Реформаторският блок трябва бързо да се реформира

Вече няколко пъти от БСП показаха притеснение от заявения, но нероден де юре Реформаторски блок. Най-новият SOS беше подаден вчера в предаването „Неделя 150” от Янаки Стоилов. Той дори допусна партията му сама да пожелае предсрочни избори именно, за да не даде на Реформаторския блок да се окопити и да набере достатъчно влияние.

Парадоксът, че тъкмо откъм Реформаторския блок не се забелязва особено вълнение, което да отговори на очакванията на потенциалните избиратели на подобна демократична алтернатива на сегашната власт.

Единствената новина, изтекла относно бъдещето на формацията, е заявката на „Движение на гражданите” да решава отношението си към Реформаторския блок на 21-ви септември.

Всъщност Реформаторският блок на практика го има предимно в надеждите на осиротели избиратели, лишени от представителство в това Народно събрание. Той проблесна и като хипотеза, според която, по данни на социолози, тази бленувана химера има подкрепата към август месец на цели 7 процента от избирателите.

Ами ако миражът се превърне в юридическа действителност?

На този въпрос като че ли бързат да си отговорят само от противниковия лагер, както се вижда от тревогите на Янаки Стоилов. Но нищо конкретно не се задава на хоризонта от страна на самия Реформаторски блок.

Защо?

Няма кой да отговори- по липса на обща структура никой не е упълномощен да обобщава от името на Реформаторския блок.

Между малкото известни величини на политическия ни хоризонт, разписани в относително близкото бъдеще, са наближаващите догодина избори за Европейския парламент. Въпрос на много малко време е основните партийни централи в Брюксел е да поискат отговори от българските си посестрими как ще се явяват на този изпит. Нещо повече, много е вероятно Народната партия да пожелае единна листа на партии от Реформаторския блок с ГЕРБ, което, в случай на съгласие, просто би обезличило зараждащата се формация още в зародиш.

При толкова много неизвестности е направо забележително,че от Реформаторския блок май не забелязват какво искат техните потенциални избиратели. Те искат възможност да гласуват за единен субект, а не за партийки в „насипно състояние” ( използвам често употребявания презрителен израз от видни дейци на БСП, изказващи се по темата, като Михаил Миков).

Ако в Реформаторския блок си мислят, че ще бъдат приети като сбор от абревиатури- (абревиа)тури му пепел!

Крачката назад от партийния егоизъм би била скок в прегръдките на симпатизантите, макар и за малка част от тях запазването на абревиатурата да се привижда като край на света.

Ако ново Велико народно събрание е утопия, то учредяването на единен десен проект в новите условия е напълно възможен сбъднат кошмар за досегашните играчи- и за онези, които играха на проточилото се погребение на сините с букети гербери, и на логично възползвалите се от това популистко хора столетници, закичени с рози.

Еволюцията в този случай, също като революцията, иска лидерство, но по различен начин: чрез отказ от вредния обоз на старите лични вражди, интриги и приятелски огън, за да се оздравее задушената през последните 12 години алтернатива на кукления театър, разиграван от петата колона в България.

Без учредително събрание ( конгрес, сбор или както там го нарекат), няма да постигнат никакво ново начало. За разлика от аморфната маса протестиращи, Реформаторският блок има своите лица, структури и организационни възможности за свикване на подобен форум. На него трябва се роди единен субект. Всичко останало ще бъде още едно голямо разочарование.

За да спечелиш от тото, трябва да пуснеш фиш. За да спечелиш избори, трябва да се учредиш.

37 мнения за “Реформаторският блок трябва бързо да се реформира”

 1. Макар и с кувица в гнездото, Реформаторският блок скоро ще бъде ЦИВИЛИЗОВАНАТА ДЯСНА АЛТЕРНАТИВА!
  Но несравнимо по-ефикасна ще бъде войната срещу мафията у нас, ако бъде установена тук и независима Европейска прокуратура, както обеща Вивиан Рединг, защото престъпленията на БСП оставят реални следи и реалните извършители трябва да бъдат наказвани.

 2. Видомо, доста има да делят преди да се “обединят”.

  Споделям учудването на повечето нормални българи от мудността на блока.

  Дано на се стигне до книга със заглавие като “Отвъд РъБъ”.

  И накрая за отношението към десните ГРОБ.
  Има доста “демократи”, които с удоволствие ще изчетат такава книга, само и само да видят “демократа” МУТРА отново на власт.
  Защото той с многобройните си прекрачвания на законите бил “по-малкото” зло.

 3. Иво,
  когато говорим за прозрачност,мисля ,че трябва да се знае нещо повече за Гражданския Съвет/ вероятно Съвет от Граждани / на РБ,който понастоящем се структурира/знае се по инф. от днес / и ще бъде представен на широката демократична общност у нас на 10.09 т.г. Предлагам да се направи журн.проучване за това каква е възможността един ,изявен журналист като теб ,с ясна гражданска позиции и завиден професионализъм -да се включи за представител на Свободното Слово в РБ ,а и не само според мен -това се явява НЕОБХОДИМА ВЪЗМОЖНОСТ,кеото всъщност е съвременен цивилизован подход в политиката.
  Успех!

 4. Щом Меглена Кунева е в реформаторският блок, нищо добро за България не може да се очаква. Просто група от партии, които нямаха гласовете да влязат в парламента се обединяват за да се докопат до властта. Този „реформаторски блок“ случайно да е обявил програмата си?

 5. РБ май почна да издиша. Днес Москов заявява, че не искат властта и не са срещу правителството?!? Да викат “подкрепа” тогава, от утре?
  Няма как да стане така.
  Да заявят, че искат демонтиране на комунизма(вкл. съветските монументи) и ще загубят 1%, а ще спечелят 10. Някакви неясни претенции, идеалистични алабализми и накрая тия, които вярваме в капитализма пак ще трябва да посмърчаме и да гледаме Изток вмсето в правиланата посока. Изключително слабо и объркано начало на РБ.
  За монументите-в София най-много стърчи, но и има най-голяма съпротива. Може би началото трябва да е в някой по-малък град, с прогресивен кмет, който ще демонтира местният моча без много церемонии и така ще даде началото на промяната. Един път като тръгне, ще стигне и до софия!
  Който кмет направи това ще стане реформаторска звезда и ще направи политическа кариера.

 6. Г-н Инджев, ако съдя по това, което Петър Москов сутринта разказа по НОВА*, в момента в Реформаторския блок вървят точно процесите, за които пишете. Бързането не е решение, особено като се касае за толкова широка формация, в която трябва да се изясняват многобройни програмно-стратегически и организационни въпроси, а също като се има предвид, че от тройната коалиция няма никакво намерение да сдава властта.

  * http://novanews.bg/news/view/2013/09/01/57006/%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B8-%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/?utm_source=index&utm_medium=link&utm_campaign=accent

 7. Прав е Иво…А тия още не са се усетили дори да напрявят един открит конкурс на проекти.

 8. @Cтойно

  Добре е да чуете все пак тазсутрешното интервю на Москов, преди да пишете глупости като следната: “Москов заявява, че не искат властта и не са срещу правителството”.

 9. Няма лидер, няма човек с хъс към властта.

  ПП. Имам предвид свестен човек, инак калпави властолюбци дал Господ.

 10. Нaпълно се солидaризирaм с г-н Инджев. Сегaшните 7% сa си чист срaм!

 11. Аз съм много разочарована от новите десни лидери и съм песимистична за Реформаторския блок, но дано да не съм права. Не защото нямам надежда, но просто защото Радан Кънев и Божидар Лукарски са безлични – те просто не са лидери, нямат никаква харизма и концепция. Изобщо не могат да се сравняват с Костов, Стоянов, а също и с Бойко Борисов. Москов е краен, интровертен и самовлюбен. Не става, няма как само с отрицание и само на базата на надяващите се десни за възход на някогашния СДС. За Кунева да не говорим – типична комсомолска секретарка, дружинна ръководителка и пр. – този тип хамелеони и ченгета разбиха СДС.
  Къде е визията на този Реформаторски блок – те дори не могат да защитят името си засега!?

 12. @Инна
  Само за Радан Кънев не съм съгласна – на мен ми е харизматичен – сдържан, интелигентен,ясно структурирана мисъл, избягва клишета. Но наистина трябва да усилят темпото, защото тази безсъбитийност ще бъде разчетена като “май няма да се разберат”.

 13. @ИННА
  Едва ли посочените от Вас: П.Стоянов и Бойко Борисов могат да служат, като пример за “лидери”. А тъкмо обратното, трябва да им показват какъв не трябва да е лидера. И двамата показаха, че когато не притежават властта, те просто изпадат в безтегловно състояние и нямат представа, как трябва да действат в такава обстановка.

 14. Господин Инджев, за сега сте прав. Да се надяваме, че до края на месеца ще коментирате по друг начин нещата за Реформаторски блок. Т.е., пак да сте прав, но коментарът Ви да бъде различен.

 15. Обаче, друго е интересно, макар и да не е ново. Веднага се намериха критикари като КИРИЛ, ИННА и др. които сами признават, че имат малко информация по въпроса, но са готови на нож да бранят това което не знаят.

 16. А бе другари и другарки вместо да се хабите да викате: “къде е визията”,”къде са лидерите на РБ”, “къде е програмата на РБ” и т.н. вземете викайте “да живее бкп” … Било срам 7% сега преди да епотеглил. А сегашните 17 % на столетницата дали са въпрос на гордост? Защо не коментирате че ДПС има 5%, а атака 1,5% ? Много ви е зор от всяко що годе читаво и родено извън вашите лаборатории политическо образувание. Но не се страхувайте от РБ, бойте се от гражданите, на които им писнаха хитрините ви, кадрите и експертите пробутвани от олигарси във властта. Бойте се от това че не може вечно да се лъже.

 17. Реформаторският блок събира 7.6% подкрепа от общия брой избиратели. Остава и да решат,че вършат всичко правилно.
  Дано това ниво на подкрепа не е по-скоро резултат от симпатиите на медиите и срива на доверието в парламента. РБлок на този етап създава усещането за сглобяване на останките от СДС след Големия взрив. Като се има предвид социалната база за дясна партия, вероятно част от подкрепящите се оглеждат за новия месия.
  Ако партиите проявят разум и застанат на втори план, а на преден план създадат условия за силно гражданско участие с компетентни, достойни хора, които притежават лидерски способности поне в професионалното си поприще,където са били успешни преди поемат този товар, може би има шанс.
  Трябва да има нещо въодушевяващо за хората, някакъв друг модел за участие в политиката, защото иначе като затрещят гаубиците на “честните” медии и голф-социологията тези проценти ще се стопят.
  И много е важно да не се правят категорични изцепки по отношение на ГЕРБ, а да се търси дипломатично натиска на ЕНП за промяна на тази чета, защото е ясно, че нито РБ, нито ГЕРБ ще могат да управляват сами и ще трябва да се формира коалиция, а е по-добре да е с малко по-дресиран Бистришки тигър.
  Това все пак е един доста оптимистичен сценарий.

 18. As smiatam, che Reformatorskiat blok ako iska da uspee, triabva mhogo vnimatelno i redovno da sledi statiite na g-n Injev i komentarite razbira se. Ako ne sa go razbrali do sega, jalko za razpilianata energia.
  Mislia, che triabva da bade pokanen kato konsultant a ne sam da predlaga uchastieto si. Dokazal e ne samo s peroto svoiata pozizia , no i na delo. Podkrepiam i zastavam sled vsiaka napisana duma. Badete zdrav g-n Injev. Bog da e s vas

 19. А виждам и тук са се включили групичка другари правещи се на десни. Докато червения хор пее горните песни, аз изключвам възможността да има такива автентични изказвания. Защото след толкова страдания на десницата, да си позволиш да си задаваш подобни въпроси, а не да си ги затулиш за по-късно означава само едно – не си десен и не желаеш доброто, а само си се маскирал за да постреляш в гръб по партизански. Говоря за 3-ма коментатори.

 20. Всичкое пълна простотия.
  Без движение срещу комунистическата партия,надеждите са нулеви

 21. Е как ще имат програма, когато “кукловодите” още не са им я спуснали? Ако бяха истински трябваше да имат програма направена още преди 10 – 12 години. Или поне някои от тях (ДСБ). А останалите, ако има такава програма какво “умуват” и не я приемат? Пак пазарлъци ли? Това ли е “единството” на което да разчитаме! Май Артур е прав, когато ги нарича “Ръ Бъ”. Май само ще станат тема на нова книга!

 22. И аз подкрепям написаното от Иво Инджев, за часта от “бързо реформиране”.Хайде да не ги отписваме веднага.Но имаха време и сега вече трябва да действат, ако наистина са десни и искат промяна.Мисля, че изказването на Кънев за това, че властта не е самоцел не е толкова лошо.Ако беше поискал властта, пак щяха да го оплюят.По-важно е да създадат структурите ,да напишат приоритетите си и хората да намярят МНОГО липсващото им дясно.

 23. Само няколко думи, защото разговорът за идеология, програма, стратегия и тактика на РБ е много дълъг и предстоящ.
  Освен НАТО, ЕС и т.н. единството на РБ трябва да бъде постигнато само върху тези- и е д и н с т в е н о върху тези принципи, всичко останало (малцинствени програми, гей-бракове, членство на Турция в ЕС и т.н.са нюанси).

  1. Ефективно противодействие на руската агресия срещу България и практическа програма (осъщеествена в Чехия, Полша, Естония) за лустрация и парализиране на руската агентура във всички важни сфери – от политиката, енергийната мафия, дипломацията и сигурността до свободно търкалящите се из всички медии официални руски шпиони и агенти за влияние като всевъзможните шаренки, пантевци, росенпетровци и т.н., и , разбира се-събаряне на основния агент с такива функции- МОЧА.
  2. ДА!- на проучванията за шистовия газ.
  3. НЕ!-на Белене
  4. Изграждане на Институт за националната памет със съответно влияние върху учебни програми и учебници,медии и т.н.
  5. Безмилостна антимонополна политика.

 24. Подкрепям Стамбо!Смятам,че доста хора от Реформаторския блок,трябва първо да са наясно със себе си,а после да убеждават другите!

 25. Г-н MDAM,как така нищо да не ги питаме?Знаете ли,че на десните избиратели(СДС)им писна да бъдат,СИНЯ РАМКА на ЧЕРВЕНА КАРТИНА!

 26. Трябва да се помни, че Белене вече става нарицателно, т.е. говори се тайнствено за 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй, което си е все същото! Мен не ме интересуват милиардите, които трябва да прилапат “совецкие граждАни” и техните български слуги, а просто знам, че совецкий блок плюс совецкое управление за българите значи геноцид.
  В момента още “атомиците” пускат сергията редовно нощем, повишават нивото на гама фона (в София до 117 -118 % спрямо средногодишното!) и гасят до към обед. Яки печалби за износ.

 27. Напълно съм съгласен със Стамбо. Мисля, че т. 4 от неговия проект за програма е изключително важен. Непременно трябва в училищната програма да се включи изучаването на истинската българска история. С особен акцент върху т.нар. “вечна дружба” и престъпленията на комунистическия режим. Мисля също, че е необходимо да се забрани със закон използването на комунистически символи и пропагандирането на комунистически идеи. Пример: Германия и Австрия със законите им против национал-социалистическата пропаганда.

 28. Г-н Инджев, аз от 2 месеца ги задавам тези въпроси на г-н Кънев. Дори му писах мейл, на който до ден днешен не е благоволил да отговори дори и с една дума (доста високомерно). Дори и днес, вместо да се средоточат върху програмата и действията си, те се занимават с някакви декларации и други глупости. Тези 7% които им дават към момента са пълен срам, при положение, че аритметичния сбор от изборите през май на формациите от РБ е по-голям. Ако си мислят, че с често показване по телевизора ще съберат гласове – много се лъжат. То само с лакърдии няма да стане.

 29. дано само РБ не се окаже бомба със закъснител, взривена отвътре (най-вероятен детонатор е др. пръмова). има много неясноти около този проект, който не е десен (вътре са зелените) и засега е съмнително реформаторски (трудно можете да ме убедите, че др. пръмова и дани бой + ренегати властогонци от СДС, ДСБ и ДПС са жадуваните реформатори). пред РБ има само една вярна посока: да сформира коалиция с ГЕРБ и да се превърне в истински катализатор на реформите. с други думи да пришпорва и коригира ГЕРБ. ако РБ вземе важни министерства и успее да прокара задължителните реформи в съдебната система, образованието и здравеопазването, например, това ще помогне на старите демократи да се реабилитират във властта и да се еманципират от ГЕРБ. въпросът е това ли искат или искат просто да влязат в парламента и да станат удобна за комунистите крякаща за реформи опозиция, която реално не може да направи нищо (точно както беше костов 8 години).
  така или иначе съм съгласен с инджев, че ако ще се случва нещо, по-добре да се случва по-бързо. нямаме време да ги чакаме цяла година да се самоопределят.

 30. И от мен 100%-ва подкрепа за позицията на Стамбо!

 31. Докато България си има най-глупавата (разединена) десница на света, ще си остава под социалистическо робство.

 32. @ Дядо Ви
  Каквато и десница да властва( Лево-десницка, централно -десницка, дясно – десницка) винаги ще се удари в големият комунистически камък на местната централна власт от нивото на 60 хил жители населени места. И не забравяйте ние се борим срещу една етническа партия. По тази причина ГЕРБ без да желае стана носител на власта, много хора повярваха в ролята. Премахването на посткомунистическата и проруска слугинщина трябва да мине през лустрация и малко кютек.

 33. 100% sam saglasna sas Stambo.

  Kakvo se spotaivat v RB, kakvo o6te 4akat?triabva barzo da deistvat i da se koalirat s GERB, kato go reformirat i nego s pomo6ta na saveti ot EC
  Dokato ne se ochistim na 100% ot chervenite – ni6to niama da se poluchi!

  Ne znam G-n Indzev kak , no milia, che triabva da se vkliuchite v podgotovkata za PROMIANA v politikata-takiva umove ni triabvat sega!.Pozdravleniya za Vashiya komentar-napalno ste prav!

 34. Странни хора има в този форум: имат проблем с Кунева, нямат проблем с Борисов… Неда, прехвалените ви ГЕРБ все пак седят в парламента и биха могли вместо там да си доспиват, да свършат поне малко полезна опозиционна работа, като например поискат вот на недоверие на правителството. Вместо това очаквате извънпарламентарната опозиция да върши работата на ГЕРБ, и то още преди да се е консолидирала след удара, който получи на парламентарните избори. Хайде бъдете малко по-търпелива и великодушна към нея и най-важното: започнете да ходите на протестите.

 35. Предложението на Стамбо и добавката на Тодор Тодоров е основата на учредяването на Реформаторския блок и спасението на БЪЛГАРИЯ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.