Шестиция

Старите навици да се контрират гражданските протести срещу метастазите на посткомунизма с ударна доза правещи се на ударени други граждани не само не умират, но и активно се реанимират отново.

Най-лесно е да се опише на персонално ниво що за независим контрапротест потече в интернет с петицията „София без блокади”. Как да повярвам в чистите помисли на възмутените организатори, познавайки например соченият за инициатор на петицията журналист като човекът, който ми се обади по телефона с предложение да гласувам като член на журито на „Черноризец храбър” за колегата му от „Стандарт” Исак Гозес да получи награда за публицистика, за което щели да ми се отблагодарят ( явно други не са отказали предложението, защото далаверата се увенча с успех).

Предпочитам обаче да припомня, че далаверата с противопоставянето на „спонтанния” граждански гняв срещу гражданите, застрашаващи статуквото на посткомунизма с възмущението си от него, е стандартна процедура в арсенала на реваншистите.

Първите контрамитинги срещу опасността от прекалено много свобода за гражданите бяха задействани през декември 1989-та в подкрепа на новото ръководство на БКП, дарило България с успешен вътрешнопартиен преврат.

Последва акцията на прототипа на „Атака” ОКЗНИ ( Общонародното движение за защита на националните интереси), чийто говорител беше Георги Първанов.

Доведоха през януари от Кърджали с автобуси тълпи с възмутени граждани да протестират, че на българските турци им позволяват отново да се казват така, както са ги кръстили родителите им. Моя милост, разпознат като „туркофил и предател” ( понеже още по Живково време си позволявах да защитавам това човешко право), се натъкнах на опитите на националистическия вожд Добромир Задгорски за физическа саморазправа пред Народното събрание.

Когато София беше развълнувана от уникалния факт България да се окаже единствения съветски сателит в Европа, легитимирал на многопартийни избори комунизма през 1990-та година, срещу гражданския протест на жълтите павета бяха мобилизирани свежи селски сили ( в Румъния, апропо, за целта докараха при подобна ситуация миньори да бият гражданите в Букурещ). До пряк сблъсък не стигна, но дълго време от село Цалапица край Пловдив едни разярени другари и другарки заплашваха да настъпят и да освободят столицата с комбайни.

Комбайните не дойдоха, но в началото на декември 2012-та на жълтите павета наистина се появиха трактори на протестиращи земеделци срещу правителството на ГЕРБ. Проправителствената пропаганда презрително ги нарече „зърнари”, а Николай Бареков, неофициалният телевизионен говорител на премиера Бойко Борисов, ги заплаши, че лично щял да им пали тракторите и да им реже гумите. Досущ като сегашните борци срещу барикадите в София, Бареков се възмущаваше ( като новоизпечен софиянец- „качество”, което с гордостта на комплексиран селянин подчерта изрично), че „зърнарите” му пречели на свободния достъп до работното му място.

Най- близо по аналогия до сегашната акция с петицията на възмутените граждани от гражданските протести срещу властта в София бяха „група варненски журналисти” , които през ноември 2009 г. подписаха протестна декларация срещу протестиращите граждани, борещи се против застрояването на Морската градина в града от всесилната групировка ТИМ. Кореспондентите на БНР, БТА, „24 часа” и др. подобни „професионалисти” ( както сами се величаеха в декларацията), заклеймяваха протестиращите срещу феодализма във Варна, че им пречат със своите брифинги и пресконференции да си вършат работата- дори и есемеси им пращали прекалено много. Най-смехотворното в платената акция в защита на могъщия покровител беше, че „храбреците” се биеха в гърдите като смелчаци, които не страхували да заявят тази своя позиция срещу шепата еколози.

Общото между всички цитирани примери, без да претендирам за изчерпателност, е лъжата за спонтанния граждански гняв, избухнал от нищото срещу други граждани.

Както и друг път съм отбелязвал, в плановата икономика се провалиха с гръм и трясък до такава степен, че постигнаха невъзможното: победиха себе си при всички несметни природни богатства, които имаха зад гърба си по съветска линия. Но в планирането на интриги и подлости, жонглирайки с инструментите на демокрацията за недемократични цели, нямат равни!

Така стои въпросът с шестицията като пасивно мероприятие в идеологическата борба с враговете на комунизма за целите на неговата самоотбрана от гражданите на принципа: с вашите демократични камъни, по вашите глави!

23 мнения за “Шестиция”

 1. “Справка /Групата е създадена от Владимир Танев, бивш програмен директор на Дарик радио, създател на бившето радио НЕТ, който бе разкрит от комисията по досиетата като сътрудник на Шесто управление на Държавна сигурност”.Шестиция е попадение в десятката. И ТИМиция може.Да им благодарим на инициаторите на “шестицията” които потвърдиха , че лекарството ПРОТЕСТ,против грипа Орешарски с главни виросоносители БСП,ДПС и Атака,явно действа.Дозата обаче да е двойна или тройна, за пълно излекуване.

 2. Шестицията с генерал начело повече мирише на маневри на варшавския договор, отколкото на граждански протест.

 3. Съгласна съм с вас и съм на страната на протестиращите. Аз бях една от протестиращите, докато имаше протест в моя град, макар че ме обявяваха за каква ли не. Не можем да отречем обаче, че има хора, които вярват искрено на това правителство и трябва да се съобразим и с тях. Разбира се, ясно е че тези хора са подведени, да не кажа излъгани и манипулирани, но фактът че ги има трябва да ни прави толерантни и да не скачаме толкова остро срещу правото им на глас и на мнение. Живея във Варна и си спомням случката 2009 година. Заставам твърдо зад позицията на журналистите. Въпросните НПо-та са доста известни в моя град и то не с добро. Правят се на заинтересовани от природата, от хората, от един куп каузи, а в действителност прокарват личните интереси на олигархичните кръгове от които произхождат. Нормално беше варненските журналисти да не ги защитят. Така че за мен примерът не е особено удачен. Нека контрапротестиращите да си имат своя група във фейсбук. Нека ги видим колко са, кои са и какво искат. Това е идеалната възможност да се разбере, че правителството трябва да подаде оставка и че зад него не стои по-голямата част от народа.
  Отново чудесен материал. Поздравления, г-н Инджев!

 4. Нямат равни , наистина !
  Нашите комунисти са най-качествените !
  Те са ненадминати демагози, имат дебелокожие което им позволява да те гледат в очите и да те лъжат.Могат да крадат, но само на едро .За съжаление , тресе ги една болест , бясна комунистическа омраза към различните, тя ще ги и погуби ! Поради това по света комунистите са на изчезване , но тук условията за тях са прекрасни и тяхното малоумие прогресира ! Затова се събират на един връх Бузлуджа да си подклаждат злобата с която ако можеха биха залели света ! ЮНЕСКО би могъл да ни обяви за световен зоопарк на комуниста .

  Случват се неща , а ние нямаме отговори , остават съмнения .

  Защо през зимата имаше масово неадекватно високи показания на електромерите на частни потребители ? Имаше ли го този ефект и при фирмите ?Защо това се случи при всички ЕРП и всички те бяха неадекватно изненадани .Седмици след това, а и до днес те не могат да отговорят.Ако това е резултата от неадекватен мениджмънт на едно ЕРП , то защо и при другите е така?
  Защо предни години не се е случвало и няма да се случи и тази зима ? Енергетиката е най-точната промишленост.Калориите на енергийният източник , се трансформират в ел енергия плюс предвидени загуби.Ел енергията се транспортира до потребителя умножена по коефициент на известни загуби.Съвременните измервателни уреди са с пренебрежима грешка и вече електронни.Значи всичко е ясно и изчислимо !
  Да но у нас не е !
  Ако слушате музика по аналогов магнетофон за да сте на дадена песен трябва физически да превъртите лентата!Ако сте с дигитален , достатъчно е посочване на адреса.Старите автомобили с механичен брояч , ви ги превъртат от 200 хил км на 80 хил и така ви ги продават.Дигиталните километражи ги манипулират без механична намеса. Тоес съвременните електронни уреди са по съвършени , но и лесно се манипулират.Да се проникне в жилище , автомобил , компютър , телефон е постижимо.
  Гугъл обиколи улиците на целия свят и направи 3D снимки.
  Така е и с електромерите! Ако искаш и можеш някъде да построиш АЕЦ, то електромерите са ти детска играчка.А един самовлюбен обидчив диктатор е лесен за предвиждане. В добавка на това му напечатваш компроментиращи бюлетини в негова печатница и скриваш собственика и !Много шум и никаква яснота !След това искаш оставката на президента и на де що има позиция и не ти е слуга .

  Има и вътрешни противоречия между нашите 240 брокери , вербуваните за АЕЦ , са и ВЕИ собственици.Някой са само платени за АЕЦ , и нямат ВЕИ , други пък не са платени за АЕЦ но пък имат ВЕИ.Ха сега де…. !Е той отговора е лесен …. Ще вземем заем… 2,5 млрд.Да но не можем ги обясни тези милиарди.Я по- добре сега да откраднем 1 пък живот и здраве властта е наша , ще откраднем още ….цял АЕЦ дори.

  Властта ни е слабост , много ни пасва и затова напролет оставка няма да подаваме, да не сме глупави да изпуснем представители на този хубав народ и в Европа да сме !
  Нашата мечта е да стигнем до съвършенство , да си направим народ и всички с червени гащеризони да са .За сега сме произвели малко , те се обучават пред президентството………да говорят ….е да мислят все още не са се научили , но пък и защо им е, ние нали мислим за тях!
  Случват се неща , а отговори няма , остават съмнения !

 5. То на времето такава беше и борбата за мир която социалистическите държави под шапката на СССР водеха срещу империалистите. Въоръжавахме лумпените по света с калашници, отделно ние им давахме и консерви бадява, та да има какво да плюскат докато уж се сражават за мир.
  Сега съветските селяндури седнали да се грижат за моето спокойствие. Айде нема нужда!
  Абе тия потурнаци, щом ги стягат цървулите да си ходят на село.

 6. ми то генералите им се ще пак да поведат армии от безропотни и безпаметни поданици!

 7. Нашите комунисти, наистина са най-качествени, защото от рая направиха пустиня.Ако им дадат да управляват пустиня, сигурно слд 1-2 години ще започнат да внасят пясък.

 8. не мислите ли че в скоро време собствениците тези 350 000 жилища

  руснаци ще продбият бг гражданство,за кого ли е гласуват те А?!!

 9. Извинявам се за някой пропуски в писането,но пиша на едно малко екранче защото нямах търпение да седна пред по-големите екрани.

 10. До Кирил
  С толкова проруски партии какъв им е проблема да си изберат някоя.Но понеже руснаци на българи не вярват и руска партия ще си направят.

 11. te, nashite komunisti sa shmpionite na sveta:kade po zemnoto kalbo ne sa se opitvali da iznesat i utvardiat komunizma -kazvam za savetskiya komunizam-no navsiakade rano ili kasno katastrofiraha, samo u nas vireyat, pa dori se i razmnozavat-yavno ima oshte pochva u nas za komunizam pak dori i da e predreshen kato sozializam
  edin takav komunist prez 1990 v chuzbina kaza v moe prisastvie:iskali svoboda…te razbirat li kakvo e svoboda pri kapitalizam?oshte v srednovekovieto anglichanite sa bili pravi-slozi in homota na glavite na tezi seliani, che da ne mogat da si digat glavite nagore i da gledat slanzeto-samo nadolu…”Kaza go za “sinite demokrati i vsi4ki , koito iskahme krai na tatkovshtinata i na cherveniya teror! i sega se machat da nalozat tozi rezim, no vaprosniyat komunist pregarna edno zapadna moma i sega pensionerski zivee svobodno v zapadna , demoktarixchna strana,a dezata mu …zakotveni v Bulgaria kato “kapitalisti”-kradzi!!!

 12. до Огнян Георгиев
  Вие наистина ме чудите :))) с тия Ваши интерпретации. Какво общо имат ЕРП-тата в надуването на сметките.И защо мислите ,че тая година няма да има високи сметки през зимата?!
  Намалението ,което направиха сегашните е едва 5%…Проблемът е, че енергийната ни система е като продран чувал и не може безкрайно да се отлага оздравяването и. А това означава за съжаление и наближаващи процедури на фалит може би и последващото и изкупуване от хора, които обикалят като хиени около тоя блажен кокъл.
  Четете коректни специалистите,като Илиан Василев ако обичате и не се изказвайте неподготвен.
  Какви дивотии разправяте, моля тук…сега си обяснявам повърнатото, дето го драйфате непрекъснато…били сме роби, продажни, тъпи, неспасяеми и все такива окуражаващи неща…Ей на това му викат хейтърство.Не ще и дума ,много сте полезен за мобилизацията ни като граждани и себеуважението ни.

 13. Уважаеми Айде холан

  Четете внимателно !:)) Работата е там ,че ЕРП-тата нямат връзка с неадекватното надуване на сметките!!Няма и обяснение!Но според мен беше манипулация !

  Роби сме били , защо не си признавате 200+500 !
  Относно продажност , не я ли виждате !Тези в парламента да не са паднали от небето , те са българи!Ами министър председателят ни е продажник !Един , един не се намери в праламента , да го напусне , ей така защото има принципи !

  Голям герой ни е Левски днес(щото ни трябват фетиши) , ама тогава …. не ни е бил !
  Ботев ли,….. ами в челото сме го застреляли , че и не си го казваме , а бе по–добре да си мълчим ! И така все си мълчим и не си казваме истините !

  Тъпи никога не съм казвал !
  Неспасяеми също !
  Що се отнася до изкуственият кураж , мисля че реалните успехи са най-добрия кураж!
  За сега сме последни по всичко !
  Защо ?

 14. До прежде говорящата госпожа от Варна Лидия Стоянова. Госпожо, вие не сте Варненка, иначе няма да се изказвате в услуга на ТИМ. За добрините, които натвориха всички, които са Варненци знаят, пък за срам се и виждат (на буните особено). Учудвам се и съм радостна, че г-н Инджев е засегнал темата ТИМ. Всички журналисти се правят на ощипани девици като се спомене трибуквието.

 15. към Огнян Георгиев
  Дивотии драги …
  “Работата е там ,че ЕРП-тата нямат връзка с неадекватното надуване на сметките!!Няма и обяснение!Но според мен беше манипулация”
  Потърсете статиите на Ил.Василилев,белким Ви стане ясно нещо!
  Пак дивотии, драги “Роби сме били , защо не си признавате 200+500 ”
  В България не е имало турско робство а османско владичество.
  И аз отказвам да припозноя тая паплач в Народното събрание сега като българският елит и не мисля, че тая сволач представя мен и българите.А вас?

 16. До Айде холан

  Вие сте жена нали , съдя по изразите !
  Ще ви отговоря по подробно !
  Проследете тази страница !

 17. Какво значение има тук някакъв си пол?! Съвсем ме сащисвате… Спорът е безполов, за Бога!

 18. Ами един мъж има по друго мислене !

 19. Аз не споря , а просто написах нещо в което Вие не сте вникнали и се нахвърляте !
  В първата часта имах предвид , разходи с 200 и 300 процента не са обяснени как се получават .И предположих , че е възмажно да е намеса на страни заинтересовани да се получи този ефект, хората да излязат на улицата.Първото което ви е подразнило е , че споменах ,че тази зима това няма да се случи .Да и така ще стане , тази зима няма да има сметки с месечни разходни разлики 200 300 процента , защото тази власт ще се погрижи да не се случи .Най вероятно самата тази власт пък се погрижи това да се случи миналата зима.Това имах предвид.
  След това обясних за дигиталните и аналогови уреди , като дадох пример.Но сега ще ви дам друг .Дигиталния часовник в дома ви се сверява , променя час дата , с едно натискане на бутон.Това е импулс.За да се промени от 8 на 9 примерно.Такъв импулс би могъл да бъде даден и от външен източник , ако е с определена характеристика.
  Сили свързани с енергийната мафия , и желаещи да строят енергийни мощности имат ресурс да сбъркат показанията чрез подобни импулси за да предизвикат протест.Иначе ако едно домакинство ползва 200 квтч то как следващ месец също зимен ще и разходвало 600.
  След това дадох пример за Гугъл и имах предвид, че колата им обиколи света , така както една кола е обикаляла София за да подслушва.Едни правят снимки , други подслушват , а трети биха могли да подават манипулативни импулси .След това се появиха и бюлетините , по същия необяснен начин!
  Това имах предвид .

  Относно втория абзац имах предвид , строежа на АЕЦ и на ВЕИ са конкурентни производства .Техни собственици са главно депутати или подставени лица.Принудени под натиск да строят АЕЦ те си създават конкуренция на бизнеса и обратно също .При и без това излишните мощности и освен това и двата вида добив на енергия не допринасят за балансиране на системата .Едните са пикови ,а другите твърде големи, с други думи те на са гъвкави. .
  Що се отнася до Илиян Василев , той е експерт и коментарите са му професионални .
  Засяга процесите и тенденциите им и на мен също ми допадат неговите разсъждения.
  Всъщност те описват реалната обстановка и ние го знаем това .
  Аз нямам тези претенции , а само написах нещо като мое мнение .Аз съм електро инженер специалност ел снабдяване и ел обзавеждане .В момента се занимавам с компютърна техника като частен предприемач.

  И обърнете внимание на това което ви подразни и което съм казал!
  Василев казва , че през зимните месеци е вероятно отново да има протести следствие високите цени .
  А аз казах че тази зима това няма да се случи , кое обаче , разходи (не пари )показания на електромери различаващи се с 200-300 процента от предходните .Това са съвсем различни неща .Тоес манипулация , защото властта е в комунистите !

  Що се отнася дали е робство или владичество , названието на отминало събитие не е важно.Важни са фактите и последствията.
  Българите не са имали държавност 500 г, били са изнасилвани и убивани , еничари са вземани , помохамеданчвани , какво значение има как се нарича това .
  Поради това ние и до днес се спасяваме поединично .Изгубили сме ренесанса и културния подем на Европа и връзката с историята си. 10 поколения се е наслагвал такъв манталитет на българина, на подчинена рая .Да свиква с бедността , да се стаява , мълчи , търпи , да е гъвкав , да успява по един или друг начин.

 20. до Огнян Георгиев
  Чудесно Ви разбрах какво имате пред вид, още първият път-не ми бяха необходими тия пояснения.
  Относно възможността да намалят сметките толкова много ,както Вие твърдите,ми е трудно да го приема ,поради факта ,че негативът от вдигането на цените -тази много необходимо, но неприятна мярка- е в “лошите десни” каквито твърдяха ,че са предишните ГЕРБ.
  И тъй като е вече направено, ги устройва адски мвого и няма да направят връщане назад.Въпрос на манипулации и мизерно субсидиране на най-бедните слоеве. Защо твърдяха мислите ,че са свалили тока с 45% -щото било намислено от предишните да го вдигат с още 40% а те сегашните като намалили с 5%, та видите ли колко добри се оказали. Всичко е въпрос на манипулации, а и енейргийната ни система е мн. опоскана-с близо милиард доколкото си спомням е на минус,а това трябва да се избие от нас,платците.Няма от кой друг.
  Вторият Ви довод също куца ,защото не са вдигнати с толкова много киловатите ,а сметките са надути най-вече от допълнителните такси, под сметката с киловатити-вижте си фиша.
  Третото е ,че Ви препращам към по-стари публикации на Ил.Василев, много ясно си го е казал там човекът.
  4,Робство и владичество е разлика от земята до небето-справка: блогът на Иво Беров-има там чудесна статия и по тоя въпрос.
  Няма повече да Ви отговарям,досадно ми е…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.