Национално невежество цари в деня за национален траур 5 септември

Като не знаеш накъде си тръгнал, задължително ще стигнеш на грешното място, казва една африканска поговорка. Тя може да бъде „побългарена” с наш вариант: като не знаеш откъде си тръгнал (по нанадолнището), задължително ще стигнеш дъното.

Изпреварващо ще напомня ( също така пазената в тайна истина), че България посрещна неочаквания съветски подарък със свалянето на Тодор Живков не на върха на своето развитие ( както се опитват да внушават днес носталгиците), а на дъното на европейската класация по жизнен стандарт по основни показатели на глава от населението.

Глупавата хвалба на самия Живков, че сме построили цели две Българии по негово време, умножена от премиера Бойко Борисов по 50 в едно негово телевизионно интервю, е жалка илюстрация на отправната ни точка за сравнение с проспериращите народи, построили междувременно десетки Германии или стотици Южни Кореи, Японии и Сингапури…

Ако репортер с микрофон в ръка се опита да научи от минувачите в което и да било българско селище що за историческа дата е днес, ще претърпи пълен провал в мисията си. Само че това не само не се случва, но и практически няма как да стане, защото, уви, самите репортери и техните началници най-вероятно ще бъдат скъсани на същия изпит, ако случайно някой ги подложи на него.

Всички знаят, макар и все пак в днешно време с различна интерпретация, що е това 9 септември. Обаче малцина са осведомените за причината, довела до 9-ти, което не е никаква тайна, но е старателно избягвано „обстоятелство”.

Именно днес, на 5-ти септември, без никаква необходимост от такава мярка, Сталин скъсва през 1944-та дипломатическите отношения с България, която не оказва съпротива на половин милионната Червена армия, застанала на Дунав в готовност да преследва германските войски в Югославия.Вместо да премине безметежно през българската територия, огромната армия на Сталин налага окупация, която продължава три години и променя хода на българската история завинаги.

Именно 5-ти септември предопределя 9-ти, празнуван повече от 4 десетилетия като национален празник в условията на еднопартийната диктатура, благодарна на окупаторите за поднесената й безконтролна власт. Срамно е, но това е тотално неизвестно на българите и днес защото е сред най-грижливо охраняваните истини по веригата на причинно-следствената връзка: верига, с която сме завързани в непрестанния възход към европейското дъно.

Обявяването на война на България от страна на СССР е не само неизвестно, но и направо се смята за „лъжа” от идеологически промитите български мозъци.

Не веднъж съм бил заговарян от възмутени сънародници, разярени от моето намерение да „бутам паметника” на съветската армия, както те интерпретират желанието ми той да бъде преместен на съхранение за поклонение от почитателите на съветската окупация. Безпогрешният начин да бъдат стъписани такива опоненти е моментът, в който ги питам дали знаят, че на 5 септември Сталин обявява война на България. „Неее, не е вярно”, пищят обикновено те, -”фашистка България е обявила война на СССР”.

Самият премиер Борисов заяви същото на международен форум в София ( по ирония на съдбата- посветен на кризата в Сирия) преди две години и никой от присъстващите десетки журналисти и политици от претъпканата зала в хотел „Шератон” не реагира поне с учудване на неговото комунистическо невежество.

Ако причината за мълчанието около значението на датата 5-ти септември беше срамът на изнасилените от гаврата на изнасилвача, щеше да е разбираемо. Само че случаят няма нищо общо с емоциите. Омертата не е случайна. Тя цели да предпази цялата конструкция на комунистическата пропаганда, която би се сринала, ако критична маса българи проумеят върху какви подвижни снегове е стъпила днешната ни действителност.

Ако българите прогледнат за факта, че СССР вероломно е нападнал независимата към 5-ти септември България ( нали така сега скърбят за независимата Сирия!), ще трябва да си зададт въпроса как така Сталин е поддържал дипломатически отношения със София до онзи момент. Това означава, че през цялата Втора световна война Сталин не третирал България като вражеска, а още по-малко и като фашистка държава.

Представяте ли си какво кощунствено „откритие” би било това за заразените с пропагандата, според която сме били освободени от СССР от каквото и да било!

Ето защо датата 5-те септември, която би трябвало да е повод за национален траур, практически отсъства от календара на историческите събития, отбелязвани като значими в България. И преди, и сега.

По-добра илюстрация за всемогъществото на мимикриращата вчерашна пропаганда с днешна дата, просто няма.

53 мнения за “Национално невежество цари в деня за национален траур 5 септември”

 1. Само така Иво Инджев,
  Набивай им го в чугунените глави!
  Може и да отвориш нечии очи(е,които са склонни към отваряне)!
  Поздрави

 2. На 19 април, наречен Български Великден,българските войски навлизат в Югославия а на 20 април в Гърция

  На 13 декември 1941 г. българският парламент приема декларация за обявяване на война на САЩ и Великобритания

  Ако някой не е забелязал по това време се води световна война и така наречените обединени нации координират действията си.

 3. Благодаря Ви за камбанния звън, който отправяте в този черен ден, господин Инджев! За пореден път постъпвате като истински народен будител и заслужавате в най-голяма степен да празнувате на 1 ноември.
  Днес сутринта по слугинската нац. телевизия БНТ лицето Мони Паси води дружелюбен разговор с някакъв комуноид, оглавяващ “движение” Русофили”. Тоест “Антибългари”. Размениха си реверанси и всеки каза по нещо. Накрая Пасито ме втрещи с твърдението, че през последните 150 години България три пъти била освобождавана с чужда помощ: през 1878 от Русия от османско иго; през 1944 г. – от СССР от нацистка Германия и през 1989 г. – от демократичния Запад.
  И това същество бе министър на външните работи!

 4. Това колко е избирателна насажданата комунистическа пропаганда е и факта за масовото незнанието И за 3-те финансови катастрофи дело на мъдрото управление на БСП

  http://desebg.com/-a-

 5. “На 5 септември 1944 г. СССР прекъсва дипломатическите си отношения с България и й обявява война въпреки ясно изразения от София неутралитет 10 дни по-рано.
  Три часа след като СССР обявява война на България, Министерският съвет къса дипломатическите отношения с Райха и иска от Съветския съюз примирие. Москва отказва. На 6 септември България обявява война на Германия, която влиза в сила на 8 септември, но междувременно съветските войски вече са навлезли на българска територия. В нощта срещу 9 септември комунистите вземат властта с преврат и с помощта на съветските щикове историята на България поема в нежелана посока. ”
  Обявяването на война на България от Сталин е с цел избиване на елита и пълно подчинение на страната.Без руската армия, никой нямаше да гласува за червено правителство.
  Наистина е нагло освен, че нахлуват като варвари, ами и паметници построили.Да ги славим, освободили ни били.Как може орда азиатска да те освободи ?И досага са такива – орда.Как да им пука за Сирия, като Путин ги вършеше същите ужаси в Чечня, Грузия ,а в собствената си страна преследва всеки, който е против него.Колко хора избиха или вкараха в затвор.о рубладжиите сега ще честват 9-ти като голям празник.За превратаджии.И сега с преврат взеха властта и пак с руска помощ.

 6. ” Обявяването на война на България от страна на СССР е не само неизвестно, но и направо се смята за „лъжа” от идеологически промитите български мозъци.”

  Уважавам Ви, но това просто не е вярно.
  Пишеше го в учебника по история.
  Почти връстници сме, от един и същи учебник по история сме учили.
  Който не го е чел – негов проблем.

 7. Поредно браво,Иво, за това отваряне на очите на замаяните от ежедневието си българи.Тази дата наистина трябва да бъде добре разбрана от българския народ и да се изучава в училищата като една от черните дати в родната ни история. За да се види по-ясно контраста с датата 6 септември, който отскоро е официален празник, а всъщност му приляга да бъде национален празник. Единствено тази историческа дата не разделя българите на партии, на власт и народ.Една чисто българска победа, накарала европейската дипломация да се примири и да приеме волята на българите чрез Съединението да живеят в единна държава.
  Датата 9-ти септември да бъде пък ден на Разединението, което да отбелязваме с панихида в църквите в памет на жертвите на комунистическия преврат, трасирал пътя с поредица наредби за ограбването на българския народ.
  Вярно, едва след обявената на 22 септември 1908 г. независимост на България народ и държава тръгват стремително нагоре, но тук царската воля е неизбежно водеща. И за жалост води и към обезценяване на военните ни победи и крушението в двете национални катастрофи.
  За това когато осмисляме такива дати като 5 и 9 септември, дебатите и за истинският ни национален празник са неотложни.
  Надявам се скоро да чуем думата Ви и по този въпрос…

 8. Днес честитих празника на няколко колеги/колежки с ярко червени пристрастия. Забавното бе, че се учудиха какво празнуваме: отговорих, че празнуваме обявяването на война на Царство България от страна на СССР и последващото ни освобождаване от национален суверенитет.
  Ама наистина бе забавно за гледане 🙂

 9. Г-н Инджев, обявяването на воина от СССР на Царство България на 5-ти Септември 1944г. наистина го пишеше в учебниците по история (поне тези от 60-те години на миналия век, не знам за после) естествено гарнирано с дебело подчертаване за “положителността” на този факт във връзка със свлането на “омразния монархофашизъм” у нас. По – интересно обаче е текстът на нотата, с която е обявена тази война, тъй като това вероятно е дипломатически “шедьовър”! И други коментиращи във “Свободата” на Едвин Сугарев повдигнаха въпроса, че този текст е скрит от нашата общественост. Бихте ли го публикували, ако разполагате с него?

 10. Поклон !Брилянтна статия!Това е моята болка,че българската история се фалшифицира!Аз също чух този бисер от устата на г-н Паси и останах втрещена,щом образован и умен човек,външен министър на България, може да бъде заблуден исторически,какво остава за хората по села и паланки?Да, СССР обяви война на Царство България,за какво освобождаване говорят!

 11. Признавам си, че аз съм един от многото не знаещи нищо за днешната дата. Благодаря за помощта!

 12. За съжаление, г-н Инджев, невежеството по отношение на “освободителят” СССР е всеобщо и тотално. Самият Вие много точно сте описали много от митологизмите, налагани в съзнанието на хората в продължение на десетилетия.
  Е-е-е-х, само ако имаше начин да бъде накаран всеки българин да прочете Вашата книга “Течна дружба”, тогава вероятно би могло нещо да се промени…
  А дотогава….нищо друго не ни остава, освен всеки от нас, който чете този блог, да обяснява и да разкрива на своите познати и приятели историческите истини, които така ревниво се пазят от гласност. Само така ще можем да се освободим от “Освободителите” !!!

 13. До г-н Иван Андонов
  “Обявяването на война на България от страна на СССР е не само неизвестно, но и направо се смята за „лъжа” от идеологически промитите български мозъци.”
  Ще редактирам малко цитата: “Обявяването на война на България от страна на СССР е не само неизвестно, но и направо се смята за „лъжа” от ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОМИТИТЕ БЪЛГАРСКИ МОЗЪЦИ.”
  Сега по ясно ли Ви какво казва авторът? Защо намесвате учебници? За да прокарате тенденция ли, каквато няма?
  Наистина, не всички са чели тези учебници. Аз например!

 14. Вестниците от миналото около девети бяха унищожени или забранени. Но има няколко факта, които се пренебрегват или изопачават от историците.
  1. Бомбардировките над София през 1944 г. бяха извършени като подготовка за съветската окупация. Англия и Америка с десанта в Италия нямаха никакви причини да мислят за България, освен като подарък за Сталин.
  2. Правителството на Багрянов, три месеца преди пети септември, още с първите си дни през Май 1944 г. изпрати Мушанов да преговаря, подобно на маршал Бадолио в Италия, за преминаването на България на страната на Съюзниците. Още през август Багрянов започна да взема мерки срещу германците. Чърчил не го направи, защото винаги се е страхувал, че Сталин може да сключи сепаративен мир с своя стар приятел и беше обещал за награда България. За това примирие са се водили сондажи през Швеция.
  3.Спомням си много добре как на 2 септември новото правителство на Муравиев издаде заповед, всички германски войски на българска територия да бъдат разоръжени и концентрирани в пленнически лагери, което се смяташе обявяване на война на Германия с големи заглавия в вестниците. За това повод за война от СССР нямаше никакъв, освен обещанието на Чърчил.
  4. Съвсем не се споменава, че България НЕ Е ВОДИЛА никаква война с съюзниците, както другите членове на немската ОС, а ЕДИНСТВЕНАТА война бе водена от наши момчета в продължение на девет месеца с Германия, като нашите сто хилядна войска стигна до Австрия. Но истината бе скрита и бяхме обявени победени от съветската армия, за да плащаме репарации и да издигаме паметници на “освободителите”. За какво “освобождение” може да се говори, когато започнахме военните мерки срещу Германия още преди съветските танкове да бяха стигнали Дунав. Паметници за българите загинали в войната срещу Германия няма, но за съветските войници колкото щеш, без да са се били.

 15. Вчера бях на протеста.Малко се отклонявам, но броени дни преди ваканцията на комунягите,пак във връзка с един “национален”такъв,
  се срещнахме с моя добър познат и колега Методи Андреев ,та той изрази мнението си ,че на истинския голям протест на 4 септември “като излязат едни 100000″…Тогава му казах,че аз и на 5000 ще се радвам.Е срам ме е но и аз даже не познах.Казано на чист български език..сорри.
  Ще кажете, какво общо има с темата?
  Та в един момент към обяд,когато вече пространството пред Народното събрание от към бул…беше почти празно и стоейки безсмислено пред “червената стена”-металната ограда- изградена от комунистическата сган,
  се загледах в написаното на един лист,залепен на оградата,(почти срещу зоната на сутрешното кафе) и явно стоящ там доста време.Не мога да го цитирам,защото не поисках и да го запомня,но там беше написано горе долу,следното:
  “имало партия,която имала ВЕЛИК вожд,който бил донесъл слава на България,от Лайпциг,но(забележете)
  тази партия била завладяна от алчни “партийци”,които я били превърнали в мафия”.
  Предполагам,че е закачено от протес
  тиращ,а може от провокатор.
  Написано на компютър,едри сочни букви, но явно образован човек.
  Отначало се стъписах.
  Стоях и не можех да реша какво да предприема.Първоначално мислех просто да го откъсна,но после застанах на 2-3 метра от него и започнах да наблюдавам поведението на преминаващите покрай него и четящи го протестиращи (предполагайки ,че освен срещу чучелото Олигарски,същностния протест на тези хора би трябвало да е срещу комунистическата сган и по- точно срещу комунизма ИЗОБЩО).За 15-20-те минути които престоях на това място,констатирах брутално трагични неща.С известен шанс.На ВСИЧКИ млади хора преминаващи покрай него и прочитайки го едва ли им правеше някакво впечатление.
  Просто го прочитат и преминават нататък,без видими емоции и призна
  ци,че са разбрали за какво става дума.
  Но за хората,над 45-50 години и нагоре нещата са трагични.Просто не знам по-силна дума,вероятно УЖАСЯВАЩО ТРАГИЧНИ.Почти 100%- отчитам тези с възклицанията
  -прочитайки това безумие, възкликваха радостно,заявявайки колко хубав,верен и истински бил този текст,и даже някои му правеха снимка с апаратите си.
  Да отделиш един от главните комунистически престъпници у нас (Гошо Тарабата стигнал до ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ)от изграждането на мафиотската структура на компартията и да залепиш в главата
  на обикновения човек,харизмата,
  “велик” българин;да го откъснеш от дивотиита след 9.септ. и да накараш хората да го боготворят…… за това е нужно не само дамагогия,
  нужно е много ДЕМАГОГИЯ и много НАСИЛИЕ.(не знам дали сте се замисляли,но един престъпник,като дон Вито Корлеоне,а и другите като него,от които са треперели Щатите,
  благодарение на филма”Кръстникът” и най-вече геният на Марлон Брандо така бяха идеализирани,че в първите години след излизането му,дори и аз му симпатизирах).Сега ме плаши.
  Мутрите,които бяха изкарани от комунистическата мафия в средата на 90-те да сплашат обществото свършиха перфектно работата си точно в стила на дон Вито.
  Те обаче имат сигурни заместници на друго,по-високо ниво(вчера чучелото Олигарски бих го нарекъл и по- грозно,но за това друг път, заяви,че бил премахнал страха по улиците,в страната,каквото и да означава това.
  Таaa, за какво говорехме,..а да, за 5-ти септември.

 16. Ето как униформени пионерчета се справят по советскому с голуб мира, под звуците на весёлая военная песёнка/ не е съвсем коментар по темата, но от няколко дни се мъча да поставя клипа и все не става/

 17. До:Ана Мария | септември 5, 2013, 16:39
  Статията на Иво Инджев, както винаги е актуална и написана от едно блестящо перо, показваща какво точно е станало на 05.09.1944г. Човек може да намери всички подробности и предателства,ако се интересува, като се започне от ген.И.Маринов. Но много малко хора се интересуват и знаят за тази дата, а тя трябва да се изучава в училищата!
  Не зная защо, но никак не се изненадах от изказването на ДР.СОЛОМОН ПАСИ. По същия начин няма да се изненадам, ако се изкаже и др. Вагенщайн!

 18. този факт не е известен само на чугунените глави. то някои хора още не знаят, че сталин се е споминал.

 19. Независимо че съм историк изобщо не знам коя дата сме днес. Преди малко научих, че станало чак 5.9.2013 г. Нормално е малко хора да се сетят какво било се случило преди толкова десетилетия. Същото е и с паметта за зимните протести. За хода на историята не са важни датите, понякога даже никак не са важни. Обикновено разглеждаме нещата в няколко години и датата е само формална.
  Предполагам, че повечето хора са насочили мислите си в период от седмица или две и броят дните до ,,мъртвата точка”, а не датите.

 20. Е, догодина ще бъде юбилей. Ще се организира всенародно честване. Може и парад да се направи. Или манифестация. Ще бъде дяволски тържествен ден за радост на комунистическите простаци. Абе те, простаците, всеки ден си празнуват. За простака почивен ден няма.

 21. Закачка към Румен Пейчев
  Защо ли имената на ветерана Вагенщайн и на новобранеца Вигенин ми напомнят за едно и също женско потайно нещо?

 22. Господин Инджев, най-чистосърдечно си признавам, че аз, който съм прочел хиляди страници за ненавистния Български комунизъм, за пръв път срещам такъв блестящ анализ на неговата най-голяма лъжа – вероломното нахлуване на Сталинските пълчища в неутрална България. Поздравявам Ви! Когато един българин прочете Вашата статия, няма какво да добави. Трябва само с едноминутно мълчание да почете паметта на тридесетте хиляди български ителигенти от елита на нацията зверски убити без сод и присъда по време на Съветската окупация! Да се поклони на други четвърт милион българи преминали през Белене, Ловеч, Скравена, Богданов дол, Куциян и още деветдесет и два комунистически концлагери и трудови превъзпитателни общежития, както и през двадесет и шест комунистически затвори! Да сведе глава пред мъките на половин милион българи (предимно жени, деца и старци) изселени от домовете им, както и на стотина хиляди от “Вражеска младеж” лишени от висше образование! Всичко това се вършеше по нареждане на Сталин и под прикритието на окупационната Съветска армия, чийто паметник днес стърчи в центъра на столицата на Натовска България! Позор!

 23. Че “невежеството” бе заповядано и насадено е съвсем вярно. За генерал Бирюзов, който окупира България има писано много и най-дълбоки благодарности. Но за генерал Стойчев, който девет месеца командваше сто хилядна българската армия срещу германските войски няма нищо, въпреки, че нашите жертви бяха много големи. Това бяха единствените битки за нашите войници през цялата война, но срамно скривани. Обърнете българските и чужди статии за войната и истината няма да я намерите. Може би нямаше смисъл да се ровим в тези стари истории, ако не виждаме как лъжата и днес е пред нас с съветските паметници за войниците, които не са се били с никого в България, а са я нагло окупирали.

 24. Г-жо Добрева,такива историци като вас ни докараха до това положение.Исторически дати,личности,събития ,съдби правят националната и световна история.А тези,които не ги помнят отиват на боклука,т.е.в забвение.Вероятно на вас не ви прави впечатление,че “простите”американци,французи,англичани,руснаци и други се съдират да правят исторически филми,книги,чествания,възстановки,ЗАЩО ли?

 25. А, като е обявена “война” тя кога е завършила, ако изобщо е завършила? Има ли подписано няккаво споразумение за прекратяване на състоянието на “война” – като капитулация, например. Юридически, този казус е много интересен.

 26. Много сте точен, господин Инджов, но така е в комунистическа България, каквато сме, за съжаление и до сега.
  Мисля, че Вие сте един от будителите в съвременна България.

 27. Забравих,честит празник на всички!

 28. към Мачканов:

  Цялата бутафория с “войната” срещу невоюващата насреща България, воювала след това заедно с Червената армия до победата, но обявена за победена, има още една циркаджийска режисирана съветска страница от комунистическата история на пропагандата:при навлизането в някои от по-големите Български градове ( без никакви боеве и жертви) Сталин заповядва топовни салюти край Москва в чест на поредния “превзет” български град. На което и днес другарите отвръщат с “ура” и “благодаря”.
  Да припомня, че от всички наградени български генерали ( за участието си в съветския преврат и окупирането на България) единствен военният министър Иван Маринов, най-важният съветски агент,осигурил с протакането на решението на правителството за обявяване на война Германия претекст на Сталин да скъса дипломатическите отношения, запазва своя съветски орден “Суворов”. Маринов се хвали като свидетел пред т.н. народен съд, че е успял цели три дни да води правителството на Муравиев за носа, настоявайки да не се бърза с официалното обявяване на война на Германия ( под претекст, че германците ще обезоръжат българските части в Македония) и така е осигурил на Сталин казус бели.
  На всички останали български генерали по-късно съветските власти отнемат веднъж дадените съветски ордени и повечето заминават по концлагери или биват изселени при утвърждаване на комунистическата диктатура, за която са помогнали, но все пак са си останали с клеймото “царски офицери”.
  Тези драматични факти плачат за драматургичен разказ, обаче при доминиращата роля на петата колона и днес остават скрити за огромната част от манипулираните български мозъци.С изключение на няколко филма на пръстите на едната ръка , почти нищо не се появило в публичното пространство за масовата публика, което би могло да преосмисли правдиво корените на днешната парализа на българския патриотизъм, ашладисан все така от комунистическата парадигма за любовта към СССР, за удобство днес Русия. Утре, на 7 септември, на това хоро ще се хванат край яз. Копринка пак т.н. русофили- вълната, сякаш да докаже възможността от вълни в един изкуствен водоем,”случайно” се надигна след идването на Путин в Кремъл, след което тук се нароиха добре угоени форуми, дружества и прочее рублофилски структури, произвеждащи непрекъснато нови и нови паметници от времето на руско-турската война, някои от които не забравят да закичат с кичозно посвещение на самия Путин, както барелефа за 3 март в Докторската градинка в София, открит тъкмо на 18 януари 2008-ма във връзка с посещението на бащицата Путин тук.

 29. Съвременник съм на събитието, но съм бил на много крехка възраст, за да бъда свидетел. От разговори у дома, а също и от прочетеното много по-късно знам за бездействието и протакането от тогавашния военен министър Маринов за обявяване на война на Райха.
  Винаги съм си питал фатално ли е било това (чисто по български, уви) предателство и каква точно е историята с него, в детайли. Защото нямам, детайли.

 30. Поздравления!Блестящо!Бийте камбаната, г-н Инджев,дано глухите чуят,а заслепените прогледат.

 31. “Когато господ иска да накаже някого първо му отнема ума”
  Мисля, Сталин и престъпната му шайка му точно това са направили с нас.Подмяната на истината, води до обезумяване.Историята ни е преинъчавана в полза на руските управници и слугите им до ден днешен.Ние не знаем за българските си герои , а тачим руски паметници.Не знам има ли друга такава страна, обречена на безродие.Освен тези лъжи за окупацията на България в историята ни Втората Световна Война се поднасяше единствено като война между СССР и Германия.А всъщност войната на другите държави с пакта Рим-Берлин-Токио е много по-значима и решила изхода на войната.Руснаците без участието на САЩ нямаше да могат да издържат.даже само ако Япония беше отворила втори фронт.Нашата история е част от една огромна лъжа за значението на СССР.Така че какво празнуват на яз Коприна – тържеството на лъжата ли.Е мисля, че по-голямата част от българите вече са наясно за мафиотските опити на Путин и слугите му да ни отклонят от демокрацията.Няма да ви стигнат нито лъжите , нито авотобусите.Народа се събуди а новите сметки за тока ще го досъбудят.

 32. Браво,г-н Инджев.Историческата истина за датите около “великият”9ти септември са изопачавани вече 68 години.Жалко е,че никой не си поставя за цел да обяви гласно,че фактите са подменени,а и не се надявам да стане докато това продажно правителство е на власт,а за ББ знаем какво е прочел,там такава информация няма.Далечен поздрав и успех за МОЧА

 33. Г-н Инджев, идеята за документален филм по някое “заровено в ъгъла на паметта и историята” събитие не ме напуска, откакто прочетох “Течна дружба”. Мислех си, дали например от “Шалом” не биха спонсорирали направата на такъв филм за зверството на подводничарите от Червената армия, и, вместо да им се издигат паметници, да се разкрие факта, че те са избили около 1000 евреи бежанци, потопявайки два български цивилни кораба ( случай,за който не знаех, докато не прочетох книгата Ви)

 34. Към г-н Мачканов

  Прав сте! Освен това – как така – уж във война със СССР, пък после воюваме рамо до рамо, и – най-тъжното – за благодарност заплащаме репарации наравно със страните, воювали на страната на Германия. “братския” СССР заповядва да ни третират на практика като техен враг.

 35. Предполагам сте искали да кажете “която не оказва съпротива на половин милионната Червена армия” 🙂

 36. И сте абсолютно прав, и аз не бях запознат с фактите и чак на скоро попаднах на този сайт: http://www.decommunization.org/Communism/Bulgaria/1944-47.htm където ясно е описано какво ни се е случило тогава. Горещо го препоръчвам на всеки човек, който иска да се нарича Българин.

 37. Към Петър Драгулев:
  Навлизането на съветски войски в България сте нарекли “вероломното нахлуване на Сталинските пълчища в неутрална България”.
  Аз съм 70-годишен. Цял живот – от войниклъка до пенсионирането – съм мачкан от комунисти. Защото много говорех против тях. Ама преди 10-ти ноември!
  Но ей заради такива фриволни “определения” като твоето намразих и седесарите. Какви “пълчища” ти се въртят в главата бе човек? Ти не знаеш ли, че именно тези “пълчища” спасиха Европа и света от нацистката чума?
  А за обявената война на България знам именно от учебника по история в гимназията. Ето защо ми звучи много странно някой да твърди, че това било дълбоко укривана тайна.

 38. Г-н Инджев, много отдавна си мисля, но се притеснявам да Ви помоля да издадете книга за подменената българска история.Смятам, че хората трябва да научат историческите факти,такива каквито са,а не идеологически уйдурми за партийна пропаганда.
  С уважение!

 39. Към Васил Шумаров:
  Бъди първо българин и чак след това европеец и интернационалист, иначе звучиш абсурдно. За каква Европа и за какъв свят говориш. Първо се поогледай около себе си и се опитай да си отговориш на следния въпрос: Какво става около мене, и защо след като всичко наоколо ми изглежда уж нормално (любимите ми съветски паметници са си на мястото, любимите ми руски също са си в ред, дори нови се строят, познатите ми лица от комунизма също са си на мястото), нещата в България не вървят? Не са ли точно те и тяхното продължаващо и до днес присъствие причините за този хал на държавата днес? И ако е така, не се страхувай от истината, погледни я в очите и ще почувстваш облекчение. Кажи НЕ НА ЛЪЖАТА и започни отначало. По добре късно отколкото никога.

 40. @ Васил Шумаров –
  Намирам определението “Сталинските пълчища” за коректно, поради стотици факти, красноречиво сочещи това. Ето само един от примерите, показващи поведението на тези … в една “братска” страна.
  “Но ето какво пише историкът изследовател проф. д-р Диню Шарланов в книгата си „История на комунизма в България”, том I, стр. 245: „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и вероятно се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11)”

  А що се отнася до победата над Хитлер, Русия има в най-добрия случай 1/6 част от тази заслуга, а да не говорим, че без помоща на САЩ, Русия въобще не би оцеляла, камо ли да погне германците пеша, защото те не са имали никаква транспортна техника – вижте снимките от влизането им в България – всички камиони и джипове са американски! Ако някой трабва да бъде изваден пред скоби в тази война, това определено са британците, воювали най-дълго срещу Хитлер. Много ми хареса това, че сте говорили на младини срещу комунистите – продължавайте, това е полезно и за здравето!

 41. Г-н ШУМАРОВ,
  с цялото ми уважение към биографията и името Ви, най-добре ще е да сложите едно К след М и така да заличите разликите между ШУМКАРСКАТА интерпретация на историята и Вашия доказан антикомунизъм.
  Не са били пълчища ли монголоидните СССРски орди?! Нещо ги е отличавало от Хитлеровите еесесовци ли?! Явно, много са Ви повлияли лъжливите филми на сесесерската пропаганда!
  Милионите им жертви ще се объртнат в гроба от такова твърдение.

 42. През 1453 г. българските войски воюват “рамо до рамо” с турските войски за да се превземе Константинопол, за което после България плати висока, много висока цена. През 1944 г. “историята” се повтаря, а цената, тя пак е много висока и пак е на гърба на народа. Защо ли? …. Защото ние така и не се научихме да си правим “домашната работа” навреме. А за това са виновни всички интелигентни “келнери” на властта.. Понеже “интелигент” е русизъм и не съществува в другите езици, нека го заменим с думичката “умни” или получава се, “умни келнери на властта”.

 43. (към Васил Шумаров) Странно как във Вашия учебник по история пишело, че СССР е обявил война на България, след като в моя учебник пишеше, че България е освободена от фашизма с въоръжено Деветосептемврийско въстание ръководено от другаря Янко т. е. Тодор Живков! По-късно имаше и филм за това “освобождение”.

 44. Дари, подсетихме ме за нещо, което ще споделя в този блог. ТЕ, червената руска пета колона, на седми септември (рожденият ден на Т. Живков) празнуват точно това, което всички НИЕ като ОБЧЕ СТАДО празнуваме на трети март най-националния си празник(рожденият ден на руския император – “освободител”), естествено – наложено от ТЯХ, петата колона на Москва.

 45. Обявената на “Пети септември” от СССР война против България промени хода на националната ни история. Родината ни никога вече няма да бъде свободната демократична и просперираща държава, каквато беше тогава. За всичко това е виновна окупаторската армия донесла с танковете си комунизма в България. Тази армия извърши и други чудовищни военни престъпления. Спомнете си за Гората Катин – най-зловещото военно престъпление в съвременната световна история; за нападението в гръб на воюващата с Хитлер Полша през септември 1939-та; за Пакта Рибентроп-Молотов; за империалистическите войни довели до заробването на Литва, Латвия и Естония; за неуспешния опит да бъде заробена Финландия; за бруталното потушаване на Унгарската антикомунистическа революция през октомври 1956-та, когато в Будапеща червеноармейските танкове тъпчеха изправилите пред тях унгарски деца; за потъпкването на Пражката пролет и накрая за избития елит на Българската нация по време на тригодишната Съветска окупация! Армия, извършила тези престъпления, няма моралното право да има паметник в центъра на столицата на свободна и демократична България! Неморално е червеноармеец днес заплашително да размахва своя автомат “Шпагин” пред прозорците на българската Алма Матер. Българският народ не заслужава такова нечувано национално унижение! Днешните български управници са длъжни да изпълнят решението на Столичния общински съвет (СОС) за демонтиране и преместване на Паметника на окупационната Червена армия така, както техните предшественици махнаха паметниците и паметните плочи на Ленин, Сталин, Толбухин и Бюрозов! Днешните ни управници са длъжни да направят задължителната първа стъпка към жизнено важното за Българската държава национално обединение!

 46. относителния дял на икономиката на България спрямо световната такава е бил 3 пъти по-голям от сегашния по времето на комунизма и това прави спора излишен

 47. Към сдффсфсдф:

  “Спора е излишен” само за онези, които изповядват религиозния плам на комунистическия фанатизъм чрез лозунга “два свята, единият е излишен”.
  А е безспорно, че съветизираната насила България приключва курса си като НРБ на дъното на европейските класации по жизнен стандарт.
  Колкото до световната икономика и нейният тогавашен обем, спрямо който се мереше “удобно” в компанията на мъждукащите по онова време пазари на десетки държави ( на които днес вече дишаме пушилката в нашата изостанала губерния, изостанал придатък на руските енергийни интереси) по производство на чугун и бронетранспортьори НРБ, този критерий е отчаян пропаганден опит да се отрече българската соцмизерия на фона на просперитета на успелите народи и техните държави в Европа- дори една комунистическа Сърбия беше потребителска мечта за т.н. обикновен българин заради относителното й благоденствие поради притока на пари от нейната разрешена емиграция на Запад и търговските й връзки със същия този Запад.

 48. Да, така е! Никой не може да отрече безспорния факт, че комунизмът (пренесен в България с танковете на окупаторската Съветска армия) е единствената причина за икономическата разруха на родината ни, но тогава защо днешната българска политическа класа държи Паметника на Окупаторската армия докарала разрухата? За какъв “преход от комунизъм към демокрация” говорим? Досега нито един български политик не е отговорил на този въпрос!

 49. KARANDASH, той и бащицата ТИ Сталин е бил съюзник на Хитлер, че даже и територия за нападение му дава, ресурси – да не говорим.
  НЕ разводнявай темата, СЕГА обсъждаме бащицата ти Сталин.
  Как мислиш той поради КАКВИ подбуди , поуки и “писане на домашна работа” е станал съюзник на Хитлер?
  И дори английската дума “интелиджънт”, трябва да ти покаже , че даже и “интелигент” , НЕ е от руски произход!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.