Новини, с които на старини БНТ пак се маскари

Вече повече от два месеца е стандарт в новините на БНТ шепата протестиращи срещу протестиращите срещу властта да имат приоритет и запазено място като в ложа за началници в държавна опера. Нищо подобно не се случва с персонализирането на многоликия протест срещу „кабинета Орешарски”.

Показват от държавния екран в упор ден след ден, вечер след вечер познатите до втръсване няколко физиономии. И почти нито едно интервю с тях в телевизионно студио не поръчват, за да научим кои са наистина тези нови телевизионни продукти с мегафоните ( каквито така и не се появиха на антиправителствените протести) – интересно, нали!

Явно кукловодите сменят тактиката, поучени от провала на преекспонирането на празнословието на лансираните от тях „водачи” на февруарските протести, изчезнали след края на мисията им като с магическа бухалка.

Почервеняването на тази информационна оперета придобива все по-безсрамен вид, от който началниците на държавната телевизия би трябвало да се изчервят, ако не са оперирани от чувството за вина, което на претенциозен професионален език обикновено се нарича „стремеж към баланс”.

В обедните новини на БНТ водещата Нора Арсова радостно анонсира преди два дни, че пред шадравана вече са се събрали „много” протестиращи срещу президента Плевнелиев. Оценката резна слуха ми, знаейки, че обикновено групичката е от мащаба на квартален клуб на БСП.

Знам какво е да протестираш в центъра на София в скромен състав откъм „бройка” ( макар и „бройката” да достига понякога стотици демонстранти в центъра на столицата пред монументалния съветски пазител на установения окупационен ред в България през 1944-та година).

Знам също, че малобройността е сред „аргументите”, които ти гарантират пълен медиен бойкот- особено , ако протестираш срещу лъжата, раболепието пред нея и срещу съветската пета колона, която крепи цялата тази колониална конструкция от 69 години.

След тази аналогия за неравенството в шанса за битката за медийно внимание, да се върнем към шадраванчето и контрапротестиращите.

Репортерът на място не е коригира възклицанието на водещата в студиото, според която имало вече много (контра)протестиращи.

Понеже репортажът се точеше достатъчно дълго, преброих „многото”. Камерата неразумно ми даде тази възможност, застоявайки се върху картинката: нямаше и 50 души ( закръглявам нагоре, както са ме учили в подобни случаи колеги от световни медии, обучавани да бъдат щедри при преброяването на малцинства и строги в аритметиката при обобщаването на големи струпвания от хора- винаги е за предпочитане да сбъркаш в полза на малцинството, но да не преувеличиш мнозинството).

При цялото разнообразие от новини, за БНТ водещи са все повече любимите на БСП иДПС събития. Атака, която се олива ( с шампанско в Брюксел), деликатно я пропускат- като не могат нищо хубаво да кажат за партията на Сидеров, спазват телемълчание за безобразията й.

В новините на БНТ вече стават и лягат с всяко НАМЕРЕНИЕ на властта за социално харесване.

Престарелите, подпийналите или просто невнимателните зрители може и да не са регистрирали факта, но истината е, че властта изразява намерение да даде коледни надбавки на най-бедните пенсионери, но само ако се намерят едни 34 милиона лева.

Това не пречи на БНТ да превърне този мерак в необуздана пропаганда под формата на обилна информация за хипотезата, която подслажда очакванията на най-измъчената част от българското население да му въведат „швейцарското правило” за индексиране на пенсиите с отчитане на конюнктурата…не по-рано от юни догодина, когато е доста голяма вероятността обещаващите на едро като нищо да бъдат едно предизборно нищо.

Най-лошото е, че тези лупинги на пропагандата минават пред широката публика за приемлив стандарт в духа на максимата, че победителите не се церемонят с победените и им отнемат безцеремонно инструментите за информационно самозадоволяване.

За демокрацията и основополагащата за нея медийна свобода това е пагубно нагаждане и бягство от отговорността на медията да служи на аудиторията, а не на временните феодали, които са я оседлали. Но при толкова много полегнали на кълката на оцеляването субекти, българското общество май няма нищо против още веднъж да бъде обслужено с пропаганда- на принципа, че керванът така и така не върви, поне без нужда да не задействаме алармиращия кучешки лай.

Както написа в заглавие британското списание „Икономист”- по повод възпроизвеждането на процентите в съотношението между досегашните политически играчи на изборите у нас тази пролет ( след уж обещаващите промяна февруарски улични събития): българите пожелаха още веднъж от същото.

Съответно БНТ сервира от същото, заменяйки в манджата герберите с рози като подправка в неподправения си стремеж да услужи на новия главен готвач в името на оцеляването на персонала, претръпнал и забравил, че в предишни години насилието над него водеше до разни телевизионни стачки, неподчинения и други подобни неудобства за сервилните си началници при сервирането на обществената телевизия на тепсията на носталгиците по контролираното партийно информиране .

P. S. Не бих издребнявал, но за илюстрация към тезата ми: тази вечер БНТ прояви дребнавост, като “пропусна” да цитира новината на една социологическа агенция за рейтингите на политическите сили в частта, според която Реформаторският блок би получил подкрепа от над 6 процента от гласоподавателите, т.е. би се намесил в първата тройка в състезанието за властта, ако имаше избори в момента. БНТ се ограничи само да спомене загадъчно, че блокът е в “подем”.

29 мнения за “Новини, с които на старини БНТ пак се маскари”

 1. Г-н Инджев, напълно подкрепям и споделям всичко написано в коментара Ви! Но всичко това, което казвате се отнася не само за БНТ, а и за всички други (без изключение) частни “национални” телевизи и кабелерки, сякаш сме се върнали в “славните” години на комунистическото ни минало и под режисурата на същите “демократи” от онези времена! Чака ни много “светло” и “щастливо” бъдеще.

 2. Докато плявата от народа /т.н. контрапротест/ протестира срещу плевнята /президентството/, третият най-накрая е на път да спечели /РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК/!

 3. Замазванията и подмазванията на БНТ са частушка, в сравнение с щурмовите маршове на на Петър Волгин. Там има директни призиви за създаване на нова лява радикална партия,национализация, братство, равенство и комунизъм. Всеки, който не е съгласен с водещия фюрер, бива изключен на мига.Допускат се само мнения “УРА”.Може би бъркам, но това не е демокрация – това е болшевишко своеволие.

 4. Имах по-друго мнение за новините на БНТ до преди новата триглава ламя да започне да налага своите “държавни интереси” на работещите там. Жалко, но сега вече не ги и гледам. Само на два пъти изразих несъгласие до “Денят започва”, но така и всичко залезе – не публикуват нищо, което ги кара да се замислят за допуснати грешки. Жалко, че още се води БНТ, повече й приляга БПТ(правителствена).

 5. Поздрави Г-н Инджев,
  Докато четях гоното в мен назряваше един въпрос, защото малко преди това бях прочел репортажа в “Дневник” _”Галъп: Обществото продължава да е разделено по важните въпроси (видео)”. Ето този:
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/01/2151494_galup_obshtestvoto_produljava_da_e_razdeleno_po/?p=0#addcomment
  И видях в края на Вашата статия, че застъпвате темата но по въпроса за Реформаторския блок. Аз отдавна съм извън България и ми е трудно да преценя доколко обективна е статистиката на Галъп и то забележете “интернейшънъл” макар и написано на кирилица! И какво ни сочи тази международно призната статистическа институция? 40% искат оставка на правителството на Орешарски, 41%(????)смятат, че не трябва да се иска оставка и да се остави на това “работливо” правителство да кра… пардон да рабопти и 29% нямат мнение по въпроса. Е, както се казва “нямам думи”! Но се замислих и си викам, чакай малко! Сигурен ли си, че не е така? Попитах колегата до мен, който е египтянион какво мисли за “Галъп” и отговорът му беше умерено положителен. Имаше някакви забележки по протестите им в Кайро на площада “Тахрир”, но и той като мен не е на място. Каза обаче, че все пак вярва много повече на Галъп отколкото на тяхната си информационна агенция. Попитах и други (филипинци, индийци, англичани) и отговорът им беше много положителен за Галъп! Тогава си казах: Еми това е! Каквото обществото – такова и управлението у нас. Търкулнало се гърнето и си намерило похлупак. Но си рекох да се обърна към Вас защото сте там, на място и сте професионалист в тази област. И ако това не е така, каквито подозрения все пак имам, макар това да се субективни мои подозрения, защото си се знаем, нали! Няма ли начин да се изобличи този нашенски “интернейшънъл” Галъп ама така както казваше Мамалев за звъна на телефона – по международному да се разобличи. Заащото хората в чужбина по това си оформят мнението. И не кой знае къде далеч в чужбина, ами и в Брюксел. А пък в Брюксел не само ни се чудят на акъла, както тези в Мелбърн например, ами и решават как да действат. С нас как да действат, не с някакви на Марс! Поздрави и Благодаря!

 6. Опитите на управляващите да обявят протестите срещу тях за платени, май ще се превърнат на камъни паднали в собствената им градина. Бягството от истински интервюта с контрапротестиращите все повече показва колко изкуствени са тези контрапротести. Само изкуствените и нищонедоказващи отговори на въпроса защо протестират срещу Плевнелиев са достатъчно показателни показателни марионетния характер на тези контрапротести, чиято истинска цел е да се изравнят везните пред обществото.

 7. БНТ е на път да стане като албанската ТВ от вица, която започвала предаването си с “Добър вечер Енвер Ходжа”/защото само той имал телевизор/.БНТ ще започва с “Добър ден/вечер/ г-н Сидеров,г-н Станишев,г-н Василев/КТБ/, защото излъчването ще е адресирано само към тях.За успокоение, че са много харесвани.Но и по другите телевизии не казаха за Реформаторския блок на кое място е.Германския посланик е като бяла лястовица с изказването си за българските медии.Бялата лястовица , която лекува болести.Да видим как ще преглътнат хапа на истината за собствеността.Пак ли ще тръгнат да го гонят, дето все им се меси.

 8. Ясно е, че вече не интервюират контра-протестиращите за да не си отбелязват автоголове. Много забавно ми беше, когато възрастен човек от контра-протеста обяви, че подкрепя правителството, тъй като то щяло да отмени данъка върху лихвите по депозитите. Няколко дена след това стана ясно, че правителството няма такива намерения.
  За съжаление пропагандата работи с пълна сила, а българските журналисти само и помагат. Например новината за въпросния данък бе разпространена, като бе изтъкнато, че събраните пари ще отидат за образование. Никой журналист не си даде труда да попита министъра, какво има в предвид с това. За тавана на пенсиите беше още “по-забавно”, всички медии обявиха, че “Тавана на пенсиите няма да падне, а ще се вдигне”. Какво невероятно правителство, вместо нещо да падне то се вдига. Като чели на никой не му направи впечатление, че правилно би боло: “Таван на пенсиите няма да отпадне…” или още по-точно “…няма да бъде премахнат…”.
  За съжаление нещата с българската журналистика не са никак розови, не случайно падаме стремглаво надолу във всякакви класации за свободата на словото и нищо чудно накрая даже и да отпаднем.

 9. Гръцка подстрижка за БНТ е лечението. Финансово БНТ е тотален разсипник с огромния си бюджет за такава малка държава (БНР също). За начало експресно затваряне и отваряне след месец с 30 % състав, да оцелее само стойностното в телевизията.
  БНТ си остава анахронизъм, затова сме и бедни.
  Къде е Реф. Блок? Няма никой.

 10. Протестиращите срещу правителството са разнородни,едни по икономически причини,други по политически и идейни причини,докато протестиращи за подкрепа на Орешарски са ясни-агитката на БСП.Манипулацията е страхотна,по комунистически и ми напомня за “хулиганите”от Белене и другите комунистически концентрационни лагери.Нали помните колко дълго време внушаваха за “криминални елементи и девойки с леко поведение”,които представлявали хората в тези лагери?Истината е дефицит в България,народа умишлено е поставен в неграмотност и бедност,за да бъде манипулиран и насъскван!Пирова победа!

 11. @GB

  Точно така.
  България не е проблем, а симптом. Продукт на българите.
  Каквито хората, такава и държавата.
  Прочетете коментарите под която и да било новинарска статия и ще се уверите.

  Затова BG е противоположно на GB.
  Много преди великият философ Бойко Борисов да заключи, че матриалът е лош, Ботев и Славейков са го написали с гняв. Е, щом ББ може да стигне до тези изводи, нещата трябва да са очевадни n’est-ce pas?

  Решението – няма бързо такова. Само надеждата, че с времето, от мършата наторено, ще израсне нещо по-благородно.
  А на нас остава да се червим и срамуваме, щото няма да го доживеем.
  Е, поне сме в повече от достойна компания в червенето.

 12. В тази връзка ще ми е интересен коментарът ви за конското, което немският посланик в България вчера дръпна на медиите и управляващите ги олигархи у нас.

 13. Да, написаното е самата истина. По подобен начин стоят нещата и в БНР. Там Волгин два пъти седмично, по няколко часа “громи” протестиращите, за сметка на “контра протестиращите”. Написах жалба за ярко изразените пристрастия на водещия от обществената медия до СЕМ, с презумпцията, че това е недопустимо. Отговори ми лично Лозанов – нямали право да се месят в “производството на съдържание”?! Поискали все пак становище от Генералния директор на БНР – Р.Янкулов. Поживем – увидим! Но защо ли нямам оптимистични очаквания?

 14. Преди години и аз като “GB” са чудех – какъв е този български “Галъп Интернешънал”. Погуглих малко и разбрах. Ето какво са “българският Галъп” и Кънчо – едно менте:
  https://www.bivol.bg/gallup-kuncho.html

 15. Новините по БНТ бяха едно от малкото неща на които държах и на които вярвах! Е, вече не е така , загубих и това….
  До сега се ядосвах много на всичко случващо се в държавата и вярвах, че накрая ще има някаква справедливост! Но днес, докато гледах заседанието на Парламента си дадох сметка, че надежда НЯМА! До този извод ме доведе и нещо лично – моята сестра. Тя е интелигентен човек, живее в голям град , има хубава работа. Преди няколко дни ми даде някакъв жълт вестник и книжка към него. Горещо ми препоръча да ги прочета и да разбера какъв лош човек е Плевнелиев! да си отворя очите, така да се каже! Направо ме “уби”! И казвайки това въобще не преувеличавам! Аз тези жълти гадости с пръст не искам да ги пипна, камо ли да ги чета! Боли ме и защото ми е сестра и защото на нея вече са и промили мозъка! Необратимо е!
  За жалост е много прав ББ- материала е лош! Хората ги мързи, не им се ” садят” картофи- друго си е да целуваш гнусната ръка на Станишев и да просиш помощи! Нищо , че така продаваш душата си . Хората искат да пушат в заведенията, нищо, че могат да се разболеят от рак! Хората не искат магистрали, защото асфалта не се яде! На хората не им се учи, какви са тези задължителни предучилищни, най – добре е децата да тръгват в първи клас на 10. Да се наиграят,
  , да не се изморяват!
  Хората вярват на Бареков! Хората избраха Сидеров и толерират простотиите му! Гледам в парламента редом Миков, Манолова и Бисеров ( да си бърка в носа) и буквално ми се повдига!
  Гледам и Борисов и ако можех бих му казала да се откаже! Изглежда много изморен и много остарял! Няма смисъл. Не си заслужава – който иска вече е разбрал какво се случва в държавата, а който не е ,няма и да разбере! Тук на тази географска ширина усилията му са обречени на неуспех!

 16. Не мога да се сьглася с постоянните упреци кьм бьлгарския народ,нито с произволното посочване на Ботев,и др. истински патриоти ,в подкрепа на това ненормално и неморално твьрдение,което обслужва конкретни политически цели и е страшно изгодно за тях.Това означава да премьлчиш,да скриеш умишлено,да изльжеш за всички престьпления извьршени спрямо този народ от наистина наи-недостоината му,често небьлгарска част или не сьвсем бьлгарска.Това означава да си миеш наи-безсрамно рьцете с крьвта на жертвата си.Страшно психопатологичен симптом.Задаите си простия вьпрос-Кому е нужно това охулване,принизяване и все в този дух, на бьлгарския народ? И тези,които умишлено го правят на чия хранилка са?! Оставете нашите велики вьзрожденци и революционери на мира.Не ги четете така както дявола чете евангелието. А да се оправдава човек за собствените си компромиси сьс сьвестта(наи-общо казано)с охулване на народа си,е наи-малкото недостоино.Отговорността е лична и право да упреква народа има само този,които е чист и е направил всичко “На ползу роду болгарскому”.Не си мислете,че другите народи ,в лицето на наи-добрите им представители,не са отправяли гневни упреци и обиди кьм сьплеменниците си.Но никои не го е превьрнал в политика.
  Затова наи-учтиво,ше помоля хората,които просто никога не са се интересували от народа си,нито пьк го познават,да имат доблестта да не се изказват от негово име или да му правят характеристики .

 17. Поздравления, г-н Инджев! Повечето електронни медии “пропуснаха” вчера да споменат процентите на Реформаторския блок. По тази причина ми се наложи да потърся алтернативни източници относно къде все пак се намира статистически новата формация. Не допусках да е в списъка на тези под 1 %, за които по принцип не се пише и говори. Едва след като се информирах, че процентът на Реформаторския блок надхвърля този на ДПС, си дадох сметка каква заплаха за управляващите е новосформираният политически субект.

 18. Така е, но същото важи и за напоителните репортажи за протеста срещу правителството. И там бройката не е много по-различна от цифрата 50. И там се показват едни и същи лица, чуват се едни и същи приказки, само се сменя цифрата – 88-ми ден, 89-ти, 90-ти и т.н.

 19. Ало г-жо Чаушева,я се успокойте малко!23 години се боря да се именува улица на Ботев четник,фигуриращ в списъка на Захари Стоянов,загинал на Милин камък на 18 май 1876г.23 години чакам някой да напише книга с биографиите на ок.180 ботеви четници,да проучи къкъв е социалния състав на тази чета,за да разберат българите ,че това са предимно чорбаджийски синове или заможни хора.Има много да чакам,дали ще доживея?Обаче всеки ден минавам край МОЧА и си мисля-паметник за окупатори,а за своите дори една улица не именуват-българите кучета ги яли в буквален и преносен смисъл!

 20. Защо се засягате лично?!…Не разбирам.Що се отнася до моето спокоиствие -няма основание за тревога.
  Не ме правете жертва на справедливия си гняв,не аз сьм виновника…

 21. Миналата седмица мисля, че беше по телевизия “Европа”, съобщиха за статия във френския седмичник “Обсерватьор” (предварително се извинявам, ако името на вестника съм написал неправилно). В нея в прав текст е бил наречен С. Станишев олигарх и е бил повдигнат въпроса за неговото председателствуване на ПЕС. Също така и реформирани ли са бившите комунистически партии.
  В момента в нашите медии върлува яка цензура и страх. Репортерите старателно избягват протестиращи с опасни текстове на плакатите. Върнаха ни преди 1989г. Това показва колко им пречат протестите и за това трябва да не спират.

 22. Афиширате се като историк,а аз много съм набрала на българските”историци”!Тяхната зависимост от ДС,жадни за титли,те и днес крадат чужди научни трудове(основно на писатели и историци преди 1944),публикуват ги на чужди езици и ги представят за свои,без да споменават източника.Изключенията са малко,повечето участват във фалшифицирането на българската история или скриват факти от нея.С действия или бездействия, голяма част от тези “историци”са виновни за днешното състояние на политическите,социалните и обществени процеси в България.Какво знаете вие за Ботев и неговите четници?Ботев е велик българин,но какво би бил той без тези 180 мъже,които го последваха,да не говорим за тези,които осигуриха парите?Българските чорбаджии са двигатели на Възраждането,борбата за църковна независимост,финансирането на Априлското възстание,ботевата чета,опълченците на Шипка, българския народ помага,кой с каквото може,но тези факти са малко известни,защото не бива да засенчват славата на братушките освободители.Кой ли знае за Иванчо Стоянов Соларя от Русчук ,изхранвал ботевите четници в Гюргево?Даже една улица в Русе няма на негово име,а паметник на Альоша има!

 23. @Чушева

  Просто изразяваме фрустрацията си. Поводи и причини има достатъчно и очевидни.
  Не знам какви интереси видяхте, но грешите.
  А аз лично, ще съм безкрайно щастлив да не съм прав, но не виждам доводи в тази посока.
  А по въпроса за възрожденците, предлагате да си траем, щото не сме им на нивото? Нека ви напомня, че не е нужно да си кокошка, за да знаеш кога яйцето е развалено.

 24. Току що БНТ си поправи грешката и показа резултати от проучване на Алфа Рисърч за РБ – 7% и почти изравнени резултати за БСП и ГЕРБ.

 25. Каква е идеята – да не се отразяват протестите срещу олигарха Плевнелиев, а да се удвоят репортажите за протеста срещу куклата на конци Орешарски? Има си място и за двата протеста, а Чехльо дължи извинение на хората.

 26. Да, “EVGENI”, достатъчно правилно си написал името на вестника “Обсерватьор” (с ляво-центристка ориентация). Ето оригинала на статията:
  http://tempsreel.nouvelobs.com/off-de-l-obs/20130924.OBS8257/info-obs-bulgarie-scandale-au-parti-socialiste-europeen.html
  а ето и частичния превод в “Биволъ”:
  https://bivol.bg/nouvel-obs-stanishev.html
  Най-силните (и точни) фрази са:
  “На много места в Източна Европа комунистическите партии станаха “социалистически”, за сметка на истинските социал-демократи, понякога оцелели от репресиите. Наистина, Социалистическият интернационал се колеба да приеме в редовете си тези мутанти. Страховете се оказаха оправдани. “Социалистическите” предводители от Изток не само флиртуват с ултранационалистите и крайната десница, но и станаха олигарси, които не отстъпват пред нищо (корупция, убийства, т.н.), за да се обогатят. Спазвайки “социалистическия морал”, разбира се.”

 27. Какво пиша,какво се чете?!
  С това дребнаво заяждане с другия,които и враг не ти е,докьде ще стигнем?!
  Изобщо не се афиширам,но няма да допусна да ме правите жертва на собствената си невьзможност да се надскочите.
  Вие просто доказахте моята теза-какьв тип хора плюят народа си.
  Приличате на “гузен негонен бяга.”

 28. Чаушева,когато Тачо Танев,баща и син ,се разхождаха из Журналистическия квартал в Лозенец и пийваха пелин в “Под липите”,кръчмата на ген.Тасев, бяха приятели и съседи на дядо ми,къде ли си била ти?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.