Орешарски на тур за овации в най-бедния край на България

След като отчете 100 дни успешно управление и си писа оценка „много добър”, премиерът Орешарски отиде да се види със 100 кметове, но само такива, които са свързани със 100 годишната партия, която твърди, че България има програмен кабинет на Орешарски, а не правителство на БСП.

На мероприятието по аплодиране на намеренията за още повече успехи Орешарски бил заведен във Враца от Сергей Станишев. В ролята на конферансие той нахъсал публиката с думите: „имаме амбицията кабинета на Орешарски да работи пълен мандат”. Всички станали на крака и аплодирали, информира ни в. „Дума”.

От репортажа става ясно, че другарите управленци, жадни за малко овации и партийни ласки след повече от 100 дни столични шамари, очевидно са си организирали бягство от негостоприемните жълти павета, за да си лекуват раненото управленско его в най-бедния регион в България, на Балканите и в Европа- истински резерват и развъдник на левичарство, готово да аплодира себе си за историческите си успехи в борбата за все повече бедност и печелене на избори с гласовете на бедните.

От една страна е вярно, че човек не бива да се надсмива над нечие нещастие, но е забележителен цинизмът на спекулиращите с него, поради което се налага саркастичната оценка: отчитането на успехите под формата на нови обещания в най-нещастния регион на поверената ти държава си е чиста проба цинизъм, който си проси аплодисментите на партийно ниво, но си заслужава позора на национално.

Представлението на Орешарски пред въпросните 100 леви кметове е произвело особено голяма „смешка” под формата на обещание на бедняците от провинциалната периферия да бъдат прехвърлени „повече функции”. Самият Орешарски, строг, но справедлив бащица от столицата, окачествил този студен душ като грижа за самостоятелността на кметовете, но все пак е пояснил , че това е „неприятно” (така ни казват в репортажа си във в. „Дума”).

Представете си сценката: ковчежникът, финансистът, стопанинът на държавните пари дядо Орешарски ( по аналогия с дядо Мраз), дошъл на крака. Те му стават на крака да го аплодират за амбицията му да управлява цял мандат и го гледат в чувала, а от там той вади някаква си свобода.

Левите кметове по дефиниция са леви, защото изповядват първото правило на социалистическия катехизис: повече държава! Очакват от него пари, а той им носи свобода. Ужас!

Ако си направите труда да се заровите в стари броеве на „Работническо дело”, както се наричаше вестникът преди другарите нахално да откраднат от Ботев думата „Дума” за неговото насилствено преименуване, ще видите, че този репортаж сте го чели. Разликите с миналото са малко- например във факта, че тогава всички кметове бяха леви и нямаше друго, освен държава, а под „мандат” амбициозно се подразбираше „навеки”. Иначе аплодисментите на крака за първия партиен и държавен ръководител бяха същите и вестникарският възторг от тях- тоже.

Ще завърша този кратък преглед на партийния печат с напомнянето, че приликите с миналото са не само в стилистиката. Бурните аплодисменти бяха последвани от още по-бурен провал, предшестван от буреносни предупреждения, че трябвало да се обърне внимание на социалните нужди на хората.

Ето как звучи тази буреносна нотка в репортажа на „Дума”:

На среща с Орешарски кмет от Врачанско се оплакал, че съгражданите му се притесняват как ще изкарат зимата. “Наред с големите планове за работни места и бизнес трябва да се погрижим и за по-голяма солидарност в обществото”, призова премиерът”.

Моят прочит на закодираното съобщение за големите аплодисменти на левите кметове и леко прозиращите зад тях „притеснения” на техните избиратели, е че този кабинет е, както се изрази за социализма на финала на своето царуване др. Тодор Живков, „едно недоносче”. Съответно заявените от рожбата на този социализъм Станишев амбиции кабинетът му да изкара цял мандат са една от онези подигравки, които все някога ще бъдат разконспирирани от многократно лъганите другарки и другари.

25 мнения за “Орешарски на тур за овации в най-бедния край на България”

 1. Комунистите и националистите са като мускул – на всеки стимул реагират по един и същи начин. В случая с мускула, с контракция. В техния случай, с пропаганда, лъжа, омраза и в крайна сметка с насилие.
  Какво да се прави – физиология. Кога ли се задава насилието?

 2. Г- н Инджев не съм пропуснала Ваша статия в този блог, но рядко коментирам понякога задавена от гняв и безсилие.Точно това съм си мислила през годините на този преход- че е подло, недостойно да се възползваш от наивността и бедността на хората, за да трупаш милиарди на техен гръб.Имам предвид електората на БСП- една част от тях- хора необразовани, с по- малка възможност за развитие в живота- грехота от Бог е да се възползваш от тяхната наивност и да ги лъжеш, че правиш нещо за тях, а реално да ги грабиш.Как се гледат в огледалото тези хора? Как не се заплюват сутрин докато се бръснат?
  Аз съм лекар и за мен гаврата с болни и бедни хора е голям грях- не се смейте- има и такива лекари.Та мисълта ми е, че Божието възмездие ще ги настигне – убедена съм.

 3. За демагозите, преди повече от 40 години, един професор от СУ казваше: “Хитлер е дребен дилетант в сравнение с комунистите”. Надявам се сега вече ще го разберат и във врачанския край!

 4. Какво да коментираме – ако не бяха опасни за България, щяха да са жалки и смешни…

 5. И все пак по-добре Орешарски отколкото пожарникарят Буда. Това показват изборните резултати от последните парламентарни избори у нас, а на следващите народът отново ще си каже думата. В една демократична страна (накъдето уж е тръгнала България) правителствата се сменяват след избори, а не след бутафорни улични протести. Предизвиканият умишлено уличен хаос помага на мафията и монополите да въведат диктатура в страната.

 6. Боже, колко мъка има по тая земя, Божеее!

 7. Kqm kraja na minalata godina Stanishev opovesti, che ako pravitlstvoto ne si otide dobrovolno, to ste bqde svaleno. Kakto vidiahme tova stana!
  Sega sqstiiat kazva, che Oresharski triabva da upravliava i ste mu bqde osiguren cial mandat! Slojnata i trudna situacia v stranata edva li bi pozvolila da stane tova po edin besporen isiguren nachin.Tova moje mnogo lesno da se osqstestvi kato bqdat kupeni niakolko deputata, koito da se obiavat za “nezavisimi”.
  Pozvolliavam si da popitam,kakvo ste praviat togava neobediniiaemite protivnicina na tova othvqrliano ot bolshinstvoto pravitelstvo

 8. Как говорит Новодворская:
  В конце социалистической дороги ,вместо денег можно найти только дефолт!

 9. Петърчо Драгулев,кое е по – доброто? Все е лошо, но ако ги няма тия на улицата , няма кой да го каже!!! Ако всички чакаме, едва ли ще дочакаме!

 10. г-н Петър Драгулев много обича да мъти водата в този блог. Бъдете “осторожни” с неговите с неговите постинги 😉

 11. На комунистите им припари в София и бягат в най-комунистическия край на стараната /имам пред вид гласуването по райони/, но забележете и най-бедния.Всеки да си прави изводите.

 12. @Петър Драгулев
  Нима не разбрахте, че сега управлява мафията и Олигархски е куклата им?!

 13. @РАДОСТ
  Бъдете спокойна, Човечеството от незапомнени времена си е казало думата:
  (94 ПСАЛМ)
  94:1 (По слав. 93). Господи Боже, Комуто принадлежи отмъщението, Боже, Комуто принадлежи отмъщението, възсияй.
  94:2 Издигни се, Ти Съдия на земята, Отдай на горделивите това, което им се пада.
  94:3 Господи, до кога нечестивите, До кога нечестивите ще тържествуват?
  94:4 Те бъбрят, говорят надменно; Всички, които вършат беззаконие, се хвалят.
  94:5 Те съкрушават людете Ти, Господи, И притесняват наследството Ти;
  94:6 Убиват вдовицата и чужденеца, И умъртвяват сирачетата.
  94:7 И казват: Господ няма да види, Нито ще обърне внимание Якововият Бог.
  94:8 Разсъдете, вие безумни между людете! Вие глупави, кога ще поумнеете? –
  94:9 Оня, Който е поставил {Еврейски: Насадил.} ухото, не чува ли? Който е създал окото, не вижда ли?
  94:10 Оня, Който вразумява народите, Който учи човека знание, Не изобличава ли?
  94:11 Господ знае, че човешките мисли са лъх.
  94:12 Блажен оня човек, когото Ти, Господи, вразумяваш, И когото учиш от закона Си,
  94:13 За да го успокояваш през дните на злощастието, Докато се изкопае ров за нечестивия.
  94:14 Защото Господ не ще отхвърли людете Си, Нито ще остави наследството Си;
  94:15 Понеже съдбата пак ще се съобразява с {Еврейски: Ще се върне при.} правдата, И всички, които са с прави сърца, ще я последват.
  94:16 Кой ще стане за мене против злодейците Кой ще стане с мене против ония които вършат беззаконие?
  94:17 Ако не беше ми помогнал Господ, Душата ми без малко би се преселила в мълчанието.
  94:18 Когато казвах: Подхлъзва се ногата ми, Тогава, Господи, Твоята милост ме подпря.
  94:19 Всред множеството грижи на сърцето ми Твоите утешения веселят душата ми.
  94:20 Ще има ли съобщение с Тебе седалището на беззаконието, Което е хитро да върши зло чрез закон?
  94:21 Те се опълчват против душата на праведния И осъждат невинна кръв.
  94:22 Но Господ е високата моя кула, И Бог мой е канара, при която прибягвам.
  94:23 Той ще обърне върху тях собственото им беззаконие, И ще ги отсече в нечестието им; Господ нашият Бог ще ги отсече.

  Това е в Библията, Вехтия Завет; имат го и евреи, и мохамедани и християни… Това е общо място.

 14. Ореховски, Борисовски, Местановски-все 20!!!
  Те нямат почти нищо общо, ама ония дето им дърпат конците са почти еднакви.

 15. Към SURVIVOR,
  Ако натиснете името на Петър Драгулев, към което е прикачен линк се появява следният надпис:
  Oops! Google Chrome could not find xn--80aecced5b1akbtr9f
  Още ли не разбрахте, че това е едно не особено интелигентно ДС ченге (вероятно в пенсия)? Самият факт, че приема нашия Абсурдистан за демократична страна вече е показателен. А пък според логиката му най – доброто за България е да се затрие съвсем защото така сигурно ще бъде затрит най – после и Буда, а от това по – върховно щастие за нас няма! Не виждам разлика от критериите на “станишо-догано-местан” за върховно щастие!

 16. Към GB
  Не само сега,но и от предишни коментари точно това ми минаваше през ум.Поне не съм единствена.
  Антоанета

 17. Господин Инджев, позволете ми да не се съглася с последното ви изречение! Никога, ама никога комунисти няма да признаят, че са били лъгани от лидера си! И не просто няма да признаят. Те въобще няма да осъзнаят това. Напротив, ще твърдят, че през цялото време партията е следвала правилната линия и само заради някакви … например Иван Костов (за мащабите на България), Горбачов (за братския Съветски съюз) и други подобни са се провалили. Иначе те са били изцяло прави. И това ще бъде докато съвсем изчезне електоратът им. Не го казвам с ирония, а със съзнанието, че биологията е естествена наука. Нови такива няма откъде да се появят! Затова от БСП започнаха да ухажват ромите.

 18. Какво правите в този блог бе, мекерета с мекерета – разни отворковци, многознайковци и лектори по политпросвета, смели професори по разнобой на демокрацията! Разни Драгулев-ци и GB-та ни вкарват в схемата им кой по-по-най между Орешарски и Рапона!?
  Гарантирам ви, такава дилема в този блог няма бе, Т Ъ П И Т А П А Н А Р И и никога не е имало!

 19. На нивата край едно малко село в Северозападна България кротко си орял един селянин. По близкото шосе минавал автобус с депутати, който за нещастие катастрофирал. Докато дойдат линейки, КАТ, фермерът изкопал един голям ров и заровил телата. Пристигналият полицай го разпитва:
  “Добре, де те всички ли бяха умрели?”
  Селянинът отговорил:” Абе, някои твърдяха, че са живи, ама аз като знам как лъжат политиците- не им повярвах”
  Простете ми за черният хумор

 20. Отворко Донев, щом си “разгадал” системата по-по-най – какво се кахърите, за другите?
  Още повече – както сам признавате,все пак, те са все професори и многознайковци, така че сами ще се досетят за разните му там схеми на рапоните и олигарховците.
  Или не се доверявате на професорското им многознание?

 21. Ако има нещо,което безкраино ме отвращава в БСП и сегашното управление,предизвикваики истинска погнуса,то това е тяхното подло и лицемерно сиромахомилство.Толкова са долни в тези си прояви,така се гаврят с проблемите на хората,че и да искам няма с какво да оприлича тяхната мерзост.

 22. Към Дончо Тончев,
  Ти нали не си тъпанар? Що се вкарваш тогава в тая схема между Орешарски и Рапона?

 23. Тези неграмотници, които ме ругаят и обиждат, за да не кажа истината за днешната политическа обстановка в страната и мястото на дясноориентираните българи, не са мой проблем! Те са проблем на собственика на този блог! Аз даже им благодаря, защото със своето поведение ме убедиха, че моите коментари не са подходящи за този лишен от демократичност и толерантност блог, който все повече заприличва на политически биберон. Колаборацията винаги е била на мода в нашите среди. Жалко само за пропилените пет години. Останете си със здраве!

 24. Към Петър Драгулев:

  Господин Драгулев, щом не Ви харесва този блог, в който да обяснявате колко за предпочитане е кабинетът на Станишев, Доган и Сидеров, с който колаборирате по този начин, не Ви се натрапвам. Но е време да престанете да се опитвате да използвате мои статии с Ваше тълкуване, обратно на ясно заявената ми позиция.
  Обръщам се и към други коментатори отново: нямам нужда от тълкуватели на мои мисли. Каквото искам да кажа, го казвам и без посредници тук.
  Така че, да , Вашите коментари, самоцелно противопоставящи се от позицията на “истинския антикомунизъм” ( в полза на “кабинета Орешарски”!?) , наистина не са подходящи в смисъла, който посочих по-горе.Явно не схващате абсурда на този “антикомунизъм” и трябва да Ви бъде посочен еднозначно.
  А за здравето- мерси. Пожелавам Ви го също.

 25. Случаино научих нещо свьрзано с г-н П.Драгулев.Бабата на моя позната е била подчинена на някои си Драгулев по времето на соца в металургичен комбинат в Перник.Естествено бил комунист,а сьпругата му била рускиня.Не знам кои точно е коментиращия Драгулев,но тази случаина информация ми обясни напьлно позициите,които защитава вьпросния.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.