Розовите надежди да се откажем няма да се сбъднат

Сега, когато най-после извадихме пред скоби ( за да не кажа пред решетките на арестуваната от много десетилетия национална съвест) важността на съпротивата срещу символиката на съветската окупация на България и много, много българи прогледнаха за тази истина, някои продължават да настояват да си държим портрета на изнасилвачите ни в спалнята България с аргумента, че така ще ни напомня колко са гадни.

Ако тази лична позиция беше личен въпрос- моля, личната ви спалня си и ваша!

За съжаление обаче, търпимостта към предрешения като съветски войник Сталин, размахвайки заплашително оръжието си срещу нас, не е личен въпрос, а диагноза за нашата нормалност и лоялност към лъжата в особено големи мащаби.

Като „кръстник” на МОЧА ( Монумента на окупационната червена армия) разбирам добронамереността на някои от онези, които искрено вярват в ползата от превръщането му в агитационно табло и посмешище. Щеше да бъде вярно, ако беше толкова лесно. Но не е. И фактът, че като правило привържениците на тази идея не рискуват участието си в нашите акции, го доказва.

Нас ни ругаха като „фашистки свине” и „фашистки п.тки” едни червени лумпени, изпратени да провалят мълчаливия ни протестен митинг в януарския студ. Бяха се въоръжили с мегафони, вувузели, кречетала и усилвателни уредба за съветските маршове. Замеряха чучело на Иво Инджев върху кошче за боклук – засега само с яйца.

Заплашваха ни с концлагери, изреждайки методично на място и в интернет конкретните дестинации.

Руският посланик Исаков, заедно с подопечните му български организации, включително и „творчески съюзи”, ни оплю като маргинали ( къде е сега да повтори?).

Полиция и охранители не веднъж ни ръмжаха- проверка на документи, задържане на „извършител” за дързостта да нарисува няколко сантиметра бяло, зелено и червено върху огромното чугунено съветско знаме на източния, най-ярко демонстриращ идеологическата пропаганда съветски орелеф. Само нашата жива верига пред полицейските автомобили спаси задържания „извършител”от повече заплахи в полицейския участък.

Сега и прокуратурата насъскват.

Сега и от Москва, за която до вчера бяхме „маргинали”, вече директно и властно настояват за разправа с нас. „Порасна ни работата”, май, въпреки подигравките, че сме били малко.

А в повечето случаи сме били на протестните си акции доста повече от онези, които всяка вечер дозирано по време ( колкото и за многократно превъзхождащите ги по брой антиправителствени демонстранти) показват послушно по всички натиснати за целта български телевизии-същите, на които от години се молим да забележат, че отново и отново се катерим по МОЧА и го опаковаме със съшити българско и европейско знаме, за да прикрием поне за час ( колкото понякога ни позволяват от общината) срамния надпис на благодарността за окупацията.

Но за българските телевизии думата на посланик Исаков тежи повече и те ни третират именно като маргинали. Как иначе да обясним, че игнорираха дори и организирания от нас концерт на живо с цял оркестър и солистка, които изпълниха посред бял ден богата програма от руска класическа музика?

Хайде, когато представих книгата си „Течна дружба” на същото място, на което млади, но известни български музиканти, свириха джаз пред паметника и се събраха стотици хора за автограф, пренебрежението на медиите към гледката ми беше обяснено ( в частни разговори) като бойкот по правилата- щяло да бъде иначе търговска реклама ( ако си левичар, като Петър Волгин, нямаш проблеми да си рекламираш книгата на воля и в „Панорама” на БНТ).

Иначе същата тази „Течна дружба” беше показана по „Си Ен Ен” и беше демонстрирана на екрана почти през цялото време на интервюто с моя милост, направено по повод артинсталацията „В крак с времето” през юни 2011 г.

Сега, когато все повече българи и световни медии влизат в час (с времето да се действа- време беше!), отново чуваме колко гот би било всъщност да не правим нищо, да не се демонтира МОЧА. То било лесно, казвате…

Благодаря, че ни потупвате по рамото и ни казвате: продължавайте, много забавно ви се получава да иронизирате главния символ на българската изостаналост от демократичния свят!

Благодарим. Ще продължим.

11 мнения за “Розовите надежди да се откажем няма да се сбъднат”

 1. “Как иначе да обясним, че игнорираха дори и организирания от нас концерт на живо с цял оркестър и солистка, които изпълниха посред бял ден богата програма от руска класическа музика?” – и аз го игнорирах (по неволя), но наистина ме интересува програмата – да видя колко от произведенията са били от т.н. руски, а всъщност БЪЛГАРСКИ композитори (потомци на Български родове от т.н. Казанска България, членове на т.н. “могучая” група и др.)
  Аман от това фукане с интелектуалното наследство на завоювани и унищожени народи!
  Нещо от Пушкин нямаше ли?!!

 2. само да кажа, че бавно и сигурно БГ отива към евразийския съюз на Путин и излиза от европейския. просто за информация, според мен ако процесите продължат до 3-5 години транзицията ще е факт на документи…

 3. Изумително е нахалството на Москва с това искане за наказателно преследване на извършителите на извинението на България (по-голямата част от българите вярвам) към Чехия и Словакия за 1968г.!
  Вместо да се занимават със протестите на руския народ към Путин и всичко, което олицетворява КГБ-истът те моля ви се искат да накажат “Заддунайската губерния” за порива за свобода на местното народонаселение?!!?

 4. Аз лично вече очаквам команда от Москава за демонтирането на МОЧА. Петата колона и без него се справя добре. То и за петолъчката, мавзолея и др. се дърпаха. Е махнахме ги ама: “Ние пак сме тук!”- цитат от не знам коя си предизборна кампания на БСП(к).

 5. Бесепарите тепърва ще осъзнават какъв таралеж си сложиха в гащите с този паметник, по-точно със защитата му. Ако беше демонтиран още в началото на 90-те, нямаше да има никакви международни усложнения, защото тогава (както всички помним) Съвецкият съюз беше прекалено зает с вътрешните си проблеми. Днес вече никой нямаше да си спомня че е имало такъв паметник! Така постъпиха например в Румъния, която за разлика от нас е воювала на Източния фронт, и където, за разлика от нашия случай, Червената армия е водила тежки боеве и е дала много жертви. И въпреки това румънците демонтираха паметника. Нашите русолизци обаче се съпротивляваха с всички сили срещу подобен демонтаж у нас, явно с надеждата че един ден Русия ще оцени старанията им. И ето че днес вече в Русия има реваншистки и реставраторски режим, който смята за свой дълг да защитава всички следи и остатъци от бившото ѝ имперско величие. Важно е да разберем, че самоналожената роля на “възродители на руското величие” просто принуждава Путин и компания да реагират по този начин при всеки подобен случай и да трият сол на главите на нашите управници.

  От другата страна сме ние, населението на България, част от което се опитва да стане граждани и европейци, и НИКОЙ не може да ни попречи да се подиграваме с този паметник и да упражняваме върху него остроумието и творческите си идеи, ПРОСТО ПОРАДИ ФАКТА ЧЕ ВСЕ ОЩЕ СТОИ В ЦЕНТЪРА НА ГРАДА НИ. Това е постоянно предизвикателство, и колкото повече се опитват да го охраняват, толкова по-голямо ще е изкушението. Още повече че вече знаем, че след всяка успешна гавра ще го отнасят омразните ни управници, начело с все същите русолизци, защото точно върху техните глави ще се излива путиноидният гняв. Е как да не боядисаш скулптурите в розово, ако знаеш че така създаваш нови главоболия на Станишев, Орешарски и компания?!

  Фактически нашите управляващи са между чука на руската имперска гордост и наковалнята на народната съпротива и подигравки, и и с двете просто няма как да се преборят и ще трябва да ги търпят и занапред. И най-забавното е, че сами са се наврели в това положение, защитавайки паметника през всичките тези години. Да се мъчат!

 6. Бил съм 3 месеца в СССР през 1989 на студентска бригада. Толкова сбъркани хора на едно място, като руснаците, не съм виждал. Трябва да напиша книга. Ще бъде нещо като филма “Особености на руския национален….”.
  Не искам да имам нищо общо с тази държава Русия.

 7. Иво толкова пъти го казва и истината е, че надали има българин, който да не е бил засегнат от съветската окупация. Или е загубил близък или далечен роднина, или е загубил някакъв семеен имот, или не са му дали да получи образование, или са го пратили на лагер, защото има хубава жена и т.н. безкрайни случаи за едно зловещо време. Една сравнителна малка групичка, в същото време се налапаха с много привилегии и аванти в това съвсем неравно общество. И тази групичка умира от страх, ако се махнат тези въоръжение войници, уж да ги пазят. Просто без тях се чувстват беззащитни. Сега те с тлъсти генералски пенсии тичат при руския посланик, и го лъжат, че ако тези жалони паднат, е свършено с Русия в България. А посланикът им вярва, без да види простата истина, че го баламосват както са го правили много пъти, и колкото Русия се мъчи да поддържа грозното минало, толкова по-вече губи сред широката маса. И ако има истински русофили, би трябвало те първи да искат да се махнат тези зловещи паметници, които имат съвсем друго значение в България, като нищо друго освен като жалони на поробителя.

 8. Тук в Литва се хваща руската версия на “Свободна Европа” – радио “Свобода”. Понеже ми е интересна историята, от време на време слушам предаването “Разница во времени”, може да го слушате и онлайн:

  http://www.svoboda.org/archive/ru_bz_td/latest/896/104.html

  Днес от 13 часа българско време е поредното предаване. Наскоро имаше поредица за това как руското разузнаване е проникнало в проекта “Манхатън” и е знаело почти всичко за подготовката на ядрената бомба в САЩ. Който се интересува от история ще му е интересно да научи от дълго пазените в секретност руски архиви за тогавашния манталитет на агентите на СССР по света.

 9. Радио “Свобода” (www.svoboda.org) вчера излъчи интересно предаване за Пражката пролет и по-точно за човека от правителството в Прага, който единствен не е подписал московския меморандум за дългосрочна окупация на Чехословакия през 1968. Това е д-р Франтишек Кригел, много ярка личност с интересна съдба, достойна за уважение и много силен характер и самообладание на който може да се завижда! Можете да чуете предаването по всяко време на сайта на радиото:

  http://www.svoboda.org/archive/ru_bz_td/latest/896/104.html

 10. Чудесно г-н Инджев!!! Дерзайте! С Вас сме! Искрено Ви подкрепям!
  Дано все повече хора упорито и твърдо да отстояват правото си на висок глас да бъде казвана ИСТИНАТА за отношението на руските управници (сегашни и предишни!) към България, за да НЕ СЕ СЛУЧИ това, което казва EXPERT?!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.