица, турци срещу българи, полиция срещу граждани.И съвета ми е преди да си излее злобата, да прочете БЪЛГАРСКАТА КОНСТИТУЦИЯ.

 16. Vdalechnite kom.godini na opa6ka maka mi po4i nab nikakav si “drugar”za da muobiasni, 4e ne mo ze da i vika drugarkoL-tia smiata sa mo tozi,koitoi sedi do gava,drugar v zivota, saprug, priiatel, ba6ta nadezata i i vinagi nastoiava6r da ia nazovavat gospoza,.
  Po povod na tazi Grudarka koministka-tia kakba drug.e na tezi podigrani hora,mnogo neznae6ti balg.ezk,dovedeni kato atado ovze,na kito mehani4no im e kazank-otrivate v Cofia da odkrepite prezidentz ili ta, drugiya,,,Tezi hora ziveiat na pogayaniya, milostinia,da gi manipilirat…Be4e dase hari4ame “AVTOBUSNA BULGARIA’

  PRAV E BY lIYK:KASTRAZIYA, LUSTRIA, LIKVCIDAQZIYA.nE ZNAM, ZA6TO NIKOI OITEZI”VSAEW NAI-UMNI STRANI, PROFDRCX.POLITIZI, NE VZEMAT OPITAT HA cHILEmNOGO IBVAHA V cHLE, NO SAMO EI-TAKA ZA RAZAGODKA I NI6TO NE VZEHA
  POLOZZITELNO OT TOZAI OPITPULNALUSTRAZIYA,NIAMA VE4E 4ERVENI, NO S LUPA DA GI TARSIASSI NAKRAYA PALNALIKVIDAZIYA.

  hODIAT PO 4UZBINA DA SI PO4IVAT, NE6TO DA SIKUPIUPIRUT,I D GO NAPRAVIAT U NASM,

  rAZDELIAY ,ZA DA VLADEE6,SAMO MNIPULAIYA
  MALKOP OSTANA DO 000000001 S1PT.hORA OT4 POKOLENIYA MOZEM VCEKIDNEVNO DA PROTESTIRAME ZAADARI LIUBIMIYA IM TRANSPORT-AQVTOBUSEN BIAL.ZULT ETC,VE4EVSAMO RADIKALB
  NO!!!-

 17. tAZI Drugarkagoliama podloga, dupedaveaz,chupamanga,nikkav svobodn zurnalist-podloga

 18. И след Конституцията да прочете и отговора на въпроса – Quo vadis?
  Отговорът на Исус е следният: “Отивам в Рим, за да бъда отново разпнат”-подсказвайки на Петър да спечели кураж и да продължи неговото дело.И както знаем го е спечелил и куража и делото.

 19. “Quo vadis? Вкъщи, нали?”

  Ами, НЕ!

  Гладна кокошка просо сънува.

  Този път, г-жо комунистка, имаме съвсем други, диаметрално противоположни на вашите планове.

  Този път ще стигнем докрай, а на вас няма да ви се получи.

  Запомнете – НЕ ЖЕЛАЕМ ПОВЕЧЕ ДА ЖИВЕЕМ В ЛЪЖА! Така, както (по ваша воля)живеем вече 70 години.

  Лъжа е:

  1. че има правителство. Не, няма. Има някакви ошашавени сенки, човекоподобия, които се лутат като в небрано лозе;
  2. че управляващите искат/знаят как/могат да работят за България;
  3. всичко, което се изговори от 14 юни до днес от представителите на “правителството”, парламентарнопредставените партии, депутатите от “управляващото мнозинство” и от “опозицията”;
  4. че искащите оставка на “правителството” са една шепа хора. Обратното – “подкрепящите” са едва 10% от обществото и са (за жалост!) представители на групите в най-незавидно социално положение – хора, които ако прочетат във вашия “вестник” че днес е четвъртък, така и ще броят дните на седмицата.

  Вие сте патологични лъжци. Когато се изговори истината, вие изпадате в състоянието на вампир, застигнат от изгрева на слънцето. Какво ли имате предвид, когато казвате на децата си, че ги обичате?

  Вие сте рожби на 19-ти век и до днес живеете в него, заедно с истинската ви родина – Русия.

  Прав ви път!

  Само че, България е тук, с нас, в 21-ви век, заедно с другите цивилизовани народи.

  “Лявото не винаги убива, но ВИНАГИ лъже.”

  Н. Г. Давила

 20. Според мен имаме типичен случай на “агитпроп…” или нещо си от техните смахнати абревиатури. Посредствен автор пишещ за посредствени читатели.Бих се отнесъл с пренебрежение и известна търпимост към полуграмотността на въпросната женица, която се представя за автор, ако тя можеше да получи подобно пренебрежение и от своите читатели. Обаче полуграмотният е безкрайно по-опасен от неграмотния, тъй като в коликообразните си напъни да използва далечни нему думи, да разсъждава с бедния си субстрат върху неразбираеми за него теми, единственото, което постига е, че ги изпразва от съдържание.
  За съжаление в нашия случай разполагаме с един необразован и мързелив народ. Казвам го не с чувство за превъзходство, а като констатация отнасяща се за близкото ни бъдеще. Не мога да не отбележа, че демосът (осъзнато притежаващите граждански права) беше заменен от контрадемоса(илотите) като легитимиране на демокрацията. Всичко се подменя по целесъобразност (любимата ми дума).
  BTW, не проявих гнусливост и написах на въпросната дописничка, че верният отговор на върпроса е Рим.

 21. Г-н Инджев, убеден съм, че автографа на С.Станишев върху плаката със зачеркната бТВ не би останал без последици в една цивилизована държава.

 22. Допълнение към т. 4:

  Вашата “социална” партия и производните й управляваха България 19 от последните 24 години. Би трябвало българите да са богат и щастлив народ, нали?

  Защо ли е точно обратното?

  Ето защо: Комунизмът поражда бедност, а бедността – още комунизъм.

  Всъщност вие искате целокупният български народ да е като докараните вчера с автобуси подкрепители на правителството – бедни, объркани и безпомощни.

  Това е мечтат ви! Тогава властта ви би била гарантирана за векове напред.

 23. Истерични писаци от едни отдавни отминали времена. Надявам се скоро такива драсканици да бъдат игнориарани и хората да могат да използват енергията си да създават а не да оборват зомбитата на БКП/БСП

 24. Quo vadis?

  Къде отивате, г-н от правителството? Надявам се, че най-после сте поели към дома си. С надеждата, че вече ще прекарвате вечерите си там. Ако наистина сте умни.(нонсенс – умен, честен и комунист. Защото след вчерашната мижава и тъжна подкрепа пред парламента, зад която се скри цялото парламентарно войнство, би трябвало най-после да сте разбрали, че справедливата кауза няма алтернатива и вие нямате алтернатива. Показаха ви за кой ли път, че сте persona nongrata, че е излишно да дообирате опосканата ни и без това родина, защото ако зло желаеш, зло намираш. Това ли искате? Млади и стари, хора с научни степени и хора с работнически куртки застанаха едни до други с открити чела, без агресия и омраза. Това бяха българи, на които им писна от скудоумието и дебелащината в републиката. За разлика от вас те призовават към единство на нацията, искат да се спре ограбването и олигархическите безобразия, да се спре геноцида на който, колкото пъти дойдете на власт, подлагате българите. За разлика от вас, които се разхождате по Евксиноградските градини и лапате евтини кебапчета, българина пак намери време да си свърши работата, а не да виси по пилоните – зер на пилони се играят непрестижни танци. Неслучайно протестиращите ви питат до кога ще се гаврите с народа? До кога ще се правите на недосегаеми и на ония, които знаят и могат всичко? Думата министър, в превод, означава слуга. Защо мразите бедните и ги лъжете с обещания за светло бъдеще? Та гарван гарвану око не вади! Показа го и ББ! Вие май не разбрахте, г-да управляващи, че през последните години чашата преля?!? Сега промяната във властта е единствения изход. И то час по-скоро, докато не сте ни спретнали още един кредит от следващия милиард, който ще плащат и внуците на нашите внуци и да нямаме за години напред шанс да съживим и да оцветим мечтите си. И нашите, и тези на окаянниците от пилоните. Трябва само да си съберете багажа и дим да ви няма. Така ще останете в историята. Иначе след някоя година никой няма да си спомня за вас. Не съм съгласен, че ще ни помогнете, г-да управляващи. Не това ви е целта. Има още много хляб, който да бъде ограбен, г-да управляващи – това ви е основната цел. За това сме на улицата и ще ви гоним, докато не си отидете – независимо от вашата милиция.!
  Quo vadis? На протеста, нали?

 25. До ДАРИ – Лека корекция -думите на Господ са не към Петър,а към Павел, убит в Рим.

 26. В един момент човек осъзнава, че отсреща има същество, с което няма шанс да се разбере. В България това се случва много често и въпросните същества са много, събрани в големи групи. Те “управляват” държавата в посока личната си кланица”.
  Остават два варианта: да откъснеш главата на изрода или да се отдалечиш географски и присъединиш към себеподобни.
  Не че нямам желание да късам главите на изроди като Кулинска, но в дългосрочен план това няма да ми донесе нищо добро. Затова: адиос гадове.

 27. Никога не съм чела “Раб. дело”, още по-малко “Дума”. Затова това, което прочетох, ме потресе с наглостта и липса на чувство за реалност за времето във което живеем. Не мога да повярвам, че вече съм в 21-ви век. Явно другарката още е на ниво 19-ти век.
  За съжаление още много хиляди са на нейното ниво на мислене.

 28. Това е поредната руска лелка, женена за българин?, изпратена като пета колона да ни “съветва” как да живеем в собствената ни държава. Аман от такива съветници, помним ги добре, имаше такива до всеки директор на по-значимо предприятие! И типично за кадрите на КГБ и комунизма не помръдва в развитието си: кухи фрази от времето на марксиз(ъ)ма-лениниз(ъ)ма, плакати от червените манифестации, червено превъзходство и тотално отричане на “вражеските, имериалситични елементи”! И да очакваме от нея да зачита Нашата Конституция, желанието ни никога вече руски крак да не тъпче държавата Ни, един път завинаги да забравим за управление на БКП и производните й? ЗАБРАВИ! Но едно нещо не може да й се отрече: този пасквил действа без грешка на желанието да се противопоставим на крадливите ни властимащи, пардон: власт-заграбили!

 29. Тези тепегьози както са я подкарали, съвсем сериозно ще ни доведат до създаване на истинско гражданско съзнание и гражданска общност, като контра-реакция на комунистическото им безочие.

  Много се зарадвах и на още една статия (на Милена Дойчева) по темата с другарката Кулинска.

  http://offnews.bg/index.php/232823/quo-ne

 30. Тази публикация в “Дума” е срам за българската журналистика!

 31. Нова власт????
  Някой би ли могъл да разясни на пишещите драскачи в “дума” , смисъла и фактологията на този израз, и да ги изведе от 70-годишното властово зацикляне?!?!?

 32. стил: в. “Работническо дело” 1982 г.
  жалко за България…..

 33. Имам чувството, че устата ми е пълна със захарин.Толкова отвратително сладникава драсканица за наивници.

 34. До 1НАУМ! Пропуснала съм тази статия и ти благодаря за линка. Смях се със сълзи! И само ще перефразирам, вместо “убий глупака с презрение” да си кажем: “убий” комуниста с присмех! Удава й се на Милена Дойчева!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.