Лъжата е вълк в кошарата на лъжливото медийно овчарче

В очакване на Третата световна война, която се бави поради липсата на дългоочаквания американски въздушен удар срещу сирийския режим, българският информационен поток беше зарибен тази сутрин с водеща новина: напусналите БТВ сред куп недомлъвки телевизионни водещи Виктор Николаев и Анна Цолова се появиха в конкурентната НТВ с нови недомлъвки.

С бързата си реакция, с която доста неразумно се гордеят, овладените от проправителствената банкерска медийна империя сайтове, се втурнаха да се подиграват на Анна и Виктор. Били „обърнали палачинката”( цитат по „класика” на журналистическото подмазваческо и повратливост Бареков), изразявайки в края на новата си изява по Нова благодарност към досегашното си ръководство.

Намерил кой да се присмива за „обръщане на палачинката”!

Рефлексията на бързаците само издаде кой е източникът на натиска за напускането на Виктор и Анна- онзи, който му се радва и се опитва да профанизира истината.

Думите на Виктор и Анна, макар и недоизказани, имат днес стойността на допълнително доказателство за онова, което от години пиша и говоря: ръководството на телевизията с най-голяма зрителска аудитория лъже откровено и това е не само частен проблем на частната медия, а зараза, довела медийната среда до равнище доста под средното за една държава, претендираща да бъде европейска не само по географски признак.

Не тая лоши чувства към Виктор и Анна, макар да ми нагарча от реакцията им в едно тяхно предаване, когато дружно защитиха ръководството на БТВ от мен, съобщавайки на публиката формалната истина ( половин лъжата), че всъщност през 2006-та година не съм уволнен.

Вярно е, не бях уволнен в буквалния смисъл и никога не съм твърдял друго. Внушението, че преувеличавам, обаче не просто остава за моя сметка подозрението да съм „лъжец”, но и периодично се прави по заповед на гузните екзекутори на президентската воля без да имам възможност да се защитя равностойно! „Само” бях нахокан, включително лично от президента Първанов чрез нарочна декларация с размахан към мен поименно президентски пръст от екрана на БТВ без право на секунда отговор от моя страна.

След като на другия ден след президентската бухалка бях свален „по телефона” от ефир и заплашен с уволнение ( типичен случай на упражняване на т.н. телефонно право), час по-късно подадох заявление за напускане и прякото ми началството Люба Ризова с облекчение подписа решението ми да не бъда повече част от лъжливата комбина, според която нямало никакъв, ама абсолютно никакъв натиск откъм държавния глава, чиято прокурорска дума иначе гръмовно стовариха без капка „друга гледна точка” върху моята самотна журналистическа глава.

Припомням щастливото за моята съдба събитие, което ми върна самоуважението на свободен човек, подтикна ме да списвам този блог ( с над 15 милиона посещения към момента и многобройни цитирания във водещи световни медии, но реваншистки премълчаван от българските , за които съм враг, позволяващ си да ги критикува) и ме вдъхнови да напиша 5 книги, с единствената цел да повторя своето възклицание след онова предаване на Анна и Виктор: „колегииии!!!!”.

Този път нямам предвид тях двамата, а останалите, които и днес мълчат. Защото е ясно, че Виктор и Анна, са принудени да се махнат под натиск от БТВ. Колкото и сега да благодарят на телевизията, която ги е направила известни -специално Анна, доколкото Виктор про(из)хожда от големия малък екран на БНТ, репликите им с днешна дата доказват, че версията на ръководството на БТВ за внезапното спиране на тяхното предаване- най-популярното в своя сегмент в националния телевизионен ефир, е чиста лъжа.

Официалното твърдение на БТВ беше, че Виктор и Анна били изморени и трябвало да си починат. Сега и двамата дадоха ясно да се разбере, че това не е вярно. Иначе казано, те уличиха доскорошните си шефове в лъжа. Напускането им може да се окачестви със същата квалификация, с което беше определeно моето прогонване от БТВ в доклада на Държавния департамент на САЩ от март 2007-ма за състоянието на човешките права по света: ” напускане под натиск”.

Това би трябвало да бъде напълно достатъчно за самата журналистическа колегия ( в БТВ и извън нея) да изпише на екрана „оставка”.

Разбирам, че не всеки може да е Роджър Уотърс. Но е време също така да се разбере, че когато от микрофоните на най-влиятелната медия в държавата претендират да показват действителността такава, каквато е, а „шапката” на тази медия лъже безнаказано, ефектът върху доверието на публиката е унищожителен- заразен е, както вече отбелязах.

Нима писъкът за „повече прозрачност”, винаги на мода в дефилето на българската политика ( и нейните медийни проекции), не важи за толкова важна, за водещата по своето значение в титаничната борба срещу пагубната мъгла в лутането на България, каквато е т.н. четвърта власт?

Време е да видим хастара на лъжливата шапка. Това, отново подчертавам, е важно за здравето на болната ни медийна глава, определяна като такава от всички външни, т.е. независими инструменти за съставяне на епикризата на кризата чрез измерването на влошаващите се показатели на медийния организъм в България.

За съжаление на лъжата краката у нас са дълги, както и ръката на онези, които определят правилата на играта ( няма предвид само голфа). В резултат, „гилдията не си върши работата”- каза го Анна тази сутрин.

И как да си я върши, когато е приела безропотно правилата на играта, т.е. на лъжата?

Ропотът на Виктор и Анна, макар и приглушен, кънти все пак достатъчно ясно сред всеобщото мълчание по темата и ако и този път ехото не отвърне с „оставка”, значи пациентът е неспасяемо закачен на системите за изкуствено хранене от олигархията и е вярно обобщението, че в България свобода на журналистиката има само във вените на интернет, които все още не са прерязани от задкулисните хирурзи на прехода от комунизъм към постокомунизъм.

21 мнения за “Лъжата е вълк в кошарата на лъжливото медийно овчарче”

 1. Признавам, че не съм сред феновете на Ана Цолова. Просто не ми допада стилът й като водеща. И случаят с уволнението на Иво Инджев, където вместо колегиална солидарност и журналистически професионализъм и гражданска съвест тя демонстрира услужлив колаборационизъм с властта на едно граовско парвеню и национален предател, много дълго ще подхранва силните ми резерви към нея.Въпреки това всеки може да се промени в положителна прспектива. Засега реакциите на двамата “уморени от бТВ” дават надежда, че някой ще разбърка блатото на медийната ни среда. А най-зловонният компонент на това блато (с голямо предимство във времето преди официозната бърсалка ТВ7) е именно бТВ-най-голямата медийна язва на България, с пряка вина за путинизирането на българската политика, тоталното опростачване и деморализацията на обществото.

 2. Еднопартийна система е равно на диктатура, но от това не следва, че предпоставката многопартийна система и избори осигурява демокрация. Една абсолютно необходима предпоставка за демокрация е наличието на независими съдебна и “журналистическа” власт. Без тях многопартийността и свободните избори не струват пукната пара. “Различните” партии, лишени от контрола на свободното слово и неуплашената и независима съдебна власт се съешават както си пожелаят (вкючително и под формата на, идейно погледнато, невъзможната комбинация “Атака, БСП и ДПС”) и този политически разврат обезсмисля многопартийността, като я лишава от целесъобразата й същност. И така се получават абсурди, съвършено несвойствени в условията на демокрация, като в конфликт между президент и журналист си отива журналистът (справка др. Първанов и Иво Инджев), докато в една демократична страна си отива президентът (справка Кристиан Вулф и главния редактор на вестник “Билд”). Два съвършено идентични случая – Иво Инджев публикува въпроси за неузаконено жилище – подарък на президента Първанов, подарък от бизнесмен, когото президентът неправомерно покровителства, а вестник Билд разследва неправомерен заем на президента Вулф от банкер, също неправомерно покровителстван от президента.
  И до какво води нашата система? – Ако попитаме, сигурно над 80 процента от българите ще кажат, че съвсем ясно е президентът, щото има власт, да спечели, срещу ръжен не се рита. А може би над 50 процета се надсмиват над твърдението, че работата на журналиста е да търси и вади на показ кирливите ризи на президенти, министри, политици и пр., за да е ясно на хората какво тези елементи правят и какво не правят. И тези над 50 процента никога няма да повярват, че в т. нар. от тях просто богати страни не само че това е така, ами и няма как да бъде другояче, щото иначе няма вече да са “богати”. Да се надсмиват. Но защо също така и реват и се самооценяват като нещастни? Отговорът е съвършено ясен, но не и за тях самите.
  Или друг абсурд – правителство, съставено по най-циничния начин на комбиниране на “идеи”, срещу което три месеца хората стачкуват, брои нестачкуващите и вика, че били повече. Дори вчера се изтъпанили комунягите и викат, че правителството е легитимно, следователно протестите срещу него – не. Абе таранкоолу, къде дават така!?… лошото е, че има примери, където така дават. Но не и в Демократична европа. А ние сме европейци, но само в географския смисъл. Нека никой да не се заблуждава.

 3. Г-н Инджев,

  За да повярвам в рязко настъпилото морално съзряване на Ани Цолова и Виктор Николаев, бих искал да стана свидетел на публична покана към Вас, с която Ви дадат правото да кажете точно онези неща, които сте искал да кажете в онзи момент. Защото това, което направиха тогава беше далеч от моралните стандарти,които днес прокламират като “свои”. Естествено, всеки има право(и дълг) да развива ценностната си система,но когато повтаряш думата “истина” по няколко пъти в минута и твърдиш, че си нейн радетел, твой дълг е, всяко твое съучастие (под натиск или не) в нейното манипулиране да бъде публично заклеймено от самия теб при първа възможност.

  Иначе им желая успех и дръзновение, като се надявам причините да напуснат ьТВ (също позната като “босфорТВ”) са чисто морални, а не поради настоятелната “молба” на ръководството.

 4. Ще прозвучи минорно, но и в интернет нещата хич не са розови. И тук се простряха дългите пипала на медийния октопод: откровено слагачески и манипулирани/щи сайтове, които стават все повече. А където още не са се наложили, медийните манипулатори са построили в настъпателен ред платени драскачи по форумите и коментарите. Да не говорим за добре платените “чистачи в нета” поправящи доколкото е възможно пооцапания имидж на платежоспособните. Що се отнася до няколкото големи ефирни телевизии – според мен там нещата са тотално загубени.

 5. Истината ще ви направи свободни. (Ев.Йоан)
  В крайна сметка се стремим към по-добър живот.Лъжите в тази държава ни доведоха до тук.В дъното на всички класации сме.Лъжата руши морала.Без морал няма нищо.Всички сме свидетели на това нищо.Няма образование, здравеоопазване, икономика, наука, бъдеще, младите хора бягат от тук.Лъжата води до зависимост.А медиите са тези, които трябва да търсят и казват истината.С купени медии не става.Но руските слуги БСП, ДПС и Атака , разчитат на лъжите.От сутрин до вечер – лъжи.Целия политически спектър е лъжи и зависимости.Медиите са жалки в оплетените си зависимости.И не разчитам на Анна и Виктор да ми кажат истината. По-скоро хората които се обаждаха по телефона крещяха истината.Истина и телевизия у нас не съществува. Вестници никой не купува.Спаднала е драстично продажбата им.Интернет е прозорчето за истина.През интернет става и организирането на протеста.В крайна сметка Истината ще победи лъжливите медии, само дано да има достатъчно млади хора в България тогава.

 6. Още един един факт за единството на проституцията и журналистиката, защо тези двамата не си кажат кой ги натиска и мачка? Такива са 98 % от журналиститите у нас, затова от 7-8 години не съм купувал вестник, на телевизиите слагам фин филтър.
  Да си кажат кой ги е нашляпал по дупетата, по достойно е да си кажеш.
  Все пак добре е , че има няколко души да пишат свободно!

 7. И за какво все пак са били преместени симпатичните водещи от БТВ в НТВ?

  Какъв е официалният претекст и каква – предполагаемата причина?

  Моля ви, бъдете по-ясен във фактологията.

  Всичко най-добро!

 8. относно БТВ – телевизията е с тотално смачкан фасон, начервен от столетницата – виж БТВ събота вечер след новините, възхвала на Димитровград, сляпото копиране на каторжния бригадирски труд на СССР, нито дума за демона Димитров, за наложения комунистически режим ….. благодарности за продуцента Гена Трайкова и нейните поръчители за телешкия филм и телешката телевизия

 9. г-н Инджев, изгледах цялото интервю при Люба Кулезич, но не чух въпроса защо двамата са напуснали bTV! Изключителна наглост от страна на водещата Мадам К да показва кадри от интервюто на Jeremy Paxman и същевременно да не задава въпроса, с който всеки нормален журналист би започнал. Ако въпросът бе зададен от отговора бихме разбрали дали са способни само да задават въпроси или са способни да отговарят с истината или само се вживяват в ролята на онеправдани журналисти или някакви борци за истината. В случая гарван гарвану око не вади…Нали така, г-н Инджев…
  Без да се отклонявам от темата искам да спомена, че Лондон не е имал кмет като Борис Джонсън от много години. Лондон не е бил по-чист, организиран и красив от това, което е в момента. Настоящият кмет се казва БОРИС ДЖОНСЪН!

 10. Много добро попадение, Вики – поздравления!

 11. Г-н Инджев, не споменах и факта, че Paxman задава въпроса и на Майкъл Хауърд 14 пъти , защото Paxman забравя следващия въпрос. Paxman обаче решава, че става много интересно и продължава да задава същия въпрос. 🙂 След интервюто Paxman става известен журналист.

 12. Анна и Виктор, грам не ме вълнуват, нещо подобно на Л.Кулезич! От професионална гледна точка за Вас сигурно има значение, но за мен важи: сетила се Мара, да се побара..

  Бих добавил “Защо бе, идиотчета?
  Протестите например. “На първия ден се прибрах от турне. Не влизам през телефона често в интернет, затова помислих, че е майтап това назначение. Влязох при Иво Инджев, след това в “Дневник” и видях, че не е.”
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2013/08/16/2123906_zashto_be_idiotcheta/

 13. Рушветите, които настоящата власт бута на медиите, достигнаха смехотворни размери. Натиснаха дори АЕЦ “Козлодуй” да се “рекламира” в обеми, които нямат нищо общо с потребност и ефективност. Отделно лъзгат разни “информационни кампании” на министерствата, което си е чисто рушветчийство с европейските средства.

 14. Не бих се учудил/а ако Анна и Виктор наистина не знаят кой е поръчал на началството на ьТВ да ги освободи от работа. Това е въпрос, който трябва да се зададе на бившата им шефка, а не на тях (но тя няма да отговори на него, ако щé не 14, а 114 пъти да й го зададат). Този случай илюстрира много добре как действа властовото задкулисие, срещу което протестираме, което допуска топжурналисти да бъдат местени като пионки от една телевизия в друга за повече пари, които дa компенсират намордниците, които двамата ще носят в HOBA TB.

  А знае ли се кой тандем ще води сутрешния блок на ьТВ на тяхно място и какво ще стане с Мира Иванова и Христо Калоферов, които според мен са в пъти по-добри професионалисти и по-подходящи за сутрешен блок със свежестта и доброто настроение, които излъчват?

 15. Не знам къде да го направя, и за това го правя тук, господин Инджев. Предлагам ЕС, както ще открие в София независима прокуратура /похвална инициатива, от която имаме остра нужда!/, да открие и независим европейски информационен център с преса, телевизия, радио, блог и т.н. Имаме остра нужда и от това! Лек ден!

 16. Към ИМИГРАНТ- Ама и Вие в желанието за плювка по Кулезич си забравихте аргумента ( че журналистът забравил следващия въпрос ), та дописвате. И защо тази алюзия с мадам В., която всички с поне малко ум презират? Двете нямат нищо общо освен професията. Много харесвам Люба Кулезич и подобна гадост ме натъжава. Все пак не всички са маскари.

 17. Мисля, че трябва да направя едно уточнение. Виктор Николаев не работеше още в ьТВ когато беше уволнен Иво Инджев.

 18. Тази сутрин в “Тази сутрин” по бтв, новите водещи бяха доста настъпателни и хапливи срещу Станишев, явно се опитват да изтрият петното от лъжата си с Ани и Виктор, като показват как могат да задават и те неудобни въпроси на шефа на ПЕС.

 19. Само преди половин час в новините на “хоризонт” бе отразено подобаващо поклонението на комунистите от БСП пред “братската могила”. Бяха интервюирани лица като Г.Пирински за значимостта на 9-то септемврийския преврат, който той нарече “светла дата” в нашата история. Имаше и още по-екзалтирани изказвания в този дух. Накрая бе прочетено само като съобщение, с едно единствено изречение, че датата е отбелязана и с присъствие на противници на промяната извършена преди 69 години, пред монументалната стена на загиналите, убитите и репресираните след 9-ти ! Само с едно изречение!!! Това е националното радио, днес 69 години след този черен за родината ден! За каква журналистика говорим, за какви 5 лева!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.