Червените газят наред червените си предизборни линии

Доста сарказъм се изля върху американския президент Барак Обама заради парадокса да избегне нежеланите от него, но предопределени пак от него военни удари в Сирия, благодарение не на друг, а тъкмо на основния международен опонент по въпроса-Русия. Тя се направи на изненадана едва ли не от наличието на химически оръжия в ръцете на сирийската армия, която е снабдила и обучила да борави с тях, но сега великодушно предлага да бъдат премахнати “доброволно”, вместо да се стига до външна военна намеса. Ако за Обама, предполагаемото му облекчение от развоя на събитията без американска военна интервенция „капанът” бяха собствените му думи за червената линия, която режимът на Асад не бива да преминава, то какво да кажем за червените линии на червените в България, начертани предизборно, които една след друга те с престорено прискърбие прекрачват?

Лъгаха вдъхновено и на едро, за да се домогнат до властта и не се посвениха да се заиграят със здравето на хората в интерес на могъщото ресторантьорско лоби. Всички си спомнят за червените линии с обещанията им да отменят плоския данък и данъка върху срочните банкови депозити, от които дезертираха зрелищно. Но като че ли се позабрави предизборната им лъжа за връщането на стария режим на тютюнопушенето в заведенията.

Нямам за цел да възраждам ожесточената дискусия, но темата за лъжата си заслужава още една илюстрацията. Защото излъга не друг, а самият Станишев.

„БСП ще внесе в новия парламент предложение, което да разреши в ресторантите да има разделени помещения – за пушачи и непушачи. Това обяви в Стара Загора лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и водач на листа на кандидат-депутатите от “Коалиция за България” в града, съобщи на 21 април 2013 г. БТА.

Както и при лъжите за Белене ( нямам предвид концлагера- неговото възстановяване е по-вероятно от невероятното изграждане на атомното чудовище с неизпълнимите параметри за подобно икономическо безумие), Станишев обоснова щедрото си обещание за повече никотин за хората с необходимостта да бъдела намалена безработицата.

Последваха го знайни дългогодишни лобисти на незнайни ( за широката публика) спонсори зад гърба им.

Новоизгрялата звезда на червения депутатски небосклон Мартин Захариев, готвен да оглави държавния надзор над туризма, се изпусна дори с признанието в едно телевизионно интервю колко било важно за клиентите на казината да могат да си запалят пура. Представи се почти като по стихотворението на Смирненски за омразния капиталист „с бастон и с дебела пура”, който се връща призори от комарджийски гуляй, докато отрудените пролетарии тръгват да се бъхтят за хляба на децата си. После млъкна…

Млъкнаха предсказуемо, защото знаеха, че ще проговори Брюксел, което не им пречеше да баламосват избирателите си. Това прави измамата им особено нагла по дефиниция.

Европейската комисия няма да приветства действия на българското правителство за смекчаване на пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. Това става ясно от писмо на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг до евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова, пише днес, на 24 септември 2013 г. , в. “Сега”.

Поредната спукана червена предизборна лъжа е толкова арогантна, че наистина е сравнима донякъде в това отношение само с далаверата в Белене.

Аферата в Белене впрочем е толкова „дебела”, че не ми се правят тънки намеци преди да се изяснят някои параметри на приятелския огън, който властта откри по своите в енергетиката, защото явно има и „по-свои” хора от досегашните. Засега не е лошо да запомним като ориентир една единствена дума от интервюто на засегнатия от атаката ядрен бос Богомил Манчев в ( спонсорирания от него чрез рекламен договор) „Преса” на 22 септември:

ПРЕСА: В интервю пред БНТ казвате, че сте жертва на политически и частни интереси. Какви частни интереси може да стоят зад акцията на ДАНС, МВР и прокуратурата, които в петък обискираха 17 адреса в София, Перник, Козлодуй и Белене?

Богомил Манчев:
– Има интереси от хора, които смятат, че като ни навредят, ще заемат нашето място и ще възстановят проекта, което е абсурдно. Но скоро всичко ще се разбере”

Думата, която си заслужава вниманието в морето от празнодумие около балона „АЕЦ”, е „абсурдно”- ако е приложена към самата идея за натрапването на руския мастодонт, тя е адекватна като оценка, но противоречи крещящо на всичко изречено и сторено по въпроса от Манчев и компания досега.

Възстановяването на проекта АЕЦ „Белене” изобщо или именно реанимирането му конкретно без фирмата на основния играч на този терен у нас Манчев „Риск инженеринг” е абсурдно?

Манчев обещава скоро всичко да се разбере. Дали?

Честно казано, не се надявам на честни отговори. Най-вероятно ще научим толкова, колкото разбрахме за приятелския огън на премиера Борисов по неговия дългогодишен приятел Валентин Златев с данданията около временното отнемане на лиценза на „Лукойл”, която се оказа като пушилката над новооткрит петролен кладенец- включат ли се механизмите за изпомпването на печалбите, пушилката се разсейва и всички забравят за нея.

Докато чакам, се надявам подложените на ядрена бомбардировка от лъжи избиратели да разберат, че за тях днешните властници са загрижени, колкото Станишев за белите дробове на трудещите се в опушените заведения- важното му било да не са безработни, пък ако ще да пукнат всичките от рак, за да е на власт.

3 мнения за “Червените газят наред червените си предизборни линии”

  1. Мартин Захариев, показател за възможната и допустима степен на обновяване(чиито максимум е първенющината) на представителството в тази мафиотска структура , наречена партия.

    Оправдаването им за неизпълнени обещания “ с не техен , а експертен кабинет”, и на трите съюзника (съюзници срещу политическата логика и правила ) е поредно доказателство за невъзможността една държава да се ръководи успешно с такъв тип съглашателство .Оправдавайки се по този начин , те отричат функционалността на кабинета и влизат в противоречие със себе си , на мига в който започват да се оправдават за неизпълнени обещания.
    Тоес, кабинета е спънат от трите партии, но и партиите са спънати от кабинета , който е спънат от тях ! Въртележка от безкрайни лъжи и оправдания с неизвестен изход.

    Нагледна ирационална държавност , като вид комунистическа власт !

    Приказна страна на чудесата сме !

  2. И на мене по-ми се иска да е абсурдно възстановяването на проекта Белене, но по-вероятно БМ има предвид, че е абсурдно да бъде изместен от проекта, защото се е бетонирал към него. Няма да “им” го даде.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.