Кадиев се опита да си скъса опашката

Време е да обуздаем престъпните лъжи, които дезорганизират и без това разпиляната българска гражданска енергия.

Приемете това въведение като перифраза на заглавието на прословутата статия от март 1995 г. във в. „Дума” „ Време е да обуздаем организираната престъпност”, по известна с цветистото внушение за необходимостта „гущерът”, т.е. въпросната престъпност, да си скъса опашката.

Самата статия беше емблематична за лъжите на пропагандата, защото е подписана от боса на всемогъщата по онова време групировка Мултигруп, но е поръчана от неговия заместник Димитър Иванов на младия журналист от в. „24 часа” Георги Кадиев.

На 6 август миналата година, вероятно без да искам, прогнозирах граждански бунтове срещу „гущерите” в статията си „Осемте опашки на гущера”. Поводът беше продължаващото пълзящо поглъщане на медии от страна на Пеевски и компания в угода на ГЕРБ. Припомням това за любителите на ретроспекции…

Тази сутрин гледам и слушам Георги Кадиев, един различен от масата червени съпартийци политик, да подхвърля невъзмутимо в телевизионния ефир индулгенцията, че за правителството на Мултигруп, наречено за благозвучие през 1993-та „кабинета Беров”, не се знаело кой стои зад него.

Кадиев произнесе тази безнаказана лъжа заради днешната аналогия. Тя обаче някак оправдава и “кабинета Орешарски”, който той подкрепя, но с условностите на партиен дисидент, печелещ симпатии извън БСП с факта, че не е гласувал за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни тази година.

Да беше друг, да подмина с мълчание…Но да го каже точно Кадиев, на когото шефът на Мултигруп се доверява през онази 1995-та да напише програмната му статия за препиране на престъпния имидж на групировката му, това е не само нелепо, но и емблематично за начина, по който работи дезинформацията като генератор на безпътица в България. Защото дезинформираните си мислят, че са на прав път, обаче им слагат нарочно грешни табели и стигат отново и отново до „кривата круша”, както виждаме.

Известно е правилото, че откровените злодеи сами по себе си не са най-опасните хора а света. Не казвам, че Кадиев е злодей-тъкмо напротив,у той е вероятно най-приемливото лице за мнозина, които не симпатизират на червените, но с човека, подал оставка като заместник министър на финансите в тройната коалиция ( заради сблъсък с министър Орешарски и с ДПС) най-лесно биха направили политически компромис. Именно поради това думите му имат значение и си заслужават репликата.

Кабинетът Беров, за сведение на „неразбралите” все още, беше именно еманация на срастването на държавата с нейното престъпно подземие. Това, че за „украшение” в него бяха рекрутирани няколко лица с „буржоазно” и дори емигрантско минало, изобщо не прикрива двете му лица: политическото и фактическото.

В политическо отношение „кабинетът Беров”, дошъл след интригантско прекрояване на парламентарното мнозинство в движение, без избори, се крепеше на парламентарното мнозинство на БСП, оказало се такова, след разцеплението в редиците на сините депутати, обединени неформално около президента Желев, чиито съветник Любен Беров не случайно стана премиер.

Йезуитщината на онзи кабинет се изразяваше в претенцията да управлява с програмата на СДС, но с гласовете на БСП и с мандата, връчен за целта на ДПС- мимикрия, която с малки промени се повтаря и днес. Ролята на сините отцепници в момента играе Атака, но иначе двете партии, които непрекъснато обвиняват кого ли не за какво ли не, но са основните играчи на „прехода” , без да си признават вината, са си същите. Или казано с думите на популярната рубрика на „Дума” от онзи период: „Пак сме тук”.

Коментарната колонка на „Дума” „Пак сме тук” ( на която моя милост бях „главен герой” с инструктаж от името на главния редактор Продев да бъда презиран и „забравен” като „идеолог на сините”) беше украсена графично с едно пиле, нарисувано от писателя Радичков- партийният официоз продължаваше традицията да се крие зад имена, с влияние извън партията. Макар Кадиев да е далеч от Радичков, като „извънсистемен играч”, който често изразява несъгласие с официалната линия на партията, той е сред потенциалните кандидати за алтернативни лидери.

И точно той ли „не знае” кой е стоял зад „кабинета Беров”?

Крясъците на Сидеров, високомерният „аристократизъм” на Лютви Местан и властолюбието на Станишев са дразнители, които нямат нужда от разобличаване. Но „амнезията” на политици, като Кадиев, които могат да се окажат начело на следващия ешелон на амортизираната откъм лидери партия, не бива да се подминава с мълчание.

Кадиев явно разчита на късата ни памет, когато си къса опашката.

През март 1995 г. в. “Дума” публикува статията, подписана от Илия Павлов, “Време е да обуздаем организираната престъпност”. В нея президентът на “Мултигруп” (застрелян през 2003 г.) внушава, че държавата трябва да даде възможност на престъпните групировки да легализират незаконните си капитали и апелира към силовите структури, покровителствани от него, да се откажат от престъпния си бизнес, така както гущерът къса опашката си, и да излязат светло. (Десет години по-късно настоящият кандидат за кмет на София от страна БСП Георги Кадиев претендира за авторството на тази статия.) Месец по-късно показно е убит и президентът на ВИС-2 Васил Илиев. Неговото място заема брат му Георги Илиев, също застрелян десет години по-късно – през август 2005 г.

29 мнения за “Кадиев се опита да си скъса опашката”

 1. Бъдете здрав, г-н Инджев!
  Вашата споделена с нас информираност е безценен ориентир за изграждане на собствена позиция.

 2. Опасявам се, че червените гущери, вперили взор в Кремъл, завлякоха страната ни отвъд линията, от която безкръвни пътища назад няма!

 3. Поздрави Г-н Инджев, много добро и навременно напомняне на тема “Кой, кой е”! Мен така ме завъртя съдбата, че от 1992г не съм в България с изключения на някоои кратйки отпуски. Но затова пък имам много живи и пресни спомени точно за ония времена в началото на прехода. Спомням си едно предаване (мисля “Всяка неделя” беше) по тогавашната “Канал 1”, в което Илия Павлов беше представен, като “новоизлюпил се бизнесмен”. Той през цялото време фуфлеше сякаш беше лапнал пшрекалено горещ картоф и явно редеше заучени фрази набити в главата му, като реплики които трябваше да съответстват на дадената му роиля. Но играеше прекалено зле. След неколкократн смутолявяне от сорта: “А вие дръ..дан…” успя да произнесе: “А вие господине платихте ли сио данъците”? като реплика трудно разбираемо към водещия или към зрителите. Казвам това, защото това беше първоначалния замисъл на “превратаджиите” започнали “прехода”, на които Желю Желев най – активно и подмолно помагаше. Те наистина бяха осенени от идеята да се превърнат в капиталисти, честбни и почтени както тези на запад. Не от любов към държавата и гражданите, а от интереса си да останат на върха и пак да управляват, но при една по – реална система, която да замени абсолютно пропадналата и водеща към тяхната гибел комунистическа утопия и последвалите “соц” поправки в нея. Но през годините на прехода се видя, че са некадърни за това и в резултат нещата се развиха точно по този начин, на който сме свидетели през цялото това време. И в резултат затъваме все по-дълбоко и по-дълбоко в блатото. Но в това блато затъват и те злопполучните (само)реформатори! Георги Кадиев е вероятната бъдеща подводница, на каквито се нагледахме досега. Не по-различна е и Кунева, но тя вече е амортизирана и плува безпшомощно на повърхността, така че се забелязва от всички. Е с някои учудващи и озадачаващи изключения. Но по въпроса бих казал главната мисъл на Буда. Не жалкия Бойко Борисов а оня истинският Буда с двете “д”. Главната мисъл, до която е достигнал след 12 години отшелничесттво принц Сидхарта Гаутама (Siddhartha Gautama), наречен след прозрението си от хората Будда (Buddha)е:
  ОТ ДОБРОТО МОЖЕ ДА ПРОИЗЛЕЗЕ САМО ДОБРО, А ОТ ЗЛОТО МОЖЕ ДА ПРОИЗЛЕЗЕ САМО ЗЛО!
  Не е зле да се знае това от повече хора за да го имат в предвид когато се чудят кого да подкрепят на избори. Така, че когато става въпрос за Кадиев не е зле да се замислим от кое дърво падна тая “круша”!

 4. БСП явно е в разпад.Всеки дърпа чергата /макар и на дупки/ към себе си.И Кадиев и Дончева и Първанов продължават да реанимират едва дишащия труп на бившата /отдавна/ социалистическа партия, която спечели властта с парите на мутро-олигархията , създадена от същата тази партия.Въобще как им се обръща езика , да говорят за социализъм, най-богатите представители на БСП, забогатели по разбойнически.
  Но поне е ясно, коръбът на БСП потъва и ще видим на колко пиратски сала ще го разделят.

 5. “Известно е правилото, че откровените злодеи сами по себе си не са най-опасните хора на света.”
  Това ми напомни отдавна написаното от Владимир Богданович Рязун:
  “Времето е лошо. Всички са “другари”. Всички са братя. А когато човек за човека е другар, приятел и брат, как да познаеш откъде ще те ударят.”
  А колкото до “пилето” на Радичков – то си е чиста проба нагла, креслива, проскубана сврака!

 6. Специалната роля “партиен десидент”, отредена на лицето Георги Кадиев, проличава и в множество “дребни подробности” в телевизионните му изяви в последно време, една от които е мантрата (която много упорито разпространява!), според която Реформаторският блок е в тесни контакти с банкера Цветан Василев.

 7. Кадиев може да бьде само “инакомислещ “комунист,но нищо повече от това.Много навременно г-н Инджев посочва и припомня делата Кадиеви,защото сьществува вероятността точно тои да е резервния вариант на БСП.Тогава ще продьлжи политиката на сегашното управление,но по Кадиевски тоест нишо няма да се промени.Комунистите са царе на мимикрията и хамелеонщината.И евангелието ще зачетат,ако трябва,само за да са на власт.

 8. Струва ми се,че червените боклуци няма как да се променят в нещо по-добро каквото и да приказват. Не мисля обаче, че докато има за кукловоди реалните собственици на България (бивши ДС шамани, олигарси и мафиоти) би могла да се разпадне.

 9. БСП се разпада,казва Дари,а чул го Господ!Злините,които тази партия причини на българите и българи са огромни,колко години ще трябва да се оправят?Тази партия прави списък 1944г.за конфискуване и унищожаване на български книги и репресии над техните автори.Нацистите също палиха книги.Тази партия ни лиши цели 70 години от история и национално самочувствие,тя искаше да ни превърне в руски безмълвни слуги.Тя руши манастири и църкви,преследва и убива свещеници и Мая Манолова носи огромен ръст и в ефир каза,че протестиращите й пречат да се черкува в катедралния храм.Тази стринка какво си въобразява?

 10. Аз съм склонен да оправдая до някъде Кадиев за статията, която е написал в началото на кариерата си като студентче във вестниче. Не че е доблестно, но явно задачата му е била спусната от горе и е бил “бушон” – служител без права, но с отговорност. Такова поведение е немислимо за утвърден журналист, но Кадиев е политик и икономист, а не журналист и вероятно съжалява за поръчковата статия, която е написал.

  Аз уважавам позицията му, защото е ЕДИНСТВЕНИЯТ в БСП, който не повтаря като зомбиран мантрите на Сергея и си навлича гнева на всички останали. Политиката, а и десницата, ще имат нужда от прями и интелигетнти леви политици, за да излезем от омагьосания кръг Герб – БСП/ДПС.

 11. Кадиев , Мартин Захариев , Курумбашевци и подобни са все едни демократи , за келепира .Какви са им принципите , не се разбира ясно , защото действията им са с групировката БСП, а приказките примамливо Пилатовски.

  Да “професор” Беров , човекът с 4 байпаса и 5 диоптъра , едва креташе , докато ограбваха вероломно държавата .Какво му трябваше на този възрастен човек , така и не разбрах .Много хора мислят , че като наричат някого професор , генерал , или друг титлован фалшификат , то той има качества за подражание и пример !
  Само , че далеч не е така.И титлите са ни фалшиви.
  Все по отчетливо виждам лъжата постлана като основа за почти всичко в нашето битие на тази територия.
  Първо постилат една шарена черга с лъжи , и започват да градят , в един момент някой я дърпа , търси се виновника , но така и не го намират.След това ни постилат пак същата черга с лъжи обърната с шарките на обратно и отново играта се повтаря !
  Като малоумни сме , невероятно …… !

  “Крясъците на Сидеров, високомерният „аристократизъм” на Лютви Местан и властолюбието на Станишев са дразнители, които нямат нужда от разобличаване. “- казва г-н Инджев.

  А “доктор “ Ахмед Доган , него трябва да разобличи веднъж за винаги !
  Този същият , когото величаят слугите му , а ние срамежливо мълчим , е в основата на голямото зло нанасяно ни през целия преход!Всеки който искаше да навреди на народа си , да граби и манипулира се съюзяваше с него . Те винаги успяваха, след което се оттегляха невредими!
  България , нямаше съдбовния късмет , когато службите разчистваха престъпниците по времето на така наречения “цар “(а и по-рано), да се отърве от него ! Можеше да бъде и друго !
  И днес Доган е недосегаем ! Класическа мафиотска фигура , охранявана повече от президента , зад дуварите криещи потъналият в лукс, курви и пиянство Луцифер, който слугите му от горната земя , възхваляват непрестанно!Заповедите идват от там , от тъмнината с подигравателно отекващо ехо ….гяурииии…. !

  Имаме ли сили, да премахнем това зло ?

 12. пропусната буква м

  А “доктор “ Ахмед Доган , него трябва да разобличим веднъж за винаги !

 13. към Иван Лозев – по-рано са му казвали какво да пише, а сега какво да говори – аз поне не виждам съществена разлика в поведението му.

 14. Преди няколко години потьрсих да прочета нещо от вьзхвалявания до Бога ,Доган.Намерих една негова статия или нещо подобно на философска разработка на тема Джон Лок в списание “Философска мисьл”от 1989г.Какво да ви кажа-нищета на философията Доганова.Написано в напьлно марксистко леннски стил,точно по такьв образец ,без никаква оригинална мисьл или поглед,за речника – натруфено безизразния език на превзет ком.агитатор.След това си припомних,че по негово време при кандидатстване вьв ВУЗ освен предимствата по буква”Ж’ ,имаше и раиониране и предимства за малцинствата,което накратко се изразява в следното-2броики за София,45 за Кьрджали.Та как е станал студент Ахмед Доган става ясно,да не говорим че в ония времена специалност “философия”бе запазена изключително за комсомолци и бьдещи партиини кадри.Тои е бил агент на ДС и като такьв застава начело на ДПС?!Без коментар.След доста време се е докопал и до титлата “доктор “.В задачата се пита-какво може да се очаква от подобен ?…Аз си отговарям така-нищо по-различно от това,което де факто е тази изключително подла политическа особа на комунистическата агентурна подмяна,която червените нарекоха “преход”.И никога не сьм го смятала за умен, за какьвто непрекьснато бе вьзвеличаван.Явно е подготвян да работи по Лениновите права на нациите за самоопределение.Сьшият този Ленин,които сьс специален декрет от 1920г. забранява националното име “бьлгари”.От гледна точка на психологията г-н Доган е типичен пример за “Наполеонов комплекс”.Изключително посредствена,неистово амбициозна и аморална личност.Това е “героят на сатанинското време” Ахмед Доган,които никога и никьде посвета не би могьл да стигне дори до статуквото на студент по каквото и да било.

 15. Г-н Инджев,повтаряйте,припомняйте,защото много хора ,поради къса памет или нежелание да мислят със собствената си глава,или забързани в ежедневието,или зомбирани не виждат или забравят истината.Г-н Инджев,припомнете истината за Желев,Беров,за Доган и ДПС,за която,ако си спомням добре,ИванКостов от трибуната на НС каза,че е проклятие за България.Ще отрече ли някой?!И точно тези,които не искат да прозрат истината увеличават процентите на червени и лилави.Социологията,фъфлеща,отново е впрегната и отново облъчва по селските радиоточки.За това съдействат и услужливите и самопредлагащи се медии и т.нар.журналисти.

 16. “.Сьшият този Ленин,които сьс специален декрет от 1920г. забранява националното име “бьлгари”.(Чушева)

  Хайде малко коректност! Не ми пука за “този Ленин”, но все пак е ставало въпрос за волжските българи,които си говорят татарски, макар че някои от тях се смятат за “тюрки-булгар”. Самият Ленин е родом от Татарстан и е знаел много добре доколко татарите са българи.

 17. Кадиев не е толкова различен, а е безличен. Адски. Когато Сергей и ко му запушиха устата с намеци за семейните му доходи – жена му е сред нарочените за енергийни вампири – износители, – той върна аналогичен намек към Станишев… Като зам-минфин отправи упреци към Борисов за Бориславова, и пак се подразни за ответния залп по високоенергийната му собствена съпруга… Пролетта се напъна да натресе на Фандъкова да плаща на абсолютно всички неприети в градини деца, та да подпомогне специфичния електорат,който и без това не ги праща там, – и да закопае общината. После се усети какво ще загубят, и млъкна. Беше го срам от Пеевски, но в зала не вдигна ръка против него… Против Станишев е, но без него няма общински и парламентарни листи. Стабилен в средата на щрайха, но често фалшив… Извън партията семейството му ще слезе до ниво “Бюро по труда”- типичен български политик.

 18. Кадиев, ако иска да му повярваме поне малко, да вземе да помогне на жена си. Тя да си скъса “енергийната” опашка, потопена в кацата с меда на НЕК, пък после може да ни се докаросва като “партиен дисидент”.

 19. След прочетените коментарии които са точни съм напълно съгласен с kita,че проклятието за
  българия е кадъра на ДС Ахмед Доган произнесена само от най мразениия полетик в България
  Иван Костов. Всички знаят ,че кадрите на КГБ-ДС диктуват и командват в нашата мила БЪЛГАРИЯ
  за съжаление.

 20. Докато Кадиев сипе лакърдии, тайно и полека всички газови интерконектори (газовите връзки със четирите съседни страни) са забавят до … 2017?!?!

  Знаете ли какво означава това, приятели? Че чичко Путин вече дори не го интересува какво правим тук едни с други – той просто е пратил наказателен отряд за ни върне обратно под робството на северноазиатската псевдо-империя. А Станишев, Олигарски, Кадиев и вся остальная, са бутончета, които той натиска, когато си поиска.

  Хора?!?!

 21. Хаиде и малко задьлбоченост,пьк и повече познания са от полза.Бьлгарите от Волжска Бьлгария са какви и от кога?Нямам време за обяснения,но ви сьветвам да започнете от Иван Грозни.Думата “татари” означава чужденци.А Волжска Бьлгария не е само в южна посока.Не сьм сигурна дали наистина не ви пука за Ленин,но ако има някои ,които да обвинявате в некоректност,то те са сьщите,чиято позиция защитавате-така са ви научили .Срамно е.

 22. Чушева, те привършват корана вече….
  Не споделям мнението, че тия две партии са “трупове”. Много ми се иска, но има твърде много неуки и облъчени другари. Ще ми се да ги нарека хора, но в комуниста няма човешко освен външния вид и то в известна степен. За жалост, нормалните хора са не повече от 6-7%.

 23. към Valpet – ако държите на корекността – “татарски” език, както и “църковно-славянски” не съществуват. И в двата случая става въпрос за български, говорен в различни векове и на различни континенти. Попадат в графа руска пропаганда. Ако този въпрос Ви интересува – четете Тачо Танев и “татарската” българка Албина Валиева. А факта, че масовия убиец, наредил първото избиване на “всички демонстриращи работници на площада”, “Ленин е родом от Татарстан” не е за хвалене!

 24. Към VALPET,
  Всушайте се в мнението Н Г-жа Чушева, тя е историк и специалист по въпроса! Във Волжка Билгария живеят българи, потомци на Бян (Безмер) най-големия син на Кубрат. Други които живеят там са хазарите и Ленин е хазар. Българите там са приели исляма, а хазарите юдаизма (IX век). За “татарите”, Г-жа Чушева ви обясни. А защо Ленин е забранил с декрет името българи можете да се досетите и сам.

 25. Много информация има в Итернет – само да има кой да чете:
  “По времето на възхода на Велика Волжка България, Москва е все още никому непознато село” – Карта на Волжка България, унищожена по-късно от Русия. Ще ги оставим ли да унищожат и Дунавска България? –
  http://samoistina.com/2/volga-zemedelie.htm

 26. Изследвайте колкото искате Волжка България и българите там,само да не ви хрумне да им давате паспорти и да ги заселвате в България!България е европейска християнска държава!

 27. Не се притасняваите,Ана Мария-волжските бьлгари не искат да се заселват тук,а и голяма част от Волжска Бьлгария е в Европа и е християнска.
  Не се страхуваите напразно-имаме си мюсюлмани за които да се грижим,имаме си и джамии,които никнат като гьби след дьжд,само дето тези мюсюлмани не се именуват бьлгари и ни наричат гяури.
  Чували ли сте нещо за Казанската Св.Богородица,напр.?Дори като гоблен.Та сьщия този гр.Казан е бьлгарски.(това е между другото,а вие продьлжаваите да браните от нахлуването на бьлгарите,кьм което те вьобще не се стремят)

 28. Кратко допьлнение:
  Територията на Волжска Бьлгария е в пьти по-голяма от тази на целия ЕС.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.