Прозрачност и дим- един червеникав “симбиоз”

През пролетта, т.е след зимата на народното недоволство, Станишев обеща ( на спонсорите) повече дим в заведенията.

След лятото на протести срещу Станишев и компанията му, дойде есента и заявката на властта, че трябва да се пуши повече, защото… идва зимата.

Зимата!

Ето това се оказа новата причина за обосноваване на старите зависимости.

Здравият разум и здравите бели дробове нямат значение.

Заместник- председателят на групата на левицата Спас Панчев, новото острие на тъпата идея, постави срок: през ноември съответните законови изменения би трябвало да бъдат приети.

Не за друго, а защото идва зима.

Идеята била в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация защото вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат.

Това е „симбиоз” ( дума, изобретена от руското подсъзнание на Станишев в негова парламентарна реч за организираната престъпност преди 5 години) – “симбиоз” на човеколюбието, което съчетава грижата за белите дробове и на черните каси на червените.

Както се казваше в онази шеговита интерпретация на комунистическия лозунг „всичко в името на човека”: мога даже да кажа името на човека.

Няма шега, човекът е поел „обезателство” и трябва да го изпълнява.

Всичко това нямаше да ме накара да се връщам към темата, която изглеждаше изчерпана, но аргументът за зимата ме върна към нея.

Властта, начело с Атака, която изпревари дори БСП със свой законопроект за повече цигарен дим в държавата, крие в пазвата на лицемерието си своята обвързаност с истинските поръчители на отстъплението от една от малкото европейски стъпки, направени реално през последните години в България.

Спонсорите на идеята явно се отказват да продължават да доказват колко е полезен цигареният дим за работещите в бранша, както правеха досега. Решили са този път да се загрижат за здравето на пушещите през зимата на студено- не за опасността от цигарения дим за самите тях и не за натрапването на никотина на пасивните пушачи, а именно за опасността пушачите да настинат.

Не ми е известно властта да е разтревожена за студуването на протестиращите през зимата по улиците на България, нито да се вълнува за здравето на бездомниците например. Но за уюта на пушачите пред ресторантите „Атака” и БСП са готови да изложат България като уникална държава, претендираща да е европейска, ама не съвсем, правейки крачка назад към опушеното си минало.

Някой вярва ли изобщо на тази лъжовна аргументация, зад която ни се усмихва надменно лицето на босовете с пурите в казината, за чието право да си пият уискито в „симбиоз” с пура се застъпи откровено депутатът от БСП Мартин Захариев?

Впрочем, скоро ще стане ясно дали ще демонстрират единодушие другарите от БСП и Атака, подкрепени от борците за увековечаване зависимостта на електората им от тютюна. Ясно е, че са ги настъпили да си изпълняват поетите ангажименти. Но ако се окаже, че играят тази игра за пред тайните си началници, за да ги изиграят с нагласен провал на непопулярната реваншистка мярка, смятайте, че „кабинетът Орешарски” ще изпуши по-скоро, от очакваното.

Босовете с пурите не обичат двойните игри на тройните коалиции и тройните криволици на двуличниците, които обещават безоблачно бъдеще на хазартния им бизнес, взимат парите, а после-дим да ги няма.

Пушачите с леви убеждения би трябвало да са най-напушени от този фарс- защото ги употребяват като димна завеса за луксозния живот на техните избраници в механата, в която се зъбим на олигархията. За пожълтелите им зъби другарите управляващи са се загрижили толкова, колкото за почернелите им дробове- а вече и за опасността от посиняване от студ заради цигарите.

Колкото до непушачите- докато дишат, надяват се да разберат кой точно държи за гушата надеждата за повече прозрачност в България. Защото няма по-ярка илюстрация за мъглата- дори и метафора не е, а е самата реалност, от стелещия се дим над взимането на решения, напуснали територията на криеницата зад правото на трудещите се на пълен опушен работен ден, за да се приютят този път в сезонния аргумент за зимата.

P.S. Не обичам да прибягвам до подобни обобщения, но понеже социалните борци за повече цигарен дим  демонстрират изблик на топли чувства към студуващите пушачи, ето един щрих към темата:

“Известният благоевградски клошар Сашко Димитров издъхна поразен от ненавременния студ в Благоевград. Той бе намерен в района на пазара и закаран спешно в болница, но починал. По ръцете му имало следи от изгаряне, вероятно правил опити да запали огън и е обгорял. Сашко е познайник на полицията, тъй като за да се прехранва от време на време, правеше дребни кражби, съобщава Struma.com.

Няма следи от насилие, причината за смъртта му е измръзване, категорични са лекарите в Благоевград. На място в Спешен център е полицията, която прави оглед на трупа”.( БЛИЦ)

21 мнения за “Прозрачност и дим- един червеникав “симбиоз””

 1. “Русия изглежда е основният губещ на световния пазар”, коментира Татяна Митрова от Института за енергийни изследвания на Руската академия на науките. Тя припомня, че 40 процента от руския бюджет се формира от свързани с нефта и природния газ данъци и такси. Нейният институт прогнозира, че износът на руски петрол може да падне от 25 до 30 процента след 2015 г., което ще намали местния брутен продукт с над 100 млрд. долара.

 2. Азси мисля, че освен всичко друго, темата за връщането на тютюнопушенето е с цел да отвлече вниманието от пълния провал на кабинета във всички области, вземането на нов заем за 300-400 млн от немски банки след като заеха вече 1 млрд.,и с цел настройване на хората един срещу друг за правото да се пуши.И то след като излязоха резултатите на Алфа Рисърч за 73% неодобрение на кабинета.Така хем ще угодят на босовете с пурите и казината, хем ще изпокарат хората и ще си вземат още и още заеми необезпокоявани.

 3. Това е само наночастица от огромното зло, което представляват комунистите от различни видове у нас.

  Ако направим кратък преглед на медийната ситуация само за няколко месеца, ще видим добре как ни освобождават от страха циганинът Цв.Василев, украинецът по рождение но руснак по манталитет Сергей, турчинът Доган чрез протежето си Местан, и много други “българи”:

  Люба Кулезич – пребита. Ани Цолова и Виктор Николаев – уволнени. Петя от Канал 3 – уволнена. Сашо Диков “напусна” Канал 3. Миролюба Бенатова “напусна” БТВ. Еми Берух и Иван Бедров – уволнени от Дойче Веле. Колата на Генка Шикерова – запалена, Лили Маринкова – уволнена от Канал 3 (днес)…
  Пропуснах ли някои? И това са само знакови за телевизията хора. А колко ли други по-малко известни журналисти са имали същата съдба?…

  А “колегията” си наляга парцалите, без да се усеща, че следващият е всеки от нея. И всички!

  Какво ли още ни чака, след като сме толкова беззъби в противопоставянето си на злото?!

 4. Няма нужда да чакаме дали ще се обединят партньорите. Отдавна са си стиснали ръцете. Персоналът на столичният клуб “Маскара” потвърди, че до месец забраната пада, нищо че и в момента след 24ч. спокойно се пуши в клуба.

 5. Комунистите не винаги убиват, но винаги лъжат.Много вярно заключение с неувяхваща валидност на, ако не бъркам, уругвайски политик.
  Честита първа реклама на блога.
  Поздрави!

 6. Г-н Инджев, вчера разглеждах една статистика, съвсем прясна от преди месец и мислех да я предложа на колегите коментиращи но не го направих. Тъй като продължавате темата реших да я постна. Там има и класации по доста други показатели, някои от тях са с учудващи цифри. Знам че надничащите в блога с нападки много ще се зарадват да видят че има държави доста “по-пропаднали” от БГ, но все пак…. не е лошо да се поразгледа. Има и още какво да се желае за “по-престжни” позиции на БГ.
  http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst/most-decadent-countries

 7. Предлагам един текст, който съм взел от непроверен източник, но изглежда съвсем истински:
  Решение No 7294 от 26.05.2011 г. на Върховния административен съд на Република България:
  Околната среда без тютюнев дим е естественото състояние на околната среда. Този факт не се нуждае от доказване. Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев дим, както и може да бъде основание за търсене отговорност за вреди.

 8. “Не е верно, кръчмарите това не ги грее чак толкова. Вниманието нарочно се насочва към тях. Това е манипулациия. Могъщата цигарена индустрия си разиграва коня. Механизма на пушене е такъв, че когато пушача отложи паленето на следващата цигара по-обективна причина, после той не си я наваксва. Това означава, че като не се пуши на обществени места, пушачите отлагат утоляването си на никотиновия глад. резултатът, че наличната база от пушачи консумира по-малко цигари за същия период. Въпрос на сметка е. И сметката излиза, че трябва да се плати на БСП. Какво ги интересува тях, че много децата ще станат пасивни пушачи”

 9. Цялата тази история сьс “загрижеността” на управляващите кьм пушачите и собствениците на заведения,не е нишо повече от зловеща гавра с бьлгарския народ,подснесена по долнопробно популистки начин.Пушач сьм,но приемам забраната за тютюнопушене като навременна,необходима и нужна за здравето на нацията.На мен лично тази забрана ми помага много в индивидуалната ми борба с вредния ми навик.Да не говорим за далеч по-важното здраве на подраствашото поколение и децата.Изглежда управляващите имат по-голям интерес от една болна нация…Няма да задавам вьпроса:”Защо?”,поради простата причина,че всеки може да си отговори сам.

 10. B зaвeдeниятa нa Bacил Бoжкoв пo никoe вpeме нe ce e cпaзвaлa зaбpaнатa. Oтидeтe и вижтe aкo не вяpватe.

 11. Само боко не видях сред имената на комунистите 🙂 блажени са верующите

 12. Все повече хора са наясно, че контрабандата на цигари не минава през границите, а през складовете на руския Булгартабак! Сегашния напън на пичлемето СерГЕЙ само потвърждава това.Ах Корнелия, ах Корнелия (Нинова, де), колко силно и самоуверено плямпаше за контабандата, да ти сменя буквата, дано…,втората.

 13. До Black Jack ,
  И освен това което казвате, намалява и контрабандата на цигари, която пък сигурно носи големи печалби директно на управляващите.

 14. Днес ще приемем нуждата на “обществото” да ходи по заведенията без дим, като тяхно право, утре може би държавата ще ми отнеме примерно тристайния апартамент, в който живея сам, за да задоволи “нуждата” на обществото за жилище и ще настани там семейство с деца живеещо в гарсониера понеже им е тясно там. Да кажем добре дошли на комунизма отново 🙂

 15. Mislja, che beshe perz ljatoto na 2007, kogato izljeze najave v presata “simbiozut” na Sergejcho sus “senchestija” akkoholen biznes-zeli plastmasovi bidoni s zvetni marki vurhu tjah, ta da se znae koe mente e vodka, koe e gin i t.n. se pojaviha v Slunchev Brjag. Ta v tozi smisul:”Pushi i pij, Sergejcho”
  Togava nishto ne mu se sluchi, ha dano pravdata da go zastigne po-skoro….

 16. Преди седмица и нещо пред летището в Айндховен с изненада видях едно ново заграждение, направено от перфорирана ламарина и с едно такова криво покривче – място за пушене на открито. На всичкото отгоре вътре имаше двама младежи, които си пушеха сладко-сладко. Значи холандците вероятно (не съм сигурен защо е това нещо, но все пак го видях) са забранили да се пуши ПРЕД входа на обществени сгради, където преди се събираха на групи пушачите, и са направили нещо като беседки – хем се проветряват, хем са закрити, в които пушачите да изпушат по една цигара на спокойствие, като не им се налага да стърчат насред потока от преминаващи пътници. Малко ме дожаля за пушачите – приличат на … затворени в някаква консерва. Обаче не ми направи впечатление някой да пуши извън това място. Нарочно се загледах за фасове по земята наоколо – не повече от три-четири фаса видях докато стигна до колата, която ме чакаше. А пътниците, които не искат дори да усетят цигарен дим, заобикалят на няколко крачки разстояние. Мир и идилия…
  За онези читатели, които не могат да ме разберат, ще поясня, че в Холандия пушенето на тютюн се смята за по-лош навик от пушенето на марихуана.

  За БГ патриота няма кой знае какво значение как си решават проблемите хората в Холандия. За бегееца-патриот холандците са онези гадове, които не ни пущат в Шенген, щото пушат трева законно. А, да – проститутките им работят с работно време и прочие, дори плащат данъци и осигуровки, а глобите от КАТ ти идват по пощата и нищо не можеш да направиш, освен да платиш. Дори няма кого да попиташ “не може ли да направим нещо…” В Холандия (както е позната у нас Нидерландия) е твърде наложително да спазваш законите… Това държава за пример ли е?! Не е! Да си гледат лалетата и да не ни дават акъл – народ, който се напива с бира не може да дава акъл на народ, който изтрезнява с бира. Това беше казано за германците, но БГ патриотите ще се изненадат колко много от бирите, които смятат за германски, всъщност са холандски. Или белгийски…

  Както и да е.
  Няма никакво значение вредно ли е или не е вредно пушенето – в БГ трябва да се пуши законно, щото иначе се пуши незаконно и от това не следва никаква санкция. Разрешаването на пушенето навсякъде е първа стъпка към осъзнаване на силата на закона. Така ще се пристъпи към узаконяване на всички онези обществено опасни и аморални явления, които в момента са незаконни, но се случват напълно безнаказано пред очите ни и ни поставят в крайно унизителната ситуация да си затваряме очите. Да си траем, демек. Ограбването на държавата във всичките му форми ще се регламентира със закон, в който поименно ще се включат онези, които имат право да ограбват законно всички нас. Те и сега се знаят горе-долу поименно, но им се налага да разиграват безвкусни водевили, за да се направят, че не ни ограбват. Това не е най-лошото – на нас ни се налага да се правим, че им вярваме, за да се оправдаем, че все още не сме грабнали сопите и не сме им строшили крадливите кратуни. С един подходящ Закон за ограбване на населението ще се реши този конфузен въпрос и всички ще сме доволни – те ще си крадат без да се правят на артисти, а ние ще си имаме оправдание, че не ги бесим по стълбовете на Енергото. Те вече не са на Енергото всъщност…
  Разрешаването на пушенето навсякъде е крачка към върховенството на Закона. Пушачите ще си пушат навсякъде законно, а ние няма да се кахърим какви отрепки сме, щото вече няма да ни се налага да си траем, като видим наглец със запалена цигара в заведение. И изобщо – нека всички форми на незаконен тормоз да станат законни, че да мирясаме и ние като народ най-накрая. То се е видяло, че ще ни е.ат, ами поне да е по правилник, а не като при животните…


  Май стигнахме до въпроса какъв е Законът, кому служи и как се отнася народът към него.
  Фр. Бастиа много хубаво се е сетил да го напише:

  “По силата на своята природа, хората реагират срещу беззаконието, ако са негови жертви. Когато Ограбването е организирано от Закона, в полза на класите, които създават законите, всички ограбвани класи се стремят, чрез мирни или революционни средства, да участват по някакъв начин в изковаването на Законите. В зависимост от равнището на образованието си, тези класи могат да си поставят две различни цели, стремейки се да извоюват политически права: или да сложат край на законното ограбване, или да участват в него. Горко им, три пъти горко на държавите, където стремежът за участие в законното ограбване владее масите, щом на свой ред вземат законодателна власт!”

  В зависимост от равнището на образованието си!!! Сега стана ли ясно защо образованието ни е такъв батак? Бедната ни България! Горко й, три пъти горко й…

 17. Днес преди обед слушах “социалистът с човешко лице” Кадиев да се изказва по темата пред БНР. Измежду всичките изговорени приказки от устата му неволно се изтъркули и нещо, което е добре всички (особено поддръжниците на кабинета и парламента) да чуят и да запомнят. Обяснявайки за гласуването на отмяната на забраната, той каза буквално следното: …”маме информация, че ще ни бъде позволено да гласуваме по съвест”… (!!!)

  Не знам дали не грша, но ми се струва, че едновременно с избирането си (от гражданите) всеки депутат получава и пълната свобода (дали пък не задължение)да гласува по съвест.

  Ако се вгледаме в Парламента, ще видим, че там няма нито един депутат (пратеник на народа), но всички са партийни служители, които гласуват по заповед (“Глсуваме Пеевски, иначе правителството пада!” или “По точка еди коя си гласуваме с “да”, а Кадиев гласува с “не” или с “въздържал се”) и по поведението им се вижда, че са назначени, а не избрани.

  Кажете ми за какво ни е такова Народно събрание?!

 18. За да го изхвьрлим на сметището на историята заедно с идеолозите,творците и сьстава му.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.