Сговорната дружина не повдига планината, която роди мишка

Напънала се медийната планина и родила мишка. Така изглежда на пръв поглед случаят със сервирането на мишка в храната на бебе, поверено на болнични грижи.

Основателното заклеймяване на безобразието щеше да си остане един от многото редки случаи на обществен консенсус, отразен с облекчение от медиите като казус, по който най-сетне можем да се обединим и дружно да се възмутим- защото има толкова много други „неща”, които са доста по-едри от мишката, но сговорната медийна дружина не желае да повдига опасни планини.

Обаче тази сутрин историята получи продължение, което напусна територията на битовизмите и нахлу в зоната на символиката, която, уви, е доста обобщаваща.

По думите на проф. Марияна Стойчева от Инфекциозна клиника УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив мишката, намерена в храната на болно дете, била термично обработена и не носела зарази.

Това научно съобщение беше направено от екрана на БНТ по повод факта, че вчера една майка откри въпросната мишка в храната на 2-годишната си дъщеря.

Ако изчистим козината от голата научна казуистика, според която няма нищо страшно в случая ( защото мишката била сварена, т.е. щастливо обезопасена като преносител на зарази), ще видим най-напред, че нещо куца на родната наука в случая. Защото попарата, в която е открит мъртвият гризач не е манджа, която се вари, а се залива с гореща вода.

Но да не навлизам без нужната професорска квалификация в дебрите на високите технологии в случай, когато искам да кажа друго: демонстрираното отношение по въпроса, дори и да е просто неосъзната нетактичност, е типичен случай на леко притопляне на лошите новини в България след пропагандна термична обработка.

Това е класика в жанра „добрата и лошата новина” или още по-зле- в превръщането на лошите новини в пожелателно добри.

Мога да дам безброй примери, но хвърлям произволно въдицата в днешния информационен поток и на въдичката веднага се закача една подобна „мишка”.

Ето как лявата ръка на Сергей Станишев обяснява хубавата страна на случая с опита подземният свят да възседне официално сектора на сигурността в България, катерейки се по пирамидата от парламентарни гласовета на собствената му партия:

Скандалното назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до тримесечни протести в София, довело до “частични поуки” за управляващите. До този извод стигна заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов пред БНР.

“Частично има поуки след случая с Делян Пеевски. Този случай имаше частичен оздравителен ефект”, заяви той.

“Правителството не може да си позволява да взема решения, които са обществено неубедителни от морална и професионална гледна точка. Трябва да се търсят начини да се изясняват мотивите за дейността на дадени хора”, каза Стоилов.( Кафене.нет)

Както виждате, за модерните леви йезуити няма ситуация, в която техният провал да не бъде обяснен като успех- макар и само „частичен”.

Лично аз съм установил в доста дългата си кариера на питащ журналист, че май има само един въпрос, който затруднява тези другари поради абсолютната невъзможност да му се пришие ползата като кръпка в рамките на евентуалния отговор: защо от самото възникване на комунизма, та чак и при днешните му мутации в много държави, глупавите западни граждани не бягат от експлоатацията на своите ужасяващи капиталисти в комунистическия рай с безплатното образование, медицинско обслужване и тотално равноправие (в мизерстването), а в обратната посока неудържимо се стремят милиони- много пъти с риск за живота си?

Вярно, на времето ни набиваха в главите, че богатите трейдюниони в Англия предавали международното работническо движение с тяхната работническа сговорчивост с капиталистите, защото били редовно подкупвани от грабителите на чужди блага, каквито са британските колониалисти.

Горките пропагандатори въобще не си даваха сметка за нищетата на своята аргументация пред широките народни маси, които с удоволствие биха хукнали да ги подкупват капиталистите, ако нагонът им за нормален човешки живот не беше потискан от системата, наричана не случайно тоталитарна- заради тоталните й мрежа от мерки, насочени срещу собствените граждани с цел да не избягат от обградената с мини, телени мери, автоматични картечници и войски с граничарски кучета райска комунистическа родина.

А най-перверзното е, че когато българските граждани най-после получиха свободата да си потърсят щастието по широкия свят това се превърна в най-спряганата лоша новина, употребявана пропагандно от носталгиците, предимно русофили, на които и през ум не им минава да пратят отрочетата си на Изток, но пък шумно заклеймяват демокрацията, при която през руините на тяхното наследство изтекоха близо 2 милиона българи в западна посока.

Можем само да си представим какво тотално обезлюдяване щеше да настъпи в тоталитарните времена, ако шлюзовете на НРБ бяха отворени изведнъж пред запленените от високия стандарт на демократичния свят  насилствено съветизирани българи. Случи се по-късно, постепенно и необратимо засега.

Това задълбочава демографската криза и е лошо, но не е новина, а следствие от факта, че България беше превърната от съветския колониализъм в закърнял придатък на губещата световното състезание т.н. социалистическа система и не можа да преодолее травматичните последици в рамките на поколението, получило даром свободата си, отнета толкова брутално от предишното поколение и отказана по рождение на междинното- онова поколение, което беше родено в условията на комунизма без право да знае от личен опит при завареното положение що е това алтернатива на диктатурата.

Лошата новина за онези, които се гордеят да са приемници на въпросната бруталност, е , че все пак кълновете на свободолюбието не са напълно стъпкани. Колкото и да се опитват да се подиграят с този порив към свобода, той напусна дълго утъпквания терен на гражданското униние и даде признаци на живот- днес на жълтите павета, а утре и на друга плодородна българска почва.

17 мнения за “Сговорната дружина не повдига планината, която роди мишка”

 1. Ами като България е превърната в мазето на Русия, а парламентът и правителството са пълни с мишки, така ще е и в медиите, и в попарата на децата ни, и в учебниците и къде ли още не!

 2. По думите на проф. Марияна Стойчева от Инфекциозна клиника УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив мишката, намерена в храната на болно дете, била термично обработена и не носела зарази.
  това ме разсмя страшно, но всъщност си е за реване

 3. Красиво и в десетката.В центъра на която поне според мен е че истината ще ни направи свободни – това е цитат, не съм го измислил аз, ясно е това за много от нас. Истината, вярно, е като диамант – пръска светлината в много посоки – според Гьоте.Но в основата си е една, като първото условие е да е казана. Та кой назначи Пеевски? След отговора на този директен въпрос търсим просто прям отговор. После идват обясненията. Ако те не са удобни – просто на въпроса няма отговор. Ама има всякакви залъгалки.

  Поздравления г-н Инджев! И наслука!

 4. Според всички специалисти и отговорни лица в здравеопазването у нас, сварената мишка в храната на болното дете било нещо нормално и закономерно. Не било и опасно за здравето. Дори, може да се окаже, че е много полезно. Така е у нас, в държавата на доказаните идиоти. Как е по света, това ще разберем, като натирим комунягите и мафиотите в миша дупка.

 5. А пък според Янаки Стоилов, успех е комунистите да се учат да бръснат на нашите глави. За червения електорат този успех се превърнал в национален спорт и не им пука, защото да живеят като скотове, това е най-висша форма на комунистическо удоволствие. За комунягите това може да е успех и азиатски кеф, но за нормалните, които не приемаме формите на болшевишкия хедонизъм, това е нетърпимо.

 6. Май наистина е време разделно – не само за медиите, но и за общество (каквото е останало от него) и за държава (каквото и да остане от нея).

  Към Вашата чудесна статия мога да присъединя и чудесната статия на Нели Огнянова “Дойдох свобода да ви дам”.

  http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/09/13/2140352_doidoh_svoboda_da_vi_dam/

 7. “Мишката в попарата” е израз на пълното безхаберие във всяко ниво на държавата ни.И тази “попара” ще я изядем всички ние!

 8. Умна професорка! Ето и отговора на въпроса “как да премахваме заразите?”- Чрез термична обработка! Каккъв ум, какъв гений, раждала, ражда и ще ражда бългаската земя! Всички видове зарази се премахват чрез термична обрабтка, но доколко градуса, професорката от български произход не уточнява, предполагам е термична тайна.
  Интересното е, че и адвокатите в БГ мълчат термично обработени в послушание и НЕ СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИТЕ! А ТЕ БИ ТРЯБВАЛО да са първите в спазването му и ПРИЛАГАНЕТО МУ!Виж, ако беше някъде там, и някоя верига за хранене бе сервирала НА ДЕТЕ термично обработена мишка, ооооооооооооооо, и журналисти и адвокати щяха да се надпреварват как да се приложи ЗАКОНА!!! Но те просто имат закони,……………….. обаче нямат такива професори, които знаят как да третират термичната терминология!
  Те нещата може и да се наредят, ако се проследи коя е тази фирма която сервира храната в обществено заведение, кой стои зад нея, кога и как е спечелила “търгЪ’, ако изобщо е имало такъв. Но това пък е работа на другата термично обработена класа в БГ, наречена журналисти. А пък за лекарите, които с мълчанието си термично подкрепят колеЖкат си професор, нямам думи.

  Така че какво да се учудваме от “поучените”, поучели се след термична обработка, която според проферските стандарти на БГ убивала всички зарази в козините. Те затова и ТЕ, често си менят козините, след като са ги обработели термично по секретна българска професорска технология.

  Някъде някой ми беше казал, че в БГ имало някога си президент, който бил бил адвокат, и закрилял обществото в БГ чрез знанията си и дадената му от обществото ВЛАСТ???
  Предполагам, че или е нямало такъв президент, или просто в БГ вече няма общество, което да има нужда от предпазване на изчезването му.

 9. Страхотна метафора! Примерите показват колко дълбоко е заразено съзнанието на част от българите с пренебрежителното отношение към човека, колко грубо са пренебрегвани стандартите за сигурност и безопасност особено пък при децата.Това е едно от тежките наследства на комунизма, за което пряко са виновни и днешните управляващи и от което трудно ще се отървем.За това благодаря Ви,г-н Инджев, за пробуждането на съвестите, за размисъла, който предизвикват вашите публикации. Вярвам, че само по този начин ще започне да се променя общественото съзнание, а и всичко зависещо от него…За де престанат властниците да ни третират като опитни мишки!

 10. Гледах “премиера” по “Панорама”. Всъщност напънали се милиционерите от БСП-ДПС-Атака и родили Орешарски. Този е същински позор. Падението му е тотално. Загубил е всичко – лице, думи, достойнство. По-надолу вече няма накъде.А да не говорим за това, че около 20 пъти каза “във предвид”, като че ли говореше някой продавач от Женския пазар. Дори от Бойко не ме е било толкова срам.

 11. Здраво пипат вече другарите комунисто-капиталисти – пипалата на октопода им, щедро захранван от Кремъл, стигаха и до Дойче веле?!
  Ив.Бедров и Е.Барух са изгонени, Ал.Андреев е понижен в длъжност, защото “уронвали доброто име” на КТБ и на подставеното циганче Цв.Василев… Май е имало пак Ялта наскоро.

  Ама и КГБ добре ни се подиграва – вече 25 години ни отклоняват от трудния, но по-приемлив път на Запад чрез техния човек – дръндарския циганин Ахмед, а от няколко години засилиха тандема с друг циганин – Цветанчо. Явно тези руски другари много ни мразят, за да ни “оправят” именно с цигани… (Нищо против циганите, само отбелязвам фактологията. Против съм единствено против кремълските методи за контрол на чужди народи.)

 12. Мишката си има име. Тя се носи в супата и въпреки страха, че ще я изгребат не може да спре да се възхищава от себе си. Иска да извика: ” Аз съм Оооооре….!”

 13. Мишката в попарата е конкретен резултат от пагубното управление на ГЕРБ в сферата на здравеопазването. Изказвам огорчението си от кадровата политика на правителството,което трябваше много отдавна, още преди да се свари мишката,да отстрани тази калинка.

 14. Ето че се заформя нова линия на атака срещу протеста.
  Този път – след акцията пред БНТ снощи.
  Само час след това на амбразурата скочиха три лица които добре се знае, че си имат взимане-даване с Бойко Б. Това са Доника Георгиева, мъжа ѝ – Иван Топаров и личност, която се именува Кръстин Стоименов.
  Лайтмотивът на атаката им беше, че от Протестна Мрежа не били искали да се свали правителстото, а искали да си правят P.R. акции на гърба на ?!?! не се разбра на кого, но се подразбра на ГЕРБ 🙂 Доника се изрепчи, че можела да доведе на флаш-моба пред БНТ 1 000 души, които да завардят от все страни премиера, ама нъцки, НСО било завардила всички улици и дори самата тя не можела да се добере до протеста.
  В личния ѝ фейсбук последва дискусия-препирня с член на Протестна Мрежа, който бе яростно нападан от тримата основни участници в е-дебатите. Последва призив от тримата, че започват да докладват на ФБ страницата (не се разбра за какво точно докладват). Има ли някой, който вече да се съмнява, че Бойко Б. не е ужасен от това, че не успя да яхне протеста и да го завърти в своя полза. Първо активираха разни обезумяли ГЕРБ-поддръжници като Мая Желева, започнаха едни отворени писма с нападки срещу всеки, който се погнуси от тура за овации на ГЕРБ на 4-ти септември. После започнаха директни атаки от разкрили се публично поддръжници на ГЕРБ. Основния мотив – ние искаме единение и с твърдост да свалим Орешарски – Вие искате да правите разходки и цирк… и видиш ли с мирни протести и ирония комунисти не се били сваляли. Сякаш Бойко усеща, че всеки ден на Орешарски на власт увеличава потенциала на Реформаторски Блок и понижава този на ГЕРБ и БСП. А се носят слухове и за това, че имало вече договорка на четири очи между Сопола и почитателя на бай-Тошо за бъдещите порции от държавната софра и само се чакал мига за смяна на играчите.
  Предстои да видим, защото още маски ще паднат до края на тази mise-en-scène.

 15. Към СТАНИШЕВ,
  “Мишката в попарата е конкретен резултат от пагубното управление на ГЕРБ.”
  Така е, но ГЕРБ пък от своя страна е конкретен резултат от пагубните управления преди това и най – вече на тройната коалиция. Ето го омагьосаният кръг, в който се въртим вече 24 години! Нали така другарю Станишев? Така поне казва диалектиката, нали? И докато не се прекъсне този омагьосан кръг на въртене с помощта на въженцето на петата колона и с център петолъчката на Кремъл в Москва въртенето ще си продължава до безкрай. И затова са нужни общите усилия на всички на които им се върти свят от тазио въртележка. Вие бихте ли се включили в тези усилия? Като съдя от това, което правите едва ли. АСпропо тука преди изборите пишеше и Б. БОРИСОВ. Интересно той пък какво мисли по тозиу въпрос! Но най интересното е да го разберем ние, които обичаме България и да разбием порочния кръг дори с ваша помощ, като умно ви изпързаляме да ни помогнете! “Инш Алла”, както би казал един ваш общ приятел!

 16. Ама мишката не е ли била компютърна? И тогава може някое от дечицата в инфекциозната клиника да я е изпуснало в попарата…Може да се измислят още цинични “отговори”, но професор-медик да обяснява, че животното било сварено, поради което било безопасно присъствието му в храната на детето, е върховен цинизъм и/или върховна малограмотност! И тук трябваше да се намеси министърът на здравеопазването с категорично становище, че се е случило нещо отвратително, за което трябва да се понесе съответното наказание от фирмата, обслужваща потърпевшата болница, и е направено безотговорно и некомпетентно изказване от лекар с професорско звание, който също ще бъде строго наказан(а не формално, както става обичайно!). Наказанието принципно цели от една страна да се осъзнае от наказаният неадекватност на поведението му, нарушаващо нормите на обществото,за което всеки трябва да понесе отговорност и, от друга – същото това общество да знае че всяко подобно поведение е наказуемо. Само че това става в “белите” държави, а у нас няма особени признаци на нормалност, уви!Така че мишкта в детската храна е като съветската радиация – най-безопасната мишка, едва ли не – високо здравословна и полезна!

 17. Това с мишката в храната на болно бебе – товае двегодишно дете – е отвратително и изказването на тази псевдопрофесорка толкова цинично – в ифекциозна болница се случва това, където се префполага, че лекуват от заразни болести! Да не говорим, че тя няма как да знае дали мишката не е влезнала в храната след като е била приготвена и щом има мишки в яденето всеки нормален човек би прозрял колко нехиегинично и безконтролно се приготвя то, горките дечица! И да, това напълно илюстрира безотговорността и цинизма, които се ширят в държавата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.