Чешка солидарност срещу руската намеса в България

Rusko se zlobí kvůli bulharské omluvě Čechům
22. srpna 2013 7:39
MOSKVA – Se značnou nevolí přijala ruská média informaci o růžovém nátěru sofijského památníku Rudé armády. Pomník, který podobný osud v minulosti stihl už několikrát, podle ruského tisku obarvila “skupina nepřátel sovětských památníků”. Podle jejího člena Iva Indžijeva se umělci inspirovali pražským růžovým tankem českého kolegy Davida Černého.
Růžově natřené sousoší opatřené nápisem “Bulharsko se omlouvá” mělo připomenout středeční 45. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa z roku 1968. Bulharsko se k ní údajně jako první přihlásilo a jako poslední se za ní omluvilo.
Urážlivý vandalismus
Ruská agentura Baltfinfo označila sofijský happening za vandalský útok, podle serveru Newsru jde o urážku padlých sovětských hrdinů. “Objevují se návrhy památník před podobnými útoky ohradit, ale odpověď je vždycky stejná – je to moc drahé,” posteskl si server. Ruská média shodně zaznamenala, že kolem pomníku jsou rozmístěny videokamery, a tak zřejmě policie “vandaly a chuligány” brzy dopadne.

Макар чешкият да е вторият език, който проговорих в живота си ( когато ходех на чешка детска градина в София там, където сега е ресторантът, известен като „Чешкия клуб”), не съм способен да направя цялостен превод на горния текст.

Но и за неспециалистите по чешки е видно, че в сайта lidovki.cz , където е коментирана новината за българското извинение за 1968-ма, акцентът пада върху сръднята в Русия, че българите са си позволили подобно нещо.

У нас втори днен властите мълчат и не отговарят на арогантната руска намеса във вътрешните работи на България с искането в официална декларация на Кремъл да бъдат наказани „престъпниците”, боядисали в розово натрапения от несъществуващия СССР паметник на армията, обявила ни война едностранно и окупирала злощастната ни родина за три години де юре и още 42 години де факто.

Българските неокомунистически власти от проруската коалиция признават явно правото на Москва да тълкува по своему и днес историята на двустранните отношения ( брутално скъсани от Москва на 5 септември 1944 г. за „благодарност” , че България не воюва срещу СССР и не убива нито един съветски войник), изисквайки от София с господарски тон да следва указанията на Кремъл.

Добре че поне от Прага долавяме нотки на солидарност…

33 мнения за “Чешка солидарност срещу руската намеса в България”

 1. Николай Колев-Босия ще боядисва два паметника на 9-ти септември. Да видим дали ще успее да реализира плановете си, или ще бъде спрян от слугите на властта.

 2. Вече има “реакция” на първия сред съветските дипломати в България, не, пардон!, извинете, сбърках-на българския външен министър В..гинин. Каква е, познайте! Познахте! Бонус!Реакцията напълно съответства на една малка буквена промяна във фамилното му име! Но, трябва да ви кажа, колеги, че съм и приятно изненадан и развълнуван като патриот от дипломатическата реакция. Съдейки по думите му, Вагинин е готов да действува с парцал за почистването на МОЧА, макар и дълбоко в душата да му се иска да го оближе.

 3. Много ми е интересно какво е отношението на Реформаторския блок към боядисания паметник. Засега оттам се мълчи на много гласове.

 4. да чехите никога не са се съобразявали с русия, а западните държави никога не са взимали твърда страна даже по време на Пражката пролет. Ние сме които трябва да си решим проблемите или да изчезнем в евроазийския съюз – помощ няма да дойде…

 5. Българските неокомунистически власти от проруската коалиция имат един единствен изход за излизане от забъркания на Двадесет и първи август безпрецедентен международен скандал, а именно да изпълнят законното решение на СОС за демонтиране и преместване на паметника на Сталинските окупатори МОЧА. Всякакви други действия са незаконни и недопустимо уронват достойнството и човешките права на българските граждани! Брюксел трябва да се намеси! Мълчанието му безспорно доказва, че не желае България да бъде член на Европейския съюз и затова ни тласка в ноктите на Кремъл! Ще отмина с мълчание поведението на цялата ни политическа класа и на Държавния глава, защото има опасност да го определя като национално предателство.

 6. Аз предлагам да залеем прокуратурата с признания за боядисания паметник.Колко могат да арестуват и като какви ?А за това че подкрепяме чехите и словаците в поривите им за свобода и ,че искаме и ние да сме свободни, а не слуги ма Москва.И какъв е този паметник след като с документи е доказано/пакта Молотов-Рибентроп/ , че и руснаците са били за преразпределяне на Европа и света с война и са давали огромни количества суровини на Германия за това.И като начало си разделили Полша.А мародерствата у нас , представени като освобождение. От кого?От българите , които са управлявали страната си с руския гражданин ГДимитров?Стига са ни освобождавали.Вигенин , марш за възелин в Москва.

 7. Дари, чудесна идея, и на мен ми хрумна! Нека покажем на кремълската шайка, която управлява България, че не сме мужици, а свободни българи и европейци!

 8. Най-куриозни и необясними в случая са действията на Прокуратурата. Щяла да разследва кой преди два дни е боядисал МОЧА, а от две десетилетия насам не разследва защо Софийските кметове Стефан Софиянски, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова не изпълняват Решението на СОС за демонтиране и преместване на МОЧА.

 9. МОЧА е разположен на територията на община “Средец”, която е българската община с най-голям брой български граждани незаконно репресиирани от комунистическия терор по време на окупацията на Родината от Съветските окупатори. Точно тези хора (по-скоро роднините им) участваха в протестите предшествали Решението на СОС за демонтиране и преместване на МОЧА. Интересно как би реагирал ДПС ако на някого му скимне да издигне в центъра на Кърджали паметник на Възродителния процес. Още повече, че Народното събрание прие закон, с който Комунистическият режим в България (започнал с подлата Съветска окупация на Осми септември 1944-та) бе обявен за престъпен. Как така комунистическият режим е престъпен, а окупаторите довели го на власт са светци? Имат думата Президентът и Европейският комитет..

 10. V statiyata pod4ertavat, 4e kogato se vzema reshenie ot varshvskiya dogovor za invaziyata v Cheskolovensko,balgarite sme bili parvi odobrili tova sas SSSR i…posledni, koito se izviniavame s ‘rozovoto boiadisvane na MO4A.”

  Takiva sme nie-vse “opipvame, vse kato”diplomati”? strahlivzi-hora, koito ne sa svobodni i nikoga sami ni6to ne sa si izvoyuvali -svoboda, demokraziya!
  dano sega pone …prez septemvri!!!Vsi4ki na pavetata!.

 11. Брат ми беше участник там понеже беше в казармата Никой не е удобрил намесата, дори СССР войниците са имали проблеми с полит командирите. Те трябва да се извинят на всички нас дори и на Чеслав Ниемен – Този дивен свят и на Унгария -Омега – Момичето със Перлените Коси.

 12. Ами разбира се,че тези негодници от проруската коалиция няма да се опълчат на Москва,тъй като де факто тяхното правителство получава хляб от Путиновата партия “Единна Русия”.Комунистите отново ни управляват и ще бъде така,докато партии като БСП,ДПС и Атака престанат да съществуват.

 13. Ще бъде… дорде срещу обединяващите се в тройни коалиции се делите, та и противопоставяте на триста и все по- по и най-автентични от десни до “десни”.

 14. Моите уважения към Босия, /проследих линка оттук и прочетох писмото му/, споделям всичко което е казал по отношение на МОЧА, браво, НО – няма НИКАКВА нужда да се боядисва и паметника на американските пилоти, защото той има истинско основание за съществуването си, за разлика от съветския. Какво имам пред вид?

  -България обявява война на Великобритания и Щатите през 1941 година.

  -Въпреки това бомбардировките срещу нас започват в чак края на 1943 година, когато наши изтребители и ПВО атакуват US и UK бомбардировачи ВРЪЩАЩИ СЕ от целта им в Плоещ, Румъния. Целта на US и UK самолетите е нефтената рафинерия там, ползвана от немците за зареждане на самолетите на “Луфтвафе”, които от своя страна бомбардират Лондон – още от 1940 година.

  -С една дума – когато попречваме на съюзниците да попречат на немците да бомбардират Лондон, си издействаме реципрочно бомбардиране на наши територии. Аз не съм фен на атакуването на граждански цели от военни части, но ние си го изпросваме по всички закони на войната.Свалили сме над 100 съюзнически самолета, пленили сме около 300 човека от екипажите им. /Не намерих данни колко сме убили, което е малко странно, според мен/.

  -От всичко това следва, че пилотите, паднали по време на бойна задача във война, независимо от коя армия, имат право на свой паметник. Такива са американските и британските пилоти, нашите храбри летци защитници като поручик Списаревски, както и капитан Герхард Венгел от Луфтвафе, загинал над София в битка със същите американци и британци. НЯМАТ ПРАВО НА ПАМЕТНИК ВОЙНИЦИ, КОИТО ОКУПИРАТ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ОБЯВЕНА ВОЙНА ОТ НАША СТРАНА, И, ЕСТЕСТВЕНО, НЕ СА УБИТИ ПРИ КАКВИТО И ДА Е ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ ТУК! Има разлика!

  Омръзна ми евтината популистка хватка, да се приравняват армиите на цивилизованите съюзници, спазващи Женевската конвенция, със съветско- сталинската сбирщина, неподписала и не спазваща нищо, мучаща “За ценой не постоим!”

  Западът и Русия не са едно и също, и е абсурд да стоим на равно разстояние “от Ванкувър и Владивосток”.

  Така че в този детайл Босия не е прав. Ние не сме в Азия.

 15. Къде се скриха десните политици в България?Някой да е чул официална позиция по розовата афера?Борисов,Кунева,Костов Радан Кънев,а Валери Симеонов и още тридесетина юнака,които ни проглушават ушите,че ще водят патриотична дясна политика.Онова кречетало Слави Бинев глътна ли си езика?

 16. за мария:
  Мадам, дадохте ли си труда да погледнете сайта на ДСБ например, преди да питате за позицията им за розовия паметник? Защото аз си дадох, и веднага попаднах на това:
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3756

  Или не ви пука какви са фактите, а само ги пишете тези неща с провокативна цел?

 17. за sir sven:
  Точно така, Босия е абсолютно неадекватен в случая, и не му е за пръв път. Да се слага знак за равенство между американци и руснаци — и сега и когато и да било преди — е направо смешно. Америкаските бомбардировки през 1943-44 не са дошли просто така, а доста сме се постарали да си ги заслужим. Първо сме им обявили война през 1941, без абсолютно никакъв повод, без да сме длъжни и без да са ни направили нещо. Те след това те още цели две години не са ни закачали, докато през август 1943 най-подло сме им нападнали самолетите, когато са се ВРЪЩАЛИ от мисия над Румъния. Свалили сме няколко, убили сме хора от екипажите им, даже май има случай на народен линч над един от скочилите с парашут пилоти. Подчертавам — при тази мисия (август 1943), както и дотогава, не са ни закачали нито на отиване, нито на връщане. И чак след това злодеяние на тогавашните ни управници, идват (през есента и зимата на 1943) първите бомбардировки на нашите градове.

  Скромната паметна плоча на загиналите американски летци е по-скоро за тези, които сме избили през август, отколкото за тези от бомбардировките по-късно. Но даже и да са почетени и вторите, ние всеки път, когато се сетим за разрушените ни градове и загиналите ни сънародници, трябва да си спомняме, че виновни за това са нашите управници тогава. Въвличането ни в агресията срещу Чехословакия през 1968 е НИЩО в сравнение с вкарването ни във война с Америка — единствената велика сила, която никога не ни е правила нищо лошо, винаги ни е симпатизирала и е била единственият ни потенциален защитник от имперските мераци на Сталин след войната.

 18. Г-н Божилов,приемете писанията ми като провокация!Да,провокирам българите да мислят,да изучават историята си и да внимават за кого гласуват!Аз съм гласувала за Фандъкова,като най приемливо предложение,но вижте какви изказвания прави за МОЧА.Искам да знам позицията на лидерите на десните партии,относно този паметник.Американците направиха войнишки паметник,с американски пари,това е тяхно право да почетат загиналите си войници.Българо американските отношения през годините са описани много точно в книгата на Михаил Пундев.Авгло американските бомбардировки не са обект на изследвания на български историци и журналисти ,за съжаление.Знае се твърде малко за тях-дефицит на история.Има жертви от цивилното население,има разрушения.Александровска болница е полуразрушена,новата медицинска апаратура унищожена(скъпи рентгенови апарати),налага се евакуация на болницата и болните в провинцията.Убити са лекари и сестри,както и пациенти.Защо не се замислите какви са германо американските отношения след войната до ден днешен-прекрасни,нали?Виждам,че вие сте по религиозен от папата,както се казва?Ако вие се възхищавате на американците от вчера,то моето семейство ги харесва отдавна!Политиката изисква разум,а не любовни обяснения!Емоциите ги оставете за жена си!

 19. sir sven ,кбожилов ,
  Все-пак, цивилните жертви и многобройните разрушения на жилищни сгради, следите от които личат и до днес особено в центъра на София дават правото на Босия. А и споменатото от него безцеремонно прелитане над българска територия без разрешение. Цар Борис е казал по повод виновното обяснение на един от героите на първото сражение с въздушните крепости, че са действували по устав, (цитирам по памет) “Оставете дипломацията на нас; вие сте изпълнили дълга си”. Бомбардировките започват след смъртта на Царя.

 20. за Мария:
  Мадам, много съжалявам за неудачния ви избор за кого да гласувате на кметските избори, но не разбирам как това ви дава право да поучавате хората и да им обяснявате че трябвало да внимават за кого гласуват? Може би вие самата трябва да послушате съвета си, преди да го давате на другите? Ако искате да знаете позицията на дадена партия по даден въпрос, най-логичното действие е да влезете в сайта на тази партия и да потърсите там. Вие вместо това предпочитате да задавате провокативни (по собственото ви признание) въпроси по форумите.

  Що се отнася до мен, мога да ви информирам, че изобщо не съм религиозен, включително и в преносния смисъл, който очевидно влагате. Това, което съм написал за войната ни с американците, са просто факти, които съм си дал труда да открия, въпреки ВСЕОБЩАТА ОМЕРТА ЗА МЪЛЧАНИЕ, КОЯТО ЯВНО СЪЩЕСТВУВА ПО ТОЗИ ВЪПРОС У НАС И КОЯТО ВКЛЮЧВА КАКТО БИВШИТЕ КОМУНИСТИ, ТАКА И ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ АНТИКОМУНИСТИТЕ (ОСОБЕНО ЗАЩИТНИЦИТЕ НА РЕЖИМА У НАС ПРЕЗ 1941-1944). За отношението на Америка към нашата страна (преди войната) — това не е възхищение, това са фактите.

  И последно — ако това, което са направили нашите управници по отношение на Америка през 1941-1943, се смята проява на РАЗУМ, аз тогава не разбирам кое трябва да се смята за проява на ПРЕСТЪПНО БЕЗУМИЕ?

 21. за Васил Милославов:
  Както вече писах, за разрушенията и жертвите от бомбардировките вината е на тогавашните ни управници. Без техните престъпно-безумни действия изобщо нямаше да се стигне до бомбардировки. Така че Босия е по-добре да боядиса нещо, свързано с тогавашния режим у нас, вместо да се включва в левичарско-русофилско-ислямистката антиамериканска истерия.

  Дали заповедта за атака срещу прелитащите (през август 1943) самолети е дошла от цар Борис или от някой друг, аз не знам — затова не обвинявам никого конкретно. Но със сигурност е имало заповед, нашите военни не биха предприели такива действия без заповед “отгоре”. Да, самото прелитане е било безцеремонно, но какви церемонии очаквате, след като от две години сме били в състояние на война (която НИЕ сме обявили)? От кого очаквате да искат разрешение за това прелитане, след като НИЕ още преди две години сме скъсали всякакви отношения с тях? При състояние на война няма никакви церемонии, те прелитат над нас (без да ни закачат), а ние преценяваме как (и дали изобщо) да реагираме. Както се вижда от историята, преценили сме ГРЕШНО, и взелите това решение трябва да си носят отговорността.

  А Босия според мен се опитва да седне на два стола едновременно, което както знаем е невъзможно. ИЛИ си противник на съвецката агресия и окупация и боядисваш МОЧА (или искаш премахването му), ИЛИ си част от путиноидната пропагандна война срещу Америка и Запада изобщо и се репчиш на скромната паметна плоча в двора на американското посолство. Опитът да се “смекчи” една антипутиноидна акция с друга, фактически про-путиноидна, е като да събереш едно число с отрицателната му стойност — резултатът е НУЛА.

 22. Г-н Божилов,успокойте се,много енергия хабите за отдавна известни факти.Ще цитирам сайта на посолството на САЩ в България-“България обявява война на САЩ под натиск,оказан от нацистка Германия”.Това е истината!На 11.12.1941г.Германия обявява война на САЩ,за повече тяжест,тя кара съюзниците си-България,Румъния и Унгария да сторят същото.Румъния и Унгария участват с войски във войната,изселват евреите си.България не изпраща един войник на фронта,спасява евреите си.Аз пък ви питам,защо френските търговци на шампанско продават на германската армия пенливата течност?Печалбата по време на войната е огромна,никога откак се произвежда шампанско, до днес не са реализирани такива печалби.Ако не знаете защо,пишете до винопроизводителите във Франция да ви обяснят,как така продават вино на нацистите?

 23. за Мария:
  Ами не личи да са ви известни фактите, или поне не личи да ги разбирате. Аз питам защо и на какви основания сме обявили тази безумна война (да, германски натиск е имало, но такъв е имало и по другите въпроси, които споменавате, но по тях сме устояли, нали?), а вие ми обяснявате че французите били продавали шампанско на германците!? Това е като старият съвецки аргумент “а вие защо биете негрите?”
  Не разбирате ли че точно тук е съдбоносната грешка, направена от нашите управници — че отказват да пратят войски на Източния фронт, но нямат проблем да нападнат американските самолети и да избиват екипажите им много преди всякакви бомбардировки! Как след това очаквате Америка да ни съчувства и защитава след войната от Сталин?! И само за сведение, Финландия, която също е съюзник на Германия (макар и не сателит като нас), ОТКАЗВА да обяви война на Америка и запазва нормални отношения с нея през цялата война.

 24. Г-н Божилов, поздравявам Ви за изнесените ФАКТИ относно обявената война на Америка от България, последващите събития с американските пилоти и бомбардировките над София. Полезно е многократно да се повтарят някои ИСТИНИ относно факти в ПРЕИНАЧЕНАТА ни история за ограмотяване на лъганите българи. И дано повече хора се научат ПЪРВО да търсят истинските факти от достоверни източници (не да се лашкат по “най-приемливи предложения”!)?!?

 25. Dokato bezrodnicite ot BSP, DPS, Ataka i GERB podlagat kolektivnata ni zadnica na meracite na Kremul nikoi niama da ni uvazhava, zashtoto za da zapochne niakoi s uvazhenie kum nas, nie samite triabva da zapochnem da se uvazhavame. Nachaloto zapochva s RAZRUSHAVANETO NA POZORNIA PAMETNIK na suvetskata armia v Sofia!!!!

 26. Г-н Божилиов, за американският паметник сте прав, той отбелязва жертвите от американските ВВС.
  Но тъй като, сме обявили война на САЩ, то не е било сигурно защо прелитат територията на България, не вярвам от командването на САЩ да са попитали българските власти дали да прелетят до съюзнически Плоещ и да го бомбандират,или бомбите са били предназначени за Варна или Русе?!?!?
  Недейте влизате в незащитимата позиция от гледна точка на България, да оправдавате чужди войски ,които водят военни действия на българска територия, защото съветските глашатаи са много по-гласовите от вас.
  Тогава, в 1941г. ,властите(колкото и спорни да са според сегашните ни разбирания) са преценили ,кое е по-малкото зло според военновременните обстоятелства.
  Военни самолети с оръжие на борда са опасни ,дори когато са от нашите ВВС.
  Така че , паметник(отбелязващ историческата фактология) ДА, тълкуването на фактите което правите се доближава плътно до това на съветската страна, даже не толкова на американската, затова е спорно от българска гледна точка.
  А и другарите се възползват винаги когато нещо може да налее вода в мелницата на тяхната пропаганда!
  Стигнаха до там, че не издигнаха паметник на българските “фашистки” летци , които загинаха ,като противници на американските ВВС.
  Не издигнаха паметник и на загиналите летци от “съюзническите” им летци от американските ВВС!
  Сякаш не имало бомбардировки и загинали от тях.
  Такъв епизод не съществува! Поне според това че липсват всякакви паметници , които да отбелязват този епизод от войната!
  Нито на противниците , нито на “съюзниците” на СССР!
  Не разбирам тогава , защо е тази полемика, която водите?

 27. Нито единият, нито другият паметник имат място в България.
  Това са монументи на армии, които нито са “освобождавали” родината, нито са помагали, а само са допринесли са убийства на българи.
  До сър свен и кбожилов – по-дегенератски и неверни съждения не бях чел.
  ПС: пристрастно мнение, дядо-войник за защитата на София, ранен, обгорен от бомбардировките, роднини загинали заради безумна бомбардировка над Враца, а за системата след 9.9 – всичко е ясно, почти цяла България е страдала.

 28. за “До КБОЖИЛОВ”:

  Да, когато са отивали към Плоещ, може би не е било сигурно какви са им намеренията, но ние тогава не сме ги нападнали, нали? Нападнали сме ги на връщане, когато вече е било ясно каква е мисията им, или поне че тя не ни засяга пряко! Т.е. спокойно сме можели отново да се направим на разсеяни и да ги пуснем да минат. Но нашите управници са решили друго.

  Има и още нещо, което е дори по-важно. Когато американците са приближили Плоещ (това е бил първият им опит да го бомбардират), те са попаднали на неочаквано силна противовъздушна отбрана. Американските бомбардировачи са получили тежки щети и повреди, голям брой хора от екипажите са били ранени или убити.

  Значи, НА ОТИВАНЕ към Плоещ самолетите са летели в организирани формации, били са в пълна бойна готовност и са били способни да се отбраняват – и тогава ние не сме ги нападнали. НА ВРЪЩАНЕ от Плоещ обаче, самолетите са били съвсем различна гледка – летели са разпръснато, даже не са следвали един и същ маршрут, и съвсем очевидно не са били в боеспособна форма. Някои от тях (не успели да пуснат всичките си бомби над Плоещ), в опит да намалят теглото си, са хвърлили бомби над българска територия, но забележително – без да нанесат никакви щети, защото очевидно не са имали заповед да ни бомбардират.

  И точно тези самолети – повредени, трудно маневриращи, с обезкръвени екипажи, опитващи са просто да се доберат до базите си в северна Африка – тези самолети нашите управници са решили да нападнат. Подло и безчестно нападение, което не може да се оправдае С НИКАКВИ АРГУМЕНТИ. Тези самолети не са били способни да ни нанесат никакви щети, а и очевидно не са имали такива намерения.

  През август 1943 (и преди това) американците не са водили никакви военни действия на българска територия! Колкото и “агресивно” да е това прелитане над наша територия, то си остава само прелитане, а не военни действия. Тогавашните ни власти обаче са преценили че е по-добре да нападнем и да избиваме американците, които само са прелетели над нас, и по никакъв начин да не се караме с руснаците, които са водели истинска война срещу нас още от юни 1941 – както чрез нашите т.нар. партизани (пряко подчинени на Москва), така и чрез изпращане на подводничари, парашутисти и други диверсанти директно от Русия. И всичко това без да има война между нас и Русия, и даже без да сме скъсали отношенията с тях. Кое казвате е “незащитима позиция от гледна точка на България” – да се оправдават чужди войски, водещи военни действия на българска територия? Ами така е. Само май не сте наясно КОИ са тези чужди войски.

  Накратко – нашите управници са сметнали за добра идея да ни вкарат във война с Америка, след което са сметнали за добра идея да нападнем прелитащите американски самолети. Тези решения на нашите управници са настроили Америка твърдо срещу нашата страна (за първи път в историята на двустранните отношения!) и са имали следните пагубни последици за България: в краткосрочен план – унищожителни бомбардировки през зимата на 1943-44, а в дългосрочен план – съвецка агресия и окупация през 1944, последвани от 45 години тоталитарен режим. Управниците, взели тези престъпно-безумни решения, трябва да си носят отговорността за тях.

  Аргументи от типа на “тогава така са преценили, според военновременните обстоятелства” са почти идентични на обяснението, дадено от Добри Джуров през 1990 за участието ни в агресията срещу Чехословакия през 1968 – “такова беше времето”. Ако вие (подобно на мен) сте били възмутен от това обяснение на Джуров, не би трябвало да използвате подобни аргументи.

  Много ще съм ви благодарен, ако ми цитирате официалното съвецко тълкуване на тези факти – защото много добре помня, че целият този епизод (август 1943) беше премълчаван по време на соца. Не знам каква е причината, вероятно е било трудно да се обясни как така “лошите монархофашисти” са воювали срещу “лошите американци”. Интересно е и това, че в премълчаването на тези събития комунистите не са сами – точно същото правят и някои антикомунисти-защитници на режима у нас през 1941-44. Странно, но факт.

  Значи предлагате да премълчаваме истината, за да не помагаме на пропагандата на бившите комунисти? Дори ако за целта трябва да се включим в левичарско-путиноидно-ислямистката анти-американска истерия?

  Бомбардировките ТРЯБВА да се помнят. Трябва да има и паметник на загиналите от тях наши съграждани. И на него трябва да пише: В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ ПО ВРЕМЕ НА БОМБАРДИРОВКИТЕ ПРЕЗ 1943-44 – РЕЗУЛТАТ ОТ ПРЕСТЪПНО-БЕЗУМНИТЕ РЕШЕНИЯ НА ТОГАВАШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАСТИ.

 29. до Иван Петков:
  Г-не, вместо да наричате хората “дегенерати”, защо не се опитате да прочетете и осмислите написаното от нас? Ние на говорим за бомбардировките, а за събитията, довели до тях!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.