Боянските ливади са обрасли с мълчание, но не всички пасем лъжите за тях

Нямаше да се връщам към неокосените медийно Боянски ливади, на които беше препънато първото правителство на България, съставено без участие на столетната пакостница, ако главното действащо лице от онази далавера Желю Желев не беше активирано да призовава ехидно към откритост и изповед сегашния президент Росен Плевнелиев. Прикани го да бъдел „пич” и да си кажел всичко и така да отхвърли обвиненията за негови офшорни фирми.

Втората причина да се връщам към темата е, че на 30 август 1992-ра, когато беше изпързаляна българската демокрация на Боянските ливади, Желев извърши нещо, за което не си е признал нищо, но пък вече без да се крият му се радват онези, които спечелиха тогава от неговата президентска услужливост.

Не е лошо това да бъде съобщено на онези хорица с глуповатите скечове пред президенството, които май искрено вярват, че пишат историята на уникалното разобличаване на един нечувано самозабравил се президент. Защото техните другари от властта и задкулисието официално проклинаха Желев, но всъщност бяха в един окоп с него в пълзящия преврат от есента на 1992-ра.

Управляващите и всякакви обслужващи ги коментатори твърдят сега колко безпрецедентно се бил намесвал днес в политиката настоящият държавен глава и че никой друг преди не си го бил позволявал.

Тази лъжа я набиват в главите на публиката все другари от властта, които формално се водят противници на „основателя на СДС” Желю Желев. Така те не просто отново го оневиняват със задна дата, но и го потупват по рамото, окуражавайки го пак да им служи с брътвежите си срещу новия им враг.

Призовавал съм много пъти към откритост и прозрачност Желю Желев. Включително го направих с официално писмо като главен директор на БТА през септември 1992-ра, т.е. след атаката му срещу синьото правителство, което той обвини в смъртни грехове срещу демокрацията ( като война срещу медиите, синдикатите и БПЦ). Но отговор никога не получих.

Точно Желев ли е онзи, който има право да хока когото и да било в българската политика за отказ от прозрачност?

Неговите задкулисни действия промениха хода на демократичната история на България. Те преобърнаха ДПС срещу кабинета „Филип Димитров”; обединиха Ахмед Доган с отцепници от СДС и парламентарната група на БСП; сглобиха без избори ново парламентарно мнозинство с БСП на върха и накрая го увенчаха с президентския съветник Беров за премиер като кукла на конци на проруската корпорация „Мултигруп” , налапала половин България.

Последва управление на един съветник на Желев с гласовете на БСП и ДПС, което остана в историята като основополагащо за съвременната организирана престъпност- фундамент, върху който стъпи изборната победа на БСП от 1994-та, вилняло още две години и половина до пълното доограбване на българския народ. С абсолютно мнозинство в парламента!

Питал съм също многократно защо Желев назначи и защитава до последния възможен момент Бриго Аспарухов, острието на заговора за свалянето на синия кабинет, за началник на разузнавателната служба, която беше използвана за вътрешнополитически задачи в полза на онези, които Желев прикрива с мълчанието си и днес.

Питал съм, да повторя, не само като журналист, но и като директор на БТА-с личен подпис и служебен печат. Поради което Желев поведе война за моето отстраняване от този пост- отново по подмолен начин, за което също не си е признал и дума до днес.

За всичко това Желев така и не даде никога обяснения.

Днес, когато на включването на Желев в пропагандната кампания на проруската коалиция се радват онези, с които той демонстрираше идеологическо разминаване в тълкуването на марксизма, вече няма нужда да питам. Ясно е. Надсмиват се заедно едни съзаклятници, които си въобразяват, че се смеят последни дори и когато по площадите на София ги осмиват хиляди граждани.

Освен, че е ясно, това е също интересно с една подробност, която не виждам да е обект на коментари.

Желев, който никога не каза крива дума за Бойко Борисов ( и беше доста ласкав за Първанов- уж негов политически противник), сега се гаври с Плевнелиев, когото обвиняват в подчинение на същия Борисов.

Май Желев, с присъщата му първичност, без да иска „издаде четата” и по този начин заяви онова, което по някакви негови си причини самият Плевнелиев не иска да обяви като решителна политическа раздяла с ГЕРБ.

Лошо, Желев, лошо…Другарите пазят тайна по тази деликатна тема, самият Бойко я бойкотира медийно, а ти да вземеш да ги издъниш!

Ливадите в Бояна може да са обрасли с тревата на забравата, но все пак не всички я пасем, макар да сме обявени за троянски кон на дресьорите, стоящи зад всичко това.

24 мнения за “Боянските ливади са обрасли с мълчание, но не всички пасем лъжите за тях”

 1. Август – месец на политическите ексхумации – Царе, Желювци, Бонев. От горещия политичски бульон се изплискаха и разни коацерватни капки, жадни за партийна еволюция.
  А това, което направи Желев е историческо престъпление. Ако в началото на прехода беше изтръгната комунистическата пасмина от властта, животът в България щеше да е различен. Едно поколение по-късно се опитваме направим това, което вече трябваше да е останало в историята.

 2. Поздравления г-н Инджев! За тези морални джуджета (за ОГРОМНО съжаление насадени от комунистите и приети като “демократи” от нас – наивните, жадуващи свобода и истина българи!!!) трябва много често да се напомня с подобни статии за техните престъпления спрямо демократичните промени у нас! Явно на БСП-ДПС-Атака управляващите хич не им е комфортно, че впрегнаха цялата морална измет да ги защитава?!? Дано, бих казала, не се разочароваме и занапред от личности избрани на висок пост с подобаващо мнозинство заради мълчанието им по отношение някои техни зависимости???

 3. Каквато е политическата ни класа, такива са ни и президентите! Не мога да си представя как се чувства един държавен глава, когато на няколко стотин метра от кабинета му се издига такова национално унижение като МОЧА. И въобще, може ли такъв човек да е държавен глава? Затова и половината българи живеят днес извън България!

 4. За мен желев е национален предател от ранга на димитров и живков

 5. Ето малко за ролята на Ж Желев, за мен един от използваните от ДС , да не се случи демокрацията в България.
  “Той, дето стартира дейността на Дискусионния клуб за защита на гласността и преустройството с… декларация в подкрепа на юлския пленум на БСП.

  Той, дето се сговаряше тайно с Луканов, додето хората вряха и кипяха по площадите.

  Той, дето на 14 декември 1989 г. призова хората, протестиращи пред парламента срещу член първи от Живковата конституция, да се разотиват.

  Той, дето под маската на “безкръвния преход” и “националното съгласие” ратуваше за участие на бившите комунисти в “реформите”.

  Той, дето прие манипулираните и фалшифицирани избори за ВНС през 1990 г. – въпреки собствените си декларации в противното на митинг преди това – и въпреки несъгласието на собствената му партия.

  Той, дето беше избран за президент с подкрепата на Андрей Луканов, и посочи за свой вицепремиер генерал Атанас Семерджиев – вътрешен министър в правителството на БСП.

  Той, дето след банкрута на втория кабинет на Луканов подкрепи правителство на широката коалиция, доминирано от БСП.

  Той, дето работеше за разцеплението на СДС още във ВНС, като подкрепи СДС-либерали – благодарение на което през 1991 г. синята партия нямаше абсолютно мнозинство – и се наложи да се коалира с ДПС.

  Той, дето заедно с генерал Бригадир Аспарухов и Ахмед Доган спретна комплота срещу правителството на Филип Димитров и доведе на власт своя съветник Любен Беров, при чийто подкрепян от БСП кабинет контрабандата за ембаргова Югославия стана тайна държавна политика, а мафията и икономическите групировки натрупаха мускули.”
  А това, че нападат Плевнелиев означава, че това е единственото звено в управлението, което не се манипулира от руските превратаджии.

 6. Ж. зелев е обикновен селски хитрец, дано повече демократично мислещи хора да са го разбрали.

 7. Желев като иска Плевнелиев да си признае за офшорките да беше си признал за извънбрачния си син, или да накара жена си да го стори /както жената на Плевнелиев пред свободната преса го нарече “мухльо”/

 8. Веднага след “Боянските ливади” Блага Димитрова напусна вицепрезидентския пост. Тя лаконично обясни, че “счита оставането си на поста вицепрезидент за компромис със съвестта си”. За съжаление великата поетеса си отиде от този свят без да каже и дума по събитията от този период.

 9. Нямам претенции за пишеш човек, само за мислещ.
  Извинявам се за дългия пост.
  Написано понеделник, 31 август 1992 год. на ръка, преписано на пишеща машина “Марица” и занесено на ръка на “Раковски”134. в плик с получател “Желю Желев”. Без отговор.
  Люлката на властта

  Тя все някога спира, за да се качат нови хора. Този, който се качва за първи път на нея в началото е дори учуден, Та тя била доста стабилна, тежка, дори луксозна, Опитва се да я залюлее сам, но бързо се убеждава, че е трудничко. Кара хората, качили се също в нея да я поразклатят, но не, не става.
  Тогава започва да увещава хората под люлката да помогнат, да бутнат малко.
  Някои гледат с недоверие- дали ще могат, Други с малко повече ентусиазъм, започват да опитват. Люлката леко мръдва и тогава вече и тези, които не вярват, решават да се включат. Люлката леко започва да се люлее. Все повече и повече ръце се протягат , решават че трябва да се помогне.
  Качилите се в люлката с теб и те се ентусиазират, започват да подвикват хоп,хоп, приклякат, опъват шии и люлката се залюлява все повече и по високо…
  Ти стоиш, вятърът роши косите ти и на сърцето ти става ведро и светло – ех, какви хора, ех, каква сила…
  Но някои идват и почват да говорят в ухото ти: “Ей, ти тук си много уязвим; всички те виждат; трябва да внимаваш; дали си се хванал хубаво; да не вземеш да залитнеш; долу не са само приятели”.
  Люлката вече се е залюляла доста високо и ти можеш да погледнеш отново надолу.
  Ръцете на хората са вдигнати високо нагоре. Те са повярвали в силата си, някои крещят от радост и от опиянение дори…
  Но ти виждаш и насочени пръсти към теб – “Тоя ли го залюляхте”. Виждаш и други, които дори са се поотдръпнали – те въобще не са искали да те люлеят.
  Ако си силен, ако вярваш в хората под теб, че пак ще те залюлеят, ако тези, които са с теб също помагат, всичко върви добре. Люлката може да стигне високо в небето…
  Но ти усещаш, че нещо не е в ред. Вече малко те е страх от височината. В стомаха ти се е свила една топка от притеснение. В ръцете на хората отдолу виждаш една заплаха – както я залюляха, така могат да я спрат. И почваш да не ги обичаш толкова, почва да ти се повдига. Почваш да си мислиш какво ли не.
  В този момент можеш да слезеш. Никой няма да те обвини – все пак си имал смелостта да опиташ.
  Хората отдолу ще се разпръснат. Винаги ще се намери и друг кандидат за люлката. Винаги ще се намери и кой да я залюлее.
  Но ти не слизаш. Леко прибледнял, дръпнал се в ъгъла, който ти се струва най-сигурен, стоиш в люлката. Хората около теб са разколебани. Някои още продължават да люлеят, други са се надвесили и викат на хората, че всичко е наред. Около теб са се наредили най-близките ти . Уж махат с кърпички, носят вода, приказват – ех , колко хубаво се люлеем, а и в техните очи страх – от люлеенето ли, от височината ли?
  От това ДАЛИ; АКО; АМИ…
  Най-лошо става когато започваш да повръщаш. Надвесен от люлката. Върху хората, които са те залюляли.
  Те стоят отдолу, бършат се с погнуса, невярвайки на очите си – колко слаб си бил.
  Тогава някой виква – слизай долу, стига. Започват да викат и други. Всички.
  Така е – който те е залюлял, той те долюлява.

 10. Истина,истина е г-н Инджев,преживяхме го,изстрадахме го,но не забравихме,паметта ни е жива и няма да простим измяната на Желевци,Симеончовци.Но как да намерим отново верния път,от който ни отклониха,когато огромна част от българите с мазохистично доверие се поддава на внушения,лъжи,манипулации,отказали се или лишени от способността да мислят и помнят,и които предопределят съдбата на младото поколение,което единствено носи убедеността,че може нещо в РъБъ да се промени.Благодаря Ви,г-н Инджев,само тук може да се чуе Вашият глас и ИСТИНАТА!

 11. Поздравля за г-н Инджев и ДАРИ!!

 12. Господин Инджев , много е истинско написаното от Вас ! ! ! . Жалко или Желю все се оплакваше ,че му се пречи а аз идиота все го съжалявах , докато не разбрах ,че е МАША в ръцете на УБИЙЦИТЕ на рода ми .Истинска ЧОВЕШКА подрепа ВИ давам в името на ПОБЕДАТА над комунизъма и социализъма !

 13. Според мен Желев е един умен, но малодушен човек, който стана предател на българската демокрация от страх пред ДС. Когато той, Кобурготев, Петър Стоянов и още ред подобни “разбирачи” излязат да коментират актуални вътрешнополитически събития, винаги знам, че трябва да им разбирам изказванията наопаки. 3ащото през техните усти говори Бриго Аспарухов, чиитo становища изобщо не ме интересуват.

 14. Да, много от критиките срещу Президента Желев са справедливи! Заради тези негови грешки бе издигнат протестният палатков лагер пред Президентството, но Желю Желев бе единственият български президент, който разкри и осъди престъпленията на Комунистическия режим в България (отмяна присъдите на Първи и Втори състав на противоконституционния т. нар. “Народен съд”, отваряне делата на Враговете на народа, разкриване ужасните престъпления в концлагера Слънчев бряг край Ловеч, убийството на Георги Заркин, убийството на Володя Наков, Възродителния процес и др.) Неговата политика продължи отчасти и при Петър Стоянов. Но какво върши сегаштият Президент Плевнелиев? Защо мълчи за този невиждан национален позор, който е днес МОЧА? Още повече, че двама от главните виновници за този позор (Фандъкова и Бойко Борисов) са от неговата партия ГЕРБ.

 15. Уважаеми г-н Инджев, прочетете спомените на Филип Димитров – един от най-честните български политици. Той си казва най-точно дали ДПС го е свалило. Не, свалиха си го хората от СДС, защото ако те му бяха гласували доверие, половината от ДПС, които го подкрепиха, щяха да са достатъчни, за да получи доверието на Парламента.
  С други думи, не е виновно ДПС, което тогава беше значително по-демократично от днес.

 16. Боянските ливади са второто деактивиране на Желев.

  Първото, и според мене далеч по-зловредното, е историята с досието на Петър Берон – в онзи момент лидер на СДС. Случи се точно когато срещу второто правтелство на Луканов се надигаше цунами. Последва правителството-амортисьор на Попов, вместо събитията, които впоследствие така или иначе настъпиха, но в началато на 1997, т.е със закъснение от 6 години.

  Петър Берон беше “А”-то, а ливадите – последващото “Б”.

 17. А преди операцията “Берон”, беше съвместната с Лилов упойваща подема на гражданите операция “мирен преход”. Лицето на СДС тогава – Желев – ентусиазирано поде соц-мантрата “мирен преход”, която ни приспа и с която разпиляха енергията на промяната /сега играят по същия начин/.
  Мирен беше прехода за тези, които крадиха мирно, окопаваха се във власта мирно и служиха мирно на братушката…В същото това мирно време колко народ измря, когато му окрадиха спестяванията, когато имитираха здравна реформа, когато батковците на браткото крадоха под път и над път…
  И сега трябва да вършим онази работа…

 18. “онези хорица с глуповатите скечове пред президенството” – блестящо казано!!!! Все едно си чета мислите.

 19. Питам се какъв процент от сънародниците ни, които не емигрираха през годините, знаят печалните факти, изброени и припомнени от блестящата статия на Иво Инджев и от участниците във форума?

 20. Silen komentar, G-n Indzhev! Zhelev pravi silno vpechatlenie na bezharakterna lichnost – takava kakvato im triabvashe na drugarite dresiori, kakto gi narichate v statiata. Durzhali sa go na kusa kaishka nizkoto i nisko choveche sus smeshnia pechem. Zhaluk i smeshen e nashiat prehod, toi e tochno takava karikatura kakvato beshe/e samiat Zhelev.

 21. всичко това си има много прост отговор – желев е от онези агенти на ДС, на които никога няма да видим досието. но вече няма и нужда.

 22. То човек да се чуди – що ли “президента” Желев не отрони дума за останалите, последвали го на президентският пост, особено за най-дълго властвалият “президент” на “прехода” – Гоце, който, също като Желев се намеси ВУЛГАРНО в изпълнителната власт, като сглоби Тройната коалиция, само за да спечели гласовете на феодалното ДПС на последвалите избори за президент през 2006 г.?!?

  Наглостта на на “президента” Желев е направо цинична ,защото се случва по времето на протестите , които Плевнелиев все пак подкрепи,и за които първият ни “демократичен президент” все още не си е казал – подкрепя ли ги, или подкрепя новата Тройна коалиция?
  Човек да се чуди някакви офшорки ли го интересуват , точно сега, или подкрепата за Орешарски?!?
  А и дали е безкористна правителствената подкрепа, която дава в този момент???

 23. Много добре си спомням интервюто на Ж. Желев (вече като президент), когато той ясно заяви, че е марксист. Има ли нужда от повече обяснения?

 24. Ще добавя още неща към написаното до тук.
  Като председател на “Клуба за гласност и преустройство” Ж. Желев е съветвал членовете да не се притесняват и да подписват спокойно исканите от ДС декларации. Трябва да се знае, че голямата част от тях са били перестройчици и членове на БКП. Всички са подписали.
  Да не се забравя и ролята му при палежа на партийния дом, където ДС съвместно с “Подкрепа” и в съучастие с Ат. Семерджиев извърши активно мероприятие по прикриване на следите на комунистическите престъпления.
  Така са подарените неща. Каквито са ни борците такава ни е и демокрацията!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.