Червеният автобус сгази претенцията на БиТиВи за независимост

Преди да кажете, че Анна Цолова и Виктор Николаев, които преминават от БТВ в конкурентната НТВ, са маскари от маскарада на медиите и поради това случката не си заслужава коментара, замислете се все пак над важната причина, която предизвика тази шокова за медийните ни параметри рокада. Защото водещите на водещото по рейтинг предаване на водещата по зрителска аудитория телевизия не се търкалят толкова лесно към окопите на конкуренцията без някой да ги е бутнал.

Основателно или не, можем да говорим за маскари, за пари и за продажност дори, но един явен факт няма как да бъде скрит: БТВ скри своите водещи лица в момент на възход на зрителския интерес към събитията около българския парламент в сутрешния сегмент на програмата си.

Този абсурд беше лесен за разгадаване и лъжите на телевизионното началство за внезапното спиране на предаването, за да си починели водещите, само го направиха по-контрастен.

Е, ” починаха си”, а с тях почина и надеждата за искрица искреност от страна на ръководството, което отдавна трябваше да бъде изпратено на (не)заслужен отдих.

Именно сутрешните протести предизвикаха яростната реакция на управляващите срещу медиите, които ги отразяват и емблема на тази параноя стана заплашителната декларацията на председателя на Народното събрание Михаил Миков срещу медиите, показващи протестите срещу властта.

Ако не сте забелязали, да добавя още една ясна индикация за това как властта е стъпила на шията на БТВ, претендираща да е независима: в централната информационна емисия на тази медия вече показват приоритетно контрите и техните изяви ( подписки „за” Орешарски и подписквания срещу злодея Плевнелиев), а за антиправителствените протести препращат зрителите към късната емисия в 22 часа.

Така тази вечер зрителите на БТВ не разбраха, че на протеста на площада в центъра на столицата хората събират средства в помощ на собственичката на заведението на жълтите павета, разрушено вчера от взрив, защото е подкрепяла протестите с 10 процента намаление за клиенти, ако са демонстранти.

Интересно, нали?

Не и за водещата ( по съобразяване с властовия натиск ) телевизия. Там „интереса клати ПЕСа” на Станишев.

36 мнения за “Червеният автобус сгази претенцията на БиТиВи за независимост”

 1. Иво,знаеш ли колко върви квадрата наем на паветата?Наистина ли вярваш в това, което пишеш?Не си лош човек,но с годините май ставаш наивен.

 2. Към AZ,
  извинете каква е връзката между преминаването на Анна Цолова и Виктор Николаев от БТВ в Нова телевизия , наема на жълтите павета и “наивноста” на Иво Инджев?

 3. Информацията за това, какви са наемите на жълтите павета може само да ни каже колко й струва на жената да прави бизнес и да гледа болен съпруг. Да се смята че щом имаш будка на паветата, значи си хванал Господ за шлифера е наивно.

 4. Спрях да гледам БТВ когато изгониха Иво Инджев.Сега ще спра да гледам и НОВА!Цолова и Николаев са едни от най-усърдните слагачи на Борисов!

 5. Ako zhenata e davala po 10% otstupka na demonstrantite, tova che sa ia vzrivili tochno v tozi moment pravi gospozha/gospodin “AZ,” izkazal se po-gore, dosta, ama dosta naiven ili prosto otiavlen komunist.

 6. срам и позор за бтв. хубавото на всичко, което става от началото на годината е, че падат много маски. и продължават да падат. 2013 е годината на катарзиса.

 7. Въпросът за “наема на паветата” е съвършено уместен. И далеч не маловажен.

  Цолова е неприятна, малокултурна леля от провинцията с тежки претенции. Без покритие, разбира се. Да не коментирам ужасният ” български”, който говори. МЕ-кане, жаргон, `ся, к`во, `що и прочее. Именно заради нея не можех да понасям сутрешния блок. Рядко неприятна особа. Да се надяваме, че няма да я замени някое още по- тежко недоразумение…
  Колкото до преминаването в Нова, то вероятно е въпрос просто на пари. А не на цензура, ” свобода на словото”, ” професионализъм” и прочее.

 8. Подкрепата за продавачката не е задължителна – всеки постъпва както прецени.
  В БТВ най-добре да върнат Бареков.Токава всичко ще се нареди съвсем точно!

 9. Не съм забелязала Иво Инджев да е наивен в анализите си,напротив намирам го за един от най компетентните български журналисти!След 30 години ,като политически журналист,познаващ и международната политика,едва ли е наивен?А вие бихте ли ни осведомили колко струва кв.м.от жълтите павета,за да знаем?

 10. Чудя се защо някои свързват коментара с наемите на жълтите павета ,а никой не е написал, че само Иво Инджев си позволява да коментира точно това по този начин. Не вярвам да няма и други,които го харесват.

 11. Удивителен трол е този AZ. Не е удивително, че троли навсякъде: ivo.bg; e-vestnik; dnevnik и т.н ( все пак си изкарва хляба). Не е удивителен с мерзките си злобни и глупави коментари ( червените тролове толкоз си могат). Удивително е, че навсякаде си е запазил “ника” “АЗ” или “AZ”.

 12. Идея си нямам колко е наема на жълтите павета, но прочетох с задоволство поредното интелигентно четиво не санкционирано от клатикурците в държвата.
  Един ден ще сме благодарни на тези хорица- клатикурците демек, защото толкова брутален образ на безмислената им същност, досега не е бил създаван. А те успяха. Като на шега.

 13. в петък по бтв, предавайки от площад “Народно събрание”, на въпрос на репортерката от къде е, контрапротестиращ отговори – от Чирпан идодаде – и НОЖА си нося! Това беше подминато от репортерката / май Миролюба Бенатова/! Това се казва мирно контрапротестиращ!…

 14. Властта не е стъпила на шията на медията. Тя просто звъни на собственика Красимир Гергов (ако все още не си е продал дела на Цветан Василев или Делян Пеевски)и му припомня назначената и предопределена бизнескариера от ДС.

 15. И на мен ми направи впечатление същото в емисията, а тъкмо бях започнала да гледам бтв. И другото, което забелязах, че вече подбират хората, които интервюират/които сякаш рецитират речта си/, с втора сигнална система, по-млади, не дават общ план на контрапротеста…
  Сбогом, бтв.

 16. Иво,
  не съм търсила съвет от умния съветник Олаф 🙂 но не вярвам да те разочаровам с това,че наистина мисля за БТВ така както мисля за президентската институция .Дори да се отмени ,да изчезне тази тв ще е същото като това,за което мисля ,че незабавно трябва да се ОТМЕНИ,именно ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ, от която си тръгна с омерзение обичаната ,талантливата бълг.поетеса-Блага.Д. ,а това е безспорен факт.Няма по-вредна за българите ,по-ненужна бълг. институция от президентската,която е свърталище за перфидни разбойници/ вид мутри/.

 17. Здравейте, г-ин Инджев,
  За всичко сте прав и е добре, че обръщате внимание на гореизложените становища, но относно за събирането на средства за собственичката за заведение от страна на протестиращите – не сте прав, вчера гледах късната новинарска емисия на бТВ и беше обърнато нужното внимание.

 18. Да се хвали един 50 годишен мъж като малко дете (Иво Инджев), за това че е изразил мислите си в собствения сайт , не е чак толкова оригинално ! Но и тук започнаха да се появяват екземпляри , тровещи с необективност добрия тон в сайта !Няма съсмение власт имащите ще направят всичко възможно да излеят помият върху всичко читаво !Моето мнение ,както съм го споменавал, че те ще са на власт 4 години с всички средства и на всяка цена ! И както Танчо беше споменал , най-много да се надяваме ,някой случайно да се напие и да сдаде властта (руските представители тук поне това го могат)!Тези никакви протести и действия на народе не могат ги мръдна , и войска ще докарат ако трябва!На власт е най- мръсната пяна на политическо “представителство”.

 19. Какво ли ще каже сега Слави за независимата БТВ? Дали ще им “даде” думата като на Иво?

 20. Към Читател:

  Ако погледнете пак статията ми, ще видите, че точно това казвам: БТВ препраща към КЪСНАТА си емисия за новини, които другите излъчват по-рано.Сама е пожелала да закъснява…
  В света на конкуренцията в този бизнес, ако е истински, а не на каишката на властта, това е от огромно значение като сигнал за променените приоритети на БТВ, която има претенция да показва “новините такива, каквито са”.

 21. За да не бъда разбран грешно!Да бъде хвален …. тоест от други…….))

 22. POSTED BY МАРИЯ П.

  Цолова може да не се харесва на всички, но е един от най-популярните журналисти (не казвам умишлено добри)в момента. А ти каква си Мария? Кой те познава? Типично съдиш по български – нима си по-красива, по-умна и говориш според тълковен речник български? Критиката ти (ако въобще може да се нарече плюенето на отрова критика)можеш да си я задържиш за себе си.

 23. Здравейте, г-ин Инджев,
  Извинявам се за недоглеждането на статията ви.
  Моите поздрави!

 24. За съжаление, подобна промяна в начина на отразяване на протестите забелязвам не само в бТВ. Същите тенденции има и при БНТ, в която уж ни беше надеждата, че и ходихме да ѝ благодарим даже…
  Явно в момента, в който режимът се окопити от първоначалния си шок от избухването на протестите (ех колко хубаво беше…), той задейства всичките си налични лостове за задкулисно влияние и сега виждаме резултатите — Канал 3 е почти обезвреден, бТВ показва предимно контра-протестите, а и БНТ и БНР вече натам се ориентират. Остават ни гербаджийската “Европа” и маргинално-маниакалният “Скат”, а аз лично на тях не искам и не мога да разчитам. Сега особено остро се усеща липсата на независима медия, каквато беше например “Свободна Европа”. Ето за какво трябва да събираме подписи според мен — трябва да настояваме пред конгреса на САЩ да възроди българската секция на радиото!

 25. Г-н Инджев,от 3 месеца най-редовните клиенти на заведенията на жълтите павета са ПРОТЕСТиращите, някой конкурентен трик от хитрите китайци приложен към принудително-постоянните(поради твърдоглавието на Орешарски и Станишев) клиенти, само потвърждава устойчивостта на най-продължително съществувщата и многолюдна нация в света.
  Дано и другите собственици на заведения се поучат от китайският опит в следването на промените в пазарната конюктура на жълтите павета.
  Но дори и без китайски пазарни трикове, след една-две седмици , ще се отвори огромна пазарна ниша , която ще повиши чувстително доходите на заведенията между ЦУМ и Орлов мост, за което трябва да са благодарни на шефЪт на ПЕС и на премиерЪт!
  Които се чудят ,как да стимулират икономиката.
  Ето те вече го правят, дори без да са го осъзнали!

  П.П.Много жалко за нещастният инцидент, още повече , че станал близо до сакрално за русофилите място , като Руската църква.

 26. Уважаеми Rhiad, тъй като питате КАКВА съм, а не КОЯ- отговарям Ви. Редактор, преводач, специалист по история на изкуствата с няколко доста сериозни специализации. И повече от сериозна професионална кариера вече доста години.Извън България, да направя това важно уточнение. За която кариера свидетелстват огромният брой професионални отличия. И доста по- важните лично за мен мнения на колеги и учителите ми в професията, която съм избрала.
  За говоренето на добър български език и правилната му писмена употреба, която липсва и на Вашия коментар( определено имате проблем с пунктуацията например) се използва не тълковен речник. А правописен и правоговорен такъв. От който аз определено нямам нужда. Отдавна съм се научила къде се поставят запетайки. Както и това, че на непознати НЕ СЕ говори на ” ти”. Особено публично. Дори в интернет. Въпрос на елементарно възпитание. А лично на мен определено ми е НЕприятно да ми говорите на ” ти”, Rhiad! Все пак не Ви познавам.
  Няма да коментирам, че с нищо предният ми коментар не е насочен лично към Вас. За да си позволявате лични нападки и квалификации. Коментирах Цолова САМО в професионалните й характеристики. Не съм казала нищо за външния й вид, че да ме питате дали съм ” по- красива”. ( Да, съм. Но това е друг въпрос. И е субективно преценено. Не само от мен.)
  ” Плюенето”, както си позволявате да квалифицирате правото ми да имам мнение по определен въпрос, не знам как така сте го преценил като ” типично по български”. Напуснала съм страната на 16. От тогава минаха много, много години. И с всяко следващо завръщане с ужас установявам, че България все още е място, в което не бих искала да растат децата ми. Така че много неща у мен отдавна не са ” типично български”. Да не говорим, че нямам навика да ” плюя”! Но все забравям, че в България, когато не сте съгласни с някого и не можете да извадите смислен аргумент, просто му обяснявате, че ” плюе”!
  Да повторя пак, в случай, че не сте ме разбрал Rhiad.
  Цолова вероятно е достатъчно популярен и дори обичан от мнозина журналист. Това НЕ променя факта, че говори на диалект, има проблем с правилния български език и не е особено компетентна. Все неща, които са важни за един журналист. Защото много хора го гледат\ слушат\ четат. Защото формира обществено мнение и волно или не- създава стандарти. Включително- за употребата на езика.
  Колкото до въпроса Ви кой ме познава. В професионалната ми среда- който трябва. А извън нея- когото допускам до себе си!
  В случай, че Ви хрумне отново да се заяждате с мен, бъдете така добър да не си позволявате лични квалификации и обиди! Така няма да съм принудена отново да се защитя! Желая Ви приятен ден!

 27. иво,само за твоя консумация, защото добрият журналист трябва да следи целия поток – още в нощта на взрива битиви в лицето на Константин Караджов съобщи, че чрез Фейсбук набира скорост инициатива за подпомагане на жената, която пък помагала на протестиращите. Няма нищо случайно в това, че само битиви предава историите изчерпателно и постъпателно, но ти вероятно още не си преглътнал отстраняването си. Истината е, че битиви СЪЗДАВА кадри, които после отиват някъде, но рейтингът на сутрешния блок никога не е бил на второ място. Така че много шум за нищо, си мисля аз.

 28. Към Маргарита Стефанова:

  Не знам дали съм добър журналист и нямам претенцията да следя целия поток информация. За разлика от служещите на държавна заплата в държавни органи, които разполагат с възможности за мониторинг,няма как да знам всичко, което се е случило в медийното пространство. Но и малкото стига понякога… Избирам си тема от целия поток без да претендирам да съм чул и видял всичко.Нарича се коментар, публицистика,заемане на позиция ( каквато официозните служители никога не заемат, защото не е удобно и полезно за кариерата).
  За сведение: коментарът на публициста се различава от доклада на чиновника, който се опитва да сдобри “всички гледни точки” главно, за да не обиди някоя страна.
  Ако и това не е ясно, да поясня- не се опитвам да се харесам на всички и особено на съмнителните “силни на деня”.

  Когато обаче напиша, че в централната си емисия БиТиВи НЕ показва и НЕ съобщава неудобна за властта новина, съобщавана от други, стоя зад тезата си, че това не е случайно.А фактът на съобщаването на въпросната новина “в нощта на взрива” , който избухна посред бял ден, не се нуждае от коментар- това ясно ли е този път или още ще ме поучаваш що е то добра журналистика?
  Опитай се да мислиш логично и след това да адвокатстваш на БТВ с отровни намеци за моето “отстраняване”, както удобно наричаш разправата с моя милост, за която не видях грам журналистическа солидарност от официозни журналисти със самочувствието на мои учители по журналистика.

 29. Ани Цолова си е красива… и комунистка. Може и красива комунистка.

 30. @Мария П.
  Най-смешният коментар на годината. Излагате се/Излагаш съ (да се чете по усмотрение)

 31. Айде и аз да кажа нещо за А.Цолова-ако тя е някаква,па макар и лоша журналистка,то аз требе сигур да съм бял автобус…Цолова журналистка-айде, бе…

 32. Тя е само един водещ на сутришен блок-при това лош.

 33. Въпреки че някои тук не одобряват практиката да хвалим като малко дете автора за добре свършената работа, си позволявам и аз за пореден път да го поздравя за блестящия анализ. Мисля, че за един пишещ човек не е маловажно да научи кои негови текствове допадат най-много на публиката му. Всеки, който следи този блог, може да види, че похвали не се сипят автоматично под всеки публикуван материал.

  По темата: и аз не виждам в Цолова и Николаев особено добър екип, който да заслужава такива луди пари, но явно ще изпълняват някаква конкретна политическа поръчка – предполагам, да лъскат имиджа на управляващите партии, да омаловажават протестите срещу правителството и да громят президента и Реформаторския блок. По всичко личи, че в момента новата тройна коалиция си създава медийния комфорт, необходим й като попътен вятър, за да изкара пълен мандат до пролетта на 2017 година…

 34. До колко независима може да бъде една телевизия, която е собственост на един от основните спонсори на БСП? А до колко Цолова и Николаев са “слагачи” на Борисов – когато той беше премиер именно те го оплюваха най-яростно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.