Борисов пак атакува чрез бягство

Пленарната зала на Народното събрание, останала днес наполовина празна, е правдиво огледало на кривите политически сметки в България, които все не излизат и дават поводи за тълкувания дали „чашата” е била наполовина пълна или напротив.

Макар и не толкова артистично-драматично, но днес се повтори 20 февруари: Борисов отново подаде оставка като пак избяга от отговорността на своето прехвалено лидерство.

Отказът на ГЕРБ да се регистрира и да осигури кворума за заседанието, с което да позволи да се задейства процедурата по дебатите около вота на недоверие към правителството, внесен от партията, прилича също на отлива на една приливна вълна, но с тази разлика, че от оттеглянето на водата в океаните става по закономерни планетарни причини, докато в случая наблюдаваме феномена на законните, но непозволени парламентарни хватки от текезасарски тип. Нещо от рода на „хайде да му направим сечено на Вуте, нищо че от това ще ни стане още по-зле”.

А Вуте суче мустак и благодари в параклиса на Позитано на бог Путин, че му е изпратил свише крепежен елемент, като дразнителя Атака, и кит като ГЕРБ, който сам скача в устата на мечката като сьомга, плуваща срещу течението.

ГЕРБ бяха непредсказуеми със своята лабилност като управленци и си останаха верни на хаоса в (без)действията си като опозиция. В това отношение не може да им се отрече, че са последователни в повтарянето на грешката да реагират на принципа „проба-грешка”, който в науката може и да е полезен за експериментаторите, но е неприложим за откривателите на топлата вода в политиката- особено в случай, че е превърнат в основно средство за производство на демократични глупости.

Не всичко, което демокрацията позволява, е позволено на онези, които претендират, че са носители на демократичното начало в страна, самоопределяща се по документ като част от Европейския съюз от демократични държави.

Само се питам, без Европейската народна партия да е някаква прокуратура, кога най-сетне тя ще се самосезира и коригира по отношение на факта, че е заложила на ГЕРБ като на своя ценност в България. Защото с днешното си (без)действие ГЕРБ за пореден път доказа, че вреди не само на себе си, но и на всичко, до което се докосва по „роднински”.

Опитът на гербаджиите да обосноват (без)действието си отново с приоритета на натрият носа на Атака, за да лъсне още веднъж добре известният факт на наркоманската зависимост на парламентарното мнозинство от атакистката подкрепа, прилича на изневяра, с която съпругът иска да си го върне на шавливата си жена, консумирайки първосигналното отмъщението пред телевизионните камери.

Ако на Атака е „позволено” да се държи с арогантната инфантилност на една презряна в Европа проруска формация, организирайки си нещо като „голямата екскурзия” ( но не насилствено) в европейската столица Брюксел с цел да постави ГЕРБ в позата „ кворумен партер”, то поведението й не би трябвало да е автоматично и огледално копирано от партията, която става, ляга и се върти насън с бълнуването за последната си пирова парламентарна победа.

Инстинктът на спихващия се кит ГЕРБ да се хвърля отново на брега и да се изненадва шумно, че вълната се е оттеглила, е самоубийствен. Но този кит толкова си може в услужливата игра на бутафорна война срещу ДПС и БСП, които се наслаждават на лесната плячка, захапала кукичката марка „Кукиш”, сделана в Русия по съветски стандарти.

ГЕРБ може да са увлекли доста избиратели, но така и не можаха да запленят в мрежите си интелектуален планктон, с който да захранят мозъка на туловището си.

„Биткаджийската” философия в главата на вожда им показа за пореден път, че с размахване на юмруци във въздуха не можеш да плуваш вечно в изкуствения водоем, до който са те допуснали с внушението, че си покорител на моретата по рождение. Ето защо, както се вижда и от нежеланието на околните да се доближат до протегнатата му десница ( чиито пестник познават от опит), той е обречен да завлече на дъното себе си и останалите, които удобно се возеха на гърба му досега.

28 мнения за “Борисов пак атакува чрез бягство”

 1. БСП и ДПС са ми така дълбоко противни, че днешния номер на ГЕРБ ми достави удоволствие. Иначе всичко щеше да си е – бля-бля-бля и нищо в резултат. Хареса ми и намекът, че Олигарски ще се усети, че не само той зависи от партиите, а и те от него.Ако подаде оставката и те увисват отново на врата на Воленчо. Отврат!

 2. Браво Иво! Възхищавам се на превъзходните ти сравнения!!!

 3. Съгласен съм с г-н Инджев, че провалът на заседанието от страна на Герб ги проваля в очите на ЕНП и вероятно в очите на част от избирателите. От друга страна, този ход за пореден път разкрива ключовата роля на Атака за кворума и прави БСП/ДПС жалки и безсилни (за пореден път). Тука обаче не съм съгласен с г-н Инджев – разкриването на наркотичната зависимост към Атака трябва да се показва колкото се може по-често и по-явно. Това е най-сигурният и справедлив начин за изпаряване на подкрепата към тези партии. Струва ми се, че с това анти-Парламентарно мнозинство, анти-Парламентарното поведение на Герб е оправдано, въпреки, че е първично и нелицеприятно.

 4. Да днес ТОЙ издрънка по жълтите павета, като никому ненужна, бракувана кофпомпа – спукана, с прокъсан маркуч и липсващ накрайник.

 5. Макар че си прав,че това което пишеш е вярно,че това което ГЕРБ направиха беше чиста глупост, оставам си Про Герб.Толкова пъти повтарям че единствено ГЕРБ може да измете помиярите,но но всуе.
  А иначе ти се възхищавам,ти си най добрият блогър и всеки ден влизам по два пъти в твоя блог.Но не знам как да те убедя че за Бойко грешиш.

 6. ГЕРБ искали вот на недоверие? Смях!!
  За такава опозиция БСП и ДПС не са и мечтали /а дали не са си я отгледали за целта ?/.

 7. И аз съм доволна от постъпката на ГЕРБ днес, може да е елементарна, но пък отново се разкри злодейското лице но новата тройна коалиция. Просто лъсна отново. И нескритата злоба на този ДС помияр Местан…, и си мисля, това всъщност не е парламент, а сборище от престъпници, може би трябват други методи да се справиш с тях /няма да казвам какви мисли ми се въртят в главата/, този парламент предиизвиква само отвращение у мен.

 8. Към Златка,
  Аз пък съм на мнение че ГЕРБ и твоя Бойко в основата си по нищо не се различават от помиярите за които споменаваш. По действията се различават, права си.

 9. Съвсем не съм привърженик на ГЕРБ. Те не са истински антикомунисти, но не са и истински комунисти. За съжаление те са единствените, които могат да пречат Станишев и да го спрат донякъде пълното връщането на старата банда на власт. Когато говорим срещу тях, кажете ни къде има друг, който може да се опъне поне малко на БКП/БСП. Виждате как бандите на Доган и Сидеров лягат на земята, за да поддържат на гърба си тези от които не можем да се отървем.

 10. Борисов (а какво прави Цецо ?)отчита абсурдна дейност, ама аргументите и “тайминга” му са съшити с “бели конци”. Тази смешна демонстарция може би е “декорация” за подмолно недоволство от разпределителни процеси и страх от загуба и просто некомпетентност.

 11. Е, нека сега запленените от Бойко ТЪПАЦИ сами си отговорят доколко антикомунист е Тиквата и с регистрирания вот на недоверие ГЕРБ не дава ли на управляващите 6-месечен парламентарен покой.
  Т Ъ П А Ц И !

 12. До Златка
  Злате, не се хаби. Г-н Инджев е проучил достатъчно добре Борисов, преди да напише книгата “Премиер на РъБъ.
  Аз мисля, че днешното поведение на ГЕРБ не е правилно. Целта на вота не е да се покаже ролята на Атака в тройната, а да се атакува политиката на БСП/ДПС и поради това е неоправдано провалянето на заседанието на Парламента по вина на ГЕРБ. Това поведение дава коз на БСП и утре, ако ситуацията се повтори, БСП/ДПС ще ореват медиите,че им искат вот, а не се явяват да го оправдаят и обосноват в дебат. Ясно е, че Атака няма да се появят в Парламента, защото от тях нищо не зависи и ще използват случая да се разграничат. Ето затова ГЕРБ трябва здраво да влязат в битка, а да се опитват да извличат косвени дияиденти.

 13. Честите, внезапни промени на вече взети решения на мен ми говорят само за едно – Борисов го управляват. Първо той казва, че ще направи нещо, така както му иде от сърце и душа, после му свиват сармите зад сцена и той се появява, и без грам срам се отмята. Днес постъпи по същата схема, за кой ли път.
  Слушам аз следобед бившата министърка Лиляна Попова, която обговаря това поведение. Хвали се тя с успехите си, критикува сегашните и по едно време казва, че 17 души от БСП днес липсвали от заседанието в парламента. Тогава ми мина една мисъл която искам да споделя. Вадя молив, плюнча пръсти и смятам – 17 от БСП ги няма, 23 от Атака и тях ги няма, може и от ДПС да са отсъствали. Нещата са малко на кантар. Дали не са се притеснили, че вота може да мине и правителството да падне, затова са наредили на Бойко да бие отбой. Утре ще привикат тоя, оня и като си направят бройката цирка ще продължи.

 14. Когато кажем, че Тиквоний е глупак и неграмотник, не казваме нищо ново и не изненадваме даже скучаещите домакини трета младост. Но не може да му се отрече хитростта на ниво селски кмет от опозиционна партия, усвоил седмото чуство да усеща безпогрешно момента кога да си вземе болничен…
  Ако сте гледали безпомощното представяне на АЕЦка Цачева в сутрения блок на Нова тв (25. 09), ще ви стане ясно защо Тиквоний взе внезапно и изненадващо за всички, решение за дезертиране. Той просто разбра, че ще загуби дебата.

 15. Пожарникарят Буда и неговият милиционерски кръжок ГЕРБ винаги са били най-големия парламентарен срам на България, но с днешните си недопустими за една демократична страна действия те станаха парламентарния резил на Европейския съюз и Европейската народна партия, защото днешните действия на ГЕРБ са преди всичко подигравка с Европейския парламентаризъм и гавра с народа на България! Аз питам господата от Брюксел – това ли ви е прехвалената демокрация, за която страдахме почти четвърт век?

 16. Анализът на Иво Инджев е точен, в това спор не може да има. Искрено съжалявам за експертите и мъдрите хора в ГЕРБ, които са принудени все още да пребивават като политици в една лидерска партия. Повтарям – от такива именно очакваме да се държат като политици държавници, а не партийци, от които ни е призляло.
  Партията им беше длъжна да предвиди отсъствието на атакистите и наистина да бъде коректив на тази власт само когато е реално възможно, а не да произвежда сензации.

 17. Към Дончо Тонев,
  Драги Дончо, скудоумници като теб са срам за този форум. Тези, които имат различно мнение от твоето са ОПОНЕНТИ, а “Тиквата” Борисов, за разлика от теб, е бивш Премиер на РБ и лидер на партията-победителка в последните избори. Колко хора седят зад теб, за да си позволяваш подобни квалификации към човек, зад който стоят над милион избиратели?
  В допълнение, си позволявам да коментирам кратичко постъпката на ГЕРБ от вчера и евентуално днес. Мисля, че всяко действие, което по един или друг начин води до сваляне на омразната коалиция БСП/ДПС/Атака, Е ПОЛЕЗНО ЗА БЪЛГАРИЯ.А неистовата реакция на Тройната коалиция само потвърждава, че действието е било доста ефективно.

 18. Истинското желание на ББ е да измести Атака в управляващата коалиция.
  Иска да запази каквото е завзел, да не носи отговорност за миналото, да не носи отговорност за бъдещето – за какво му е да бъде самостоятелен (или основен) управляващ.

 19. Кой казва че словото не удря по-силно от тоягата!? Браво, Иво!

 20. Политика не се прави на принципа “иди ми дойди ми”. Или, ако мине. ГЕРБ да ли си мислят, че с един вот на недоверие ще свалят и парламент и правителство, и Борисов ще се върне на бял кон. Иска му се, но не става така. Тая борба се води дълго и продължително, а не само в един рунд. Време е банкянският “вожд” да разбере тази простичка истина. Иначе ще продължава да пелтечи и ръси дивотии по медиите.

 21. Знаете ли какво ме човърка ? 🙂

  Започвам да си мисля, че Бойко прави тези глупости умишлено. Като че ли вече е наясно, че работата няма да я бъде – РБ никога няма да го припознае за партньор. Затова със сетни сили се опитва да срине хем комунистите, хем и ГЕРБ (в рамките на която той определно има зависимости, от които не може да се отърве).

  И по този начин, сривайки сегашния парламентаризъм със земята, създава средата за раждането на наистина нещо ново (и надявам се добро) за България.

  Ако подозренията ми се окажат верни, май всички ние ще дължим едно голямо извинение на Тиквата 😉

 22. @Кристиян Спиридонов

  Предвид скачеността на съдовете БСП, ГЕРБ, АТАКА и ДПС, теорията ви едва ли има характер на конспиративна, а на обяснителна.

  Не разбирам как може някои тyк да поздравяват ГЕРБ за поведението им, което провали дебата и позволи на Орешарски да излезе “сух от водата”. Още няколко такива циркови изпълнения – и правителството наистина няма да си отиде преди 2017 г.

 23. Хитрата сврака-сдвата крака!С безумното си инфантилно поведение Борисов бетонира сегашното мнозинство…А може би това е и целта му!

 24. Към Аз:
  Тъпакът си е тъпак по природна даденост и няма кой да му помогне.

 25. Моля за извинение, но може ли Златка да уточни – дали е Русата или Черната Златка? Не че има разлика в интелектуалното им ниво, равно на това на мутрата Борисов.
  Аз като дясна избирателка искам да чуя позицията на Реформаторския блок за поведението на Борисов и по-специално- да разбера позицията на ДСБ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.