Дипломация с много “ако”

Кюстендилската специалистка по въпросите не геополитиката, военното дело, дипломацията и всички останали приоритети на нацията Мая Манолова най-после каза една истина: че има много „ако” преди да се заеме позиция по въпроса за (западна) военна намеса в Сирия.

Не мога да не съглася с тази констатация в духа на политическата констипация.

Съгласен съм с това, че позицията спрямо Запада на това управление се определя от мнението на Изтока, а пък членуването в едни западни съюзи затруднява нашите другарки и другари да си признаят истинското мнение.

Няма да споря и с близкия до Мая Манолова министър на отбраната Ангел Найденов, който с полагащия се пацифизъм на един военен министър е говорител на българския отказ ( без той да е гласуван от никакъв държавен орган) армията ни да участва в „коалиция на желаещите”.

Изобщо антивоенната позиция, която споделям като убеден привърженик на мира, който винаги е за предпочитане пред войната ( както яденето пред глада), е напълно разбираема печеливша политическа карта.

Въпросът е какво правим в ситуация, когато се НАЛАГА да си имаме неприятности покрай факта, че не живеем на райски балкански (полу)отстров, а сме част от световния бурен океан, в който избиването на цивилно население с химическо оръжие е една доста голяма „неприятност”, която би се превърнала в прецедент с тенденция да се повтори, ако не бъде санкционирана.

След като бяха подканени да обсъдят в парламента тази неприятност, от официозния екран на ТВ7 Мая Монолова отвръща днес, че това бил менторски тон на президента.

Колкото по-сложна изглежда международната подкрепа за военен удар срещу обекти на сирийския режим, толкова по-опростена изглежда задачата на нашите управляващи: „да се оправят там без нас”.

Да, не са уникални в това отношение. Зад широкия американски гръб се крие кой ли не- дори и храбрият британски парламент, който от век насам не е блокирал правителствено намерение за участие във военна операция, но сега прехвърли горещия зарин на своя по-голям съюзник.

Най-лесно е да запълниш с “ако” безхарактерната липса на собствена позиция по въпроса.

Въпросът е обаче, че нашите управляващи са уникални в шикалкавенето и бягството от отговорност за собствената си позиция, каквато явно не искат да покажат, щом така упорито отбягват да я обсъдят публично там, където в парламентарната република се полага такъв дебат.

Ето защо по въпроса има коалиция от желаещите да се изкажат, а не говорене от името на проруската коалиция на управляващите. По тази причина по партийна линия се изказва Мая Манолова (винаги готова с мнение по всички теми), а не Станишев, който започна кариерата си на партиен фактор в БСП като шеф на международния отдел на столетницата.

И как няма да мълчи др. Станишев- та той самият е един самоходен международен фактор! Като председател на ПЕС заклеймяването на американски удар от неговата уста би прозвучало като упрек към най-видния социалист в Европа, френския президент Оланд. Той е най-изявеният европейски лидер, желаещ да подкрепи американска акция срещу режима на Башар Асад.

Тук е така: вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира икономически въпроси; външният Вигенин се занимава с протестите и с критика на медиите; др. Манолова обяснява световните проблеми, а премиерът Орешарски изобщо не се обажда.

Нали уж мускетарите на тази власт бяха „един за всички, всички за Орешарски”? Всички подпори на това управление се заклеха в Орешарски- от ДПС твърдят, че изобщо не гласували за правителство на БСП, а за „кабинета Орешарски”. От „Атака” пък дори се тръшкат, че нямат нищо общо с този кабинет, освен малката подробност, че той им дължи живота си.

Къде се крие този могъщ фактор, това олицетворение на програмния кабинет?

Явно е програмиран да не се обажда, преди да му наредят от друг кабинет.

Р.S. Не е по темата, която тук е само и единствено увъртането на увъртолените в разни зависимости наши управляващи. Но ако някой наистина иска да прогнозира по същество, трябва да я раздели на поне два основни аспекта: военен и дипломатически.

За дипломатическия ( свързан с пропагандния) е ясно, че не ясно: сложно,трудно и непрестижно е да подкрепиш военен удар дори и срещу доказано зловещ режим, като този на Асад- естественото миролюбие на всяко нормално човешко същество крещи в полза на кротуването.

Скачането с парашут не е за всеки- без принуда повечето хора не биха се хвърлили в бездната. Включително и моя милост- ако не ме бяха извикали запас през 1982-ра и не ме бяха „хвърлили” като чувал с картофи с парашут от Втората световна война след две седмици обучение, щях вероятно да си остана непосветен в това „удоволствие”. За сведение: десетки други запасняци, мобилизирани заедно с мен, използваха всякакви връзки и трикове, само и само да не скочат- човешко е да се страхуваш.

Друг е въпросът кой каква бухалка крие зад гърба на миролюбието си- например Русия , която преби с танкове, самолети и тежка артилерия миниатюрната, православна, черноморска Грузия ( за която тогавашната коалиция на Първанов, Станишев и Доган не пророни и една сълза на солидарност от името на миниатюрната, православна, черноморска България) и сигурно би я прегазила напълно, ако не беше дипломатическата съпротива на Запада, към която София се присъедини с половин уста с едно единствено изявление на подкрепа за позицията на Брюксел от 26 август същото лято, заклеймяваща „непропорционалните действия” на руската армия.

Колкото до военния аспект е полезно да си припомним, че преди военните удари в Ирак, Афганистан или Косово- защото това са няколкото примера, с които всякакви универсални специалисти се занимават по аналогия- хорът на оплаквачките за предстоящи реки от американска кръв дружно пееше своите траурни прогнози, след което гузно мълчеше за обратния резултат. Така че нека лицемерите да не плачат на американските гробища, на които всъщност се надяват. Защото най-вероятно надеждите им пак ще останат излъгани.

13 мнения за “Дипломация с много “ако””

 1. В много оплетените логики и морални дилеми на сирийската криза има само една ясна линия, освен печалното обстоятелство, че в Белия дом сега не е Роналд Рейгън, а Барак Хусеин Обама. Та линията е: ВСИЧКО, което увеличава престижа и влиянието на Русия, е ВРЕДНО за България и за геополитическата сфера, към която страната ни принадлежи.
  А за “българската дипломация”-мога да продължа пародийните майтапи в блога от тези дни. Слушайте сега вашия покорен Стамбо!
  С някакво условно разместване на хронологии и факти,представяме си,че Хитлер управлява днес. Като всеки световен бандит (а и както си е било в действителност) той е съюзник на Русия и тя яростно му адвокатства на международната сцена. Добре, ама истината за Аушвиц, Бухенвалд, Дахау, Берген-Белзен и Треблинка се разчува из Общество на народите, медии и т.н. Налага се и България да изрази позиция чрез устенцата на министър В..гинин. Със 100% вероятност текстът на изявлението ще е следният:

  “Република България със загриженост посреща сведенията за използуване на газ ЦИКЛОН в трудово-възпитателните лагери на Германия, която въпреки историческите превратности остава най-важния и уважаван наш партньор в Западна Европа.
  Съществуващите досега данни обаче не свидетелстват категорично, че газът е бил пускан в камерите за периодична хигиенизация от лагерния персонал и по заповед на легитимното държавно ръководство на националсоциалистическа Германия и нейният легитимно избран във всеобщи демократични избори канцлер Адолф Хитлер.
  Напротив, все повече са сведенията на независими експерти и обективни наблюдатели от Русия и други страни, които сочат, че газът ЦИКЛОН е произвеждан тайно от самите концлегеристи и пускането му в камерите е трябвало да реши дълголетна търговска вражда между семейните кланове на Соломон Мордехай и Елиезер Пинкас.
  Въпреки тези неясноти, България активно призовава към откровен и равнопоставен диалог между персонала на лагерите и лагеристите по време на конвоирането им до газовите камери и пребиваването им вътре в тях.
  Убедени сме, че този диалог, чийто висша цел са мирът,сътрудничеството, добросъседството и междуетническото разбирателство няма алтернатива.”

  Не е лошо, нали?

 2. Сестра Галева, гаджето й, Олигарски и цялата шайка са едно голямо “ако”

 3. Мнооого мирише на “ако” тази ТВ7, за какво им трябваше да ходят по тези монтански и врачански площади; всеки път гнусливо прехвърлям бутончето на ТВ7 на дистанционното, даже след г-н Бареков намирисва още …

 4. Г-н Инджев, като прочета «ПРОГРАМЕН КАБИНЕТ, ЯВНО ПРОГРАМИРАН ДА НЕ СЕ ОБАЖДА» не знам защо но асоциациите ми ме навеждат към една друга организация програмирана по същия начин. MAFIA я наричат някъде, а някъде и казват другояче, и в нея основен закон е мълчанието. Както и снишаването – крият се в землянки и други подобни скривалища дълбоко под земята и в разни непристъпни места. (у нас скривалищата са предимно на жълтите павета и наоколо). Нямат “вътрешен, външен и военен” министри, нямат “PR” или “говорител на премиера”. Дори терористически организации като Ал-Кайда и Хезболла се обаждат понягога “поемайки отговорност” за някой атентат.
  Затова са затрудненията при нашите “управляващи” стремящи се да покажат че не са такава организация. Затова са и “изказвания” не в своя ресор – винаги може да се оправдаят че това не им е прерогатив след като ги разобличат или станат за смях с “мненията” си. Иначе те най вече приличат на глутница, там “думата” има единствено ALPHA-DOG-ът. А той вече се изказа по въпроса. Тяхната задача е да гонят и да ръфат. После ALPHA-DOG-ът яде пръв и се сношава пръв. Те чакат. Накрая остава и за тях нещо винаги. Това е “дипломацията” без “ако”. (справка Wikipedia) Ако не бяха такава организация щеше да има и дипломация.

 5. Да разбираме ли, че Западът това са САЩ, Великобритания, Франция, а и забравих Турция. Може да добавим Канада и Австралия. Вчера по немската телевизия имаше дебат между кандидатите за канцлер на Германия – Меркел и Щайнбрюк, в който и двамата недвусмислено заявиха, че нещата ще са без Германия. Единствено с изрична санкция на Съвета за сигурност на ООН, сиреч, както обича да се изразява Бойко Борисов, без нас. Ами,какво става със страни, като Дания, Швеция, Белгия, Италия, Испания, Холандия, Австрия и дори новите икономически сили Индия, Бразилия, Корея, Китай, Япония….много ми е интересно. И, така, дайте да дефинираме, кои държави са международната общност, че като стане напечено да знаем направо да си сваляме гащите.

 6. Днес обаче се произнесе по темата и най-рейтинговият български политик с важната констатация, че “ситуацията в Сирия е динамична и тя може да се промени в хода на възможни промени, които да променят ситуацията…” Ето с какви аналитични прозрения тази хлъзгава червена лелка с рождено име СТАЛИНКА оправдава кисненето си на безсмисления, но тлъсто платен и сочно привилигирован пост. Повтарям обаче- тази свръхамбициозна селяндура и посредственица я гласят да ни управлява поне в няколко възможни конфигурации. Явно, овчият ни народ ще дочака в нейно лице поредното дошло от някъде – (или от никъде) нищожество в ролята на национален спасител. И проблемът не е толкова, че другарката ще захрани нейните си олигархични кръгове (те по същество са предишните и сегашните) . Проблемът е,че след нея –„голямата надпартийна експертка” вече няма да остане нищо от нормалнаата политика в България- да избираме направо Мишо Шамара президент, а Петното- премиер и да събираме куфарите нанякъде. Безогледна червена кариеристка като нея няма никакъв проблем да бъде опакована като “дясна”, “центристка”, “лява”, “експертна” и каквато искате. Завършвам с думите на колега съфорумец, който написа за нея:
  “След като фалира Турист Спорт Банк, въпросната Сталинка е внедрена в Световната банка. Оттам се превръща с помощта на Бойко в най-некомпетентния еврокомисар, когото президентът Обама директно запита докога ще лъже за Хаити. През ден ликът й огрява рейтинга на българските политици при положение, че никога не е била български политик, а обикновен комунистически функционер и слуга на Москва.”

 7. @Булат, но не Окуджава –
  Точно така, другарю! Западът това са Турция, Австралия,Китай, Япония, Корея, Индия и т.н. А по отношение на гащите – добре сте си така, обърнат на “запад” – поддържайте тази поза!

 8. @Стамбо
  Като ти чета писанията само ти ставаш и за министър-председател и за президент едновременно. Само малко ти трябва да избиеш комплексите иначе си на ниво – поне щом другите са селяндури и посредственици…( заради такива като теб дясното няма представителство)

 9. bravo ,stambo za stalinka!mnogo tochno:xlazgava chervena karieristka s mantalitet i aplomb na otechesveno frontova agitatorka!!

 10. Въпросната Кристалинка или Сталинка си е “типичен” представител на трагичния човешки потенциал на ГЕРБ! Преди известно време имаше участие в Панорама на БНТ и беше жалка картинка. На герберастчетата сигурно им е неприятно да им го казват, но единственото, което ги обединява извън ДАЛАВЕРАТА, е осъзнатото чувство за принадлежност към най-неграмотната и проста част на обществото, така изобилна в РБ.

 11. Гларус, прелитай покрай рускините,че сезонът свършва и не бери кахъри нито за мен, нито за дясното!
  А за тази, на която очевидно си фен, случайно копирах без редакция преобладаващите мнения:

  1
  айде и тая
  на 14.08.2013
  119
  17
  и тая нещастница взе да се мисли за нещо пояече от тиквата
  2
  Наглост
  на 14.08.2013
  86
  8
  Животът е много повече от взел-дал,Пача ,ти само си взимала и пак искаш да взимаш!Но ,нейсе ………господ здраве да ти дава!!!!!!!!!!!!!!!!!
  3
  Dc
  на 14.08.2013
  36
  4
  Za Indonesia govorish gluposti.tazi Strana I sega e mnogo bedna,ujasno bedna.prikazvash prostotii stalino.
  4
  Отврат
  на 14.08.2013
  129
  8
  Значи разбрах: Като нямаме пари за лекарства – да си пеем песнички /семейството и така правило!/ ; Не иска да я пенсионират – дава зnак на тези ГОРЕ /майка и на 92 и не се предава!/ ; Демонстрира излишна Воля и Трудолюбие – пак подмазващо на ГОРЕ /Плувах и на 60-тия си рожден ден/ ; … … … … ………………………………….отврат!
  5
  Realist
  на 14.08.2013
  149
  8
  Още една “репресирана” дето искали “да я отстрелят”……Само дето никой НЕ обясни по каква логика я “слагаха” във всякакви анкети за рейтин при положение че НИЩО ама НИЩО НЕ Е НАПРАВИЛА РЕАЛНО ЗА България….
  6
  и така
  на 14.08.2013
  16
  52
  платените червени пак първи коментират
  7
  На Станишев ШЕФ му – до №6
  на 14.08.2013
  110
  12
  Не се притеснявай, тя ако трябва и червена ще стане :)))))))))
  8
  читател
  на 14.08.2013
  85
  8
  Едва се сдържах да не се разплача от това интервю.Толкова мило,толкова трогателно,толкова човешко,и всъщност толкова ТЪПО,че накрая се изаках.
  9
  Милена
  на 14.08.2013
  121
  7
  Тази Кристалина много насериозно се взима. Тя си е една посредствена жена, успяла да поработи в САЩ и то не на лошо място, просто е късметлийка. Добре е, че все пак Брюксел я прие след провала на оная тъпата Румяна Желева, лансирана от Б.Б. за еврокомисар. Кристалинка да си стои в Брюксел и после да ходи, където си ще, но в София не ни трябва.
  10
  М
  на 14.08.2013
  144
  6
  Много захаросано четиво! -Но за разлика от журналиста взел интервюто, аз имам други въпроси. Като е толкова принципна и борбена, г-жа Георгиева опита ли се да повлияе на водената от ГЕРБ антисоциалнаи полицейска политика да я променят към по- добро? Каква е оценката й за цялостното управление на ГЕРБ икакво мисли за поведението на Бойко и така нареченият ни президент в тези тежки за държават и хората времена?Ако има куража и доблеста да отговори искрено, тогава ще си даваме оценката за нея в рейтинговата класация!
  11
  каре дами
  на 14.08.2013
  81
  6
  Каре дами – Безуханова, Цветелина Бориславова,Кристалина Георгиева, Меглена Кунева и съответстващите на тях : СОРОС, от СиБанк към Американска банка, вицепрезидент на Световна банка, Банка Париба и свързаните с тях олигархични кръгове – на Цветан Васи лев , Цветелина Бориславова, “Капитал” на Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев, на мутри като Румен Николов-Пашата, Бойко Борисов, Митьо Каратиста и т.н.,списъкът е дълъг…….
  12
  шербет
  на 14.08.2013
  105
  6
  Капя, капя, потекох от това интервю.А преди време четох, че била кръстена на Столин и после и прибавили – да няма срам, отпред това КРИ.Не разбрах още дали е била икономист или еколог, като какъвто била протестирала през 1989.Абе, някой да ми обясни, че сега пък почнах да плача, пеейки, за да се лекувам. Писна ми от измислените, натъкмени биографии, само според интереса. Прекалено обтекаема, за да е симпатична.
  13
  ПОП
  на 14.08.2013
  48
  5
  Първо беше кръстена – СТАЛИНКА.
  14
  име
  на 14.08.2013
  169
  6
  ОТСТРЕЛЯНА СИ ВЕЧЕ,САМО ДЕТ ОЩЕ НЕ СИ ГО ОСЪЗНАЛА,ПАЧА ПОДРИСОВА
  15
  До всички лайномети
  на 14.08.2013
  5
  13
  майната ви
  16
  Зелик
  на 14.08.2013
  82
  4
  Много лъже тая. Представя се за това, което не е. Тя е корпоротивен секретар на СБ, а не Вицепрезидента на СБ. Това е административна длъжност, нещо като секретар на министерски съвет, дори по-малко. Никога не е бала ,човек от когото са зевисели решения на СБ, нито пък е била ценена като икономист. Доста ограничена мераклийка за постове.

  Всеки път в рейтингите на манипулаторската социология е “най-харесвания БГ-политик” (?!) Нещо, възможно само в овчеподобно общество като нашето, където никой не се пита: Да е участвала др. Сталинка на избори? От коя партия? С каква програма? Това е все едно любим боксьор на народонаселинието да е Кътю Крушата, но той никога да не е стъпвал на ринг.
  18
  Знаещ и НЕ-вярващ
  на 14.08.2013
  19
  1
  Ние обикновенните, ще го духаме винаги! и винаги ще се намери обслужващ персонал да ни оправя! тази лелка пбаче държи ТЯ да е винаги от обслужващия персонал!… то проблема да си продадеш душата е само първия път. след това колкото прибереш от господарите, все е кяр! затова демонстрира неуморимост лелката – като брт’чедка на снахата присъединителка е.
  19
  5- ko
  на 14.08.2013
  82
  2
  Защо се карате за една чифутка те преди беха наи върлите кумонисти сега са наи големите демократи и борци против комунизма.Имената си сменят верата си сменят но не спират да ни ебават от всякаде.Миглена Кунева и тя е чифутка Цветелина Бориславова и тя Надежда Неиски итя Лидия Шулева и тя.Не спират да крадат а ние лапаме мухи и протестите са тяхно дело.Наи големите вреди на България са причинени от тях.
  20
  Ренета
  на 14.08.2013
  86
  1
  Тази е отколе голяма мераклийка за власт и не е вярно,че не свързана с кръга Капитал . Напротив, много яко свързана – роднина е на ибившия изпълнителен директор на Икономедия, когото гласяха за министър на икономиката. но тя е и много хитра – отказа на ББ за министър на финансите, а се срещаше тайно с Първанов и се готвеше за премиер. това и е меракът или президент. Дори това и се се иска повече…..Даже разправя наляво-надясно ,че я канили за Президент…..Не може да прости на Ренете Инджова, с която са политически приятелки от ВИИ, че тя е била премиер, а Криска не е била. Проста и елементарно селянка, със свръх големи амбиции….
  21
  reader
  на 14.08.2013
  64
  0
  винаги съм си мислил,коя е тази голяма мишка Кр. Георгиева.Когато изневиделица преди 2-3 години я обевиха за кандидит призидент и то с много висок рейтинг направо бях втрещен. Никому неизвстната служителка на Световната банка се оказа с най висок рейтинг в Бг. /изключвам Цв.Цв. в този момент/. Тази шматка ,подвизаваща се като комисар .
  22
  Имам питане
  на 14.08.2013
  43
  0
  Защо всяка информация за миналото на Кристалина Герогиева преди 1989 е изличена от всички сайтове. Искам да попитам, тази госпожа-другарка-герберастка през 1990 година ли се е родила. Подобно на пресветлия телохранител на Тодор Живков.
  23
  Познавам тази жена !
  на 14.08.2013
  45
  2
  Те беше прилежен член на ДКМС и на БКП.Завърши политическа икономия на социализма.Обикновен чиновник на нивото на Румяна Желева с една разлика, че владее английски малко по добре от самата Румяна.Желева е вече на точното си място – касиер на обществената баня в с. Загоре. Кръстина(Кристалина) правилно е усетила ,че от догодина няма да бъде еврокомисар. Искам някой от тук пишещите да си спомни, какво полезно нещо е свършила за България тази жена,като еврокомидар

 12. @ ГЛАРУС
  Преди 68 години унищожиха нацията чрез “народен съд”. Следващите 45 години събираха елитът на нацията в София за да могат кремълци да манипулират лесно една шепа СССР слуги та дори и паметник МОЧА им изтипосаха за всеки случай да им напомня за сапогите и кой командва губернията. И сега, изненадаа ! Как се достига до “елитът в София”? Чрез активна организационна работа с комунистите в партийната организация във всички трудови колективи в НРБ. Втора изненада – Всеки разбираемо говорещ некадърник партиен член се издигаше в по горен сан, само и само за да не създава проблеми. И така си растеше другарят некадърник за да не пречи и дори самият се самоповярваше като елитен камарад, по, по, най от останалите некомпетентни народонаселващи. Естествено, това се забелязваше от Зевс и “елитният” службогонец се преселваше на Олимп за да гради чл. 1 от старата Конституция. Тези, останали в провинцията на Олимп доблестни и кадърни кадри във всички сфери, разбираемо трябваше да утвърждават единоначалието и съответстващата му субординация от Олимпийските велможи и разбира се, произтичащото естествено обезличаване до степен събирана и четене на поредици и томове литература за да подготвиш още една тухла в стената. Некадърният учител създава некадърни ученици, но неприятният вариант е когато, некадърните ученици станат учители. Търсиш елит на Олимп? Заповядай, всички са твой, 45 г създавани със мисия да убият свободомислието. Дали Кристалинка е част от този “елит”? Ти, сам прецени…провинциалисте, сам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.