Гласуването и гладуването- един български “симбиоз”

В България пада какво ли не- според официално разпространявани слухове дори цената на тока била паднала!

Пада броят на населението и обемът на потреблението.

Най-рязко падат преките чужди инвестиции- смаляват се с темпове, които говорят за бягство на парите от страната на париите в Европа, управлявана от партиите БСП, ДПС и Атака.

(От)падат едно по едно предизборните обещания на управляващия триумвират.

Атакистите удобно обясниха предсказуемо невъзможното за сбъдване обещаване на абсурди за скок на пенсии и заплати с факта, че нямали мнозинство да го наложат. Щяло да стане, когато вземели властта (цялата), т.е. при сбъднатата хипотеза „вся власт атакистам”. Иначе казано-никога.

(С)падат балоните, надути с червения предизборен хелий, които фокусираха погледа на верните избиратели нагоре към гръмотевичните закани за премахване на изедническия за бедните плосък данък, въведен от същото червено счетоводство по времето на тройната коалиция.

Оказа се плоска шега…

Сега, когато самият счетоводител на партията Орешарски, ще не ще, трябва да направи нещо по въпроса за постъпленията в бюджета, го чуваме да се отмята не само от заканата за отпадане на плоския налог, но и на надеждата да бъде отменен „мародерския” ( по думите на Сидеров преди) и „вреден” (по оценка на опозиционера Орешарски ) данък върху срочните банкови депозити.

В облаците обаче не се обикаля без достатъчно гориво и онези, които се правеха на паднали от небето, са принудени да се приземят- Орешарски ревизира острите си критики към облагането на депозитите, а откъм партийните централи това предизвиква глухо мълчание, нарушавано от зачатъци на ръмжене с препоръката към премиера „да обяснява действията си” в медиите.

Защо не пада самият Орешарски при това положение?

Този въпрос с повишена чудност ще бъде задаван все повече от зачервените гърла на самите бедни, за които уж са загрижени толкова техните самозвани представители във властта.

Омагьосаният кръг на фабриката, която произвежда бедни хора, за да има партии на бедните, плюскащи електорална подкрепа на техен гръб, рано или късно ще бъде разкъсан.

Това ще стане когато достатъчно много хора в България проумеят връзката между гласуването и гладуването, обединявайки се срещу чер(ве)ноборсаджиите, за които пазарната икономика означава да се пазарят отново и отново за диспечери на върха на държавата, която всъщност управляват с малки прекъсвания от 1944-та досега, но говорят непрекъснато срещу „несправедливия преход”, сякаш някой друг го осъществява по този начин.

Да го кажа още веднъж: онези, които вдигнаха на върха на държавата Орешарски ще му кажат да падне, когато няма да могат повече да опровергават връзката между гласуването и гладуването- един български “симбиоз” ( по израза, употребен подсъзнателно на руски език от премиера Станишев в последната година, преди да падне на парламентарните избори през 2009-та).

21 мнения за “Гласуването и гладуването- един български “симбиоз””

 1. Господин Инджев възможно ли е ние Вашите читатели да Ви задаваме въпроси за мнението Ви по различни въпроси. Лично на мен, някои мои колеги, а със сигурност и на други би им било интересно какво мислите.

  Пример: Какво е вашето мнение за партията Глас Народен на Светльо Витков и Венци Мицов?

 2. “Това ще стане,когато достатъчно много хора в България проумеят връзката между гласуването и гладуването срещу чер/ве/ноборсаджиите….”Съжалявам,г-н Инджев,но тези хора нито са много,нито ще проумеят,а пак ще гласуват за тях или ще залетят към други “спасители”,обричайки се мазохистично на поредната измама.Дано да греша.Може би,но надали!

 3. Много силно!
  Но как да разберат всички гласоподаватели връзката между гласуването и гладуването, като отговорните за гладуването всекидневно внушават на гласоподавателя, че в политиката всички са маскари?! Не виждам друг изход (и то не краткосрочен, а в перспектива), освен въвеждането на задължително гласуване.
  А Орешарски може да падне под уличен натиск, само ако го окажат и гладните в цялата страна.

 4. Към Dentodili:

  Честно казано, не се чувствам като народен представител, който е длъжен да отговаря на въпросите на гласоподавателите (си)- още повече, че има твърде много анонимници с претенции за “светци” ( което не само няма как да е истина, нито да се провери), които се опитват под формата на въпросчета да ме предизвикват или да се оправдавам лично за някои от греховете си, или да повтарям до втръсване неща, които многократно съм писал и декларирал- за кеф на провокиращите ме.
  Но въпросите и отговорите в коментарната част на блога са въпреки това факт- въпрос на преценка във всеки конкретен случай е дали да обяснявам за стотен път нещо лично някому ( много често пишат и питат войнствено: “защо никога не пишете за”…и от мен се очаква да си отворя архива да започна да се цитирам, за да опровергавам нечие незнание и претенция), досаждайки на хиляди паметливи читатели.
  В конкретния случай, да напомня например- за въпросната партия и нейния лидер съм писал и това лесно може да се провери- но имам правото да преценя, че това не е постоянна тема за мен.

 5. Благодаря Ви г-н Инджев, че в анализа виждам и собствените си мисли, логично описани от Вас!
  Към Симпатизантка на ДСБ-според мен уличният натиск дори и с помощта на гладните, не може да свали Орешарски, докато няма РЪКОВОДИТЕЛ, ЩАБ и ЗНАМЕ т.е. участниците в протеста трябва да решат кой ще ги представя и ръководи, щаб да планира и оперативно да ръководи “ударите” на групата и знаме, което да вдъхновява хората и да се вее до победата! Другото е вечерна разходка с приятели и съмишленици по жълтите павета.

 6. Както винаги сте с адекватна силна позиция, изразена чрез изящното Ви журналистическо перо.Но дали това послание ще стигне до мнозинството и дали голяма част от него ще го разберат? Силно се съмнявам и това ме притеснява. Но, имаме нужда от Вас. Благодаря Ви!

 7. правен съвет- срещу 25лв, за нотариус и толкова за районен съд можете да продадете на сънаследниците си наследствен имот , без никакви други такси и плащания на държавата. казва се отказ от наследство. разпространявайте тази служебна тайна на правното войнство.

 8. Е, можете да направите така, че колкото се може повече хора да го разберат. Аз например така правя.

 9. Благодаря за отговорите 🙂 Имате право. Не съобразих, че анонимни зложелатели има навсякъде…

 10. @RADIVOICE

  Аз приемам условно “гладните” като хората, които Орешарски сега котка със социaлните си мерки под формата на трохи, които им подхвърля, за да не ги настройва срещу управляващата коалиция. B cтанишевата фиpмa знаят отлично, че изгубят ли доверието на “гладните”, към които по традиция насочват лъжливите си послания и фалшивата си загриженост, работата им е спукана (поне за един парламентарен мандат).

  Колкото до “ръководителя, знамето и щаба” на протестите: забравете! Протестиращите имат много различни политически пристрастия и не могат да бъдат насилвани да припознават някого за водач. (Ето, гостът на блога с псевдоним “втори шанс” не би приел Радан Кънев за водач, а аз не приемам Цветан Цветанов, трети не приема никого от двамата. Тогава какво правим? Да прекратим протестите ли според вас?!). Разберете, че нас ни събира на площада САМО общата цел да бутнем правителството, затова няма нужда да ни води някой. Пътя до плoщада го намираме и сами.

 11. За съжаление нещата отиват към “есента на протеста” (по Д.Смилов в “Дневник”), само че в негативния смисъл.

  Протестът вече крее. И то отдавна. И причините са много и най-различни, уви.
  Например, общата игра на Сатанишев и Борисов. Вторият се беше покрил за дълго след 12 май и особено след 14 юни, а след като явно са се договорили с видния съветско-украински копчевед, започна да действа по своему – интригантски, саботьорски (провокативните действия при откриването на сесията на НС, опитите да яхне Реформаторския блок, обявеното днес намерение да се иска вот на недоверие на Олигарски за цялостна политика, което автоматично означава 6 месеца без право на вотове, което за същото време, тоест до март, бетонира на парламентарно ниво Олигарски).

  Например буксуването на Реформаторския блок (а дори още не е задействана скритата лимонка от СДС Б.Лукар(в)ски).

  Например липсата на достатъчно потенциал в протестиращите за демонстриране на непоколебимост (например, мнозинството от протестиращите, особено преди ваканцията, като семейни хора, се прибирахме вечер у дома, което е най-човешкото нещо на света, а на площада оставаха само стотина луди-млади, а сега покрай грижите за учениците си разбираемо сме си цялата вечер вкъщи, а не на площада).

  Например смазващо непропорционалното съотношение между подкрепящите отстрани (на думи) протеста и участващите в него.
  Например… още много може да се продължава, но сега това вече е безсмислено.

  Окопитването на Сатанишев и на куклата на конци Олигарски е видимо – талази от правителствени поддръжници и самото правителство наводниха ТВ екрани, радиа и вестници.
  И нещо силно знаково за промяната в съотношението на силите – пуснаха на терена отново тяхната “социология”, която ще ни обясни, че всичко вече е започнало да се оправя и че всъщност времето за пърформанси е изтекло. Тяхната “социология” е под формата на измислени изследвания на Кънчо-Райчевия Галъп и на т.нар. Сова Харис (фирма, която не съществува, има фирма Сова 5, чийто сайт дори не функционира от 2009 г., на одиозния В.Тончев, който е психолог, а не социолог и който бачка здраво за източване на европейските фондове в консорциуми с Кр.Гергов). Но тя е и под формата на отново разпенените по телевизии и радиа голф-социолози К.Стойчев и А.Райчев. Вторият публично се беше отрекъл от публичното си присъствие преди няколко месеца. И щом сега (днес) пак е изпълзял от милионерския си рахат, за да громи капитализма и десните, и да благославя социалната политика на Олигарски, псувайки същевременно протеста, значи нещата вече са овладени, поне от гледната точка на червената проруска олигархия. Която е убедена, че е време за разчистване на сметките (те с посланиците на европейските сили не се церемонят, че с нас ли).

  Много сме сами, уви…

  Според мен ни очаква тъжна есен, и студена (откъм обществена температура) зима. А напролет май вече капаните “Южен поток” и “Белене” ще са щракнали. И току-виж Големият шлем на Гоце Параванов щръкнал в цялата си прелест над главите ни както съветските шмайзери в Княжевската градина…
  Което всъщност ще е краят на прехода. Ще сме се върнали там, откъдето без да искат за малко ни изпуснаха.

 12. Партията на Светльо Витков:

  Ако са събрали 1% от 2 000 000 гласоподаватели, т.е. 20 000 души
  =
  20 000 души x 12 лв. субсидия за партия = 240 000 лв.

  Пиша хипотетично, не познавам резултата от гласуването за тях.

 13. по бегли мои наблюдения така наречените лапни-шарани са 50-60 % от населението, мълчливо подкрепящо сегашната тройка, носталгията по соца, дъжавните помощи, чалгата (турска, наша, сръбска, гръцка), ТЕЛКа, и други подобни благини, които бавно ни връщат към пещерния живот, мързела и безхаберието; промивката на мозъка с вестници и телевизия е част от играта …

 14. Г-н Инджев, тук давате една от най-добрите дефиниции на социализма (и социалната държава): “фабриката, която произвежда бедни хора, за да има партии на бедните”. Докато не гласуваме за отмяна на социализма (социалната държава, т.е. правото на един да живеят на гърба на други), никога няма да спрем да гладуваме.

 15. Абсолютно!Беднотия и простотия крепи комунистите и крадците!Само 30 процента от земята в София е частна собственост,а останалите 70 процента са държавна собственост.Хиляди,дори милион живеят в сгради и притежават само апартамента(право на строеж върху държавна земя),но не и земята под сградата.Държавата губи,защото в хазната не влиза данък земя,но не продава земята на хората,защо?Ако изчезне сградата,панелките имат живот 50 години,губиш всичко.В Европа няма такъв феномен.Пазарът на имоти у нас е една фантазия.Протестираха срещу синя зона,искаха улиците и тротоарите,а те не притежават дори земята под апартамента си и не плащат данък.Само жилищните кооперации и къщи ,строени преди 1944г.имат собственост върху земята.Пиша това ,защото днес сме гладни,а утре може да сме и бездомни и още по зависими.

 16. Жалко, наивно и злобно ще е ако чакаме глада и мизерията на гласувалите за БСП да свали това правителство. Исторически погледнато България никога не е била толкова богата отколкото последните няколко години (благодарение на членството ни в ЕС и правителствата които водиха западно ориентирана политика). А и народа е свикнал да търпи адски много и да се оправя самостоятелно без да чака помощ от държавата. Плюс това избирателите на “левицата” са наивни продажници които си мислят че е далавера да си дадеш гласа за няколко кебапчета с бира. Но по-лошо според мен е липсата на трезвен поглед към политиката на голяма част от хората (тези които не искат да гласуват). Тази апатия доведе до сегашното положение и тя го крепи. Тези хора няма заради политиката на едно или друго правителство да си развалят “спокойствието” и да поемат някаква отговорност. Страх ги е. Против партиите от лидерски тип съм но този които успее да привлече тези хора ще има шанса да направи нещо. Хубавото в случая е че тази партия или лидер няма да е от тези в парламента. Така че рано или късно Орешарски и неговите друзя ще си получат заслуженото.

 17. Да, тъжна истина е връзката между гласуването и гладуването. Жалко е, че от нашите медии публиката си формира други представи за социалната държава и от там идва тъгата по соцминалото.Но както казва в мнението си 1Наум ако наистина щракнат капаните “Ю.поток” и “Белене” много е вероятно да се върнем “там, откъдето без да искат за малко ни изпуснаха.”
  Не ме убеждавайте, че нямаме нужда от политическа сила, която да събере всички, които не искат това да се случи! Протестите и недоволството, явни и мълчаливи имат нужда точно от такава организирана политическа сила. Другото са ялови приказки!

 18. Защо не пада самият Орешарски при това положение???
  Предполагам, …. че гласуването на гладуващите няма нищо общо с царуванто на сегашните ТРИ глави.
  Реалността с нашета конституция е абсурдна. Преди да гласува всеки гладуващ трябва да извърши математика от интегрален вид, за да НЕ му стане ясно кой ще управлява държавата.
  И най-жалкото е, че срещу тази идиотска конституция, която гарантира ВИНАГИ властта на ЖАДНИТЕ, без да има смисъл гласът на ГЛАДНИТЕ, е приета и от демократична Европа. Същата тази Европа подкрепя и Орешарски! Същата тази Европа подкрепя и Станишев! Та нали именно тази Европа сега им ДАВА един милиард, който те си гласуват, и европейците ще им го подарят, знаейки че е гарантирано връщането му от данъкоплатците!!! Каква по добра гаранция за Европейската банка от това!!! Проследете от къде им идват парите!
  Единственото което може да свали Орешарски е когато тук, в БГ не остане и един човек, който да може да създава блага и да плаща данъци. Тогава и само тогава, Орешарски ще падне, а последствието ЩЕ Е, че и БГ ще изчезне!!! Но явно, така иска Европа!

 19. Връзка между гладуването и гласуването няма дори и по “белия” свят – по простата причина че там “глад” е мъгляво понятие от документални филми за третия свят .
  А конкретно в нашия случай , освен че няма , се оказа и че никога не е имало и в бъдеще няма да възникне такава зависимост . Поне докато световните цени на енергоносителите остават относително високи . Изминалите вече почти 24 години преход ме убеждават в това , въпреки все по – разреждащите се пристъпи на отчаян оптимизъм .

 20. Nemoga da razbera kak taka ima tolkova hora oste ,koito glasuvat za BSP, taka narechenata SOZIALISTICHESKA partia,koiato bi trjabvalo da e sozialna. Sozialna znachi da zastitava interesite na obshtesvoto,nai-veche na malkiat rabotesht chovek. Ili se barkam ? Fakt e obache ,che tazi partia,kakto pishe gospodin Indzev,s malki prekasvania, e poveche ot 60 godini na vlast. I az pitam kakvo sozialno neshto e predpriela tazi partia za tezi vsichkite godini??? E kak moze togava da glasuvat tolova hora za neja ?? Promiti mozaci-dobre, no chak pak i sled 60 godini ??? V tavo chislo vkliuchvam i GERB, zastoto te sashto ne sa desni, te sa si ot staroto komunistichesko obstestvo, samo kadeto se skriha pod drugo ime. Iska mi se ponjakoga da izvikam silno: HORA SABUDETE SE I OTIDETE DA GLASUVATE!!! Samo taka ste se otarvem ot tazi sgan ,koiato ni machka !!! Da ama njama koi da me pusne pred njakoia media za da izvikam ……

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.