Реформаторите се оставят да им дръпнат важната българофилска кауза

Когато за първи път чух и видях в телевизионно предаване български националист, с общ генезис с партията „Атака”-бабувал и кумувал на политика Сидеров, да отхвърля необходимостта от АЕЦ „Белене”, направо не повярвах на сетивата си, привикнали на първосигналното русофилство на т.н. български национализъм от посткомунистически тип, изповядвано от основните адепти „Атака” и ВМРО.

Днес лидерът на Националния фронт за спасение на България ( НФСБ) Валери Симеонов добави още един щрих към необичайния за нашите географски теснини портрет на националиста: посегна вербално на флагмана на руското икономическо влияние у нас „Лукойл” и лично на неговия Валентин Златев, обвинявайки го, че прибира пари от фиктивен внос на горива в България.

Не е ли странно, че в титаничното надприказване на всякакви публични говорители на народния гняв срещу монополите никой не смее да назове най-големия действащ такъв (какъвто съм го описал в „Течна дружба”), който заедно с Газпром и Росатом определя в най-буквалния смисъл на думата икономическия климат в България чрез могъщото си постколониално присъствие в нашата(!) енергетика?

И къде се изпокриха големите борци срещу високите цени на горивата ( свързани с руския монопол във вноса и производството), от сдружението СИЛА, които през февруари бяха толкова горди с двугодишната история на своето революционно минало на съпротива срещу управлението на ГЕРБ? Или силата им беше употребена от онези, които бяха в опозиция, а сега са им наредили да се снишават до следващо нареждане?

Май срещу великата колониална сила Чехия и нейния електроразпределителен вампир ЧЕЗ е лесно да се воюва, но срещу „братушките” с големите имперски бухалки си траят здравословно.

Далеч съм от мисълта да си приписвам заслугата за разобличаването на руския монопол, още повече, че Симеонов е местен в региона. Той вероятно е много добре запознат с казуса и едва ли е научил от мен истината, но се питам как така никой български политик, включително в дясното пространство, не се поинтересува от онова, което написах в „Течна дружба” през 2011 година за руския анклав в зоната на пристанище Росенец край Бургас, контролиран от „Лукойл” като собствена руска територия с формален български държавен статут. Прогнозирах тогава дори, че няма да видим европейска благословия за присъединяване към шенгенското пространство, докато не запушим този пробив в националната ни сигурност.

Днес най-после някой се осмели да посочи тумора и за мое учудване това беше Валери Симеонов.

В интервю по Нова телевизия той заяви следното:

На пристанище “Росенец” се разтоварват суров нефт от Русия. Количеството на суровината не се контролира. Горивата се пишат за износ, а се продават у нас. Парите отиват в джоба на Златев и компания. Измервателните уреди не работят. Олигархията – горивната, е на няколко човека. Енергийна и горивна мафия поддържа правителството. Нелегални количество гориво не се отчитат, какво се вкарва и обработва, и се пише за износ, но се продават в България”, каза Валери Симеонов.( БЛИЦ)

Няма да се учудя вече, ако утре Симеонов, доловил празнотата на нишата за печелене симпатиите на българофили, се „позиционира” ( както е модно да се казва на новобългарски търговски език) и на терена на нетърпимостта срещу унизително стърчащата навсякъде у нас символика на съветската окупация- символика, която няма нищо общо с паметниците на воювалата, освобождавалата, проливала реки от своя кръв другаде в Европа Червена армия, а е единствено и само триумфално напомняне за вероломното покоряване и покваряване на страната ни с комунизъм с нечовешко лице.

Вече не питам за „пропуснатите ползи” в политиката на десните по казуса със заемането на въпросната ниша за печелене на българофили ( съзнателно не ги наричам националисти, защото тази дума, означаваща патриоти по времето на Стамболов и борбата му срещу русофилите, днес е обсебена и обесена надолу с главата именно от русофилите). Опитвам се обаче да подсетя демократите от Реформаторския блок, че на терена на „позиционирането” нямат позиция в това отношение и както гледам, ще бъдат изпреварени- може и в процентно отношение.

В политиката е така- когато нехаеш и вятър те вее , полегнал на килимчето, което ти се вижда летящо, някой ти го дръпва с лекота и падаш от облаците.

44 мнения за “Реформаторите се оставят да им дръпнат важната българофилска кауза”

 1. Да не се заблуждаваме – колкото и дам ни се иска, “реформаторите” са прекалено анемични.
  Би било чудо, ако постигнат нещо.

 2. Реформаторският блок има нужда от консолидиране и от достъп до свободна телевизия. Всички партии, отбелязали електорален напредък са представени от разни телевизии-без значение дали телевизията има име на руски спецчасти или на руска подводница. Важното е да се гледа от електората.

 3. „В политиката е така- когато нехаеш и вятър те вее , полегнал на килимчето, което ти се вижда летящо, някой ти го дръпва с лекота и падаш от облаците.“
  Хубаво казано, вярно и общовалидно. Като принцип. Лично аз мисля, че се отнася и за ПЕС, но те ще го разберат малко по-късно! И за ЕС струва ми се, се отнася! Защото в последно време „стара Европа“ пак май не ни иска. И като не ни иска, си затваря очите за „руските магарий“, зер няма да е лошо да си ни вземат пак, обратно. Така по най-евтиният начин „старите европейци“ ще си решат въпроса и с циганското нашествие и с „натрапниците“ от Бг и Румъния източващи техните социални фондове! Мъдро, по европейски. Или както казваме ние презрените балканци „и вълкът сит и агнето цяло“! Надеждата пак остава в „сал един чичо САМ“. Но и тук има според мен, едно голямо НО! И това е нещо много по- обезпокоително от русофилството! Да, русофилството е проклятие за България, неоспорим факт за всеки обичащ родината си. Но, русофили е имало, още по Стамболово време, а и преди това даже. Антиамериканизъм обаче, в своя автентичен и реален вид, в Бг не е имало дори по Живково време. Не говоря разбира се за натрапените на обществото идеологеми на съветската БКП. Имам предвид, нормалното човешко чувство на симпатия или антипатия към определена нация, към определена страна. Днес нещата са различни, според моето виждане. Антиамерикански настроения изразяват широки слоеве на българското общество и същите не са чужди дори на определени среди, които не са русофилски и дори не са „ляво“ настроени. Изненадващо или не, но хората изразяващи мнението, че“ Америка ограбва целия свят“ и е постоянен „източник на войни“ изразяват и антисемитски настроения. Още по странното е, че тези хора свързват нашето национално и дори собственото си неблагополучие, с „ограбването“ ни от страна на САЩ и западни държави като Великобритания, Германия и Франция. Всичко това тепърва ще бъде, надявам се анализирано, от Реформаторския блок и дори от ГЕРБ и другите „некомунистически“ политически субекти. Защото, ако си го кажем както си е, борбата в Бг не е между някакво ляво и някакво дясно, които у нас са толкова размити и неясни, а между „русофилите“ и петата колона от една страна и привържениците на „западната демокрация“, най-общо казано. Затова аз мисля, че е от особен приоритет задачата да бъде изяснено това грозно и вредно за демокрацията явление, като „антиамериканизма“ и да се насочат усилията, всички усилия на демократичната общност, в борбата с него. Според мен противопоставянето на антиамериканизма дори е по-важно от борбата с „русофилството“ имайки предвид последствията от вредите, които нанася особено на младото поколение непознаващо урудливия свят на просъветската ера!

 4. Да за пръв път от както е сформирано това правителство, някой наруши публично омертата за дейността на Лукойл и Златев.Всички се надприкават за високите цени на тока, а никой не казва нищо за цените на горивата.Никой не смее да каже нищо, за това , че държавата е абдикирала от контрола на границата си, която е и европейска граница.Говори се за бежанци през турска граница и за затварянето и, а за черноморската граница, която на практика е отворена към света, нищо не се споменава.Какво влиза през пристанище Росенец и кой отговаря за контрола там , нищо не се казва.Да видим ще има ли отзвук на казаното от В Симеонов или омертата ще победи?

 5. Какъв Реформаторски блог!? Нима снахата на Иван Пръмов и съдружника на Любен Гоцев, дупеблизците на Мунчо от Мадрид могат да бъдат РЕФОРМАТОРИ!!?? Или може би онова младо създание, което лазеше по сцената в шоуто на Слави, изгонено от САЩ заради изтекла виза и се представи със самочувствие като “бъдещ министър на културата”?! Досега , след създаване на ДСБ съм гласувал само за тях, но сега след готовноста на Радан и компания за съешаване с хора като Кунева, Вълчев , Зеленогорскии номада Прошко съм на път да не гласувам за никого! Всичко това ме кара да се убедя колко прозорлив и лаконично точен е Иван Костов, когато нарече тази г-жа – “Червена куковица, която се опитва да снесе яйце в синьо гнездо”! Бог да пази България!

 6. Само политическа сила,която заяви като главни цели защита националните интереси и суверенитет на Бьлгария,премахване на всички посткомунистически и комунистически мафиотски организации вьв всички области,установяване на истински демократичен и правов ред в дьржавата,има шанс да спечели доверието на голчмата част от бьлгарския народ.Вьв всички посоки партиите се занимават с политиканстване,но не и с политика;с обвинения,но не и с решения;с обрьщане кьм избирателя като кьм глупак,които да гласува на “юнашко” доверие,но не и с отговорност кьм сьщия.Факта,че нямаме нито свободни медии,нито независима от властта сьдебна система,не е проблем за разрешаване на партиите-отделни аспекти могат само да бьдат използвани в борбата им за власт или срещу опонентите им.Бьлгарският народ няма политици.Има само една вьрхушка,произлязла от БКП ,ДС и техните производни,заграбила отдавна(90-те г. на мин.век)парите на дьржавата и народа,и безцеремонно гавреща се с него,служеша на Мамона,продаваща всичко-народ и дьржава на всеки,които ще им даде пари.Поради факта,че Русия има вековни асимилаторски интереси кьм Родината ни,дава наи-много пари и нашите продажници са си чисти рубладжии.
  Мисля,че ако Валери Симеонов продьлжава в сьщия дух,неговата политическа организация ще спечели доверието на бьлгарския избирател.Защото този народ има вопиюща нужда от обединителна национална идея,изказана наи-точно от Васил Левски :”За чиста и свята република” и истинска демокрация ,която да осигури:”свобода и човешки правдини”. И не на последно,а на наи-пьрво място суверенна дьржава,но и де факто,не само де юре.

 7. ИМАМ МЕЧТА – да видя скоро някой от Реформаторския блок (още не се знае какво точно иска да реформира) да се разходи около МОЧА и да носи едни детски розови акварелни боички и детска четка за рисуване в ръка, само за това малко нещо мечтая !!

 8. Ясно.
  – РБ не е флагман на българофилството. А други се борят;;
  – РБ не се бори срещу американофобството. И то се шири заради това. Ех, ако беше повел една епична борба, как щеше тутакси да го няма;
  – РБ приютява “червени кукувици”;
  – РБ не желае съюзници. Иска да се изживява сам. А народът го наказа за това;
  – РБ изневерява на пътя, начертан от Костов;
  – РБ живее от дъха на Костов.
  Това последното още не е написано тук. Но се търкаля из друго блогово ил форумно пространство.
  Нероден Петко, а вече погребан.

 9. Напълно съм съгласна с коментара на г-н Танчо.Какъв е този реформаторски блок!Хора(партии)събрани от кол и въже.Прави ми впечатление,че когато в медиите заговорят за реформаторския блок,канят само М.Кунева или хора от нейната партия.Много рядко някой друг.Това прилича на превземане на крепостта от вътре.Как нашият беден народ няма частица от ума на германците!

 10. @Танчо: “…на път съм да не гласувам за никого.”
  ———————-
  Слънчев лъч в градината на товарищ Станишев и ефенди Местан!

 11. Важно !!!!!!

  Моля те коментирай думите на Нефтохим че са прозрачни.Те са следните

  Призоваваме отговорните български медии, ако желаят, да установят в избрано от тях време чрез свои представители както в комбината, така и в нефтобазите и бензиностанциите на „Лукойл”, какъв е в действителност контролът върху горивата от вноса на суров петрол до резервоарите на потребителите,

  Страхувам се, че ти си единственият журналист който има смелостта да каже, че царят е гол.
  Сега наистина българите имат нужда от теб да кажеш какво мислиш.Ако само ми отговориш на въпроса няма да е достатъчно.Необходима е цяла статия и коментар поместен някъде,в някоя медия, не знам къде

 12. Не съм адвокат на никого, но лично съм проверявал контролните уреди, както в Росенец, така и в комбината – контролът е 100%. В някакъв момент на проверката възникна спор : дали обезпечението на акциза да покрива и междинните продукти на територията на комбината, но тази идея не беше възприета.

 13. Чета коментарите и си мисля: “Не 20, още 200 години ще продължи “прехода” в РъБъ”.

 14. “Как нашият беден народ няма частица от ума на германците!” (Лили Цонева)

  Така, така – Щом германците са по-богати, значи са по-умни от българите. Вероятно същото се отнася и за нашите роднини руснаците. Те може да са по-бедни и от нас дори. Така че няма защо да се сравняваме с тях. Нищо, че сме близки по религия, език и манталитет. Трябва да приличаме на французите, англичаните, германците, американците и т.н. Те са умните хора: Първите измислиха гилотината, вторите – концлагерите (в тях са затваряли холандци), третите – газовата камера, четвъртите – електрическия стол и т.н. Да продължавам ли с други богати народи? – Като например за официалните кастрации на ромски жени в Швейцария и също така официално разрешените медицински експерименти с деца от смесени (немско-норвежки) бракове в Норвегия, само преди няколко десетилетия. Това достойно ли е за подражание!

  Старият русофил Петко Р. Славейков, обаче, го е казал по-простичко:

  Умен бъди колко щеш.
  Сваляй със уста звездици.
  Братко, нямаш ли парици –
  Ти си просто диване.

  Изглежда Славейков е оценял много добре равнището на богаташкото мислене по онова време. Днес, 140 години след него, слушаме наляво и надясно за ума на богатите и глупостта на бедните. Голям напредък! Поздравления!

 15. Каквото и да се каже , ни сме си такива !Такива са ни правителствата ,парламента , партиите и бизнесмените !Цялата ни управие е такава каквато сме ние, включително и коментиращите и аз !
  Така че , това е ,толкова можем и това не е изненада и не е от вчера !
  Поне сме си свикнали на безредието !

 16. За коментара на Алеко – пет звезди(*****)!!

  И най-малката, добронамерена критика на Иво Инджев към Реформаторския блок, става повод за неговото масакриране и погребение. В такива моменти се вижда най-ясно, кой-кой е. Радан Кънев е един прекрасен, умен и честен млад политик. Опита идва(при всеки) за съжаление със скороста на изминалото време. Така ще бъде и при него. Той принадлежи със сигурност, към доброто бъдеще на България, колкото и неприятно да звучи това в ушите на неговите сърдечни недоброжелатели, а Реформаторския блок ще се роди и е единствената надежда, както за мен, така и за много други граждани на нашата страна. Трябват търпение и вяра в хората, които работят в тази насока.

 17. До г-н Valpet
  Знаете ли господине, всеки вижда в една нация това, което би искал да види. Един отъждествява германците с Бетовен или Макс Планк, с Айнщайн или Аденауер, друг с нацистките концлагери и Виница. Зависи от човека!!!

 18. Има една изключително важна тема, която не се сещам да е повдигната до момента, а именно: работят ли секретните ни служби по неутрализирането на руската резидентура в страната.
  По време на февруарските протести О. Гордиевски заяви, че в България върлуват над 50 руски резиденти и протестите са инспирирани от тях. В репортажите по телевизиите ясно се видяха веещи се руски знамена и се гореше Американското знаме, както в някои страни от третия свят, и след разговор по телефона с Путин Геройкото търти да бяга зарязвайки страната само 2,5 месеца преди изборите.
  България е страна членка на НАТО и ЕС и такива трагични служби за национална сигурност са недопустими.
  Добре ще е РБ да има в предвид и тази доста опасна и позоряща ни тема.

 19. В моята нация аз виждам Аспарух,Тервел(спасителя на Европа от арабското нашествие),Крум,Симеон Велики,Асеневци,старобьлгарската писменост,Левски,Ботев и много,много други велики бьлгари-няма да мога да ги изредя дори.А що се отнася до Славеикова,правилно подчертано е,че е русофил-поради тьизи причина ги е писал таквиз.Аз пьк си спомням какво е писал Ботев за поетическия талант Славеиков:
  “Ех,да бях поет,поет като Славеикова,
  да запища,да запея:
  Не пеи ми се,не смеи ми се
  от днес ще да блея”
  Какво да се прави-разни хора,разни идеали.Обичам Ботева и с него идентифицирам бьлгарското,и с всички ,които по-горе изредих,и с тези,които не можах,но са оформили бьлгарското ми сьзнание.

 20. Към cпорa между Ranger и Valpet добавям мисълта на същия П.Р. Славейков:
  “Русия пази човеколюбието си за своите полудиви народи, а нас иска да ни докара до техния хал!”
  Иначе проблемът, който засяга Иво е много тежък-“синьото”, “десницата, “реформаторите”,за съжаление, позволиха патриотизмът да бъде яхнат от руската агентура в България. Това не се случи в Полша, където партньорството от годините на СОЛИДАРНОСТ между еднакво антикомунистическите и русофбски политически партии на националконсервативна и либерално-технократична основа ги редува на власт вече 15 години, а бившите комунисти (отделна тема е, че техните-с мед да ги храниш!) си кютат с 5-7% в Сейма под кроткото име “Леви и демократи”, никой фантаст вече не ги вижда някога на власт и не рушат държавата както многоглавата кремълска шайка-България.

 21. VALPET, защо сме бедни?
  Ето и братските по комунистическата ни съдба народи имат доходи най-малко два пъти по-големи от нашите, като тенденцията е не ние да ги настигнем, а те да продължават и през следващите 24 години да се отдалечават от нас!
  Тези народи имат жизнен стандарт в пъти по-висок, от този който са имали по време не социалистическата “идилия” натресена им от “братският” СССР, само ние не можем да се отлепим от социалистическото НИ дъно, че даже сега продължаваме да копаем и слизаме по-ниско дори и от него!
  И защо трябва да се сравняваме с “богатите” според вас, сравнението и със сравнимите с нас народи, НЕ е в наша полза!
  ЗАЩО ли ?!?

 22. Г-н Инджев, очаквам с нетърпение коментара Ви за днешната конференция “Свобода и многообразие на медиите”, за изказването на посланик Матиас Хьопфнер относно състоянието на медиите у нас, за продължението по темата в “Още от деня” по БНТ, където с недомлъвки се коментира случая с нашите журналисти и Дойче веле.

 23. Стамбо | октомври 1, 2013, 18:43
  И сега? Да ровя из нета, за да доказвам кой кога е бил по-патриот? От досегашните Ви писмени намеси в този блог, съм останал с впечатлението, че имате достатъчно акъл, за да знаете кой кой е. И кой какъв е бил. И от кого какво може да се очаква.

 24. Валери Симеонов бил казал верни неща и така ще дръпне избиратели от десните към своята – НФСБ. Удивителното е, че тук се намират много, които да побутват читателите към него. Бил “на прав път” и т.п….
  Да доста необичайни думи и факти изнесе в някакво интервю . Необичайни за представител на такава партия/фронт и медия, при това с произход ясно говорещ кой и как я създава и подкрепя…
  Крайно време е пригласящи и читатели да си спомнят няколко прости и десетократно повтарящи се истини:
  Това че ВС е казал нещо вярно, не означава, че утре ще го поддържа в НС, нито че ще гласува против него.
  Казването на една и повече истини може да служи за прикриване на една единствена ,но важна лъжа. Не гадая коя е.
  Никой не си задава въпроса, как така една медия, която години на ред е била с позициите си в полза на леви партии и ултралявата Атака, изведнъж застъпва позиции на десните и то по-открито и по-гръмко от самите десни? Не вижда ли никой зад това дежурния пореден опит за събиране на гласове за точно обратната кауза. При това двустранно, двойно!!! Например ако утре хипотетично влезлият в НС – НФСБ се отметне от позициите си за АЕЦ Белене и подкрепи продължаването му.
  Не прави ли никому впечатление, че ВС и НФСБ не се споменават с лоша дума в нито един от подкрепящите правителството и коалицията медии? А това не може да се каже ни за Герб, ни за новия РБ, ни за някоя от партиите в него.
  Изказването на ВС както и квалификацията му , че е “на прав път” (но за кого??) ме подсещат за думите на един българин: “Толкова се парихме, а не се научихме”…!
  Пак ли ?

 25. Г-жо/г-це Чаушева, Симеонов не може да спечели моето доверие с грубия си руски акцент, нито с тиковете си, нито като ми говори, това, което искам да чуя.Златев е поредната изгърмяна лимонка(според г-н Инджев, е възможно да е пенсиониран по болест).Не вярвам в добрите намерения на полковник от КГБ(Симеонов),а и те знаете къде водят,в определени случеи.Производствата на Лукойл са не по-малка заплаха, за здравето и сигурността на Българските и други граждани(от екологична гледна точка),а В. Симеонов е общински съветник в Бургас, от много години.Нищо не се е променило.Хвали се,че строял църкви,а катедралата се разцепи,от некъдърност.Левски също е перефразирал Библията с: “Не думи,а дела трябват”.

 26. Не забравяйте, че точно В.Симеонов и неговата кабеларка СКАТ са “родителите” на профашистката идеология на отрочетата Атака и водача им Болен. А сега окрилени от “успешният” си опит, създават другото подобна рожба НФСБ, която проповядва същата профашистка идеология и е открит враг на демократичните промени и европейският път на развитие на България.

 27. Валери Симеонов говори доста истини,но дали това не са само приказки?Какво ще изпълни,ако влезе в Парламента?Телевизията има доста исторически предавания,това харесва на хората.Той залага предимно на селското население и те вероятно ще го подкрепят.Правят доста разследващи предавания и това е добре.Това обаче не е партия на градската средна класа,която виси във въздуха в момента,а РБ е пасивен и живее на старата слава на ДСБ.Публичните изяви на Кунева отблъскват хората,това не го ли разбраха?Тя загуби катастрофално изборите,нали подаде оставка,защо пак е на екран?

 28. Едната (про)руска партия се изхаби и се дава път на другата. Те са като сестри, една майка ги роди(СКАТ) Преди да влязат в парламента мед им капе от устата, но влязат ли стой та гледай. Не в Азия, чак в Далечния изток ще спрем.

 29. АЛЕКО, явно не съм бил разбран! Не “патриотизмът”, а фразеологията на патриотизма беше отстъпена на руската агентура. Примери, колкото искаш- ето някои:

  1.Народно- либерална партия “Стефан Стамболов” беше една от партиите в… Коалиция за България (комуняги) през 1990-1992

  2. “Стефан Стамболов” е името на Институт по лидерство, ръководен от шефа на 6-то Д. Иванов и Мадоната на Русофилистиците в България тов. Светлана Шаренкова.
  Лауреат на наградата “Стефан Стамболов”е руският агент гоцэ сырыщныка (острата физиологична реакция у всеки нормален българин при научаването на този факт е неизбежна)

  3. Къде е обаче Институтът за национална памет?

 30. Изненадващо беше за мен да науча, че г-н Инджев смятал всички български националисти ( не тарикатите) за русофили, и поради това много се изненадал от това което Сименов бил казал.
  Г-н Инджев, това което е казал Симеонов го казва отдавна, но на придворните медии на Тройката и на ГЕРБ след това не им изнася да го пускат, вместо това платените ченгета и тук в коментарите под тази статия пишат простотийки за да “вдивяват” и объркват и без това непросветения българин.
  Не сте вие единствения коментатор в България който държи монопола за истината, нито имате най-вярната информация за случващото се в страната и настроенията на хората. Това учудване го доказва, макар че да призная това за мен е все пак малка изненада
  А пък “Реформаторския блок” е един запъртък, направен в комсомолска епруветка, единствено за да се поддържа статуквото в полза на олигархията, затова няма нужда да му давате съвет,дори на шега, няма смисъл.
  И да, по отношение на тоталитарните паметници от времето на съветската окупация не се изненадвайте толкова “позиционирал” се е Симеонов отдавна по този въпрос в “предсказаната” насока – просто вие не сте в течение на това. Но има нещо по-интересно, при това още по-отдавна: групата на Симеонов в бургаския общински съвет се опитва да премахне тоталитарните названия на улици, площади – но среща яростната съпротива на обединените “съюзници” БСП+ГЕРБ+СДС, същите които не позволиха да се премахне и паметника на окупаторската армия в центъра от 1991 г. та до сега. Явно тези червеновиолетови крясъци не достигат до София и затова вярвате силно на “русофилската мантра”, която някои медии разпространяват.
  А, да не забравя, за да спазим и модата да си мерим правилните приказки, назад във времето, може би трябва да Ви питам защо нищо досега казвате за признаването на арменския геноцид в България и темата за подмяната на историческата истина за Батак и геноцида над тракийските бежанци през 1913 г. Това не е удобна тема, която търпи вариации според политическата коректност на деня,или според това кой неприятен на Вас лично политик се е изказал, не пречи да се коментира от всеки който се определя като “българофил”. А това също е понятие, придобило популярност именно в интервю на Валери Симеонов, и именно по-повод на смешния “въпрос” за “ориентацията” на България: РФ или САЩ ?

 31. Към sancho:

  Чудех се дали да отговоря на агресивния Ви тон и личните нападки, които издават провинциалната претенциозност на обидения от несподелената осведоменост анонимник, но доколкото наистина в част от написаното съобщавате допълваща информация по темата за живота и делото на Симеонов, реших да кажа следното:
  Непознаването на детайли от живота и делото на въпросния герой от моя текст не ме комплексира, не се надявайте. Щом Ви е важно, изяснявайте си отношенията си с него, а не с мен, подменяйки тезата ми, която няма нищо общо с напереното демонстриране на познания по въпроси, които слабо ме интересуват.
  Обобщението Ви, сложено в моята “уста”, по отношение на “всички националисти” обаче наистина е подлост, характерна с безсилието си срещу документирания факт за анонимните нападатели- изразил съм се иначе и това е видно за всеки читател, а и изрично съм посочил примери.
  Питането Ви по въпроса за арменския геноцид пък е не просто надменно с претенцията да знаете, че не съм засягал темата, но е и лесно за опровергаване- който наистина познава текстовете ми , знае. Който не знае, би трябвало да прояви малко скромност – не очаквам да съм популярен автор за такъв, като Вас, но очаквам елементарна логика в претенцията към мен: ако претендирате да ме обобщавате, трябва да сте сигурен в тезата си, а тя е лъжлива.
  Но щом говорите за русофилството като за “мантра”, явно там ви стяга ботуша, смятайки, че като го подковавате с упрека за “ченгетата”, няма да Ви личи много маршируването- тъкмо напротив, кънти ясно!

 32. @Иванов,
  По Вашата логика би трябвало да гласувам за Боко и Цвъки, защото и Боко и Куньовица и Даниел Седянката бяха маши на Мунчо от Мадрид! Или ще ме убеждавате, че последните двама са “израснали”!? Не приемам глупоста, че ако не гласуваш за Пръмова и Вълчев – гласуваш за Станишев и Местан, чак толкова не съм оглупял!

 33. sancho, В. Симеонов русофил ли е, или да?!?
  Поради какви причини си е негова работа.
  И тук г-н Инджев не го е представил в отрицателна светлина, за да предизвика такава нелогична реакция от вас.
  Още повече ,че В.Симеонов е канил “коментатори” в предаванията си събрани “от кол и въже”, но И.Инджев никогa,и за това си има причини – една от които е в това ,че мирогледа им е коренно различен.А може би има и нещо друго?!?

 34. Кьм DWR CLIR от 1 октомври 2013 21:25
  Не агитирам за В.Симеонов,нито сьм негов привьрженик,просто посочих на каква основа трябва да се гради национално отговорната БГ политика.
  Това,че НФСБ са хванали една част от неотложните вьпроси, за мен лично означава,че другите партии трябва да се замислят (наи-малкото).Аз сьщо няма да гласувам за тях,но нчма да гласувам и за политическа партия или формация,която не дава решение на жизненоважните за Бьлгария,неината демократичност,суверинитет и т.н.проблеми.

 35. Дорогой Валя (да не се бърка със Золотой Валя), си е чиста проба путиноид и всякакви опити да се измъкне от това амплоа са опит за повече или по-малко успешна мимикрия, предназначена за провинциални наивници. Най-добре може да се ориентирате за същността на НФСБ, като преброите колко комуняги и петоколонници са командировани там!

 36. Инджев,не помиш сигурно ама само да напомня че Симеонов и компания поведоха битка и тя излезе успешна за петролопровода Бургас-Александруполис да не се осъществи.Този проект е вреден за БГ и е в угода на Русия и Гърция.Хубаво е все пка да няма късопаметност нали?

 37. @SANCHO

  Г-не, пазете се от пристъпи на култ към личността симеонова, каквито диагностицирам във вдъхновените ви слова. Като страничен наблюдател коментарът ми за НФСБ засега е само, че одобрявам доста по-културния му, интелигентен и възпитан вид от този на останалите (псевдо)националистически формации у нас. Дано само Симеонов не допусне грешката да събира около себе си всякакви псевдонационалистически ДС-отпадъци като Слави Бинев или Красимир Каракачанов. Патриотичните ни партии са толкова оцапани от съветофилство, че всяка стара муцуна там е лъжица катран в кацата с меда.

  Колкото до Реформаторите: хайде да им видим поне реформаторската програма, пък после да решим дали да ги погребваме.

 38. Преди няколко години чух / “в градската баня с насапунисана глава”/ едни цифри: Нефтохим работи със 70% руски газ, получаван на цена 35 долара при 140долара/барел борсова цена тогава, а калкулира цената в бензина и др.продукти по борсови цени. Можете да си представите за какви печалби става въпрос. / Междудругото – всички рафинерии го правят – купуват на цени по договорка, а продават по борсови/… А някой знае ли докъде стигна отложеното монтиране на измервателни уреди, свързани “он-лайн” с НАП?

 39. Дайте да не говорим глупости! РБ бил анемичен, бил ‘нам къв си. Та той още прохожда, а вече някои му присъждат 3-та сила, а вие вече го погребахте! Иво също не е прав, че са иззели българофилската кауза. ДСБ се разсипа да говори за Златев и сие. Освен това, каузата далеч надхвърля Лукойл, а всички действия на РБ са все за тази кауза. Наистина има меко казано притеснителни субекти в Блока, но трябва да се научим и на компромиси – поне временни. Така, че аз ще гласувам за РБ. Другото е да клекнем пред цялата помия на съветските друзя.

 40. Дайте да не говорим глупости!РБ бил анемичен, бил ‘нам къв. Та той още прохожда, някои му отсъждат 3-та сила, а вече го погребахте! Иво също не е прав, че са иззели българофилската кауза.ДСБ се разсипа да говори срещу Златев и сие. Освен това, каузата далеч надхвърля “Лукойл” и т. н., а всички действия на РБ са все за тази кауза. Наистина, има меко казано притеснителни субекти в Блкоа, но трябва да се научим и на компромиси – поне временни. Така, че аз ще гласувам за РБ. Всичко друго е да клекнем пред помията на съветските друзя.
  PS: Написах коментара си първо от телефона, но ми даде, че съм го писал и преди (не е вярно). Сега го пиша от компютъра си…

 41. Към Стоян:

  Не държа да съм прав на всяка цена, когато съм си “позволил” критика, но държа на точността: никъде не съм казал, че ДСБ не са говорили за Лукойл. Коментирам ( с горчивина), че не ми е известно да са засягали темата за пристанище Росенец, за която съм алармирал в книгата си “Течна дружба” преди повече две години( но кой съм аз, че да очаквам реакция на написаното от мен- всички се направиха удобно на “ударени” за изнесеното от мен в “Президент на РъБъ”,където съм им поднесъл на тепсия уж големия противник Първанов, та за някакво си пристанище ли да реагират!).
  Ако ми посочите кога и кой е разобличавал казуса с руския анклав в пристанището,ще си призная без проблем, че просто не знам, което не е грях.

 42. Г-н Инджев, за Росенец може и да сте прав. Нямам спомен да са засягали темата. ОК, но това пак не означава отнемане на кауза – прекалено е обобщаващо. А относно ДСБ – те все пак са част от РБ и техните критики можем да ги приобщим към РБ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.