Нощ на(д) нашата независимост

Като аргумент в полза на тезата как София не е България и че много българи си харесват тоталитарното битие ми беше заявено очи в очи от политоложка с академична титла ( и лични познания за живота на червените избиратели): хората по селата масово си празнуват 9-ти септември като ден на свободата.

Такива всеобхватни наблюдения нямам, но бях на село днес и мога да декларирам, че никой не празнуваше Деня на независимостта. И не само в това село-във всички останали по пътя за София.Защото, освен всичко друго, Денят на независимостта не само не е част от личната ретроспекция на носталгиците, но и беше изтрит от празничния календар и паметта на преобладаващата част от българите от „народната власт”, за която денят на изпадането на зависимост от окупационната армия на СССР беше без конкуренция в ценностната система.

Така беше и със съединението на 6 септември, но не и с деня на Великата октомврийска революция ( ВОСР, съкращението всички знаеха ), за който се организираха масови, възторжени, стадни дефилета на ученици и трудещите се по българските площади.

След „промените” ( както обичат да наричат едни другари времето след световния крах на комунизма, заменен в България с пълзящ неокомунизъм след вътрешнопартийния преврат от 10 ноември 1989-та г.) големите български национални празници, като 6 септември и 22 септември, бяха реабилитирани и пуснати от затвора на цензурата и забравата. Но така и не се превърнаха от национални де юре в национални де факто.

Чисто спонтанно ли се разгаря жаравата за 9-ти септември или кебапчетата цвърчат на нея по традиция, раздухвана от вятъра на реваншизма?

Управляват ни хора, който и тази година празнуваха партийно 9-ти септември. В интервю за националното радио Георги Пирински, живата емблема на приемствеността между НРБ и РБ ( защото беше заместник-министър още при Тодор Живков), нарече кървавия преврат „светла дата”. Като такава я определи във още преди да стане външен министър ( по стъпките на батко си Пирински) и Кристиян Вигенин, добавяйки възхитено суперлатива „уникално” за 9-ти. За Станишев, който много пъти се е изказвал ласкаво за началото на съветската окупация на България, да не говорим…

Така че- да оставим за момент известния отговор на баналния въпрос на какъв огън къкри комунистическата носталгия, за да се запитаме защо пък днес да не сме доволни от нашата независимост до степен, че не искаме да я празнуваме така, както изповядващите култа към вековните и многократни освободители, носители на тоталитарната свобода, празнуват от сърце своя си велик празник 9-ти септември.

Какво ни липсва, че не се гордеем с независимостта си, водени през изминалия близо четвърт век от най-дълго управлявалата през този период партия с промененото име и непроменения манталитет?

Ето няколко примера за това, че и ние сме като великите, напредналите, развитите народи и държави.Започвам с актуална новина.

Швейцария гласува днес „за” задължителната военна служба.

И ние сме на път да се вразумим под управлението на премиера Николай Бареков, който ни уведоми, че се готви за министър-председател и вече се закани да върне задължителната казарма в това си качество. Така ще може лично да изпълни и заканата си да въвежда ред с масови арести наред, каквито предлагаше на обожаемия от него генерал Борисов в периода, когато се изживяваше за негов медиен адютант.

Великобритания се отказа да се пречка на сирийския режим да избива народа си.

Ние също сме категорично и неотстъпно ( освен ако Москва не отстъпи) против това на Башар Асад да се пречи и настояваме Русия да реши какво да се прави, доколкото тя не допуска мерки срещу Дамаск със своето вето в Съвета за сигурност на ООН и така вдъхновява нашите управляващи да настояват за приемането на невъзможната за приемане без благоволението на Кремъл резолюция.

Независимост проявихме и за шистовия газ. При това не просто като французите, които си забраниха добива, но още по-независимо си забранихме да знаем, дали изобщо имаме шистов потенциал за енергийна независимост. Заслугата беше на тройната коалиция ГЕРБ, БСП и ДПС, гласувала единодушно през януари 2012 та за този мега независим ход по същата схема, по която Борисов избяга от властта: след няколко протеста в няколко български селища, послужили за камуфлаж при гласуването в полза на „Газпром”.

Още по-голяма независимост, макар и да изглежда като дребнава отмъстителност, проявихме спрямо френския посланик Филип Отие и държавата му. Нашите деветосептемврийци отказаха да го наградят при отпътуването му с орден „Стара планина” заради подписа му под писмо, в което си позволи да поиска повече демокрация в България. Всяка Франция да си знае гьола, намекна самият Орешарски в един от редките случаи, когато изобщо намеква нещо от позицията на твърд привърженик на презрителното управленско мълчание към гражданите- българските, френските и други несъгласни с него у нас и по света.

Напълно независимо от историческата истина за отношенията с Русия, в които руско-турската война от 1877-78-ма е изключение от правилото да бъдем във враждебни лагери, край язовир „Копринка” се състоя 10-ти пореден събор на хиляди русофили, които твърдят, че са българи, доказващи това твърдение с преклонение пред чужда държава, която се кълнат да обичат повече от България ( повече дори и от 9-ти септември).

Както се вижда, дори и беглият прочит на фактите показва, че има доста причини да бъде оправдано първото изречение от националния химн. Има с какво да се гордеят някои българи в Деня на независимостта- напълно са независими от нашето несъгласие с тях!

13 мнения за “Нощ на(д) нашата независимост”

 1. За съжаление преобладаващата част от нашия народ зомбиран 45+24 години от болшевишката пропаганда ще продължи да си тачи 9.09. докато се пресели във “вечните ловни полета на Мъниту”!
  Още по-лошо е, че много млади българи не се стремят да научат нещо истинско за историята на Родината си и да имат самочувствието на сърби, гърци, поляци…ромите естествено не ги е еня.

 2. Г-н Инджев,На Вас и на всички приятели,честит празник!Датите 6-ти и 22-ри септември са върнати в календара като празници,но за тях се говори много малко и семпло.Докато с дата 9-ти септември не е така.Когато на едно дете (родено примерно през 1944 г.)говорят непрекъснато с патос и жар за “великия” девети,това остава трайно запечатано в главата му.И на днешните младежи,които не знаят нищо за комунизма,им се казва колко е било хубаво,те вярват. Има един журналист,за съжаление умен и знаещ,казва се Петър Волгин.Според мен той е вреден и опасен за нашата крехка демокрация.Не знам защо до сега никой не обръща внимание на това.

 3. Трябва да благодарим на Иво , който ни дава неподправените факти за станалите събития. Много истина е изтрита от Агитация и Пропаганда на БКП и трябва да я повторим. За “светлата дата девети септември 1944 г.”, която днес се чества от доста заблудени хора, скритата истината е, че на този ден бе извършен държавен преврат, като законното правителство бе арестувано от танковата бригада и първи гвардейски полк ръководени от генерал Дамян Велчев и Кимон Георгиев, който се провъзгласи български министър председател. По улиците на София по късно се появиха набързо организираните „партизани”, наричани днес „народно въстание”. Въпреки преврата юридически Българското Царство на Симеон ІІ продължи да управлява страната и след края на войната до 15 септември 1946 г., и носи също „заслугата” за всички действия. Бившите регенти бяха екзекутирани на 1 февруари 1945 г. по заповед на Сталин, и нови регенти бяха назначени, между които известният в Европа професор Венелин Ганев. По късно той бе пратен да пасе свинете в лагера. От съветската армия на окупатора, след обявяването на войната, се появиха главно офицерите на НКВД с сини шапки или без шапки. Всички бяха добре охранени синове на видни партийци, добре снабдени с американски консерви и американски коли и вместо на фронта бяха на по-сигурно място в България. Тяхната главна задача беше да организират съветските наемници в тъй наречената Милиция. Някои от тези наемници, с офицерски заплати, участваха като партизани, но болшинството бе от освободените криминални затворници, които изведнъж претендираха, че са класово просветени. Те извършиха много от масовите убийства и пладнешки обири и съвсем нямаха намерение да се бият с германската армия. Те предпочитаха да плячкосват в България.

  Българската царска армия бе пратена да гони отстъпващите войски на хитлеристите в продължение на девет месеца до Австрия, юридически и фактически, под ръководството на Царство България, а не на Тодор Живков, който бе само партиен секретар за София. Това бе истинската война на Царство България на страната на съюзниците. Тази истина е скрита, и вместо истината, широко се разпространява версията за войната на България срещу съюзниците, която бе само една формалната декларация и никакви конкретни действия на миналото правителство. Можем ли да сравняваме няколко подписа и липсата на бойни действия с девет месеца кръвопролитни бойни действия на българската армия на страната на съюзниците. Едната е действие на няколко души, което в действителност няма никаква тежест и важност, другата бе хиляди загинали български момчета събрали с гърдите си немските куршуми и наторили чужда земя. Тук сравнението и мярката абсолютно липсват в мозъците на „историците” и агитпропчиците.

 4. Нека да добавим, че и сега липсват паметниците за тези българи, които може би единствени в Европа, ускориха победата над хитлеристка Германия повече от всички останали страни помагащи на съюзниците. Вместо тях имаме много паметници на съветски войници, които са символ на признателност на една малката група поставена да управлява страната с много убийства и терор. Останалото население бе лишено от елементарни човешки права и притежания.

 5. “Безкултурна, необразована и свирепа текезесарска нация. Разбирате ли, точно днес на независимостта, че няма как да има независимост ако си зловещо прост?”…

  http://systemoferrors.wordpress.com/2013/09/22/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/

 6. На девети комунистите бяха командвани от Добри Търпешев, който не беше в София. В града имаше едва няколко стотици и обикаляха и записваха всеки,който искаше да членува в партията им. По късно имаха за градски секретар Тодор Живков, който практически нямаше много власт по това време. В правителството те участваха само с двама министри на МВР и Правосъдието. Главни организатори и контрол от Москва чрез НКВД бе проведен от Вълко Червенков и Стефан Богданов. Милицията бе дадена на Антон Югов и скоро попълнена с свежи млади селянчета преминали бързи курсове в СССР и ръководени от руски инструктори.

 7. Г-н Инджев, както се казва положението вместо да се влошава, става безнадежно! Днес в сутрешния блок на една телевизия, го доказаха група млади хора, рожби на демокрацията. С познанията си по история, успяха да доведат до потрес и отчаяние Директорката на НГДЕК. Потвърдиха резултатите от изследването на НЦИОМ. Много е трудно нощем и в гъста мъгла…!?

 8. Драги ПАП, връстник съм на 9 Септември, по-точно, роден съм през 1943 г. Зная за баща си, че е починал на 33 години от малария във Военната болница в София; малко преди това, на 02.02.1945 г. казал на роднините: Убиха ги. Те: – Хайде де! – Моля ви се, аз съм военен човек, знам.
  Дълго време се съмнявах, защото бил чул пукот от шмайзери, а НС и другите са били застреляни с пистолети. Скоро прочетох, че накрая наистина са ги разстрелвали с шмайзери, защото били много…

 9. Комунизмът в Европа падна и завари българите неподготвени за това.Свободата им беше поднесена наготово , трябваше само да посегнат и да я вземат , за да устроят държавата си и животът в нея според демократични правила.Само , че по –голямата част от тях не желаеха това , искаха си старото безсмислено живуркане.
  И докато се наканят и воюват помежду си , Кума лиса (БСП) им взе сиренцето обратно !

  БСП тактически даде на Ф.Димитров да поуправлява малко , след това за да отпуши напрежението от кражбите си даде и на И.Костов да поуправлява и да им подари чрез масовата приватизация това онова. След това, докато се усети, му взе инициативата за 2 месеца и си докара кукла чак от Мадрид. А после си направи и плашило от него. Така направи и с Борисов , издигна го и го свали когато беше нужно за интересите и .

  (Преди 1989 работех в голяма производствена единица.Виждах много ясно липсата на стимули за работа .Виждах калпавата организация на труда , а и изобщо във всичко управията ни все българска си беше.Работеше се на парче , хаотично , започва се нещо необмислено не се довършва , след това се започва друго .Никаква системност и яснота.Когато дойдоха германци, шведи и др. западни специалисти за реализация на определени дейности по проекти , разликата в тяхната организация беше видна-два различни свята .Те знаеха всичко по часове, дни , месеци напред. Действаха като отделни елементи в единен механизъм.Бяха от различни държави , но еднакво организирани , отговорни и се разбираха с половин дума. Един ден колата на германците осъмна с изпрошнати странични огледала , ей така висяха си , а също с усукани чистачки .Искали българите да откраднат нещо ,което не става за москвича им , ама не могли и затова го счупили.А германците се чудят и питат, защо чупят, а не си купят като им трябва?След като им окрадоха и инструментите ,вече не питаха , ами всички вече си носеха документите и парите в пазвата на връв .

  Слабостта ни към крадене и безредие(невъзможност да се организираме, необмислени решения , неясноти , лошо изпълнение) се прояви в прехода с пълна сила и системно, целенасочено се разви.Днес краденето и безредието вече управлява държавата и е основно нейно качество . )

  Все по –често се чува заключение като , няма демокрация , няма пазарна икономика , няма правова държава, няма свобода на медиите.Това е закономерен резултат от горното.Ние сме такива като общност , макар поотделно да се спасяваме някак !
  Домовете ни лъщят с гланцов MDF , а навън мръсотия и бездомни кучета.
  Погледнато от вън , ни сме държава-мафия !

  Днешното правителство е закономерен етап от този начин на живот!
  Дали наистина има пробуждане след 23 години , едва ли !През тези години малка прослойка хора никак не е спала , спят още мнозинството глупаци мрънкащи в просъница, а други все още сънуват миналото.До кога ?

  Хайде нали се познаваме , ние все още носим кражбата и хаоса в нас , болни сме ….. болни сме от себе си , и доказателство за това е днешното българско правителство!

  Това правителство е скрепено от устойчиви интереси , както никое друго до сега !
  Още от първият ден изразих мнение, защото знам каква стока сме , че то ще властва 4 години за съжаление.Интереса на Атака и ДПС е железен , а БСП е продажно безпринципна що се отнася до власт.Никога БСП не е била по силна от сега.Днешната ситуация е като по поръчка за схемите и подходите и на управление.Днес комунистите владеят и политическата и икономическата власт, държавата е напълно тяхна .Институциите и всички лостове за управление са техни.
  Хората са удобно разделени, партиите разбити по интереси.Ако някой пита кое е мафията в България , казано с една дума , това е БСП.Тази партия( сдружение на забогатели комунистически наследници) е всичко над всичко !Ако някой пита защо сме последни и в страни от пътя , отговорът е заради българите които гласуват за БСП(и ДПС- БЗНС-то на БКП-то) и не пожелаха да се променят.

  Излишно е да се заблуждаваме, че в държавата може да настъпи каквато и да било промяна в механизма на управлението за кратко време, защото това минава през промяна на мисленето .

  Нужен е нов граждански договор(за да сме единни) , ново формулиране и устройство на държавата(за да сме успешни), общи цели !Леки, ефективни(не бюрократични) управленски подходи(намалена роля на партиите).
  Нужно е да основем държавата отново(казано метафорично) !

  Ние сме една шепа хора и живеем на благодатна земя !
  Каквото е могла природата ни го е дала , останалото … зависи от нас !

 10. Те са много,силни и побеждават от стотици години. България е тяхна.
  Побеждават, защото нищо друго не се иска от тях, освен да бъдат себе си – лениви, тъпи скотове.
  Последната им победа е тази над протестът в София.
  Сещате се кои са – повечето българи. Мнозинството.

 11. След като съществува закон в българското законодателство, определящ тоталитарния режим 44-89г. като престъпен, следователно хвалещите 9.9 и периода до 89г. нарушават този закон и следва да бъдат подведени под отговорност!
  Те обиждат и жертвите на комунизма, подобно на расистките изказвания и призивите към насилие, което е забранено в медийни и други публични изяви и такива речи заслужават да бъдат санкционирани!

 12. Г-н Огнян Георгиев,
  много сте прав. Бях дете когато образуваха ТКЗС-то на село. Дядо ми който след гурбет в Добруджа, участие във войните 1912…18г и многогодишен труд бе създал имот за прилично съществуване на фамилията въпреки гаврата с него (неравностойна подмяна на нивите му) така и не влезе ТКЗС-то.
  По това време един наш съселянин с изключително чувство за хумор разказвал в кръчмата следната история: “Като минавах покрай големия гьол в реката, слушам как крякат жабите: най-големите “Ню Йорк, Ню Йорк…”
  малките – “Москва, Москва…”
  Най-малките – “ТКЗС, ТКЗС, ТКЗС.”
  Тези ТКЗС-та унищожиха трудолюбието на българските селяни.
  Чувал съм дядо ми да казва “Орташката работа и кучета не я ядат”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.