Проруската власт в София очаква да се учреди коалиция на помолените

Не ми е приятно да се повтарям, но поради повтарящата се ситуация понякога се налага: всеки път, когато чуя нашите другари да се борят за мир се сещам за онзи огромен лозунг над магистралата край Сливен ( един от най-милитаризираните градове в комунистическа България, където съм служил войник): „ БЕЗ СССР НЯМА МИР”.

СССР умря, лозунгът изтля, но другарите с тяхната борба за мир са си тук и каканижат отново хрисимо претенцията, че са против войната.

Че е против „войната в Сирия” днес заяви по Нова телевизия и президентът на България, който в качеството на партиен шеф предвождаше антинатовски митинги в София, а после се хвалеше, че приемането на България в НАТО станало по време на неговия президентски мандат, обяснявайки тази метаморфоза с правото си да се развива.

Не става дума за да се застане на страната на мнозинството- това щеше да е лесно решение. В Общото събрание на  ООН вече многократно се е формирало мнозинство срещу безчинствата на режима на Башар Асад, крепящ се на щиковете на руската дипломация и подобната подкрепа на Китай ( който поне във военно отношение не бере съветско-руските грехове в Сирия).

В статия във в. „24 часа” арабистът Владимир Чуков популярно опростява противопоставянето по казуса за военен удар срещу Сирия, свеждайки дилемата до това дали да се избере позицията на Русия или на САЩ. Ясно и без заобикалки.

Ясно дори и- за широката публика, нашите другари се опитват със заобикалки да ни кажат следното: ние избираме да подкрепим Русия в тази координатна система.

В изявлението си от вчера външният министър Кристиян Вигенин, подобно на Георги Първанов днес, „предпочете” мира и международното одобрение за евентуален военен удар срещу обекти на режима в Сирия.

Хайде да гласуваме: аз съм за! И вие ли? Нищо чудно. Резултатът от гласуването е пълно единодушие като при евентуален референдум в полза на личното забогатяване на всеки един от нас с гаранция с гаранция за необратимост. Обаче няма как да стане, нали!

Днес Първанов, който иначе громи вътрешнопартийната си конкуренция и лично Станишев за какво ли не, похвали позицията, изразена от Вигенин и за да няма съмнение какво точно иска да каже, спомена като конкретен инструмент за узаконяване на военен удар срещу Сирия именно Съвета за сигурност на ООН.

Да заявиш това ден след като Русия и Китай напуснаха демонстративно заседанието на този орган в знак на решимост да не допуснат подобно решение, е ясно заемане на проруска позиция от страна на проруската коалиция в София.

Вигенин и Първанов, разбира се, не казват нищо ново на западните партньори. Те са наясно.

Публичните им изяви обаче целят да поддържат огъня на партийната пропагандна любов към мира- същата, която в десетилетната борба за мир камък върху камък беше готова да не остави от света в името на победата на комунизма.

За желаещите да вярват на това миролюбие Вигенин дори поясни, че (още) не сме помолени да участваме в коалиция от държави, които биха участвали във военна операция срещу сирийския режим. С което вероятно иска да каже, че в термина „коалиция на желаeщите” той разчита по смисъл друго понятие: „коалиция на помолените”.

Ами ако много ни помолят? Дали ще се съгласим?

Зависи. Когато германските социалдемократи помолиха новоизбрания шеф на БСП да спре с подкрепата си Милошевич, за да не спрат субсидията на тяхната партия за неговата партия, Първанов явно се е съгласил, макар никога да не си призна, че тъкмо тези пари, а не неговото „развитие”, предопределиха промяната, наложена от него на конгреса на БСП, който даде зелена светлина за приемането на България в НАТО.

По онова време цените на петрола бяха много ниски и Русия беше в положението на просяк на международни помощи. Междувременно износителката на нефт и газ се замогна финансово и днес разполага с много повече възможности да подкрепя когото трябва.

Така че на въпроса дали управляващите другари ще се съгласят да включат България в коалицията на помолените, отговорът е: може би, но само ако Москва финансира една подобна разузнавателна мисия на троянския си кон.

30 мнения за “Проруската власт в София очаква да се учреди коалиция на помолените”

 1. Имате фактическа грешка. Само китайският дипломат направи демарш. Руският дипломат излезе точно след приключване на заседанието.

  А иначе няма нищо лошо в съобразяването с международното право. Тоест след като има вето на един от петте постоянни членове на съвета за сигурност да не се предприемат действия. Напълно вярвам, че в интерес на мира е измислена системата, в която дори една от тези държави да може да налага вето по отношение на военни действия. Правилно или не, гласът на всяка свръхвоенна сила не трябва да бъде пренебрегван. Не е случайно създаването на съвета за сигурност след ВСВ. Така, най-отгоре стои правото(Уставът на ООН), хич не ми дреме за интересите на сульо и пульо!

  Колкото до моята позиция, не съм информиран достатъчно, за да кажа дали е правилно да има военна намеса отвън в Сирия.

 2. Отвратително е поведението на Първанов, който критикува Станишев, защото погубва глупвата им партия, а е против намеса в Сирия, с цел да спре избиването на цивилното население.И още по-нагло е напомнянето за войната в Ирак, от която и той доста се облажи.Но поне това изкарва на светло проруските агенти .Направо се подписаха с имената си , че защитават режим като на Башар Асад . И претендират да са ляво ориентирани.И ПЕС ли е в това ляво, което си е направо държавен тероризъм.

 3. Г-н Инджев, припомнете ми – каква беше “позицията” на т.нар. президент Гоце по време на агресията на Путин в Грузия?
  Каква беше и “реакцията” на Станишев, назначен от Гоце за премиер на Тройната коалиция?
  Къде ООН, къде ти Съветът за сигурност?

 4. А кой най-върло апелира в Сирия да се протака – “Атака”!
  Сляпото черво на тройната коалиция е натоварено да изрази категорично онова, за което дебелото черво БСП е принудено да се преструва!

 5. Г-н Инджев,
  Този път се оляхте!До нивото на Яне Янев. Да си против война в Сирия не е признак нито на филство, нито на фобство!Ако е така, Кисинджър ще се окаже най-големия американофоб. Впрочем
  г-н Вигенин е достатъчно хлъзгав и безотговорен в коментарите си, цитирам:„Към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия…… Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение….. Страната ни очаква и резултатите от днешното заседание на НАТО в Брюксел……..”(по http://www.standartnews.com). Аз питам:
  От кого чакате покана г-н министре?
  Какво е БЪЛГАРСКОТО становище – ДА или ДА НЕ участва в конфликта?
  Защо чакате резултатите от Брюксел?Не сте ли дали указания на БЪЛГАРСКИЯ посланик в НАТО каква позиция да заеме?Или той само СЛУШКА и ВДИГА ръчичка за съгласие?
  Що за министър и що за БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА политика в НАТО, че и в ЕС?
  За това сме на този ред г-н Инджев!!!… съм публикувал три куплета на Вазов.Прочетете ги!

 6. до Н.И. | АВГУСТ 29, 2013, 14:09

  Наистина ли не разбираш, че главното събитие е отказът на Руско-Китайския Комунистически Съюз да санкционират едни престъпни действия, а не кой си е тръгнал 30 минути по-рано или по-късно?!?

 7. То и обществото на народите (ОН) между двете войни е имало за цел да няма война…очевидно ООН няма как да играе ролята на пазител на мира (в случая на един диктаторски режим, където хората живеят ЗЛЕ). Никога не съм разбирал как може, който и да е световен диктарор да бъде защитаван и свалянето му от власт да е свързано с интереса на този и онзи.

 8. Аз също помня, когато бях 2-ро или 3-то отделение в 19СПУ Елин Пелин в София, на тетрадката ми за писане /с тесни и широки редове/ беше напечатено: “СТАЛИН, НА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ, ЗНАЧИ МИР!” А през студената зима на 52 год. другарката със сълзи и задавен глас ни съобщи трагичната новина,че “бащата на народите”- татко Сталин е умрял и ние всички в класната стая започнахме да плачеме.В същност и моя татко /Иван Димитров /почина, но 4-5 месеца по-късно , само че от туберкулоза беше от години без работа и репресиран…..Спирам дотук защото това е лично и моя драма…Извинявам се за откровението, няма да Ви занимавам повече…

 9. 1999 Русия блокира намесата на ООН в Косово, по повод етническата вакханалия на Милошевич

  Русия и Китай блокираха проекторезолюцията на ООН срещу ядрената програма на Иран
  21.03.2006

  Резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 17 март2011 г. по повод продължаващото насилите над цивилни граждани в Либийската арабска джамахирия. Русия и Китай, гласуват като въздържали се.

  01.02.2012 Русия и Китай блокират проекторезолюцията на Запада и на Арабската лига за прекратяване на конфликта в Сирия

  Юли 2012 Русия блокира проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща сирийския минометен удар срещу турския град Акчакале.

 10. Бъдете спокойни, че сегашнато ОШУМОЛЯВАНЕ на прокремълската администрация на Българиза.я ще остане точно така забелязано (с обратен знак обаче), както беше забелязан един от малкото поводи за гордост в българската външна политика- отказът да предоставим на Москва въздушно пространство по време на Косовската криза. Изолацията на прокремълската хунта от ДОНДУКОВ 1 (че как да се казват улиците ни, я!) в евроатлантическия свят е пълна, абсолютна и необратима. Ясно е какво започва от днес, вече кремълската агитка от АТАКА, ВМРО и НФСБ нададе “пацифистки” вой по тон, зададен от ул. НЕЗАБРАВКА: “да се борим за мир, за неутралитет, долу световния империализъм, не на война в Сирия!” и т.н. Президентът обаче каза нещо друго-и той трябва да бъде подкрепен в усилията му да напомни на развилнявата се руска агентура,че сме част от западната военнополитическа система, а не задунайска губерния.

 11. Всички беди идват от Русия, само Станишев от Украйна! (лозунг от протестите)

 12. Аз питам: Къде е г-н Орешарски в тази ситуация?!? Той премиер ли е още или го понижиха до ранг на статист?

 13. При кой от двата варианта, ще се отмени наплива към нас на беженци от Сирия? … Защо ли нито един глас не задава този въпрос, който май е единственият определящ интереса на България в тази отвратна ситуация?
  Това излишен въпрос ли е?

 14. Господин Инджев, все пак има няколко мирни решения пред Сирия. Башар ал Асад да умре в затвора като Слободан Милошевич. Да бъде обесен като Саддам Хюсеин. Да го претрепят като Муамар Кадафи.

 15. @ Н.И.
  уважаеми, толкова ли не си наясно, че около 100 000 сирийци загинаха вече та се чудиш дали трябва да продължи това братоубийство? Изверга Путин без да му мигне окото дава заповеди за изтребване на граждани на РФ така че за сирийските жертви не му пука – важни са интересите на Русия! А родните червени олигофрени му се подмазват както винаги…

 16. Arabite shte se osvobodiat ot svoite muchiteli i shte zazhiveiat i otstoiavat principite na demokraciata s cenata na zhivota si predi bulgarite da sa pochnali da misliat i deistvat za osvobozhdenie ot svoite izzednici – rusia i neinite slugi v BG – vsichkata pasmina ot partii i pitekantropi naseliavashta parlamenta dnes!

  Ot kalpavo testo sme umeseni, mnoogo kalpavo. Za zhalost niama den v koito da ne si dokazvame che stadoto ni e sustaveno predimno ot MURSHA!

 17. Tошово време. Cлед беседа за международното положение в селското читалище Hане нищо неразбрал пита лектора дали в крайна сметка ще има война или не. Oтгваря му Bуте “Bойна нема да има, но се е отворила една борба за мир и кой надделее, тоя ще е!”

 18. Към доцент Колев:

  Хем съм се олял,хем се опитвате в моя блог да си популяризирате Вашия блог.
  Научете се най-напред да четете ( какво съм написал- защото никъде не съм призовавал към никаква война)и после бързайте да ме наставлявате- бъркате ме с някой първокурсник, когото искате да впечатлите с познания по поезията на Вазов.
  Дано да е само професионално увреждане на човек, свикнал да раздава оценки ( на зависими от него). Иначе говори зле за един доцент да започва полемика с обидни квалификации срещу въображаемия опонент, чиято теза не е схванал.

 19. Изключително ясна и категорична позиция, г-н Инджев, поздравления! Отново повод за нашите “другари” да шикалкавят и да излагат държавата ни
  Няма да се отървем лесно от тях, защото много са още българите, които им вярват на приказките. Просветителска работа е нужна сред хората, защото 3/4 от времето на телевизиите за политика и новини е за подмазване на властта и предоставяне думата на проруски мекерета или прикрити наследници на БКП режима до и след 89-та.

 20. Доцент Колев, щото доцент му е малкото име наверно, е много прав за едно- България няма собствена позиция която да отстоява включително и в Брюксел.
  Доцент Колев, България няма и собствено правителство доколкото това бе спуснато служебно от саветцкото посолство.
  Затова пък има правомощия да проведе съвет за национална сигурност во главе с бат сали, лекето, кифлата, …. и т.н.
  Поредния сладникав рашка сериал на живо.

 21. Интересно сега, след kaто Британският парламент не се съгласи на военна операция в Сирия дали все още дилемата е до това дали да се избере позицията на Русия или на САЩ.

 22. Спомнете си Такава борба за мир ще
  започнем,че камък върху камък няма да
  остане! сесере от край време

 23. До Дилян Георгиев
  “Френският президент заяви, че вотът на британските депутати против военна операция в Сирия не променя решението на Париж да бъдат взети строги мерки срещу режима на Башар Асад.”
  Не е дилемата САЩ/Русия , а дилемата е дали да се убиват още хора в Сирия, а ние да гледаме новини по телевизора..Жертвите са повече от 100000, а бежанците повече от милион.

 24. При тази му позиция на министърчето много му лепна прозвището “Вагинин”!

 25. E-ТО, сега е моментът да се ОТМЕНИ президентската институция ,от която България най-много си пати.Това може да стане с граждански натиск и президентът- хич,ама хич да се не бави и ако ОБИЧА , да се омете сам от страната ни – защото именно това ще Е, истински, български принос за МИРА в света.
  Гражданите да се мобилизират и да тръгват сплотени към Дондуков !!!
  Може и с помощни материали-тъпани,цигулки …кой каквото свари да вземе,че времето не чака.
  Успех!!!

 26. Още една перфектна илюстрация на комунистическия шизоиден светоглед:
  Когато Турската империя потуши няколко въстания и избие няколко хиляди българи, въоръжената намеса на Руската империя е “братска помощ и освобождение на поробения български народ”. Когато обаче тираничният режим в Сирия по особено жесток начин отнеме живота на стотина хиляди свои сънародници и НАТО предприеме военна намеса, с цел сваляне на този режим, това е “агресия”!
  По същата логика агресия са войните в Корея, Виетнам и Ирак, докато нахлуването на Съветски войски в Полша, Унгария и Чехословакия и войните в Абхазия, Чечения и Грузия са братска помощ!

 27. Дари,на г-н Дилян Георгиев нещата му изглеждат като мач между „Левски“ и „ЦСКА“.Явно няма значение за него,че там умират много невинни хора…

 28. @елена
  Знаеш ли, че призива за принудително “сваляне” на държавния глава в една демократична държава е опит за преврат и предателство към държавата. Президента (съгласно действащата конституция) е единствения висш държавник избран с мажоритарен вот и има подкрепата на над 60 % от избирателите. Подобна е подкрепата на президента и в момента по данни на социологическите агенции. А най-нелепото е, че именно в този блог отправяш призиви за насилствено сваляне на държавния глава!

 29. Не зная къде се е чуло и видяло граждани да правят преврат с тъпани,цигулки,подписки …но знам ,че властимащите със или без преврат ,но тъкмо изменяйки на държавническото ниво, предават интересите на гражданите в името на свои лични интереси .3000 000 българи са напусналите България за да се осъществят ,избирайки за себе си и за децата си цивилизовани мяста по света и затова мисля,че само един отговорен президент може да поеме отговорността за случващото се в държавата ни .На мястото на отменената ,омерзена президентска институция ,гражданите които са носител на ПРОМЯНАТА в обществото ни могат да изгрдадят истинска ,нова ,институция на гражданите.Статутът на всеки гражданин в демократичното общество трябва да е такъв статут: на институция.Ползата от една институция за обществото се измерва с достойнството на хората,които са длъжни да я представляват на съответното ниво в демократичното общество.Днес българските граждани са пример за нашия президент с исканията си за промяна на това изоставащо статукво на властта ,част от което изоставане Е самият той.
  Не вярвам ,че само с насилие се правят промени в цивилизованото общество.Промяната е преди всичко у човека.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.