Арабските потайности на НРБ потънаха във вълните на прехода

Дори и в насилствено държаните в зоната на провинциализма български медии темата „Сирия” вече е доминираща международна новина.

Не съм срещал обаче и намек за българския й контекст. Да не говорим за предисторията му. А тъкмо в нея са заровени тайни, чиято значимост за разплитането на кълбото на престъпния комунистически режим в България, едно от най-верните пипала на Кремъл, може да бъде сравнена само с темата за „вечната дружба” със самия СССР.

Ако забелязвате, в класацията на неокомунистите на второ място след жалейката за развалените отлични отношения с покойния СССР идва обикновено тъжният (с)помен за дружбата с арабските народи. Не случайно миналата седмица и медийното острие на БСП Иво Атанасов, вкарано вече в регулаторния държавен орган СЕМ, изрично включи в своя статия в защита на съветския колониализъм „разрушените връзки с арабския свят” в списъка на най-големите злодеяния на сините му врагове

Ако ставаше дума наистина за приятелство с арабските народи, бих се подписал под такава жалейка. Само че нашите жалеещи другари имат на ум именно диктаторските режими от „социалистически тип”, като баасистките в Сирия и Ирак. Инерцията на тази любов, с решаващото сводничество на СССР, е толкова мощна „червена нишка” ( която ни дърпа назад в историята без да е обяснена обаче), че дори и големият „антикомунист” Бойко Борисов беше подучен да плещи откровено комунистическите мантри за Сирия като един от най-големите приятели на България, когато го посрещнаха там като новия Тодор Живков.

Като казвам, че инерцията на това минало отстъпва по значимост само на любовта към съветските метастази на нашата действителност, искам да уточня: наследството на съветския колониализъм все пак се натъква на известна съпротива в България, докато на устойчивата линия на телешкия възторг от „любовта към арабските народи”( и техните необятни пазари) практически няма противодействие.

Фактът на мощната пропагандна консервираност в този аспект се видя миналото лято след атентата в Бургас. Отвсякъде загърмяха оръдията на „тежката артилерия” на идеологическата лековатост, с която се надпреварваха да отричат в зародиш самата вероятност „Хизбуллах” да има нещо общо с атентата- не толкова от любов към братския ливански народ и неговата „Хизбуллах” ( най-влиятелната партия там към днешна дата), колкото с презумпцията, че съгласието със западната и израелската гледна точка по въпроса щяло да ни направи „слуги” на Израел и САЩ.

Този възглед беше демонстративно защитен със смайващо единодушие в предаването на БНТ „Референдум” от цели 6 коментатора, които си бяха плюли в устата и нападаха яростно единствения си опонент, поканен като боксова круша, родения в Ирак български гражданин Мохамед Халаф. Беше толкова скандала илюстрация, че в. „Джерузалем пост” й обърна внимание и дори цитира моя милост с обратно мнение- на принципа за изключението, което подчертава правилото.

Сега, когато се оказа, че все пак ЕС извървя огромен път в обичайното си разделение по всякакви парливи външополитически въпроси и стигна почти до единодушното заключение за голяма вероятност тъкмо „Хизбуллах” наистина да имат (повече от) пръст в атентата в Бургас, въпросните многобройни агресивни пропагандатори се снишиха. Но съм сигурен, че само чакат въздушните удари срещу Сирия, за да поникнат отново на повърхността, наторена благоприятно от парадигмите им.

Да оставим за момент геополитическия анализ, който няма да ни „избяга”- такива вече наводниха българските медии чрез преводни статии от чужди автори ( досущ като при побоя, който Русия нанесе на Грузия през август 2008 г., когато нямаше български коментари, за да не ядосаме Кремъл).

Искам обаче да обърна внимание върху факта какво никога през т.н. преход така и не се появи в нашето публично пространство: нито грам разкритие за тоновете контрабанда (например на амфетамини), внос и износ на тероризъм, износ на оръжие за мракобесни режими в Близкия изток и производство на многобройни български кадри за обслужване на тази политика, които като едни спящи клетки биват събуждани и днес да громят империализма в ( завоалирана вече) прослава на великия …пардон, великата Русия и нейната посърнала политика в бившия й заден социалистически близкоизточен двор.

Да сте чули някога някой наистина осведомен фактор на дружбата с арабските народи да разкаже каквото и да било от задкулисието от онези период? Например кой и как прокопа контрабандните канали през Близкия изток, използвани и днес от българската организирана престъпност? Или поне кой предаде ноухауто за прокопаването на такива канали – чак през океана до Латинска Америка?

Няма как. Никой така и не посмя да попита. А и досиетата на професионалните офицери от службите, осветени като такива в качеството си на началници само заради отмъщението на тези служби да съхранят за наказание досието на един непослушен, като мен, са надлежно унищожени- поне така е в папките за публична употреба. Както вече отбелязах, въпросните офицери никой не ги пита за нищо, докато моя милост, надзираван от тях ( както се убедих от главната „сюжетна линия” в досието ми), е подхвърлен за денонощно посмешище в публичното пространство чрез “достоверния източник”, досието, писано от кадровиците от ДС ,от което се възползват най-вече от самоназначили се за разпоредители кой има право да е антикомунист днес хора( като правило- мълчаливи страхливци преди 10 ноември) или пък от анонимни „антикомунисти”.

Жалко. Защото, ако имаше как, щяхте да научите много за технологията на войнолюбието чрез въоръжаването на едни групировки араби срещу други араби в рамките на една гражданска война ( например в Ливан, където християните бяха официалните врагове на социалистическа България). Щяхте да научите как се обучават арабски терористи, наричани за удобство „борци за свобода”. И най-вече щеше да ви е интересно, че това, в което така яростно обвиняват Запада, че е помагал на едните срещу другите, беше публична тайна за държавната политика на НРБ- например по отношение на войната между Иран и Ирак, снабдявани едновременно с оръжие за целта.

` Когато в хотела на ЦК БКП „Рила” в центъра на София посрещаха на централния вход делегация на охранените представители на БААС от Ирак, от задния вход организирано се изнизваше делегация на иракските комунисти, избивани методично от баасисткия режим и съответно подкрепяни срещу него от НРБ. В много по-големи, направо огромни като за България мащаби, подобна лицемерна интрига вървеше с покупко-продажбите за двете страни във войната между иранските аятоласи и бааситкия режим на Саддам.

За съжаление знам твърде малко, за да запълня празнотата в информацията, за която пиша тук. Но и дребни детайли могат да илюстрират до каква степен българският режим беше на почит от режима в Сирия.

Българският посланик в Дамаск се беше оплакал, че му пречат на следобедния сън клаксоните на темпераметните шофьори. Тутакси властите наредили в района полицаите да спират всеки шофьор, позволил си тази волност и да му чупят с чукове съответното устройство под капака на автомобила. Тази историйка се разказваше в българската общност с чувство на особена гордост- дребна и комплексарска, но показателна за много неща под капака на въпросната дружба, която по руски образец смята, че за да те уважат, трябва да биеш.

Не вярвам вече на повърхността да се появи нищо съществено по темата- прекалено много време беше дадено на мимикриращия втори ешелон на българо-съветската дружба да препере пари, биографии и постове. Няма и съпротивителни сили в обществото, които да поискат истината да бъде сложена на масата за аутопсия на нашето минало, с чиято помощ да си поставим правилната днешна диагноза.

Но и малкото, което мога да кажа, се надявам да послужи за нуждите на ориентацията в лабиринта на минотавъра, в който отдавна са ни вкарали само и само да не хванем бика за рогата, а да стоим в позата на потенциалната жертва на една пропаганда, която ни изяде главата, превръщайки България в най-лошия ученик по демокрация и пазарна икономика в ЕС.

28 мнения за “Арабските потайности на НРБ потънаха във вълните на прехода”

 1. Извинявам се,че не пиша по темата,но съм развълнувана,научих че махат г-н Мартин Иванов от поста директор на Агенция Държавен архив.Това е чистка,това е безобразие,толкова образован,широко скроен по европейски историк да бъде уволнен!Той отвори архивите,работи неуморно да популяризира миналото ни ,така както правят в другите страни,защото там е историческата истина в документите.Край на обективността,пак мишки и плъхове ще ядат безценния български архив,доколкото е останал,губим и последна надежда да научим миналото си.Мартин Иванов беше точния човек ,на точното място!

 2. Напълно споделям коментара Ви, господин Инджев. Бих си позволил да добавя нещо за безгръбначната “позиция” на нищожеството Кристиян Вагинин, с извинение, все още министър на външните сношения. Та лицето Вагинин вчера два пъти отказва да оповести българската позиция по повод използването на химическо оръжие от людоедския режим на социалиста Башар Асад. Др. Вагинин, който величае “свещената” дата 9 септември, посъветва журналистите да следят мнението му в сайта на МВнР.
  Неотдавна четох интересно стихче, посветено на Криси:
  “Девети септември ми купи сандалки,
  да тичкат, да тичкат краченцата малки!
  Девети септември ми купи елече. “Лапни го!”, Сергейчо ми рече!”

 3. Г-н Инджев, благодаря за лекото но много съдържателно отклонение от основната тема на последните няколко месеца. Няма основания да си мислим че реакцията на медиите (както се наричаха преди СМИ – Средства за Масова Измама) този път ще бъде различна от пускането отново на грамофона с изтърканата плоча, прескачаща на “империализма”, “налагането на демокрация”, “световния полицай” , “хищническото ограбване на петролни ресурси от САЩ” и още някои други плоски формулировки. Плоски защото бяха огледално отражение на противоположните съветски мащабни кампании за интернационализъм, съединяване на пролетариата и погребване на капитализма и ако се изразим със съвременни термини – течеше си бясна комунистическа глобализация. И всички бяха съпричастни, про-глобалистично настроени и горещо подкрепяха тази глобализация, а днешната не им харесва и са всички NO GLOBAL. Плоски са и защото петролните ресурси по света са разработвани изключително от САЩ и запада а предната голяма криза през 70-те я организираха арабите след като им бяха предадени в ръцете съоръженията от разработчиците. И че Америка е вече доста близо до пълната енергийна независимост. А тяхната глобализация, хиперамбиции и закани се спихнаха.
  Вашите лични впечатления от годините прекарани в този най-горещ район на планетата са неоценим извор на информация, но която никой в жалката държавица БГ не иска да бъде разпространявана. Но тя е ценна за нас, които се интересуват наистина, дори и да са такива които си общуват и работят с араби от десетилетия от времената на студентските години. Затова ще се радвам ако по-често обръщате внимание на тази тема.
  Бях постнал няколко пъти в блога един линк към (руски) филм за шестдневната война и който го е гледал с интерес не може да не си спомня как беше показана “интернационалната” роля на СССР , който обръща гръб на египетската комунистическа партия, защото е слаба и без потенциал, а подкрепя изцяло Насър защото амбициите и антиамериканизма му и на партията му е много по-силен и може ефективно да бъде насъскан срещу Израел и да се напомпа с оръжие. Това което казвате за странните случки в х-л Рила е ново потвърждение на двуличието на комунистите които са готови да се съюзят с дявола но да властват. В БГ се убедиха в това многократно и от “коалициите” които се разиграват пред очите им от 24 години.
  Затова ще кажа така – добре че го има полицая който си върши добре работата и е безкомпромисен от 1945 г. насам, даже когато помощниците му се офлянкват напоследък което се вижда много отчетливо, иначе сега изобщо нямаше да можем да си общуваме и коментираме защото нито компютри щяхме да имаме, нито интернет, а щях и аз да бъда с Вас и другите колеги коментиращи от блога там , на жълтите павета и да участваме в…. тренировките за деветосептемврийската манифестация се упражняваме в скандиране на лозунги в подкрепа на др. Асад.
  А на всичките горещи привърженици на червената глобализация ще кажа честито!!! Искахте глобализация – ето ви. Това че вие сте неспособни нормално да вършите елементарни човешки дейности не е причина да се зъбите на тези които могат да правят велики дела.

 4. “Да си поставим правилната днешна диагноза.” Казва –г-н Инджев.

  Днес в България има Европейска Разновидност Комунистически Режим !Той е с благовидна форма , добре напаснат, като парче от пъзел в европейските структури.

  След като , Симеон(платихме си на когото трябва ) ни лепна като кръпка в ЕС, днес те са резистентни към нас.Пият аспирин да притъпят болката и се успокояват , че сме незначителна периферия и ще ни преживеят някак.

  Вижда се диктатурите не сдават властта с добро , а играта винаги е двойна тройна и все за печалби.Тези тук нашите , не са по-добри от Башар Асад , дори той е в пъти по-образован от тях!
  Ако видим , че не се оправяме сами с тези нашите диктатори , да спрем аспирина на европейците , така че и тях да ги заболи ! За да помогнат да изритаме тези примитиви !

 5. Диктатора Путин защитава диктатора Асад.А нашите слуги притичват услужливо, защитавайки руските интереси.Но като страна, член на НАТО и ЕС не могат много да защитават позицията на Русия, и това много ги дразни.Наистина къде бяха, когато Русия нападна Грузия.И до ден днешен не са осъдили това нападение, а сега не можело с военни действия да се решават проблемите в района, трябвало с политически.А колко хора загинаха?

 6. Много добър анализ и настина нужен за тези които търсят истината. Поздравявам и Rossen за уместния му коментар.

 7. Иво,
  Докато събирах материали за книгата ми за Радой, четох стотици архивни единици и съм попадала на документи за “третия свят”.
  В цялата поредица Служебен информационен бюлетин на ДС ф.44, опис2, архивни единици от 1 до 120, има изобилна информация за Арабските страни и терористичните отганизации от комунистическа гледна точка.
  За тях терористите са герои, а за “терористи” обявяват дисидентите.
  Има и едно запазено Литерно дело “Тероризъм” номер V|- Л- 686 с 3 тома, вътре са изяснени много добре позициите на СССР и соц-а.
  Може да се издадат с подходящи коментари от специалист.

 8. Превъзходен анализ! А иначе нашата пЪлзиция, пардон!- “позиция” по Сирия възпроизвежда безсмъртните български принципи:
  -Ще се поумълчаваме, знайш, не му е сега времето…
  Бай Ганьо Балкански

  -Снишаване, снишаванее, че се поснишиме малко, ха-ха-ха-а..
  Тодор Живков Правешки

  От тези двамата единият е литературен герой, а другият-кремълски васал. Но ето и прозападен демократ за европейско развитие:
  -Сирия е нашият най-добър приятел в арабския свят..
  Бойко Борисов Банкянски
  Не виня чак толкова последния,макар невежеството да няма оправдание, когато заемаш такъв пост. Но все пак питам, някой от подготвилите изявлението КГБейски ченгета от МВнР понесъл ли е отговорност? Ще ги научим ли поименно? Къде добруват като посланици сега? И кой ги изпрати?

 9. Наистина перфектен анализ, г-н Инджев, дано отворите повече очи.
  С удоволствие чета коментарите на
  Росен Йорданов и благодаря, че срещам съмишленици.

 10. Тъй като всички са се оклюмали днес, никой не коментира, навярно тъгуват за Др. Асад и са разтревожени за съдбата му, предлагам на всички, (особено на елементи като вчерашния Йордан) да видят този филм за да си отговорят на въпроса какво щяха да правят на днешния ден ако преди 25 г. не се бяха случили някои много изненадващи събития. Аз като по-старши навярно щях да пея песни за вожда Др. Тодар Иванов заедно с колежките – шивачки от трудовия колектив в края на работния ден а Йордан като по-млад щеше да завършва деня си с метличката да подмита около МОЧА след като цял ден е сричал на английски думичката INTER-NET без да разбира какво означава.
  Приятно гледане, гарантирам на всички ви приятни преживявания и много емоции.
  http://www.youtube.com/watch?v=Y5GjmyQ5IpA
  ПС. Дари, днес прочетох че след обгазените от миналата седмица жертвите са стигнали 99000.

 11. Преди тридесетина години си спомням за разговори с приятели за интересна ситуация в наш голям завод за оръжие когато в един и същи цех са приемани делегации от Иран и Ирак(естествено с подходящо преграждение за да не се виждат и чуват един други)

 12. Мда, режим, комунисти, ДС – край няма. Араби, инженерни проекти, строителство, търговия, долари, лошо, лошо, лошо. Международното положение – функция на морални величини. Кога по-точно? И за кого – Вашингтон, Москва – и къде са разликите. Контрабанда, комунисти, наркотици, терористи, контри, оръжие, Рейгън, например (щото говорим за миналото, пък “тефлоновия” президент е бляскав пример). Къде са разликите? А иначе химическо оръжие, Ирак, напомня ми нещо. Грузия, Русия, напомня ми друго нещо. Един твърди едно, друг – друго, интересни репортажи имаше по различните телевизии (не български) – на кого да вярваш като не си бил там… аз лично спрях да вярвам на медиите, и на Ройтерс също, и на разни други спрях да вярвам. След последните десетилетия обаче, вярвам, че влязат ли някъде “умиротворителни” сили, които са толкова “загрижени” за човешките права и т.н, че нямат нужда да изчакат дори формално проверката на ООН, нищо добро не се случва повече – Ирак, Афганистан – цъфтящи държави към днешна дата, но пък петролът се лее, а газопроводите пеят. Нейсе. И един въпрос – след атентата в Бургас правителството обяви, че е замесена “Хизбуллах”, за което беше достойно оплюто – може би тук има нещо общо и безумната формулировка, с която беше аргументирано това доста съществено изявление на страната ни. Сегашните ни управляващи също плюха активно, но след като дойдоха на власт препотвърдиха тази позиция. Това като откъсване от Москва ли да го тълкуваме или изведнъж българските “служби” наистина заработиха?

 13. Първанов с интервю по Нова.И той в общия хор срещу военни действия в Сирия.Колко е нагъл като коментира паралела с войната в Ирак.Как бил против,а нито дума за световния скандал с незаконно спечелени милиони долари от Саддам по програмата “храни срещу петрол”. Милиони потънали в швейцарски сметки.И как след този скандал стана персона нон грата в Европа.Директно обвини Станишев в провал на БСП, а за провал на държавата нищо.А тя не е даже и на автопилот.Пълен хаос и политически чистки , за да грабят като за последно.

 14. Преди повече от три години землището на Волуяк бе купено от Сирийска фирма. Бяха похарчени доста пари от един сирийски министър .

 15. ФЕН, виждам ,че заемате формално “неутрална” позиция , и за да се придобиете по-точна представа за “действията” ,които се случват в Сирия , и да не се “дезинформирате” от “пропагандата” на Ройтерс, и на другите “западни манипулатори” -помолте господарят ви Путин да издейства от васалът му Асад разрешение , вие лично да отидете в Дамаск , за да си вземете химически проби на самият обгазен терен.
  Или може би няма да е нужно?!?
  Ето, СовИнформ бюро вече (дез)информира с “достоверната” информация , придобита лично от взетите Путин проби, след като ,той лично е бил на терен в Сирия.
  Та от тези проби ясно личи , че “бунтовниците” са заредили своите прашки с отровени камъни, и са започнали да ги мятат по танковете на Асад.
  От което танковете на Асад са започнали да се задушават и тровят.

  Кой ли не би повярвал на такава (дез)информация, придобита от такъв “достоверен” източник , като господарят ви Путин , а господин ФЕН ?!?

  И, ФЕН задайте си въпроса – защо Асад не допуска никакви журналисти до мястото на военните действия?
  Едва ли е от желание за прозрачност и информираност, дори и на такива като вас?!?

 16. Cherveno-ruskata bezrodna sgan ot BSP,DPS, Ataka i GERB ne mozhe da bude narichana bokluk. Tova e kompliment kato se ima predvid che edna chast ot bokluka mozhe da bude izpolzvana. Te sa poveche ot bezpolezni – te sa vredni. Tazi misul me navezhda na shodstvoto im s himichesko oruzhie ili radiacia porazila milioni bulgari.

 17. Абе, хора как веднъж не беше споменато , че от износа на оръжие за близкия изток България печелеше милиарди чиста валута, няма добри и лоши там всичко е икономически интереси. Сега данеби арабите да купуват по малко оръжие, не просто ни избутаха от пазара тва е. Като милярдите няма да идват при нас а при някои друг а вие си говорете. Защо чехия унгария и румъния например още продават оръжие в близкия изток, ние ли сме най баламите , че да се откажем от оръжейните си пазари.

 18. Към AK-47:

  Ей този пропаганден номер винаги ми е бил любим:да спорят с мен за нещо, за което не съм повдигал въпрос. Примерно говоря за проституция, за спин, за сводничество, а пропагандаторът разгорещено пита какво му е лошото на секса- нали всичко го правят и нали всички искаме да имаме деца!

 19. АК-47, знаете ли че от времето на Студената война , военната продукция е спаднала в света няколко пъти?
  Кой ще купува българското оръжие , след като пазара е смачкан, а и има НОВИ , големи продавачи, като Китай, който ПРОДАВА , а не КУПУВА, както преди?
  Съответно и “износа на революции” намаля, поради което самата Русия е затруднена да си продава оръжието , за което сега иска пари – твърда валута, не рубли!
  Освен това тя продава по-съвременно оръжие ,отколкото е “нашето”(сделано в НРБ), и ние сме и конкуренция, а Русия конкуренция не желае.
  Сега се търси по-малко но по-съвременно оръжие, което вдига цените.
  Вместо с голям оборот на нискотехнологични оръжие(както преди 23години) с ниски цени, днес оръжейните концерни печелят от астрономически цени , но на високотехнологично оръжие, произведено в относително по-малък обем ,спрямо “златният оръжеен период” , за който вие милеете.

  И не забравяйте , че износът за “братските режими” беше на вересия, която вероятно никога няма да си приберем. И какво излиза , че не само не сме спечелили от този износ на смърт, но сме губещи! Робска ангария на съртта!

 20. За особеното избирателно отношение на БКП към врагове и приятели в арабския свят искам да разкажа по лични спомени. Бях студент в София, случаят беше ’78 или ’79 г., когато нашите иракски състуденти започнаха да се самоизбиват, един го намушкаха с нож на спирка в Студентски град, друг го изхвърлиха от балкон пак там и т.н. Някои нападнаха близко военно поделение (трудовашко) за да задигнат огнестрелно оръжие. Оказа се, че нашите първи приятели, иракските комунисти се скарали с нашите втори приятели, иракските баасисти. Управляващите овладяха положението, натовариха ги на самолети и ги изпратиха на Саддам, комунистите за отстрел, баасистите за управление. Явно заложихме на “правилния” кон. Дали по иракска инициатива или по наше вътрешно убеждение, завардихме границата с Югославия, да не вземе някой иракски комунист да оттърве куршума. Пътувахме към Трън за 8-ми декември, спря ни секретен пост, изкара нас, мъжете, от колата и ни постави в позицията за обискиране пред насочени цеви на АК-47. За късмет нямаше случайни изстрели. Това е от мен за интернационализма на БКП.

 21. А тия номера да продаваме оръжие и на двете воюващи страни по време на война нито сме ги измислили ние нито ще спрат да се правят, за аферата иран контра няма смисъл да споменавам. Лоши или добри, факт е че през 80те в държавата са влизали не малко свежи пари от продажбата на оръжие в третия свят.

 22. Към AK-47:

  На езика на сводниците е така- няма лоши клиенти, трябва само да бъдат обслужвани за свежи пари, за които могат да си поръчат всякакви перверзии.

 23. Ще използвам метафората със сводниците.

  Сводникът е готов да се лиши от печалба ако клиентът е болен от сифилис или е агресивен психопат

 24. Да изнасяше се оръжие за арабския свят от НРБ , но кой печелеше от този износ? Много малка част от продажбата влизаше обратно в НРБ. По голяма част от финансите отиваха към офшорни фирми и тем подобни на господата от ДС 🙁

 25. АК-47, забрави пропагандата, която ви е втълпявана!
  Дайте фактите за тази “златоносна”, но със сигурност смъртоносна “търговия”!
  Колко сме “спечелили”?
  И, ако сме “спечелили” , то не е ли това арогантен цинизъм – да “печелиш”
  от “братските” си иделогически режими???

  Хайде оставете гадните американски капиталисти, те само “печалба” гонят, друго си е нашата социалистическа ,и поради това (не)печелеща от нищо индустрия.
  Няма как да подражаваме на американските и другите капиталисти , и да печелим , дори от “златоносната” оръжейна търговия, нито тогава(80-те), още по-малко пък сега!

 26. Е, щом ще ползвате подобни сравнения… Бих казал по добре да изнасяме калашници за близкия изток и африка отколкото масово проститутки за западна европа.

 27. АК-47, много маймуни(износители) са се накачулили на “калашниковият клон”, и едва ли при презаситен(над 100млн) от калашници пазар може да се очаква някаква голяма печалба!
  И някой ден тези калашници след като наводните пазара, ще струват колкото еднодневният доход на работниците в Казанлък. Скоро може да има инфлация на калашниковата ви “златна жила”!
  И не забравяйте ,че оръжието носи беди и за производителя му,рано или късно , когато се предлага в особено големи размери!
  И цинизма ви спрямо белите РОБИНИ е неправилно насочен, едва ли те желаят да стават такива.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.