Сегейчо, пуши, мама

България е скандализирана от видеоклип с пушещи по заръка на майка си деца на възраст като за детска градина. Отвратителното клипче стана популярно с репликата на майчицата към довчерашните кърмачета „пуши, мама”.

Детската градина е любима метафора по същото време за лидера на столетната партия Сергей Станишев, който дефилира в днешния български печат с цигара в уста и с тезата, че все пак и въпреки всичко трябвало да се преразгледа ограничението за пушачите в заведенията.

Скандал обаче няма. Има поредното скандално, (приемано за нормално) изпълнение на поетото обещание за повече дим в държавата, здравословен за джобовете на шепа лобисти, които се крият зад „аргумента” с работните места на най-големите жертви на цигарения дим- работещите в туристическия бранш.

Това е грижа за въпросните джобове с цинично пренебрежение за белите дробове на хората в пълен контраст с толкова шумно прокламираното човеколюбие на управляващите другари и другарки. Което е също така нормално за хора, които „туриха пепел” на последиците от чернобилското заразяване на България и бясно агитират в полза на нови ядрени мощности в момент, когато цели държави от мащаба на Германия и Япония, радикално режат ядрения тумор, вървейки по стъпките на други, като Австрия и Италия, които отдавна го изрязаха именно след и заради Чернобил.

Както се вижда, лобито на ресторантьорите, което си има министър-председател, известен с близостта си с владетеля на казина, хазартния бос Васил Божков-Черепа, нашепва на малкия Сергейчо да слушка и да си изпълнява ангажиментите: „пуши, мама, пуши”.

В тон с тази здравоубийствена тенденция, майчински се проявиха вчера и контрапротестиращи срещу протестриращите, които за целта са си избрали за мишена президента Плевнелиев. На всекидневното си партийно открито събрание пред шадраванчето в центъра на София, вместо да се възмутят от своя мандатокрепител Сидеров, „прославил” България с пиянски скандал в центъра на Европа, те грижовно го похвалиха:

„Благодарение на него парламентът днес пак работеше. Неговото златно пръстче! Така че нека да го поздравим, затова че дава шанс на държавата да работи”, коментира протестиращ.( Actualno.com)

С други думи, Сидеров беше поощрен с „пий, мама”.

При това демонстративно изнасилване на здравия разум в нашата държава, не искам да си помисля за какво още столетницата и нейните отрочета ще се присетят майчински спрямо България, полегнала пред похотливата власт. На вълната на умилението да поощряват пороци, представяни като добродетели, „мама” като нищо ще възкликне „изнасилвай,мама” ( има и по-кратка думичка).

А после- защо българите псували на майка!

25 мнения за “Сегейчо, пуши, мама”

 1. Те се “присетиха”,но никой не му обърна внимание!:”Клисарова: Няма смисъл да се произвеждат “интелигентни безработни”.”

 2. Наглостта на Сидеров вече стана безгранична…чудя се въобще как някой гласува за него.
  А за прословутата тема (отново напоследък) за пушенето и друг път съм писал мнението си (незнам дали тук) – ресторанта е частна собственост и следва да е право на собственика му да решава дали се пуши или не. Живота си е на хората, разума им също и всеки си преценява дали да ходи там или не.

 3. Като журналистика, статията е отлична, разбира се. Поздравления!

  Но специално за Сидеров, покрай всичките минуси, с които поголовно го характеризират, има и нещо, с което той все пак превъзхожда всички наши политици:

  Той има ясна политическа платформа!

  Друг е въпроса колко тази платформа е уравновесена и как Волен я изпълнява, а и какво е личното му поведение. Никоя друга политическа линия (дясна или лява) не може да се сравнява с неговия ясен изказ против неоколониализма, в който е затънала България, продажната същност на българските новобогаташи, подлият фалш на левите, интелектуалната безсилие на десните и т.н.

  Така че, освен осмиване (напълно заслужено)Сидеров заслужава да бъде посочен и за пример на всички други политици, които както и да се самонаричат (десни, леви, централни и т.н.) без изключение са напълно безидейни в политическо отношение. Техните политически платформи са пълна боза.

 4. Благодарение на комунистическата върхушка, която се прекръсти на социалистическа, за да има достъп до европейските си другарчета, у нас винаги злото се е представяло за добро.Окупацията – за освобождение, паметниците на окупаторите – за израз на признание , здравен министър – застъпник на пушенето.Жена-министър може да подкрепя пушенето, жена, но майка – било подсъдно.Пиянстването по луксозни завдения било героизъм.Всичко това е оксиморон.Наистина сме Абсурдистан.Само ми се иска всичко това да повиши процента одобрение на РБ.

 5. В псевдо-аргументите за връщане на стария режим за пушене, крайъгълен камък е лъжливата теза, че той давал свобода на избор за всеки – пушачите да си пушат в тяхната зала, непушачите да дишат спокойно в тяхната. Тази лъжа се разпространява и от повечето медии. Както обикновено, в най-гоемите измами има само зрънце истина, прикриващи голямата лъжа. В случая, това е, че наистина в 100-200 големи ресторанта в цялата страна (съмнявам се, че има и толкова) такъв избор съществува. Но какво да кажем за хилядите по-малки ресторанти, механи и кръчми, за хилядите барове, кафенета, кафенета,сладкарници? А в тях посетителите са стотици пъти повече от посочените по-горе стотина престижни, големи ресторанти. В дискотеките пък, самата специфика на заведенията изключва обособяването на отделни, изолирани помещения за пушачи. Но да се върнем на стария режим. Той позволяваше всяко заведение без отделни зали за пушачи, да избере само – или да е разрешено, или да е забранено пушенето в него. Естествено, 99.99% от собствениците избираха разрешеното пушене, водени единствено от бизнес интереса си. Никой не се интересуваше за здравето на гостите и на персонала. По този начин тези заведения ставаха недостъпни за семейства с деца например. Дори заведението да беше абсолютно празно, то беше ЗАДЪЛЖЕНО да върне такова семейство, искащо да хапне нещо, примерно на обед, защото глобата почваше от 3500 лв. И друг, фундаментален въпрос – защо всички забравят, че ресторантите, баровете и дискотеките са РАБОТНО МЯСТО за хиляди келнери,бармани, салонни управители, охранители и т.н. Нали има закон, забраняващ пушенето на работното място? Кой има право да ги кара да вдишват 12 часа въздух, в който има по-малко кислород, отколкото дим. Защо никой не ги пита тях? А трябва да мислим само за печалбите на няколко стотин собственици. Дори пушачите сред обслужващия персонал предпочитат режима без цигари. Защото едно е да запалиш цигара когато ти е кеф, а съвсем друго да те задушава отровен дим 12 часа дневно. При това, когато си принуден да мъкнеш табли с храна и напитки и дишаш като риба на сухо. Ето за кого трябва да се мисли, а не за оялите се собственици, които не ги е грижа за собствените им работници. НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИНУЖДАВАТ ХОРА ДА РАБОТЯТ ПРИ АБСОЛЮТНО НЕЗДРАВОСЛОВНИ УСЛОВИЯ. Ами дайте тогава да разрешим пушенето във всички офиси – там служителите поне ще дишат само дима на колегите си, а не и на клиентите. А защо не и в магазините – и там има много пред фалит и сигурно причината е в невъзможността за пушене.Изобщо плачът на собствениците, че икономически не са добре е смешно да се прехвърля за сметка на спирането на тютунопушенето. Да подобрят качеството на предлагания продукт и обслужването и наистина добрите ще преуспеят. А останалите нека отпаднат – и без това са прекалено много.

 6. Истината за “Атака” в Брюксел
  Eто какво разказал Оливие Жилис, говорител на групата луксозни заведения La maison du cygne (“Къщата на лебеда”):
  “В сряда вечер (25 септември -б.а.) ни гостува група от 22 политици от български произход”. Той отказа да назове по име клиентите, но на тази дата с такава численост от бълтарската политическа класа в белгийската столица присъстваше само “Атака”.
  “След като бяха пийнали повече от нормалното, те започнаха да замерят с тапи персонала”, каза Жилис. По думите му патриотите също разливали олио и бутали една от сервитьорките.
  Сцената се е разиграла между 10,30 и 11 часа вечерта в бирарията Ommegang, собственост на същата верига заведения.
  “Поведението им е било напълно неприемливо, персоналът ги е помолил или да продължат да пият само вода и кафе, или да напуснат”, каза Жилис. “Те са блъскали една дама от персонала, но директорката веднага се е намесила, като им е казала да престанат. Една част са си тръгнали, а други останали да преговарят за плащането на сметката.”
  “Другите клиенти бяха шокирани да видят държането на тези хора. Бих казал, че това е поведение необичайно за политици”, каза Жилис”.

 7. @ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
  Драги г-н Георгиев, не мога да разбера какво общо има частната собственост с въпроса за пушенето. По вашата логика вътре може да се употребява примерно дрога или огнестрелно оръжие. Последствията са подобни, макар че едните са по-бързи.Ресторантът е освен частна собственост и обществено място, т.е. такова, където правилата се определят от обществото, а не от собственика. И когато част от хората създават реална опасност за здравето на другите, които при това са болшинство, те не могат да имат право на свободен избор. Не е далеч времето, когато пушенето ще бъде забранено и в частните автомобили и апартаменти, особено при наличието в тях на деца. Впрочем, това вече е реалност в няколко страни. Така, че моля ви, не се опитвайте да ползвате аргументи от началото на миналия век – оставете това на Тройната коалиция.

 8. Извинявам се, горното мнение няма нищо общо с Веселин Желев – просто забравих да изтрия името му след предишната информация!

 9. Коригирайте ме ако греша, но нали продадохме Българската цигарена индустрия на руснаци. Това първо. Второ, закона поне формално въведе забрани и цигарения дим намаля което означава, че консумацията на тютюневи продукти е намаляла, което означава, че производителите на тези продукти не печелят достатъчно. Прочитаме отново първото изречение на това мое писание и се сещаме, че в парламента имаме една сбирщина от про-руски клиенти. Хайде сега да потърсим лицеприятен начин да помогнем на ботушките – те са свикнали да печелят от нас и то по много. И вече виждаме, разни хора да адвокатстват в полза на “бизнеса” с ресторанти, хотели и т.н. (всъщност това е лицеприятното представяне на защитата на руския интерес в България и то от Българи).
  Хубав ден на всинца ви!

 10. Ето я и информацията от Веселин Желев:
  Истината за “Атака” в Брюксел
  Eто какво разказал Оливие Жилис, говорител на групата луксозни заведения La maison du cygne (“Къщата на лебеда”):
  “В сряда вечер (25 септември -б.а.) ни гостува група от 22 политици от български произход”. Той отказа да назове по име клиентите, но на тази дата с такава численост от бълтарската политическа класа в белгийската столица присъстваше само “Атака”.
  “След като бяха пийнали повече от нормалното, те започнаха да замерят с тапи персонала”, каза Жилис. По думите му патриотите също разливали олио и бутали една от сервитьорките.
  Сцената се е разиграла между 10,30 и 11 часа вечерта в бирарията Ommegang, собственост на същата верига заведения.
  “Поведението им е било напълно неприемливо, персоналът ги е помолил или да продължат да пият само вода и кафе, или да напуснат”, каза Жилис. “Те са блъскали една дама от персонала, но директорката веднага се е намесила, като им е казала да престанат. Една част са си тръгнали, а други останали да преговарят за плащането на сметката.”
  “Другите клиенти бяха шокирани да видят държането на тези хора. Бих казал, че това е поведение необичайно за политици”, каза Жилис”.

 11. Valpet | октомври 3, 2013, 11:09

  Извенете за откровенноста ми, мадам. Но сте неграмотна. А защо сте неграмотна? – Ами защото не сте в интелектуално състояние да посочите в какво се състои неоколониализма. А защо интелектуално? Ами защото самата Вие, мадам, го употреблявате като изказ. Ако бихте малко, ама съвсем мъничко, по-любопитна, щяхте да разберете и да узнаете, че никакви ЕРП-та не влияят сериозно на цената на тока (по народному казано ток). Другаде е заровено кучето.
  Сидеров го знае,за разлика от Вас. Ама му плащат, за да бръщолеви простотии.

 12. Не бъдете човеконенавистни, пардон, Сергейконенавистни – аз например бих се жертвал да му нося цигари в затвора, макар че не понасям нито причините за пушенето, нито резултатите му.

  Ще го правя с желание и дълбоко удовлетворение.

 13. VALPET , какво разбираш под – “Той има ясна политическа платформа!” , и “не може да се сравнява с неговия ясен изказ против неоколониализма”???

  Против КАКЪВ “неоколониализъм” се “бори” Сидеров???
  ИЗЯСНЕТЕ си понятията, колониализмът в България е идвал, и идва, само от две посоки – едната е североИЗТОК, а другата е днешният югоИЗТОК.
  Не бъркайте борбата срещу нещо, с наглата демагогия на апологетите му!

 14. @АЗ
  Без да искам да превръщам блога на г-н Инджев в поле за дискусия, но моята аргументация зад моето мнение по-горе е малко по-обща (не съм пушач, нито собственик на ресторант, кафе…),а иммено – борбата на индивида срещу обществото. Замислете се как и по какви стандарти обществото решава вместо нас, кое е полезно и кое не е и ще достигнете до противоречие в собствените си аргументи. (щото същото това общество, което със сила налага на индивида как да държи собствения си ресторант, не може една супа само да си направи и ще остане гладно – ресторатна е само частен пример)

 15. Този долнопробен популизьм на БСП/БКП не е от вчера,няма да спре и дотук.Чалгазирането на нацията е културно политическата мисия на предателите комунисти и сие техни отрочета.Да не се чудим после на бьлгарофобските изказвания.Що се отнася до Сидеров,не мога да сьвместя в едно бьлгарски национализьм,сьтворен в Кремьл,под прякото рьководство на Путин.

 16. Дребнотемие, господа, дребнотемие ! Изтъня нишката на протеста ни, с първите студени дни ще си заминат и последните протестъри и до тука беще. Това ни е съпротивата – както през 1876г.- хубава работа, ама циганска. Не постигнахме почти нищо, Олигархски ни гледА сеира и ни се изсмя в очите. Сега ще се тръшкаме за дребните работи – кой пушИл, кой се напил. Викам да повдигнем въпроса и за употребата на “йотата -санким без йотата се не може”. А Вазов го е нарекъл: Иванчо Йотович Ничтожний. Такива сме и ние, както и да се вратим…

 17. Браво, Иванова!Харесахте ми.В “Ганкиното кафене” само се :”…зьбим на тирана”

 18. @ VALPET:
  сТАЛИН И хИТЛЕР са имали “ясни политически платформи”! Като резултат от превръщането на последните в практика, човечеството е платило цената на повече от 200 милиона човешки живота!
  Не се опитвай да пробутваш в този блог простотиите си!Бягай при Волгин!

 19. Господа, извинявам се че нахлувам с офтопик но все пак днес е един добър ден за демокрацийката на европийката пред нахалното и арогантно поведение на Алфа-дога. Стана известно че ЕСПЧ е осъдил диктатора да заплати сумата 10.000 долара за незаконното задържане на дисидента Каспаров за 5 часа и наложената му гнусна глоба от 25 евро през 2007. И това е успех!!!! Първата реална стъпка е направена и това е най важното!!!!
  Интересно какви наказателни процедури ще влязат в сила ако ПУ се откаже да плаща. Може би ще му ги удържат от десетките милиарда евро за газ всяка година??!!!
  На прав път сме и ако така твърдо държим линията има изгледи ако не за сваляне на одиозния режим на азиатска тирания във вид на “вертикална демокрация” , то поне да го принудим да си плати за всички своеволия след …..няколко милиона години.
  Поздравления!!! Да живее справедливостта!!!

 20. Напълно съм съгласен с ДАРИ. Нещата в България са с краката нагоре. Плевнелиев събра най-много гласове, но тези които предпочитаха Първанов сега ритат най-много навсякъде с своите коментари. Борисов събра най-много гласове, но воят срещу него е огромен от тези които поддържат Станишев. По много места не са знае дали имаме коментатори или чисто партийни провокатори от БКП и ДС. А колкото за грехотийки като Местан и Сидеров има ли смисъл да се говори.

 21. Най-страшният враг за българите и България е Станишев с неговата банда, която управлява страната вече 70 години. Не го ли изпитахте на гърба си? Не се ли наситихте на техните фокуси и лъжи? До кога ще вярвате в таласъми? Или покорно ще се грижите за тази жалка банда, да не загубят положението си на управляваща банда наричаща се “класа”. Такава аванта каквато са хванали, не могат да намерят никъде другаде в света.

 22. Защо да не се пуши в заведенията, не мога да разбера какво толкова вият непушачите, като точно по тези места са малцинство! Нека всеки сам да си решава дали да се пуши в собственото му заведение, а пък който иска да не влиза! Сигурен съм, че ще се намерят доста места, където няма да се пуши! Да не ги кара някой насила да влизат при гнусните пущачи! Айде стига тъпотий от къде на къде да не мога да пуша в собственото си заведение, като толкова реват за здравето си да не идват!!!

 23. @Teodor Todorov

  Купи си електронна цигара и проблемът ти е решен, без да вредиш на другите посетители на заведението. Да не говорим, че ще ти излизa и по-евтино ако не пушиш повече от кутия на ден.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.