Как Станишев чете русофилското евангелие

Понеже вече години наред пиша за датата 7 септември като „съвпадение” на рождения ден на Тодор Живков и убийството на писателя Георги Марков в Лондон, стори ми се ненужно отново да се връщам към известната тема.

Съборът на русофилите обаче, речта на Станишев ( както и малко известният факт, че тъкмо на рождения си Тодор Живков през 1954-та открива тържествено съветският паметник в центъра на София) правят съвпаденията още по-емблематични.

Нахалството на Станишев да говори за историческа памет с обратен знак в контекста на всичко това обаче не бива да бъде поминавано с мълчание. Колегата Петър Карабоев от в. „Дневник” е отговорил статията си „Станишев можеше да избере по-подходящ ден за агитация”, която припомня поне един аспект от историята, прегазен безцеремонно на събора на русофилите от техния вожд Сергей.(ivo.bg)

От Петър Карабоев

„Лидерът на БСП и председател на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев направи поредния, меко казано, непремерен ход за български политик.

Днес, ден след като България отбеляза 128-та годишнина от Съединението, той участва в събор на приятелите на Русия край Казанлък, което откровено казано е гаф.

Гаф е не заради поредните му призиви за икономическо приятелство с Русия, което щяло да “развива България като модерна, икономически силна, технологически развита държава, която има своята тежест”.

Гаф е заради думите, които произнася Станишев в началото на словото си: “Паметта е важна за един народ, който не помни своята история, отношенията с другите народи, който не тачи това, което е постигнато, няма бъдеще”.

Всяка част от това изречение се обръща срещу него, когато е произнесена точно в тези дни и на това място.

Защото Съединението, което празнуваме, е категорично осъдено от освободителката Русия и дава началото на рязко влошаване на българско-руските отношения. Това води до задълбочаваща се криза и проруския преврат от 9 август 1886г., предизвикал в крайна сметка и абдикацията на първия български княз. През ноември 1886г. окончателно са скъсани отношенията с имперска Русия, а избягалите там офицери-русофили организират с руска помощ провалилото се въстание от февруари 1887г. Ще трябва да минат още почти 10 години до 1896г., за да се възстановят дипломатическите отношения с Освободителката.

Краят на управлението на Батенберг е емблематичен и за това как заиграването с имперските цели на Русия може да излезе твърде скъпо. Със съгласието на новия император Александър III (след убийството на 1 март 1881г. на Царя освободител Александър II от народоволците) и едва две години, след като е и заел престола, той самият извършва държавен преврат на 27 април и суспендира Търновската конституция.

Режимът на пълномощията е на практика военновременно управление на България, в което ключовите министерства – премиер-министър, военен министър, министър на вътрешните работи, на търговията, земеделието, и финансите – са заети от руски генерали и офицери като Ернрот, Соболев, Ремлинген и Каулбарс.

Ето какво пише Симеон Радев за премиера на България: “Соболев имаше върху конституционните въпроси понятията на един руски генерал, който е служил в Туркестан, т.е. на първо време не разбираше от тях нищо. ”

За отношенията му с княза Радев казва: “Очевидно, князът полагаше големи старания, за да привърже към себе си Соболева. Както и други пъти обаче, и сега той превиши мярката. Непобедимото му желание да се нрави, тази инстинктивна ласкавост, която той дължеше на своето полуполско произхождение (майка му бе полякиня), го увличаха в излишности, неблагоразумни за всеки случай и особено опасни по отношение на русите, раса, очарователна у дома си, но безкрайно арогантна в Изток. Вместо да оцени любезността на княза като проявление на благосклонността на владетеля, Соболев я претълкува като една дан, дължима на неговото особено положение в България. Той се помисли сериозно един вид вицекрал на България и почна да гледа на княз Александра като на фикция, поставена между Европа и руското господство в България.”

Този режим не издържа и две години, включително заради конфликт на българите с лобиращите за частни интереси руски генерали за железница през цялата страна. Това е може би най-големият инфраструктурен проекти от това време, непосилен за българския бюджет и събрал в себе си задължение по Берлинския договор и интересите на Великите сили.

След като руските генерали са де факто прогонени от България княз Александър започва да се възприема в Санкт Петербург като проводник на австро-унгарски интереси и пречка за руските имперски планове за Балканите и Проливите, предвиждащи да не се ревизира Берлинският договор, разделил населената с българи територия на три.

Когато е извършено Съединението против руската воля, Михаил Катков, изразител на позиция, близка до официалната, го нарича “филипополски разбойнически захват”.

В редактирания от него в.”Московские Ведомости” той пише, че най-добрите хора в България са преди всичко “тези, които са верни на дълга пред родината и пред Русия, пред нейния цар. Тези хора не могат да не виждат в княза изменник на Русия, който води българите на прокълнато дело”.

“Българската националност не представлява свой особен свят; тя може да има бъдеще само като част от по-голямо цяло, само като планета в система, където Русия е притегателен център и е източник на светлина и топлина. Българското народно чувство не може да не бъде едновременно и руско.” “Българите изцяло са задължени на Русия и затова са длъжни да се вслушват в указанията ù”, пише още Катков.

Та да припомним какво каза Сергей Станишев 128 години по-късно: “Паметта е важна за един народ, който не помни своята история, отношенията с другите народи, който не тачи това, което е постигнато, няма бъдеще. Българо-руските отношения не са само отношения, свързани с благодарност за миналото”.

Лидерът на една българска партия, въпреки пристрастията си, можеше да избере по-подходящ ден за агитация.”

22 мнения за “Как Станишев чете русофилското евангелие”

 1. Прочетох статията на г-н Карабоев във в. Дневник. С една дума, ВЕЛИКОЛЕПНА! Няма какво да се добави, няма какво да се отнеме. Всяка дума е на мястото си.

 2. Аз вече написах в “Дневник” под статията на Петър Карабоев един коментар, който въпреки масираното присъствие там на платени клакьори на петата колона се прие много положително от читателите. Затов го давам и тук в блога на Ивои Инджев:
  ДЕНЯТ В КОЙТО ЦАЦИТЕ ИЗПЛУВАХА

  Тях червеното знаме роди ги.
  Тях не ще ги уплши смъртта.
  Те заемат всеки милиметър,
  В жабешката ни страна.

  На Копринка във водата
  Цаци плувт на ята
  Тях на Бузлуджа зората
  Стопля рибите сърца.

  Че планктонът червенясал
  Пир им готви на софра
  И кат китове ще станат
  В жабешката ни страна.

 3. Станишев си показа истинското лице на руски гражданин, назначен от Путин за съуправляващ на България.Интересно ми е каква е ролята на ПЕС.И те ли са слуги на Путин.Не са се разграничили от Станишев, даже го готвели за голям шеф /мястото на Барозу/, а след издънките му и най-вече след протестите, за еврокомисар в стратегически сектор/може енергетика/.Станишев да си чете руската история и за униформите на червеноармейците.Аз си чета българската история и знам, че тя няма нищо общо с руската.Как ще реализарат руски проекти, като от сега са затънали в заеми.Освен милиарда който си гласуваха, се канят за още милиарди заеми след 4-5 месеца.А Белене е гроб за 20 милиарда.Руска подлога.

 4. Статията е възможно най – добрия отговор на това, което е избълвал Станишев на събора на русофилите! Последното е толкова възмутително във всякакви аспекти, че само опитен в обективното слово човек е в състояние да преодолее емоциите си, давайки отговор!
  Поначало, доколкото изобщо има смисъл в понятието русофил на фона на вечно раздираната от противоречия между големи вътрешни общности Русия, то русофил е човек, прочел с разбиране “Строителите…” на Симеон Радев и продължил да бъде русофил! Особено относно пасажа, в който Симеон Радев дава свое тълкуване защо един от офицерите – герои от Сръбско – Българската война, става русофил!

 5. “Всички злини за България идват от Русия, само Сергей Станишев – от Украйна” (плакат от протеста)

 6. Кой ли слуша Станишев вече, та и ние четящите този форум да приемаме сериозно хвалипръцковщината му. Не ми е ясно как неговите съпартиици и съмишленици все още не са го свалили от всички постове който заема, при толкова много гафове сътворени през последните няколко години.

 7. Da se sramuvame, che imame takav”bulgarin”Sram i pozor!Nishto dobro ne moze da se ochkva ot nego i neokomunistite.Predatel i kakto kazvat ispanzite”chupamanga”

  Ne znam kak v EParlament tamoshnite sozialisti ne mu izdarpat ushite i ne se sramuvat che sa go izbrali za tehen glavnokomandvasht?

  Bokluk!

 8. Станишевата наглост е толкова голяма, че хич не му пука какви ги плещи! Това е защото е болшевишки социалист.

 9. Можеше, ако беше истински българин и патриот.Първо е руснак и второ си е чиста проба комунист.Каква историческа памет може да има той за България?!

 10. Признавам, че гледките от русолизкото сборище край Копринка, челобитно отразени от “българските медии” надвишиха санитарния максимум. Все пак, ген. Шарапов до тов. Шаренкова на трибуната,както и присъствието на …”държавници от Коми” (мястото за полу-ангарията на хиляди българи и вековна каторга на милион руснаци) не са всекидневна гледка дори в Болхарската Задунайка. Като споменахме Катков. Ето какво пише Захари Стоянов в “Катков умрял!”:

  “…Той, той!Той е първият по адски намерения към човечеството!…Особено ще тържествуват неговата смърт полските измъчени патриоти. Години наред той е гризал техните кости, качил им е най-позорни имена, преследвал ги е и в студените гробове… Велики списатели, гении на науката, на литературата и на изкуството са мрели в синджири по пътя за Сибир, а той е писал в полицейската си газета, че “Смъртта на кучетата е по-голяма загуба!” И защо това безчеловечие към нещастните и угнетените? Затова защото са обичали своето отечество, защото не са можали да търпят казашкия камшик, защото са били сто пъти по-образовани и по- просветени!”
  А вчера какво видяхме? Наследниците на Катков пак се разпореждат в България. Но къде са наследниците на Захари Стоянов в българската политика?

 11. Всеки истински българин трябва да прочете и препрочита “Строители на съвременна България”. Но кога нашите русофили ще го сторят?!

 12. Българските комунисти странен са “народ”
  нямат майка, татко, нямат даже род.
  Техен татко е навярно сам другаря Ленин
  и почитат кат бащица те другаря Сталин.
  Тачат те за своя майка червеното знаме,
  готови са да забравят Родина и племе.
  Вярват сляпо в идеали, божества червени,
  зарад тях продават лесно и тебе и мене,
  С Партията си безгрешна гордо те вървят
  и ако се наложи – майка си ще продадат!

 13. И аз прочетох статията в “Дневник”, благодаря на г-н Инджев за коментара с препечатката. Много поучително, дано този гаф стресне поне част от привържениците на Станишев и БСП. Но едва ли. В денят на размисъл по повод Съединението обаче двама човека – Станишев и Петър Волгин от БНР – омерзиха душата и чувствата ми.
  Винаги съм слушал с уважение коментарите и всички предавания по БНР. Но такава негативна оценка за протестите и за самите протестиращи, както и за Реформаторския блок не съм очаквал да чуя по националното радио. Още ми е криво. Надявам се този Волгин най-сетне да си намери майстора. Сякаш е станал говорител на Станишев, защото и двамата не зачитат българското Съединение, а ни подготвят за българо-руско съединяване.

 14. Изказването на социалиста Станишев е безспорно огромен гаф, който един истински политик никога не бива да допуска, а сборището на т. нар. “русофили” е поредното национално унижение, което се поднася на българския народ. Напомня ми за двете предложения на комунистическия престъпник Тодор Живков България да стане 16-та република на СССР. Тук всичко е ясно и няма какво да се коментира! Интересно е, обаче, каква ще бъде реакцията на другите български партии, защото съм убеден, че цялата ни политическа паплач по най-помиярски начин стриктно изпълнява указанията на Путин. Безспорно доказателство за това е неизпълнението на решението на СОС за демонтиране и преместване на МОЧА, защото това неизпълнение е безпрецедентно нарушаване на българските закони. Само Путин има интерес политическото положение в България да е нестабилно, да няма разбирателство и съгласие, за да се изнълнява покорно неговият диктат, а МОЧА води точно до това състояние на нестабилност.

 15. У нас и наоколо винаги и единствено е имало Рублофили. Т.н. русофилство е плод на невежество и простотия. Липсата на личен морал винаги води до организирана безотговорност.

 16. Др. Петър Волгин съвсем свали маската зад която се прикриваше дълго. След геройските му напъни напоследък да очерня дясното и новите протести на малкото свестни хора в България а като капак на всичко и днешната му изява в НТВ е повече от ясно, че яко му дърпат юздите. Мизерник!

 17. Т.нар. другар Станишев вече 150 дена НЕ е представил поне формално някакви управленска програма , дори и под формата на нечленоразделни драсканици!
  Всеки знае ,че който не представи поне някакви безмислици , като оправдание за своето НЕзнание, когато се явява на изпит ,НЕ заслужава и оценка СЛАБ(2),НЕ и ЕДНО(1)(което би показало , че макар и преписващ, изпитваният е проявил някакво чувство на срам от своето всепоглъщащо НЕзнание), ТАКЪВ “индивид” получава ЗАСЛУЖЕНА оценка НУЛА(0).
  Само НУЛАТА(0) отразява съвсем точно въпиющата липса на някакви смислени “управленски” действия на “експерта” Орешарски и надничащият зад рамото му всезнайко Станишев!
  Всеки се явява на избори, които освен това сам е предизвикал, с готова , затъкната в ножицата управленска програма, но Станишев имащ и помощници под формата на ортаци и геноси, вече 150 ден “управлявал”!
  Как е “управлявал”?
  Наизуст НЕ се управлява!
  Както е казано , едно е да искаш, друго е да МОЖЕШ,а трето и четвърто ……. и т.н..

 18. П.П. Всезнайкото Станишев сбърка и в материя ,в която трябва да е голям познавач, направо “експерт”, той “предсказа” преди 100 дни , че ако Пеевски не е шеф на ДАНС – Орешарски щял да падне, както се видя той отново е сгрешил давайки своето “експертно” мнение по познат за него въпрос!
  Което само потвърждава НУЛЕВАТА(0) оценка, коята с много “експертна вещина” си заслужи през изминалите 150 дена.
  А ако си припомним и “експертността” му , като премиер преди 4 години, НУЛЕВАТА(0) оценка може да стане и ОТРИЦАТЕЛНА(-1,-2….)!

 19. И най-накрая, заслужава ли си въобще да вярваме на такъв “експерт”, като Станишев!

 20. той участва в събор на приятелите на Русия ->>>

  Такова животно нема,само комунистическите живитни могат да имат за “приятели” неодушевени предмети.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.